2021-10-22 172 浏览
由泰國人做主廚今次點左蝦醬炒飯,冬陰功湯河,春卷,青木瓜沙律味道好正宗,好好味,尤其係冬陰公湯底,好好飲🤣Lunch仲包飲品😋今次試咗泰式凍0茶,熱青0蜜0茶底好特別,同之前飲過嘅不同,值得一試😊蜜配青0我好鍾意,好飲過一般0蜜Overall性價比高店員又好地方又乾淨裝修帶點懷舊好有feel下次再去錦田一定會再來❤️
由泰國人做主廚
今次點左蝦醬炒飯,冬陰功湯河,春卷,青木瓜沙律
味道好正宗,好好味,尤其係冬陰公湯底,好好飲🤣
Lunch仲包飲品😋

裝修帶點懷舊
好有feel
下次再去錦田一定會再來❤️
2021-10-21 175 浏览
自從上次去錦田食過呢一間餐廳之後,發現到呢一帶真係冇其他對手,嘢食唔貴之餘仲有質素!🤤夜晚8:00左右去到已經大排長龍,今次大概等咗半個鐘左右就有位繼上一次食完無骨鳳爪同埋月亮蝦餅之後,今次真係要再encore, 因為唔咪到到地方有月亮蝦餅食🥺今次除咗呢兩味之外,仲試咗南瓜咖喱軟殻蟹,就咁食就會重口味咗,但送飯一流! 另外試咗kokok 炒飯,馬拉盞炒通菜,香口惹味!全部嘢食都係冇伏👍 好味,行動表情值得回頭

• 酸辣無骨鳳爪
  • 月亮蝦餅
2021-09-15 280 浏览
放假入咗錦田食呢間泰國菜其實都已經食過幾次而每次我哋次次都係食lunch基本上每一次都要排隊㗎💁🏻‍♀️餐廳有室內同室外由於餐廳比較細所以啲位置都會比較迫啲而個人認為啲野食幾好食同泰色奶茶真係好正😍介紹翻食咗啲咩先◼️泰式船麵🍜湯底係濃郁而且帶甜嘅女生多數都會鍾意肉片都算幾多份量都十分足夠▪️冬陰功湯河🍲冬陰功味道不夠濃郁 份量足夠 都值得一試◼️泰式豬手飯🍚份量居多 拌飯嘅酸菜好好食豬手味道好口感軟滑▪️小食蝦餅🍘正常味道 沒有什麼太大嘅特別 係好食的◼️柚子沙律🥗沒有太大驚喜 味道一般餐廳通常都係老細負責一腳踢態度友善整體黎講係一間可一可再既餐廳性價比高🙆🏻‍♀️
放假入咗錦田食呢間泰國菜

餐廳通常都係老細負責一腳踢
態度友善
整體黎講係一間可一可再既餐廳
性價比高🙆🏻‍♀️
💛💛💛KOK KOK💛💛💛最大優點係好抵食,仲要喺錦上路咁山旮旯既地方搵到間黃店💛。味道普普通通,不過不失。座位唔算多,所以可能要等等位😛。招牌滷水豬手湯麵 $58份量唔係好多,啱晒女仔食😂。滷水豬手好入味,豬手既皮有少少彈牙,食落去一啲都唔硬😚。湯麵就普通麵一碗,平平無奇。以呢個價錢來講有咁多肉都算唔錯。最緊要係包埋飲品😍。乾炒豬肉河粉 $58豬肉好大塊,就咁睇圖都可以見到大大塊豬肉。好鍾意啲河粉係大大片,闊成2cm嘅河粉😍。食落去有多款菜,平時多數都只係有菜心,依度有埋椰菜(我食既菜😂)。我覺得對我黎講有少少鹹得濟,但都可以接受,始終出街食飯味道濃少少都係正常🤔。椰青 唔記得幾錢🤣應該係$32我哋研究咗好耐,到底椰青上面嘅圖案係點樣整上去。超級好飲,一定要嗌🤩。椰青肉好嫩滑,滑到可以用飲管吸佢上嚟,。椰青冰凍,啲椰水多到會瀉出嚟,就算正價嗌都值得飲😚。題外話佢係用環保飲管👍🏻埋單$148(無加一)
💛💛💛KOK KOK💛💛💛

