2021-02-21 1759 浏览
上網見到Kelly’s咁多人稱讚,又係米芝蓮,試食太郎當然唔會放過啦係foodpanda訂咗牛肉紫菜黑米飯卷及辣炒年糕$88點知去到攞外賣,職員才說沒有牛肉,佢有幾份已經做好晒嘅紫菜飯卷放喺度,得返呢幾盒出售,等我仲以為係叫即做添失望因為我想食黑米飯,只有蔬菜係黑米,所以最後就要咗蔬菜紫菜黑米飯卷,蔬菜又冇味道,飯又冇味道其實呢舊嘢係營養餐,將所有嘅原始食物包埋一舊,包得好靚添,食咗會飽肚同埋感覺非常之健康。兩款泡菜都唔係平時食開中式或者韓式嘅味道。辣炒年糕有兩款年糕喺入邊,一款係又幼又長,另一款係又粗又短,味道偏辣,醬汁杰撻撻,唔係正宗嘅韓國料理出品可能係我誤會咗,我一路都以為呢間野係正宗韓國菜添原來係外國人做嘅韓國菜,所以係外國人口味

係foodpanda訂咗牛肉紫菜黑米飯卷及辣炒年糕$88
失望

兩款泡菜都唔係平時食開中式或者韓式嘅味道。
辣炒年糕

可能係我誤會咗,我一路都以為呢間野係正宗韓國菜添

原來係外國人做嘅韓國菜,所以係外國人口味
外卖自取
  • 蔬菜紫菜黑米飯卷
  • 辣炒年糕
一個人放lunch,又想食好啲啲,又想健康啲就即刻上🐼訂左個外賣一直都好想試Kelly’s Cape Bop但見一個卷平均比出面貴 真係唔係好捨得食真係即場有韓國店主親身包俾你價真價實韓國菜🇰🇷👊🏽🤤但係今日食完之後真係:一分錢一分貨🤩 捨得所以值得 一定要試!
一個人放lunch,又想食好啲啲,又想健康啲
就即刻上🐼訂左個外賣
一直都好想試Kelly’s Cape Bop
但見一個卷平均比出面貴 真係唔係好捨得食
真係即場有韓國店主親身包俾你
價真價實韓國菜🇰🇷👊🏽🤤
Duo套餐(紫菜飯卷+辣炒年糕)
牛肉紫菜蛋卷
2021-01-15
Duo套餐(紫菜飯卷+辣炒年糕)
牛肉紫菜蛋卷
  • Beef Kimbap
  • Egg Roll
-🦄KELLY’S CAPE-BOP @kellyscapebop-VEGAN KIMBOP Hkd80Rating🌕🌕🌕🌑🌑-⚠️純素款式KIMBOP係MENU上面無架🙈⚠️其實我都唔知佢哋會唔會再供應😂⚠️個陣係我膽粗粗咁問吓😗佢哋好人先整比我🥺⚠️但係另外有提供蛋奶素嘅素食款式KIMBOP🌯⚠️如果你係純素人士🌱要先向店員查詢喔🤤-原來佢哋已經連續5年獲得米芝蓮指南街頭小食推介一年前我都有食過呢間米芝蓮嘅韓式小食店🇰🇷個陣係食普通嘅紫菜包飯走飯🙊即係變咗蛋絲🍳想知道詳情可以睇返我一年前嘅介紹POST😆走飯嘅KIMBOP係好啱啲唔想食咁多碳水🍚但同時又想食紫菜包飯過吓口癮同心癮嘅人🤭不過我今次仲癲🤪🤪ORDER咗呢款純素嘅版本原本搵雞蛋代替白飯嘅部分都無埋🍳變成蔬菜🥬全部都係滿滿嘅綠色💚令我心情十分舒暢愉快☺️不過因為我買外賣返屋企食😢擺得太耐紫菜淋曬但係入面啲蔬菜全部都好新鮮😗可能味道會比較淡而唯一嘅調味應該係醃製過嘅牛蒡絲同蘿蔔絲🙈不過我自己就加埋旁邊嘅泡菜同蘿蔔一齊食😈唔係就真係好淡無咩味😗UM...其實都無咩特別畢竟要80蚊一盒嘅KIMBOP🙈個人覺得貴咗啲😌但佢又係米芝蓮喎🤔我下次都
VEGAN KIMBOP Hkd80

