中環新開左間式串燒酒吧餐廳,樓高兩層,裝修以日本武士文化為題,坐得舒服可以慢慢飲酒傾偈。 🍴 白鱔 $78/串 (8/10) 燒得啱啱好,魚皮香脆魚肉厚身有魚味! 🍴南非鮑魚 $98/串 (7/10) 處理得好乾淨,都爽口彈牙 🍴 紐西蘭羊架 $78/串 (7.5/10) 都燒得好嫩滑,熟度啱啱好。 🍴三文魚飯團 $48 (7/10) 飯團燒得好香脆,有飯焦,係醬油飯團加三文魚碎碎。 🍴荔枝豬肉卷 $36/串 (8/10) 荔枝甜甜地加埋豬肉,去咗油膩之餘甜甜地嘅開胃! 🍴豬頸肉 $36/串 (8/10) 燒到好香脆,肉質彈牙爽口肥而不膩。 🍴 西班牙豬腩肉 $36/串 (7/10) 肥瘦相間,一樣燒得好香口唔油膩。 🍴 汁燒牛肋 $68/串 (7/10) 燒燶有少少香嘅味道,有口感有肉汁,甜甜地。 🍴厚切牛脷芯 $78/串 (7/10) 牛舌非常厚身,有三件左右,咬落去爽口彈牙好有牛肉嘅香味,用咗鹽同埋胡椒去醃,幾濃味 🍴 自家制免治雞肉軟骨 $55/串 (8/10) 有口感,爽爽脆脆,加埋蛋汁真係好好食! 🍴 雞軟骨 $36/串 (7/10) 正常,幾爽脆。 🍴 鹽燒雞脾肉 $38/串 (7.5/10) 好厚肉,雞皮燒得香脆,肉質唔乾。 🍸Bee's Knees $118 (8/10) 入面有蜂蜜,檸檬同埋gin做底,酸酸地好易入口,啱晒有少少想飲酒,但唔怕飲得想微醺嘅人。 🍸Cosmopolitan $118 (7/10) 酸酸地有西柚味。 推薦指數: 7.5/10 好就腳係bakehouse對面,環境好chill,可以一路食串燒一路飲酒。
I finally tried KATANA a Japanese izakaya and sake bar located in Central 🇯🇵 🍶 I regret not trying this sooner because there are definitely a handful of dishes that I will be dreaming about 🤤I’ve tried Beef Tongue Skewers from a few places in HK and I can confirm that KATANA’s is within the top 2 best I’ve had so far. TRUST ME you’ll become a Beef Tongue lover after this experience! 😍The “Hamachi Kama” (Yellowtail Collar) and “Hanger Steak Don” wasn’t a chef’s recommendation on the menu but it’s

The “Hamachi Kama” (Yellowtail Collar) and “Hanger Steak Don” wasn’t a chef’s recommendation on the menu but it’s a real hidden gem 🔥 The Yellowtail Collar was unbelievably meaty and that Steak Don was pure umami and buttery goodness!!

My Top Recommendations:

⭐️ Japanese Fresh Oyster $118
⭐️ Japanese Miso Crab Meat w/ Uni Paste $138
⭐️ Beef Tongue Centre Cut $78
⭐️ Chicken Skin $36
⭐️ Hanger Steak Don $118
⭐️ Japan Hamachi Kama $108
⭐️ Minced Chicken w/ Egg Yolk $55

