2023-05-09 22 浏览
時尚日式串燒bar🍢 餐廳主打一系列日本串燒及清酒 食材大多來自日本 裝修以武士為主題 新潮時尚 燈光較為昏暗 環境熱鬧 食品則以qr code落單====᪥ 安藝虎 土佐錦 純米吟醸 $338柔和嘅吟釀及米香十分平衡而細膩 邊食串燒邊飲清酒 份外享受🍶====串燒᪥ 自家制月見免治雞肉軟骨 $45口感爽脆豐富並帶豐富肉汁嘅免治雞肉棒 配上自家製醬汁及日本蛋黃 攪拌後一口接一口 香甜味濃 忍唔住再嗌多串🤫᪥ 免治牛肉棒 $58雖然比起雞肉棒口感略平淡 但牛肉味濃郁鮮香 ᪥ 厚切牛脷芯 $78牛脷芯爽口彈牙 非常juicy 簡單以鹽及黑椒調味已經好好食😋᪥ 鹽燒牛小排 $68᪥ 鹽燒牛肩胛裡肌 $58牛小排軟腍juicy 而肩胛裡肌即更有嚼感 兩款牛肉味都濃郁鮮美====᪥ 海之盛天婦羅 $168包括大蝦、蠔、帶子及鱈魚 每款天婦羅外層都好香脆鬆脆 裏面嘅海鮮都新鮮鮮美᪥ 和牛味噌朴葉燒 $228賣相已十分吸引 而朴葉盛住和牛、味噌醬及野菌並石燒 味噌和牛味濃惹味

᪥ 安藝虎 土佐錦 純米吟醸 $338

᪥ 鹽燒牛肩胛裡肌 $58

᪥ 海之盛天婦羅 $168

᪥ 和牛味噌朴葉燒 $228
2023-05-06 650 浏览
上星期食過日式串燒🍢,老婆又心思思想再食😅,經朋友推介,我今日就帶佢去位於中環士丹利的“KATANA BY SAKEH”😆。店舖裝修時尚簡約,牆身畫有藍色🔵嘅花紋圖案,配上金色的吊飾及支架,視覺效果好靚之餘亦有好特色🥰,令整個場地氛圍好舒適,好適合一班朋友傾偈、飲酒🍺。餐牌📔內食物選擇非常之多,可以要求店員下單或使用QR code📱。海膽天婦羅 $168海膽甘香無腥味,外層薄薄的一層炸漿,非常鬆脆🥰,內軟外脆口感分明😋。海之盛天婦羅 $168海之盛有蝦🍤、池魚🐟、帶子和蠔🦪,全部都新鮮味美,同樣炸得非常鬆脆,令口感、味道更豐富😋。煙燻沖繩黑豚肉 $108豚肉🐖味香,煙燻味濃,質感柔軟帶油香,加上厚切令口感更佳,好食😋。迷你鰻魚飯 $108鰻魚🐟燒得香口,肉質肥美嫩滑😋,加上鰻魚汁再配珍珠米一齊食,無得輸😍。鰻魚脆脆 $98鰻魚🐟被一層薄炸漿包裹,肉質更加軟滑,外脆內嫩又多汁😋。厚切牛脷芯 $78厚切牛脷芯👅肉質軟腍有肉汁,點埋白芥末酱,牛味🐂更出味道更香😋。芥末燒牛小排串 $68牛小排肉質軟嫩,同樣牛味香濃,油脂豐富,配埋芥末酱更顯牛香。免治牛肉棒 $58免治牛🐂牛肉味

