木系清新西餐廳Hosea (九龍城)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Hosea位於九龍城福佬村道,裝修以木系清新裝修為主,自然風格給人一種温暖,舒適的感覺,是假日聚餐的好去處。~~~~~~~~~~~~~~~~~小編今次下午茶order了雙重芝士肉醬意大利粉($128),香焗焦糖菠蘿英國嫩豬柳($158),套餐包括了餐湯/ 沙律,飲品,另外加$58芒果拿破崙。~~~~~~~~~~~~~~~~~~
木系清新西餐廳
Hosea (九龍城)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2023-07-03 27 浏览
🔸二人餐 $430🔹是日餐湯/沙律🔹水牛城雞翼🔹至尊海鮮薄餅 +$30🔹香烤紐西蘭牛扒伴薯菜🔹朱古力咖啡🔹凍咖啡🔸迷你碎提拉米蘇 $58-早幾日個姐妹搵我傾心事,佢話想食泰國野於是去九龍城搵野食,點知見到間餐廳既簡約風格裝修吸引左入去😆見2人餐好似都幾抵,所以叫泥試試。跟餐有餐湯沙律揀,是日餐湯係蘑菇忌廉湯,蘑菇味好夠香。小食叫水牛城雞翼,偏辣好惹味。主食叫左海鮮pizza同香烤牛扒,pizza上既海鮮有好多,仲要芝士夠多仲有拉絲😋牛扒叫左五成熟,牛扒大大件啖啖肉,又夠火侯好香牛味。野飲我地都叫左咖啡,凍Americano帶少少酒味,mocha仲有靚靚拉花🩷最後甜品叫左Tiramisu,入口有酒味但唔會太濃,d cream都好細滑☺️
🔸二人餐 $430
🔹是日餐湯/沙律
🔹水牛城雞翼
🔹至尊海鮮薄餅 +$30
🔹香烤紐西蘭牛扒伴薯菜
🔹朱古力咖啡
🔹凍咖啡
🔸迷你碎提拉米蘇 $58

小食叫水牛城雞翼,偏辣好惹味。

牛扒叫左五成熟,牛扒大大件啖啖肉,又夠火侯好香牛味。

九龍城呢個美食沙漠,終於有返啲高質啲嘅西餐廳~🤣🐒餐廳環境簡約設計,坐得幾舒適,平日有午市套餐供應,精選午餐$98起,自選沙律🥗或餐湯+主菜+飲品,價錢都算合理。是日沙律為咖喱菠蘿🍍雞沙律,仲有青蘋果🍏嘅點綴,味道幾特別又清新。是日餐湯為薯仔忌廉湯,看似平平無奇,但入口啖啖薯蓉泥,感覺很實在,仲有少許煙肉🥓粒係裏面,味道更香口。🔸日式吉列豬柳配白飯,咖哩汁 Japanese Deep-fried Pork Cutlet with Curry Sauce served with Steam Rice🍛($158)吉列豬柳即叫即炸!吉列脆皮炸得酥脆,內裏軟嫩多汁,日式咖哩汁味道香甜,加上薯仔蘿蔔粒嘅點綴,老少咸宜。🔸香烤紐西蘭肉眼扒伴是日時蔬Grilled New Zealand Rib eye Steak with Seasonal Vegetables($188)肉眼扒都幾大塊🥩,Medium rare火候控制得剛好!👍🏻切開肉眼扒仲見到中間粉嫩嘅肉質,有少量血水滲出,好juicy🤤,入口肉質軟嫩,肉香味美!😋旁邊嘅蔬菜鮮嫩多汁,正!☺️餐飲可以揀咖啡或茶,冷泡茶/西柚冰茶/荔枝冰茶/蜂
九龍城呢個美食沙漠,終於有返啲高質啲嘅西餐廳~🤣🐒