Vegetarian options: There's a selection of vegetable skewers you can order, including mushroom, peppers, and more!
Hanger  Steak  Don
Japan  Hamachi  Kama
Japanese  Fresh  Oyster
Beef  Tongue  Centre  Cut
Japanese  Miso  Crab  Meat  w/ Uni  Paste
Minced  Chicken  w/  Egg  Yolk
Pepper  Skewer
Matcha  Red  Bean  Mochi  Cake
Grilled Salted  Chicken  Thighs
2024-03-03
Japanese  Fresh  Oyster
Beef  Tongue  Centre  Cut
Pepper  Skewer
2024-03-02 86 浏览
之前去過位於中環蘇豪區嘅日本居酒屋KATANA已經覺得相當唔錯最近留意到佢地社交平台都轉左新餐單就心思思過黎試下蟹膏豆腐豆腐嫩滑又帶點蛋香夾起上黎唔會好易散開上層加上鮮甜蟹肉仲有3色蟹籽 脆卜卜同樣鮮甜皮蛋芫荽豚肉卷將充滿港式風味嘅元素加日式串燒外層豚肉充滿豚脂香唔會燒得過乾內裏包住彈牙嘅皮蛋同時夜有香氣濃郁嘅芫菜感覺都幾特別同估唔到都幾夾雞皮雞皮係每次去居酒屋必點串燒之一雞皮烤得香脆乾身咬入口唔會油淋淋味道充滿豐腴雞油香氣雞腳筋腳筋位好爽脆入口充滿嚼勁味道鹹香惹味海膽松葉蟹蓋甲羅燒講到日式居酒屋嘅燒物點少得甲羅燒質感濃郁又蟹羔鮮味再加上海膽後令鮮味更昇華配搭梳打餅脆卜卜和牛三文魚籽釜飯好豪華嘅釜飯飯面上加入大量晶瑩剔透嘅三文魚籽及和牛粒每粒三文魚籽都好飽滿入口脆卜卜 咬穿魚籽後內裏溢出極鮮嘅魚卵精華和牛粒充滿嚼勁得黎又唔過韌充滿陣陣牛脂香氣鍋底嘅飯粒經餘酒變成脆口嘅飯焦入口更惹味得黎亦增添層次感綠茶蕨紅豆白玉最後以classic日式甜品做結尾紅豆唔會過甜 配上Q韌白玉同脆身嘅中餅夾起一齊食好滿足
最近留意到佢地社交平台都轉左新餐單

紅豆唔會過甜 配上Q韌白玉同脆身嘅中餅
夾起一齊食好滿足
  • 海膽松葉蟹蓋甲羅燒
2024-02-03 124 浏览
走進呢間餐廳,感受到濃濃嘅日式風情,簡單唔花巧嘅裝潢,瀰漫住居酒屋嘅暖意。一入座,就有三兩好友圍埋一齊喇低聲,開心滿滿,頓時感到心癒呀。🍶先點咗和牛味噌朴葉燒,上桌嗰刻忍唔住嗅吓淡淡嘅味噌香氣,一燒開,溢出嘅香濃肉汁真係令人垂涎。咬落去,和牛肉腍滑得黎夠咬口,攞筷子夾塊冬菇或者大蔥一齊嚟食,感覺極好,肉同菜嘅鮮香美味兜得正正!😋串燒套餐更加係勁吸引,六款串燒配杯清涼Gin Tonic,飲食之間返嚟個幾口酒,真係太合拍喇!每串燒都獨有特色,無論係Q彈嘅雞軟骨定係鮮美嘅雞腎,都係啱晒呢個夜晚。免治雞肉串啲肉汁爆哂出嚟,入口即溶,鹹鹹甜甜真係好味到叫人停唔到口!🥢最後,呢度嘅迷你鰻魚飯真係畀粒讚!鰻魚燒得啱啱好,嗰啲醬汁同飯粒嘅融合,就好似樂隊嘅和音咁,令人聽落都覺得心滿意足。總之,今晚嘅食飯體驗,真係可以用「溫馨」兩個字嚟形容,仙氣飄飄,哈哈!下次還會再嚟,約埋更多好友分享著個令人愉悅嘅晚上。🌆

