// 𝙉𝙚𝙞𝙜𝙝𝙗𝙤𝙧𝙝𝙤𝙤𝙙 𝘾𝙖𝙛𝙚́ 𝘽𝙖𝙧 𝙤𝙛𝙛𝙚𝙧𝙞𝙣𝙜 𝙉𝙚𝙬 𝙒𝙚𝙚𝙠𝙚𝙣𝙙 𝘽𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙈𝙚𝙣𝙪 - 𝙄-𝙊-𝙉 🍴 //-Opened in Central Market for a year, 𝐈-𝐎-𝐍 is a friendly neighborhood café bar that provides guests with authentic European-styled cuisines with Hong Kong twists.Featuring "The New Weekend Brunch" that satisfies epicure's appetite with a chef table of more than 20 all-you-can-eat delicacies; along with the main course, dessert, and add-ons for more satisfaction.-☞ 𝐓𝐡𝐞 𝐍𝐞𝐰 𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 - 𝐄𝐠𝐠 𝐁𝐞𝐧𝐞𝐝𝐢𝐜𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 - 𝐇
☞ 𝐓𝐡𝐞 𝐍𝐞𝐰 𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 - 𝐄𝐠𝐠 𝐁𝐞𝐧𝐞𝐝𝐢𝐜𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 - 𝐇𝐊$𝟒𝟔𝟖
An exquisitely presented dish that consisted of two iconic types of drool-worthy eats; the tenderly grilled succulent Boston Lobster with Sautéed Spinach, and a classic Egg Benedict to top it all off.
☞ 𝐓𝐡𝐞 𝐍𝐞𝐰 𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 - 𝐁𝐚𝐫𝐛𝐞𝐜𝐮𝐞𝐝 𝐂𝐨𝐝 𝐅𝐢𝐬𝐡 - 𝐇𝐊$𝟑𝟔𝟖
Lusciously barbecued deep sea cod fish smothered with their homemade savory barbecue sauce for a classic char siu smokey flavor; complemented with a crispy and crunchy grilled onigiri.
☞ 𝐂𝐥𝐚𝐬𝐬𝐢𝐜 𝐍𝐚𝐩𝐨𝐥𝐞𝐨𝐧
A classic French pastry dessert with the name also known as Mille-feuille, made with three layers of pastry and two layers of creme patissiere; this one was done with a little twist by adding freshly sliced fruits, simply a vanilla and fruity way to top off the meal.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴍᴍᴅ-ǫᴘʟ-ʙғɴ-sᴄɴ
2022-12-14 562 浏览
📍 #中環 I-O-N最近去咗中環街市,一直都想試下呢間Nina hotel旗下餐廳🍴平時做半自助餐,今次我就食set😆今次食嘅菜式大部分都用咗香港本地食材,甚至係獨有嘅添😜半自助餐枱都有唔同嘅食物,比較類似沙律吧🥗但特別在於有成大個芝士輪係出面片嚟食,又真係幾吸引🤤✨前菜🥗大澳凱撒沙律呢個同平時嘅沙律嘅分別就係落咗大澳魚乾,脆卜卜又鹹香,同清爽嘅沙灘好夾,作用好似係代替多士粒加芝士咁😙✨是日餐湯🍄蘑菇湯✨主菜👑🧏🏻‍♀️慢煮柱侯牛面頰肉呢個係三款主菜入面最好味,因為牛頰肉真係好軟又入味😋用叉都切得開,最重要係唔會柴,攝牙罅🥹除咗有牛味,仲食到本地製造柱侯醬嘅味道🤭🐟三文魚扒配檸檬牛油汁魚皮香脆,魚肉嫩滑🤩檸檬牛油汁中和魚油帶嚟嘅油膩感,食完好fresh😛🦐香辣蝦醬海鮮意大利麵冇諗過蝦醬除咗炒通菜,意粉都啱😳食落唔會話好鹹,反而覺得有海洋嘅味道,可能因為有海水味😂✨是日精選甜品🧀倫巴第芝士慕絲蛋糕外型精緻可愛,係白雲咁好似軟綿綿☁️外皮係一層薄白朱古力,中間先係慕絲同芝士蛋糕🍰慕絲真係好似白雲咁軟綿,好有空氣感,芝士蛋糕又唔會話太重芝士味,整體都好輕盈嘅feel☺️☕️ 咖啡明顯飲得出係即磨咖
📍 #中環 I-O-N

