2012-05-29 70 浏览
今日開工時遇到一些令人精神緊張的事情,所以心理上想找一些東西發洩一下,內心突然湧出羊肉卷的味道,呼喚著我......六點半上到西九food court,未到晚飯時間,人不算多,點了一份轉轉羊肉卷($45),加一罐可樂,慢慢品嚐羊肉卷一開二,雖說是二人份量,但以我細食之人,一份羊肉卷也只能是一人份而已。羊肉重,加蕃茄,生洋蔥,生菜,味道清新而不膩,而且鮮味多汁,醬汁多得從嘴角流出來了!(店員只講英文,但以簡單英語溝通便可)值得推介~
(店員只講英文,但以簡單英語溝通便可)
值得推介~
2012-05-29
2012-05-28 26 浏览
踏足西九龍中心只是人生的第二次、美食廣場更是初訪...一眼的感覺就如密麻麻的小擺檔,不是未曾試過美食亭、如荷里活,太古廣場...也不只一次,但這丁方吋舖位之方式才是第一次各式其式的美食,真是花多眼亂、就選其中式以外我最喜愛之卡巴卷好了。今日選其我至的羊肉做餡,乖乖的呈上$45.大元,靜候大约5min、羊肉卡巴終於交接於手好不容易才在美食亭上找到位子,入口豐滿而帶點點So味之羊肉整整包圍著整條卡巴卷,伙記倒是慷慨夾雜著少許生洋葱及生菜絲,美味非常、喜歡嗜好食羊者、定必要試最重要的事、厨師更加上超多知醤汁在內,攪到本身已是一個食相豪邁不羈的我、也頓時方吋大亂口手併用下、也弄得十分狼背。如果要我挑剔的話,可能是整件份量比同類食店略為細件、但在百物騰貴的情型下,實屬可見諒。
羊肉卡巴卷
踏足西九龍中心只是人生的第二次、美食廣場更是初訪...

口手併用下、也弄得十分狼背。
题外话/补充资料: [b]細看卡片、原來此店在尖沙咀寶勒巷亦有分店,希望卡巴店能越開越多、給我這個喜歡食羊之平實南方人,在一年四季內也可品嚐。[/b]
2012-05-27
羊肉卡巴卷
2012-05-21 26 浏览
眼見各位在openrice的不俗食評,我便充滿信心地專程到西九龍中心的food court一嚐這間土耳其餐廳。負責落單的,是一個很聰明,而且一口流利英文的南亞裔小朋友。點菜後,需要等候15分鐘才可獲得食物。食物的價格算不上便宜,而是高於food court餐廳的價錢。我點了羊肉卡巴($40),扁豆湯($15),青瓜乳酪($24),百事($6)及芝士春卷($25)。我們二人同行,吃完這些後是絶不夠飽的,而且,對於食物的味道也很失望呢:羊肉卡巴--味道還可以,但稱不上特別好食。餐廳海報說卡巴份量足夠兩人份量,但其實只是一條正常的卡巴...有誇大之嫌。扁豆湯--難飲至極,很稀,像用水把香草溝淡一樣。這種湯就是跟餐送出也不值一試。青瓜乳酪--吃幾口還可以,但吃到一半便會頂不住它的酸味。芝士春卷--不要以為是流心的芝士春卷,反正灑在春卷上的茄汁已經蓋住所有味了,在口中,你只會感覺到超酸味。總結: 對一個喜愛卡巴的人來說,這裏不值一試。
青瓜乳酪--吃幾口還可以,但吃到一半便會頂不住它的酸味。
總結: 對一個喜愛卡巴的人來說,這裏不值一試。
2012-05-20
土耳其菜係我o既至愛之一. o係眾多土耳其菜館之中,「Istanbul Kebab」係其中一間味道正宗兼水準唔錯o既餐館. 碰o岩上年年底要進修o既關係, 我最初係幫襯佢地o係尖沙咀樂道o既總店, 好味之餘, 總覺得o個度o既價錢實在貴到唔成比例 (可能係因為隔離就係「曼聯餐廳」, 要齊齊捱貴租o既關係啦!) 後來從佢地o既咭片中得知, 係西九龍中心開o左分店, 由於放工就腳, 所以趁呢排去試o下, 睇o下分店水準拍唔拍得著樂道總店.(註: 呢篇食評包含o左今年4月13日同4月17日兩晚o既試菜)新o既分店位於 “西九” 8樓o既美食廣場內 (見上圖), 舖面乾淨企理. 呢度供應o既食品, 差唔多九成以上都同樂道總店o既一樣. 而最明顯o既分別, 就係價錢 - 粗略估計, 同一款食品, 呢度o既售價比樂道總店要平成4成至一半左右! 對我o黎講當然係喜訊, 因為我可以用少o的彈藥去試更多唔同款式o既食品. 我食o左o的乜? 立即介紹:Lavash 「土耳其薄麵餅」 (HK$8; 見上圖): Lavash 就係平時用o黎包 “卡巴卷” o既薄身麵餅. 由於今晚我揀食飯, 所以剩係齋叫一塊

