2014-09-30 3320 浏览
同朋友約左去high tea之前已經見到好多blogger同ig紅人去食架喇佢地影d相仲要勁令入去間野到覺得自己變左公主甘環境一流超似英式下午餐D餐具都係用d英式餐具中意high tea ga sis 一定會中意呢間Btw D食物都好味好味,下層以鹹味食物為主,包同火腿都好好味,可能自己好鐘意食火腿上層可係甜品,d cupcake真係好靚,味道都好好,雖然比上不足但比下一定有餘閒日high tea又鐘意英倫或公主風既,不防去試下,值得推介
同朋友約左去high tea
D餐具都係用d英式餐具
中意high tea ga sis 一定會中意呢間
Btw

2014-09-27 2588 浏览
見到朋友係ig post high tea靚相search下係邊先原來哩間野係尖沙咀去到尖沙咀都搵左一陣先搵到 去到真係好靚好公主feel我地兩個去 每人揀左一隻花茶我揀左earl grey 我朋友揀左jasmine兩隻都好香high tea架最底層係咸點有火腿包仔,三文治仔,碎蛋tart我覺得唔係好夠味不過黎哩到都唔志在食野都係食個環境姐頭果層同中間果層係甜點賣相好靚 會唔捨得食不過味道.....都係不過不失啦算係咁哩d黎過一次就算
見到朋友係ig post high tea靚相

我地兩個去 每人揀左一隻花茶
我揀左earl grey 我朋友揀左jasmine
兩隻都好香
high tea架最底層係咸點
有火腿包仔,三文治仔,碎蛋tart
我覺得唔係好夠味
算係咁
哩d黎過一次就算
2014-08-27
2014-09-07 4043 浏览
友人說在網上看到這個地方有High Tea,於是去試試。環境方面: 餐廳以白色裝修為主,地方不算很大,大概有7-8張餐桌,所以人不算多,不會很吵。坐起來也蠻舒服,而且裝飾都美美的,大家都不停地拍照。唯一是餐廳大廈的位置有點難找,入口是在便利店前一點的大廈。門外的LOGO餐廳內的佈置,花花佈置是大家都喜歡拍照的景點。服務方面: 當日主要是由幾位負責人作招待,他們很友好,亦會主動為客人拍照。食物方面: 整體味道一般,比較深刻的會是Crème brûlée 呢。對女生來說,份量會是有點多,鹹點比甜點較好吃。不過High Tea 這回事,大部人都志在環境多一點,享受和朋友一起的時刻。 這裡有樣好,選喝茶是可以無限添飲哦。MenuHigh Tea Set (二人份)底層 - 甜點有Crème brûlée 和蜜瓜蛋卷,Crème brûlée添加了橙味,蠻清新。蜜瓜蛋卷則一般。鹹點包括青瓜火腿包,沙律碎蛋tart,雞蛋配小餅乾,除了沙律碎蛋tart的tart有點甜,第一口覺得怪怪外,鹹點部份都是OK。中層- 甜點包括兩款Tart,Mousse 和 Chocolate Brownie,友人說Cho
友人說在網上看到這個地方有High Tea,於是去試試。