招牌滷水豬手湯麵 $58

乾炒豬肉河粉 $58

椰青 唔記得幾錢🤣應該係$32

埋單$148(無加一)
2021-08-21
唔講真係唔知原來已經開咗兩年😆店內裝修簡單,座位亦唔算多,店外有少量二人枱,坐出面都好chill架如果唔係夏天嘅話🌞👀嗰日大概兩點去到唔洗等!乾炒豬肉河粉🐖 $58河粉偏粗,唔係我哋平時食開嗰隻🤣好有口感,夠彈牙👍🏻炒到好乾身好入味,豬肉份量好多,配埋芥蘭、紅蘿蔔🥕一齊食可以解膩😝泰式雞肉黃咖喱配薄餅🫓 $58雞肉好嫩滑,咖哩味道正常唔算好辣,配薄餅真係一流🤪春卷🫔 $20(午餐時段叫任何主食+$20)正常水準,外皮香脆但無咩驚喜🤣蝦餅🦐 $20 (午餐時段叫任何主食+$20)蝦肉爽口彈牙,炸得夠脆,點埋個甜酸醬食好正,份量啱啱好夠兩個人泰式奶茶🧋 (免費)甜度啱啱好,但係略嫌奶味過重,蓋左茶味整體嚟講都推薦大家嚟,性價比非常高,人均$6-70左右就可以知道正宗泰菜😋環境都幾舒適,店內仲會播泰文歌,真係有去咗泰國嘅感覺🇹🇭絕對有下次😆如果唔想等咁耐嘅就建議大家午市來,大家l可以搭54/77K喺錦田郵局落車行2分鐘就到!下次來就要試吓船麵🤩

乾炒豬肉河粉🐖 $58

泰式雞肉黃咖喱配薄餅🫓 $58
雞肉好嫩滑,咖哩味道正常唔算好辣,配薄餅真係一流🤪

春卷🫔 $20(午餐時段叫任何主食+$20)
正常水準,外皮香脆但無咩驚喜🤣

蝦餅🦐 $20 (午餐時段叫任何主食+$20)

泰式奶茶🧋 (免費)
甜度啱啱好,但係略嫌奶味過重,蓋左茶味

2021-02-24
  • 炸蝦餅
2021-07-30 557 浏览
如果留意開錦田呢一區,就知呢一間泰國餐廳有啲名氣,裝修帶有少少復古味,係一間叫感覺溫馨嘅小店🌝南瓜煲仔飯 $88見到呢個小煲已經覺得件事好有鑊氣🤣,有南瓜粒、腰果、菇等等配料增加左咬口,而入面個炒飯帶有少少椰香味,食落去好惹味🌝酸辣無骨鳳爪 $68佢醃得相當入味,酸酸辣辣作為前菜非常開胃😋😋🌝月亮蝦餅 $68泰式🍤蝦餅就食得多,月亮蝦餅真係第一次食!佢有趣嘅地方係size大到成隻碟咁,面頭既脆脆地有一種蝦片嘅感覺,入邊就係夾雜左唔同既餡料。呢個蝦餅外脆內軟又大嚿,食落口比一般嘅泰式蝦餅更加滿足更開心🤤🤤🌝冬陰單骨雞 $68單骨雞比一般雞翼細隻,雖然肉冇一般雞翼咁多,但係意外地整得幾入味同香口!🌝椰汁雞湯 $88香甜嘅椰汁雞湯,加入菇同埋雞肉,雞肉肉質好滑,真係忍唔住瘋狂添飲🤤🌝泰式海哲沙律 $68海哲比一般數量多,size 亦較闊身,但呢個沙律比我想像中辣,如果唔係食得太辣嘅朋友就唔好挑戰呢一味啦🌝脆肉炒芥蘭 $78蒜蓉去炒芥蘭🤤火候掌握得岩岩好,味道適中,但脆肉唔算多,我諗我一個人啪曬呢碟菜都唔會厭🌝龍眼冰 $32就咁已經見到龍眼嘅份量好多,真係食極都仲有🤣🤣而甜度屬於偏甜總結:價錢