雞蛋取替白飯個款好食好多😋起碼雞蛋係甜嘅😛
不過純素呢款就再低卡路里同低碳啲👍🏻😌
純粹睇返你當日嘅需要而去衡量想叫邊款啦😗
2020-12-14
5 分钟 (外卖自取)
2020-11-25 1053 浏览
突然記得有間不顯眼的街頭小店已連續幾年2016-2020攞咗米之蓮街頭小食推介,於是特別去試吓。當日老闆娘在收銀處我便叫她推介我那種kimbop,她幫我選了豬肉紫菜卷(pork kimbop without rice)。她態度友善、親切很有媽媽的感覺,後來才知道老闆娘不是每天都來這分行的。看到牆上的介紹原來舖頭的名字是女兒的名字Kelly,開舖頭的原因是Kelly讀書的時候媽媽即老闆娘希望為Kelly製造一個又好味又健康的愛心飯盒,經過很多次的嘗試,媽媽覺紫菜卷是最徍的食物。因為紫菜卷變化萬千、容易攜帶、營養豐富及非常之美味。老闆娘希望將這美食介紹給香港人。紫菜卷的顏色配搭非常吸引,食物是即叫即整的,我大約等候了5-10分鐘。紫菜卷裡面有牛蒡、紅蘿蔔、青瓜、蛋絲還有碎豬肉當然唔少得就紫菜,真材實料,營養豐富。最初我亦擔心沒有飯的紫菜卷會不會飽肚,原來吃一條紫菜卷已非常飽肚,另外,他們的兩種配菜亦非常美味。老闆娘還免費給我一碗紫菜湯令我10分驚喜🤗其實這是我第一次幫襯,沒有想到老闆娘會免費給我紫菜(因為如果要加紫菜湯是要加$20)小舖有這樣的服務實在令我十分驚喜,小小的舉動已經light

其實這是我第一次幫襯,沒有想到老闆娘會免費給我紫菜(因為如果要加紫菜湯是要加$20)小舖有這樣的服務實在令我十分驚喜,小小的舉動已經light up my day,開心其實是很簡單的。將心比心就是他們成功之道。🥰
2020-11-25
午餐
2020-09-28 1923 浏览
呢間韓式小店連續5年獲得米芝蓮推介街頭小食🤩呢次係我第二次買~蟹肉蛋卷($100)所謂嘅蟹肉係蟹柳😂好食但我下次會叫返平$20的芝士蛋卷🧀牛肉紫菜飯捲($80)足料又大份,味道係食材嘅原味,好健康嘅版本💓韓式薄餅($70)同一般泡菜煎餅唔同,即叫即炸,外面好煙靭而入面係滿滿的泡菜、蕃薯麵、豬肉等,好有驚喜😆.This small Korean restaurant has been recommended by Michelin for street snacks for 5 consecutive years🤩This is my second purchase~ Crab Egg Roll ($100). The so-called crabmeat is actually crab sticks😂Beef Kimbop ($80)is healthy, full and large💓The Korean pancakes ($70) is different from regular kimchi pancakes, full of kimchi and sweet potato
This small Korean restaurant has been recommended by Michelin for street snacks for 5 consecutive years🤩This is my second purchase~ Crab Egg Roll ($100). The so-called crabmeat is actually crab sticks😂Beef Kimbop ($80)is healthy, full and large💓The Korean pancakes ($70) is different from regular kimchi pancakes, full of kimchi and sweet potato noodles filling. It was surprisingly tasty😆
2020-09-04
10 分钟 (外卖自取)
  • 芝士蛋卷
2020-09-21 993 浏览
灣仔人應該有聽過呢間小店,連續幾年拎米芝連。機緣巧合之下發現原來係我朋友嘅朋友開嘅,老闆娘仲有喺駐香港韓國文化院教授烹飪。DUO SET ($100 ):可以自己配搭,我揀咗紫菜飯卷(김밥)同炒年糕(떡볶이)。김밥可以揀咩米同咩餸,我要咗黑米加牛肉。睇相好似得六件,但其實有兩層,唔會食唔飽。味道方面,我鐘意佢夠fresh。同傳統김밥 唔同,佢調味冇咁濃之餘,仲加咗好多蔬菜。而且,啲料多過飯,食完唔會覺得飽飽滯滯。至於떡볶이呢,我印象中都辣辣地,但係好好味,係啲魚糕有啲太冧。我平時唔好炸物,但佢個炸紫菜粉絲卷又幾好食喎!總結,價錢唔平,但都算抵食,一分錢一分貨嘛。

