喺尖沙咀行街行到攰就嚟食個晚餐🌙 呢間意大利店舖經常見佢有賣零售食品😮原來仲係一間餐廳😂晚餐有唔同嘅Set🤩三道菜嚟講都好抵食值得一試❤️⭐️ IBP Salad 🥗沙律菜加上青豆好清爽🫛加上用咗吞拿魚橄欖🫒整體鹹鮮嘅味道好突出👍🏻⭐️ Mixed Bean Soup 🍲濃郁嘅雜豆湯好有意式家庭嘅風味🇮🇹配上芝士嘅點綴更有層次🧀⭐️ Vongole Pasta 🍝用上比較粗嘅意大利麵帶有蛋香🍳輕輕調味主要食得出蜆肉嘅新鮮🐚⭐️ Roasted Half Chicken with Vegetables 🍗烤雞份量好豐富表皮帶有油香🔥肉質嫩滑又Juicy🥹⭐️ Gelato 🍦甜品一定要試佢嘅招牌Gelato😊揀咗黑櫻桃味🍒Creamy得黎帶微酸層次好豐富⭐️ Lucky Cake 🍰煙煙韌韌有種千層糕嘅感覺🍡口感特別得黎配上雲呢拿雪糕唔錯🍨
IBP Salad
IBP Salad
Mixed Bean Soup
Vongole Pasta
2024-11-22 214 浏览
上次行尖沙咀永安,留意到地下有間意大利菜餐廳,有多款gelato 賣,裝潢亦都有歐洲餐館溫馨感,今次去開尖沙咀就有機會食~餐廳供應既食物都大份,我地二人就食唔到太多款,唯有揀三樣最吸引既去享用😙BURRATA SALAD ($158)食材新鮮,沙律菜爽口,配上車厘茄。最令人著迷的當然是burrata 芝士,內裡是香滑的軟質芝士,正正TRIO ($238)吃意大利菜當然少不了pizza, 選了trio 的組合pizza, 可以一次過品嚐三款口味的pizza, 有辣肉腸,野菌,及意大利茄乾配芝士。這店的pizza 餅底較鬆厚,食材都是用了傳統的配搭。個人比較喜歡意大利茄乾配芝士pizza, 茄乾有口感,芝士亦是較濃味的香HALF CHICKEN ($168)店舖門外放了烤雞作招來,我地都忍唔住點了。有半份/原份揀,二人選半份就剛剛好。烤雞皮脆,肉質香嫩,上枱時香噴噴很誘人,而伴菜的烤薯仔好味得令人有驚喜

BURRATA SALAD ($158)

BURRATA SALAD

TRIO ($238)

TRIO

HALF CHICKEN ($168)

HALF  CHICKEN

2024-11-11
HALF  CHICKEN
這家餐廳以其正宗的意大利美食和優雅的用餐環境而聞名。可以品嚐到正宗的意大利美食。招牌菜:雞肉料理.披薩.意大利麵. 雪糕。推出多款優惠套餐。//套餐/Roasted Half Chicken with Vegetables意式烤雞(半隻)配蔬菜外皮酥脆金黃,內裡肉質鮮嫩多汁,香料和烤製的香氣完美融合。蔬菜:搭配的蔬菜如三色椒馬鈴薯等,經過烤製後,變得甜美且軟糯,吸收了烤雞的汁液和香味。/Mixed Bean Soup意式雜錦豆湯湯底濃郁,充滿豆類和各種蔬菜的香氣,口感滑順,帶有淡淡的鹹味。豆類不同種類的豆子煮至軟爛,但仍保持一定的口感,與湯底的濃郁風味相得益彰。/1 scoop Gelato or lucky cake意大利雪糕(一球)雪糕口感絲滑,入口即化,味道濃郁且不會過甜,是一種非常解暑的甜品。//套餐/意大利比薩(兩種口味)Duo Pizza/薄餅:餅底薄脆,經過高溫烤製,外皮酥脆,內裡柔軟且帶有韌性。加上各種配料如番茄醬、芝士、新鮮蔬菜、意大利臘腸等。每一口都能品嘗到不同層次的美味。介紹口感?/Rucola Avocado Salad牛油果沙拉牛油果肉質軟滑,入口即化,帶有淡

//套餐
意式烤雞(半隻)配蔬菜

外皮酥脆金黃,內裡肉質鮮嫩多汁,香料和烤製的香氣完美融合。

/Mixed Bean Soup

/1 scoop Gelato or lucky cake
意大利雪糕(一球)

//套餐
/意大利比薩(兩種口味)Duo Pizza

介紹口感?