清爽整潔o既舖面.
Lavash (土耳其薄身麵餅).
Lavash 「土耳其薄麵餅」 (HK$8; 見上圖): Lavash 就係平時用o黎包 “卡巴卷” o既薄身麵餅. 由於今晚我揀食飯, 所以剩係齋叫一塊薄麵餅試真o的佢既味道. 手上o既呢塊Lavash, 可能因為直接“叮”過o既關係, 比較乾水, 餅身變得硬, 無o左Lavash新鮮做起時應有o既煙煙韌韌感覺. 比較失望.
下次食佢, 一定會以卡巴卷o既形式去食, 因為加熱時有錫紙封住, 唔會咁易乾哂水.
Cecik (青瓜乳酪) - 餐前或餐後都o岩食o既開胃小品.
Cecik 「青瓜乳酪」(HK$20; 見上圖): 屬於餐前o既開胃小品. 顧名思義, 佢係用稀o既乳酪混入青瓜粒、蒜蓉、蒔蘿、同薄荷調製, 面頭淋上薄薄一浸橄欖油同紅椒粹用o黎裝飾同調味. 用羹拂起, 見到一粒粒o既青瓜同蒔蘿混集其中(見下圖):
Cecik (青瓜乳酪) - 粒粒青瓜, 乳酪夾雜著清爽o既蒜蓉味, 消滯一流!
佢非常足料. 食落口, 乳酪一o的都唔酸, 雖然溝淡o左, 口感依然豐富, 蒜蓉o既味道滲入乳酪, 好sharp而並不搶喉. Very good!
青瓜粒同蒔蘿令乳酪帶有清涼o既感覺, 撈埋o的橄欖油同唔辣o既紅椒粹一齊食, 呢個「青瓜乳酪」作為餐前小食或餐後消滯都咁一流! 滿分!
Turkish Salad (土耳其沙律) - 足三人份量, 好味!
Turkish Salad 「土耳其沙律」(HK$32; 見上圖): 份量相當大堆頭, 足夠三個人分!
材料有蕃茄、青瓜、生菜、紅蘿蔔絲、紅椰菜絲、紅洋蔥絲、土耳其羊奶芝士 (Beyaz Peynir) 同青橄欖, 面頭灑上少少紅椒粹, 而土耳其沙律汁就沉左o係低. 由於太多料, 我要用另一隻空碟分細o的份量至可以撈勻o的沙律o黎食(見下圖):
撈起o左o既土耳其沙律: o的羊奶芝士滑到無得頂!
撈好o既沙律, 材料樣樣新鮮, 由檸檬汁同橄欖油做成o既沙律汁唔算多, 味道清新, 好鍾意佢o的檸檬味.
另外我最欣賞o既就係o的羊奶芝士, 粒粒好軟好滑又唔會好鹹, 真係好味到唔識形容
, Feta Cheese都唔及佢咁好食. 成個沙律好食抵食夾大件, 滿分!
Adana Kebab (亞丹拿串燒羊肉卷 + 土耳其飯 + 新鮮沙律).
Adana Kebab 「亞丹娜串燒免治羊肉卷」(HK$48, 跟土耳其飯同新鮮沙律; 見上圖): 呢個原自土耳其南部城市亞丹娜o既串燒, 係用羊肉混入羊尾脂同紅椒, 以人手剁成肉醬, 再用烤針串起放係爐上烤熟.眼前呢碟Adana, 羊肉卷串燒仲跟埋一條烤熟o既青辣椒同兩件烤蕃茄, 係好地道o既土耳其式製法. 串燒同飯都淋上o係卡巴卷都用到既 “三色醬” - 白色o既乳酪蒜蓉醬、綠色o既薄荷乳酪醬、同埋橙色o既土耳其辣醬, 加埋一份土耳其沙律, 單係份量就已經多過樂道總店成四分一有多, 真係未落肚先興奮.
羊肉卷食落口(見下圖):
人手打o既亞丹拿串燒羊肉卷: 辣辣地, 甘香有趙口!
羊肉肥瘦均勻, 免治得o黎, 甘香又有煙韌, 證明佢係人手打造不經機器, 難得! 裡面o既粒粒紅椒滲著醒神o既辣味, 呢度o既亞丹娜串燒實在做得好出色同好好味!
青辣椒同蕃茄烤得岩岩好, 保持濕潤; 土耳其飯煮得軟綿棉, 所有食品再合配埋 “三色醬” 一齊食, 可以話係近乎完美o既味覺體驗! 讚!
Mixed Lamb & Chicken Kebab 「羊肉及雞肉卡巴」+ 土耳其飯 + 新鮮沙律.
Mixed Lamb & Chicken Kebab 「羊肉及雞肉卡巴」(HK$45, 跟土耳其飯同新鮮沙律; 見上圖): 我鍾意卡巴肉配飯多過圈埋一舊o既三文治, 所以就要齊兩種卡巴肉連土耳其飯一齊食. 呢度o既轉轉燒水準唔錯, 卡巴雞肉(見下圖):
「羊肉及雞肉卡巴」- 雞肉夠軟滑.
慢火烤熟, 保持住汁同油份, 夠晒軟滑.
而卡巴羊肉(見下圖):
「羊肉及雞肉卡巴」- 羊肉夠香, 味道濃郁!
經過慢火暖烤, 又淋又香. 食完又飽又滿足, 我完全滿意雞、羊、飯呢個配搭.