🌝南瓜煲仔飯 $88

🌝酸辣無骨鳳爪 $68
佢醃得相當入味,酸酸辣辣作為前菜非常開胃😋😋
月亮蝦餅

脆肉炒芥蘭

🌝脆肉炒芥蘭 $78
龍眼冰

🌝龍眼冰 $32

總結:價錢唔貴,食嘅嘢都好有泰國嘅風味,嗌左咁多樣餸,樣樣餸都冇伏。另外店員亦都幾Nice,而月亮蝦餅我係有驚喜嘅,完全係可以瘋狂回頭
月亮蝦餅
冬陰單骨雞
椰汁雞湯
泰式海哲沙律
脆肉炒芥蘭
龍眼冰
2021-07-24 422 浏览
又係屯馬行程呀喺某個搵食群組見到有人推介呢間餐廳😘💗😘💗兼又想入南生圍行下影下相錦田市同南生圍都算近即管放膽一試⚘⚘⚘Part One梗係填飽個肚先出發啦🐷🐷🐷🐷喺錦田西鐵站搭251B巴士到錦田市中心行2步就到呢間鋪啦相當方便😄當時去到大約下午1點45左右成間鋪頭都爆滿曬呀💦💦💦相信係喺附近做嘢嘅上班族嚟唔洗擔心除咗lunch set都仲可以叫單點餐牌上面嘅冬陰功湯🦐食泰國菜點可以唔點冬陰功!一大碗$80味道比較溫和無落好多椰奶🥥齊曬酸同辣🌶啲香料仲唔會整到成口都係飲完都好舒服唔會好口渴Lunch Set嘅番茄蟹肉湯河湯底真抵讚🍅質地濃郁好食過好多以番茄湯做主題嘅食店🍅🍅🍅而且一絲絲蟹肉清楚可見味道鮮甜唔似雪藏嘢黃咖哩素菜配薄餅亦都唔錯有水嫩嘅豆腐🥘又有爽脆香甜嘅紅蘿蔔🥕個薄餅就等耐咗少少變咗要等一陣先可以開始食而且薄餅切得有啲細塊好難包住啲菜一齊食但味道係好嘅🐷係差咗少少辣味囉跟餐加10零20蚊可以配小食青芒果非常清新🥭🥭🥭🥭但調味稍稍重咗啲同冬陰功一樣啦食泰國菜點可以唔叫泰式奶茶架呢杯唔會似足泰式咁甜一飲落有好香嘅奶味👍👍慢慢就出微甘嘅菜味啦同啲菜式味道都幾夾到2點幾開始無咩人啦臨
又係屯馬行程呀

