餐厅: KaS Simply Deli
资讯:

2019-02-26 2823 浏览
無意中經過,並在街外看到廣告版,決定到內一試這西餐廳。餐廳十分小,如果希望有寬敞的進食環境就不要考慮了。我們二人跟隔桌的二人枱近附坐在一起。食物等得比較久,相信他們真的是每一道菜也很用心,而且是即制的。這裡的食物確實是非常特別和新鮮,連餐包也是芝麻餐包。蟹餅本來是要訂的,但他剛好剩下2塊,所以我們叫了。蟹肉好豐富,有好鮮的蟹味!至於三文魚飯我略嫌有點偏油,所以吃了數口後覺得有點膩。至於蝦risotto就確實是好有鮮味,那個調味也很特別!雖然地方小,但看得出廚師的用心,而且味道不錯。
無意中經過,並在街外看到廣告版,決定到內一試這西餐廳。

這裡的食物確實是非常特別和新鮮,連餐包也是芝麻餐包。

雖然地方小,但看得出廚師的用心,而且味道不錯。
2019-01-31 2651 浏览
嚟到 #鰂魚涌,大家應該不愁搵唔到嘢食,比較貴價嘅餐廳都集中喺 Taikoo Place #太古坊 方向,而稍為平民啲嘅可以行出 #英皇道,或者偶爾都會搵到一啲驚喜♥️KaS simply deli 位於後街 #麗華樓 地舖,唔係 #街坊 都好難會搵到🧐 不過你咪理,#小秘書 同班同事試過幾次想幫襯,門口嗰個大叔都係木口木面咁講句「full 咗喇!」、甚至有次寸到話「都有位嘅,你哋可以坐到一點... 不過就算你哋OK,我哋都煮唔切啦!」... 真係少啲EQ都唔會返轉頭😤 今日好在有 #首領 幫忙,終於可以攞到入場券😏餐廳地方咁細,又咁多人慕名而來,我都好明白佢點解咁寸嘅👉🏻👈🏻 就豁出去試吓啦!以小店嚟講,佢哋嘅定價都唔算低,不過 #餐廳 標榜「Cooking with Heart♥️」,咁都應該有啲水準嘅。Pork Rack嘅價錢貴就貴咗啲,不過我喺餐牌上揀唔到其他想試嘅嘢... 唏 無所謂啦😅 Pork Rack嘅份量認真唔少嘢,成寸幾咁厚切落去充滿肉汁,廚師煎得佢少少濃邊好香口,不過食到肉心,肉質開始鞋口,好可惜😌 不過成餐最令人失望嘅係杯 #凍奶茶😅 味道實在太似茶包溝奶水...

餐廳地方咁細,又咁多人慕名而來,我都好明白佢點解咁寸嘅👉🏻👈🏻 就豁出去試吓啦!以小店嚟講,佢哋嘅定價都唔算低,不過 #餐廳 標榜「Cooking with Heart♥️」,咁都應該有啲水準嘅。Pork Rack嘅價錢貴就貴咗啲,不過我喺餐牌上揀唔到其他想試嘅嘢... 唏 無所謂啦😅 Pork Rack嘅份量認真唔少嘢,成寸幾咁厚切落去充滿肉汁,廚師煎得佢少少濃邊好香口,不過食到肉心,肉質開始鞋口,好可惜😌 不過成餐最令人失望嘅係杯 #凍奶茶😅 味道實在太似茶包溝奶水... #小秘書 飲唔到1/3杯就放棄咗😝 嘥哂👉🏻👈🏻
2019-01-31
2018-11-27 1803 浏览
未試過比人咁鬧法經過見到間餐廳想試吓但 lunch 已滿座所以一早訂定下星期 lunch可能因為早餐廳主動話比張corner枱我因有事要改日子所以我早一晚打去 cancel 兼改日子但無人接電話 餐廳電話轉到留言於是我留言講得清清楚楚時間、日子及聯絡電話第二日lunch 時間 餐廳致電給我質問我係唔係自己要求留十號張靚枱又唔來我話我都未來過點知你有十號枱?係你哋自己主動比我佢再發炮我推咗幾抬客留張枱比你你又唔來(有一刻我都懷疑自己打錯電話留錯言咁我明呢間係小店如果係我錯應該比返錢賠償嘅!但我係直接係㩒 open rice 打電話無理由錯)我重申我已經早一晚致電留言改日期佢就再炮轟我做乜唔 what's app 佢我作為一個新客又點會知佢 what's app 電話呢?佢竟然講得出佢都冇覆我電話咁即係佢冇聽留言啦!其實既有留言又唔聽仲要咁不斷炮轟一個本來只想改日子既客確實無言只想分享經驗以免再有人無辜被鬧
未試過比人咁鬧法

因有事要改日子
所以我早一晚打去 cancel 兼改日子
但無人接電話
餐廳電話轉到留言
於是我留言講得清清楚楚時間、日子及聯絡電話

第二日lunch 時間 餐廳致電給我
質問我係唔係自己要求留十號張靚枱又唔來
我話我都未來過
點知你有十號枱?
係你哋自己主動比我

佢再發炮
我推咗幾抬客留張枱比你
你又唔來
(有一刻我都懷疑自己打錯電話留錯言
咁我明呢間係小店
如果係我錯
應該比返錢賠償嘅!
但我係直接係㩒 open rice 打電話
無理由錯)
我重申我已經早一晚致電留言改日期

佢就再炮轟我做乜唔 what's app 佢
我作為一個新客
又點會知佢 what's app 電話呢?

