#fatxcausewaybay ‼️ 大大舊麻薯波波‼️•① [ 麻薯波波 : 菠 蘿//抹 茶 // 伯 爵 茶 // 朱 古 力 ] | 很推薦(pq´v`*)♪之前排哂長龍,要等都起碼1個鐘,但近排竟然無咗個人龍,令到每次經過銅鑼灣嘅我都會想買,因為真係好好食!,〃•ω‹〃♡最特別係佢哋外皮,買返屋企焗熱後上面係好似菠蘿包外皮,非常脆卜卜( ´,,•ω•,,`)💓💞全部味道都好好食,係的確有驚喜✨ |𓋪 9.9/10•② [ 爆 餡 菠 蘿 皮 麻 薯 泡 芙 ]|這個是新品~買咗抹茶味,其實就同麻薯波波差唔多,只係入面多咗吉士餡,所以有少少失望。不過值得一讚係個吉士𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 係幾滑同埋唔會太膩。|𓋪 8.5/10•James Bonbon Bakery (Causeway Bay)Shop C1, G/F, Dragon Rise, 9-11 Pennington Street, Causeway Bay#food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #cwb #causewaybay #causew
#fatxcausewaybay
‼️ 大大舊麻薯波波‼️

| 很推薦(pq´v`*)♪
全部味道都好好食,係的確有驚喜✨ |
𓋪 9.9/10

② [ 爆 餡 菠 蘿 皮 麻 薯 泡 芙 ]

|這個是新品~
不過值得一讚係個吉士𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 係幾滑同埋唔會太膩。|
𓋪 8.5/10

#food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #cwb #causewaybay #causewaybayfood #cwbfood #cwbfoodie #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #銅鑼灣食物
2022-09-05 128 浏览
由前四季酒店西餅師傅主理,憑菠蘿皮麻糬波波爆紅,每日都大排長龍要等成半個鐘先買到我就自問未有耐性甘排,尤其聽聞好壞食評差太遠!次次經過都長龍,但點知今日3點經過完成無人!心諗:莫非緣份到我終於可以食到😱果然入到去仲有少量貨,而我一買完出去就見到開始有幾個人排隊🤣👓原味波波 $10👓菠蘿皮 $10👓伯爵茶 $10菠蘿皮> 伯爵茶> 原味伯爵茶勁淡味唔係好食得出,原味真係同普通麵包店嗰啲麻糬波差唔多冇特別外層係菠蘿脆皮,咬開係麻糬,我係隔左2個幾鐘先食,都算軟糯煙韌保持到麻糬感。出爐脹卜卜,但擺放一陣就扁塌塌,做人唔應該外協所以我盼望住佢個內涵,但可惜味道真係普通,食落無乜空氣感。朋友表示買完唔即刻食真係幾難食🤣真實感想:咪麻糬波波嘅味囉,具備麻糬應有嘅煙韌,但好出色就談不上,如果要排成半個鐘買就吾值,但快速買到又十蚊個,幫襯試下係ok嘅時候Btw加左價,變左全部十蚊個😟明明之前$15/2個
我就自問未有耐性甘排,尤其聽聞好壞食評差太遠!