總結,價錢唔平,但都算抵食,一分錢一分貨嘛。
外卖自取
2020-09-05 1143 浏览
簡簡單單韓式飯卷(外賣自取)晚上七點到達只賣剩兩盒,豬肉及吞拿魚口味,雖然不是原先想要的口味但還是膽粗粗買了外賣回家。飯卷足料而且有數走韓式冷盤在旁作配菜,非常開胃,沒有什麼期望的我們覺得意外地好味!而且非常非常飽肚,那天只吃了半盒就已經很飽,剩下的就放了雪櫃作第二天的午餐,飯卷便當本是冷吃,所以第二天再吃依然清新。廚師也會把飯卷的頭尾放到盒內,真正做到環保不浪費,健康而足料。配料都是新鮮及清新口味,很適合夏天吃。
簡簡單單韓式飯卷(外賣自取)
2020-08-05
5 分钟 (外卖自取)
2020-08-21 1262 浏览
時常聽到人講: 愈健康愈難食。今次就嚟打破大家呢個觀念,美食都可以食得健康👍🏻呢間韓式外賣小店主打營養健康飯卷,連續五年榮獲米芝蓮推介之街頭小食。牛肉紫菜飯卷$70🐮五顏六色,賣相已經好吸引,而且餡料豐富,有紅蘿蔔,牛蒡,酸蘿蔔,青瓜同蛋絲,蔬菜嘅份量佔咗一半,食落清甜爽脆,有種好清新健康嘅感覺。除咗白飯之外,仲可以選擇黑米飯同無飯(用蛋絲代替)。附送兩款前菜,泡菜蘿蔔絲同醃黃蘿蔔,酸酸甜甜帶點微辣,口感爽脆。10件飯卷,份量剛剛好係健康午餐之選。

牛肉紫菜飯卷$70🐮
除咗白飯之外,仲可以選擇黑米飯同無飯(用蛋絲代替)。
10件飯卷,份量剛剛好係健康午餐之選。
Kelly’s Cape Bop已經連續五年榮獲米芝蓮指南街頭小食推介,由2016年至今其實都曾經多次到訪,在我心目中一直是健康與味道並重的選擇,雖然價錢偏高而食物份量未必夠飽足,但作為小食實在無可挑剔。以前餐牌上的選擇較少,現在明顯變得更加豐富多樣,但主要都貫徹其一向健康的風格;雪櫃內亦放有各種自製飲品及泡菜可以選購。初開業時店內仍有兩張小桌可以立食,但現在已經拆除只供應外賣,依舊不改的是食物都是即點即製確保新鮮。Chicken Salad without rice Kimbop ($80)以往每次都定必會點招牌飯卷,首次嘗試「無飯」版本,除了一如既往有蘿蔔絲、牛蒡絲、青瓜絲等五彩繽紛的蔬菜外,特別在用上以美國雞髀肉製成的炸雞、雞蛋產品及紅莓乾。將飯以綿綿蛋層取而代之份外輕盈健康,而炸雞更依然保持香脆,加上紅莓微甜更加清爽。但畢竟以蛋取代飯粒,比較近似輕食,正常的牛肉黑米飯卷會更加飽足。Kimchi Pancake Egg Rolls ($100)將整條韓式泡菜煎餅與蛋卷合二為一實在是前所未見,煎餅口感煙韌並帶微微辛辣,當中更充滿泡菜及薯粉等材料。蛋卷混合蔥花及紅蘿蔔粒,濕潤鬆軟亦不

