2020-10-16 36 浏览
🐈:又去西環發掘好西,成日聽人講呢間好食,想試好耐,冇諗過原來係小店經營,終於唔係啲大集團嘅越藍菜(;´༎ຶٹ༎ຶ`)感恩!聽到有一家人話每星期都會嚟一次,好溫馨啊♡´・ᴗ・`♡!🌟青蘋果柚子蝦沙律 $𝟻𝟼🔸青蘋果 🔸柚子 🔸鮮蝦 🔸青瓜 🔸腰果🔸蘿蔔絲 🔸花生碎好新鮮好開胃好惹味啊🤤!!隻蝦超新鮮同彈牙❤️,青蘋果同柚子好夾。份量好多,我諗有2-3人份。可能因為加咗青蘋果,又有甜酸汁,太開胃,我直情當麵食🤣。𓂀推介度:♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎_🌟蕃茄濃湯海鮮濛 $𝟼𝟾幾鍾意呢個蕃茄湯,味道唔錯,係淡香既鮮茄加香濃既海鮮味🦐🐟🦑,因為入面係有蝦、帶子同魷魚圈,都算真材實料👍🏻,而唔似某啲餐廳,正係會落重番茄醬同味精,食完唔會好口渴,健康之選!𓂀推介度:♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎_🌟越式絲網春卷撈濛 $𝟻𝟸皮夠薄夠脆,亦夠油分令到個皮唔會好乾。個餡亦都好夠味,香港平時普通嗰啲春卷嘅質素真係差太遠!撈濛都好好食啊🤤🤤!個汁好fresh,唔會好似平時餐廳嗰啲放咗好耐放到啲味都酸埋。同埋好欣賞佢好細心地會等客人叫咗撈濛先拎個汁出黎,感覺高級好多。𓂀推介度:♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎_🌟泰式生菜包 $𝟽𝟸好味‼️第一次食咁唔同嘅生菜包,睇相都見到佢

青蘋果柚子蝦沙律

🌟青蘋果柚子蝦沙律 $𝟻𝟼
🔸青蘋果 🔸柚子 🔸鮮蝦 🔸青瓜
🔸腰果🔸蘿蔔絲 🔸花生碎

蕃茄濃湯海鮮濛

🌟蕃茄濃湯海鮮濛 $𝟼𝟾

🌟越式絲網春卷撈濛 $𝟻𝟸

🌟泰式生菜包 $𝟽𝟸
好味‼️第一次食咁唔同嘅生菜包,睇相都見到佢啲金黃色既肉碎同平時嗰啲唔同,有口感好多。佢炒得好香,唔會得個辣字,而係每一啖都會有金不換既香味滲出黎,有層次感好多!

青蘋果柚子蝦沙律
蕃茄濃湯海鮮濛
  • 蕃茄濃湯海鮮檬粉
  • 柚子蝦沙律
2020-10-15 32 浏览
8號風球一走左,我就忍唔住要落街食飯喇!今晚黎咗西營盤呢間都算隱世嘅越南餐廳食晚餐🇻🇳,餐廳裝潢走簡約文青風,以黑白色為主調。牆上掛咗幾幅具越南特色嘅油畫。令餐廳充滿著越南情調💖☺️。必食濃味牛湯浸牛肉河($62) 顧名思義個湯真係充滿香濃嘅牛骨鮮味,食一啖河粉再飲一啖個湯都唔會覺得口渴。牛肉薄切而且入口非常嫩滑。香茅豬扒湯檬粉($68) 香茅豬扒炸到表面香脆而肉質鬆軟,而且超大塊份量好多!檬粉煮得軟硬適中,食落口感有啲似粉絲與米粉之間。個湯清清地配濃味嘅豬扒就岩岩好喇。☺️👍🏻絲網春卷 ($38) 春卷外皮又薄又脆,包住新鮮爽脆嘅生菜再點埋甜甜酸酸嘅醬汁一齊食,又滋味又開胃!🤤芒果軟殼蟹卷 ($68) 足足有六大件咁多!軟殼蟹係即叫即炸嘅熱辣辣得來又香脆可口,春卷嘅皮好薄咬落帶點煙韌,內裏包着香甜嘅芒果、青瓜同生菜等配料,清新可口。💖

