自己一向對樓上CAFE 情有獨鍾因為樓上店一般人流不會太多地方環境各樣比較清靜有時我會隨便帶本雜誌一個人就到樓上咖啡廳坐坐消磨一個下午~~這天友人不知哪來的雅興她也想到咖啡廳與我傾心事哈哈哈, 因為她最近升了職心情好, 特別說要找間安靜的CAFE來說說她的鴻圖大計 (哈哈)我提議到這間位於長沙灣的JAZZ CAFE來吃晚餐原因不無其它, 因為它是樓上店再加上晚上人流不多, (中午放飯時間卻是超多人)而且個人很喜歡它的小佈置店子亦是非常大, 坐得很闊落亦相當舒服~~而且這裡有Set Dinner 提供呢~~套餐跟湯, 主菜, 和飲品價錢約百來元,個人覺得又舒服又好坐又安靜所以就來這裡了~~環境是超寧靜, 不過客人真的不多希望美味的食物來給老闆帶來多些人流呢~另外, 來了幾次, 亦有機會和老闆和店員談談天原來老闆自己很喜歡植物盆栽所以餐廳這裡遍佈綠色的植物當然不少得也有幾個大大的金魚缸!!!內裡養了很多金魚喔魚兒自由自在的游來游去我每次到來都會跓足觀看魚兒呢~~~坐下來後, 我朋友都忙不迭地談她的大計我也就目不轉睛地望着餐牌看看有什麼好吃最后我們也心有靈犀地點了鵝肝拼一級肉眼扒伴野菌汁湯我
自己一向對樓上CAFE 情有獨鍾
因為樓上店一般人流不會太多
地方環境各樣比較清靜
有時我會隨便帶本雜誌
一個人就到樓上咖啡廳坐坐
消磨一個下午~~
這天友人不知哪來的雅興
她也想到咖啡廳與我傾心事
哈哈哈, 因為她最近升了職
我提議到這間位於長沙灣的JAZZ CAFE來吃晚餐
原因不無其它, 因為它是樓上店
再加上晚上人流不多, (中午放飯時間卻是超多人)
而且個人很喜歡它的小佈置
店子亦是非常大, 坐得很闊落亦相當舒服~~
而且這裡有Set Dinner 提供呢~~
套餐跟湯, 主菜, 和飲品
價錢約百來元,
個人覺得又舒服又好坐又安靜
所以就來這裡了~~
環境是超寧靜, 不過客人真的不多
希望美味的食物來給老闆帶來多些人流呢~
另外, 來了幾次, 亦有機會和老闆和店員談談天
原來老闆自己很喜歡植物盆栽
所以餐廳這裡遍佈綠色的植物
當然不少得也有幾個大大的金魚缸!!!
內裡養了很多金魚喔
魚兒自由自在的游來游去
我每次到來都會跓足觀看魚兒呢~~~
坐下來後, 我朋友都忙不迭地談她的大計
我也就目不轉睛地望着餐牌看看有什麼好吃
最后我們也心有靈犀地點了鵝肝拼一級肉眼扒伴野菌汁
湯我選了雜菜羅宋湯, 友人選了白色的忌廉蘑菇湯~~~
雜菜羅宋湯
湯下了些黑椒, 口感有些辣
內裡的蔬菜很多
酸酸辣辣, 味道不錯呢~
用來送塗滿牛油的熱餐包來吃是一絕!
忌廉蘑菇粟米湯
朋友說味道香濃, 而且內裡蘑菇粒都夠多
每一口都是滿滿的口感
味道相當豐富好味!
香蒜多士略為不夠熱
不過可幸是多士有香香的蒜呢~~
很惹味香口!
每人可份二塊
沾上餐湯來吃很滿足!
我和朋友都是點上了這款鵝肝拼一級肉眼扒伴野菌汁
上桌時大家都叫了一聲
除了因為牛扒的香味拉撲鼻外
它的造型真的很美!
細心的廚師用黑色的醬汁寫上了"smile"的字句
這些充滿驚喜的小字句能到客人的感覺相當好呢~
用上新鮮一級牛柳
以滋味又香口的蘑菇汁來弄制
相當清新美味
牛扒果然是一級
用餐刀一切即斷, 伶俐清脆
肉質嫩滑, 保留滿滿的牛肉汁
一點都不會老
個人很喜愛它的蘑菇汁
絕對能帶出肉質的美味感覺來
再配上上面的小小露荀來吃
口感清新健康!
我們另外加錢點了焦點咖啡
本來以為會如坊間的咖啡廳會有拉花的
這店可能會叫你失望~~~
咖啡是走平實路線(就連杯子都不是坊間圓大的那款)
不過咖啡是相當香濃
濃濃的咖啡香入口順喉細滑
上面的奶泡亦打得夠幼細
有時間要細心品嚐一下~
甜品我點了朱古力心太軟配云呢那雪糕
價錢只是HKD 38, 但吃下去你會覺得相當超值!