佢竟然講得出
佢都冇覆我電話
咁即係佢冇聽留言啦!

其實既有留言又唔聽
仲要咁不斷炮轟一個本來只想改日子既客
確實無言

只想分享經驗
以免再有人無辜被鬧
2018-09-25 1667 浏览
午餐去咗一間位置隱蔽喺後街嘅西式餐廳。午餐有飯、意粉、羊扒、德國香腸、春雞等,包一杯咖啡或茶。需要餐湯或者沙律要另加錢。我揀咗個鹽燒日本和牛配飯加個南瓜餐湯。飲湯嘅一瞬間已經知道餐廳口味係偏清淡。 通常南瓜湯會比較濃郁,因為落左忌廉去整。但佢個南瓜湯就真係超級清淡,清到有少少衝動想落鹽或者胡椒粉。主菜賣相唔錯,有幾片薄薄嘅和牛配紅白米飯,同雜菜沙律伴碟。和牛係幾香,充滿着油脂👍🏻雖然西餐認為烹飪應該保留食材最原本嘅味道,但個牛嘅調味同個湯一樣非常之淡,鍾意食濃味嘅我覺得調味真係到喉唔到肺。唯有用半碟沙律嘅酸醋點下牛肉,好彩沙律入面有幾條好甜嘅番薯條,夾埋和牛一齊食的確唔錯。但要我比160幾蚊再食多次我就未必會啦!我推介呢間餐廳比鍾意食味道較清淡同着重健康嘅朋友。餐廳嘅食材係唔錯嘅👍🏻

,但個牛嘅調味同個湯一樣非常之淡

但要我比160幾蚊再食多次我就未必會啦!

2018-09-24
2018-09-14 958 浏览
在路邊看到牌子上寫著「我們只提供真正的食物」就被吸引,走進這家巷子裡的小店,看到餐牌跟很平庸的那種港式西餐廳很不同,而且感覺很健康,就決定試試。我點了紙包紅魚柳配野米飯,上來眼前一亮,擺盤的時候用到很多不同種類的配菜,比如一點蕃薯、秋葵、車厘茄、翠玉瓜,雖然份量不大但都很新鮮很可愛!紅魚柳也很新鮮,肉質鮮嫩!再配上野米飯,一共128塊,覺得蠻划算。忍不住又點了雜莓蛋糕,雖然沒有想像中的新鮮雜莓,但也蠻好吃!店員也很親切,明顯是個很有心思的小店!一定會再回來!下次會記得拍照的

2018-09-13 711 浏览
一行四人在友人介紹下來用晚餐雖然是小店,地點也不是容易找,但一進店卻有種溫馨的感覺我們pre order了威靈頓牛排好好食完全沒有令人失望外脆內軟,不得了,牛排肉汁豐富,配上菇醬在其中大家想食就要預先pre-order!除了牛排,我們還叫了4個mains, 1個starter,食物質素還可以,價錢略貴。不過食物吃過後沒有太口乾,想必食物沒有添加太多味精。小店有小店的好另外,餐前麵包又脆又熱,十分可口s最後叫了紅菜頭朱古力蛋糕和是日蛋糕,四杯茶,為是頓晚餐畫上完美句號。
一行四人在友人介紹下來用晚餐

