2016-12-15 374 浏览
I was attracted here by the Singapore pancake filled with durian (basically a thin crispy crepe).The pancake was quite nice because I just love durian.After eating the pancake, I discovered that Home's Favourite is a brand from Singapore which had been awarded various awards in SG.They sell Singaporean snacks too.As well as these snacks, they specialise in cookies that are made with vegetable oil except for two flavours.As I was waiting for my friend, I decided to try the durian softserve and ca

As I was waiting for my friend, I decided to try the durian softserve and calamansi drink.

The softserve was really good because the durian tasted natrual and there was some savoriness to it.
The calamansi drink was disappointing though because it tasted like artificial lemon squash with a piece of calamansi and preserved plum plonked in the drink.
On the way out, I got two cans of cookies, the chicken floss crispy and the citrus peel which the older generation love as it tastes bitter.
2016-12-14 204 浏览
見有得試曲奇,就拎黎試下hahahaha! 我同老公都覺得omg! 好鬆化又唔油!店主出黎話...原來係星加波運過黎,13款得2款用牛油!其他都植物油!所以冇越食越厭嘅感覺!我地買左陳皮,榴槤,玫瑰,荔枝味!(聖誕禮物比朋友)講講下,就試埋佢嘅pancake! Pancake 個皮好脆,同出面嘅唔同,配合新鮮嘅榴槤溶omg, 層次分明!佢嘅榴槤真係好有新加波食過嘅feel! 栗子pancake, 好多栗子!成口都係栗子!栗子味重!唔太甜!陽光新地,相比榴槤味,佢真係冇乜特別...雪糕好滑!超好味桔仔冰,低甜!清新,開胃!好想再飲!勁爆好飲!大力推介surprise 嘅榴槤雪糕!佢一整嘅時已經聞到好大聞味!本身都驚會唔會太勁,但冇諗過配埋佢雪糕會咁正!好多榴槤肉,雪糕好滑得黎係有淡淡榴槤香!唔係榴槤big fans 嘅我,都忍唔住食左我老公半杯店主好熱情,有禮!我一定會再黎幫襯你地!
見有得試曲奇,就拎黎試下
hahahaha!