海膽天婦羅 $168

海之盛天婦羅 $168

煙燻沖繩黑豚肉 $108

迷你鰻魚飯 $108

鰻魚脆脆 $98
鰻魚🐟被一層薄炸漿包裹,肉質更加軟滑,外脆內嫩又多汁😋。

厚切牛脷芯 $78

芥末燒牛小排串 $68

免治牛肉棒 $58
免治牛🐂牛肉味香濃,牛肉入面混有軟骨,口感

豐富😋。

紫菜芝士年糕 $58
年糕表面包有紫菜,內裏軟糯夾雜芝士🧀香味,紫菜令整體味更香😋。

雞皮紫蘇蝦卷 $48
雞皮🐓香脆,紫蘇味突出,蝦卷🦐彈牙,三者味道融和又好味。

自家製免治雞肉軟骨 $48
免治雞肉🐓混有脆口的軟骨,口感豐富,肉味香濃。

仁井田 自然酒 生酛純米原酒 300ml $338
🍶入口順喉,味道香醇濃厚,有米香味,這支真心好飲😋😋。

總括而言,食物質素出色,價錢合理,店員服務細心又勤快,環境舒適之餘又好有格調,好適合一班朋友摸住酒杯底傾下偈。
2023-04-26
1K
❀ KATANA by SAKEH #中環 ❀❗️中環新開模式文化日式串燒酒吧餐廳❗️——————————————————中環最近新開左間裝修時尚嘅日式串燒酒吧餐廳🔥樓高兩層,裝修以日本武士文化為題,牆上畫上Q版武士達摩。食材大部分來自日本,以燒鳥為主,另外仲有其他種類嘅串燒、日式料理🍢.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 雞肝 $38 (3.8/5)☞ 雞腎 $38 (3.8/5!☞ 自家制月見免治雞肉軟骨 $48 (3.9/5)☞ 厚切牛脷芯 $78 (3.9/5)☞ 鹽燒牛肩胛裡肌 $58 (3.7/5)☞ 芥末燒牛小排串 $68 (3.7/5)☞ 白鱔 $78 (3.8/5)串燒方面有唔少選擇,必點免治雞肉軟骨,有大量軟骨充滿咬口。牛脷夠厚切,表面有啲脆脆地內裏軟腍🥰不過可能當日比較多客人,而且餐廳剛剛開張,所以上菜速度比較慢,而且串燒有啲凍咗🙈相信遲啲會有改善。.☞ 西京燒銀雪魚 $188 (4.2/5)一試難忘!西京燒醬汁非常香甜,肉質極之滑溜,好耐冇食過咁滑嘅銀鱈魚,好好食🤤.☞ 海膽天婦羅 $168 (3.8/5)☞ 鰻魚脆脆 $98 (4/5)第一次見鰻魚同海膽嘅天婦羅,幾創新🤣不過海膽用紫
❀ KATANA by SAKEH #中環 ❀
❗️中環新開模式文化日式串燒酒吧餐廳❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 雞肝 $38 (3.8/5)
☞ 雞腎 $38 (3.8/5!
☞ 自家制月見免治雞肉軟骨 $48 (3.9/5)
☞ 厚切牛脷芯 $78 (3.9/5)
☞ 鹽燒牛肩胛裡肌 $58 (3.7/5)
☞ 芥末燒牛小排串 $68 (3.7/5)
☞ 白鱔 $78 (3.8/5)

☞ 西京燒銀雪魚 $188 (4.2/5)
一試難忘!

☞ 海膽天婦羅 $168 (3.8/5)
☞ 鰻魚脆脆 $98 (4/5)
第一次見鰻魚同海膽嘅天婦羅,幾創新🤣
不過海膽用紫菜包住炸,有少少微暖,略失去咗海膽鮮甜。
相反,鰻魚脆脆就好味得多👌🏻
香脆嘅外皮上,加上少許辛辣七味粉。
內裏係肥美嘅鰻魚,令鰻魚口感更加豐富。

