2010-07-26 44 浏览
本身都係愛salad的人~搵到間專食salad 的店 便同個朋友去試一試!遠處已經見到成間勁綠色~ 都唔算難搵.入到去見到好多外國人@@ 佢地都自己拎左個 just salad 專用碗 (自備加送2款toppings)果度d店員主要講英文,我諗多外國人掛..兩個人叫左 一個凱撒烤雞沙律($51) 及 Just Salad 特選沙律 ($68)等緊個師傅整緊 salad 果陣, 佢用英文問左句, 佢講得太細聲 我都唔知佢講咩 就甘點左頭 間店有上層, 都唔算多人~果度仲有電腦用tim個salad 都好大碗!好夠食! Just Salad 特選沙律個汁好特別,係佢地自製的.同埋d車打芝士一粒粒!!凱撒烤雞沙律都唔錯 好夠味!不過果個不過始終好似貴左少少~anyway 一定會再去

遠處已經見到成間勁綠色~ 都唔算難搵.
果度d店員主要講英文,我諗多外國人掛..

間店有上層, 都唔算多人~果度仲有電腦用tim
!!凱撒烤雞沙律都唔錯 好夠味!
不過果個不過始終好似貴左少少~anyway 一定會再去
左:凱撒烤雞沙律($51) 右: Just Salad 特選沙律($68)
2010-05-24
  • 凱撒烤雞沙律
  • Just Salad 特選沙律
2010-06-13 21 浏览
8 June,2010早前路過此地,有人派傳單,見到呢間野全都是食salad的...今天心情嘛嘛,沒什麼胃口,友人提議不如食清d,於是突然醒起這裡來..都幾多選擇...樣樣都想食...最後揀左....buffalo chicken salad 水牛城辣雞沙律($57): 有墨西哥片,正!!greek wrap 希臘卷 ($47): 選了plain既卷,個汁叫"紅酒醋"好特別,料好多...cream soup of spinach 波菜湯 ($18): 好濃味 我們堂食....不過地方就普通,係樓上...可能d食物好多都有酸汁,有d飛野飛飛飛...嗯...愈食愈有胃口,初初還以為不太飽,但最後都飽住走,haha!我本人比較中意食salad....所以我會keep住去食架...
8 June,2010

都幾多選擇...樣樣都想食...最後揀左....

2010-06-08
2010-06-13 6 浏览
星期五,跟新同事做一天草食動物來試試這間只賣沙律的店子下午一時店子是擠滿了人眼見不少客人都帶著循環再用的salad bowl來選自己要的配料我和同事就沒有這種閒情逸緻去選....一來配料種類太多,二來店員在現場拿著大刀切菜的聲音實在太嘈雜,要清楚跟店員對答也有點困難....所以還是選Pre-set的就好了在樓下買好了沙律,我們便走到樓上的坐處開餐啦~上層座位不算太多,貼牆兩邊是吧檯座的,我們就選了有電腦的吧檯位,邊吃邊上網~同事點了Immunity Bowl Salad ($60),材料有沙律菜,青瓜,小紅莓乾,三文魚及一種橙色的瓜,起初以為是南瓜,但吃起來是爽口的看餐牌上寫的應該是飛碟瓜吧,而dressing是檸檬味醋汁,同事說檸檬味不強,吃起來是有點太淡我點的是Grilled Vegetable Salad ($51),材料有沙律菜,烤菇,茄子,豆腐,鷹咀豆和甘荀,dressing是燒紅椒甜醋汁。相比同事的Salad dressing,這個甜醋汁味道是濃一點,所以感覺未至於吃草般不過店方把豆腐和甘荀都連同沙律菜一同切碎....弄得有點爛溶溶呢...或許最後才放這些配料會好一點吧..
星期五,跟新同事做一天草食動物
來試試這間只賣沙律的店子

下午一時店子是擠滿了人
我和同事就沒有這種閒情逸緻去選....
有點困難....所以還是選Pre-set的就好了

不過店方把豆腐和甘荀都連同沙律菜一同切碎....弄得有點爛溶溶呢...或許最後才放這些配料會好一點吧...