Beef Black Rice Kimbop

Kimchi Pancake Egg Rolls
蛋卷混合蔥花及紅蘿蔔粒,濕潤鬆軟亦不會過分油膩,與泡菜煎餅的煙韌感與微辣配合起來味道恰到好處,層次十足。
Cheese Egg Rolls
相比以前舊版的芝士蛋卷,體積明顯變得更大更厚,口感亦更加濕潤,大有進步。

Tteokbokki ($80)
Tteokbokki
配料方面選擇了炸紫菜卷,炸得酥脆的紫菜內裹住粉絲,而年糕及魚糕亦煮得煙韌入味,辣中帶甜。

Salad ($40)
Salad
由南瓜、番薯、鷹嘴豆及沙律醬混合而成,口感綿密粉糯,加上紅蘿蔔及椰菜絲等營養豐富。

Lemon Ginger Soda ($50)
Lemon Ginger Soda
自家製的糖漬薑檸檬片另配一樽韓國直送的有氣水,酸甜開胃相當清爽。
Beef Black Rice Kimbop
Lemon Ginger Soda
2020-08-17 590 浏览
🇭🇰Kelly's Cape Bop·呢間我一路以嚟都好想試㗎 因為佢好近我公司 而且好似幾年都有米芝蓮推介 好似好正咁 但係因為我好驚男同事會唔夠飽 所以一路都冇試過 今次我自己一個買外賣返公司食我就去咗試啦😈😈·無飯雞肉紫菜飯卷$80我係喺OpenRice度訂嘅 所以再有$20嘅優惠😏佢比我想中大盒 總共有9舊 比平時嗰啲韓式飯捲大條勁多 而且超級足料 我食呢個無飯既都食唔曬🤤😂😂佢個雞肉係有個吉列皮咁 所以超脆 口感好好🐤其他嗰啲配料全部都超級清爽 勁好食 而且係真係切得好幼 所以食落口感好好 中間有個唔知係牛蒡定魷魚既都好好味😎今次我呢個係無飯既 用左雞蛋絲代替 我自己超鍾意 健康得黎完全無影響佢個味道 啲蛋絲仲要超好味 你睇佢個close up就知佢真係超有心機🥰·#rbyeat#rby韓國菜#rby灣仔·📍灣仔莊士敦道57號地舖
🇭🇰Kelly's Cape Bop

