2022-06-30 57 浏览
經過銅鑼灣,記得附近有一間人龍麻糬波波店。心想一場來到不妨排一下,結果大約排了20分鐘左右便買到。店裡有5款指定口味和一款限定口味的麻糬波波,價錢算是合理。剛巧到我買的時候所有指定口味的麻糬波波便出爐,當然不會錯過機會,要了原味,朱古力,抹茶和伯爵茶口味。剛出爐的麻糬波波牛油香氣非常濃郁,隔著膠袋也聞到。基本上熱騰騰的麻糬波一定是好吃的,口感QQ的,不同味道主要是由麻糬波頂部的菠蘿皮散發出來。如果要評價的話,原味一定是最好的。其他味道吃起來的感覺,相對不會差太遠。

2022-06-27 78 浏览
見到OpenRice咁多讚、網絡平台又大肆宣傳所以bookmark咗, 昨天經過銅鑼灣買來試吓先、排咗20分鐘、是熱辣辣的、即刻擺上口都OK還可以沒有特別!回家凍了將它焗番熱食、就非常難食!所有味道都不覺得有驚喜、其實一般麵包舖新鮮焗出來的麵包都會香脆好食、佢都唔例外、不過係冇特別、唔值得排隊買!
沒有特別!回家凍了將它焗番熱食、就非常難食!
外卖自取
8點左右同屋企人喺銅鑼灣食完飯,之前見人share過夜晚去james bon bon買易買好多😍,所以就黎試下😌。去到前面大約有10個人,等大約10min就買到啱啱好呢轉既最後幾隻🤤。入到去講要咩味,店員就會直接喺焗盤夾,不過因為燈光比較暗,睇唔清仲有咩味,所以店員等我同屋企人揀有啲唔耐煩🙈。🔅原味菠蘿皮 ($8/1 | $15/2)一隻大約有手掌咁大,大約9cm左右。麻糬波波幾煙韌,唔會乾爭爭,菠蘿皮外脆內軟,食落又唔會散晒(當然都會跌少少碎),平時鐘意食菠蘿包既我食得好滿足😂。🔅抹茶 ($10)抹茶味唔算好濃,可能始終個波波本身都係原味,得菠蘿皮係抹茶味。食落去開頭都聞到幾香抹茶味,但食食下又唔係好覺🙈。🔅伯爵茶 ($10)對比起抹茶,earl grey味濃好多,好香🤤,熱辣辣食真係好正!🔅朱古力 ($10)朱古力味個人唔覺得算好濃,主要既朱古力味都係來自朱古力粒🍫。🧑🏻‍🍳溫馨提示氣炸返5min左右其實都同啱啱出爐差唔多,但就真係要擺一擺先好食…如果唔係就熱氣到爆炸…我氣炸完即刻食第二日已經生飛滋同牙肉腫😂。💬新鮮熱辣辣食的確唔錯,比起之前食既麻糬波波都煙韌軟糯,不過拎到返屋企其

🔅原味菠蘿皮 ($8/1 | $15/2)

🔅抹茶 ($10)

🔅伯爵茶 ($10)

🔅朱古力 ($10)