除了大大碗的沙律,店方還會附上一小片麵包伴吃,這也算是不停吃草時的一個小小間場吧..

吃到差不多二時......我們勉強地把它們吃光了...因為實在太大碗呢,跟同事都說很久沒有試過不停口吃一小時才吃光一個lunch呢...真不可看小這個Salad bowl的容量...

雖說這個價位去吃"草"是有點貴,但用料十分新鮮,我又真是飽了一整天呢
總算叫做試過吧...

但我覺得麥當當的烤雞扒沙律其實還好吃哦~
2010-06-11
2010-04-21 11 浏览
見到個同事食得咁開心, 佢話係前一晚見到個朋友食得好開心喎~都係食沙律0者, 都會好開心. 好大兜呢, 我都試下先!是日晚餐:- 雞肉沙律點了個最簡單又最平既試試.雞肉唔多, 有濃濃芝士味~~~蔬菜好新鮮, 都係以生菜為主.食到底都仲有醬汁.49蚊一個salad係真係貴0架, 味道好一般囉, 感覺就好健康喇~~salad可以要求加唔加片法包, 拎番個兜番去再買, 可以多一款送架!!
都係食沙律0者, 都會好開心.
好大兜呢, 我都試下先!

是日晚餐:-
雞肉沙律
點了個最簡單又最平既試試.
雞肉唔多, 有濃濃芝士味~~~
蔬菜好新鮮, 都係以生菜為主.
食到底都仲有醬汁.

2010-04-10
2010-03-22 13 浏览
本身都好鍾意食salad,想試呢間好耐個人麻麻地classic 既 salad dressing (千島醬同他他醬會比較好),勁鍾意酸酸甜甜既dressing又唔係好想食chicken (見食評話chicken麻麻地),而呢個有三文魚、cranberry、檸檬味香醋汁etc. 就梗係揀佢啦 (好似叫immune…bowl 唔記得左個名同exactly有咩ingredients)整既期間,我去了洗手間,冇哂cranberry,佢又冇問我就俾左南瓜我我拿到樓上食先發現到…好彩我鍾意食南瓜,但唔係個個人食架嘛,改ingredients冇問題,但應該問左先,呢點要留意下菜很新鮮,南瓜好鮮甜,個汁剛剛好,又撈得好勻,酸酸甜甜(南瓜甜~),好開胃,我覺得好正魚就普通啦,係熟左既三文魚都係果句,鍾意食沙律既會覺得好,唔係會覺得自己食緊草營養好豐富的一餐~
本身都好鍾意食salad,想試呢間好耐

魚就普通啦,係熟左既三文魚

都係果句,鍾意食沙律既會覺得好,唔係會覺得自己食緊草
營養好豐富的一餐~

2010-01-24 16 浏览
星期五晚,再一次來到中環,女友想吃沙律,一於試試斜路上的 Just Salad。這裡可以自選配料組合,但她今天只想吃 Caesar Salad with Chicken ($49),就乾脆要這一款好了。店員一輪「Chop Chop Chop」後,去 counter 比錢後,就拿著沙律往樓上慢慢品嚐。由於今日係 Happy Friday,中環人都去了大魚大肉,幫襯沙律店的人不多,環境也份外清靜。Caesar Salad with Chicken 配料不用多說,雞肉相當「健康」,相當鞋口,如換了是 Steak 應該更合我意。生菜爽脆,配上脆脆的麵包粒感覺討好,女友略嫌 Caesar sauce 及 Parmesan cheese 下得很多,味道很濃很重,偏偏我卻因此著了魔,足足偷吃了三分一,突然由食肉獸變身成草食男。臨走時見到益力多 Suzuki San,他是我小學同班同學,本想上去打聲招呼,但見佢好似唔認得我,還是算了吧。提提你,Just Salad 逢星期五都提供「惠顧第二客沙律半價」優惠,水準同 Dressed 差不多,價錢卻平了一截,值得試試!