吃第一口時, 你真的會感到廚師的心機
朱古力疍糕上桌時要熱烘烘的
把疍糕用叉子切下
內裡澎湃的朱古力溶岩應聲而出!!!!
多如泉湧呢!
疍糕很鬆軟亦充滿濃濃的朱古力香味
內裡的 朱古力溶岩甜味適中
自己一向不嗜甜, 但都覺得是出乎意外的好味
甜味適中,大家吃時可以再把旁邊的士多啤梨沾些來吃
那就更好味了!!!

2015-04-06
庆祝纪念
纪念日
  • 朱古力心太軟
一向喜歡到樓上 Cafe 店用膳就是愛那種尋幽探秘的感覺有時候踏進一座舊式唐樓階梯上的磚頭都老得快要脫落了但到達Cafe 的門口, 景象卻截然不同實在令人有出乎意料的驚喜~這次來到Jazz Cafe純粹因為在香工shopping後感到非常疲累及肚餓正當與朋友頭痛著吃什麼時就被Jazz Cafe 的海報吸引住結果就決定到這樣試試~Jazz Cafe 的地方頗大空間感足夠, 不會有擠迫的感覺而且店內還有大大個的魚缸等候上菜時看著魚仔游來游去, 感覺既寫意又舒適~ set dinner 的選擇很多牛、羊、豬、魚等都有還有小食及甜品選擇而逢星期一至四晚市還有9折呢~ 晚餐包括餐湯、蒜蓉麵包、主菜及餐飲Ah Bee 點了紐西蘭一級肉眼扒羅宋湯內的蔬果極多, 但就是欠了點肉味 而蒜蓉麵包有濃郁蒜香味道脆脆的口味, 配合羅宋湯就最適合不過~肉眼扒的醬汁是另上這樣就更加能食得出牛扒的原味牛扒肉質非常軟腍鮮味, 輕易切開而且牛扒沒有厚厚的肥膏及筋位 所以入口嫩滑, 一點都不韌 每一口都充滿著濃郁的肉香及肉汁 醬汁應該是蒜蓉汁吧, 味道有點咸所以不建議大家不要點肉眼扒這樣才能吃出鮮味來~不過, 大家可
一向喜歡到樓上 Cafe 店用膳

