2020-05-18 150 浏览
其實旺角分店我去咗起碼三次,但每次都因為太多人排隊,最後都係放棄🥺今次咁岩經過中環分店,見唔算太多人,閑日嘅1:30等咗大概15分鐘就有位坐,終於有機會試吓啦~感覺上中環分店坐得舒服啲,我哋坐左一個下晝,幾chill,幾舒服😆.went to the mk branch at least 3 times 😔 but everytime there was a huge line up so never actually got to try it 😤 this time we went to the central branch instead and finally got seats 😊 overall, this is a lovely cafe to sit and chill and do some work 👍 the panini we bad was really good 😋toasted nicely and the chicken was real tender 🐔 they’ve got a wide selection of coffee as well! d
went to the mk branch at least 3 times 😔 but everytime there was a huge line up so never actually got to try it 😤 this time we went to the central branch instead and finally got seats 😊 overall, this is a lovely cafe to sit and chill and do some work 👍 the panini we bad was really good 😋toasted nicely and the chicken was real tender 🐔 they’ve got a wide selection of coffee as well! definitely coming back to try their cookie next time 🍪

𝐒𝐨𝐮𝐬 𝐕𝐢𝐝𝐞 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐏𝐚𝐧𝐢𝐧𝐢 $82 😋😋😋
見到係慢煮就覺得一定係好嘢,所以諗都唔諗就叫咗👅雞脾肉煮得啱啱好,夠曬淋。味道甜甜酸酸咁,有啲似barbecue味~
panini烘得啱啱好,外層超級香脆!同好creamy嘅牛油果口感好夾😋
𝐂𝐨𝐦𝐛𝐨 𝐒𝐞𝐭

𝐂𝐨𝐦𝐛𝐨 𝐒𝐞𝐭 $55
咖啡師會問你想要比較fruity啲定nutty啲嘅味道,我哋揀咗fruity啲👅
combo set其實係一shot espresso同埋一杯piccolo,espresso咖啡味濃,piccolo奶味重,可以balance番大家味道上嘅不同。
我自己就兩杯輪着每樣飲一啖咁,呢個體驗幾特別~
𝐒𝐢𝐧𝐠𝐥𝐞 𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞

𝐒𝐢𝐧𝐠𝐥𝐞 𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 $20 😋😋😋
lunch set原本包一杯black coffee嘅,加$20就可以試到原價$42嘅chocolate😋
呢杯朱古力嘅味道層次體驗非常之豐富,開頭飲落會覺得奶味好香好重,但慢慢就會有都幾濃郁嘅朱古力味道浸出嚟🤩
𝐊𝐧𝐨𝐜𝐤𝐛𝐨𝐱 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐂𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐲 @knockbox
📍#BELLYwongs_central #BELLYwongs_MK
#BELLYwongs_cafes #BELLYwongs_western
𝐂𝐨𝐦𝐛𝐨 𝐒𝐞𝐭
𝐒𝐢𝐧𝐠𝐥𝐞 𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞
中環最近開左唔少cafe,今次黎到一間木系風格嘅咖啡店(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)呢間分店嘅位置方便,不過入面嘅空間就唔算好大,午市時段黎人流都幾多~ 整體黎講咖啡質素好高,尤其係招牌之一嘅KB tonic,將expresso混入tonic water,咖啡豆嘅酸味非常突出😻.🥞Brown waffles 窩夫以咖啡豆形狀呈上,外型特別,不過食落就似淋身嘅雞蛋仔,蛋味亦較為淡😕淋上朱古力醬後,味道配搭不錯而濕潤度亦提升左~ 啡色啫喱其實係black tea果凍,質地滑身似涼粉,夾埋窩夫食口感更佳☺️最有驚喜係面頭嘅焦糖香蕉❗️焦糖面食落脆身,比一般焦糖燉蛋嘅面更薄身,好唔錯😻. 🥗All day breakfast 呢到除左有甜品同咖啡外,仲有多款意粉同all day breakfast~ All day breakfast份量頗多,足夠兩個人食😛炒蛋嫩滑,調味恰宜~大啡菇非常juicy,唔太重黑椒味~兩片麵包烤得脆身,拌埋滑蛋一齊食,口感配搭得好好 😚唯獨煙肉煎得有啲乾,同埋偏膩口😐
🥞Brown waffles
🥗All day breakfast
2020-02-26
午餐
📍 Knockbox Coffee Company 🎗📍 中環 • 士丹利街50號信誠廣場地下B號舖旺角的《Knockbox Coffee Company》在港島開分店了~選址在中環,附近也有不少有名的咖啡店☕️餐廳裝潢令人感覺舒服~設有吧檯,讓客人可以跟咖啡師交流交流~坐下後,店員給了我們放口罩的紙袋,好貼心💛點餐後要先付款~All-day breakfast ($118)- bacon, smoked salmon, baked beans, tomato, scrambled egg, portobello, salad, buckwheat toast當天是假期,當然吃個all-day breakfast享受一下🍳🍴種類豐富的組合,特別喜歡它們的buckwheat toast🍞,牛油香很重,外層有一點點脆,麵包軟軟的又有嚼口。Set lunch -Linguine bolognese with homemade tomato sauce and beyond beef ($112)採用beyond meat的肉醬意粉!吃下去味道與普通的肉醬意粉相似,不過beyond牛肉的口感始終
📍 Knockbox Coffee Company 🎗
📍 中環 • 士丹利街50號信誠廣場地下B號舖