/Rucola Avocado Salad
牛油果沙拉
牛油果肉質軟滑,入口即化,帶有淡淡的奶油香味。

沙律菜口感清爽,微微苦澀,與牛油果的柔滑形成對比,加上洋蔥和橄欖油等,清新可口增添了沙拉的層次感。

/1 scoop Gelato or lucky cake
意式蛋糕

蛋糕質地甜而不膩,帶有淡淡的奶香和甜味,每一口都能感受到細膩的口感和豐富的層次。
位於尖東永安廣場地下的「ilBelPaese」,係一間主打意粉、pizza及烤雞的意大利餐廳🍴設有單點美食或All Day Set Menu招牌IBP意式沙律羅馬生菜及雜錦沙律菜新鮮爽脆,配料有雞蛋、吞拿魚、豆角及車厘茄等等,味道同口感都好豐富牛油果沙律車厘茄、火箭菜、牛油果及巴馬臣芝士片配上意大利黑醋,酸酸的,清新開胃意式烤雞(半隻)配蔬菜半隻份量足夠二人共享✨雞烤得皮脆肉嫩,啖啖肉,頗juicy!伴碟仲有烤蔬菜及薯仔🥔健康美味意大利披薩當中包含兩款口味Pizza:蘑菇薄餅及布拉塔薄餅🍕批底厚薄適中,底部烤得好香脆~雜菌及馬蘇里拉芝士,充滿菇菌香氣👍🏻布拉塔薄餅主要配料有水牛芝士及風乾蕃茄,好好食意大利雪糕榛子及士多啤梨口味的Gelato,甜美可口

設有單點美食或All Day Set Menu

招牌IBP意式沙律

牛油果沙律

意式烤雞(半隻)配蔬菜

意大利披薩

意大利雪糕

榛子及士多啤梨口味的Gelato,甜美可口
2024-12-28 0 浏览
意大利比薩🍕 (水牛芝士/風乾蕃茄)(雜菌/莫薩里拉芝士)佢地嘅pizza軟熟得嚟好脆口,因為有返咁上下厚度,餅底做得好出色,餡料簡簡單單反而更加好味😋蜆肉意大利麵🍝超多蜆肉十分足料,闊麵口感比較好,醬汁又惹味好正。招牌IBP意式沙律/牛油果沙律🥗兩款沙律都各有特色,開胃前菜特別醒胃,最緊要沙律菜新鮮。意大利雪糕🍨真係要講一講佢地嘅雪糕,好好好香濃軟滑,我地食左士多啤梨同朱古力味,食左返唔到轉頭🤪
意大利比薩🍕 (水牛芝士/風乾蕃茄)(雜菌/莫薩里拉芝士)

蜆肉意大利麵🍝
超多蜆肉十分足料,闊麵口感比較好,醬汁又惹味好正。

招牌IBP意式沙律/牛油果沙律🥗
兩款沙律都各有特色,開胃前菜特別醒胃,最緊要沙律菜新鮮。

意大利雪糕🍨
2024-12-23 8 浏览
尖東P1站一出,見到好大支Gelato,一連幾個舖位嘅ilBelPaese,係一間正宗意大利餐廳,由店內裝修擺設,以及廚師店員~見到有個ALL DAY SET MENU, 其中個意式燒雞好似唔錯,上枱賣相燒得靚,肉嫩滑得嚟一切就開,外皮香脆~呢個set跟咗個意式雜錦豆湯,幾特別~另外一個都係叫咗set, 意大利pizza, 可以揀兩款口味,我揀咗布拉塔芝士同意式辣臘腸~餅底偏硬酥脆~芝士香濃,辣腸少辣幾惹味~跟餐有個牛油果salad, 撒滿芝士,fresh~~最後用意大利嘅gelato雪糕作結,雪糕質地綿滑,同市面一般嘅雪糕唔同,係正宗嘅意大利味道~~