👓原味波波 $10
👓菠蘿皮 $10
👓伯爵茶 $10
菠蘿皮> 伯爵茶> 原味
Btw加左價,變左全部十蚊個😟明明之前$15/2個
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~成日睇到都話大排長龍, 真係咁好食?真心係咁值得排隊買???今次經過見到只有4-5人排隊試試So far 麻薯波波都幾大,係平時嘅1.5-2倍size,食兩隻已經好飽肚。麻薯波波好快扁晒, 變成一個餅咁菠蘿脆皮係上面,係平時食菠蘿包嗰層脆脆,外脆內軟,濕度啱啱好,唔會太硬太淋,麻薯好煙韌好軟糯,甜甜哋,甜度剛好,幾香口幾好食!抹茶QQ $10微微偏甜,食到有微微茶味微甘,但抹茶唔夠香濃,個味淨係係層脆皮度,個麻薯包係冇變嘅。伯爵茶QQ $10 真係食唔出伯爵茶味,非常淡味?只係食到甜甜哋咁!朱古力QQ面頭有幾粒朱古力粒,整體唔會太甜膩,朱古力再濃啲就更好~檸檬吉士QQ $13 唯一個有餡嘅,忌廉芝士偏酸,好濃嘅檀檬味,麻薯頂灑咗啲糖粉,吉士味唔算好出,但酸酸地幾開胃都幾好食嘅!覺得呢間麻薯波波真係幾好食,不過要排30~50分鐘就真係要諗諗啦,而且未必每隻口味都有,睇吓嗰日好唔好彩~如果拎返屋企食,記得用焗爐焗返熱先食,個皮會脆啲熱啲,好食好多!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~👅味道/賣相 🌕🌕🌕🌑🌑🐋環境/服務 🌕🌕🌕🌑🌑👛性價

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

成日睇到都話大排長龍, 真係咁好食?
真心係咁值得排隊買???
今次經過見到只有4-5人排隊試試

麻薯波波好快扁晒, 變成一個餅咁

抹茶QQ $10

伯爵茶QQ $10
真係食唔出伯爵茶味,非常淡味?只係食到甜甜哋咁!

朱古力QQ
面頭有幾粒朱古力粒,整體唔會太甜膩,朱古力再濃啲就更好~

檸檬吉士QQ $13

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👅味道/賣相 🌕🌕🌕🌑🌑
🐋環境/服務 🌕🌕🌕🌑🌑
👛性價比 🌕🌕🌕🌗🌑
🔄回頭率 : 70%
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📍 James Bonbon Bakery (銅鑼灣)
銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C1號舖

📞 92535379

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔰新手廚娘👩🏻‍🍳試食員👩🏻‍🏫
純分享
不定期更新
Follow me👉🏻 @whale_talking 🐋

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #食好西 #相機食先 #hkfoodstagram #foodporn #hkfoodshare #jamesbonbonbakery #麻糬 #麻糬qq #麻糬波波 #麻糬控 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣麵包
2022-08-05
2022-09-03 85 浏览
《不負責任食評—James bonbon bakery》評分:🌕🌕🌕總評:呢間最出名就係佢既麻薯波波Size比一般既大 $10個屬正常價錢出爐無耐就好快塌左菠蘿皮係脆脆地但唔算好特別因為所有口味都係得面頭陣菠蘿皮會唔同色(但食唔出咩味)內餡係完全唔會有朱古力/抹茶味口感方面 只係靠啲菠蘿皮去令個包有少少脆口包體就同出面常見既差唔多但菠蘿皮食到周圍都係 少煩🥹無乜人排隊都可以買黎試下如果好似之前啲人講要排個幾鐘就不了
《不負責任食評—James bonbon bakery》
評分:🌕🌕🌕
總評:呢間最出名就係佢既麻薯波波
Size比一般既大 $10個屬正常價錢

出爐無耐就好快塌左
菠蘿皮係脆脆地但唔算好特別
因為所有口味都係得面頭陣菠蘿皮會唔同色(但食唔出咩味)
內餡係完全唔會有朱古力/抹茶味
口感方面 只係靠啲菠蘿皮去令個包有少少脆口
包體就同出面常見既差唔多
但菠蘿皮食到周圍都係 少煩🥹