🦐香辣蝦醬海鮮意大利麵

✨是日精選甜品
🧀倫巴第芝士慕絲蛋糕

☕️ 咖啡
明顯飲得出係即磨咖啡,雖然唔識分好唔好,但唔會太苦太酸,配埋甜品食真係啱啱好👌🏻

評分-回頭草指數(🍀🍀🍀🍀🍀滿分)
食物:🍀🍀🍀🍀🍀
環境:🍀🍀🍀🍀🍀
服務:🍀🍀🍀🍀
2022-11-14 844 浏览
I-O-N位於中環街市,食完仲可以喺呢個有歷史價值嘅地方遊樂一下🍳I-O-N Breakfast I-O-N 招牌早餐💰$188有煙三文魚bagel、香腸、薯餅、煙肉、沙律、薯餅、焗豆、炒蛋、大啡菇、生果等,非常豐富最鐘意薯餅夠香脆,煙三文魚bagel我都好鐘意😋☕️Latte☕️Mocha揀咗要nutty啲,仲有可愛兔仔拉花☺️🚩I-O-N (中環) @ionhongkong 📍中環皇后大道中93號中環街市1樓124-125號舖

最鐘意薯餅夠香脆,煙三文魚bagel我都好鐘意😋

☕️Latte
☕️Mocha
揀咗要nutty啲,仲有可愛兔仔拉花☺️

🚩I-O-N (中環) @ionhongkong
📍中環皇后大道中93號中環街市1樓124-125號舖
2022-11-13
$188 (早餐)
2022-11-11 4167 浏览
早前,我租住了中環晉逸蘭桂坊精品酒店 Butterfly on LKF 三日兩夜,放鬆一下!起初,我打算星期日下午 check in 後,到中環街市的 <> 食甜品下午茶;如果 6:00pm 後,外賣蛋糕甜品有7折優惠,我又不想買返酒店食甜品,可是已經收舖, 只好移師到隔離又同屬如心集團的 <I-O-N>!這裡餐桌比較多,而且坐得更舒服!恰巧!安排玻璃窗口位給我,讓我慢慢坐,享用這份週日下午茶吧! Enjoy me time! 甜品:$88~$268是日精選蛋糕配如心蝴蝶酥 $88我選擇了宇治抹茶拿破崙 (原價 $45)抹茶的甘香醇厚與甜美平衡,拿破崙酥餅層不夠酥脆,變得有點濕腍!蝴蝶酥聽講店方 Nina Patisserie 的蝴蝶酥好出名,之前只見食友們在 社交平台有讚無彈!講真,我就從未試過,size 適中,的確幾香脆,既有牛油香,又有甜味;起碼好過拿破崙的質感啦! Siphon Tea:$48~$58咖啡花茶 $58我見 Menu 上,咖啡花茶是推介之選!即管點來有什麼特別?落單之前,我亦有問女店員,咖啡花茶本身是什麼口味?茶色似紅茶,味道甘而微

只好移師到隔離又同屬如心集團的 <I-O-N>!
這裡餐桌比較多,而且坐得更舒服!
 Enjoy me time!
 甜品:$88~$268
是日精選蛋糕配如心蝴蝶酥 $88
我選擇了宇治抹茶拿破崙 (原價 $45)

蝴蝶酥

是日精選蛋糕配如心蝴蝶酥
 Siphon Tea:$48~$58
咖啡花茶 $58
我見 Menu 上,咖啡花茶是推介之選!
即管點來有什麼特別?
落單之前,我亦有問女店員,咖啡花茶本身是什麼口味?
茶色似紅茶,味道甘而微苦,卻不及咖啡那種甘味!
所以,加入蜜糖相對會較易入口!
咖啡花茶
2022-06-26
是日精選蛋糕配如心蝴蝶酥
2022-10-30 974 浏览
中環街市翻新後、第一次入去食Brunch、感覺好特別!星期日、第一次去食Brunch款式多、服務態度良好、環境舒適。剛好遇上啤酒節,順便去睇睇。一定會推薦身邊朋友去!
中環街市翻新後、第一次入去食Brunch、感覺好特別!
剛好遇上啤酒節,順便去睇睇。
一定會推薦身邊朋友去!
2022-10-22 640 浏览
星期六,一行3人到中環街市看展覽,以惜日香港為主題的微型展,我們中年人看,特別有共鳴!看完展覽,我們在展廳同一層的 I-O-N Bistro吃午餐,點了3個 set lunch,包括以下的:#Caesar salad:我不喜歡椰菜花忌廉湯,就點了沙律,蔬菜新鮮,芝士味濃,但配的麵包太硬。#椰菜花忌廉湯:我姊表示喜歡。#西班牙海鮮飯:蝦、魷魚、青口、西班牙香腸配 risotto,挺豐富。#味噌烤比目魚:厚切比目魚柳,非常嫩滑,份量偏少。#烤雜菜牛油果乳酪墨西哥卷:純素食,好味道!#美式咖啡:點了2杯,1杯nutty配豆奶,1杯fruity配燕麥奶,我喜歡nutty。#熱檸檬水:家人不喝咖啡,點熱檸檬水,幫助消化。冷氣太凍,上菜慢,有改善空間。