選址在中環,附近也有不少有名的咖啡店☕️

坐下後,店員給了我們放口罩的紙袋,好貼心💛
點餐後要先付款~

All-day breakfast
All-day breakfast ($118)
Set lunch -
採用beyond meat的肉醬意粉!
吃下去味道與普通的肉醬意粉相似,不過beyond牛肉的口感始終比較硬。
非常適合不吃牛肉的朋友🐮~
Mocha
Mocha (Set lunch +$24)
這裡的咖啡有兩種豆讓客人選:
aromatic - fruity and floral; or
mouthfeel - nutty and full-bodied
我們選的是“more fruity”,我不懂咖啡,也品嚐到淡淡的果花香耶✌️(也可能是心理作用啦哈哈!)

Menu:
All-day breakfast
Mocha
被選為亞洲50大最佳咖啡店之一的Knockbox Coffee,最近在中環開設分店,身為咖啡迷的我當然要來一試究竟。充斥著英倫風的精緻門面,令人感覺宛如來到倫敦街頭上的咖啡廳一樣,寫意優雅。All Day Breakfast $118在悠閒的假日享受一份英式全日早餐永遠是最浪漫的選擇。全日早餐包含了三文魚丶焗豆丶滑蛋丶大菲菇丶蕃茄和煙肉炒蛋,份量十足而且豐富。個人特別愛好滑蛋的味道,夠滑之餘,蛋味亦十足。Linguine Bolognese $98以牛肉、蕃茄及洋蔥烹煮而成的肉醬意粉,味道香濃,甜中帶酸,意粉細滑,蕃茄香甜可口,令人不覺食指大動。Brown甜品方面,當然要一嘗人氣的香蕉朱古力窩夫熱香餅。香餅面層微脆,內裡鬆軟,每粒窩夫鬆軟可口,而香蕉面層有燒過的焦糖,加上朱古力醬宛如絕配。Latte $40可以選擇Fruity或 Nutty的味道,喜好果仁味的我選擇了後者,奶味重之餘,口感順滑。Dirty $40鮮奶味道香濃,口感幼滑細緻,把冷牛奶加到Espresso上,帶來一冷一熱的融合矛盾感,更叫人不能自拔。能在咖啡店度過美好的假日,感覺既浪漫也寫意。願生活的美好與咖啡同在。
All Day Breakfast

All Day Breakfast $118
Linguine Bolognese
Linguine Bolognese $98
Brown
Latte,Dirty
Latte $40