🧑🏻‍🍳溫馨提示

💬新鮮熱辣辣食的確唔錯,比起之前食既麻糬波波都煙韌軟糯,不過拎到返屋企其實都扁左唔少…雖然唔同既味唔算好出,但都係好食既,價錢都唔算貴,不過真係夜晚去開銅鑼灣先會去排一排,等太耐真係不了。
外卖自取
#153foodie 身為銅鑼灣地膽,點可以冇幫襯過銅鑼灣嘅人氣麵包舖 @james_bonbon_bakery 呢🤪呢間麵包舖由前四季酒店西餅師傅主理,由上年開6月到而家開業一年,一直人龍不斷,就係因為佢哋嘅招牌 #菠蘿麻糬波波 非常出名🍍😍 153自己就幫襯咗好幾次,終於試晒佢哋4款恆常口味✨🍍 原味 ($8)其實153喺舖頭出名之前,已經食過佢哋嘅其他麵包,好鍾意佢哋用嘅麵粉好香🤤 食原味麻糬波波,就最食得出麵包香👍🏻 咬落裏面嘅 #麻糬 都好煙韌,幾好食😛🍵 抹茶味 ($10)抺茶麻糬波波同原味嘅餡料一樣,不過面頭嗰層菠蘿皮就變成抹茶皮🍵 抺茶味食落好香,但味道唔算好濃,抹茶控可能會有啲失望喇😞🍫 朱古力味 ($10)呢款麻糬波波面頭有啲朱古力粒,會比其他味甜少少,而且增添口感,令麻糬波波食落感覺冇咁寡🤣 153私心推薦呢款🥳☕️ 伯爵茶味 ($10)伯爵茶嘅菠蘿皮面頭加咗少少黑芝麻,同伯爵茶食落出奇地夾❗️ 不過略嫌伯爵茶味唔夠出,如果味道再濃少少就好喇~»»————- ☟☟ ————-««[ 翻熱小貼士 ♨️ ]1️⃣ 出爐即食菠蘿皮麻糬波波出爐冇耐,好快會塌或者扁咗🫠 所以最佳食用

🍍 原味 ($8)

🍵 抹茶味 ($10)

🍫 朱古力味 ($10)

☕️ 伯爵茶味 ($10)

»»————- ☟☟ ————-««

[ 翻熱小貼士 ♨️ ]

1️⃣ 出爐即食
菠蘿皮麻糬波波出爐冇耐,好快會塌或者扁咗🫠 所以最佳食用時間一定係啱啱出爐嗰陣,麻糬波波脹卜卜,咬落超煙韌🤩

2️⃣ 焗爐翻熱
不過因為疫情期間,其實唔太方便喺街上面食嘢🙊 如果屋企有焗爐嘅話,用180度翻熱3-4分鐘,又會變返外脆、內煙韌,媲美新鮮出爐嘅麵包🤩

3️⃣ 微波爐翻熱
如果屋企冇焗爐嘅話,可以用微波爐翻熱,叮到微暖就可以㗎喇😛 153用800W微波爐,叮15秒就搞掂!千祈唔好叮太耐,153試過麻糬會變硬🥲

雖然暖食麻糬波波都唔錯,不過叮完嘅菠蘿皮會淋咗,一定冇新鮮出爐 / 焗爐翻熱咁好味🙈

*所有翻熱溫度及時間只供參考。唔同焗爐 / 微波爐有唔同嘅效能,153屋企嘅焗爐係超強勁😂 大家可以因應焗爐嘅效能,調整翻熱溫度同時間⏱

»»————- ☟☟ ————-««

[ #153foodie飲食攻略 😎 ]

呢間舖頭長期排長龍,而且每人限買6個菠蘿皮麻糬波波。網上有唔少人都話,排咗1-2個鐘先買到😥

153鍾意食但怕排隊,揀啱時間嚟買,買咗3次都係唔使排隊嘅🤪 而家就同大家分享吓 #153foodie飲食攻略 😎

⏰ ~11:50am
菠蘿皮麻糬波波每日12pm開賣,每30分鐘出一爐。153經過留意到,12點前已經有啲人排緊隊,但目測人數唔算好多。

153見到有幾次係平日大約 11:50am, 只係有5、6個人排緊🧍🏻‍♂️如果平日呢個時間經開呢頭嘅話,可以一試!應該可以買到第一輪嘅麻糬波波🌟

⏰ ~7:00pm
可能因為7點鐘係食飯時間,人龍都冇咁長。153有朋友試過呢個時間嚟排,大約20分鐘就買得到~

⏰ ~10:00pm
舖頭嘅店員話,菠蘿皮麻糬波波最後一爐係10:30pm🕦 不過其實由10pm開始,已經冇乜人排隊🤣 153試過好幾次,大約10pm嚟到舖頭都可以直入👍🏻