呢個set跟咗個意式雜錦豆湯,幾特別~

餅底偏硬酥脆~芝士香濃,辣腸少辣幾惹味~

跟餐有個牛油果salad, 撒滿芝士,fresh~~

尖沙咀永安廣場地下有間意大利菜餐廳,有多款gelato 賣,而且裝修亦很有歐洲餐館嘅風情…. 今日跟朋友去這家餐廳dinner 😋😋😋 烤半雞 有烤雞件..半隻或全隻選擇…. 烤雞外皮金黃色,肉質都ok 不錯!伴菜也好好食有薯仔,紅蘿蔔同青椒等😋😋VONGOLE (CLAMS) $188 蜆肉意大利粉…. 規肉份量不少,而且大大隻味道好鮮甜👍👍-DIAVOLA $88意大利辣肉腸薄餅..估唔到原來都幾大件個薄餅好香脆,意大利肉腸好惹味👍

2024-12-22 0 浏览
🎄小時候爸媽會特地帶我到尖東看聖誕燈飾,那時商廈外牆都鋪滿了燈飾,每個圖案都是用手卷砌出來,如星星、聖誕樹,甚至聖誕老人🧑‍🎄。廿年過去,現在尖東的燈飾仍是用燈線繞出圖形,比對岸的電腦螢幕投射雖然來得粗糙,但更有溫度⭐️。來到尖東除了看燈飾外,當然要安排一整晚的節目:先吃個連食材都來自意大利的超正宗的意大利菜🇮🇹,再到旁邊的香格里拉酒店吃個暖笠笠的港式糖水🥣,整晚合起來的消費不到$400pp! 真的是 #拍拖好去處 ,非常適合聖誕月的活動🎄il Bel Paese自2001年在香港扎根至今,由紅白酒、橄欖油至意粉、salami火腿芝士等都由意大利進口🇮🇹,保證正宗。復古的皮座梳化椅、掛牆的意大利風景畫🖼️,吃著南意的菜式別有風味雜豆湯是local的味道,有非常高protein的鷹嘴豆和紅腰豆🫘,加上芝士更易入口🧀,比一般的忌廉湯更特別。這裡的招牌沙律用上吞拿魚及橄欖🫒,沙律菜選用baby gem、紫生菜、甜豆🫛及車厘茄,稍用橄欖油調味更顯南意風味🥗。烤雞是這裡的招牌,咬下去皮脆肉嫩最驚喜是雞肉滲入了香草橄欖油🌿的味道,香而不過鹹,入味更提鮮🍗。蜆肉意大利粉也是輕輕用蒜香橄欖油調味🧄,不需用

招牌IBP沙律

烤雞是這裡的招牌,咬下去皮脆肉嫩

意式烤雞配蔬菜

蜆肉意大利粉也是輕輕用蒜香橄欖油調味🧄,不需用上忌廉等濃郁的醬汁,皆因蜆肉自身煮至剛熟而非常鮮味嫩口多汁。扁意粉有al dente口感,吸收了鮮蜆的味道很好吃🍝
蜆肉意大利麵