就是愛那種尋幽探秘的感覺

有時候踏進一座舊式唐樓

階梯上的磚頭都老得快要脫落了

但到達Cafe 的門口, 景象卻截然不同

實在令人有出乎意料的驚喜~
這次來到Jazz Cafe

純粹因為在香工shopping後

感到非常疲累及肚餓

正當與朋友頭痛著吃什麼時

就被Jazz Cafe 的海報吸引住

結果就決定到這樣試試~
Jazz Cafe 的地方頗大

空間感足夠, 不會有擠迫的感覺

而且店內還有大大個的魚缸等候上菜時

看著魚仔游來游去, 感覺既寫意又舒適~
set dinner 的選擇很多

牛、羊、豬、魚等都有

還有小食及甜品選擇

而逢星期一至四晚市還有9折呢~

晚餐包括餐湯、蒜蓉麵包、主菜及餐飲

Ah Bee 點了紐西蘭一級肉眼扒

羅宋湯內的蔬果極多, 但就是欠了點肉味

而蒜蓉麵包有濃郁蒜香味道

脆脆的口味, 配合羅宋湯就最適合不過~
肉眼扒的醬汁是另上

這樣就更加能食得出牛扒的原味

牛扒肉質非常軟腍鮮味, 輕易切開

而且牛扒沒有厚厚的肥膏及筋位

所以入口嫩滑, 一點都不韌

每一口都充滿著濃郁的肉香及肉汁

醬汁應該是蒜蓉汁吧, 味道有點咸

所以不建議大家不要點肉眼扒

這樣才能吃出鮮味來~

不過, 大家可以用來點薯仔喔~

因為薯仔的味道較啖

基本上是沒有經過調味~
另外, 還有燒紫薯作配菜

煮法相當特別, 紫薯搓成煎香

外層有點燒烤過的香味, 口感香脆

而內裏卻是軟綿綿, 味道香甜的紫薯蓉

非常美味可口, 值得推介~
雖然不是什麼精品咖啡但個人認為這裏的凍咖啡味道挺不錯

奶味、甜度及咖啡味道都配得得很好

而且咖啡的味道濃郁, 口感亦細滑

整體感覺非常不錯~

题外话/补充资料: 一直認為樓上cafe的價錢, 較一般地舖的咖啡館便宜, 所以看到餐牌時, 覺得價錢有點兒貴, 不過, 吃過了這頓晚餐後, 終於明白原因了, 一分錢, 一分貨, 相信就是這樣吧~
2015-03-17
2015-03-18 675 浏览
最近經常外出開會,非常疲累.今天來到荔枝角利X開會,下午2時直落到8時,超變態呢t_t幸好開會後有關部門的同事(還要是美女一名)會帶我去享用晚餐來到餐廳後,發現大部份餐廳內的人都是利x剛剛下班的同事,原來這裡差不多已經是他們專用的飯堂由於非常餓了,所以在美女面前也不理儀態叫牛扒大吃特吃了.....餐湯是意大利菜湯,配上香脆的蒜容包是一絕的(蒜容包還要是非常脆的那種)肉眼扒肉汁鮮甜,而且絕小根位,味道比outback的還要出色,想不到工廠區也能這到這麼出色的肉眼扒,超讚!!!其他配菜也是可圈可點的侍應推介的羊膝肉也是超棒呀.羊的蘇味適中,就算是不喜歡羊的朋友也不會有反感的感覺.肉質鮮嫩,此店的食才全是信心保証甜品是朱古力心太軟,有留意我的朋友相信也知道我吃了超過三十次心太軟(包括愛人自己做的),這裡的心太軟也屬中上的水準,朱古力味控制得宜,上台時流漿還是溶岩來的,不是死火山^^美女叫了一杯叫作綠女的特飲,味道像是簿荷水,超喜歡"簿荷萬"味道的她自然非常鍾情此杯特飲期待下次的聚會
最近經常外出開會,非常疲累.

今天來到荔枝角利X開會,下午2時直落到8時,超變態呢t_t

幸好開會後有關部門的同事(還要是美女一名)會帶我去享用晚餐

期待下次的聚會

同朋友去打太拳,因太拳起呢間餐廳樓上, 所以貪方便試下.點知中伏了.平均所有的意粉OVER $120, 主菜OVER $180. 晚餐大約$90. 但晚餐是茶餐廳的雞排意粉..和朋友點了3 個意粉, 等左30分鐘. 都未有. 而間餐廳係一枱客都無..真係煮得好慢. 食物味道好古怪. carbonara 無蛋,無bacon都算. 唔知點解好重酒味. 唔知佢落左D 咩.  餐廳係一枱客都無原來係有原因既... 因為樓上CAFE 食物, PIZZA EXPRESS 價錢. 無下次...