☞ 和牛味噌朴葉燒 $228 (3.8/5)
滿滿嘅和牛喺味噌醬上燒,非常入味🐄
輕輕弄熟和牛,口感軟腍。
不過記住留意火候,味噌醬太熱嘅時候會彈到周圍都係~

——————————————————
✨整體味道: 3.8/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3.5/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
餐廳裝修新穎時尚,而且有各種唔同類別嘅串燒、料理選擇,仲有唔少sake等酒類,雖然質素只係中規中矩,不過環境幾啱同朋友打酒談歡🥂
2023-04-29 586 浏览
好朋友生日,去左佢工作既中環找間好餐廳。良朋歡聚當然要去soho區啤一啤,邊食邊飲邊傾,人生樂事,於是找左間日式串燒店開心下。安藝虎土佐錦無濾過純米呤釀($338)(⭐⭐⭐⭐⭐)串燒店所提供既酒可以講五花八門,menu入面講解既每款酒既特色之處,愛酒之入值得一黎。講返我地個款安藝虎土佐錦無濾過純米呤釀,入口非常香,會感受到米味係口腔慢慢散開,甘味旨味都係我同朋友喜歡既,雖然對比其他酒會感到辛口,但啱晒2個男人邊吹邊嘆。燒鳥組合($128)(⭐⭐⭐⭐⭐)咩都想食既話當然要叫拼伴咩都有d啦,呢款燒鳥組合雖然都係雞肉,但就用左雞蠔肉同上脾肉,味道方面就有既鹽燒、汁燒,仲有特別既柚子胡椒,啱晒我地。餐廳燒既雞肉十分嫩滑,而且每口仍然保持肉汁,肉汁配埋面頭既調味,正。自家製月見免治雞肉軟骨($48)(⭐⭐⭐⭐⭐)好中二呢款串燒,本來以為免治雞肉口感比較單調,但加入軟骨之後,將整條串燒都昇華左,雞肉軟淋,軟骨則脆口,配上滑溜既鮮雞蛋,口感層次level up。厚切牛脷芯($78)(⭐⭐⭐⭐⭐)筆者平時都中二食下牛脷,無論茶記牛脷焗飯或者燒肉放題,都喜歡食牛脷。雖然係咁,但餐廳既牛脷仍然令筆者有驚喜
安藝虎土佐錦無濾過純米呤釀($338)(⭐⭐⭐⭐⭐)
燒鳥組合($128)(⭐⭐⭐⭐⭐)
自家製月見免治雞肉軟骨($48)(⭐⭐⭐⭐⭐)
厚切牛脷芯($78)(⭐⭐⭐⭐⭐)
筆者平時都中二食下牛脷,無論茶記牛脷焗飯或者燒肉放題,都喜歡食牛脷。雖然係咁,但餐廳既牛脷仍然令筆者有驚喜。牛脷一上枱,見到十分厚切,燒到四邊有d焦香但同時又保留牛脷中心既軟嫩,放入口中完全係味覺與口感享受。
鹽燒牛肩胛裡肌($58)(⭐⭐⭐⭐💢)
除左牛脷,筆者亦叫左牛肩胛裡肌呢個平時好少見既部位,從賣相已經見到串燒師傅既功架,牛肩胛裡肌燒得剛好大約7成熟,係灰啡色既肉表面,仍然見到少少血汁,未放入口已經知道必定生熟恰好。鹽燒調味更加突顯香濃牛肉味,牛魔必點。
西京燒銀鱈魚($188)(⭐⭐⭐⭐⭐)
食過幾款肉,筆者都點左d海鮮平衡一下口感味道。呢份西京燒銀鱈魚絕對唔比肉類失色。平時屋企或者中菜館都係蒸魚多,但西京燒同銀鱈魚卻係絕配,香燒魚肉完全釋放左銀鱈魚既油脂甘香,而西京味噌就正正中和左油膩感,加上外脆內嫩,十分滿足。
海之盛天婦羅($168)(⭐⭐⭐⭐⭐)
日式餐廳當然都要點天婦羅佐酒啦,唔好以為海鮮拼伴就一定係便宜貨無料到,餐廳既海鮮天婦羅確實十分足料,除左原隻大蝦,仲有蠔同帶子,而且十分鮮味。炸漿方面,好薄身,口感鬆脆,配搭新鮮材料佐酒一流。
和牛味噌朴葉燒($228)(⭐⭐⭐⭐⭐)
好少地方有得食朴葉燒,於是點左試下。好喜歡食材配搭左味噌醬,當牛肉燒得半生熟,油份四溢既時候,味噌醬就中和左牛肉既油膩感,但同時配搭落蔬菜則令味道變得豐富。
迷你親子丼($88)(⭐⭐⭐⭐⭐)
食過咁多小菜串燒,最後點左一個親子丼。不得不感到驚喜係整個飯既配料係多過d飯,雞肉煮得十分軟淋,同早前既串燒又係2種食法,配上同樣軟滑既雞蛋同珍珠米,整個親子丼配搭恰度好處。另外要點名提及配料入面既洋蔥,十分香甜。
雪葩桃味($98)(⭐⭐⭐⭐💢)
食過串燒小菜同丼,最後以雪葩為今次晚餐劃上句號。雖然係最後一道菜,但筆者對佢印象仍然十分深,因為餐廳係將雪葩放入原個白桃入面,超吸晴!每啖食落都有濃濃既香桃味,加上雪葩軟滑清甜,平衡左剛才既肉味串燒味。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
KATANA by SAKEH 中環士丹頓街8號地舖

👍地點方便
👍出色串燒
👍歡聚必選
2023-04-13
  • 迷你親子丼
  • 和牛味噌朴葉燒
  • 海之盛天婦羅
中環覓食真的不容易,找個有氣氛有情調的就一定一定要來這家串燒店,有空間有氣氛,邊食邊傾計。雞皮脆脆的口感和獨特的香氣是雞皮的特色,讓雞皮的味道更加豐富,讓人垂涎三尺。和牛他他牛肉嫩滑多汁,入口醬汁味開胃。雞心嚼勁十足,肉質細嫩,口感鮮美。雞皮紫蘇蝦卷雞皮和鮮蝦卷在一起,再加上紫蘇葉的清香,皮脆、肉嫩。自家制月見兔治雞肉軟骨嫩滑的雞肉軟骨搭配香濃的蛋黃,味道豐富,讓人回味無窮。雞軟肉雞軟肉是雞肉中最柔嫩的部位,吃起來十分滑嫩,肉質鮮美,口感豐富。荔枝豚肉卷豚肉片鮮香多汁,荔枝的甜味和果香給增添了獨特的風味。鹽燒牛肩胛以鹽燒讓牛肉保持了原汁原味的口感,加上獨特的鹽味。厚切牛脷芯牛脷芯是牛肉中最嫩,厚切的牛脷芯肉質柔嫩、口感豐富。露筍豬肉卷露筍豬肉卷營養豐富、口感豐富的美食,以嫩嫩的豬肉卷起鮮嫩的露筍,再裹上一層鬆脆的外皮,一口咬下去,豬肉和露筍的鮮甜滋味在嘴裡交融。茄子海之盛天婦羅選用新鮮的海鮮和蔬菜,以熱油炸至金黃酥脆。每一口都能感受到鮮美的海鮮甜味,加上鬆脆的外皮。一定一定要配枝sake ,一邊食一邊傾計真係好開心❣️
雞皮
和牛他他
牛肉嫩滑多汁,入口醬汁味開胃。