我地買左陳皮,榴槤,玫瑰,荔枝味!(聖誕禮物比朋友
陽光新地,相比榴槤味,佢真係冇乜特別...雪糕好滑!
店主好熱情,有禮!我一定會再黎幫襯你地!
2016-12-11 245 浏览
這一日在天后食完午飯,小公主小睡一會之後,走路去銅鑼灣途中經過一間面積細細的曲奇餅店,小公主不停嚷着「餅餅」,只好遂了她的意願。「Home's Favourite」來自新加坡,在當地共有15間門市或銷售點,香港則只此一家,由新加坡總店直接營運,並非特許經營權,保證出品質素。新加坡總店出品種類繁多,除了曲奇之外,尚有月餅及其他焗爐小吃;香港分店暫時只有曲奇餅及部份小吃販售。曲奇的賣點就是所有出品除了香草咖啡及碎朱古力牛油兩款口味之外,全部用菜油製作,迎合今時今日講究健康的飲食潮流。曲奇款式變化多,有鹹、有甜、有花茶、又有水果味;始終源自新加坡,當然少不了一些當地特色口味:新加坡叻沙及榴槤。香港分店共有13款口味,其中三款是新加坡廠房特別為香港調製的獨有口味,包括龍井茶、陳皮及桂圓紅棗。全部曲奇在新加坡廠房做好一個個原模之後急凍空運到港,香港分店只執行最後焗制程序,保證嚴格控制出品質素與新加坡總店一樣。除了散裝零售之外(8件$25),也可以一罐罐購買(每罐$128 重175g 約40塊)。曲奇餅罐的設計十分吸引,顏色鮮艷奪目;陳列架上整齊排列、展示了各種口味的曲奇餅罐,一方面可以販賣,另一
曲奇款式變化多,有鹹、有甜、有花茶、又有水果味;始終源自新加坡,當然少不了一些當地特色口味:新加坡叻沙榴槤。香港分店共有13款口味,其中三款是新加坡廠房特別為香港調製的獨有口味,包括龍井茶陳皮桂圓紅棗。全部曲奇在新加坡廠房做好一個個原模之後急凍空運到港,香港分店只執行最後焗制程序,保證嚴格控制出品質素與新加坡總店一樣。
除了散裝零售之外(8件$25),也可以一罐罐購買(每罐$128 重175g 約40塊)。曲奇餅罐的設計十分吸引,顏色鮮艷奪目;陳列架上整齊排列、展示了各種口味的曲奇餅罐,一方面可以販賣,另一方面又可以作裝飾,一舉兩得;驟眼看過去,整間小店更洋溢着少女動漫風格。
除了曲奇餅之外,也有三數款甜品及特色飲品供應,包括現場即做脆脆夾餅。小店來自新加坡,當然少不了特色榴槤甜品,但不是筆者的那杯茶。
榴槤雪糕無福消受,點選了美祿恐龍雪糕新地(珍寶裝)($52)兩大一細分享。除了採用明治3.7牛乳製作的㰱雪糕之外,加入了香草咖啡曲奇碎及美祿粉末。軟雪糕固然幼滑,而且甜度適中,較香港其他正宗日式甜品店的軟雪糕淡口;雖然並非地道日本偏甜口味,但反而更適合大部份香港人。
美祿恐龍雪糕新地(珍寶裝)
新加坡桔仔冰($36)是當地很受歡迎的特色飲品,普遍程度有點接近香港的鮮榨果汁。原材料包括甜話梅、新鮮桔仔及桔仔濃縮液,全部由新加坡空運到港。桔仔屬於柑橘類水果,在新加坡及馬來西亞十分普遍,特色是水份特多;配合濃縮液及甜話梅沖水,味道清甜中帶點話梅的酸鹹,十分開胃,是夏日消暑良品,十分適合新加坡全年的炎熱天氣。勉強要比較的話,味道有點似清甜版的廣東鹹柑桔冲水,但桔仔冰的賣相及顏色清澈透明,比鹹柑桔冲水吸引。
美祿恐龍冰,新加坡桔仔冰
美祿恐龍冰($38)又是另一款當地十分受歡迎的飲品,尤其是那一大湯匙舖在美祿飲品杯面的美祿粉末最為吸引,回想起小時候曾幾何時偷偷地打開美祿罐,掏起一小茶匙美祿直接放進口中品嚐!只可惜冰粒份量偏多、美祿飲品變得偏稀,即使表面的美祿粉末已相當多,始終影響整體味道不夠濃郁,被某家同樣來自新加坡的連鎖餐室集團比下去。