#椰菜花忌廉湯:我姊表示喜歡。
#味噌烤比目魚:厚切比目魚柳,非常嫩滑,份量偏少。
#烤雜菜牛油果乳酪墨西哥卷:純素食,好味道!
#熱檸檬水:家人不喝咖啡,點熱檸檬水,幫助消化。

冷氣太凍,上菜慢,有改善空間。
2022-07-09
『鱈魚版本黯然銷魂飯好驚喜,甜品仲有NINA嘅拿破崙食!』⁡有d 咩會促使我週末都肯專程返中環?就係I-O-N週末限定嘅Brunch,$368p.p有超過17款前菜任食🤩如果飲酒嘅話最平加$198就有得任飲紅白酒同Sangria啦🥂————————————————————■THE NEW WEEKEND BRUNCH(HKD368)✧*。٩CHEF TABLE (ALL-YOU-CAN-EAT)。任食部分有好多歐陸沙律選擇,清新得嚟夠晒惹味開胃,下面係我地最推介嘅幾款👇🏻⁡烤雜菌沙律 | 火腿長通粉沙律 | 法式洛林蛋批 | 南瓜湯 (有淡淡肉桂味好棉滑!)⁡✧*。٩Main Course。⚫︎叉燒醬鱈魚| 4/5鱈魚版黯然銷魂飯🍳賣相真係同叉燒有9成相似,自家製叉燒醬好香,同滑溜嘅鱈魚意外地超夾❤側邊嘅飯糰煎得脆脆地,飯粒比較硬,一啖魚一啖飯就啱啱好⁡⚫︎香烤龍蝦班尼迪蛋(+HKD100) | 4/5店員介紹先知原來係用左新鮮龍蝦,仲好貼心咁蝦鉗都拆埋出嚟,呢100蚊絕對加得過🦞 龍蝦肉質彈牙鮮嫩好香口,而隔離嘅班尼迪蛋就唔算太流心,多士食落偏油左dd,要配搭返番茄一齊食⁡✧*。٩ De

『鱈魚版本黯然銷魂飯好驚喜,甜品仲有NINA嘅拿破崙食!』

————————————————————

烤雜菌沙律 | 火腿長通粉沙律 |
法式洛林蛋批 | 南瓜湯 (有淡淡肉桂味好棉滑!)

✧*。٩Main Course。
⚫︎叉燒醬鱈魚| 4/5

⚫︎香烤龍蝦班尼迪蛋(+HKD100) | 4/5

✧*。٩ Desserts。
抹茶拿破崙 | 芒果拿破崙

甜品有拿破崙同其他蛋糕選擇,我地就揀左兩款拿破崙🍰酥皮自帶一種麥香,食落比較濕潤鬆化,芒果好甜同拿破崙好夾,抹茶就中規中矩

✧*。٩ Drinks。
Brunch包一杯飲品,呢度嘅house blend 做得幾唔錯,nutty豆飲得出朱古力同拖肥味
————————————————————
♣️ I-O-N
☌ 中環街市1樓124-125號舖
◔9nm-10pm

回頭率:🌕🌕🌕🌖🌑
環境:🌕🌕🌕🌑🌑
份量: 🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌖🌑
價錢:HKD459.8p.p(incl. 10% service charge)