總結: 呢間分店食品o既水準同尖沙咀樂道總店不相伯仲, 一樣咁好. 講份量, 呢度多過總店好多; 講價錢, 呢度平過總店好多. 呢度貫徹o左土耳其菜 平、靚、正o既優點, 以後都唔洗返去樂道總店捱貴菜, o黎呢度食就okay啦!
2012-04-17
清爽整潔o既舖面.
撈起o左o既土耳其沙律: o的羊奶芝士滑到無得頂!
人手打o既亞丹拿串燒羊肉卷: 辣辣地, 甘香有趙口!
「羊肉及雞肉卡巴」- 雞肉夠軟滑.
「羊肉及雞肉卡巴」- 羊肉夠香, 味道濃郁!
  • Adana Kebab (亞丹娜串燒免治羊肉卷)
  • Mixed Lamb & Chicken Kebab (羊肉及雞肉卡巴)
  • Turkish Salad (土耳其沙律)
  • Cecik (青瓜乳酪)
2012-04-14 15 浏览
尋日(9-4-2012 Mon)復活節公眾假期最後一日,男友被安排o係呢日放假,趁同佢可以同一日放假,就同佢去深水埗夾手夾腳快快整o野,我o地去西九龍中心買o野,都晏晝兩點幾,佢竟然話肚餓要食o野,唔係o掛?朝早o係屋企食o左好多滷水食物囉喎,我都唔肚餓.算啦,畀佢食,最多我食少少,o黎到呢o度,佢原本想食韓點,但我o地上次咪食過囉,又食?咁佢就o係o度買o野食,佢o係間檔面前等o左好耐,都成10分鐘至整好畀佢,睇睇有乜o野?只有三樣o野,就係一罐雪碧,一件分半o既卡巴卷同一碗白雪雪唔知乜o野o既o野,佢話o個碗係土耳其乳酪,而件卡巴係雞肉卡巴.佢試一啖乳酪,話好似司各脫乳酪,我應該接受唔到.唔係o掛?我試吓先,哈哈,冇司各脫o既鯹味,我覺得酸同’o鞋’,麻麻咁囉.之後食啖卡巴,辣o既?男友話土耳其食物係辣o架啦,係咩?我同佢幾年前o係尖沙咀Ebeneezer’s食o既唔辣個喎(o個個食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1976027).而好少o既雞肉烤得唔係好香口,成個卷就菜多過肉,卷皮