雞心
嚼勁十足,肉質細嫩,口感鮮美。
雞皮紫蘇蝦卷
雞皮和鮮蝦卷在一起,再加上紫蘇葉的清香,皮脆、肉嫩。

自家制月見兔治雞肉軟骨
嫩滑的雞肉軟骨搭配香濃的蛋黃,味道豐富,讓人回味無窮。

雞軟肉
荔枝豚肉卷
豚肉片鮮香多汁,荔枝的甜味和果香給增添了獨特的風味。
鹽燒牛肩胛
以鹽燒讓牛肉保持了原汁原味的口感,加上獨特的鹽味。

厚切牛脷芯
牛脷芯是牛肉中最嫩,厚切的牛脷芯肉質柔嫩、口感豐富。
露筍豬肉卷
茄子
海之盛天婦羅
一定一定要配枝sake ,一邊食一邊傾計真係好開心❣️
2023-04-26 38 浏览
今日係中環放咗工,諗住同朋友去SOHO嗰邊happy hour,見到呢間日式居酒屋,有唔同嘅酒類選擇,一於過嚟試吓環境裝修偏向酒吧風格,同其他傳統嘅日式居酒屋裝修好唔同,餐廳有兩層樓,2樓可以俾客人包場開party✨柚子虎皮漬$78其實係雞皮漬物,雞皮非常爽口,柚子汁甘甜清香,用黎做送酒小食一流✨ 自家製月見免治雞肉軟骨$48雞肉裡面有粒粒雞軟骨,雞肉串燒到每邊金黃色,配合埋橙黃色嘅蛋黃一齊食,好creamy✨和牛他他$98成個菜式係用A5和牛,和牛表面火槍火炙過,保留外脆內嫩既口感,肉質好有彈性,牛味同油脂口腔中爆發,係幸福嘅感覺✨鰻魚脆脆$98天婦羅炸粉再加上一層可可米,效果更脆口而不油膩,仲可以保留鰻魚肉質嘅鮮味,嫩滑口感,十分考廚師功力✨海膽天婦羅$168兩片紫菜包住海膽,加上天婦羅炸粉一齊炸,口感相當酥脆,海膽非常飽滿,入口充滿鮮味,熱食一樣出色✨厚切牛脷芯$78做得好出色,師傅火候控制得非常好,燒得好香口,而且充滿肉汁,牛舌顏色仲好粉嫩,非常厚切,爽口彈牙,一啲根都無✨白鱔$78白鱔非常新鮮,外皮燒到金黃色,好香口,肉質彈牙,魚油脂豐富✨雞腎$38火候控制剛剛好,唔會太乾,