如果好彩嘅話,仲可以食到新鮮出爐嘅菠蘿皮麻糬波波♨️ 不過留意返,每次出爐嘅味道都唔一樣,所以153都係嚟咗好幾次,先試齊佢哋所有恆常口味😲
菠蘿皮麻糬波波(綠茶味、伯爵茶、朱古力味)
菠蘿皮麻糬波波(原味、綠茶味)
菠蘿皮麻糬波波(原味)
2022-06-24
5 分钟 (外卖自取)
菠蘿皮麻糬波波(綠茶味、伯爵茶、朱古力味)
菠蘿皮麻糬波波(原味、綠茶味)
菠蘿皮麻糬波波(原味)
  • 菠蘿皮麻糬波波
2022-06-24 58 浏览
身為一個東涌,平時都好少出銅鑼灣,難得今日出咗嚟就上IG睇吓銅鑼灣有乜美食,機緣巧合下就見到呢個菠蘿皮麻薯波波,咁就一於去試吓,嚟到眼見已經有10幾人排緊隊,根據要排隊都有美食嘅定律所以就排埋一份,大約排咗15分鐘就有新鮮出爐嘅麻薯波波,超級無敵香噴噴,拎到返屋企急不及待,不過麻薯波波已經變咗「扁撻撻」切開完全冇麻薯feel,菠蘿皮唔夠厚,唔夠脆,阿媽表示好似牛脷酥,整體嚟講值唔值得排隊買就見仁見智而對於我嚟講試過一次就夠啦.😉
2022-06-22 50 浏览
每日返工放工都會經過,平時朝早都有試佢哋嘅麵包,都唔錯,加上一直都想試佢嘅菠蘿皮麻糬波波,放工見條龍唔係太長就排下啦,好彩十分鐘左右就入得。每人限買6個,我就每隻味各一買4個試下先,新鮮出爐熱辣辣,我試咗個唔係菠蘿皮嘅原味麻糬,估唔到又幾好食,比出面啲麵包舖嘅整得好食好多。不過之後再食菠蘿皮嘅已經擺凍咗,食落一般,但我下次會喺佢啱啱出爐嘅時候即刻試,睇下係咪同原味一樣咁好食😋

2022-06-21 37 浏览
又係走在潮流末端🤣啱啱好去銅鑼灣食完飯,就順路去睇下😂都冇咩人排隊就買黎試吓!肥米覺得有少少似煎堆😂唔係話唔好食,只係唔太啱我口味#jamesbonbonbakery 📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號燈籠閣地下C1號舖

肥米覺得有少少似煎堆😂唔係話唔好食,只係唔太啱我口味

#jamesbonbonbakery
📍銅鑼灣邊寧頓街9-11號燈籠閣地下C1號舖
放假去開銅鑼灣 就去左人氣麵包點James Bon Bon 見得十幾個人排就排下💣伏點1:十幾個人都排左半個鐘唔緊要如果好食排下有咩所謂試左3款口味:🍍菠蘿QQ $15/2個🍵抹茶QQ $10🍫朱古力QQ $10💣伏點2: 一望到已經覺得咁扁身,熱焫焫放入袋出晒水氣,買6個壓埋一齊。根本就賣緊壓扁左嘅菠蘿包!兩個疊起嘅厚度😑💣伏點3: QQ應該係煙韌。番到屋企即食同焗番熱食都淨係食到韌,完全唔煙韌。🧈我同意聞係非常香牛油味,所以一路拎番屋企都好期待,點個一食真係非。常。失。望!😵‍💫可能我嗰日係特別差,但呢種扁嘅包我真係覺得係失敗之作,非常差,唔應該拎出黎賣,想繼續做大熱包店,食物質素真係要好好改善。🤢

💣伏點1:十幾個人都排左半個鐘

唔緊要如果好食排下有咩所謂

試左3款口味:
🍍菠蘿QQ $15/2個
🍵抹茶QQ $10
🍫朱古力QQ $10

兩個疊起嘅厚度😑

2022-05-27
星期六17/6行經諗住買黎食,見到店鋪門口已貼紙寫排隊要過對面馬路。問清楚後就過左對面排,結果一肚氣,職員叫等等再過去排,結果1位年輕女店員就照派俾企在門口後來的人,沒理過對面排隊的人。 反映完仲要話人地排先,真心想問店員你懂睇字? 自己店鋪門口貼左紙甘樣都可以話人地沒排錯。 幸好有排緊隊的人出聲再跟收銀講,佢先收返派錯飛的人。 麻糬波波是好味😋 ,但如果店鋪職員肯一早安排點排隊及做野快D和講道理,排隊等候買真的沒問題!!