Dirty $40

2020-04-25
All Day Breakfast
Linguine Bolognese
Brown
✏️Roasted Beef with Caramelized Onion Panini ($62)呢個係我點嘅幾樣嘢入面最冇咩特別 但反而有驚喜喎😂😂包烘到好香脆 內裏嘅燒牛肉係有2大片 淨係望到顏色都覺得幾嫩咁 而食落肉質都真係幾好 嫩而不靭另外用焦糖醬汁調味過嘅洋蔥圈令到整體味道更特別而且好夾 同埋個醬汁令成個panini食落唔會乾 所有嘢都幾恰到好處!但唯一一樣野就係panini黎講 定價稍為進取少少🤔〰️✏️Waffle - Pink ($98)賣相非常不錯嘅一個甜品🌝🌝顏色好繽紛 擺盤同食材嘅點綴幾用心 而且waffle係一粒粒咖啡豆嘅樣好qq🤪同埋啱晒懶人!!唔洗切就一粒一口😂Waffle面頭有raspberry同開心果仁碎底下就有Blueberry yogurt同Raspberry cream 唔係好甜帶微微酸酸地 係質感幾輕盈嘅cream黎但個waffle真心幾失望🥵食落去好淋好淋😭而且個質感好似蛋糕咁 同waffle應有嘅口感有好大出入🥺雖然佢個樣係幾吸引不過性價比真係好低 唔係特別推介〰️✏️Classic Cookie見到好似都幾多人幫襯佢嘅曲奇🍪所以就唔執輸叫埋 結果呢

呢個係我點嘅幾樣嘢入面最冇咩特別 但反而有驚喜喎😂😂

但唯一一樣野就係panini黎講 定價稍為進取少少🤔
〰️
✏️Waffle - Pink ($98)

Waffle面頭有raspberry同開心果仁碎

雖然佢個樣係幾吸引不過性價比真係好低 唔係特別推介
✏️Classic Cookie

見到好似都幾多人幫襯佢嘅曲奇🍪所以就唔執輸叫埋 結果呢個真心好好食🤩🤩
揀咗最普通嘅classic 堂食叫店員烘熱番佢 烘完曲奇係外脆內軟!!內裏嘅朱古力碎變到呈軟心半溶狀態🤤曲奇外圍同底部就脆脆地內裏口感微軟之餘仲帶點煙靭 好正超級好食!!!我會想試買其他口味😎
〰️
✏️Combo Set (single espresso & piccolo) ($55)

Combo set最啱貪心嘅人兩樣都可以試🤓兩者之下我鍾意piccolo多好多🤔

先講杯espresso 激烈程度同酒精嘅shot 有得比😂😂fruity blend帶出來的果酸極度強 有種烈酒入喉嘅刺激😂我嗰下都有啲o左🤣雖然好鍾意飲咖啡 但係呢個我唔係好識欣賞 可能太強烈同埋果酸嘅程度太強

對比之下 旁邊嘅piccolo即刻顯得好溫柔🌚佢好似迷你版嘅latte 有加牛奶但係份量絕對唔會過多 易入口兼質感幾順滑 同時亦能夠突出咖啡香 會帶回甘而且係有nutty blend嘅香濃🙆🏼‍♀️幾鍾意
2020-03-27 713 浏览
近排真係飲多咗好多咖啡 🙈🙈 感覺好似有啲上咗癮。呢間咖啡店本身只係係旺角架,而家黎到中環咁方便,仲要係Asia top 50 入面嘅第34位,梗係要去試試啦Linguine bolognese 📍$112番茄汁酸酸甜,唔會太水又唔會太乾,碎牛肉都好多,唔會淨係得啲醬Flat white 📍+$12Fruity / nutty? 我就選擇咗nutty 啦 😁 奶泡打得好靚好細滑,咖啡味比其他coffee shop 更濃,好適合俾中環上班族提提神Mocha 📍+$25朋友杯mocha 都係選擇nutty, 咖啡味比朱古力味濃得多,有少少nutty 味滲出,不過朱古力味就相對唔夠突出啦