最近發掘到呢間喺中環蘇豪嘅日式餐廳,主打串燒同一系列燒酒,裝潢行型格風,枱與枱之間嘅距離夠寬,坐得都幾舒服👍🏻 而家經Openrice訂枱仲會送岩手縣生蠔,成隻手掌咁大又肥美🦪🤤最推介🍚特盛香煎鵝肝野菌釜飯 ($368),有成3塊鵝肝咁多,油香十足入口即溶!撈埋雜菌一齊食味道就啱啱好~份量都幾多,建議3-4個人share🙌🏻🍡紫菜芝士年糕($38) 口感軟糯,包住啲芝士勁正😍仲有比較特別嘅菜式例如芥末燒牛小排串 ($68),口感幾得意嘅花膠天婦羅 ($148)等。🥢粟米($32) | 自家制月見免治雞肉軟骨 ($48) | 汁燒魷魚串 ($48) | 和牛牛脷芯 ($128) - 其他串燒都好食!飲品方面,店員就堆介咗就我哋試安藝虎土佐錦 Sake ($488),飲落有淡淡嘅蜜瓜香,好易入口🍈仲可以揀自己鍾意嘅sake杯飲都飲得開心啲😆整體嚟講食物同服務質素都好好,好適合同朋友嚟食住串燒飲sake傾下計🫶🏻

岩手縣生蠔
紫菜芝士年糕
特盛香煎鵝肝野菌釜飯
[ #caloriefoodie中環 ]• 𝙺𝙰𝚃𝙰𝙽𝙰 𝚋𝚢 𝚂𝙰𝙺𝙴𝙷 •🐿-​ 位於中環蘇豪嘅高質日式居酒屋🏮除咗居酒屋必備串燒外 仲有特色主食揀✨推薦大家必試特盛香煎鵝肝野菌釜飯🤤整體食物質素都好高 而且店員服務都好貼心呢家Openrice訂座仲每人送一份生蠔🦪同埋所有清酒款式🍶買一送一添-🦪 日本生蠔 💰$138日本直送生蠔味道鮮甜、爽口 幾有海水味🌊而且有手掌大細 食落好有口感 大滿足!!😋 -🥖 鰻魚脆脆 💰$128 一共有6件 係幾推薦嘅佐酒小食🤏🏻每件既外層都佈滿球狀脆脆 咬落格外酥脆而內裡就包住鰻魚肉 真正做到外脆內軟✨-🥘 特盛香煎鵝肝野菌釜飯 💰$368覺得餐廳嘅主食選擇都好特別同吸引而呢一款釜飯食完有種想再食嘅感覺🤤一共有三片香煎鵝肝 每片嘅油脂感十足配上冬菇、金菇等野菌類 混合而食野菌可以幫鵝肝解膩 亦增添整個釜飯味道-🦆 濃味鴨肉鍋 💰$328原本想食海鮮珍饌鍋 但當日售罄🥲店員就向我地推薦另一人氣鍋類🍲比起日式 個人覺得鴨肉鍋好台式感覺😹 鴨肉嘅份量都幾多 而且有豆腐、菜、菇等湯鍋內嘅配料都沾上鴨肉嘅香氣 食落舒服-👩🏻‍🍳 終於到居酒屋重頭戲 — 串
[ #caloriefoodie中環 ]

整體食物質素都好高 而且店員服務都好貼心
呢家Openrice訂座仲每人送一份生蠔🦪
同埋所有清酒款式🍶買一送一添
🦪 日本生蠔 💰$138

日本直送生蠔味道鮮甜、爽口 幾有海水味🌊
而且有手掌大細 食落好有口感 大滿足!!😋

🥘 特盛香煎鵝肝野菌釜飯 💰$368

覺得餐廳嘅主食選擇都好特別同吸引
而呢一款釜飯食完有種想再食嘅感覺🤤
一共有三片香煎鵝肝 每片嘅油脂感十足
配上冬菇、金菇等野菌類 混合而食
野菌可以幫鵝肝解膩 亦增添整個釜飯味道
🦆 濃味鴨肉鍋 💰$328

原本想食海鮮珍饌鍋 但當日售罄🥲
店員就向我地推薦另一人氣鍋類🍲
比起日式 個人覺得鴨肉鍋好台式感覺😹
鴨肉嘅份量都幾多 而且有豆腐、菜、菇等
湯鍋內嘅配料都沾上鴨肉嘅香氣 食落舒服