2020-10-14
2020-10-13 24 浏览
以前見過呢間Just Eat,但未食過,位於西環長電梯中間一條巷仔裡面,餐廳外面環境好正,好愛這樣的香港。餐廳內環境舒適,座位闊落,我地兩人坐四座位,侍應招呼有禮貌,而且耐心等我地叫餐。我地叫左二人餐,小食叫左牛油雞翼,係炸到飛起果隻,味道一流,但超熱氣,內裡保留有飲汁,唔會太鹹。另外仲有馬拉盞炒通菜,味道夠濃,而且好有鑊氣,d 菜抄完都仲好綠,好好味,夠新鮮!東南亞餐廳必食,生菜包,呢間暫時時我食過嘅東南亞餐廳裏面最好食嘅生菜包,身材分量充足,個餡料辣度亦都好配合,怕辣人士可能要諗諗先叫。加左$10 叫左雞絲扎肉蝦頭油金邊粉,色水同材料都很好,只是味道較淡。飲品方面,叫咗一杯柑桔梳打同埋薄荷青檸疏打,兩杯都唔錯!👍🏼👍🏼👍🏼

飲品方面,叫咗一杯柑桔梳打同埋薄荷青檸疏打,兩杯都唔錯!

👍🏼👍🏼👍🏼
超正越式餐廳😍😍😱Just Eat,位於高街附近,裝修簡潔柔和,光猛整潔,播放香港流行曲純音樂,有一種fusion感覺🤣,不過食物質素係超正宗,超好味!📍濃味牛湯浸手切牛肉河🐮🐮($78)食越南嘢,當然唔少得越南粉啦,熱辣辣越南粉🐮,超濃醇牛湯🐮,手切牛肉🐮,有厚度🐮,份量多🐮,用滾湯焯熟🐮,生熟度啱啱好,肉味香濃,又夠軟腍😋👍🏻❤️📍泰式生菜包🐷($72)聽到佢係即叫即炒,啲鑊氣鳳鳳聲,勁🤣👍🏻肉碎香濃惹味,用清爽生菜包裹着👍🏻👍🏻📍青芒魷魚木瓜沙律($48)調味酸酸辣辣, 十分開胃,調味清新,炸魷魚圈🦑好高質,極香濃彈牙!📍椰青($42)冰凍清新,果肉容易刮出來,而且出奇地大個,一個人一定飲唔晒🤣👍🏻

📍濃味牛湯浸手切牛肉河🐮🐮($78)

📍泰式生菜包🐷($72)

📍青芒魷魚木瓜沙律($48)

📍椰青($42)

2020-10-04 26 浏览
Just Eat - 只想泰越菜黑鐵框的落地玻璃配上白光的燈箱招牌,內裡貫徹黑色的元素,以黑白灰三色作主色,走型格路線的一間泰越菜。蒜香牛油雞翼香脆的炸雞翼,內裏充斥着滿滿的牛油香,表面還有香濃的蒜蓉味。濃味牛湯浸牛肉河粉 超濃郁的牛湯,但仍然能保持清澈的顏色,河粉是偏幼身的,可以更加充分地沾上湯汁的精華,牛肉是半生熟的,用熱熱的牛湯輕輕一浸一焯,牛脂味濃,入口融化。燒雞撈檬 燒雞的雞皮脆且油香夠,雞肉滑,超爽口的撈檬,配上紅蘿蔔絲、蘿蔔絲、香蔥、青瓜和花生碎,吃起來時口感非常,配上酸酸甜甜的撈檬汁,更加開胃。越南香茅燒牛肉三文治越南街頭的特色小食越南法包,烘脆得香口的法包,中央夾著豬肝醬、青瓜、蟹柳、生菜,還有多汁的燒牛肉,將全部材料一拼吃起來時非常爽。
Just Eat - 只想泰越菜

