2018-08-17
地區因素 食物質素 周邊環境都會成為我揀垿邊食野既原因我成日會去廣華街行街 又會去信和hea 所以旺角會係我首選地區 而家大小食店應有盡有小則魚蛋燒賣 大則連鎖食店 自家餐廳 約左女朋友食飯 又唔想係正中心位置我就諗起廣華街 食店多 人雖然唔少 但等位都快 可能係店面都普遍較大間有關黎到廣華街當然入去望下男人浪漫 玩具 手錶 軍事用品咁啦 我一早望定定食邊間仲留名留位 等到女朋友黎就好叻咁話我已經安排好店面感覺cyber 啲 年輕有活力睇過成個dinner menu 緊有一款係岩食內部燈光調暗 形造出格調及晚餐氣氛選擇相當之多 由蔬菜素食到大大啖肉排魚排都有因為叫左個dinner set 所以送上餐前面包暖烘烘 好軟熟 而且跟酸忌廉醬 好開胃 值一得一鑽係 只叫一個set 但送上二人份量細心而且不計較 欣賞!是日餐湯係忌廉磨菇湯 本來我都婇喜歡磨菇湯既味道 但呢一個磨菇源更令我眼前一亮平時飲開既會打到磨菇溶晒 只有一口忌廉湯但呢碗並唔係完全溶晒 反而留有磨菇粒 令到整個湯有咬口 加上橄欖油 更香口滑溜白味曾燒比目魚柳 228今晚不想大大啖肉 所以又想食有質感既 又想輕食少少 所以叫左比
都會成為我揀垿邊食野既原因
餐包
因為叫左個dinner set 所以送上餐前面包
暖烘烘 好軟熟 而且跟酸忌廉醬 好開胃
值一得一鑽係 只叫一個set 但送上二人份量
細心而且不計較 欣賞!
磨菇忌廉湯
但呢碗並唔係完全溶晒 反而留有磨菇粒
令到整個湯有咬口 加上橄欖油 更香口滑溜
白味曾燒比目魚柳
白味曾燒比目魚柳 228
今晚不想大大啖肉 所以又想食有質感既 又想輕食少少 所以叫左比目魚柳
香燒比目魚係一份無得輸既菜式 見到佢用上味曾
感覺係相當惹味可口
當一黎到枱面 金黃色外層 微微煎燶 色澤極吸引
加上份量不少 肉質幼滑 魚油仍然留在口中
魚香極為出色 喜出望外
白酒忌廉汁美國馬拉蜆
白酒忌廉汁美國馬拉蜆 148
兩個人都唔算大食之人 所以叫馬拉蜆 唔要任何飯麵跟配 直接要一個單點仲有睇頭
我自己好鍾意食蜆類 當然都偶然會下廚一飽胃口
但呢個佢做得出色 而且馬拉蜆都好新鮮飽滿
而且每隻都有一定大細 好有嚼勁!!
白汁永遠絕配加上洋蔥 令到個汁底好鮮甜
帶出左蜆既鮮味 蜆更吸入白汁 一口咬落去 已經夠味又滿足!!
白酒忌廉汁美國馬拉蜆
份量大 不吝嗇 夠乾新 不會水汪汪 相當有水準!