唯一是餐廳大廈的位置有點難找,入口是在便利店前一點的大廈。

門外的LOGO
餐廳內的佈置,花花佈置是大家都喜歡拍照的景點。

Menu
High Tea Set (二人份)
High Tea Set
底層 - 甜點有Crème brûlée 和蜜瓜蛋卷,
鹹點包括青瓜火腿包,沙律碎蛋tart,雞蛋配小餅乾,
友人說Chocolate Brownie蠻好吃,我便覺得一般。
上層 - 甜點包括玫瑰花形狀cupcake和朱古力士多啤莉,
由於我太飽所以沒有吃cupcake,而朱古力士多啤莉都OK。
吃飽飽之後我們不停拍照,當日的擺設是以Juicy Couture這個品牌作主題。擺設都好漂亮哦。
當日負責人也有送紀念品給在場的客人,是一支Juicy Couture 的試用裝香水。
價錢方面: 相比市面的英式下午茶,這個算是比較貴。
會是試過一次便可以的地方。
2014-08-10
2014-08-25 3124 浏览
係朋友既facebook見到有人黎L’ tea room,我同表姐都好鍾意碎花所以就決定黎呢度慶祝佢生日。預早左兩日打電話黎book位,約左三點鐘。因為出左地鐵站之後搵左一陣,所以遲左少少。其實根本唔算難搵,只係我地唔熟路。cafe本身位處於一橦舊樓中,所以要行樓梯上,樓上舖好似都係餐廳、私房菜。L’tea room門口貼著VIP ONLY,要禁鐘等staff開門。一入去就見到好靚既碎花裝飾,睇到其他檯的餐具都係以碎花為主,真係好岩囡仔。而且,地方唔大,人唔多,就唔太嘈,真係好岩傾計!之後一名staff走埋黎問我地想飲咩,花茶係無限refill既而咖啡就唔係。我嗌左一杯玫瑰花茶,表姐就嗌左latte。我果杯一開頭飲比較淡,花味冇咁出,相對於我係英國afternoon tea飲既就差左少少,但之後食完甜點就覺得花茶濃度okay!反而表姐既Latte比較濃,飲得多就有d滯。影左一陣影,有staff主動問我地洗唔洗幫我地影相。之後好靚既三層架出現了。食物睇落去好精緻,最低果層就係咸點。有青瓜puff,碎蛋toast、碎蛋tart同蜜瓜蛋卷同焦糖燉蛋(雖然呢d唔係咸點)。碎蛋tart好特別,冇
玫瑰花荼
Latte
影左一陣影,有staff主動問我地洗唔洗幫我地影相。之後好靚既三層架出現了。食物睇落去好精緻,最低果層就係咸點。有青瓜puff,碎蛋toast、碎蛋tart同蜜瓜蛋卷同焦糖燉蛋(雖然呢d唔係咸點)。碎蛋tart好特別,冇諗過咁好食。個tart好鬆同d蛋好夾!蜜瓜都好甜,不過蛋卷冇咩特別。焦糖燉蛋是最特別既,本來以為好甜啦,點知食到一半有一舊橙係度,感覺好fresh,上面果層焦糖好脆,好好味!
最低層
第二層係士多啤梨tart、朱古力蛋糕。整體上較甜,不太特別。
中間果層
最頂層是朱古力士多啤梨同玫瑰cupcake。朱古力士多啤梨okay,不算太甜,沒有太香甜士多啤梨香味。但玫瑰cupcake就係睇落去好靚但食落去好麻麻。上面既cream好滯同好甜好實,我地兩個都冇食到。最後,狂飲花茶,連表姐都要飲埋我果份
最頂層
黎呢間cafe好明顯就食個裝修同裝飾,有好多花花,可以hea一個下午。仲有,花花zone影相。職員都算nice,不過真係有d貴,大約$250一個人。以呢個價錢可以係酒店或者cova食 tea!

裝修
(以5分為滿分)
食物

生日
玫瑰花荼
Latte
2014-07-21 2657 浏览
又來到每月一度的高茶聚 今次到訪是新開不久的tea room分12-230 及3-530的時段 由於早一天才訂座 只有早段時間有位12時多到達幾乎包場 感覺開揚 佈置相當精緻 以粉紅色作主調桌布curtain全都是碎花pattern 白木色的傢俬予人高貴舒適的感覺另一旁擺放色彩繽紛的鮮花 好有英式風情 女生大愛見到都會影不停食物方面 上菜很快 茶無限添飲 有twinings, herbal 及fruit tea友人叫了rose buds 比較清新 淡淡的rose香令人放鬆我則叫了apple tea 果茶偏酸 但可另行加糖3層架方面 第一層為咸點香蕉卷蛋 (3/5) : 較少見的甜點 蛋糕不算非常軟熟 creme brulee (4/5): 略甜 但加入了香橙 配搭特別且合拍蛋多士 (3.5/5): 多士香脆, 最上面的應是tuna 煙肉火腿青瓜包 (3/5): 包身淋, 青瓜爽口清新碎蛋沙律撻 (3/5): 用撻做底幾新穎 但dry了點第二層 - 甜點chocolate brownie (3.5/5):味道rich chocolate味夠 如果不那麼鬆散會更好strawberry ta
我則叫了apple tea 果茶偏酸 但可另行加糖
3層架方面 第一層為咸點
香蕉卷蛋 (3/5) : 較少見的甜點 蛋糕不算非常軟熟
蛋多士 (3.5/5): 多士香脆, 最上面的應是tuna
煙肉火腿青瓜包 (3/5): 包身淋, 青瓜爽口清新
碎蛋沙律撻 (3/5): 用撻做底幾新穎 但dry了點