土耳其乳酪同雞肉卡巴
佢試一啖乳酪,話好似司各脫乳酪,我應該接受唔到.
多菜少肉o既雞肉卡巴.
之後食啖卡巴,辣o既?男友話土耳其食物係辣o架啦,係咩?我同佢幾年前o係尖沙咀Ebeneezer’s食o既唔辣個喎(o個個食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1976027).而好少o既雞肉烤得唔係好香口,成個卷就菜多過肉,卷皮有啲煙韌,我食o左兩啖就唔食,畀返肚餓o既男友食吧.

然後又食返乳酪,因為佢o地畀o左一包砂糖,男友就加o左落去,唔知係包糖o既化學作用,抑或係食完辣卡巴再食乳酪o既舒緩作用?覺得乳酪冇咁難食,不過我都係食少少,畀返男友食啦.

價錢:問男友呢三樣o野幾多錢?佢答$4X.00.
2012-04-09
10 分钟 (外卖自取)
$20.00 (下午茶)
2012-02-22 29 浏览
要暫停減肥2天,今日午餐是吃土耳其的午餐kabab。kabab是大薄餅包裹碎肉, 調味汁一同食。我吃的是轉轉雞kabab,很多菜(很新鮮),很少肉(很嫩),烤脆包很美味!我看到烤羊肉......好像很好味......但轉轉雞kabab太大了........吃完很飽......下次試一試羊肉kabab!
要暫停減肥2天,今日午餐是吃土耳其的午餐kabab。

kabab是大薄餅包裹碎肉, 調味汁一同食。

kabab
2012-02-22
kabab
  • 轉轉雞kabab
2011-11-28 10 浏览
自從看了J2台謝茜嘉那節日介紹土耳其後,對土耳其這歷史悠久的國家充滿著很多問號:一個國家曾在地球上稱王稱帝,到一個國家真正的末落,多次打仗後多次再分裂,到共和國成立,這亦代表結束漫漫的戰爭時期。土耳其菜係香港唔算流行,所以都只有數十間然而,看到jszesze的食評才知道西九場開左一間食土耳其菜的餐廳。位置不太偏僻,很容易就找到,他們的裝潢亦很簡單,左邊係點餐區,右邊係廚房,雖然有一塊玻璃相隔,但仍可觀看裡面製作情況,感覺都很乾淨。而廚房內有兩個用來燒肉的機器^^食物種類有十多款選擇,全部都有中,英文對照,店員亦懂英文和少量廣東話所以溝通不會有任何問題~玻璃窗隔離貼著一張轉轉雞優惠套餐,分別可配飯或做卷,今次第一次來,所以想特別D,選後者~雞卷內有生菜,蓄茄,洋蔥,轉轉雞肉,同埋醬汁醬汁綠綠地色的,有D奶味,加上強烈的洋蔥配合,很惹口~但食完一定要食香口膠而轉轉雞亦好嫩滑,(開頭以為佢放係個野度燒咁耐會好鞋添)加上份量亦略多,一個女仔份量好足夠。附餐有一杯飲品,我選左土耳其茶,的確不是我杯茶,味道像中國茶(稀釋版),但它還附上糖一包,我落左半包,味道重怪...下次都係叫汽水好了~
自從看了J2台謝茜嘉那節日介紹土耳其後,
對土耳其這歷史悠久的國家充滿著很多問號:
一個國家曾在地球上稱王稱帝,
到一個國家真正的末落,
多次打仗後多次再分裂,
到共和國成立,
這亦代表結束漫漫的戰爭時期。

土耳其菜係香港唔算流行,
所以都只有數十間然而,

位置不太偏僻,很容易就找到,
他們的裝潢亦很簡單,
左邊係點餐區,右邊係廚房,
雖然有一塊玻璃相隔,
但仍可觀看裡面製作情況,
感覺都很乾淨。
而廚房內有兩個用來燒肉的機器^^