餐廳環境簡約設計,坐得幾舒適,
平日有午市套餐供應,

咖喱菠蘿雞沙律

是日餐湯為薯仔忌廉湯,
看似平平無奇,但入口啖啖薯蓉泥,感覺很實在,
仲有少許煙肉🥓粒係裏面,味道更香口。
薯仔忌廉湯

吉列豬柳即叫即炸!
吉列脆皮炸得酥脆,內裏軟嫩多汁,
日式咖哩汁味道香甜,加上薯仔蘿蔔粒嘅點綴,老少咸宜。

日式吉列豬柳配白飯,咖哩汁

入口肉質軟嫩,肉香味美!😋
旁邊嘅蔬菜鮮嫩多汁,正!☺️

香烤紐西蘭肉眼扒伴是日時蔬

餐飲可以揀咖啡或茶,
冷泡茶/西柚冰茶/荔枝冰茶/蜂蜜柚子茶跟餐都唔洗加錢,
而且味道不錯喔。
咖喱菠蘿雞沙律
2023-07-01 49 浏览
重要的事情要講3次:堅吾好食,堅吾好食,堅吾好食。炸薯條除左比麥當奴好食少少之外,其他的全部吾好食,份量又小,餐湯細只有3啖多d都無,沙律份量勁細,只是正常的一半。德國豬手皮不脆有豬so味牛扒雖然叫medium 但是異常血淋淋,杯是茶餐廳膠杯質素,餐飲叫凍的要加$5,轉可樂要加$10,這樣是茶餐廳一般的要求,但是價錢絕對可以跟傳統有質素的如皇后/新寧相比,我想一般人不會人均消費$250在茶餐廳消費吧。這裡是寫真心食評,吾好人錢,吾好浪費人時間,請大家多關注。
有豬so味
2023-06-30 35 浏览
去九龍城但唔想食泰國野?🇹🇭朋友就推薦左呢間高質小店俾我試試,果然冇介紹錯😎🌟炸軟殼蟹伴鮮茄天使麵炸軟殼蟹大大隻,但脆漿完全唔厚🦀炸得外酥內嫩,美味可口天使麵條爽滑,當中亦加入菇菌增加口感🍝鮮嫩嘅蟹肉配上酸甜嘅鮮茄醬汁,令人回味無窮🌟紐西蘭肉眼扒伴時蔬肉眼扒肉質腴嫩,油花密集🥩牛扒煎得啱啱好,外皮金黃香,內裏香嫩多汁伴菜亦唔hea,有薯角🥔車厘茄🍅金筍仔🥕Zucchini、蘆筍顏色豐富,擺盤吸引🌟粟米雜果沙律套餐包埋沙律或餐湯,當日就揀左沙律🥗甜脆嘅粟米同🌽酸甜嘅水果🍍相得益彰加上清新嘅沙律醬,喺夏天食用特別開胃🌟冷泡茶、青蘋果冰茶冷泡茶係利用長時間低温浸泡茶葉,讓茶味慢慢釋出🫖飲上去毫無苦澀味、咖啡因濃度亦都低D冷泡茶清涼可口,一解飯後嘅飽膩餐廳以木系簡潔裝修,環境令人感覺清新、舒適🍀值得一提係店員非常細心、有禮貌👍🏻
去九龍城但唔想食泰國野?🇹🇭
朋友就推薦左呢間高質小店俾我試試,果然冇介紹錯😎

🌟炸軟殼蟹伴鮮茄天使麵
炸軟殼蟹大大隻,但脆漿完全唔厚🦀
炸得外酥內嫩,美味可口
天使麵條爽滑,當中亦加入菇菌增加口感🍝
鮮嫩嘅蟹肉配上酸甜嘅鮮茄醬汁,令人回味無窮