成間鋪頭都爆滿曬呀💦💦💦
相信係喺附近做嘢嘅上班族嚟

唔洗擔心
除咗lunch set都仲可以叫單點餐牌上面嘅冬陰功湯🦐
食泰國菜點可以唔點冬陰功!
一大碗$80

到2點幾開始無咩人啦
臨走前記得喺店前面個靚打卡位影幾張相呀📸

食飽飽就可以去巴士站
坐64k巴士(往元朗方向)向南生圍進發啦🥰🥰🥰000000
在錦田吃過午餐,跟烈日對著幹便跳到晚餐的介紹,聰明的您一定會問,午餐與晚餐之間的時段究竟怎樣消磨?一定不是去曬太陽,其實錦田除了不錯的咖啡和逛市集外,我們每每都有著動人的奇遇,希望稍後時間可有空給大家介紹!返回晚餐,「KOK KOK」是錦田的「明星」食肆之一, 小妹早前也有介紹過,他有著很貼近地道泰菜的味道,所以是我在香港最喜歡的泰菜食店之一! 由於「KOK KOK」 用餐地方不大,繁忙時段,每每遇上輪候的人龍,只好耐心等侍!「KOK KOK」雖然不大,但其用色和佈置也有著不錯的品味,大家不妨細味一下!   在輪候位置的期間,我獨自去了拍照,錦田就是有著令人流連的味道!入座第一時間是要點冷冷的飲品!我的鹹檸梳打與老公的凍泰式青檸紅茶 HK$28,第一時間大大啖吸啜!至於我喜歡的凍泰式奶茶,只好留待下次享用!先來泰式炒通菜,顏色、配料及份量也令人產生思鄉的情緒!調味不會太濃,以蔥頭、豆醬、蒜、蝦米、紅椒絲等襯托,泰味自然流露!大蝦粉絲煲配上一隻大頭蝦,不過精髓卻在濃香的粉絲上。入口粉絲鮮香、惹味而不油,不帶黏黏淋的口感,難得仍保持可鬆開的狀態,好吃亦可多吃!經常懷念泰式燒雞,而燒雞必定要

入座第一時間是要點冷冷的飲品!

先來泰式炒通菜,顏色、配料及份量也令人產生思鄉的情緒!
經常懷念泰式燒雞,而燒雞必定要配搭糯米飯,「KOK KOK」有全隻的泰式燒雞,可另配糯米飯,假如人少的話,竹夾燒雞扒配糯米飯 HK$158 便剛剛好!
賣相漂亮、香氣洋溢,我的口水已經澎湃如潮湧了!
雞扒帶有焦邊,焦香加上恰到好處的醃味 ,絕對要先來一口不沾醬汁的原味。雞扒彈牙富肉汁,絕對沒有乾涸的弊病,光是原味已是讚!
蘸上特製的醬汁,加上爽口的糯米飯,泰味不用言喻,簡直是重返家鄉的喜悅!

疫情嚴重時,曾訂購 「KOK KOK」的串燒、冷盤等,其調配的各款醬汁,充滿正宗泰味,令人十分享受!

除了是良心店,「KOK KOK」出色的味道當然是食客如鯽的原因。您還未試過?我正期待下次的到訪,特別是晚市的菜式!
2021-07-01
  • 竹夾燒雞扒配糯米飯
2021-07-08 661 浏览
𝙆𝙊𝙆 𝙆𝙊𝙆荒蕪錦田中的正宗泰菜 💛Trapping in HK for 2 years already, no fear for trapping since we got traditional Thai food with us in Kam Tin! We visited this one twice a month!聽聞錦田有間由泰國人主理既正宗泰國菜加上附近有個錦田紅磚屋 就去左explore 下 環境好有泰味唔去由止可 一去就去左2次(一個月內)🤣首訪✨🍜 泰式金邊粉🥩肉碎生菜包🍲咖喱雞肉配薄餅🍹泰式凍檸茶金邊粉: 炒得唔油 味道層次豐富 啲蝦仲好彈牙!生菜包: 肉碎同香菜炒得幾香 加埋洋蔥一齊食更加好味 但個人覺得有啲太辣咖喱雞: 外貌平平無奇 但食落椰奶味幾重但又唔會太膩 都幾好味凍檸茶: 用左整泰式奶茶既茶底 - 錫蘭紅茶黎沖有點偏甜 但係配埋辣肉碎一齊食都幾解辣☺️二訪✨🍜香葉辣肉碎炒河🐓酸辣無骨鳳爪🍲咖喱雞肉配薄餅🍹泰式凍奶茶肉碎炒河: 河粉有啲似陳村粉 炒得幾乾身加埋肉碎 幾有鹹香無骨鳳爪: 係我最愛 酸酸辣辣 調味平衡好味❤️泰式奶茶: 蘿蔔先生表示十分正宗好
𝙆𝙊𝙆 𝙆𝙊𝙆

🥩肉碎生菜包
🍲咖喱雞肉配薄餅
🍹泰式凍檸茶

泰式金邊粉

金邊粉: 炒得唔油 味道層次豐富 啲蝦仲好彈牙!