食物種類有十多款選擇,
全部都有中,英文對照,
店員亦懂英文和少量廣東話
所以溝通不會有任何問題~
玻璃窗隔離貼著一張轉轉雞優惠套餐,
分別可配飯或做卷,
今次第一次來,所以想特別D,選後者~
雞卷內有生菜,蓄茄,洋蔥,轉轉雞肉,同埋醬汁
醬汁綠綠地色的,有D奶味,
加上強烈的洋蔥配合,很惹口~
但食完一定要食香口膠
而轉轉雞亦好嫩滑,
(開頭以為佢放係個野度燒咁耐會好鞋添)
加上份量亦略多,
一個女仔份量好足夠。
附餐有一杯飲品,
我選左土耳其茶,
的確不是我杯茶,
味道像中國茶(稀釋版),
但它還附上糖一包,
我落左半包,
味道重怪...
下次都係叫汽水好了~
2011-11-24
2011-09-29 28 浏览
終於等到佢開幕806鋪有這個由香港回教信託基金總會發出的標誌, 證明這兒的肉類是有跟足回教規條去宰殺, 即是動物本身不是自死的, 而是先念經後下刀的。那麽不是自死即不是因病而死, 所以我估食物本身也會較健康, 而對我這教外人來說見到這標誌, 我也會食得放心。價錢以美食廣場來說都算較貴, 也與旁邊賣$25 兩餸飯的鋪頭人龍來說就真是天淵之別, 中午十ニ時旁邊那間排長龍而這間暫時只得我們這枱客人, 在等待食物期間, 只見不同年紀的食客都走向店鋪外投以奇怪眼光, 聽到某女士對朋友說:「這兒吃薄餅, 無興趣!」, 見到有男朋友想試這店的食物但被女朋友扯走, 聽到......(下删百字)。盼望已久的見面, 終於可以...盡‧量‧叫!Pide bread$14, 好簡單的原料麵粉、糖、鹽、水、油、酵母, 質地粗糙但內裏有少少濕潤, 點湯會容易吃掉, 我們把剩餘的半份外帶回家。Lavas bread$8,都是那些簡單的麵包, 這塊是軟身的薄麵包 Lentil soup扁豆湯(跟餐加$8), 是一款素湯, 通常材料有西芹、洋葱、紅蘿蔔、薯仔、扁豆及大量香草煮成, 加些檸檬汁令湯有點兒酸便更惹味, 營養
終於等到佢開幕
806鋪

盼望已久的見面, 終於可以...盡‧量‧叫!
Lentil soup扁豆湯(跟餐加$8), 是一款素湯, 通常材料有西芹、洋葱、紅蘿蔔、薯仔、扁豆及大量香草煮成, 加些檸檬汁令湯有點兒酸便更惹味, 營養價值也很高添~~
Lamb doner roll$40連飲品, 唔知係唔係第一個客人的關係, 有很多食物都是即製, 好像這個Roll是厨師從轉轉架上即切羊肉再包成的, 羊肉有羊味而且依然有肉汁流出, 全個Roll內除了羊肉外還有生菜、洋葱及蕃茄, 食落口感帶點清新。
Yogurt $20, 是plain yogurt, 店主說是以傳统土耳其製法, 我覺得味道沒有超市所賣的plain yogurt般酸
Cacik $24是把青瓜粒及少許香蒜頭加入土耳其乳酪裏, 味道是鹹味的, 可以剩食或點麵包。
Adana Kebab (lamb)$42, 香草碎羊肉條, 燒得唔乾而且與那些薄荷酸乳汁配合一流, 薯條肥肥胖胖的也是嗦盡肉汁精華, 碟旁有些沙律, 實在可以幫忙清清油膩
之前跟餐的餐茶完全是普通奶茶咖啡, 嚟食土耳其餐怎能數少了土耳其咖啡, 結果較出人意表, 見到這杯容量有外賣熱飲杯一半的份量就知不對辦,可能店主怕客人飲不慣便加水稀釋了咖啡, 質地稀了、味道淡了、咖啡渣也少了, 結果飲完也看不出那占卜圖案