Linguine bolognese 📍$112

Flat white 📍+$12

Mocha 📍+$25
Linguini bolognese
Linguini bolognese
  • Flat white
1K
2020-03-26 2519 浏览
雖然話香港嘅咖啡店愈黎愈多,但講到集中,好似都係要過海,哈哈。呢輪都係留喺屋企多,但另一半生日攞咗假,決定出去食餐晏仔午飯時間黎到Knockbox中環新店,撞正飯點,遲少少都冇位。標誌性墨綠色門面帶英倫風,座位唔多,分佈密麻,只好急急腳食。平日有午餐 意粉、帕尼尼,定價$72-112,加配餐飲有優惠價。Basil Prwan Linguine $106Roasted Beef Panini $72店內人手充足,上菜速度快,食物係預期內嘅味道,扁意粉彈牙,蕃茄肉、洋蔥、羅勒配搭,唔會令人失望帕尼尼唔係話壓到好酥脆,裡頭係蔥茄、酸瓜、煙牛肉,質素還好;另有雞肉/火腿/素食配搭。Flat White +$12Mocha +$24對咖啡我地係門外漢,停留喺奶啡階段,唔評論得多,對胃便是。摩卡用嘅係單品朱古力,有種炭焙香之餘,口感好似清爽啲想食招牌窩夫,則要平日2點後先有 (週末、假期全日供應)
Basil Prwan Linguine $106
Roasted Beef Panini $72

Flat White +$12
Mocha +$24

想食招牌窩夫,則要平日2點後先有
(週末、假期全日供應)
2020-03-23 555 浏览
Knockbox Coffee Company #中環 #黃店💛💛💛❗️ 亞洲首100強嘅咖啡❗️獲選為亞洲首100強嘅咖啡💯旺角嘅總店一向好多人,最近仲喺中環開咗新嘅分店。新店貫徹一向啡色綠色tone嘅裝修💚🤎獨特舒適,入面嘅Staff都非常友善,又要係黃💛💛💛食物質素不過不失,但咖啡就真係好正!Pink💞$98Fresh and floral, Taste of fantasy highlighted by berries, pistachio, raspberry cream, blueberry yogurt 呢一個窩夫可以話佢哋嘅signature😍創意巧妙地將窩夫整成咖啡豆嘅形狀☕️成功吸引左唔少人打卡!而且好欣賞佢哋製作呢個窩夫嘅概念,同咖啡一樣有季節性,會選取當下最當做嘅水果同埋果仁,再以顏色命名🤩今日見到同聽日嘅都可能會有分別。而最近佢哋就推出左呢一款新嘅Pink💞顧名思義就係以粉紅色為主題,用上紅桑子藍莓等等嘅水果,製作成唔同口感嘅裝飾,有粉末、有醬、有yogurt。味道方面較為似雞蛋仔(韓國台灣大大粒嗰種),因為佢並非脆身,而係鬆軟fluffy🙈另外配上酸酸甜甜嘅莓醬同
❗️ 亞洲首100強嘅咖啡❗️

Pink💞$98
味道方面較為似雞蛋仔(韓國台灣大大粒嗰種),因為佢並非脆身,而係鬆軟fluffy🙈另外配上酸酸甜甜嘅莓醬同埋香脆嘅開心果,唔算非常特別,但勝在概念夠創新,而且非常打卡able📸!
不過提一提大家平日就只係1400-1800先由窩夫供應,假日就全日供應。
味道: 3/5
性價比: 3/5

Homemade granola bowl🥙$68
With greek yogurt and fresh food
用咗無糖嘅希臘乳酪,感覺健康。配上香脆甜甜地嘅granola同埋香蕉,令到成個乳酪冇咁單調😋味道不俗但唔算非常突出。
味道: 3/5
性價比: 3/5

Flat white☕️$40
歸為得獎嘅咖啡店,當然要試吓佢哋杯咖啡❗️有得選擇fruity/ nutty,討厭酸味嘅我當然選擇左nutty🤣無可否認咖啡味的確非常之強烈,偏鹹唔酸。奶泡、奶、咖啡嘅比例都拿捏得剛好!而且拉花非常之別緻,加上靚靚嘅杯,非常吸引!
味道: 4.5/5
性價比: 4.5/5