最後來個自家製的gelato,提供25款口味,令人花多眼亂😍。自家製的質感較幼滑,而且難得是egg-free & gluten-free。
Gelato

我們嘗試了Stracciatella和hazelnut口味,前者奶滑加超碎朱古力🍫,後者榛子果仁味濃郁,不只是syrup的味道。
Gelato

All Day Set A ($268): Bean soup🫘, Half Chicken🍗, Gelato🍨
All Day Set B ($268): IBP salad🥗, Vongole pasta (clams)🍝, Gelato🍨
招牌IBP沙律
蜆肉意大利麵
2024-12-21 9 浏览
經常在尖東出沒,深綠色的 ilBelPaese 甚搶眼,覺得它是間Pizza店,但一直未有機緣一試,今日機會終於到來,即內進晚膳。All Day Set Menu 很吸引,每人點了一份,互相分享,氣氛甚好!先來2號套餐 $268,意粉配沙律 🤗🤗蜆肉意大利麵,意粉質感軟硬適中,巨型大蜆味道鮮甜,剛剛熟零韌度,調味亦恰到好處。招牌IBP意式沙律🥗,材料豐富,有雞蛋、吞拿魚、雜菜等,沒有重味的沙律醬汁,可好好品嚐每樣食材的原味。再來3號套餐 $268,薄餅配沙律 😁😁意大利比薩,兩種口味。分別是布拉塔薄餅拼蘑菇薄餅布拉塔薄餅,用了水牛芝士配風乾蕃茄,簡單的好味道!拼蘑菇薄餅,是雜菌加芝士,經典配搭,永不過時!老幼咸宜!牛油果沙拉🥗,最喜歡的火箭菜、牛油果、芝士及車厘茄,清新美味。每份套餐都包括甜品一份,雪糕本身是大愛,加上是 Gelato,每人一點了一球,完美的晚餐!

先來2號套餐 $268,意粉配沙律 🤗🤗

再來3號套餐 $268,薄餅配沙律 😁😁

意大利比薩,兩種口味。分別是布拉塔薄餅拼蘑菇薄餅

布拉塔薄餅,用了水牛芝士配風乾蕃茄,簡單的好味道!

拼蘑菇薄餅,是雜菌加芝士,經典配搭,永不過時!老幼咸宜!

同老公放低阿女,嚟到尖東睇燈飾,見到呢間意大利餐廳,價錢又合理,入嚟試下先沙拉食材新鮮,口感豐富,適量醬汁帶出食材原味濃湯有意大利一貫的濃郁味道,湯汁順滑,十分適合提升食慾燒雞及疏菜帶有燒烤後的焦香味,雞肉軟嫩有肉汁,疏菜仍然水份充足Pizza有多款口味,上碟時貼心地將pizza分割成小份,芝士咸香味十足,餅底酥脆鬆軟。蛋糕口感扎實,加上輕盈的奶油及滿存在感的雲呢拿雪糕,每口都滿足雪糕口感軟滑,入口即化,口齒都彌漫奶香及莓果滋味,配上七彩針脆脆,口感豐富。

沙拉食材新鮮,口感豐富,適量醬汁帶出食材原味

濃湯有意大利一貫的濃郁味道,湯汁順滑,十分適合提升食慾

2024-12-02
  • 意式蛋糕
ilBelPaese chicken. pizza. pasta (尖沙咀)尖沙咀永安廣場有間食意大利🇮🇹雪糕既餐廳,原來除左手工雪糕,仲有性價比高既全日套餐~ 有pizza、烤雞等等~我同細妹叫左一個pizza set,套餐$268包左牛油果🥑沙律,2款口味pizza,同埋1款gelato, 份量好足~Pizza口味餐廳推薦芝士🧀蘑菇🍄‍🟫同埋水牛芝士配風乾蕃茄,2款都芝士滿滿好邪惡喔😋 批底係厚批但烤到好鬆脆~套餐既手工雪糕🍧可以揀焦糖或者朱古力🍫口味,揀左朱古力🍫味,有濃郁唔會太甜👍🏻另外單點左一份肉醬意粉🍝,係最經典既免治牛肉碎配蕃茄醬,食一口再飲一啖氣泡酒,好chill😋 地址:尖沙咀麼地道62號永安廣場地下19-23號舖

地址:尖沙咀麼地道62號永安廣場地下19-23號舖
2024-12-11
2024-12-15 16 浏览
一出尖東地鐵站就看見一極搶眼的意大利雪糕筒地標, 很吸睛, 看看Menu, 原來還有很多意大利地道的美食, 當然包括pizza及意大利粉, 價錢也頗適中, 當然一試, 座位不多, 但是裝飾陳設就像意大利一些小餐廳, 感覺就像置身於意大利街角一間餐廳内, 原來除了pizza、意大利粉外, 它的沙律也很出色, 試了兩款沙律(牛油果沙拉及招牌lBP意式沙拉)都很不錯,至於哪個蜆肉意大利麵蜆肉很大隻, 意大利比薩就有多款可供選擇, 飯後當然最主要就要試他的意大利雪糕, 簡直有選擇困難症,最後揀了焦糖和百香果都好正。