✨柚子虎皮漬$78

✨ 自家製月見免治雞肉軟骨$48

✨和牛他他$98

✨鰻魚脆脆$98

✨海膽天婦羅$168

✨厚切牛脷芯$78

✨白鱔$78
白鱔非常新鮮,外皮燒到金黃色,好香口,肉質彈牙,魚油脂豐富

✨雞腎$38
火候控制剛剛好,唔會太乾,仲保留雞腎嘅爽脆

✨雞胸三角骨$48
超鍾意食三角骨嘅口感,好爽脆,食到索索聲

✨燒鳥組合$128
分別有雞蠔肉 (鹽燒 )、雞上髀肉 (汁燒 )、雞上髀肉(柚子胡椒),由於用咗雞上髀肉雞肉嫩滑,多汁,配合唔同嘅調味各有特色

✨日本生蠔🦪$128
肉色偏牛奶白色,非常肥美,入口帶清新的海水味,口感細膩,連帶子位也極鮮甜

✨安藝虎土佐錦 330ml $338
酒甜甜地,帶點果香,容易入口,好啱女仔飲,米味香醇,酒精濃度唔高,飲多幾杯都唔容易醉

2023-04-26 33 浏览
這間位於中環半山的日式串燒店,乃尖沙咀Sakeh的姊妹店,同樣主打日式串燒配搭各類清酒。裝潢以日本武士為主題,環境燈光偏暗,設計時尚型格,價錢比尖沙咀店較大眾化一點,很適合中環上班一族放工Happy Hour的好地方。串燒🌸荔枝豚肉卷 $32🌸自家製免治雞肉丸骨 $48🌸雞皮紫蘇蝦卷 $48🌸免治牛肉棒 $58🌸鹽燒肩胛里肉 $58🌸鹽燒牛小排串 $68🌸厚切牛脷心 $78🌸白鱔 $78串燒款式種類繁多,有雞、豬、牛、羊、蔬菜、海鮮等,更有些稀有的特別部份,完全難到有選擇困難症的人士。小編最喜歡雞皮紫蘇蝦卷,豐腴的雞皮脂香包裹住清新的紫蘇葉及彈牙海老,層次豐富,口感滿足。免治雞肉棒乃串燒店常見的串燒,免治牛肉棒則第一次見,口感跟免治雞肉棒差不多,但有著濃濃的牛肉味,牛魔王可以一試。厚切牛脷心的爽彈口感,令人一咬傾心。天婦羅🌸鰻魚脆脆 $98🌸海老天婦羅 $128除了各類串燒,餐廳也提供各類天婦羅、小食及主食等。鰻魚脆脆香脆可口,鰻魚保持彈牙,非常滋味。海老天婦羅一份三件,份量偏少。主食🌸和牛味噌朴葉燒 $228🌸迷仔鰻魚飯 $108味噌朴葉燒乃日本飛驒的鄉土料理,在朴葉鋪上豆瓣醬、味醂
串燒
🌸白鱔 $78
天婦羅
🌸鰻魚脆脆 $98
🌸海老天婦羅 $128
除了各類串燒,餐廳也提供各類天婦羅、小食及主食等。
主食
🌸和牛味噌朴葉燒 $228
🌸迷仔鰻魚飯 $108
味噌朴葉燒乃日本飛驒的鄉土料理,在朴葉鋪上豆瓣醬、味醂、味噌醬、菇、日本大蔥後,再放上一片片的和牛,讓朴葉香味融入調味料中,牛肉慢慢烤至半熟,即成美味佳餚。
清酒
🌸Niida Jinenshu Junmai Genshu $338/300ml
串燒跟清酒天生絕配,試了這支清酒,淡麗甘口風格,容易入口。
餐廳位於Soho區,以武士為主題居酒屋店內設計型格帶日本元素牆身滿滿日本武士達摩圖案,並以金色支架營造刀光劍影效果;天花亦掛有金色花瓣以高身枱凳為主,亦有沙發座位店員親切友善,會同客人傾下計肥妹今次同同事黎食Lunch午市定食會附麵豉湯、前菜同沙律而午市同晚市Menu會有分別下次要夜晚黎食串燒飲Sake Chill一Chill先✾ 網燒沖繩豚肉蓋飯 $158豚肉肥瘦均勻,肉質軟嫩網燒迫出油脂,油香四溢京蔥絲解輕膩感帶清爽感珍珠米粒粒分明,入口煙靭✾ 浦燒鰻魚飯 $188鰻魚厚肉鮮嫩,魚皮微焦香脆入口細膩有咬口帶魚油香 醬汁比例剛剛好,鹹甜適中而鰻魚醬汁亦浸入米飯中,十分惹味✾ 柚子虎皮漬 $78口感完全唔似係雞皮,出奇地爽脆去走雞皮脂肪,用上柚子醃漬帶濃濃柚子香,相當清新開胃✾ 雞軟肉 $48雞皮焦香脆口,肉質軟嫩多汁✾ 雞腎 $37燒得爽口,厚身有嚼勁✾ 雞胸三角骨 $48燒完香脆,三角骨伴隨雞胸肉,口感豐富
餐廳位於Soho區,以武士為主題居酒屋
店內設計型格帶日本元素
以高身枱凳為主,亦有沙發座位
店員親切友善,會同客人傾下計
肥妹今次同同事黎食Lunch
午市定食會附麵豉湯、前菜同沙律
而午市同晚市Menu會有分別
下次要夜晚黎食串燒飲Sake Chill一Chill先

✾ 網燒沖繩豚肉蓋飯 $158
豚肉肥瘦均勻,肉質軟嫩
網燒迫出油脂,油香四溢
京蔥絲解輕膩感帶清爽感
珍珠米粒粒分明,入口煙靭

✾ 浦燒鰻魚飯 $188
鰻魚厚肉鮮嫩,魚皮微焦香脆
入口細膩有咬口帶魚油香
醬汁比例剛剛好,鹹甜適中
而鰻魚醬汁亦浸入米飯中,十分惹味

✾ 柚子虎皮漬 $78
口感完全唔似係雞皮,出奇地爽脆
去走雞皮脂肪,用上柚子醃漬
帶濃濃柚子香,相當清新開胃

✾ 雞軟肉 $48
雞皮焦香脆口,肉質軟嫩多汁
✾ 雞腎 $37
燒得爽口,厚身有嚼勁
✾ 雞胸三角骨 $48
燒完香脆,三角骨伴隨雞胸肉,口感豐富

以武士主題作室內裝潢的串燒酒吧 ᴋᴀᴛᴀɴᴀ 位於蘇豪區山腰位置店名 ᴋᴀᴛᴀɴᴀ 又有武士刀之意店內有不規則金色支架作裝飾 代表刀光劍影的感覺雖然我們平日晚上到訪 但人氣也很高企地面的桌子全被預訂了我們久違地坐到了吧檯位置 也很有氣氛ᴋᴀᴛᴀɴᴀ 除了是間酒吧 也是高質的串燒店食材大部分來自日本 以鳥燒為招牌菜式亦有海鮮 牛肉等多元選擇 還有不少主食跟炸物供應 𓋪 自家制月見免治雞肉軟骨𓋪 雞軟骨  𓋪 雞翼  𓋪 免治牛肉棒𓋪 豚肉秋葵卷   𓋪 紫菜芝士年糕  𓋪 茄子  𓋪 日本蕃薯因為友人不吃牛 串燒都以雞肉跟蔬菜為主免治雞肉軟骨跟免治牛肉棒 沾上蛋汁後更濕潤惹味雞軟骨及雞翼調味適中  香甜的秋葵夾著豚肉也頗驚喜私心推介軟糯的年糕串 外層還包着脆身紫菜 口感豐富 𓋪 海老天婦羅𓋪 帶子天婦羅除了招牌的串燒 天婦羅也有很多款式天婦羅蝦炸得酥脆 裏面的大蝦亦鮮味十足帶子經過油炸後仍然保持鮮嫩口感 不錯吃𓋪 迷你 (辛口) 明太子伴玉子蓋飯𓋪 冷烏冬主食也是誠意滿滿 小撮鹹香明太子放上蛋上底下的米飯吸收了蛋汁跟甜醬油迷你版本跟友人分享剛剛好冷烏冬滑溜富嚼勁 沾上醬油湯汁 口感清爽𓎺
以武士主題作室內裝潢的串燒酒吧 ᴋᴀᴛᴀɴᴀ