2014-06-19
2014-05-18 976 浏览
今日2個人去左荔枝角食晚餐本身諗住去譚仔既 但基於太肚餓既關係, 我地去左地鐵站附近既jazz cafe係地面見到個menu, 好似都ok, 但無寫價錢諗住呢d廠廈唔會太貴啦~就決定一試 上到去, 要行2層樓梯, 同埋d樓梯都幾污糟 上到去, 見到個裝潢都ok, 不過一個人都無佢一拎份menu黎wa....淨係意粉無湯無野飲要$108 其他食物都係無湯無野飲, 大概介乎$108-198真係有d貴得過份 話加野飲同沙律要加$30我心諗如果呢度係d咩大酒店或者中環名店咁都算但d人服務又唔係特別好環境唔係特別好真係唔明咁貴係邊最後叫左2碟最平($108)既大蝦天使麵之後野食黎 d天使麵好硬似米粉多過天使麵蝦得3粒有2條菜無其他配料成本價完全係唔洗10蚊中伏到一個點 .v. 仲要無主動斟水但都有10%服務費總括而言完全係難食加食得超級唔開心我諗我地食完就明白點解全程一個客都無...除左我地 .v. 無下次!
今日2個人去左荔枝角食晚餐
本身諗住去譚仔既

係地面見到個menu, 好似都ok, 但無寫價錢
諗住呢d廠廈唔會太貴啦~就決定一試

上到去, 要行2層樓梯, 同埋d樓梯都幾污糟
上到去, 見到個裝潢都ok, 不過一個人都無

佢一拎份menu黎

蝦得3粒
有2條菜
無其他配料
成本價完全係唔洗10蚊
中伏到一個點 .v.

仲要無主動斟水
但都有10%服務費
總括而言

完全係難食加食得超級唔開心
我諗我地食完就明白點解全程一個客都無...除左我地 .v.
無下次!
2014-04-30
2010-09-24 779 浏览
琴日先過完中秋, 食濟左, 所以今日LUNCH 想食三文治, 見呢到食評的相, 賣相不錯, 見佢LEAFLET 寫明, 下午1:30 OVER $30 肯送貨, 當然就ORDER 試下。到了2:30我打去, 有一個女人聽電話, 覺得佢好像沒什禮貌, 可能忙吧, 叫了芝士三文魚法包+熱咖啡, 原來只係$29 爭一蚊, 佢話, 唉, 29蚊, 算啦, 送比你啦。 收線之後, 我覺得唔好意思, 再望LEAFLET 見佢COFFEE 都有好幾種, 於是再致電去, 改叫HAZULNUT MOCHA, 但始終都覺呢間野聽電話個位無咩禮貌, 係我叫咁多外賣之中, 感覺最差既一間。好啦, 我都唔知等左幾耐, 應該唔係好耐, 等候時間係接受到既。急不及侍打開個包, 個法包都幾大份, 但佢無將佢切開, 如果成條咬都有D 難度, 好彩公司有把刀! 打開個包, 有生菜, 青瓜蕃茄 (有少少黑醋汁係D 菜面) 芝士同三文魚都可接受, 但我個人比較奇怪, 鐘意 分開個包黎食, 首先食曬D 菜先,第2食芝士三文魚同下面個塊包, 臨尾先剩上面個舊面包。其實連三文魚食個半邊法包, 已經令我好難啃, 因為個包好乾, 好

打開個包, 有生菜, 青瓜蕃茄 (有少少黑醋汁係D 菜面) 芝士同三文魚都可接受, 但我個人比較奇怪, 鐘意 分開個包黎食, 首先食曬D 菜先,第2食芝士三文魚同下面個塊包, 臨尾先剩上面個舊面包。其實連三文魚食個半邊法包, 已經令我好難啃, 因為個包好乾, 好似放左好耐咁, 法包係硬, 我都知, 但正常黎講, 佢外皮硬完入面D 包係會林既, 唔會有呢一種感覺。

食完臨尾, 終於頂唔順, 佢D醋汁又少, 得個兩滴, 可能好貴,我開左包LAYS 薯片夾黎食.