蒜香牛油雞翼

濃味牛湯浸牛肉河粉

燒雞撈檬

越南香茅燒牛肉三文治
這次是我第二次來這間店吃越粉,依然覺得很好吃才決定寫食評的。相信每個食客的關注的就是份量,是十分足夠的,算是性價比高的。 至於味道,師傅有落足夠的香料,除了為該碗粉提升了不少層次和香氣外,亦都為賣相提高了不少。值得一說的是這碗粉的香烤扎肉,很少在外吃扎肉粉麵時會有香烤底和煙薰,那種香口惹味的味道讓我感到很難忘。至於雞絲也並不是幼幼一條的那種,同時吃起來也沒有雪藏味,是有鮮雞味的那種。而我亦叫了一杯薄荷青檸梳打,口感清爽亦為我帶走炸春卷和煎雞翼的油膩感,所有吃油膩食物的罪疚感亦隨之而去!😹😹這裏是我少有一吃再吃的地方,而每次都是特地坐電車來吃啊~

這裏是我少有一吃再吃的地方,而每次都是特地坐電車來吃啊~

2020-10-02 1365 浏览
位於西環英華臺1-6號 華輝閣地下2至3號的 Just Eat,主打越南菜。餐廳的空調充足,晚上有不少情侶或一家三口來用餐。點了兩客主食,每客的價錢約五十至六十多元,晚餐來說價格正常,而且份量大份,男孩子也夠飽。燒肉丸扎肉撈檬 $56Cold Vermicelli Bowl with Grilled Pork and Vietnamese Sausage扎肉和燒肉丸熱騰騰,鹹鹹香香,朋友頗愛吃燒肉丸,口感彈牙。侍應還拿來了開胃的撈檬,整體感覺清爽。檬粉的份量充足,而且還有不少青瓜絲和紅蘿蔔絲。濱海伴燒豬扒 $62Vermicelli cake with Pork Chop第一次吃這款濱海,其實是將粉絲捲成餅狀,配上面頭的炸蒜和香蔥,味道豐富。豬扒也是新鮮熱辣,有八大件,啖啖肉,相當香脆。絲網春卷 $38Spring Roll額外點了一客小食,春卷即點即炸,相當新鮮。外面脆卜卜,裡面餡料豐富,味道也是鹹鹹的。~秘製菠蘿冰 $38Signature Pineapple Slush~椰青 $42Fresh Coconut右面的是菠蘿冰,攪拌均勻後,菠蘿味濃厚,而且能吃到粒粒菠蘿肉。椰青飲品也