🌟紐西蘭肉眼扒伴時蔬
肉眼扒肉質腴嫩,油花密集🥩
牛扒煎得啱啱好,外皮金黃香,內裏香嫩多汁
顏色豐富,擺盤吸引

🌟粟米雜果沙律
套餐包埋沙律或餐湯,當日就揀左沙律🥗
甜脆嘅粟米同🌽酸甜嘅水果🍍相得益彰
加上清新嘅沙律醬,喺夏天食用特別開胃

🌟冷泡茶、青蘋果冰茶
冷泡茶係利用長時間低温浸泡茶葉,讓茶味慢慢釋出🫖
飲上去毫無苦澀味、咖啡因濃度亦都低D
冷泡茶清涼可口,一解飯後嘅飽膩

餐廳以木系簡潔裝修,環境令人感覺清新、舒適🍀
值得一提係店員非常細心、有禮貌👍🏻
  • 紐西蘭西冷扒配是日時蔬
  • 炸軟殼蟹伴鮮茄天使麵
2023-06-27 31 浏览
今日又去左Hosea食返個lunch, 一如以往無令我失望忌廉磨菇湯忌廉磨菇湯超香滑,又濃厚,簡單但好正香煎三文魚柳伴帶子三文魚柳煎得十分香脆,皮脆,肉嫩,配上薯蓉、青瓜小黃瓜同青豆~有肉又有菜~香烤紐西蘭肉眼扒肉眼扒厚又大塊,入面好juicy,軟熟唔會硬,牛扒好高質,再配上薯角,炸到外脆內軟,好正跟餐仲有飲品另外仲可以加錢配小食、甜品等等,不過我地食到好飽就無再加了~想慢活一下,不況去Hosea嘆杯咖啡食返餐~
今日又去左Hosea食返個lunch, 一如以往無令我失望
忌廉磨菇湯
忌廉磨菇湯超香滑,又濃厚,簡單但好正
香煎三文魚柳伴帶子
香烤紐西蘭肉眼扒
跟餐仲有飲品
2023-06-25 14 浏览
今晚下班經過九龍城時,我和好友原本打算品嚐台灣菜,但發現許多餐廳都大排長龍。後來,我發現了這家西餐廳,裝修簡約舒適,寬敞的用餐空間讓人感到舒適,而且提供晚市套餐,因此我決定來試試。這裡的晚市套餐選擇豐富,包括湯和飲料❣️我點了五成熟的香烤紐西蘭肉眼扒。外皮微烤,帶有少許焦香,切開後呈現粉紅色,微微有血色渗出,賣相非常漂亮。肉質柔軟帶點韌性,口感不錯。如果再配上海鹽,味道會更加美味。燒汁的味道也不錯。薯角炸得香脆可口,讓人一食上癮😝而好友則點了另一道菜,他點的是香煎比目魚柳配以香草忌廉汁和時蔬。這道菜不僅美味,而且營養豐富。比目魚煎得色澤鮮艷,散發著誘人的香氣,皮脆不油膩,魚肉油脂感重,口感嫩滑,入口即溶😋📍Hosea (九龍城)九龍城福佬村道21號地舖

📍Hosea (九龍城)
九龍城福佬村道21號地舖
📍九龍城小清新Cafe-Hosea @hkhosea 🍵今日趁住放假 鼠咗去九龍城蒲♪( ´θ`)ノ❤️九龍城比我嘅感覺就係充滿着泰國嘅氣息🤣🤣好似全部都係泰國餐廳🤔🤔但係今日竟然比我喺九龍城見到呢一間人氣爆棚嘅小清新Cafe!🍃☘️咁就同大家分享吓啦! 🍴Set Lunch:🥗是日精選沙律: 雜果沙律前菜方面叫咗沙律!除咗雜果 其實仲有薯仔🥔所以食落去嘅口感唔會好單一 好有層次感!同時都好開胃(///▽///)🥣是日精選餐湯: 忌廉蘑菇湯是日餐湯今日係忌廉蘑菇湯🥣蘑菇味 超級濃郁好似打咗十幾二十個蘑菇落去個湯度咁(*ˉ︶ˉ*)餐湯介入邊 我可以將佢排第一!👍🏻🥹🦐龍蝦汁大蝦燴意大利粉 $168呢一個意大利粉就咁睇賣相已經好正🥹🥹! 冇諗過咁足料~ 又有蘆筍又有大蝦🦐🤍食落去大蝦好Q彈~ 仲要有四隻👍🏻👍🏻最需要讚嘅一定係佢哋用龍蝦汁做sauce 好juicy同掛汁(。・ω・。)正!🥩紅酒燴牛肋條配白飯 $148跟住就叫咗呢一個牛肋條🥩😋呢一個價錢性價比都好高!牛肋條十分之入味~ 紅酒味恰到好處!🥺🥺而且啲汁都好好餸飯🍴正~ 嘻嘻🍹水蜜桃冰茶 (跟餐+$5) 餐飲方面 我哋叫咗水蜜桃冰茶~
📍九龍城小清新Cafe-Hosea @hkhosea 🍵