Caesar Salad with Chicken
我很喜歡一絲絲的 Parmesan cheese
2010-01-22
Caesar Salad with Chicken
我很喜歡一絲絲的 Parmesan cheese
  • Caesar Salad WITHOUT Chicken
2010-01-21 15 浏览
星期天放假我的沙律癮起了…於是又出了中環又忍唔住黎js今次玩自選菜仍是很fresh, 麵包粒仍是很crispy今次加了18蚊, 要了一個carrot soupsoup很不錯, 幼細的紅蘿蔔蓉加上清甜的湯底煮成~正!!!有幾會再試試其他職員的服務態度很好, 做客人的我感覺很warm順帶1提, 2間店子都到過了;即使環球大廈是較就腳, 我還是覺得閣麟街總店的服務和品質較好。
星期天放假
我的沙律癮起了…
於是又出了中環
又忍唔住黎js

今次玩自選
菜仍是很fresh, 麵包粒仍是很crispy

今次加了18蚊, 要了一個carrot soup

有幾會再試試其他

職員的服務態度很好, 做客人的我感覺很warm

2010-01-14 7 浏览
1直知道中環有just salad1直都未有時間試某天想吃得清淡1點,,又剛巧走到來中上環1帶,於是就試1試第1次幫襯…唔想思考咁多, 又唔想咁麻煩, 所以就揀左”chef designed”那些!~要了個turkey club salad, dressing都係用返suggested的- buttermilk ranch~個salad好豐富, 有turkey, 羅馬生菜, 西式生菜, cheese, 車厘茄同麵包粒粒等等…店員很nice, salad好靚, 未吃己叫人賞心悅目!~salad味道非常好, 完成了很滿足!~其實salad也可以好好食的!!!!用接近$60的價錢來吃1碗菜, 值不值…?見人見智~但我卻認為這碗58蚊的菜很reasonable!~js的choice很多…就算日日吃也不會生厭!~現在時不時都想食呢!~
1直知道中環有just salad
1直都未有時間試

某天想吃得清淡1點,,又剛巧走到來中上環1帶,於是就試1試
店員很nice, salad好靚, 未吃己叫人賞心悅目!~
salad味道非常好, 完成了很滿足!~
其實salad也可以好好食的!!!!

用接近$60的價錢來吃1碗菜, 值不值…?見人見智~
但我卻認為這碗58蚊的菜很reasonable!~

js的choice很多…就算日日吃也不會生厭!~
現在時不時都想食呢!~
之前係中環返工..日日都經過呢間JUST SALAD~有一日終於的起心肝去試佢!第一次食既係凱撒烤雞沙津($45)..我同我D同事都覺得好好食!雖然食食下好似有少少咸~不過食完一次真係會上癮..第二次食既係扥尼卡斯卷配蜜糖芥末醬($45)..呢個食落有少少香草味~入面有D蕃茄仔仲有香草味既雞..芝士等等~另外配埋蜜糖芥末醬都幾好味!不過之後有一次試過配白醋汁就唔得喇..真係咸得滯!同埋如果女仔自己一個食一個卷已經可以好飽~仲有一次係唔知咩牛仔嘜嘜卷配白醋汁..呢個配搭都好食!
之前係中環返工..日日都經過呢間JUST SALAD~
有一日終於的起心肝去試佢!