燒肉丸扎肉撈檬 $56

檬粉的份量充足,而且還有不少青瓜絲和紅蘿蔔絲。

濱海伴燒豬扒 $62

絲網春卷 $38
Spring Roll

~秘製菠蘿冰 $38
Signature Pineapple Slush
~椰青 $42
Fresh Coconut

右面的是菠蘿冰,攪拌均勻後,菠蘿味濃厚,而且能吃到粒粒菠蘿肉。椰青飲品也相當大杯,可以挖少許椰青肉來吃。
2020-09-20
  • 香茅燒豬扒
  • 濱海伴燒豬扒
2020-09-30 32 浏览
👩🏻‍💻店內播著柔和的流行🎵🎶純音樂,感覺舒適;餐廳環境整潔,店員服務殷勤,食物味道可口😋​​🍜 燒雞撈檬 HKD$62​🌟燒雞充滿咸香既香茅味,配有一大杯😍撈檬醬汁💕清甜帶微微酸辣,特別開胃🤤💕檬粉口感彈牙,撈埋花生碎、芫荽、青瓜絲青甜爽脆,食到唔想停落嚟👍🏻💯🥰​​🍜濃味牛湯浸手切牛肉河 HKD$78​🌟河粉牛湯味濃郁😍‼️加入少量指天椒🌶️,酸酸辣辣味道鮮味,牛肉口感軟滑,河粉掛湯,口感得宜☺️💕​​🌮越式生菜包 HKD$72​🌟店員一放低,餡料鹹、香、辣味四溢‼️即時用清甜新鮮生菜🥬包黎食,生菜中和餡料辣味😋‼️越式調味滲入免治豬肉內,火喉剛好不「鞋口」,香辣味留在口中隨隨回味😋‼️👍🏻​​🌯絲網春卷 HKD$38​🌟絲網春卷,口感香脆不油膩☺️💕沾上酸甜醬汁份外美味,包上生菜🥬減低炸物的油膩感,食多兩條都唔會膩😋‼️👍🏻👍🏻​​​✒️小記:店員服務細心,見到我哋枱面滿晒,就幫忙執走食完既大碟👍🏻💕食物味道不錯💯😋環境舒適整潔,晚飯好地方👍🏻👍🏻CP值不錯👍🏻​

🍜 燒雞撈檬 HKD$62​

• 濃味牛湯浸手切牛肉河
  • 越式生菜包
  • 絲網春卷
2020-09-30 31 浏览
經開西環,又諗唔到食咩,朋友就介紹我嚟呢間越南菜。Menu都shuen多嘢揀,有二人set dinner,主食,頭盤等等。頭盤有芒果米紙卷,米紙卷包住入面嘅生菜、芒果同配料,非常爽脆,感覺非常清新開胃。主食揀左燒雞撈檬,燒雞香脆,有一條條香茅喺上面。生菜青瓜花生粒配料爽口,特別一提個汁好有心機,比較香甜多蒜蓉,同其他越南餐廳唔同味道。濃味牛湯浸牛丸湯檬,牛濃濃郁,牛丸非常香甜,口味特別,有自家制嘅感覺。野飲叫左越南桔仔甘蔗水,非常清甜開胃,成餐都好fresh,會再幫襯。
經開西環,又諗唔到食咩,朋友就介紹我嚟呢間越南菜。

• 燒雞撈檬
2020-09-29 38 浏览
今日去開西環做嘢,見到住宅樓下有幾間餐廳小店,攰攰地就入咗呢間越南餐廳食少少野。柚子蝦沙律,入面包左青瓜腰果,撈埋魚露,感覺都幾清新。蝦肉爽甜,柚子唔會澀。芒果軟殼蟹卷,炸軟殼蟹配埋新鮮芒果,食落鹹鹹甜甜,唔會覺得熱氣。一份有六件,入面配埋啲米粉、青瓜、生菜,口感豐富。海鹽串燒蝦,價錢唔算平,$60只有兩隻,不過算大隻,蝦肉爽甜,加上少少海鹽,唔使加額外醬汁已經好容易帶出其鮮味。 蜜桃香茅茶,不過就甜咗少少。

蜜桃香茅茶,不過就甜咗少少。
柚子蝦沙律
芒果軟殼蟹卷
海鹽串燒蝦
蜜桃香茅茶
芒果軟殼蟹卷
海鹽串燒蝦
蜜桃香茅茶
2020-09-29 693 浏览
今次搵食黎到西環,聽講依頭幾多小店,點知行行吓就落大雨😣,見附近有間越南野,就入去食野當避下雨🤭🔻蕃茄濃湯海鮮檬$68🔻湯底好香,好鮮甜蝦味🦐,同蕃茄幾夾,絕對無搶左海鮮既味道👍🏻。有魷魚🦑,有蝦,食落有咬口,的蝦都幾新鮮🤤,香濃鮮甜嘅鮮蝦湯底,再加上鮮蝦,真係好濃郁,然後咬啖蕃茄,鮮味又再提升👼🏻。🔻燒豬扒撈檬$68🔻熱辣辣既燒豬扒,仲要係厚切🤩,juicy有口感又夠味,啲香茅味啱啱好,唔會搶咗豬扒嘅味👍🏻。檬粉爽口夠凍,加上甜酸汁,非常開胃🤤。🔻越式雞$56🔻睇落好似海南雞😛,暖暖地,食落幾嫩口唔鞋😌,最正係個越式辣汁,辣辣地同個雞幾夾🤩,加的青檸汁,味道又越南的☺️。🔻泰式生菜包$72🔻超香囉,一黎到就流晒口水🤤,香料唔多但又好夠味喎👍🏻,而且都幾香辣,肉粒啖啖肉,幾鐘意😍,生菜好嫩好爽脆🥬,份量幾多,都夠4個人食👍🏻佢有2人餐,好似幾多野食,下次可以叫多2個朋友一齊黎食