整體來講咖啡比食物更得我心💕但非常欣賞窩夫嘅概念,絕對係間有格調嘅Cafe。而且啲staff都非常友善,主動招呼我同埋幫我揀位。明明七點閂門,餐牌寫到明話六點就冇窩夫賣,我哋六點去到都仲有得食!而且仲
Pink
Pink
2020-03-22 407 浏览
/Knockbox🇭🇰💛/#sacafe篇 #sa中環篇 #sa良心小店篇➖➖➖旺角嗰間都開左段時間未食過今次開到中環近左好多 更加方便嗰條街仲有好多其他cafe添🥳無留意到原來七點閂門好彩六點去到仲可以order今次仲有新出嘅pink waffle💕➖➖➖1️⃣Pink $98 第一眼感覺就覺得好夢幻😍有raspberry、開心果碎、blueberry yogurt、waffles同櫻花做裝飾▪️▪️▪️Waffle 係咖啡豆形狀 幾特別都係第一次見 會似雞蛋仔多啲😝口感有啲似厚實pancake 但鬆軟嘅Blueberry yogurt 較為酸 不過還好鍾意食好酸嘅會鍾意❣️左邊有兩粒櫻花嘅通粉/糖做點綴試過係硬硬地嘅口感 但傻傻分不清粉狀就似係açai powder 甜甜地整體來講呢個combo岩啲鍾意食酸、唔太甜嘅朋友鍾意食甜嘅話可以試brown🤎➖➖➖分數: 7.3/10➖➖➖2️⃣homemade granola bowl $68 水果主要有香蕉、藍莓 仲有食用花見granola 都幾足料 混合左其他nuts 幾crunchy 乳酪無waffle 嗰款咁酸 見有人話酸 可能我食完waffle
/Knockbox🇭🇰💛/

鍾意食好酸嘅會鍾意❣️
左邊有兩粒櫻花嘅通粉/糖做點綴
試過係硬硬地嘅口感 但傻傻分不清
粉狀就似係açai powder 甜甜地
整體來講呢個combo岩啲鍾意食酸、唔太甜嘅朋友
鍾意食甜嘅話可以試brown🤎
Pink  waffle

分數: 7.3/10
2️⃣homemade granola bowl $68
水果主要有香蕉、藍莓 仲有食用花
乳酪無waffle 嗰款咁酸
見有人話酸 可能我食完waffle 嗰個乳酪有比較
早餐、下午茶之選 而且好健康🤤

分數:7.9/10
3️⃣Flat white $40
隻杯幾有日式feel 比我想像中細杯
可以揀nutty 定fruity 呢個係nutty
咖啡味係幾濃郁~唔會過多奶泡
入口幾順滑初初第一啖有少少酸
之後帶果仁味
飲到最後有少少咖啡渣🙈
比起好多舖頭黎講 已經算濃~
但呢個真係好睇個人口味

分數:7.5/10
📍Knockbox
士丹利街嘉50號B
Flat  white
阿叔👨🏻慣咗星期五例休都會去中環做瑜珈🧘🏻‍♂️,趁著平日朝早唔係咁多人,一於嚟呢間新開咖啡店打過卡、食過大早🍴先!呢間咖啡店原店位於旺角黑布街,店內嘅高質咖啡☕️一早享負盛名,今次難得喺中環開分店,位置仲要開喺士丹利街,極之方便,簡直係附近打工仔嘅一大喜訊📜。. Latte 一杯($40)☕️加一份Homemade Granola Bowl ($68)🍴就係阿叔今次嘅健康早餐。咖啡豆可揀fruity定nutty,好香醇嘅咖啡,奶亦好滑,飲完醒晒👍🏼。呢期興起食 Granola Bowl,呢度一碗有齊香蕉🍌、燕麥片、藍莓同乳酪,阿叔第一次食,感覺好健康咁,不過原味乳酪味道太酸,阿叔麻麻地😖!