小店在新加坡以曲奇起家,冇理由唔試齊各種口味。雪糕新地已有香草咖啡口味曲奇,榴槤味又不會考慮,決定現場試食其餘11種口味。分別為龍井茶碎朱古力牛油開心果玫瑰花茶柳橙合桃陳皮荔枝桂圓紅棗新加坡叻沙雞肉鬆脆米洋甘菊花茶。每件曲奇採用心形模具,感覺特別窩心;而且細細塊,一啖一塊剛剛好。
除了碎朱古力牛油曲奇之外,其他10款用菜油焗製的口味,質感較為鬆散,也稍為及不上採用牛油傳統焗製方法那麼香脆;但各種特色口味卻非常突出,即使外表無法區分,食落去馬上感受到那種獨特味道,店舖更強調不採用任何香精油及食物添加劑,所有味道完全來自天然食材。其中以陳皮(真的包含了陳皮碎,帶有中式涼果醃制陳皮的味道)、桂圓紅棗(桂圓紅棗茶相信很多香港人都飲過吧?食一啖曲奇上感受到相同味道)、新加坡叻沙(淡淡的叻沙味恰度好處,如果太過濃郁,將會有點奇怪)、雞肉鬆脆米(聯想起港式雞肉鬆蛋捲,輕微鹹香)最為特別。
雖然曲奇價錢不算便宜,但味道相當不錯,最終買了三罐(下圖由左至右)較為傳統的味道:柳橙合桃開心果碎朱古力牛油。細心看清楚曲奇罐,原來每款口味皆有獨特設計的罐子,只需要認清楚罐子的圖案,就可以區別曲奇的口味。所以曲奇餅罐正面並沒有大大隻字寫上曲奇口味,只有在背面的成分表才有交代。
之前在店舖試食時就是被柳橙合桃味曲奇那種淡淡的橙香及合桃香氣所吸引。開心果味曲奇罐有卡通化的開心果圖案,揭開曲奇罐,原來還有錫紙真空包裝,確保開封之前不會變質或因為空氣中的濕氣變腍。整塊放入口中,的確充滿着開心果仁蓉的香口。
開心果味曲奇
碎朱古力牛油味的曲奇罐則有可可豆圖案。每一塊充滿着傳統曲奇的濃厚牛油香味,加上朱古力,一向是筆者的最愛;如果朱古力份量再多一點,就會更更美妙。
碎朱古力牛油味曲奇
曾經問過店員,作為過江龍想在香港打響頭炮,為什麼揀選天后開舖,而不在銅鑼灣或尖沙咀等旺區。細心留意一下,原來天后這一段電氣道附近佈滿餐廳,「Home's Favourite」主打甜品及曲奇等零食,正好吸納在附近餐廳用膳完畢之後的客人。
2016-12-10
碎朱古力牛油味曲奇
開心果味曲奇
美祿恐龍雪糕新地(珍寶裝)
2016-12-10 212 浏览
到維園散步,四處逛逛,行了接近一個鐘,大家都覺得有點累,很想找個地方 Hea 吓。醒起剛才在清風街吃午飯時,發現路口開咗間新加坡曲奇店,看過門口 Menu,得知店裡除了有曲奇和雪糕出售外,還有星洲流行的地道飲料如桔仔冰及恐龍冰等供應,決定走回頭路,過去飲杯嘢,叉吓電。拿起 Menu 細看,店裡的飲品選擇,非常豐富,除了有 8 款較大路的咖啡飲料外,還有桂圓紅棗薏米蜜、美祿恐龍冰、貓屎咖啡冰和新加坡桔仔冰。熱飲可以揀小杯或大杯,不過凍飲就只有一個 Size。點了美祿恐龍冰 ($38),成品以美祿朱古力粉沖調,面層撒上大量美祿粉,入口相當濃郁足料,是新加坡出名的特飲。也試了一口老公點的凍朱古力咖啡 ($37),口感順滑,充滿濃厚的朱古力和奶香,為悠閒的下午揭開序幕。既然一場來到,決定再揀多杯雪糕,兩口子齊齊分享。選了這杯與茶共舞雪糕新地 ($32),雪糕用上日本明治鮮奶調製,入口奶香味非常濃郁,滑溜細膩,配上新地面頭撒上的龍井茶曲奇碎、洋甘菊花茶曲奇碎和勁量的抹茶粉,四重滋味於口中爆發,那份輕輕的回甘與回甜,在口腔內久久不散。而老公就讚杯新地,每口都充滿濃濃的茶香味,特別是面頭綴上的一塊完