越式雞

佢有2人餐,好似幾多野食,下次可以叫多2個朋友一齊黎食
越式雞
2020-09-29 26 浏览
平時行開西營盤都係去咖啡店多,今晚約咗朋友食晚飯,見到一間越南菜加泰國菜嘅餐廳,好似好唔錯,就入嚟試下啦。星期五晚已經坐滿人,睇嚟真係好旺。叫咗3樣嘢,泰式法包,牛肉檬粉,同埋越南蝦卷。vietnamese baguette越南法包有驚喜!入邊除咗有肉鬆之外,加埋生菜同埋花生碎,真係好香脆😍如果下次嚟,一定會再叫呢個!cold vermicelli bowl with grilled beef牛肉檬粉一直係我嘅最愛,酸酸味味嘅泰式辣汁,撈埋檬粉真係好好味!女仔都真係可以開胃到食曬成碗。越南鮮蝦卷,卷得好好,而且加埋新鮮的蔬菜感覺好清新。地點都好方便,味道都好好食,值得一試。

越南鮮蝦卷,卷得好好,而且加埋新鮮的蔬菜感覺好清新。

地點都好方便,味道都好好食,值得一試。
妹豬仔同男朋友呢晚去咗西營盤嘅隱世越式餐廳食晚餐🇻🇳,餐廳位置有啲隱蔽,內裡裝潢走簡約文青風,牆上仲掛咗幾幅有越南特色嘅畫作,令餐廳充滿著越南情調💖!.我哋點咗 (HK$348)~.🔸前菜可以4選1,另有、、可選。串燒好大串、燒得好香,食落牛肉好嫩滑🤤,而且好惹味,點埋沙爹醬,味道一流😍!.🔸沙律/炒菜可以4選1,另有、、可選。通菜炒得好香,又好夠鑊氣🔥。.🔸小菜可以3選1,另有、可選。豬肉碎份量幾多,味道比較辣🌶,仲好惹味添~用生菜包住食,辣度中和返少少,所以妹豬仔就算怕辣但都繼續食🤣~.🔸主菜可以6選1,另有、 、 、 、可選。飯炒得好好,粒粒分明,每粒都軟硬適中,而且整體唔油膩👍🏻。.🔸套餐飲品之一。味道清新,十分解渴,夏天飲最適合😚。.🔸套餐飲品之一。茶底香濃,比起港式檸檬茶冇咁苦澀,而青檸令飲品味道更清新🌿。.🔸 (HK$48) 之外,仲點咗呢個小食。呢款米紙卷好足料,面頭仲有蝦片碎,口感層次豐富😉。.✨妹豬仔👧🏻💬: 整體嚟講,餐廳食物質素唔錯,食物普遍都有鑊氣同惹味,而且份量頗大,算係抵食之選🙌🏻!
我哋點咗[2人晚餐] (HK$348)~
🔸[香矛牛肉串燒3串🐮]
前菜可以4選1,另有[Just Eat春卷2件]、[牛油雞翼4隻]、[香矛雞肉串燒3串]可選。串燒好大串、燒得好香,食落牛肉好嫩滑🤤,而且好惹味,點埋沙爹醬,味道一流😍!