雖然食食下好似有少少咸~不過食完一次真係會上癮

不過之後有一次試過配白醋汁就唔得喇..真係咸得滯!
同埋如果女仔自己一個食一個卷已經可以好飽~

仲有一次係唔知咩牛仔嘜嘜卷配白醋汁..呢個配搭都好食!
  • 凱撒烤雞沙津
2009-09-27 9 浏览
食完越南牛肉粉之後, 行過隔離舖, 係一間專賣沙律的舖頭, justsalad!起初只係好奇的關係, 才會入去望望, 只係賣沙律的舖, 好似未見過, 頂多係西式像delifrance有沙律但還有其他食物賣就有, 不過原來justsalad 的沙律, 變化真的很多端佢地有一種係自選類別的, 可以從四五十多種沙律的素材揀一款菜加四款配料做沙律, 我揀了嫩菠菜葉, 雞蛋, 車厘茄, 菠蘿同西芹, 配牛油果醬汁食, 味道清新, user friendly 仲有每款醬汁都會有一些資料提供, 像牛油果醬汁會標明無膽固醇, 無糖, 低碳水化合物等資料供人客知道, 照顧得很周到價錢就會高一點, $49一盒, 但包裝, 路線都係走高檔次, 而此店都給人很乾淨的感覺, 都算值得去食的

2009-09-20 15 浏览
朋友因為附近返工, 知道我因為天氣太熱無乜胃口食野, 就帶左我黎呢度食沙津, 我住葵涌果邊完全無呢類健康食肆, 食左烤雞凱撒沙津, 芝士碎有少少溶溶地加埋凱撒醬, 真係好好味! 羅馬菜都OK新鮮, 始終人地做生意, 唔可以要求人地好似岩岩摘出黎一樣咁新鮮, 係雞肉乾左少少, 最重要係好大兜, 唔似平時果D沙津咁, 女仔食都應該食到好飽, 樓上有位堂食, 地方好光猛好乾淨, 所以我好滿意! 淨食沙津有少少寡, 加左個湯, 我飲果日係橙湯, 少少酸好開胃!成日對住D肉都食到厭, 同埋唔係成日見到淨賣沙津o既餐廳, 不過可能$5X食個沙津, 唔係人人覺得值得, 我唔知LUNCH HOUR會唔會好多人, 不過我5, 6點去左幾次都唔係太多人, 希望佢唔再開分店都唔好咁快執啦。
, 係雞肉乾左少少,

烤雞凱撒沙津
2009-09-18
烤雞凱撒沙津
wonder why eating like a vegetarian means loving our mother earth? its because cattles eg. beef give out methane, a kind of greenhouse gas, when they burp and fart. so if the demand for beef increases, ranchers will keep more beef cow, thus leading to an increased production of methane, speeding up the greenhouse effect which further leads to other disasters like melting of glaciers, increasing global temperatures etc. thats why cutting out consumption of meat can help save the earth. em...back

em...back to the topic lol. so i have this JS salad bowl for free because of a visit when it freshly opened, so on top of the four toppings i get two extra. so thats greens+six toppings=49. a bargain isnt it?

nyways, i ordered a :
romaine+lettuce
+corn+broccoli+mushroom+portobello+tomatoes+pineapple
+japanese goma sesame
=$49

the salad was nicely chopped and mixed. vege and toppings are fresh, and the dressing-yum yum because i love everything with sesame in it.- was good.
the serving proportion was also big, so u need not worry that u aint gona feel satisfied with having only salad for lunch.

plus, u can reuse the salad bowl-not the transparent one, nw costing 10 each-for every visit, so u dont hv to throw away the non-reusable plastic bowl everytime. isnt it environmentally friendly?

yet one thing i dont like is that the restaurant has only non-reusable plastic utensils. it wud be much better if they have reusable forks and stuff.

but afterall this shop serves great salad, its def worth the $49 for a healthy and satisfying meal for BOTH your stomach and our home planet.
2009-09-05
  • custom salad
2K
2009-08-23 5 浏览
22-8-2009落船已差不多 8:00pm, 但之前喺南丫島的「連環食」仍未落格, dinner 食個沙律好了. 最就腳的 IFC Dressed (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1993116) 已去過, 今次試試自動電梯旁的 Just Salad.叫了 JS Tuna Wrap ($45), 餡料有 Romaine, White Albacore Tuna, Avocado, Chickpeas 及 Carrots, suggested dressing 係 Lemon Vinaigrette: wrap 皮揀了橙紅色的 Basil Tomato, 厚厚的又甜甜哋, basil / tomato 味就唔覺; 餡料及 dressing toss 得均勻, 沙律菜係 bite size, 新鮮爽脆開胃又飽肚, 感覺不錯. 而多款餡料最喜歡就係「溶溶」的 avocado 及粒粒 chickpeas, 好耐無食過喇! 仲有一樽 Appletizer ($15), 即 sparking
22-8-2009