📍 中環蘇豪士丹頓街8號地舖

#caloriefoodie
  • 特盛香煎鵝肝野菌釜飯
2024-01-11 678 浏览
放假去大館行下,經過呢間居酒屋,見到餐廳門面覺得幾型,入面就以日本武士作主題,燈光偏暗,幾有氣氛,型格中滲透出一點點日式風情~君之井 山廃 純米吟釀300𝓂𝓁 先揀一個自己喜歡的清酒杯🍶來自日本新瀉妙高地的一款清酒,味道比較濃郁、純淨的山廃清酒,感覺清爽易入口,幾好~特盛香煎鵝肝野菌釜飯熱辣辣嘅鵝肝野菌釜飯,一拎上枱已經聞到好香,真係未食已經流口水!鵝肝煎至表面金黃,內裏軟嫩,入口即溶配上野菌釜飯,真係十分滋味!食到最後仲有脆卜卜飯焦,平時唔鐘意食飯嘅我都忍唔住🥹濃味鴨肉鍋來自日本關西地區嘅一款菜式,幾特別呢!用多種食材熬煮而成的湯底,加入鴨肉、大蔥、芹菜、冬菇及豆腐,味道清香,湯頭濃郁但清爽,鴨肉香濃有咬口,同湯底好夾,值得一試!蕃薯天婦羅炸粉夠薄,蕃薯香甜,入口唔會覺得油膩,配上天婦羅汁剛剛好~另外,我地叫咗幾款串燒,全部都係即叫即燒,自家制月見免治雞肉棒好juicy,味道唔錯入口即溶、脂香味濃芥末燒牛小排超香脆燒雞皮,冇肥膏👍🏻咁啱撞正happy hour, 3款串燒+1杯飲品,只係$138,非常抵呀!整體味道幾好,環境及菜式都頗有特色,下次可以再嚟

君之井 山廃 純米吟釀300𝓂𝓁

蕃薯天婦羅
炸粉夠薄,蕃薯香甜,入口唔會覺得油膩,配上天婦羅汁剛剛好~

芥末燒牛小排
入口即溶、脂香味濃芥末燒牛小排
超香脆燒雞皮,冇肥膏👍🏻

濃湯鴨肉鍋

整體味道幾好,環境及菜式都頗有特色,下次可以再嚟
芥末燒牛小排
  • 燒雞皮
2024-01-10 74 浏览
開開心心Happy Friday嗌個最貴嘅和牛丼set,我本身冇睇清楚佢係生牛肉,咁之後知道左就特登order全熟。waitress講左全熟可能會「鞋」我都OK。但係,「鞋」同埋「咬唔到」係兩個概念囉好冇?碗野上都黎,除咗個樣係牛肉,啲肉唔可以話係靭,係根本咬都咬唔開!吞到吞唔落!搵咗幾個同行朋友試都咬唔開,成粒擦子膠咁,完全超越左「食物」嘅 definition。之後搵咗waitress過嚟即場示範,佢淨係碌音機式「我話講咗俾你聽會鞋㗎啦」、「我講左你知會鞋」、「和牛成本太高唔退得」拒絕換其他嘢食或退款。我想問下,如果食物質素本身就係會全熟之後不可食用,係咪應該直接拒絕落order會仲合理?如果照你用「事先聲明概不負責」嘅邏輯,係咪我order生雞肉丼你又ok呀?事先聲明左唔洗對食物出品負責?最後,可能我見識少,真係未食過d成本咁高,而又熟左就咬唔爛嘅「和牛」喇