不少上班一族在下班後相約同事消遣一番
氣氛好不熱鬧
2023-04-12
2023-04-20 41 浏览
D歌又好聽,野又好食😋酒都好飲😍燒鱈魚干 $48,柚子胡椒雞上脾肉 $426串串燒套餐+2飲品 $238荔枝豬肉卷 $32,白鱔 $78南非鮑魚$ 118,西京燒銀雪魚 $188鰻魚脆脆 $98,海之盛天婦羅 $168冷烏冬 $78,迷你鰻魚飯 $108京都匠 純米大吟釀$680
2023-04-20 47 浏览
要做出好味的串燒,食材就相當講究,始終串燒不會用太多調味料,反而是食出食材的真味。是日到中環友聚,已經想再去日本的我就揀日式美食,慢慢食慢慢傾。◽️ 海膽包用上海苔包著滿滿的海膽,以天婦羅形式製成。外皮香脆又薄,內裡的海膽集豐腴、鮮甜、Creamy於一身,是實實在在的滿足感。◽️ 和牛味噌朴葉燒賣點是在朴葉上燒,6片和牛肉味柔嫩,而味噌醬增添了濃郁的甜味,喜歡吃和牛的可以一試◽️ 燒鳥組合一客有3款,包括:鹽燒雞蠔肉,每隻雞只有一串,嫩滑多汁;汁燒雞上髀肉、柚子胡椒雞上髀肉,同樣濃味及多汁,兩種調味各有特色。◽️ 自家製免治雞肉軟骨、免治牛肉棒平時喜歡吃雞肉棒,這次看到有雞有牛就各點一件,前早加入了軟骨、令口感增加不上;後者則肉香滿滿,沾滿蛋黃更滑更香。◽️ 西京燒銀雪魚燒一燒迫出油分,魚肉保持鮮嫩且油分十足,好美味。◽️ 芥末燒牛小排串牛小排肉味濃,加少許芥末令層次更豐富。◽️ 和牛他他與常見的他他不一樣,份量亦不少,醬汁帶清新感。🔸 日本原隻水果雪葩有不同口味選擇,包括:桃、檸檬、橙等等,而我就揀菠蘿,甜甜酸酸又夠哂清爽,作為飯後甜品一流。▪️ 安藝虎 土佐錦 無濾過純米吟釀食串燒怎可以不淺酌?這

◽️ 海膽包

◽️ 和牛味噌朴葉燒

◽️ 燒鳥組合

◽️ 自家製免治雞肉軟骨、免治牛肉棒

◽️ 西京燒銀雪魚
燒一燒迫出油分,魚肉保持鮮嫩且油分十足,好美味。

◽️ 芥末燒牛小排串
牛小排肉味濃,加少許芥末令層次更豐富。

◽️ 和牛他他
與常見的他他不一樣,份量亦不少,醬汁帶清新感。

🔸 日本原隻水果雪葩

▪️ 安藝虎 土佐錦 無濾過純米吟釀
食串燒怎可以不淺酌?這款味道入口柔和優雅,陣陣的蜜瓜香氣在口中綻放,然後能嘗到辛口感,與各種串燒也相當配搭呢!
2023-04-20 38 浏览
辛苦工作一日,最chill莫過於約朋友飲下酒,食吓嘢,傾吓偈。今日黎到新張嘅Katana 食串燒,做緊清酒買一送一,一於雞牛豬魚都叫啲試下佐下酒。🥢燒鳥組合(雞蠔、雞上髀肉)$128雞蠔肉就用鹽燒, 嫩滑多汁,另雞上脾肉用了汁燒同柚子胡椒,兩者各有風味,都好食。🥢鹽燒牛肩胛裡肌 ,芥末燒牛小排串兩款牛都好食,牛香滿滿,肩甲肉較有咬口,芥末配牛小排又幾夾喎🥢鹽荔枝豬肉卷 荔枝連豬肉一齊燒,豬肉索左荔枝汁,可以去膩,味道又更清新。🥢雞腎 燒得好爽口,沒有很乾,鹽燒已好好食。🥢雞軟骨 串燒必點之一,入口脆卜卜,過足口癮。🥢雞皮雞皮好邪惡,燒得乾身,食落一啲都唔油。🥢雞肝帶左少少汁嚟燒,甘香軟嫩,可以一試。🥢自家制月見免治雞肉軟骨雖然瘦左啲啲😂,但燒得有水準,趁熱食好正,混入雞胸軟骨,食落帶爽口,加點蛋液增添滑溜感。🥢豚肉秋葵卷,露筍豬肉卷 兩款豬肉卷,兩種不同口感,都唔錯。🥢厚切牛脷芯牛舌芯係牛脷最正嘅部分,特別爽口,牛味濃郁,食完再encore!!🥢牛湯茶漬飯 最後食番個熱辣辣嘅茶漬飯,個湯幾香濃,唔覺有好多味精,好暖胃,配兩大件牛舌,好滿足。🍶食串燒,當然要叫番啲酒飲下,鐘意清酒嘅我地揀