美祿恐龍冰
凍朱古力咖啡
既然一場來到,決定再揀多杯雪糕,兩口子齊齊分享。選了這杯與茶共舞雪糕新地 ($32),雪糕用上日本明治鮮奶調製,入口奶香味非常濃郁,滑溜細膩,配上新地面頭撒上的龍井茶曲奇碎洋甘菊花茶曲奇碎和勁量的抹茶粉,四重滋味於口中爆發,那份輕輕的回甘與回甜,在口腔內久久不散。而老公就讚杯新地,每口都充滿濃濃的茶香味,特別是面頭綴上的一塊完整洋甘菊花茶曲奇,既香濃又鬆脆,令口感更加豐富。
趁下午時段,人客不多,快速在店內巡了一圈,原來曲奇的口味,選擇都幾豐富,共有 12 種,而且可以揀罐裝或者散買,罐裝劃一價 $128/罐,而散買就 $25/8塊。細心欣賞,曲奇罐做得非常精美,顏色七彩繽紛,夠曬鮮艷,買來做聖誕禮物,定必討對方歡心!聽店員講,比較受歡迎和搶手的款式,包括有烏龍曲奇、桂圓紅棗曲奇和雞肉鬆脆米等,另外仲有一款新口味,碎朱古力牛油曲奇,亦值得一試。店員還提議我倆可以先試口味,再決定是否購買。
由於兒子和我兩個都是零食不離口之輩,所以最後決定揀三款,包括開心果曲奇、香草咖啡曲奇、雞肉鬆脆米曲奇,帶回家和小伙子 Happy Share。
開心果曲奇
開心果曲奇
吃過晚飯後,已急不及待,立刻拿出曲奇品嘗。全部曲奇都以心心形狀登場,賣相超可愛。先取了一塊開心果曲奇試試,據說店家的曲奇,不用牛油而選用菜油,而且全部都不放香精和添加劑,咬下雖沒牛油曲奇的濃香鬆化,但食落不油不膩,入口啖啖都是開心果的粒粒焦香味。
香草咖啡曲奇
香草咖啡曲奇
雞肉鬆脆米曲奇
雞肉鬆脆米曲奇
至於另外兩款,香草咖啡曲奇和雞肉鬆脆米曲奇,前者味道幾甘甜,不過嗒落帶陣陣咖啡的苦澀味,又甜又苦,口感很特別,推介咖啡迷一試。而雞肉鬆脆米曲奇方面,味道就有點似泰國的辣味雞肉鬆米餅,入口帶肉鬆的濃香,為味覺帶來了新體驗!據說店子還會陸續推出其它新口味,實在令人期待。
2016-12-09
下午茶
2016-12-10 89 浏览
因為表妹是住在天后的所以我都經常會過來找她及食那邊的cafe因為價錢會比較比而會比較多元化這是食這間是因為有榴槤的料理及雪糕是完完全全符合了我的味先和表妹分了這個榴連的pancake超多榴連在其中的超級喜愛食下去淡淡都是榴連味的而且味道真的很鮮甜又滑我再叫了一杯美美錄恐龍冰$38真的很多杯第放外面飲品的大杯裝而且味道濃又特別因為沒有很多間餐廳有這口味的飲品的榴連戀人雪糕新地$59超好多食牛奶味都是很濃郁的香滑甜又重奶味真的超過好食的而且榴連也是分了幾層的食食下又再出見榴連好味這裹還有自己製作了一些餅乾是沒有加人做色素及味精的所以我都買了一盒榴連餅乾回家食而表妹就買了陳皮因為味道比較香一點而且handamade 會比較特別及好味的!
因為表妹是住在天后的