肉碎生菜包

香葉辣肉碎炒河
泰式凍奶茶, 咖喱雞肉配薄餅
  • 咖喱雞肉配薄餅
2021-06-20 457 浏览
去完鄉村俱樂部行返出大街嗅住屬於夏天嘅青草味伴隨住一滴又一滴嘅汗水烈日當空竟然見到平時高朋滿座嘅kok kok無人立即轉入橫街嘅枱坐下先來一杯青檸梳打雖然真係好熱但都想食冬陰公金邊粉賣相好吸引大蝦有3粒味道清新香辣炒肉碎飯都好好味小店嘅branding睇得出有花心思匙勺、紙袋印晒logo都唔出奇最正係椰青都有logo!一絲不苟.席間廚房不停出外賣單似乎儲落一班熟客仔有生客想叫外賣店員都好有禮貌提佢可能要等好耐.今日就似去咗旅行一樣避開人群之餘仲好似去左泰國享受咗小店路邊風情
去完鄉村俱樂部

大蝦有3粒
味道清新香辣

炒肉碎飯都好好味
小店嘅branding睇得出有花心思
匙勺、紙袋印晒logo都唔出奇
最正係椰青都有logo!
一絲不苟
避開人群之餘
仲好似去左泰國
享受咗小店路邊風情
2021-06-07 492 浏览
九龍人難得入到黎錦上路就搵左間多好評既泰菜試試叫左個炒飯同木瓜沙律炒飯炒得好香好惹味 木瓜沙律就偏咸左少少 唔夠清新連埋環境整體都唔錯 平時都見會有人龍 得閒可以去試下
九龍人難得入到黎錦上路就搵左間多好評既泰菜試試
叫左個炒飯同木瓜沙律
炒飯炒得好香好惹味 木瓜沙律就偏咸左少少 唔夠清新
連埋環境整體都唔錯 平時都見會有人龍 得閒可以去試下
2021-05-26 608 浏览
住在錦田一段時間,反而到了最近疫情,無法出國才開始探索這個地區。店面風格走泰式(?)工業風,水泥牆配上竹簾和工業風扇以及綠色植物,感覺沒有遺和感,簡約順眼。要留意的是排隊位置只有小簷蓬遮住,而假日的吃飯時間來到,人龍幾乎一定要轉彎,所以大家如果有意來吃Kok Kok,又不想曬黑和怕熱,記住一定要帶太陽傘和廢青風扇。::店內外環境::店內的裝修則比較簡單,室內座位大約有7-8枱, 而室外則有4枱,坐2-4人不等。上菜速度一般所以翻桌時間不算短,如果不想排隊太久,盡量在開店第一輪的時候到達,即11:30至12點前。::食物::先來個大合照,由於上菜時間不一,香葉肉碎飯已經開動了,我們點了甚麼?。乾炒雞肉河粉。。香葉肉碎燴飯。。炸蝦餅。。凍泰式奶茶。------------------------------。乾炒雞肉河粉。進店前已經下定決心要點這道菜,因為河粉是我最喜歡吃的片狀河粉,在香港很少可以見得到,是泰國當地的河粉,有點像茶樓吃得到的陳村粉。河粉炒得乾身,彈牙滑溜,調味上加了一點美極,鹹香鮮味,配料是簡單的芥蘭、蛋、雞腿肉和紅蘿蔔。尤其欣賞雞腿肉,沒有任何冰鮮味,葉的入味,肉質結實嫩

::店內外環境::

::食物::