🥢燒鳥組合(雞蠔、雞上髀肉)$128

🥢鹽燒牛肩胛裡肌 ,芥末燒牛小排串

🥢鹽荔枝豬肉卷
荔枝連豬肉一齊燒,豬肉索左荔枝汁,可以去膩,味道又更清新。

🥢雞腎
燒得好爽口,沒有很乾,鹽燒已好好食。

🥢雞軟骨
串燒必點之一,入口脆卜卜,過足口癮。

🥢雞皮
雞皮好邪惡,燒得乾身,食落一啲都唔油。

🥢雞肝
帶左少少汁嚟燒,甘香軟嫩,可以一試。

🥢自家制月見免治雞肉軟骨

🥢豚肉秋葵卷,露筍豬肉卷
兩款豬肉卷,兩種不同口感,都唔錯。

🥢厚切牛脷芯

🥢牛湯茶漬飯

🍶食串燒,當然要叫番啲酒飲下,鐘意清酒嘅我地揀了安藝虎 土佐錦,係無濾過純米吟醸 ,呢個清酒都幾甜,但又唔係死甜個種,飲落仲帶有蜜瓜香味,好啱女仔飲,推薦。

˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳位於Soho區 *⸜( •ᴗ• )⸝*裡面以武士KATANA為主題🇯🇵環境乾淨舒服, 座位寬闊, 是一間型格純白居酒屋.ᐟ.ᐟ 氣氛絕佳, 適合同朋友一起放工後chill~。◕‿◕。˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗▫️ 安藝虎土佐錦無濾過純米吟釀 $338▪️ 日本魚糕 $68▫️ 千壽金磚玉子 $78▪️ 燒鳥組合 (雞蠔、雞上髀肉) $128▫️ 自家制月見免治雞肉軟骨 $48▪️ 雞軟肉 $48▫️厚切牛脷芯 $78▪️士多啤梨豚肉捲 $58▫️ 鹽燒牛小排 $68▪️ 鹽燒牛肩胛裡肌 $58▫️ 荔枝豬肉卷 $32▪️ 鰻魚脆脆 $98▫️ 和牛味噌朴葉燒 $228▪️ 牛肉湯烏冬面 $78˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗餐廳人氣爆滿, 記得預約.ᐟ.ᐟ每樣食物都有鮮味🫶🏻食材都係來自日本直送~🇯🇵值得一提上層比較寧靜🫧˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗ ❥ 燒鳥組合 (雞蠔、雞上髀肉)主要推介這個!雞肉非常柔嫩鮮味~✨而鹽燒雞蠔肉、汁燒雞上脾肉同柚子胡椒雞上脾肉.ᐟ❥ 自家製免冶雞肉軟骨一定要點.ᐟ.ᐟ 。◕‿◕。混入左刴碎嘅雞軟骨😙 啖啖肉有咬口🥰沾上蛋液真的超幸福🫶🏻❥ 鰻魚脆脆裡面包住鮮味的鰻魚外層香脆可口~♡

˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳位於Soho區 *⸜( •ᴗ• )⸝*
裡面以武士KATANA為主題🇯🇵
環境乾淨舒服, 座位寬闊,
是一間型格純白居酒屋.ᐟ.ᐟ
氣氛絕佳, 適合同朋友一起放工後chill~

。◕‿◕。

▪️ 鰻魚脆脆 $98
▫️ 和牛味噌朴葉燒 $228
▪️ 牛肉湯烏冬面 $78

˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗
餐廳人氣爆滿, 記得預約.ᐟ.ᐟ
每樣食物都有鮮味🫶🏻
食材都係來自日本直送~🇯🇵
值得一提上層比較寧靜🫧

˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗
❥ 燒鳥組合 (雞蠔、雞上髀肉)
主要推介這個!
雞肉非常柔嫩鮮味~✨
而鹽燒雞蠔肉、汁燒雞上脾肉
同柚子胡椒雞上脾肉.ᐟ