食完之後, 我還以為自己得了心臟病, 因為心口好頂。

個杯HAZULNUT COFFEE 可能外賣杯太細, 所以令到杯野好甜, 我一共加了3次水黎飲, 不知是抵定唔抵呢。

總結: 這種面包, 食一次就好了, 乾啃猶如食紙皮.......
法包三文魚芝士+榛子咖啡
賣相很不錯, 面包看似非常軟屬, 但...........你試過便知咩事
嘗甜精選
2010-09-24
20 分钟 (外卖送餐)
2010-08-22 562 浏览
月頭約左supplier係公司附近食, 就大家方便嘛, 就搵左Jazz Cafe, 上次食完覺得又好食又唔貴, 今次又再黎, 約細佬食, 7點到, 得2枱客, 好靜下, 傾生意或者聊天都唔錯!Set Dinner 都好多選擇有湯同熱飲, 加錢又可轉龍蝦酥皮湯, 上次加左錢要心太軟, 飽到嘔, 今次唔好咁貪心 我點左羊扒+豬扒配薯菜, 餐牌本來係拼牛既,俾我改左 HKD 74 + 10%細佬點左龍利柳配薯菜HKD 65, 加左酥皮龍蝦湯+HKD 20, 不過唔記得左影相 .....佢地重有home made cheese cake, 單賣HKD 27/份, 不過, 真係食唔落啦!

龍利柳配薯菜, 好大碟呀
是日甜品+飲品
  • 龍利柳
  • 酥皮龍蝦湯
2010-02-08 424 浏览
好幾年前來過這樓上Café,印象中這裡不是太差的。不過,當小弟的辦公室搬到荔枝角時,原來呢度已經停業,可惜!到近日,發現這裡重新開業,馬上跟幾位同事走去食個午飯。稍稍做了些裝修,但仍保留了以前的幾缸魚,環境沒有太大的變動,總的感覺仍是舒適。先來餐湯,我喝白湯。材料不算太豐富,但勝在夠熱,基本收貨了。主菜方面,試了點同事的雞扒和焗魚柳,雞扒不會太嚡口,醮上醬汁也可以;焗魚柳是幾香口,但不進味,就像快餐店的貨色。我既主菜係龍蝦汁蝦肉扁意粉,粉條是偏硬身的,較有咬口,蝦球份量不少,咬落爽口,蝦味卻並不濃郁;吃得出有點龍蝦汁的味道,但味道略為薄弱了些少。總的說,這個是比同事的焗飯要好。在苛打咸點的同時,目光已被其甜品Menu吸引著,一早打算要吃番幾件蛋糕才離開。誰知,餐牌上的十多廿款蛋糕,很多都是沒有供應的。索性走出去蛋糕櫃揀,原來只得三款,實在太令人失望,也只好三款要晒佢。芝士蛋糕質感太實,亦欠缺芝士香,感覺有如是隔夜的出品,毫不討好;芝麻豆腐蛋糕相對好一點,芝麻和豆腐層層相隔,質感幼滑,亦帶芝麻香,是三款之中最好的了。特濃朱古力蛋糕,味道是濃郁,不過蛋糕本身又係死實實,當然滿足不了我。最後