。乾炒雞肉河粉。
。香葉肉碎燴飯。
。炸蝦餅。
。凍泰式奶茶。
。乾炒雞肉河粉。
乾炒雞肉河粉

進店前已經下定決心要點這道菜,因為河粉是我最喜歡吃的片狀河粉,在香港很少可以見得到,是泰國當地的河粉,有點像茶樓吃得到的陳村粉。河粉炒得乾身,彈牙滑溜,調味上加了一點美極,鹹香鮮味,配料是簡單的芥蘭、蛋、雞腿肉和紅蘿蔔。尤其欣賞雞腿肉,沒有任何冰鮮味,葉的入味,肉質結實嫩滑,一點也不乾柴。

。香葉肉碎燴飯。
香葉肉碎燴飯

香葉肉碎飯烹調難道不高,最主要就是調味的功力,當然亦要夠鑊氣。打拋豬調味與我理想中尚欠一點點,香葉的香氣稍欠,亦可以更辣更惹味,但鑊氣已是不錯,加入了四季豆和紅椒爆炒,令不討喜的蔬菜變得更吸引。吃了一口指天椒,嗯,沒有辣味,應該就是欠缺其辛。
香葉肉碎燴飯

此菜式的另一重點就是燶邊蛋,蛋白邊要焦香,反蛋後蛋黃呈流心方為上品,此蛋明顯過熟了,扣分。下方白飯用上泰國茉莉香米,夠乾身,米香平平。總而言之,這道算是合格之品,想「嗅米氣」的話是不錯之選,對得起價錢。若下次來未必會翻叫,始終餐牌上尚有不少令我心動的選擇。
。炸蝦餅。
炸蝦餅

午餐時分在餐牌上點任何主食都可加$20加配蝦餅等小食,最愛蝦餅的The Big當然不會錯過。蝦滑可再略為彈牙,鮮味及調味平衡得不錯,外麵的炸粉厚薄適中,新鮮時吃一口熱辣辣的蝦餅確是一大享受。

。凍泰式奶茶。
凍泰式奶茶

整頓下來,最滿意的竟然是凍泰式奶茶,小小的吐槽,冰太多啦!(是我們傻仔,不記得叫少冰) 泰式奶茶。泰式奶茶的靈魂就是手標紅茶粉,也不清楚為何會有獨特的香氣,但上網查成份時發現手錶紅茶粉類有添加人工香料,所以單喝紅茶或是點泰式檸茶都會有股獨特的香料味道。簡單加入煉奶和淡奶,就完成了一杯完美的泰式奶茶。
凍泰式奶茶

老實說,這的確是不會出錯的食譜,這裏的泰式奶茶婆香滑,甜到剛好,總括而言,我倆都非常喜歡。題外話:很喜歡他們的杯子,配合店內的裝修,有一份在泰國街頭喝泰奶的風情。

::菜單::