無乜人排隊都可以買黎試下
如果好似之前啲人講要排個幾鐘就不了
員工手腳慢,又吹水又做其他嘢,故意製造門外人龍,每人最多買六件,都可以兩三分鐘先做完一單生意,浪費時間。態度奇差,不斷呼喝,幾好食都假,何妨味道真心普通,山崎仲好。新鮮出爐一放入袋1秒間扁晒,食嘅時候一啲都唔煙韌,粘米餅一樣,分咁多種味道分別不大,只係收你貴啲。路過好多次都係排長龍,尋日咁啱經過見條龍短短地諗住排一排,排咗15分鐘已經出爐,以為好好彩點知買難受,早知轉彎去排Bakehouse冇咁嬲,起碼一定好味。
2022-08-15 195 浏览
😋原味波波|菠蘿皮 $8 $15/2個🍵伯爵茶|朱古力|抹茶 $10㊙️是日限定 $13今次買左4個,分別係伯爵茶、朱古力、抹茶、原味波波🥰波波既質地唔錯,比坊間既煙韌,而且入面唔會空心😙就算擺左陣都唔會變得硬身💙菠蘿皮比較容易碎🤔佢每個味道都唔濃,茶控可能會失望🥹整體黎講,如果唔需要排好耐,都值得試下,佢係一粒出色既麻糬波波,但係菠蘿皮無咩驚喜💁🏼‍♀️

😋原味波波|菠蘿皮 $8 $15/2個
🍵伯爵茶|朱古力|抹茶 $10
㊙️是日限定 $13

2022-08-11 225 浏览
一間長期要排隊嘅麻薯波波店,每日12點後先開始供應,每半小時出爐一次,喺門口排隊。店內均採用日本麵粉和天然酵母,食落去特別鬆軟。麻薯波波味道方面有原味、原味菠蘿皮、綠茶、焙茶、朱古力,可惜當日沒有原味菠蘿皮。麻薯波波有我隻手掌咁大個,其他地方少見,個餡咬落去煙煙韌韌,配埋唔同味真心好食。第一次食點都要試吓原味,好香牛油味,焙茶味道偏淡,個人比較鍾意綠茶同埋朱古力味,綠茶味同朱古力味比較濃,配埋麻薯食好夾。

麻薯波波
麻薯波波
🅹🅰︎🅼🅴🆂 🅱︎🅾︎🅽🅱︎🅾︎🅽🇭🇰終於勉強算係跟得貼潮流掛😌但係超好彩咁啱撞正差唔多出爐同埋無咩人排🥰平日夜晚竟然大約15分鐘就有🤫(因為平時多肉妹一見到條長龍就嚇到調頭走😮‍💨)﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎熱辣辣新鮮出爐嘅麻糬波波🔥有分普通同菠蘿🍍皮兩款 而每轉就有幾款唔同嘅味會貼喺牆度✍🏻一攞出嚟嗰吓漲卜卜好qq🥰但係隔一陣就會扁咗/菠蘿皮麻糬波波 $8@1 $15@2/口感好特別🥰表面焗到酥脆 菠蘿皮一撕就碎到一地都係🙈中間有拉絲麻糬 入面質地軟糯煙韌得嚟唔會黐牙🤩整體好夾 融入得好正 比起一般食嘅細粒麻糬波波 個皮無咁硬身同難咬😚各有各唔同🤍-原味🧈 (4.5/5)原始嘅味道 牛油🧈同菠蘿皮嘅甜味好夾🥖簡單而好食😋甜度約7/10 -伯爵茶☕️ (4.8/5)最推介呢款茶味淡淡清香 唔係苦澀濃茶嗰隻🫖反而越咬越出嘅earlgrey味🥰甜度約6/10 表頭有黑芝麻粒好香口 中和到甜味-朱古力🍫 (4.3/5)有朱古力🍫粒粒增加口感😚用咗黑古力 相比之下甜度最高 約8.5/10😉但係唔係死甜涸喉☺️但係可可味再濃郁啲就滿足👍🏻‼️提提大家每人只限買6個🍞總括嚟講如果唔洗排絕對值得再回購🤍可以試
🅹🅰︎🅼🅴🆂 🅱︎🅾︎🅽🅱︎🅾︎🅽