📍灣仔莊士敦道57號地舖
無飯雞肉紫菜飯捲
  • 無飯雞肉紫菜飯卷
2020-07-11 1015 浏览
連續五年得到米芝連既韓國小店🥰其實我不嬲唔會因為間店得到米芝連就特登去,呢d野唔代表一定啱自己食今次都係咁啱經灣仔所以去買黎試下😎呢間係外賣店,主要係買韓國街頭小食有紫菜飯卷,辣炒年糕,韓式拌飯,厚蛋燒...種類唔算多,不過全部都係我杯茶😂我外買佐份紫菜飯菜,有八塊,每塊都好大舊d料好足,有牛肉,炒蛋,紅蘿蔔,青瓜,菜莆...而飯只是最外薄薄一層😏算係我食過飯量少,材料好足嘅紫菜飯卷😆又好新鮮,除佐基本嘅八塊,仲有兩塊壽司形嘅飯卷,最後仲送兩個小食,呢份HKD70,都唔便,不過可以一試😎🥰
連續五年得到米芝連既韓國小店🥰
今次都係咁啱經灣仔所以去買黎試下😎
呢間係外賣店,主要係買韓國街頭小食
[🇰🇷韓式飯卷Kimbap🇰🇷] Kelly’s Cape Bop/一間位於灣仔嘅韓式外賣店,已經連續5年榮獲米芝蓮推介之街頭小食😮👍🏻。老闆係一位韓國媽媽,最初係為咗整健康又有營養嘅飯卷比囡囡食,整下整下就開埋舖頭。入面賣嘅都係好常見嘅韓式料理🇰🇷,有拌飯、炒年糕、炸雞塊同埋煎蛋卷等等。第一次去食,就試下佢哋主打嘅紫菜飯卷,佢哋嘅賣點就係行健康路線,啱晒我呢啲食菜獸🤣。/豬肉紫菜飯卷 🐖 ($70)牛肉紫菜飯卷 🐂 ($70)-前菜 - 泡菜蘿蔔絲:唔算辣,蒜蓉味重,味道正常。前菜 - 腐皮:雖然似比辣汁醃過,但入口冇咩味,而且較淋身,細細片+淡味食落好唔實在。-飯卷望落就好吸引,五顏六色🌈,細心數下會發現有胡蘿蔔、酸蘿蔔、青瓜、牛蒡同蛋絲,蔬菜嘅份量都佔咗成個卷嘅一半,有種好清新健康嘅感覺,但肉類都冇比少到,正正就達到營養均衡嘅原意。外型比一般飯卷嘅Size大,不過食哂佢都唔怕肥。-咬落口完全感受到各種蔬菜嘅清新同爽脆,有種置身園野🌿嘅感覺,非常健康,因為切到一絲絲,可以咬到「ChokChok聲」,不過口味真係偏淡,追求味道豐富嘅朋友就未必鐘意。-至於豬肉🐖同牛肉🐂就相對普通,口味
豬肉紫菜飯卷 🐖 ($70)
牛肉紫菜飯卷 🐂 ($70)
前菜 - 泡菜蘿蔔絲:唔算辣,蒜蓉味重,味道正常。
至於豬肉🐖同牛肉🐂就相對普通,口味依然偏淡,略帶些少咸味,肉汁亦有限,始終走健康路線,都明白會擺少啲調味落去。個人覺得如果肉類嘅味道重返啲,再配合清淡嘅蔬菜,兩種味道夾埋應該會幾正。
而白米同黑米食落分別唔大,亦冇咩特別味道,黑米嘅質感會更粒粒分明,同埋⋯⋯健康啲囉。
總結嚟講,以飯卷嚟計,價錢貴咗啲,可能一部分錢係比落健康度。另外,我自己間唔中都會食下素,所以會接受到呢種較淡嘅味道,對於食唔慣淡嘢嘅人,呢種食物就未必啱口味。
順帶一提,老闆態度好好又有禮,見到有外賣員滿頭大汗💦咁嚟到,會請佢飲冰凍嘅汽水特飲🍹。
10 分钟 (外卖自取)
2020-06-09 841 浏览
正好灣仔辦事,就順路打卡這集米芝蓮小店,但是沒想到是極度失望,不是現做的,而且味道非常淡,吃不出一點心意,而且紫菜包飯也很容易散掉,口味太淡了,價格也不平,不會推薦朋友
#Merry豬覓食在港島  #Merry豬外賣記Merry豬在灣仔返工,一向會食大集團外賣,這次經過這主打韓式飯卷的小店,原來連續5年米芝蓮推薦的街頭小食店來的,merry豬真的是孤陋寡聞了。韓式飯卷標榜健康,少油少鹽的,可以選擇白飯、黑米飯或無飯。飯卷賣相很美,size很大,餡料非常豐富,有紅蘿蔔、白蘿蔔、蛋、青瓜同牛蒡,很少有韓式飯卷餡料有白蘿蔔,整個飯卷口感很不一樣,帶點清甜爽脆。飯卷好清新,不會很油膩。店家還送兩款配菜,有魚餅同泡菜。如果想low kcal no carbs,可以選擇無飯,會用雞蛋代替,係merry豬的減肥健康之選。
#Merry豬覓食在港島  #Merry豬外賣記

2020-02-15 1335 浏览
kimbap is famous korean casual food. seaweed wraps rice and many ingredients. there are many kinds of kimbap and kimbap brand in korea. kimbap is getting popular in hong kong many people enjoy kimbap for breakfast and lunch.kelly is kind ok premium kimbap. it's very thicker than normal. they put fresh vegetables a lot. it tastes really good. they cook kimbap when customers order. so it's very fresh. they won Michelin for 5 years. little bit expensive but worthy trying.