是沒有加人做色素及味精的

所以我都買了一盒榴連餅乾回家食

而表妹就買了陳皮

因為味道比較香一點

而且handamade 會比較特別及好味的!
2016-12-08 64 浏览
普世歡騰的聖誔節仍未來到,就率先收到友人的聖誔禮物了。 Home's Favourite 曲奇來自新加坡,鐵罐包裝選用了鮮艷的顏色,再配以不同的花紋圖案,夠晒節日開心氣氛。據說曲奇以菜油入饌,更為健康也。 紫色這一罐是開心果曲奇,打開鐵罐,曲奇以密封袋真空包裝。 曲奇是心心形狀的,咬下去口感鬆化酥脆,開心果曲奇更夾雜了具咬口和果仁香氣的開心果碎在內,挺好吃的。 另一罐粉紅色的是荔枝曲奇,原以為味道會很淡的。誰知,曲奇咬下去荔枝味道十分濃烈且突出。
普世歡騰的聖誔節仍未來到,就率先收到友人的聖誔禮物了。

紫色這一罐是開心果曲奇,打開鐵罐,曲奇以密封袋真空包裝。

2016-12-08 46 浏览
玫瑰花茶曲奇 Rose Tea Cookies🍪🌹洋甘菊花茶曲奇 Chamomile Tea Cookies☕️$128; 7.5/10Tea Lovers Sundae 龍丼茶曲奇碎+洋甘菊花茶曲奇碎+綠茶粉+牛奶雪糕🍼🍦$32🍴天后新開左間星加坡開過黎嘅曲奇店🌟曲奇罐款款都唔同又好令,同埋有好多唔同味揀全部都好特別😍 例如有開心果味、喇沙味、榴蓮味等等最鍾意洋甘菊曲奇,花茶味好香,完全唔甜唔膩🍭可能因為係用小麥粉做,所以唔滯同埋較健康🤓不過都比較淋身,唔夠脆😝呢度都有其它雪糕同飲品賣🍦🍸
玫瑰花茶曲奇 Rose Tea Cookies🍪🌹
$128; 7.5/10
🍴天后新開左間星加坡開過黎嘅曲奇店🌟
曲奇罐款款都唔同又好令,同埋有好多唔同味揀
全部都好特別😍 例如有開心果味、喇沙味、榴蓮味等等
最鍾意洋甘菊曲奇,花茶味好香,完全唔甜唔膩🍭
可能因為係用小麥粉做,所以唔滯同埋較健康🤓
不過都比較淋身,唔夠脆😝
呢度都有其它雪糕同飲品賣🍦🍸
2016-12-07 148 浏览
媽咪好鍾意食榴槤,見屋企附近呢間新鋪有榴槤雪糕,即刻同媽咪試試先~榴槤戀人雪糕新地 $39 (細杯)雪糕原本已經係榴槤味,好香榴槤味,係真榴槤味道,味道唔假。上面灑咗d曲奇餅碎,幾香口,附送一塊心形榴槤曲奇,仲熱ga!!! 曲奇咬落有淡淡榴槤味重點係,個新地上面有d榴槤肉! d果肉撈埋d雪糕,不得了!我本身唔係太熱愛榴槤,但呢個雪糕真係正!媽咪都話好好食,已經話要再黎。 榴槤fans 必食推薦!美祿恐龍雪糕新地 $36 (細杯)牛奶雪糕 + 美祿粉 + 咖啡曲奇呢個相對冇榴槤戀人雪糕咁濃味,但美祿同牛奶雪糕好夾,加埋暖暖咖啡曲奇,唔錯!新加坡桔仔冰 $36鹹鹹地,酸酸地,有d似鹹柑桔,好解渴解膩桂圓紅棗薏米蜜 $32唔太甜,好滋潤,好適合冬天飲成間鋪有好多唔同味既曲奇賣,d罐好靚裝禮盒,店員好大方叫我地試食,鍾意至買,新鮮熱辣辣就 $25/8塊,罐裝就 $128我地要咗雞肉鬆脆米、新加坡叻沙同龍井曲奇。雞肉鬆脆米肉鬆味濃,食落有一粒粒脆米;新加坡叻沙真係好似飲緊叻沙湯咁,好得意!d罐咁靚,埋黎送人夠特別!
榴槤戀人雪糕新地 (細杯)
榴槤戀人雪糕新地 $39 (細杯)

美祿恐龍雪糕新 (細杯)
美祿恐龍雪糕新地 $36 (細杯)

牛奶雪糕 + 美祿粉 + 咖啡曲奇

新加坡桔仔冰
新加坡桔仔冰 $36

鹹鹹地,酸酸地,有d似鹹柑桔,好解渴解膩
桂圓紅棗薏米蜜
桂圓紅棗薏米蜜 $32

唔太甜,好滋潤,好適合冬天飲
2016-12-06
榴槤戀人雪糕新地 (細杯)
美祿恐龍雪糕新 (細杯)
新加坡桔仔冰
  • 榴槤戀人雪糕新地
榴槤香傳千里, 經過呢間小店傳出陣陣既榴槤香, 所以忍唔住一試!(入面亦有非榴槤味雪糕售賣) 【榴槤戀人雪糕新地】普通:HK$39; 重量級:HK$62(圖中為重量級) 第一啖食落滿有驚喜, 食到超滑+好重既榴槤味雪糕!!雪糕上除左有曲奇碎, 仲有一塊心心型既榴槤味曲奇, 超鬆化! 雪糕第一層同埋中層都有香甜既榴槤肉, 真係一試愛上!!【新加坡桔仔冰】HK$36 味道鹹鹹地,甜甜地, 解渴一流~店內仲有各種唔同味道既曲奇賣, 散買又得, 亦有包裝精美既罐裝禮盒, 送比親戚朋友真係一個唔錯既選擇!我仲帶左榴槤味同開心果味既曲奇返屋企tim, 罐裝禮盒入面既曲奇都同樣鬆化, 每罐賣緊HK$128

【榴槤戀人雪糕新地】普通:HK$39; 重量級:HK$62

(圖中為重量級)