第二層 - 甜點
strawberry tart (3.5/5): 穩陣之選,fruity再加上chocolate tart底, nice
lemon tart (3/5): cream多了點 lemon口味開胃
香梨pudding (3.5/5): 少見且有誠意的配搭 一開始猜不到什麼味 食食下有果肉 幾特別

第三層 - 甜點
rose cup cake (4/5): 造型精細 rose加上pink外型令人不得不愛 的確考心思 味道有點lemon
chocolate strawberry (3.5/5): 不過不失的甜點

環境一流 服務也值得嘉許 職員主動加水 為客人拍照
食物質素中上 亦有創意之作 但定價略高 $24x一位 酒店價位
希望日後會不時推出promo 據知月尾將推出主題tea keep going!!

2014-07-01 2867 浏览
上網見到新開既L' Tea Room充滿少女氣息/得知新張期內有優惠事不宜遲,六月內找一天去6.29*早一星期Book位3:00-5:30Order了一份tea set/2$438/2*六月份有折,$394/2(已包扣加一服務費)每人可選一壺茶友人選了水蜜桃果粒茶,而我則選了粉紅玫瑰花茶水蜜桃果粒茶茶色較深,味道帶酸不是我的口味,但朋友選蠻不錯啦玫瑰花茶味道沒有什麼特別玫瑰香味為嗅覺帶來滿足Tea Set還未到場內所有人都可以隨便拍照店內所有員工都臉帶微笑亦十分樂意替客人拍照呢置身於夢幻花花世界雖然不是全部真花但花香仍然撲鼻拍照都差不多了便返回坐位迎接我們的Tea set蛋糕架不是特別,但蛋糕架上的糕點好不精緻最上一層是玫瑰小蛋糕,巧克力草莓各兩件友人十分喜歡玫瑰小蛋糕,我則認為Cream過厚輕盈一點會更好而小蛋糕則有點乾巧克力草莓草莓上淋滿巧克力草莓不是最新鮮的,但也不過不失第二層有草莓撻,檸檬撻,巧克力泡芙,杏仁巧克力蛋糕和疑似歌劇蛋糕草莓撻的撻皮仍脆,驚喜!味道不俗**最欣賞的是檸檬撻**檸檬酸味與忌廉芝士簡直是絕配想不到會在撻上加上忌廉芝士呢相比起CWB的R記,這家的甜品真的好
上網見到新開既L' Tea Room
充滿少女氣息
/得知新張期內有優惠
事不宜遲,六月內找一天去
6.29*早一星期Book位

3:00-5:30
Order了一份tea set/2
$438/2*六月份有折,$394/2
(已包扣加一服務費)
每人可選一壺茶
友人選了水蜜桃果粒茶,而我則選了粉紅玫瑰花茶
水蜜桃果粒茶
茶色較深,味道帶酸
不是我的口味,但朋友選蠻不錯啦