2024-01-08 79 浏览
朋友帶我去中環SOHO威,去咗《KATANA by SAKEH》chill住食同傾計,環境氣氛濃厚,下次放工再黎先。🍶君の井 味道濃郁,純淨嘅山廃清酒,口感清澈,易入口,大推🥹🍚特盛薈煎鵝肝惹菌蓋飯 $368一呈上已經聞到淡淡鵝肝香,望落肥美勁吸引。一食溶化喺舌尖嘅綿密、油脂豐富,口感如絲🌸雜菌清香,平衡油膩感,加上米飯燴得恰到好處,成個組合設計有心思,超岩食屬必叫😆🍲濃味鴨肉鍋 $328湯味道很柔和不會膩,大蔥、芹菜、香菇的清甜可以減膩,暖身養胃。鴨肉份量滿滿,與湯相夾,濃味剛好🫶🍢和牛牛脷芯 $128肉味醇香、 鮮嫩多汁,豐富油花超刺激,厚煎好正。沾上芥末醬,令味道更有層次🌈🍤花膠天婦羅 $148花膠天婦羅爽口,炸得酥脆,配上秘制特式wasabi汁,為味蕾帶黎新感受🥰🍰備長炭福罔士多啤梨卷 $98呈上時有精緻蠟燭,好fancy好岩打卡📸黑芝麻麻糬超有口感;和菓子精緻甜甜的;士多啤梨卷由多層製成,勁有心機❣️

🍶君の井
味道濃郁,純淨嘅山廃清酒,口感清澈,易入口,大推🥹
君の井

特盛薈煎鵝肝惹菌蓋飯
和牛牛脷芯
備長炭福罔士多啤梨卷
2023-12-22 84 浏览
review個個大讚嘅鰻魚脆脆同海膽包,完中大伏… 鰻魚脆脆係完全食唔到鰻魚味,只有一陣炸粉味,正確啲黎講係澱粉味。而個海膽包入面嘅海膽係overcook嘅狀態,乾晒完全冇海膽應該要有嘅juicy口感…諗住叫其他普通串燒應該冇死啦,個露荀豬肉串一上枱我地全部人呆左,3條bb露荀仔比一塊超薄豬肉片包住一層,目測一塊平時打邊爐嘅豬腩片切開分3份… 其他肉類只可以話係放得入口嘅資素而係唔值佢個價錢!整體只可以話,呢間串燒係貴價又難食。好食嘅串燒舖中環仲有其他好選擇😮‍💨

2023-12-09 107 浏览
本來睇 Openrice好評咁多又穩唔到野食,咁啱 Yardbird同 Birdie都滿佐,見到呢間野有位就試下,點知超級中伏。首先就係價錢貴都唔緊要,但無諗過食物質素咁差。張單影佐叫佐 d 咩,首先基本上无一樣配得上呢個價錢。鰻魚飯同係超市買差唔多,雞肉完全唔得,其他有d鹹到咩咁,有d淡到咩咁。鮑魚無味。再加上完全無服務,中途加茶都無。然後Chicken Combo等佐一個鐘都唔上。完全理解為何週六夜晚中環蘇豪佢可以無人食。