最後以咖啡結尾,可惜這裡的咖啡不香不濃,有點苦澀,未如理想。
2008-12-22 325 浏览
上星期六中午放工,與同事一行三人食lunch, 選了呢間cafe,由於大家不太餓關係,本人與一位同事share一份牛油果大蝦雜果沙律套餐($48),另一位便自己叫一份沙律套餐($38), 但那waitress話每人最底消費$18, 我們問可否通融,她好絕情說這是公司規例,於是冇奈要叫多一柸野飲,但餐牌上要是$20以下的沒什麼選擇,只有coffee, 結果選了鮮橙汁($23),落order時我好強調地叫鮮柞橙汁,怎知一喝便知是溝了水及溝了橙汁粉那種.本人覺得呢間cafe好唔老實: 1/ 在cafe門口沒有註明最底消費$18, 只在餐牌的角位印有很細很細的最底消費, 根本不會留意到的; 2/ 以$23換來溝水橙汁;3/ 那牛油果大蝦雜果沙律份量小得可憐。

1K
2007-07-15 255 浏览
2006年4月22日,14:302007年4月08日,15:00一年一度AV網聚在這裡進行,可能是全包宴,提供的食物是大路貨色,沙律、香腸、煙肉、雞翼和三文治等。食物份量和款式07比06年少。(照片是06拍的)唯獨咖啡水準保持。招呼尚可,添加食物速度比往年慢。伙計有點兒粗手粗腳,搬桌椅時,竟大力撞向放滿參賽菫兒的餐桌,令我們驚心動魄。題外話:我絕少到樓上咖啡店,唯獨這家一年去一次。因為香港園藝館的AV板,連續兩年在這裡進行AV展。我便趁這機會,把網友的心血拍攝下來,亦可聽聽各專家和網友的心得。地方:
2006年4月22日,14:30
2007年4月08日,15:00
食物份量和款式07比06年少。(照片是06拍的)

唯獨咖啡水準保持。

招呼尚可,添加食物速度比往年慢。

題外話:
我絕少到樓上咖啡店,唯獨這家一年去一次。
因為香港園藝館的AV板,連續兩年在這裡進行AV展。

地方:
(非会员)
2007-05-27 149 浏览
果度環境唔錯架~ 幾高格調~座位大把~ 又有魚缸睇~ 而且呢間cafe特色之處就係食物味道夠清淡~ 健康~頭盤例牌實係紅白湯+麵包~ 唔好睇少呢個麵包~佢外面鬆脆~ 裏面柔軟~ D牛油味同鹹味冇咁重~ 簡直係至高境界~可惜主菜方面等左成半個鐘先有得食~ 分別係肉眼扒同雞扒意粉~我自己果份雞扒就好鬼loan=.=食落去味道唔會好鹹~意粉質感唔錯~ 但份量就少左D~~個芝士焗西蘭花係另外叫既~($34)大家都想食多D菜~ 食落去又係好清淡~白汁仲多過芝士多多聲=.= 好唔抵食~~~飲品分別係凍啡同凍華田~ 凍啡冇冰既??最後既甜品係cheese cake~ 都幾好食~($24)整體黎講~ 都算幾好食~~頭盤+主菜+飲品都係$46~ 夜晚食算係咁~
果度環境唔錯架~ 幾高格調~
座位大把~ 又有魚缸睇~
而且呢間cafe特色之處就係食物味道夠清淡~ 健康~

頭盤例牌實係紅白湯+麵包~ 唔好睇少呢個麵包~
佢外面鬆脆~ 裏面柔軟~ D牛油味同鹹味冇咁重~
簡直係至高境界~

可惜主菜方面等左成半個鐘先有得食~
分別係肉眼扒同雞扒意粉~
我自己果份雞扒就好鬼loan=.=
食落去味道唔會好鹹~
意粉質感唔錯~ 但份量就少左D~~

個芝士焗西蘭花係另外叫既~($34)
大家都想食多D菜~ 食落去又係好清淡~
白汁仲多過芝士多多聲=.= 好唔抵食~~~

飲品分別係凍啡同凍華田~ 凍啡冇冰既??
最後既甜品係cheese cake~ 都幾好食~($24)