仲有一樽 Appletizer ($15), 即 sparking apple juice, 不過既然係現成貨, 唔評了 xD

試了幾啖朋友的 Chicken Caesar ($49), 一樣 bite size 一樣新鮮爽脆, 不過可能店員放埋 d croutons 落去一齊 toss, 攪到碎晒又濕濕的, 朋友勁不滿 xD

店內橙橙綠綠俾人幾開心的感覺, 星期六夜晚人客好少, 樓上的堂食位幾乎俾我哋包了場
店員有禮貌又 nice, 服務態度不錯.

約 $60 埋單, 比 Dressed 平少少, 但質素絕不遜色, 值得一試, 不論你是否「草食動物」.
飲到不停 burp 的有汽蘋果汁
Chicken Caesar
JS Tuna Wrap (Basil Tomato 皮)
環境令人諗起大快活, 不過當然乾淨得多啦
2009-08-22
飲到不停 burp 的有汽蘋果汁
Chicken Caesar
JS Tuna Wrap (Basil Tomato 皮)
環境令人諗起大快活, 不過當然乾淨得多啦
2009-08-10 12 浏览
天氣酷熱警告下.同友人去中環閒逛.行左一陣已經好攰成身汗.見到"just salad" 咁健康,就衝入去望下.店鋪的樓梯位唔係太明顯.樣衰衰咁問佢地有無堂食先決定幫襯just sald 有分pre set salad同custom salad.2個女仔就選舉自己揀料配搭. custom salad可以揀2款主菜同4款topping.我地揀左:主菜揀左雜錦沙律葉+羅馬生菜; topping 揀左西柚,烤菇,蛋白同車厘茄; 另加巴馬芝士同煙三文魚(每款需另加$10); dressing 揀左洋蔥芝麻汁呢個自選配搭ok,唔會太苦太酸,唯煙三文魚份量較少.個dressing都ok,酸酸地,醒神開胃,可能落得少汁左d,再加上用碗裝起,d source 都流晒落個底到.面頭0個d就無咩味..呢個問題可以改善下.另外,揀好所有材料會有位師傅用刀砌碎.....佢真係砌得太碎喇..如果唔記得自己揀左d咩分分鐘鐘食唔出係咩料tim呀....其實之前有睇過雜誌介紹,一直都想試.因為本人都幾鐘意食salad. 一試之下只係覺得無咩特別...雖然選擇真係超級多.非常花多眼亂.但係講真材料唔算特別新鮮.衛生方面

其實之前有睇過雜誌介紹,一直都想試.因為本人都幾鐘意食salad. 一試之下只係覺得無咩特別...雖然選擇真係超級多.非常花多眼亂.但係講真材料唔算特別新鮮.衛生方面唔係做得咁足,見到幾隻烏蠅0係某d無蓋的材料盤旋同停留...

2009-08-09
2009-07-13 16 浏览
A day in Central when I suddenly felt like going veggie.Grilled Vegetable Salad ($49)Contents: Mesclun, Portobello Mushrooms, Eggplant, Tofu, Carrots, Chick PeasRecommended Dressing: Roasted Red Pepper VinaigretteNo more free reusable salad bowls, which now cost $10 each. This transparent one is free but is for single use only.The salad greens and other ingredients were finely chopped, and they gave a contrast of textures of crisp vs soft.LOVE the aromatic and juicy portobello mushrooms!But the

Grilled Vegetable Salad ($49)

But the supposedly sweet (or spicy?) taste of the dressing was grossly undermined.

Piece of baguette on top - forget it.

This is one of those Chef Designed salads which I think is well balanced in texture and flavor. A safe choice if you don't want to adventure your tastebuds by making your own salad.