【新加坡桔仔冰】HK$36

味道鹹鹹地,甜甜地, 解渴一流~

, 每罐賣緊HK$128

• 榴槤戀人雪糕新地
2016-12-03 69 浏览
星期五要食好啲,所以今日嘅下午茶都要食得豐富啲。去到天后區一呢間專賣新加坡特色美食嘅餐廳,當然要食下榴槤雪糕同埋特色飲品。榴槤戀人雪糕新地,用上頂級嘅榴槤王去做,所以無論係榴槤蓉定係軟滑嘅雪糕,都充滿濃郁嘅榴槤味道,加上一塊即日烤焗嘅曲奇,整體層次夠豐富!美綠恐龍冰,值得去飲嘅原因係美綠用左鮮奶去沖調,入口更滑,而冰面鋪滿美綠粉,整體味道更濃郁,相比出面嘅茶餐廳絕對係優勝一籌。係鋪頭都放滿罐裝曲奇,令到我買左包裝靚靚嘅曲奇返屋企。桂圓紅棗同埋荔枝味都充滿新加坡風情,熱帶生果味道一打開個罐就即係聞到,食落仲好香脆,其中桂圓紅棗仲食到粒粒紅棗,證明絕對係真材實料。
星期五要食好啲,所以今日嘅下午茶都要食得豐富啲。
2016-11-25
2016-12-03 63 浏览
Home’s Favourite is a bakery first founded in Singapore, specializing in cookies. Adapting their mom’s family recipe, they made all homemade cookies with well-selected ingredients such as vegetable oil, all purpose flour with no added preservatives, essence, flavorings or artificial coloring. Coming to their new shop in Hong Kong, it is definitely a must to try some of their renowned durian pastries. The durian cookie is purely soft in the middle and crunchy on the edges, whilst the others are a
Coming to their new shop in Hong Kong, it is definitely a must to try some of their renowned durian pastries. The durian cookie is purely soft in the middle and crunchy on the edges, whilst the others are again delectable.
My favourite two are the Singapore Laksa and Lychee cookies. Their sundaes are particularly worth mentioning as it is topped with 100% pure durian flesh, some more durian cookie crumbs, which gives the best creamy, milky and durian-rich refreshment.
Ice Cream Sundaes 雪糕新地
The new milo version is also very loved made with a light milk soft serve, homemade vanilla coffee cookie crumbs and milo powder.
It’s a great spot to grab your holiday gifts! One reminder, make sure you check the expiry date for the cookies.
Calamansi Juice
2016-12-02
Ice Cream Sundaes 雪糕新地
Calamansi Juice
甜鹹曲奇香酥無比@Home's Favourite地址: 天后 電氣道96號地下A舖電話: 2310 0998上次食kebab 見到對面新開了曲奇店,見到獨有的口味,有甜有鹹,來買盒招待一下家人朋友。源於singapore(少爺以前工作的國家^0^)試下同香港食過的有什麼差別。我對甜食同曲奇有種莫明其妙的喜歡,見到這裡有多款茶味曲奇已開心的跳起。所有口味畫一價,要了柳橙合桃曲奇$128 約40塊,鬆化兼富牛油香,橙香有助平衡一下油膩感,合桃碎多了層口感,甜度也適中,配上茶真的不自覺吃掉了一小盒。不得不提鐵盒色彩繽紛,送禮也很體面,聖誕新年送禮好選擇。留來放女生小物或點綴家居。鹹曲奇對不嗜甜的人是喜訊,雞肉鬆脆米曲奇。似平時的肉鬆再有碎米一粒粒口感有趣得很,甜度比一般曲奇低。雪糕與茶共舞,是牛奶軟雪糕加了少許抹茶粉,質地好細滑,大大杯更插上了曲奇,另有曲奇碎分別是龍井同洋甘菊花茶,邊走邊食冬天的增磅活動。$25元8塊,試味了叻沙味,蝦味中帶椰香超過癮,又有點似蝦條。陳皮味帶點果皮甘。香茶系列第一口茶香即湧出,而且微甜很易入口。全是即焗入口過有微溫。曲奇可以試味不怕買了不合心水,加上有小盒
甜鹹曲奇香酥無比@Home's Favourite
地址: 天后 電氣道96號地下A舖
電話: 2310 0998

陳皮味帶點果皮甘。
香茶系列第一口茶香即湧出,而且微甜很易入口。
全是即焗入口過有微溫。
曲奇可以試味不怕買了不合心水,加上有小盒裝,怕胖買來淺嚐剛剛好。問了曲奇是singapore做好曲奇底,運來香港再焗,那就新鮮又香脆了。
...…...……… 榴蓮戀人雪糕新地$62 👍👍👍👍 (5分滿分) 美綠恐龍雪糕新地$52 👍👍 (5分滿分).............…新地可選💝:榴蓮,抹茶,美綠恐龍囗味榴蓮戀人雪糕新地(右) $62為大杯裝,$39為普通裝以榴蓮曲奇碎和新鮮馬來西亞榴蓮蓉的新地,榴上加榴😳呈上時,榴蓮强烈得離幾米都聞到😱媽媽是榴蓮,她表示味道不俗我淺嚐一小囗,榴蓮雪糕滑嫩,榴蓮味濃烈驚人,😂😂很臭阿美綠恐龍雪糕新地(左) $52為大杯裝,$36為普通裝配以咖啡曲奇碎和美綠粉的雪糕新地,味道合配😝不過整體來說,美綠恐龍的感覺不太特岀,美綠粉只撒表面若整杯雪糕也有便更好了☺原味雪糕滑溜,但冬天也溶得頗快,要吃快一點點哦更有不少曲奇任試任選哦……………………👧 天后電氣道96號地下A舖.......….........…
...…...………