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎

/菠蘿皮麻糬波波 $8@1 $15@2/

-原味🧈 (4.5/5)

-伯爵茶☕️ (4.8/5)

-朱古力🍫 (4.3/5)

‼️提提大家每人只限買6個🍞總括嚟講如果唔洗排絕對值得再回購🤍可以試埋其他味😍一粒成個手掌✋🏻咁大 所以自己食一個都幾飽肚㗎🤤

嗰陣多肉妹忍唔住買完即刻咬咗啖 返到去用焗爐翻焗都還原到口感🥳
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
  • 菠蘿皮麻糬波波
2022-08-05 95 浏览
咁岩經過呢間餅店 唔算好多人 當然要去買佢哋嘅麻薯波波試吓✨試咗原味菠蘿皮麻薯波波💕新鮮出爐嘅麻薯波波 熱辣辣夠晒軟糯煙靭 好有咬口😆面頭嘅菠蘿皮好香甜 好鬆脆 夾埋一齊食 口感真係好豐富🍍
2022-08-05 88 浏览
菠蘿皮麻糬波波 朱古力篇🍫基於咁岩唔洗點排隊幸運地買左黎試下佢賣相QQ而且好鬼香揀左幾個味 今次黎個朱古力VERSION菠蘿皮面夠特別 仲好鬼香 咬落連埋中間滿滿既麻糬 麻糬非常煙韌岩哂我地啲麻糬控 朱古力味唔太夠濃 可以再濃身啲 應該會仲正啲TAKEAWAY既關係 如果即時熱食效果會更效🤎

菠蘿皮麻糬波波 朱古力篇🍫
朱古力味唔太夠濃
可以再濃身啲 應該會仲正啲
TAKEAWAY既關係 如果即時熱食效果會更效🤎

2022-08-04 92 浏览
之前排過一次,好後悔要用咁多時間去排呢堆野,入到去已經感覺店員態度超差,收費不明,膠袋要收3蚊會唔會誇張咗啲呀,但係我今次還俾多一次機會佢,實在有點傻,俾錢貼難受,就是衰在我個人太喜歡食麻薯,又忍不住,自己又唔識整,又俾雪e影響,見無咩人就俾多次機會佢,點知都係失望到極點,好嬲呀。。。。收費不明不只。。。還越來越貴。。。成13蚊一個,我使咩買你。。。跟之前差太遠吧,還要越嚟越細,真係吃到一肚氣,服務態度又極差。
2022-08-04
25 分钟 (外卖自取)
下午茶
2022-08-04 98 浏览
晚餐後閨密突然提出買麵包,我回應了…夜媽媽仲有!😂估唔到真係有,仲要有大慨10人排隊中🫣 店內有種麻薯波波特別熱賣,原來不斷出爐中😍店內已漂出陣陣香味,佢分別有6種口味,原味/ 菠蘿 / 抹茶 / 伯爵茶 / 朱古力 / 是日特製, 我就揀了4種;「菠蘿」不是太有菠蘿味,但就是鬆脆😍「抹茶」抹茶香,口感也付人欣賞😌「伯爵茶」近年伯爵茶的甜品,都十分受歡迎,這個味道剛好,唔甜😍「朱古力」🤩最欣賞,外層有朱古力粒🥰備註:🔺新鮮熱辣辣真的好好好👍🏻食🔺排隊程程可以接受🔺$10/1 , 原味$15/2
晚餐後閨密突然提出買麵包,我回應了…夜媽媽仲有!😂