2023-11-07 110 浏览
最近好多同事都要離開公司🙋🏼♀️🧳🧳,✈️所以要好好Farewell下,平時食開酒樓,今日換個環境、食下日式菜。呢間餐廳既師傅烹調技術一流,刀工,火候十足。所有食物都好滿意。🚀雞串燒丼🍽D食材、味道到擺盤都非常吸引。以炭火烤制的嫩滑雞肉串為主要配料,搭配上香噴噴的白飯,,非常彈牙,惹味鹹香。🚀免治雞肉軟骨棒🍽免治牛肉棒肥美有咬口,口感豐富。擺落去一陣就熟,又不會太油膩👍🏻👍🏻。牛肉既脂肪和瘦肉既比例完美,肉味濃鬱。🚀柑醋蕃茄🍽以新鮮的蕃茄為主料,搭配上柑橘的酸甜味道和醋的清爽口感,蕃茄的酸甜和醋的清爽相互融合,口感鮮美,令人回味無窮。餐廳嘅裝修風格好好,而且服務質素有保障,好寬敞光猛.😌😌
🚀雞串燒丼🍽
🚀免治雞肉軟骨棒🍽免治牛肉棒
🚀柑醋蕃茄🍽
餐廳嘅裝修風格好好,而且服務質素有保障,好寬敞光猛.😌😌
因為唔想唸要咩串燒好,就直接叫咗一仲特別餐牌加上每一款都係好吸引所以就叫了٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́) $688一個人大概有5款食物加一個甜品仲有飲品🥤前菜選擇了柑醋蕃茄🍅 蕃茄好開胃酸酸甜甜,好適合一開頭食。金磚豆腐,就係脆脆的大概係正常水準^o^還有免治牛肉棒和鰻魚脆脆,平時大多數食免治雞肉串,第一次食牛肉串🐮個人幾鐘意食喎!而鰻魚多咗脆脆,口感更好!最後主食揀咗湯茶漬飯,湯飯所以濕濕地,更容易入口食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2023-10-31 85 浏览
成日經過呢間日本餐廳就聞到串燒嘅香味,所以今日特登試下呢間餐廳。首先是自家制手工飯團,以精心製作的手工飯團為主要食材,搭配上各種美味的填料,味道鮮美,口感豐富。☦️🔯海膽包。新鮮的海膽搭配上精緻的包子皮,入口即化☦️🔯。燒澳洲龍蝦串。每一口都能品嘗到龍蝦的鮮美和炭火燒烤的香氣。燒鳥組合包括雞蠔肉、雞上脾肉和柚子汁燒雞上脾肉。配以獨特的調味汁,燒烤而成。☦️🔯免治雞肉軟骨棒口感酥脆,外脆內嫩。柚子虎皮漬選用柚子製作而成。它的酸甜味道和柚子的清香,增添了一種特別的風味。還包括泉姬柚子酒,它帶有柚子的獨特香氣和酸甜口感,為用餐體驗增添了一份特別的享受。☦️🔯有機會再來試下其他串燒和刺身☦️🔯,好期待下次!

有機會再來試下其他串燒和刺身☦️🔯,好期待下次!
2023-10-30 60 浏览
💮柚子虎皮漬💮💠一年一度既生日,搵左一位多年無見既好友為我慶祝生日,大家百忙之中抽時間前來中環食Special Set,😝朋友搵到一間位於中環既餐廳,專食日本菜,呢度既環境格調好啱我地係度傾計,靜靜地又好舒服☺️,燈光柔和,🧡價錢便宜又合理,最重要有質素,我地叫左好多好野食,太肚餓關係先來一碟柚子虎皮漬,酸酸甜甜既味道,加上清新既柚子,愈食愈好食,好似會食上癮咁~💮柑醋蕃茄💮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻跟住再來一個開胃菜,都係酸酸甜甜既味道,不過仲加埋蕃茄,令到好開胃又健康,蕃茄又有美白功效,食晒之後仲會靚啲添阿~ 💮燒澳洲龍蝦串➕焼鳥組合💮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢個組合要推介下,首先有幾串燒出來既龍蝦串,燒到好有龍蝦味,一拎到上枱都嗅到,真係好好食,龍蝦肉好柔軟,雞蠔肉好有雞香,雞上髀肉既肉質好豐厚又有口感,柚子汁燒雞上髀肉仲好食,好開胃又夠入味,做呢份高質串燒,真係要有咁上下技術先得~💮海膽包💮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好有口感,佢既皮脆卜卜再加上海膽,呢種食法係好有喜感,一食就會愛上~💮湯茶漬飯💮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢個係日本都成日見,好食,係好傳統美食,味道絕對好~💮湯烏冬💮👍🏻
💮柚子虎皮漬💮
💮柑醋蕃茄💮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💮燒澳洲龍蝦串➕焼鳥組合💮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💮海膽包💮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

💮湯茶漬飯💮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢個係日本都成日見,好食,係好傳統美食,味道絕對好~
💮湯烏冬💮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
烏冬既質感好柔滑,用上高品質既日本烏冬,真係好好食,仲有既優點就係溫度好高,食個陣要小心~
💮安藝虎土佐錦無濾過純米吟釀💮👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
真係好正,係special set先有架,忽然間覺得自己係專屬VIP,一邊食住咁優質既料理,一邊再嘆返杯,咁香醇既吟釀,真係人生一大樂事~