問清楚後就過左對面排,結果一肚氣

反映完仲要話人地排先

2022-06-17
45 分钟 (外卖自取)
  • 菠蘿皮麻糬波波
2022-06-20 27 浏览
呢一間喺銅鑼灣大排長龍嘅菠蘿皮麻薯波波 最近見少咗人排隊 就即刻去咗試!一次過試咗幾款味 但最鍾意都係原味嘅菠蘿皮麻薯波波🤩完美地結合左港式嘅菠蘿包同埋麻薯波波 食落外皮香脆 內裏煙韌 真係好正!
2022-06-13 60 浏览
呢一間喺銅鑼灣嘅麻薯波波 每一次都大排長龍~終於等到熱潮減退 所以就去左買嚟試下!個人最鍾意就係佢個原味菠蘿皮麻薯波波🤤菠蘿皮食落真係好香脆 牛油味好濃 甜甜地🧈麻薯波波好煙韌 夾埋一齊食 口感十足!
每次經過銅鑼灣都勁多人排隊,冇一日係見唔到人龍,真心好想知係咪咁好食,咁值得排隊,假日晏就3點幾去排,排咗大概40分鐘就買到,記得想買嘅要排隊拎籌,每人限買6個~是日限定口味每人限買一個,唔計6個裏面嘅。如果拎返屋企食,記得用焗爐焗返熱先食,個皮會脆啲熱啲,好食好多!🍴 菠蘿QQ $15 兩個 (8.5/10)一個麻薯波波都幾大,係平時嘅1.5-2倍size,食兩隻已經好飽肚🤣原味加菠蘿脆皮係上面,係平時食菠蘿包嗰層脆脆,外脆內軟,濕度啱啱好,唔會太硬太淋,麻薯好煙韌好軟糯,甜甜哋,甜度剛好,幾香口幾好食!🍴抹茶QQ $10 (7.5/10)抹茶味偏甜,食到有微微茶味微甘,但抹茶唔夠香濃,個味淨係係層脆皮度,個麻薯包係冇變嘅。🍴 伯爵茶QQ $10 (6/10)真係食唔到伯爵茶,淡到食唔到?😂甜甜哋咁!🍴 雪山檸檬忌廉芝士 $13 (8/10)唯一一個有餡嘅,忌廉芝士偏酸,好濃嘅檸檬味,麻薯面頭灑咗啲糖粉,但都中和唔到忌廉嘅酸XD忌廉芝士嘅芝士味唔算好出,但酸酸地幾開胃都幾好食嘅!推薦指數: 8/10覺得呢間麻薯波波真係幾好食,不過要排40分鐘就真係要諗諗啦,未到真係一定要去值得排隊

🍴 菠蘿QQ $15 兩個 (8.5/10)

🍴抹茶QQ $10 (7.5/10)

🍴 伯爵茶QQ $10 (6/10)
真係食唔到伯爵茶,淡到食唔到?😂甜甜哋咁!

🍴 雪山檸檬忌廉芝士 $13 (8/10)