2024-12-12
呢排天氣開始凍,想搵間開心食晚餐既地方,朋友推介左呢間「ilBelPaese」。呢度吾單止有我中意食既意大利菜,仲有好正既Gelato雪糕,作為一個Gelato愛好者,我緊係忍吾住要黎一試啦!一踏入餐廳,簡單又有意大利風味既裝修,令人感覺好溫暖,真係好岩個晚餐氣氛.All Day set 3 $268餐廳既「All Day Set 3」套餐包括一份Duo Pizza,牛油果沙拉同埋一杯Gelato雪糕,實在係一個好抵既選擇。首先,Duo Pizza比我既驚喜真係吾少,布拉塔薄餅同磨菇薄餅兩款味道都各有千秋。布拉塔薄餅上面係水牛芝士同風乾蕃茄,味道係濃郁又帶少少鹹香,蕃茄既酸甜同芝士一齊食,完全好配。磨菇薄餅主要係雜菌同莫薩拉芝士,薄餅底脆脆既,雜菌嘅既香氣勁濃,真係食得開心。至於牛油果沙拉,表面灑上芝士碎,鮮嫩既牛油果配埋芝士,一口口咬落去,清新又有味。最後,雪糕我揀咗朱古力味,口感好滑順,朱古力味濃郁,但又吾會太甜,正!成個套餐既搭配十分和諧,食完之後,肚肚大滿足😍蜆肉意大利麵 $188意粉有青口、蜆同番茄仔,醬汁清新而吾過鹹,將每啖意粉都包裹住,完全吸收左海鮮既鮮味,口感超滑。青口

All Day set 3 $268

蜆肉意大利麵 $188

意粉有青口、蜆同番茄仔,醬汁清新而吾過鹹,將每啖意粉都包裹住,完全吸收左海鮮既鮮味,口感超滑。青口同蜆都好新鮮,咬下去即刻感受到海鮮既鮮甜。番茄仔帶左D自然既甘甜,為整體味道增添左層次感。每一口都係咸香既海鮮同清新既番茄味,感覺非常平衡。

開心果Gelato $38

食完咗D咸既,再試下開心果Gelato。呢隻味係我近排勁入迷既味道😂 開心果味好香,吾似其他雪糕咁過甜,口感細膩,又帶D微微既堅果香味,真係滿足到我既Gelato心。食落口吾會太膩,仲有一D爽滑既口感添,大推呀

可樂 $28

♡ 尖沙咀意大利🇮🇹菜|ilBelPaese ♡-今日喺尖沙咀行街 一直都有一間意大利餐廳好想食主要係俾佢個雪糕吸引先🤣性價比真係好高~ 我覺得適合多種聚會🎈 呢度仲可以book場搞生日添~真係大人細路都啱👍🏻👍🏻-♡ 是日餐湯 ♡ $78冬天飲岩哂❤️ 佢係一款豆湯 帶有黑椒微辣 十分暖身-♡ 烤半雞 Half Chicken ♡ $168燒雞外皮金黃色 香脆內嫩所有部位都係咁嫩滑 好Juicy🤤呢個真係預到咁好食❗️❗️真係一定要叫 ~ 伴碟仲有薯仔🥔、紅蘿蔔同青椒- ♡ 經典肉醬 Bolognese ♡ $128好大碟~ 我諗足夠2-3個人share☺️意粉🍝充滿意大利家庭嘅味道 係好傳統嘅肉醬意粉~-♡ 蘑菇薄餅 🍕Mushroom Pizza ♡ $88相只係mention咗雜菌同埋Mozzarella 點知原來仲有黑松露醬喺入面😆真係好夾~ 薄餅仲要好香脆 店員介紹 呢款 已經夠兩個人食~ -♡ Gelato 🍧 (One scoop) ♡ $38每日嘅味道都有啲唔同今次就叫咗雲呢拿 加埋彩針topping 食完真係好滿足🤣-❥#⇢店鋪資料:ilBelPaese chic
♡ 尖沙咀意大利🇮🇹菜|ilBelPaese ♡
今日喺尖沙咀行街
一直都有一間意大利餐廳好想食
主要係俾佢個雪糕吸引先🤣
性價比真係好高~
我覺得適合多種聚會🎈
呢度仲可以book場搞生日添~
真係大人細路都啱👍🏻👍🏻
♡ 是日餐湯 ♡ $78
冬天飲岩哂❤️ 佢係一款豆湯
帶有黑椒微辣 十分暖身
♡ 烤半雞 Half Chicken ♡ $168
燒雞外皮金黃色 香脆內嫩
所有部位都係咁嫩滑 好Juicy🤤
呢個真係預到咁好食❗️❗️
真係一定要叫 ~
伴碟仲有薯仔🥔、紅蘿蔔同青椒
♡ 經典肉醬 Bolognese ♡ $128
好大碟~ 我諗足夠2-3個人share☺️
意粉🍝充滿意大利家庭嘅味道
係好傳統嘅肉醬意粉~
♡ 蘑菇薄餅 🍕Mushroom Pizza ♡ $88
相只係mention咗雜菌同埋Mozzarella
點知原來仲有黑松露醬喺入面😆
真係好夾~ 薄餅仲要好香脆
店員介紹 呢款 已經夠兩個人食~
♡ Gelato 🍧 (One scoop) ♡ $38