🍴Set Lunch:

🥗是日精選沙律: 雜果沙律

🥣是日精選餐湯: 忌廉蘑菇湯

🦐龍蝦汁大蝦燴意大利粉 $168

🥩紅酒燴牛肋條配白飯 $148

🍹水蜜桃冰茶 (跟餐+$5)

餐飲方面 我哋叫咗水蜜桃冰茶~ 日日都成30幾度 唔飲凍嘢真係會死(。 ́︿ ̀。) 飲落去好fresh🍑~ 水蜜桃味 同埋茶味都唔會互相搶風頭 好解暑 推介!

☕️凍齋啡

最後我哋叫咗杯凍齋啡 如果唔鍾意飲齋啡嘅朋友仔都唔使擔心 因為店員會好sweet咁問你使唔使跟糖同埋奶🥛🥺好香咖啡豆味!唔使加錢簡直係超值!
——————-
📍Hosea (九龍城)☕️☘️
地址: 九龍城福佬村道21號地舖
2023-06-21 576 浏览
Decorated in simple wooden style, @hkhosea brings you a casual and comfortable dining atmosphere. If you choose the set menu, a salad or soup and a drink will come together.🥂Spaghetti with Shrimp and Lobster Sauce $168 - set🥂Shrimp and Papaya Salad - setI always order seafood pasta when I see it on the menu. The spaghetti was cooked to al dente and I liked the sauce too. The salad that comes together was nice and refreshing with flavourful dressing. If you don’t like to have salad, you may choos

Shrimp and Papaya Salad

I always order seafood pasta when I see it on the menu. The spaghetti was cooked to al dente and I liked the sauce too. The salad that comes together was nice and refreshing with flavourful dressing. If you don’t like to have salad, you may choose to have soup.

🥂Black Truffle and Mix Mushroom Linguine $138
My friend chose this as we both are truffle lovers. In love with the smell already and loved the idea of mixing different mushrooms together in it to enrich the taste.
Lobster Bisque

🥂Lobster Bisque $108
We order this from the a la carte menu. A slice of garlic bread is served on the side and I always love dipping bread into the soup.
Iced Lychee Tea

🥂Iced Lychee Tea - set
There are multiple fruit teas to choose from without additional cost which I found it very nice of them. Though you may still choose regular tea or coffee if you prefer that more.

More cafes have been opened in Kowloon City and now we have more choices to go other than Thai restaurants. Glad to have found this little space for us to spend a cozy afternoon.
Overall rating: 7/10
jsv_foodie
2023-06-16 36 浏览
Hosea餐廳以木系裝修,燈光柔和,環境寧靜清新舒適,服務員有禮親切,晚市有套餐和單點點餐。泰式大蝦柚子沙律夏日清新之選,味道不辣,蝦肉爽滑彈牙,配搭柚子毫不油膩,非常開胃香煎三文魚柳伴帶子刁草忌廉汁 帶子巨型,肉質鮮味,三文魚柳煎至甘香,皮脆肉嫩,入口油脂四溢,再沾上刁草忌廉汁,更添滋味,薯蓉打至幼滑,薯味香濃。Mini 碎意大利芝土餅 必點!!Tiramisu整體口感順滑,Mascarpone cheese與咖啡融洽,底層鋪滿香脆手指餅,口感相當豐富Hosea 📍九龍城福佬村道21號地舖
Hosea