多美好的一頓異國風味菜, 我還是會回來的!
2011-09-20
  • 所有美食
2011-09-15 24 浏览
中秋節老公放4日假緊係去行下走左出去深水買防潮櫃同埋手工材料老公話餓到7彩喎咁最近鴨仔街咪走左上去西九8樓食野本師奶一向對Food Court冇引頭上到去行一個圈冇間岩又3送飯又車仔麵又餐肉腸仔咁...真係唔想食我話 : 走啦不如,唔食呢啲得唔得呀老公 : 我食咩都得,係你咁煩架o者,咁食咩你帶路啦(我os : 鬼知深水有咩好食咩...)結果又再行多一圈見到一檔...噫!外國人黎嘅?!同埋店員唔識中文喎!!好啦!!就呢檔我地食咗一個鐘都冇見到講中文嘅人去食呢間但就有好多我估計係中東人同菲國人去食咁大個女都未食過土耳其菜,轉轉雞即係咩呢我 : ar...this one , number 42店員 : chicken or lamb ? chicken right ?我 : yes , chicken , thank you店員 : spicy ? 我 : no thank店員 : ok , $40 , please wait 2 minute攪掂 ~ 搵位等食老公幫我拎埋黎之後我一睇我OS : 大滯....咁多Sauce...餐牌冇汁架喎呢個時候老公拎咗佢食嘅泰妃雞飯返黎好想同佢換,
中秋節老公放4日假緊係去行下
走左出去深水買防潮櫃同埋手工材料
老公話餓到7彩喎
咁最近鴨仔街咪走左上去西九8樓食野
本師奶一向對Food Court冇引頭
上到去行一個圈冇間岩
又3送飯又車仔麵又餐肉腸仔咁...真係唔想食
我話 : 走啦不如,唔食呢啲得唔得呀

老公 : 我食咩都得,係你咁煩架o者,咁食咩你帶路啦

(我os : 鬼知深水有咩好食咩...)

結果又再行多一圈見到一檔...噫!外國人黎嘅?!
同埋店員唔識中文喎!!好啦!!就呢檔
我地食咗一個鐘都冇見到講中文嘅人去食呢間
但就有好多我估計係中東人同菲國人去食
咁大個女都未食過土耳其菜,轉轉雞即係咩呢
我 : ar...this one , number 42
我 : yes , chicken , thank you
店員 : spicy ?
我 : no thank
攪掂 ~ 搵位等食
老公幫我拎埋黎之後我一睇
我OS : 大滯....咁多Sauce...餐牌冇汁架喎
呢個時候老公拎咗佢食嘅泰妃雞飯返黎
好想同佢換, 因為冇汁又係胸 , 雖然佢啲飯黃色...
算喇算喇...試一啖唔得先算啦
噫 !!! 好食喎 !!!
雞肉得呀 , 碎薄碎薄一啲肥都冇
最重要佢做到我成日講嘅要求
就係唔可以過咸 , 呢一間合格喇 !!
雞肉唔咸 , 淡淡煙燻咪
個Sauce好得意
又白又綠本來心諗佢一定會漏到驚
但唔係噃 , 算係清架喎
但我食唔出用咩整 , 可能係佢地嘅地道Sauce黎掛
個飯又係得意 , 因為我食到有珍珍牛仔片嘅香味
有青瓜 , 蕃茄(唔腥,明顯有製作過唔係生切) , 生菜 , 洋蔥
成碟最咸係蔬菜上呢啲啡紅色粉
唔係7味,唔係味椒,唔知係咩黎架呢?
粉咸冇相干 , 因為我可以撥得走
走人嗰時再睇下間鋪入面先見到有2大串喎...哦..轉轉雞知道喇
報告總結 :
下次再去深水可以再食 , 羊肉本師奶唔岩 , 比唔到意見
Sauce雞肉岩岩好 , 打破我一直認為所有外國食物都係極濃味極咸
店面乾淨 , 見唔到周圍油煙 , 店員友善 , 老外老闆仲熱情

開飯總部Over !! 尖兵jszesze報告完畢 !!
2011-09-10