「菠蘿」不是太有菠蘿味,但就是鬆脆😍
「抹茶」抹茶香,口感也付人欣賞😌
「朱古力」🤩最欣賞,外層有朱古力粒🥰

備註:
🔺新鮮熱辣辣真的好好好👍🏻食
🔺排隊程程可以接受
🔺$10/1 , 原味$15/2

終於試咗呢間人氣好高嘅嘅麻薯波波嗰日係平日,排隊都算快,大概15分鐘不過佢嘅安排方面有待改善只限每次一個人入去而且麻薯波波口味選擇比較少好多想試嘅口味都冇所以只係買咗三款口味分別係朱古力、原味同埋抹茶本身係熱辣辣,脹卜卜不過因為買到返屋企都隔咗一段時間所以都扁晒口感方面空氣感比較重,但都算煙靭朱古力味有啲朱古力粒,味道OK原味就冇乜特別,朋友食咗話有一浸油味抹茶味就相對偏甜,茶控表示茶味唔夠濃整體冇乜特別,味道就見仁見智未去到話值得一定要排隊買試過一次就算
終於試咗呢間人氣好高嘅嘅麻薯波波
嗰日係平日,排隊都算快,大概15分鐘
不過佢嘅安排方面有待改善
只限每次一個人入去
而且麻薯波波口味選擇比較少
好多想試嘅口味都冇
所以只係買咗三款口味分別係朱古力、原味同埋抹茶
本身係熱辣辣,脹卜卜
不過因為買到返屋企都隔咗一段時間所以都扁晒
口感方面空氣感比較重,但都算煙靭
朱古力味有啲朱古力粒,味道OK
原味就冇乜特別,朋友食咗話有一浸油味
抹茶味就相對偏甜,茶控表示茶味唔夠濃
整體冇乜特別,味道就見仁見智
未去到話值得一定要排隊買
試過一次就算
Jamesbon bon價錢💲: $8/ $10/ $12好味程度😋: 4/5服務🍴: /環境🗾: /性價比🥢: 4.4/5回頭率😚: 4/5-Jamesbonbon的大熱菠蘿脆皮麻糬呢排好似熱潮過左d,平日夜晚去都唔洗點排,想食就更加容易買到了。雖然我都係大概2個月前食的,不過個陣排左一陣都買到啦。-✅菠蘿QQ。脆脆的外皮+實心的麻糬,好難唔好食🤣 不過扁左之後就係燒餅咁,唔似係麻糬波波🤪同埋佢唔會空心,做到真係咬落煙韌的感覺,不過呢隻煙韌就係有嚼勁的,唔係軟糯。食落去係有滿足感。甜度剛好,唔會無味/太甜。同埋size係比平時的大一半,呢個價錢都合理。-✅抹茶/朱古力/雪山檸檬忌廉芝士。唔同味就只係換左塊皮的分別😂 抹茶唔係好抹,只係淡淡抹茶香。朱古力的味道就出D🍫,都唔會話好甜。雪山檸檬個個咬開會有🍋醬流出,係流心餡,面頭多左層糖粉,啱啱比入面偏酸帶甜的檸檬醬中和,呢款都幾得意😎-嚴重覺得佢哋要改良下麻糬波波的外貌😵‍💫 無理由一買過一陣就塌曬,拎到返屋企真係唔開胃的樣…記得一定要焗返熱先食,咁面層的脆皮就會好脆!如果唔洗排隊,可以回購。實心的麻糬波波太難搵了😌-同區美食🍧: #p
Jamesbon bon
性價比🥢: 4.4/5
回頭率😚: 4/5

同區美食🍧: #piggyfoodiein銅鑼灣
2022-07-30 68 浏览
作為銅鑼灣人,日日都見到呢間麵包店大排長龍,終於俾我係晚上9點見到少人啲排隊,決心一試!由於見到大家都係買麻糬波波,所以我就買咗有嘅味道,伯爵茶、朱古力、抹茶,好似仲有香蕉味不過就唔等啦。好心急想知道到底佢有咩過人之處,所以好快就咬開佢,發現熱辣辣幾脆皮,原來就係菠蘿包表面加上麻糬內餡。甜度黎講正常,大概$10一個都性價比好高,抹茶味最好食。可能因為我對包類同麻糬無特別偏好,所以唔洗點排買一個送下咖啡係okay既,但要排就😏