整體黎講~ 都算幾好食~~
頭盤+主菜+飲品都係$46~ 夜晚食算係咁~
2006-11-12 109 浏览
星期六BBQ前係呢間工廠區樓上cafe食個lunch,一來方便集合坐車,二來都想試下被魚魚包圍感覺。撐左二層樓梯上到餐廳,地方唔係太大,星期六人客都唔係太多,只係侍應安排座位方法就真係有d問題。我已經講左有三位,女侍應竟然安排一張二人檯加一張椅比我地??!! 我要求坐另一張較大既4人檯(但又係加一張椅變成五人檯),女侍應話:有可能要搭檯喎! (下??搭檯??!!)女侍應繼續話:呢張好呀,可以睇到魚缸,大個張睇唔到...好!我坐,反正隔離幾位阿姐都就黎走既樣,到時我自己轉!餐牌選擇都算多,自己揀左龍蝦汁蝦球天使麵;tyty揀左忌廉汁田螺寬意粉。羅宋湯:色澤好淡,雖然蔬菜份量幾多,但味道真係唔夠濃,唔對我胃口,而且罕有地無配麵包,well....龍蝦汁蝦球天使麵:造型完全引唔起食慾,望上去好似齋麵一碟。龍蝦汁味道似有還無,真係要味覺好敏感至感受得到;天使麵質感還可,唔太淋但食落似食米粉多d;蝦球4大粒,蝦肉都幾爽口,但唔覺有鮮味;全碟仲有數得出既數薄片蘑菇,食左幾口已經叫未上黎朋友食完野至好黎。至於tyty個碟,味道都係好淡,但已經比我呢碟有味道,意粉口感都ok;似乎廚師真係崇尚少鹽健康煮

至於tyty個碟,味道都係好淡,但已經比我呢碟有味道,意粉口感都ok;似乎廚師真係崇尚少鹽健康煮食法。tyty評語為:呢度唔算係樓上cafe,極其量係一間餐廳搬左上2樓,而且叫我幫佢比多個喊面。

凍咖啡:似乎係即磨貨色,味道ok,不過最特別一樣係杯中無冰!但杯咖啡又唔係冰凍bor,唔知想點??

呢度的確係有2個大魚缸又有小魚缸,d魚魚都真係幾靚,只係食物無甚可取,服務又唔得,雖然後來幫我地轉梳化位,但已經彌補唔到頭先既不快,再黎既機會係零。
2006-09-22 68 浏览
It is the cafe nearby my office.The decoration is so spacious and tropical fishes can be seen. It creates a very relaxing atmosphere even for lunch hour.The spaghetti is good as the sauce is light. I do appreciate is the iced tea that has strong tea taste.

2006-09-16 59 浏览
Happy Friday,又和朋友去飲飲食食,今次的目的地是荔枝角工廠區的一間樓上Cafe - Jazz。上面有好多缸魚,還有不少植物,感覺頗舒服。大概八點零鐘,只得幾檯客,或許是餐廳宣傳不足擺。瞄一瞄menu,有出乎意料多的選擇,而且價錢大眾化,四十幾蚊已經有set dinner,有湯有主菜有飲品,蠻抵的!我要了雞扒配薯菜,朋友就點了龍蝦汁蝦肉意粉,一紅一白湯,冷熱檸茶各一。先講餐湯,溫度夠熱,可是味道偏淡,算是一般。朋友的主菜好快到,佢話唔錯喎。而我的雞扒其實幾大塊,但雞肉略"鞋",配上蒜泥汁味道還是可以。薯菜是用粗身的薯仔和西蘭花,不會馬虎。整體來說都幾滿意,可惜營業時間至晚上九時,實在太早,吃完想坐吓傾吓傾都唔得。