榴蓮戀人雪糕新地$62 👍👍👍👍 (5分滿分)

美綠恐龍雪糕新地$52 👍👍 (5分滿分)

.............…
新地可選💝:榴蓮,抹茶,美綠恐龍囗味
榴蓮戀人雪糕新地(右) $62為大杯裝,$39為普通裝

以榴蓮曲奇碎和新鮮馬來西亞榴蓮蓉的新地,榴上加榴😳

呈上時,榴蓮强烈得離幾米都聞到😱媽媽是榴蓮,她表示味道不俗
我淺嚐一小囗,榴蓮雪糕滑嫩,榴蓮味濃烈驚人,😂😂很臭阿
美綠恐龍雪糕新地(左) $52為大杯裝,$36為普通裝

配以咖啡曲奇碎和美綠粉的雪糕新地,味道合配😝
不過整體來說,美綠恐龍的感覺不太特岀,美綠粉只撒表面

更有不少曲奇任試任選哦

……………………

👧 天后電氣道96號地下A舖

.......….........…
2016-11-25
外卖自取
2016-11-24 183 浏览
下雨天,是日下午時份我與妹妹來天后「Home's Favourite」嘆咖啡消磨下時光。嘆咖啡前先點番杯雪糕食,我個人選擇了杯陽光雪糕新地($32),牛奶軟雪糕用了3.7明治鮮奶製作,雪糕的奶味非常濃郁,再配了一些荔枝曲奇碎、柳橙合桃曲奇碎及熱情果糖漿,味道好有水果的香甜,好有夏日感覺,有柳橙乾及合桃的粒粒,後有荔枝味曲奇的清甜,口感層次豐富,讓人一試傾心。而玫瑰花泡沬咖啡(細杯)$32 each,奶泡上灑了不少玫瑰花瓣碎,同時加入了玫瑰花syrup,先飲一口,真是好有典雅清幽的玫瑰花香,泡沬打得夠綿滑,咖啡味道都好夠香濃,奶與咖啡的份量都好平衡,水準也是不錯, 也滿足了我這位咖啡迷,真是十分享受。店中的曲奇都是新鮮自家製,無添加任何防腐劑,香油及香精,我們試了不少曲奇,浮虜我心的曲奇有較愛陳皮味曲奇、龍井味曲奇及洋甘菊曲奇,於是買了三盒曲奇堂食及自取回家再品嚐。一盒有8粒$25,陳皮味曲奇用了6年以上的陳皮,入口先有陳皮的清香,後有陳皮的回甘,曲奇都是用菜油取替牛油,同時甜度都是微糖,口感都好鬆化,比較健康又不會太膩,陳皮味的曲奇真是好特別又創新,妹妹較愛此曲奇。龍井茶曲奇色澤呈翠綠
陽光雪糕新地
玫瑰花泡沬咖啡
陳皮曲奇

龍井茶曲奇色澤呈翠綠,起初茶味會較淡,但嚼後有龍井茶葉獨有的清香,有微微的甘甜及茶中天然的苦瀝的味道,好天然的茶香,感覺都不錯。
另外不妨一試洋甘菊味的曲奇,放一件曲奇入口,已有明顯的淡淡清爽宜人的菊花香氣,清香的菊花味散滿口腔中,使人感受悠然的寧靜,令人感覺舒暢,除了平常飲洋甘菊花茶之外,原來洋甘菊製的曲奇都是好夾。
龍井曲奇、洋甘菊曲奇
2016-11-23
下午茶
龍井曲奇、洋甘菊曲奇
陽光雪糕新地
陳皮曲奇
玫瑰花泡沬咖啡
2016-09-29 359 浏览
榴槤味軟雪糕非常香滑,榴槤味濃郁。配埋啲餅乾碎亦非常夾。唯一可惜嘅係啲榴槤蓉小到可憐-唔知係咪我嗰日去得晏,賣晒冇乜剩。真係得幾滴。不過總括上來講都幾好味嘅,值得一試
不過總括上來講都幾好味嘅,值得一試