玫瑰花茶
味道沒有什麼特別
玫瑰香味為嗅覺帶來滿足

Tea Set還未到
場內所有人都可以隨便拍照
店內所有員工都臉帶微笑
亦十分樂意替客人拍照呢
置身於夢幻花花世界
雖然不是全部真花
但花香仍然撲鼻

拍照都差不多了
便返回坐位
迎接我們的Tea set
蛋糕架不是特別,但蛋糕架上的糕點好不精緻
最上一層是玫瑰小蛋糕,巧克力草莓各兩件
友人十分喜歡玫瑰小蛋糕,我則認為Cream過厚
輕盈一點會更好
而小蛋糕則有點乾
巧克力草莓
草莓上淋滿巧克力
草莓不是最新鮮的,但也不過不失
草莓撻的撻皮仍脆,驚喜!
味道不俗
**最欣賞的是檸檬撻**
檸檬酸味與忌廉芝士簡直是絕配
想不到會在撻上加上忌廉芝士呢
相比起CWB的R記,這家的甜品真的好十倍
巧克力泡芙沒有什麼特別,就是吉士泡芙淋上巧克力
杏仁巧克力蛋糕味道不錯
而友人最喜歡的是那件疑似歌劇蛋糕
她是巧克力的味道很足,蛋糕有不同層次
然後是最底一層
最欣賞就是那件夾有青瓜,火腿的泡芙
起初還怕火腿與泡芙會很奇怪
結果卻出奇的夾
青瓜很新鮮

而友人最欣賞的則是碎蛋撻
因為她很喜歡碎蛋就是了
本人則認為碎蛋與撻皮不太相襯

雞蛋米餅,上面有我喜歡的黑胡椒
雖是少見的配搭,但吃上口又沒有新鮮感

那款芒果甜品的芒品醬很多
友人嚐甜很喜歡,而我則認為過於重口味
最後是這杯驚喜焦糖燉蛋
竟藏有香橙果肉
真的不錯喔

吃貨如我們
當場內客人還在拍照時,我們已經吃光了
眼光光...
細心的店員留意場內每一位動態
時不時會問我們要不要加水(茶是無限添水的喔)
题外话/补充资料: 這裡播放了本人最喜歡的Fly me to the moon,值得加分 店內散佈花香味,加分加分!! 店主態度很好,留意每一位客人卻不會給客人壓迫感!加分加分 最後結帳時,店主問我們有沒有改善的地方 關心每一位客人的需要
2014-06-23 2652 浏览
最近尖沙咀某大廈開了新的tea room 而且裝修以碎花為主 碎花迷的我當然立即book位Tea set是$438 for 2 但因為新開張的關係 減至$394Tea room與大廈和街上的店舖格格不入 一進入tea room就像到了第二個世界一樣我和朋友早到了 店員仍然很友善地請我們進入地方不大 工作的也只有3個人由於早到了 tea set還未預備好 店員先讓我們四周拍攝 這裏的裝修比酒店的還要好 有一個角落是擺滿花的 有個是有壁爐等等...不久 茶泡好了 店員也細心的送上小糖罐杯子是tea room的賣點之一 配合碎花主題 令人賞心悅目我們點了蘋果茶和蜜桃茶 味道還好 而且夠熱 不會太酸太淡 精緻的tea set上場了咸點只有3款 個人認為沙律碎蛋tart是最美味的 皮很鬆脆 其他tart類的甜點都是一樣富牛油香另外我認為很有創意的咸點是店家把火腿與青瓜放進泡芙中 而味道又不會奇怪另外店家的招牌甜品是香燈焦糖燉蛋 燉蛋夠滑吃到底還有一塊橙 而且焦糖沒有淋掉芒果慕絲都是滑滑的軟綿綿的 而且芒果夠甜至於一 二層的甜點不過不失 有點甜最上層的玫瑰花cupcake 的cream真的有玫瑰味

我和朋友早到了 店員仍然很友善地請我們進入
地方不大 工作的也只有3個人

不久 茶泡好了 店員也細心的送上小糖罐
我們點了蘋果茶和蜜桃茶 味道還好 而且夠熱 不會太酸太淡

精緻的tea set上場了

芒果慕絲都是滑滑的軟綿綿的 而且芒果夠甜

至於一 二層的甜點不過不失 有點甜
最上層的玫瑰花cupcake 的cream真的有玫瑰味!但這是butter cream 雖然打得很滑 但我仍然接受不到
而且蛋糕不夠軟 可以改善一下

這次tea set沒有之前的那麽飽 咸點應該多一點 不過服務很好 店員會友善地幫忙拍照 又會詢問tea set的意見 而且與朋友逗留到超時都沒有趕走我們
希望有多點優惠吧haha