以下是Kok Kok的午餐菜單,全部的價錢都很實惠,看見其他台吃的雞扒漢堡也非常吸引超大份,比一隻手掌還厚。在食評裏,這家的Pad Thai和船麵聽說都很好吃,私心亦想試試這裏的豬手飯,下次一定要再度到訪。
乾炒雞肉河粉
凍泰式奶茶
早排見到好多人介紹依間平靚正既泰國菜🤑🇹🇭而且餐廳好特別有💚素食 / 🍳🍼蛋奶素既選擇。仲要🐶Pet Friendly,(香港真係好少餐廳可以🙍🏽‍♀️)梗係要帶埋我家少爺仔🐶去啦。感謝少爺仔🐶帶俾我既好運🍀💫排左一陣就到我💕食飽🤰🏻又可以順便去埋錦田璧畫村🎨行下。~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪ 泰式金邊粉 Pad Thai ($58) 🇹🇭Pad Thai 我唯一識既泰文😂 亦係我食泰國菜必食既😋金邊粉炒得乾身,冇黏埋一patpat😝口感彈牙,唔算油👏🏻蝦🦐份量都算多,有芽菜 • 韮菜…配料,旁邊仲有花生碎🥜同青檸角💚🍋。味道就甜甜地🍯酸酸地🤏🏻▪ 香葉辣肉碎炒河 ($58) 🇹🇭☘️🌶🐷個河粉完全同泰國食個種一樣嫁🤩唔係一條條,係一塊塊闊身個種🤗口感食落比平時一條條個種有咬口。炒得好香,夠鑊氣,好惹味😋肉碎都好多🐷肉碎同醬汁痴滿晒每一塊河粉到。配料仲有三色椒🔴🟡🟢。▪ 冬蔭功湯河 ($52) 🇹🇭🍜有蝦🦐同勁多草菇🍄菇同🍅車厘茄….冬陰公個湯底好濃,酸辣度適中,唔會好辣🤏🏻🌶同樣都係用泰國一塊塊個種闊河粉😗可以用匙羹🥄食,順手飲埋湯🥣唔
早排見到好多人介紹依間平靚正既泰國菜🤑🇹🇭
而且餐廳好特別有💚素食 / 🍳🍼蛋奶素既選擇。
梗係要帶埋我家少爺仔🐶去啦。
感謝少爺仔🐶帶俾我既好運🍀💫排左一陣就到我💕
食飽🤰🏻又可以順便去埋錦田璧畫村🎨行下。

▪ 泰式金邊粉 Pad Thai ($58) 🇹🇭
Pad Thai 我唯一識既泰文😂 亦係我食泰國菜必食既😋
金邊粉炒得乾身,冇黏埋一patpat😝
口感彈牙,唔算油👏🏻
蝦🦐份量都算多,有芽菜 • 韮菜…配料,
旁邊仲有花生碎🥜同青檸角💚🍋。
味道就甜甜地🍯酸酸地🤏🏻
泰式金邊粉 Pad Thai 🇹🇭

▪ 香葉辣肉碎炒河 ($58) 🇹🇭☘️🌶🐷
個河粉完全同泰國食個種一樣嫁🤩
唔係一條條,係一塊塊闊身個種🤗
口感食落比平時一條條個種有咬口。
炒得好香,夠鑊氣,好惹味😋
肉碎都好多🐷肉碎同醬汁痴滿晒每一塊河粉到。
配料仲有三色椒🔴🟡🟢。
香葉辣肉碎炒河 🇹🇭☘️🌶🐷
香葉辣肉碎炒河 🇹🇭☘️🌶🐷

▪ 冬蔭功湯河 ($52) 🇹🇭🍜
有蝦🦐同勁多草菇🍄菇同🍅車厘茄….
冬陰公個湯底好濃,酸辣度適中,唔會好辣🤏🏻🌶
同樣都係用泰國一塊塊個種闊河粉😗
可以用匙羹🥄食,順手飲埋湯🥣
唔係好食得辣既人都可以試下😌
冬蔭功湯河 🇹🇭🍜
冬蔭功湯河 🇹🇭🍜

▪ 青芒果沙律 • 素 (跟午餐 加$20) 💚🥭🥗
分量唔算太多,酸酸甜甜,幾Fresh🌳
青芒果刨到一條條,爽爽既口感🤓
面頭炸既乾蔥同旁邊既花生都好脆💥💥
青芒果沙律 • 素 💚🥭🥗

▪ 酸辣無骨鳳爪 (跟午餐 加$20) 🙅🏻‍♀️🦴🐔🦶🏻
鳳爪無骨啖啖肉,加埋d紫洋蔥🧅甘荀🥕…配菜
酸酸地 • 甜甜地 • 辣辣地 • 好入味😙
天氣咁熱,食番個凍既前菜一流❄️
酸辣無骨鳳爪 🙅🏻‍♀️🦴🐔🦶🏻