雖然是小店,地點也不是容易找,但一進店卻有種溫馨的感覺
我們pre order了威靈頓牛排
威靈頓牛排

好好食
完全沒有令人失望
外脆內軟,不得了,牛排肉汁豐富,配上菇醬在其中
大家想食就要預先pre-order!
另外,餐前麵包又脆又熱,十分可口
s

2018-09-12
庆祝纪念
生日
威靈頓牛排
2018-08-12 692 浏览
提早一個星期 book 枱。預訂了威靈頓牛,因為不是很多地方食到。提早到餐廳。點了脆殼田螺,脆殼加上香草牛油,咸咸地,很好味,田螺大隻 d 會好食 d ,但是這個價錢,大小差唔多了。到主菜牛,so 皮好好味,加上 parma ham 同磨菇泥,配合很好好。如果牛味濃 d 同生 d 會更加好味。
餐廳雖小,大概可坐20人到,位置都唔係啲大街,要行到入去先見到,但無阻我同屋企人去試食🙈我地一行幾人去食,見到餐牌其實都已經覺得幾吸引😂我地叫咗4款小食,3個主菜,仲有2個甜品😂😂首先黎咗個parma ham配芝士,parma ham足料得嚟又唔算好咸,啱啱好!芝士又有2款,同火腿分開食又得,夾埋火腿食又ok喎😋😋😋食完火腿芝士依啲濃味野,提子🍇就發揮左種refreshing嘅作用😯😯之後就嚟咗黑松露多士,我個人就覺得還好,我唔係好食得出黑松露味,加上可能有少少燶最後一款小食::法國焗田螺,個殼其實係麵包嚟,所以成嚿嘢都食得㗎!香草味突出,麵包焗到脆脆地,咬落去田螺唔un!!👍🏻主菜首先嚟咗豬鞍,好juicy,塊豬都唔un,唔錯唔錯!btw配菜啲紫薯好好食,甜㗎😂鴨胸香橙沙律,鴨胸份量比平時出去餐廳食嘅為多,感覺好似好抵😂沙律係黑醋沙律,我個人對黑醋麻麻,但配果個麵包我覺得好食,鬆軟👍🏻海鮮意粉,海鮮好足料呀!😍蜆好似食唔完咁,意粉唔乾身,有汁,蕃茄汁仲令人好開胃𠻹!下次再嚟嘅話,我諗我會再叫依個意粉哈哈食完主菜,店員推介carrot cake,咁我哋就試下啦!我初頭以為好甜㗎(因為外
我地叫咗4款小食,3個主菜,仲有2個甜品😂😂

巴馬火腿芝士碟

黑松露多士

法國焗田螺

食完主菜,店員推介carrot cake,咁我哋就試下啦!我初頭以為好甜㗎(因為外國嘅都偏甜,點知唔係喎😧仲幾好味!我朋友好味到要take away一件走😂
我哋仲叫咗affogato,即係將杯熱咖啡淋落去杯雪糕到,不過我嫌杯咖啡苦咗啲啲(我平時飲咖啡鍾意多奶嘅)
affogato
carrot  cake
巴馬火腿芝士碟
法國焗田螺
carrot  cake
2018-05-05 1056 浏览
首次我係同屋企人食,我地被100%天然吸引。入到巷仔行左陣先搵到,去到環境吾錯但服務同食物就好一般。果餐咩都吾包咩都要加錢感覺食物方面:個麵包咸咸丶硬硬地,幾特別。我地再加左個湯,個湯係咩霸王花xxx咩用西式煮中湯定調返轉。主菜:我食意粉!但食完好似冇食過!另一份羊架 都係超少份量,得3件羊架😢原本諗住食甜品嘅但係呢就太貴啦今日我哋就冇嗌到因為覺得都唔係話抵食,然後我哋就叫嘢飲啦點知呢嗰一個咖啡機壞咗奶類嘅製品 咖啡啊嗰啲都無 於是後來帶咗兩杯朱古力啦然後我想講佢連啲朱古力嘅味道都係勁唔好飲冇乜朱古力味

2018-04-03 784 浏览
好耐之前已經想試,但要訂位就遲遲未付諸行動,今日終於‘的’起心肝試試。點咗蘑菇汁牛扒配野米同蟹肉意粉;蘑菇汁應是以真蘑菇打汁,牛扒以百幾蚊嚟講算係咁啦,蟹肉意粉充滿蟹肉,幾好味。係鰂魚涌來說這家西餐廳算係幾抵食,下次會再去
2018-01-23 917 浏览
Hotel quality and presentation with good price, really cookef with heart with very fresh ingredients from A to Z , impressive for every dishes I have tried !! If you are desserts enthusiast, cannot miss them, all the desserts are yum and lovely.
庆祝纪念
生日
  • soup and bread
  • 羊架
  • 蟹餅
2017-04-14 2139 浏览
同事推介這間在橫街的小店雖然唔算平但看出店主用心經營 每個菜賣相 味道都唔錯這天我們試了三文魚意粉蟹肉米湯粉Hehee 偷看鄰坐的另一位客人的午餐我相信下次要試試 羊架了
同事推介這間在橫街的小店
雖然唔算平
但看出店主用心經營 每個菜賣相 味道都唔錯
這天我們試了三文魚意粉蟹肉米湯粉
Hehee 偷看鄰坐的另一位客人的午餐
我相信下次要試試 羊架了
2017-04-12
-間位於鰂魚涌的小店,地點方便, 但又處於鬧市中的寧靜, 譲大家可在工作外休息一吓.店雖小, 但會貫徹無添加, 無味精, 真味道. 你會感受到用心做出來的食物.咖啡會採用有機 arabica 豆,麵包用sourdough包,意粉用品質非常好的扁麵.由於都是做街坊寫字樓的, 所以會全日不收加一.不得不提的是,甜品都是自家烘焙,所以會有自家的味道.每日靚湯亦會用新鮮蔬菜做成忌廉湯,意思係creamy的湯,而不會加忌廉,牛油,麵粉等,希望朋友們可吸收多些蔬菜纖維。
不得不提的是,甜品都是自家烘焙,所以會有自家的味道.
每日靚湯亦會用新鮮蔬菜做成忌廉湯,
2016-12-12