🔸[馬拉盞炒通菜🌱]
沙律/炒菜可以4選1,另有[牙車快雞絲沙律]、[青木瓜魷魚沙律]、[蒜蓉炒通菜/芥蘭/椰菜苗]可選。通菜炒得好香,又好夠鑊氣🔥。
馬拉盞炒通菜

🔸[生菜包🥬]
小菜可以3選1,另有[海南雞半隻]、[咖哩脆皮牛腩]可選。豬肉碎份量幾多,味道比較辣🌶,仲好惹味添~用生菜包住食,辣度中和返少少,所以妹豬仔就算怕辣但都繼續食🤣~
生菜包

🔸[雞絲扎肉蝦頭油炒飯]
主菜可以6選1,另有[濃味牛湯浸牛肉河]、[雞絲扎肉湯金邊] 、[絲網春卷濱海] 、[燒豬腩肉濱海8片] 、[濃湯番茄海鮮湯檬粉]可選。飯炒得好好,粒粒分明,每粒都軟硬適中,而且整體唔油膩👍🏻。
雞絲扎肉蝦頭油炒飯

🔸[青檸梳打]
套餐飲品之一。味道清新,十分解渴,夏天飲最適合😚。
青檸梳打

🔸[越式青檸茶]
越式青檸茶

🔸[牙車快卷] (HK$48)
[2人晚餐] 之外,仲點咗呢個小食。呢款米紙卷好足料,面頭仲有蝦片碎,口感層次豐富😉。
牙車快卷

馬拉盞炒通菜
生菜包
雞絲扎肉蝦頭油炒飯
青檸梳打
越式青檸茶
牙車快卷
2020-09-29 552 浏览
西環‼️呢個地方真係收埋好多好西😎今次食呢間越式餐廳,都係朋友介紹的💕真係無介紹錯👍🏻🔹番茄濃湯海鮮檬$68 :番茄湯檬粉真係好少見🤔估唔到又幾出色喎😆湯底夠香濃,番茄味鮮甜😍入面除左有番茄🍅仲有魷魚圈同埋鮮蝦料唔算多,但份量超多👍🏻檬粉仲索晒d番茄味😌幾乎連湯都飲晒😆🔹濃味牛湯浸手切牛肉河$78 :食越南野,我一定會食牛肉河😎飲咗一啖湯,就知自己無黎錯‼️‼️超濃牛味呀😍仲要一d都唔算油👍🏻除咗湯底靚之外😌牛肉又有驚喜🤩呢到d牛肉係用「爽口彈牙」嚟形容先得‼️超超超超級正👍🏻不論河粉定牛肉,份量仲要超級多😆呢個真心推薦🥰必食‼️🔹越式蝦卷$52 :呢到嘅米紙卷都唔錯👍🏻米紙薄得嚟又夠晒煙韌💕入面包住蝦肉、粉絲、青瓜🤩仲有一塊細細嘅薄荷葉😌配埋呢個甜酸醬汁一咬落去係清爽,開胃🥰超級正🔹越南凍咖啡奶$48 :鍾意飲咖啡嘅朋友一定要試‼️咖啡味濃,但唔會苦澀👍🏻甜度適中,啱啱好🥰最正係佢口感超級幼滑💕嚟多杯我都仲得😎🔹菠蘿冰$38 :呢杯菠蘿冰真係有少少意想不到🤩竟然加左柚子係入面😍所以飲落酸酸甜甜,好醒胃💕同埋仲要有好
西環‼️呢個地方真係收埋好多好西😎
今次食呢間越式餐廳,都係朋友介紹的💕
真係無介紹錯👍🏻

🔹番茄濃湯海鮮檬$68 :
番茄湯檬粉真係好少見🤔
估唔到又幾出色喎😆
湯底夠香濃,番茄味鮮甜😍
入面除左有番茄🍅仲有魷魚圈同埋鮮蝦
料唔算多,但份量超多👍🏻
檬粉仲索晒d番茄味😌幾乎連湯都飲晒😆