2022-09-27 667 浏览
中環街市重開了好一陣子都未有時間行,今次趁工作機會就過嚟行下。街市整個劃分都很清晰,地下大部份為堂食餐廳及超市,1樓及2樓就以外賣餐廳及小店為主。平日lunch時間到整個街市幾乎人山人海,大部份應該是附近的白領一族趁午飯時間過嚟lunch。幾乎每間餐廳都排著長長嘅人龍,依間cafe需要上1層,見仲有小量位置於是就選擇依間。澳洲西冷牛扒 220g Grilled Australia Beef Sirloin 220glunch set有湯或者沙律作為前菜,另外仲配有餐飲。今次主菜就揀咗澳洲西冷牛扒,前菜後等咗大概10分鐘就有。今次揀咗蘑菇湯,蘑菇味好濃,仲有小小蘑菇粒。牛扒選擇了3成熟,不過上菜時只有牛扒最中間部分為3成十分嫩滑但大部分位置都處於都為5成至7成熟因為西冷位於腰脊部分脂肪較少,相對吃上有小小嚡口。肉味十分濃,可惜帶有太大牛騷味。而薯蓉則香料味太多已吃不出薯仔味道,下次可以試其他,以依個價錢來說有點偏高

但大部分位置都處於都為5成至7成熟
澳洲西冷牛扒 220g

澳洲西冷牛扒 220g
2022-09-23 529 浏览
換了menu感覺lunchset不比breakfast吸引點了pasta,魚同埋牛臉頰三個main courses牛好鹹pasta和魚正常水準服務不錯下次想試下breakfast
換了menu
感覺lunchset不比breakfast吸引
點了pasta,魚同埋牛臉頰三個main courses
牛好鹹
pasta和魚正常水準
服務不錯
下次想試下breakfast
2022-09-22 319 浏览
平日晚上喺中環,食無可食下,幾個朋友只在於喺一個靜靜既地方聚會傾偈,又想食啲較好質素,選擇中環街市,都算係一個好嘅地方,由於成個中環街市得一兩間餐廳,但呢一間個裝修環境都幾浪漫,所以戰戰兢兢,由踏入門到坐低,服務員都好有禮貌,叫咗肉眼扒斧頭豬扒同埋銀鱈魚,加多個意粉,大致上都好滿意同埋食得飽,咖啡亦都好飲,見到廚房啲廚師,個個都好有心機煮,我哋由6:30坐到9:30都算一個漫長嘅晚上,大家都感到呢一餐係值得。
2022-09-20
2022-09-19 2206 浏览
20220912🌤️🔥Monday🌹🏮中秋節後第二天🤭忘記今天是公眾假期。🍁Rufous BountiFALL Afternoon Tea Set🍁秋杲花果下午茶🍐以時令花果炮製全身「秋杲花果下午茶」,刻畫明媚秋月。🥓鹹點方面是法式松露蘑菇酥皮盒及風乾火腿配香梨固然吸引,牛面頰肉栗子多士及迷你蟹肉飛魚子多士亦彰顯季節食材之。🥧下午茶也包括Nina Patisserie 的全新精美甜點如洋甘菊蜜糖香梨蒟蒻、巨蜂提子慕絲蛋糕和朱古力無花果蛋糕。配上滴漏黑咖啡或桂花蘋果伯爵茶,或升級至香檳,細味悠閒時光。📌供應期由2022年9月8日至10月30日,每天下午3時至6時。📌$498兩位用📌10%服務費Food :👍👍👍Services :👍👍👍Environment :👍👍👍
20220912🌤️🔥Monday🌹
🏮中秋節後第二天🤭忘記今天是公眾假期。
🍁秋杲花果下午茶
🍐以時令花果炮製全身「秋杲花果下午茶」,刻畫明媚秋月。
📌$498兩位用
朱古力無花果蛋糕
  • 桂花蘋果伯爵茶
1K
2022-09-04 3582 浏览
假日又行下中環街市,翻新後都行過幾次不過就冇試過入面嘅餐廳,見到呢間I-O-N幾吸引,多國菜茶啡酒館,主打fusion菜,融合港式風味及西式飲食文化的創意菜式及飲品,而佢個Afternoon Tea頗受歡迎,BOOK了位試下,入到去先發現原來TEA SET要指定時間BOOK,只好食LUNCH了,下次有機先Tea。餐廳位於中環街市內,開放式設計,面積頗大,假日的lunch時段唔太多人,Tea Time就好多,因為個Afternoon Tea Set都幾吸引。餐牌,有set lunch,包餐湯或沙律及餐飲,+$30可升級餐飲。QR Code落單,方便。南瓜忌廉湯,質感杰身,味道濃郁。氣泡咖啡果皮茶,跟餐加$30,入口清香同時不失咖啡的香味,味道平衡,清新之感,夏日炎炎好啱飲。鮮奶焙茶,跟餐加$30,友人的。鮮奶咖啡,跟餐加$30,友人的,個貓仔拉花好可愛呢。西班牙海鮮飯,$188,材料有青口、魷魚、蝦及辣肉腸等,有別於平時的西班牙海鮮飯,味道冇咁辣及濃味,比較溫和,飯粒有咬口,口感creamy,少少鮮味,不俗。慢煮燒烤醬豬肋骨,$208,豬肋骨肉質鬆化,濃郁惹味。香燒半隻蜜糖芥末黃油春雞,
QR Code落單,方便。
南瓜忌廉湯
南瓜忌廉湯,質感杰身,味道濃郁。
氣泡咖啡果皮茶,跟餐加$30
鮮奶焙茶,跟餐加$30
鮮奶焙茶,跟餐加$30,友人的。
鮮奶咖啡,跟餐加$30
鮮奶咖啡,跟餐加$30,友人的,個貓仔拉花好可愛呢。
西班牙海鮮飯
慢煮燒烤醬豬肋骨
慢煮燒烤醬豬肋骨,$208,豬肋骨肉質鬆化,濃郁惹味。
香燒半隻蜜糖芥末黃油春雞
香燒半隻蜜糖芥末黃油春雞,$168,肉質尚算嫩滑,味通普通,薯蓉香牛油味。