泰式大蝦柚子沙律

香煎三文魚柳伴帶子刁草忌廉汁

Mini 碎意大利芝土餅

Hosea
📍九龍城福佬村道21號地舖

2023-06-08 61 浏览
香焗焦糖菠蘿🍍英國嫩豬柳(158hkd)一定要將菠蘿同豬柳夾埋一齊食,豬柳比較鬆軟,唔會韌,邊邊位有少少脂肪好香,調味唔會太重,食到豬肉本身嘅味道,薯角炸得好酥脆而不油膩,伴碟嘅蔬菜🥬都有燒過,幾有心思🥰紅酒🍷燴牛尾闊條麵(168hkd)有3大塊牛尾,確實足料,有牛肉味但唔會羶,醬汁係比較淡味嘅肉醬,闊條麵好掛汁,份量都唔少😋薯條(+28hkd)呢個真係幾正,完全熱到辣口😂薯條粗身,薯仔蓉🥔好多,見到好多枱都有叫,抵食😚薯仔🥔忌廉湯飲得出薯蓉的質感,creamy得黎足料荔枝冰茶&西柚冰茶兩者都比較清爽,甜度較低,個人偏好西柚,酸酸甜甜好開胃😝#foodiblum西式
香焗焦糖菠蘿🍍英國嫩豬柳(158hkd)
香焗焦糖菠蘿英國嫩豬柳

紅酒🍷燴牛尾闊條麵(168hkd)
紅酒燴牛尾闊條麵

薯條(+28hkd)
薯條

薯仔🥔忌廉湯
飲得出薯蓉的質感,creamy得黎足料

荔枝冰茶&西柚冰茶
兩者都比較清爽,甜度較低,個人偏好西柚,酸酸甜甜好開胃😝

#foodiblum西式
2023-06-07
香焗焦糖菠蘿英國嫩豬柳
薯條
2023-06-07 41 浏览
九龍城最勁嘅野食,除咗泰國菜,仲有好多新開嘅餐廳!我見到一個叫"Hosea"嘅餐廳,佢嘅玻璃大門同木系裝修好靚啊!樓低幾高,座位又寬敞舒服,環境好寧靜舒服!我試咗佢哋嘅晚餐,有餐湯/沙律,主菜同餐飲。佢哋嘅磨菇忌廉湯好香濃,唔會太稀,粟米蟹柳沙律好開胃清新爽口。香烤纽西蘭肉眼牛扒$188,5成熟烤得小小蕉,入口有烤味同牛味幾重,但唔會太硬啊!配上新鮮蔬菜同燒汁更加惹味。佢哋嘅黑松露野菌Pizza $128,黑松露同芝士好香濃,薄批好大個,有6件咁多!每一口pizza都有黑松露香味!西柚冰茶清新唔會太甜,可以解除肥膩,熱蜜蜂柚子舒服潤喉!咁好味,真係要嚟試下啊!👍🍴

2023-06-02 27 浏览
今日經過九龍城本身想食泰國菜,但係見到好多餐廳都坐得好迫,經過見到呢間西餐廳,見到入面裝修簡約得來坐得舒服,空間感十足,而且有lunch set,於是決定試吓☺️ 呢度lunch set 都算多選擇,而且包餐湯同嘢飲,順帶一提呢度啲服務員服務都好好👍🏻🍅蕃茄湯 蕃茄湯熱辣辣,味道濃郁,好開胃🥩香焗焦糖菠蘿英國嫩豬柳上菜熱辣辣,賣相吸引😍勁大塊菠蘿,菠蘿都好甜,好多汁,而豬柳亦都好好味,都幾爽口而且一啲都唔鞋,薯塊亦都炸得好脆口👍🏻👍🏻🥩紐西蘭肉眼扒配是日時蔬賣相吸引,好多伴菜,大大塊肉眼扒,五成熟熟度岩岩好,肉眼扒有牛味,而且帶點肉汁唔韌口😍🍗蜜糖芥末雞中翼雞翼熱辣辣,烤過既雞翼好脆口,而且蜜糖汁甜甜地好開胃🫶🫶