番茄濃湯海鮮檬

🔹濃味牛湯浸手切牛肉河$78 :
食越南野,我一定會食牛肉河😎
飲咗一啖湯,就知自己無黎錯‼️‼️
超濃牛味呀😍仲要一d都唔算油👍🏻
除咗湯底靚之外😌牛肉又有驚喜🤩
呢到d牛肉係用「爽口彈牙」嚟形容先得‼️
超超超超級正👍🏻
不論河粉定牛肉,份量仲要超級多😆
呢個真心推薦🥰必食‼️

🔹越式蝦卷$52 :
呢到嘅米紙卷都唔錯👍🏻
米紙薄得嚟又夠晒煙韌💕
入面包住蝦肉、粉絲、青瓜🤩
仲有一塊細細嘅薄荷葉😌
配埋呢個甜酸醬汁
一咬落去係清爽,開胃🥰超級正

🔹越南凍咖啡奶$48 :
鍾意飲咖啡嘅朋友一定要試‼️
咖啡味濃,但唔會苦澀👍🏻
甜度適中,啱啱好🥰
最正係佢口感超級幼滑💕
嚟多杯我都仲得😎

菠蘿冰(左),越南凍咖啡奶(右)

🔹菠蘿冰$38 :
呢杯菠蘿冰真係有少少意想不到🤩
竟然加左柚子係入面😍
所以飲落酸酸甜甜,好醒胃💕
同埋仲要有好多菠蘿粒🍍

抵食:4/5

2020-09-27
番茄濃湯海鮮檬
越式蝦卷
菠蘿冰(左),越南凍咖啡奶(右)
菠蘿冰
  • 蕃茄濃湯海鮮檬粉
  • 特濃牛湯牛肉河粉
  • 越南凍咖啡奶
1K
2020-09-28 30 浏览
雖然我沒有在越南旅遊,但在香港已品嚐過不同的牛牛河粉,亦在內地嘗試過蔡蘭開的越店,發現各家都其獨特的口味!今次在一個偏門的位置發現一間越式餐廳。位置雖然是近地鐵站,但位於高尚住宅區的前門,在電梯旁的平台花園。首先是乘電梯到中段,在右手邊會看到一間補習社,再一直前行就會到,所以位置相當偏僻,不是朋友介紹都不可能知道。朋友推介我吃濃味牛湯浸牛肉河$62,我自己再點一份香茅串燒雞$36和一杯柑桔梳打$24。環境:餐廳呈長條形,牆上面有兩幅美麗的越南街景油畫,畫得非常美麗,我很喜歡。座位間寬敞整齊,防疫措施也有做足。食物:濃味牛湯浸牛肉河😋😋😋😋牛肉呈上時半生熟,牛味濃郁,肉質是軟化細嫩,再配上濃烈的牛湯,是牛魔王的至愛!不過河粉較幼身易斷,吃到最後會有很多細碎河粉。湯底呈深啡色,表面浮一層油脂,可以嗅到濃烈的牛味,喝起來卻是沒有油膩感!香茅串燒雞😋😋😋😋兩條串燒,表皮夠香脆,雞肉較結實,表皮的香茅料足,但不會濃。再加喇沙醬,即是花生醬的調味,更好吃。柑桔梳打😋😋😋大杯,夠冰,酸酸甜甜,很開胃!不過可能因地理位置關係,價錢普遍比較高消費。

首先是乘電梯到中段,

環境:
餐廳呈長條形,牆上面有兩幅美麗的越南街景油畫,
畫得非常美麗,我很喜歡。座位間寬敞整齊,防疫措施也有做足。

食物:

😋😋😋😋

😋😋😋😋

😋😋😋
大杯,夠冰,酸酸甜甜,很開胃!

不過可能因地理位置關係,價錢普遍比較高消費。
2020-09-22
  • 特濃牛湯牛肉河粉