推薦指數: 8/10
覺得呢間麻薯波波真係幾好食,不過要排40分鐘就真係要諗諗啦,未到真係一定要去值得排隊!排隊排得有啲耐,同埋唔係每隻口味都有,睇吓嗰日好唔好彩~但$15兩個或者$10一個都幾抵食嘅,高質嘅,值得一試!
2022-06-09 58 浏览
話說今日去咗銅鑼灣,因為好大雨嘅關係,同埋時間尚早,未見有太多人龍嘅情況之下,成功入去買咗三個菠蘿皮麻薯包,因為之前~各大foodie同埋雜誌都吹噓到好瘋狂,作為一個碳水狂嘅我,又點可以唔試吓呢🤣!.於是乎我入到去,直接問店員有咩味道,然後就包左三個現成有嘅味道喺度!.我嗌咗嘅口味包括:1. 抹茶2. 焙茶3. 原味.首先講一講個大細先,佢係比平時菠蘿包細啲嘅,加上啱啱出爐,個感覺都幾香。我返到屋企就急不及待咁食咗一個原味,佢嘅表皮同普通菠蘿包差唔多,但係比菠蘿包嘅表皮薄少少。.重點可能佢熱辣辣出爐,我返到屋企先開始食,所以佢已經壓扁咗,我再食落去嘅口感,麻薯唔係太突出,份量亦都唔算太多,佢只能夠講係一個菠蘿包入邊zip咗dd麻薯嘅變種菠蘿包。.其他味道我未食,原味嘅感覺就好普通,暫時未有感覺要特登去排隊買呢個麻薯菠蘿包。如果鍾意麻薯嘅,經開又可以買一兩個嚟食下囉。
我嗌咗嘅口味包括:
1. 抹茶
2. 焙茶
3. 原味
2022-06-09
為食貓前幾日去左銅鑼灣食拉麵,跟著離遠見到呢間麵包舖超多人排隊結果,為食貓都唔執輸,一於排下隊試吓佢d巨型麻薯波波係咪真係咁好食麻薯波波(後黎上op先知)James bonbon最出名係麻薯波波,而且佢係20分鐘出爐一次,非常新鮮熱辣當日為食貓排左幾個字,最後買左朱古力、菠蘿皮、伯爵茶味(抹茶賣哂)♥️而為食貓覺得菠蘿皮最好食好似食緊菠蘿包咁,而入面就非常煙靭🤩大大粒真係過癮過細粒既另外,朱古力都好重味,好濃😎但伯爵茶味就比較普通,不吃也罷不過……呢d即整既巨型波波最好真係即刻食,因為攞左返屋企已經開始林,即使焗返都已經唔係個種質感(呢個位要扣下分,因為疫情關係真係好難係條街食)

而為食貓覺得菠蘿皮最好食
好似食緊菠蘿包咁,而入面就非常煙靭🤩大大粒真係過癮過細粒既
另外,朱古力都好重味,好濃😎但伯爵茶味就比較普通,不吃也罷

麻薯波波
企鵝妹係名符其實嘅一個麵包控🍞,早排長期見到呢間店嘅菠蘿皮麻糬波波將ig 洗版,一直都好想試但每次經過都有海量人在排隊。有次落雨天,企鵝妹見人龍唔算太長,所以就排隊一試呢個名物 (最後都排左40分鐘😂)⭐️抹茶QQ 伯爵茶QQ 朱古力QQ $10/個 (5.5/10)當日只有呢3款供應,所以企鵝妹一次過買晒。佢係新鮮出爐即刻放入袋嘅,仲會打開個袋口防止水蒸氣整濕個包。買完後搵左個位,大概10分鐘後食,一拎出嚟就有d失望了😢因為個包扁塌左,完全唔係脹卜卜,所以第一下咬落感受唔到空氣感,有d似食緊壓扁咗嘅麻糬餅🙈菠蘿皮偏硬,唔太鬆脆,感覺好多菠蘿包嘅菠蘿皮做得比呢款好。味道方面,伯爵茶QQ個茶味近乎冇,反而食落有d似芝麻味合桃酥?! 抹茶茶味同樣欠缺🍵,而朱古力味比較有誠意,有d朱古力碎🍫,但亦都唔濃。唯一要讚嘅地方係麻糬甜甜地都真係幾煙韌嘅~🐧企鵝妹食後感:可能對佢有幾高期望,嗰日食到之後都幾失望,唔知係嗰日嘅品質問題定企鵝妹唔啱口味🙈佢唔係難食嘅,如果之後冇人排隊都可能再一試有冇改善到,但如果再要排隊就不了🫠🐧企鵝妹評價: 5.5/10

唯一要讚嘅地方係麻糬甜甜地都真係幾煙韌嘅~

🐧企鵝妹食後感:

🐧企鵝妹評價: 5.5/10