🍅蕃茄湯
蕃茄湯熱辣辣,味道濃郁,好開胃

🥩香焗焦糖菠蘿英國嫩豬柳

🥩紐西蘭肉眼扒配是日時蔬

🍗蜜糖芥末雞中翼
雞翼熱辣辣,烤過既雞翼好脆口,而且蜜糖汁甜甜地好開胃🫶🫶
2023-05-30 48 浏览
位於九龍城宋王臺站一入到嚟裝修好舒服,店舖非常乾淨,入到洗手間亦都好乾淨👍🏻同朋友一人叫咗個餐每個餐都會跟餐湯🫕或沙律🥗,另外再有一杯餐飲🥤今日我哋係🫕忌廉蘑菇湯(蘑菇湯好香好滑)飲品,我哋叫咗荔枝冰茶同埋西柚冰茶(兩杯飲品都好清新唔會太甜)🥩香煎紐西蘭肉眼扒牛扒好大塊分量十足,估唔到牛扒下面嘅新鮮蔬菜,整得好好味👍🏻唔會只係食肉,蔬菜都分量十足)🦐海鮮蕃茄扁意粉(本身餐牌係龍蝦意粉,但佢哋龍蝦當日賣晒,所以轉咗海鮮蕃茄意粉俾我😊)呢度好適合同朋友聚會傾偈,餐牌裏面亦都可以追加甜品小食,又可以叫紅酒🍷
位於九龍城宋王臺站
一入到嚟裝修好舒服,店舖非常乾淨,入到洗手間亦都好乾淨👍🏻

同朋友一人叫咗個餐
每個餐都會跟餐湯🫕或沙律🥗,另外再有一杯餐飲🥤
今日我哋係
🫕忌廉蘑菇湯(蘑菇湯好香好滑)
飲品,我哋叫咗
荔枝冰茶同埋西柚冰茶
(兩杯飲品都好清新唔會太甜)

🥩香煎紐西蘭肉眼扒

🦐海鮮蕃茄扁意粉

Hosea · 九龍城九龍城呢間西式餐廳喺宋皇臺港鐵站落車行5分鐘左右就到,大約晚上7點入座時無咩人,而且座位闊落,坐得舒服。侍應好有禮貌,笑住落單,服務加分😋😋..✅ 紐西蘭西冷扒配是日時蔬 (5成熟) 🐮 $188當晚因為西冷缺貨所以轉成肉眼扒。肉眼大約8oz,火候掌握得幾好,入面有肉汁,肉味都算濃,不過筋位部分略嫌有啲多。配菜都唔差,尤其係薯角,調味做得唔錯,我地食完一嚿又一嚿😛..✅ 龍蝦汁大蝦燴意大利麵 🦞 $168先特別一讚龍蝦汁幾香濃,食得出熬製所用嘅龍蝦份量算幾多。意粉煮得幾好,唔太軟亦唔太硬,加上菇、蘆荀作配菜,整體唔錯👍🏼..✅ 冷泡茶&凍蜂蜜柚子茶 🍹 (跟餐)套餐除左包括沙律同主食仲有飲品,兩杯飲品正常👍🏼
Hosea · 九龍城
✅ 紐西蘭西冷扒配是日時蔬 (5成熟) 🐮 $188

✅ 龍蝦汁大蝦燴意大利麵 🦞 $168

✅ 冷泡茶&凍蜂蜜柚子茶 🍹 (跟餐)
套餐除左包括沙律同主食仲有飲品,兩杯飲品正常👍🏼