❥ 自家製免冶雞肉軟骨
一定要點.ᐟ.ᐟ 。◕‿◕。
混入左刴碎嘅雞軟骨😙

用上小火爐立刻燒🔥🫶🏻
薄燒和牛入口即溶~🫧

❥ 鹽燒牛肩胛裡肌
牛味濃郁,
可以沾芥末醬食~
更加惹味✨

🔍 味道:8.7/10
🔍 賣相:8/10
🔍 環境:8/10
🔍 價錢:7/10
🔍 服務:10/10
🔍 Overall: 8.8/10

2023-04-13 916 浏览
繼續返港後偽日本之旅🥹呢次黎到中環既日式串燒店KATANA by SAKEH, 位於著名既中環半山扶手電梯旁,不其然令我諗電影《重慶森林》既畫面🥹雞肉串係此店既主打賣點,而我覺得其他種類既串燒其實都好高質呢😍今次介紹下:🐔燒烏組合 ($128) 由三款鳥燒組成,包括雞蠔肉 鹽燒、雞上脾肉 汁燒、雞上脾肉 柚子胡椒。雞肉質較結實,以不同的調味點綴,就有別一番風味。個人喜歡柚子胡椒,帶甜酸味道很驚喜🐔自家制月見免治雞肉軟骨 ($48) 雞肉軟骨口感層次很豐富,沾上蛋汁更滋味🐔雞肝 ($38) 爽口感不錯🐮厚切牛脷芯 ($78) 多汁而牛味濃郁🐮和牛他他 ($98) 切片的牛肉邊經燒過,生牛肉軟綿🐮芥末燒牛小排串 ($68) 肉質軟腍,油香不錯🐷士多啤梨豚肉卷 ($58) - 經燒香的薄豚肉片包裹著原粒士多啤梨,變成帶有甜味都串燒,很特別🐷荔枝豬肉卷 ($32) 另一款有生果元素的串燒,比起士多啤梨我更愛荔枝,清新感很強🐟白鱔 ($78) 肉質結實,白膳皮燒得香脆🐟鰻魚脆脆 ($98) 樣子很可愛,表層由彩色的脆脆粒包圍著,豐富了口感,鰻魚濃味多汁🐟海膽 天婦羅 ($168) 天婦羅麵衣很脆

今次介紹下:
🐔雞肝 ($38) 爽口感不錯

🐮厚切牛脷芯 ($78) 多汁而牛味濃郁
🐮和牛他他 ($98) 切片的牛肉邊經燒過,生牛肉軟綿
🐮芥末燒牛小排串 ($68) 肉質軟腍,油香不錯

🐟白鱔 ($78) 肉質結實,白膳皮燒得香脆
🐟海膽 天婦羅 ($168) 天婦羅麵衣很脆,入口綿滑的鮮橙黃色的海膽由紫菜包裹著再經油炸,海膽鮮味在齒舌留香
🐟帶子 天婦羅 ($148) 帶子超新鮮的!軟滑的口感令人忘不了

🍶安藝廃 士佐錦 無濾過純米吟釀380mlAki
300ml ($338) 吃串燒時至少要小酌一杯,此純米吟釀香酵入口甜,不錯

鰻魚脆脆
帶子 天婦羅
海膽 天婦羅
2023-04-05
鰻魚脆脆
帶子 天婦羅
海膽 天婦羅
2023-04-09 40 浏览
中環型格風居酒屋🏮裝修型格時尚😝環境日系,仲有一幅牆Happy Friday同朋友嚟chill下食下串燒先自家制月見免治雞肉軟骨✨配埋個蛋黃醬撈住食,真係一流😚柚子胡椒雞上脾肉|雞皮紫蘇蝦卷🦐兩款都勁高質!雞肉juicy,外脆內嫩!雞翼🐥 雞皮 超脆口!露筍豬肉卷🫔超邪惡呀,入口油脂豐富鹽燒牛肩胛裡肌|芥末燒牛小排串呢兩個真係勁推❣️牛味勁濃!仲好中意個芥末醬,肉質都好軟腍!翠玉瓜|茄子🍆蔬菜類必叫😚食落都好juicy味醂魚乾🐠食落甜甜地,送酒一流海之盛天婦羅🍤即叫即整,炸粉好薄,食落好脆口燒自家製手工飯團🍘呢個食落外層滿滿飯焦,超脆口!🍶安藝虎 土佐錦無濾過純米吟醸 380ml 入口甘甜,微辛口,帶點果香!📍 KATANA by SAKEH (中環)中環士丹頓街8號地舖#中環美食 #香港美食 #串燒控 #串燒必食 #中環串燒
中環型格風居酒屋🏮
裝修型格時尚😝環境日系,仲有一幅牆
Happy Friday同朋友嚟chill下食下串燒先

自家制月見免治雞肉軟骨✨
配埋個蛋黃醬撈住食,真係一流😚

柚子胡椒雞上脾肉|雞皮紫蘇蝦卷🦐
兩款都勁高質!雞肉juicy,外脆內嫩!

雞翼🐥 雞皮 超脆口!

露筍豬肉卷🫔
超邪惡呀,入口油脂豐富

鹽燒牛肩胛裡肌|芥末燒牛小排串
呢兩個真係勁推❣️牛味勁濃!
仲好中意個芥末醬,肉質都好軟腍!

翠玉瓜|茄子🍆
蔬菜類必叫😚食落都好juicy

味醂魚乾🐠食落甜甜地,送酒一流

海之盛天婦羅🍤
即叫即整,炸粉好薄,食落好脆口

燒自家製手工飯團🍘
呢個食落外層滿滿飯焦,超脆口!

🍶安藝虎 土佐錦
無濾過純米吟醸 380ml
入口甘甜,微辛口,帶點果香!

📍 KATANA by SAKEH (中環)
中環士丹頓街8號地舖

#中環美食 #香港美食 #串燒控 #串燒必食 #中環串燒