食物有水準,以中環來講價格合理,服務正常。

中環皇后大道中93號中環街市1樓124-125號舖
午餐
2022-08-07 395 浏览
嗰日晏晝經過,想搵間嘢食一食見佢個樣幾好就入咗去佢嘅醬汁做得好好,擺盤都好靚意粉非常入味同掛汁,侍應拎上嚟都會問一問係邊個嘅而佢啲嘢飲就不過不失,係都可以值得一試同時佢哋嘅價錢都幾好,中環來講都唔算貴
嗰日晏晝經過,想搵間嘢食一食
見佢個樣幾好就入咗去
佢嘅醬汁做得好好,擺盤都好靚
意粉非常入味同掛汁,侍應拎上嚟都會問一問係邊個嘅
而佢啲嘢飲就不過不失,係都可以值得一試
同時佢哋嘅價錢都幾好,中環來講都唔算貴
2022-08-03 502 浏览
同姊妹們每月一次飯局 今次揀左I-O-N Cafe Bar 🥂環境優靜 氣氛好岩情侶💑或者姊妹們去👭👭👭本身想叫大澳沙律🥗但個日無🥲改叫自家製話梅紅菜頭醃三文魚秋葵蘋果沙律 紅菜頭三文魚好特別 話梅汁酸酸甜甜好開胃😌小食拼盤有哂8款小食 岩哂選擇困難既我🤣我鍾意牛舌拌番茄沙沙 牛舌爽淋易咬👍🏻👍🏻薯條都炸得好 唔乾👏🏼仲嗌左慢煮伊比利亞豬斧頭扒多汁嫩肉🤤🤤配🍎醬甜甜地好開胃🥰香辣蝦醬海鮮意粉🍝比其他較濃味 海鮮魷魚🦑 蝦🦐 青口🐚 份量都算多👍🏻最最最令我驚喜🤩🤩既係I-O-N Dessert Platter🍨 份量好多 仲要每樣都好好食🤤食完成個人開心哂❤️❤️❤️ 可能平日夜晚去 1830入座 2130走 完全無俾人趕 可以傾耐啲😚😚
環境優靜 氣氛好岩情侶💑或者姊妹們去👭👭👭

紅菜頭三文魚好特別 話梅汁酸酸甜甜好開胃😌

仲嗌左慢煮伊比利亞豬斧頭扒
多汁嫩肉🤤🤤配🍎醬甜甜地好開胃🥰

份量好多 仲要每樣都好好食🤤食完成個人開心哂❤️❤️❤️

2022-07-20 328 浏览
玫瑰鮮奶咖啡Rose Caffè Lattel $46好味指數 5/5 🍭🍭🍭🍭🍭{咖啡豆可以選Fruity或Nutty 我選擇左Nutty 咖啡味香濃 奶既比例亦做得好好 玫瑰係另加$6 玫瑰既香味很突出 令整杯咖啡更有層次}
玫瑰鮮奶咖啡
Rose Caffè Lattel $46