尖沙咀麼地道62號永安廣場地下19-23號舖

• 烤半雞 Half Chicken
  • 經典肉醬 Bolognese
2024-12-13 22 浏览
 朋友帶筆者到這間離尖東站只有2分鐘路程、於尖東永安廣場內的餐廳, 吸引筆者久違地決定撰寫食評。入座擔心只有英文Menu, 餐廳原來餐牌都中英對照, 照顧不同人士。筆者那天看到, 現場有日本客人、也有外國客人, 似乎吸引不同國藉的食客光臨呢。惟一是點菜要用英文! 服務員似乎都不懂粵語呢看好餐牌, 被  Dinner set 的豐富吸引, 和朋友2個叫了2個 set。餐廳上菜速度也不俗, 給過飲料後, 不久就吃到沙律, 沙律是一大碗2位分享用。沙律內有不同種類的菜、菇及吞拿魚碎等, 層次豐富, 味道配搭合宜, 清新醒胃。然後湯也差不多時候上菜了, 暖暖的很舒服, 味道也很特別。Mixed bean soup 認式雜錦豆湯 雜豆湯味道一流, 很飽肚, 亦吃到不同豆的層次感。然後意粉上場, 乍看一下, 筆者覺得似乎和一般意粉分別不大, 朋友試過後讚口不絕, 筆者也急不及待吃了一口, 微辛但香口而不辣。Vongole Pasta (clams) 蜆肉意大利麵蜆肉啖啖肉, 很有驚喜。其實筆者已差不多飽了, 再來了意式烤雞配蔬菜。香氣十足, 也忍不住吃了一點。Roasted Half Chicke
頭盤沙律
然後湯也差不多時候上菜了, 暖暖的很舒服, 味道也很特別。
Mixed bean soup 意式雜錦豆湯
Mixed bean soup 認式雜錦豆湯
雜豆湯味道一流, 很飽肚, 亦吃到不同豆的層次感。
Vongole Pasta (clams) 蜆肉意大利麵
蜆肉啖啖肉, 很有驚喜。
Roasted Half Chicken with Vegetables 意式烤雞配蔬菜
烤雞切好, 每件份量合宜。朋友說烤雞沒有烤得很乾, 肉汁仍鎖在肉褢, 非常香口且肉質彈牙。伴碟蔬菜同樣烤製, 種類很多, 除了伴薯更有白蘿蔔, 清一清口, 烤蔬菜同樣沒有很乾, 屬心機之作, 必試推介!

吃完主菜, 當然要來點甜品。Set dinner 真的很抵食, 前菜主菜份量都很豐富, 配搭精彩, 還附送甜品
Lucky Cake (後), Gelato (右)
Tiramisu 味的雪糕不會太甜, 很少地方能吃到正宗的味道。Lucky Cake 有Brownies 的口感, 但一點也不甜, 配上雲呢拿雪糕, 口感特別, 味道正統。
很滿足的一頓, 快到聖誕, 建議可到來一試!
2024-10-29
頭盤沙律