▪ 泰式春卷 • 素 (跟午餐 加$20) 💚🫔
春卷,新鮮炸起,外皮脆卜卜💥
入面有甘荀🥕木耳 • 粉絲…….
點埋旁邊甜酸醬,唔係好似食緊素😂
味道唔錯嫁😏
泰式春卷 • 素 💚🫔

▪ 凍 • 泰式青檸紅茶 (跟午餐 $0) 🇹🇭💚🍋🫖
係龍鳳檸檬呀(青檸💚🍋同黃檸檬🍋)
本身諗住大獲啦,唔記得左嗌少甜😐
印象中泰式野飲都會偏甜🥴
但依到甜度又唔算好誇喎,接受到🤭
凍 • 泰式青檸紅茶 🇹🇭💚🍋🫖

💁🏻‍♀️ LUNCH逢星期一至日12:00 – 16:30供應
🔸加$20可追加小食
🔸包野飲,有9款可以揀,
有部份係凍飲,仲唔洗額外加錢。
🔸如果揀唔岩,都可以用優惠價轉其他野飲
🔺老闆係泰國人🇹🇭,味道正宗👍🏻
🔺歡迎🐶狗狗,有幾張室外枱,可以帶埋狗狗一齊去🐾🐕🐩
🔺員工服務好好👍🏻見到🐶少爺仔,主動問我洗唔洗俾水佢🥰🥰

🔺所有食物即叫即做,即叫即炒🧑🏻‍🍳👨🏼‍🍳👩🏻‍🍳
🔺有💚素食 / 🍳🍼蛋奶素既選擇
🔺可以要求走五辛🙅🏻‍♀️🍳走蛋🙅🏻‍♀️🍼走奶等......
🔺由於餐廳座位有限,人齊優先入座💃🏻🕺🏻
🔺可以用PAYME俾錢📲💰
2021-05-16 471 浏览
星期六去了錦田璧畫村走走,中午在附近搵到間泰國餐廳,見外觀都有啲泰國feel ,於是跟朋友二人試試。餐廳是村屋地下鋪,地方不大,座位亦唔算多,有室內室外座位。夏天三十幾度,當然揀室內坐啦。因為坐近廚房位置,所以見到廚師係泰國人,即刻覺得自己好似去咗泰國旅行咁。坐低二話不說,先叫支泰國啤降溫,再慢慢睇餐牌。中午食物選擇還可以,價錢亦合理,亦有不少素食推介。我跟朋友點了泰式金邊粉、生菜包、再追加泰式春卷。泰式金邊粉炒得不黏不油,雖然只得三隻蝦,但啲蝦好鬼爽口,好味!生菜包啲肉碎撈埋洋蔥一齊食,味道剛剛好!想要辣味,可加點辣魚露,肉味更出!追加嘅泰式春卷係素餡,粉絲加甘荀,不過味道豐富,外皮亦脆卜卜!一路食,一路播住泰國歌,加上天氣少少熱,真係有去咗泰國嘅感覺。有機會會再嚟試吓晩餐!

2021-05-15
2021-04-30 495 浏览
假日遠道而嚟錦田,見到依間泰菜排長龍,就一於試吓,一試就愛上😻「香葉辣肉碎燴飯」好香少少辣,肉碎炒得好入味,略嫌肉碎份量少咗啲,唔夠撈飯食😫必點隱藏版嘅串燒‼️雞豬各3串,即叫即燒,上枱熱辣辣,好香好惹味,兩款肉質都好好,特別豬肉,好彈牙,而且燒到可以鎖住肉汁,大推👍🏻沙嗲醬好濃郁,食到粒粒花生粒,食落更加惹味。「蟹肉番茄湯河」不過不失,食得出少少茄膏味,蟹肉份量略少,但河粉比較闊,短身,但質地煙韌。另外佢哋午餐都跟飲品,「泰式奶茶」唔會太甜,濃濃茶香味🤤
另外佢哋午餐都跟飲品,「泰式奶茶」唔會太甜,濃濃茶香味🤤
  • 雞豬串燒