2022-03-04 413 浏览
We ordered delivery to our office in kwun tong. The foods are delicious and delivery on times. Services and foods are amazing We order 2 pizza, some salads, pawns, steak, and spaghetti It serve 8 people very well tooThe boss even delivery to us directly Amazing experiences , will order next time

2022-02-26
外卖送餐
庆祝纪念
生日
呢間餐廳個位置唔錯係地鐵行5分鐘就到順便可以行下啟德廣埸公園🌳🌻🐿以下是日體驗🕢Overbook,讓大家有機會係食飯前企下消化下🚬編排左去No smoking的吸煙區,煙霧彌漫下的晚餐,另類浪漫?💬去左long table dinner, 訓練👂力⌛️漏單,令人份外期待食物方面選擇都幾多,À la carte, main course到甜品都有環境方面,依家旁邊係個地盤Pet friendly🐶🐩🦮🐕‍🦺🐈🐈‍⬛其實啟德都算係美食沙漠🏜️只要改善下服務質素應該會客似雲來☁️
呢間餐廳個位置唔錯
係地鐵行5分鐘就到
順便可以行下啟德廣埸公園🌳🌻🐿

以下是日體驗
🕢Overbook,讓大家有機會係食飯前企下消化下
💬去左long table dinner, 訓練👂力
⌛️漏單,令人份外期待

環境方面,依家旁邊係個地盤
Pet friendly🐶🐩🦮🐕‍🦺🐈🐈‍⬛

其實啟德都算係美食沙漠🏜️
只要改善下服務質素應該會客似雲來☁️

2022-01-22 306 浏览
啟德食飯直落飲嘢好去處!唔係住啟德附近過去餐廳位置都方便啟德地鐵站行過去3/4分鐘左右就到果日即興一行四人約食飯晏晝openRice臨時book位!都book到夜晚仲有85折好似成日都有呢個優惠😆記得第一次食嗰陣都有book到85折openRice連結左亞洲萬里通book位仲有送25里數果日book咗8點食,餐廳都多一家大細食叫咗5樣嘢食!同四杯嘢飲仲有雞扒沙律🥗個沙律真心大份😅掛住食唔記得影相黎緊最近夜晚應該都冇得食住🥲餐廳有室內同室外(附近仲有地盤進行中)個人比較怕熱中意室內.室內係西餐廳加酒吧結合 唔會太光猛所以就咁飲嘢吹水都唔錯不過室外都有另外一種感覺,可以睇返圖片
啟德食飯直落飲嘢好去處!
唔係住啟德附近過去餐廳位置都方便
啟德地鐵站行過去3/4分鐘左右就到
果日即興一行四人約食飯
晏晝openRice臨時book位!
都book到夜晚仲有85折

叫咗5樣嘢食!同四杯嘢飲
仲有雞扒沙律🥗個沙律真心大份
😅掛住食唔記得影相
黎緊最近夜晚應該都冇得食住🥲
餐廳有室內同室外(附近仲有地盤進行中)
個人比較怕熱中意室內.
室內係西餐廳加酒吧結合 唔會太光猛
所以就咁飲嘢吹水都唔錯

不過室外都有另外一種感覺,可以睇返圖片

2021-07-29
  • 忌廉磨菇意粉
啤酒炸魚薯條,薯條未熟,仲係生,炸魚唔脆,濕滴滴,啲粉好似炸唔起。仲俾漏咗個沙律配菜,$190 完全唔值!😡Pizza 啲芝士仲係一粒粒末溶!應該係末焗好就比我哋!食過三次,第一次係最好食,有兩塊魚,薯條炸魚炸得夠乾身,第二次剩得一塊魚,冇第一次咁好食但起碼正常,今次都係得一塊但好難食,係完全唔掂!之前好開心有間有質素餐廳喺附近可以做食堂,但食物每況愈下,唔係講笑意樂都好食過佢,經過今次之後,唔會再幫襯!😡

Pizza 啲芝士仲係一粒粒末溶!應該係末焗好就比我哋!

2021-12-21
15 分钟 (外卖自取)
2021-12-09 180 浏览
It is located a short walk from my friend's condo. This restaurant is high ceilinged and very airy. It has a balmy outdoor sitting area, and I think it would be much nicer sitting outside, by the time the massive construction work around Kai Tak has finished.We were there during lunch time and so we tried out their lunch sets. The menu was easy to read, we ordered, fish, curry chicken and steak for the 3 of us. Since, I did not expect the food could tasted so good, hence we were just conversi

We were there during lunch time and so we tried out their lunch sets. The menu was easy to read, we ordered, fish, curry chicken and steak for the 3 of us. Since, I did not expect the food could tasted so good, hence we were just conversing the whole time without putting a pesdestal on the food. (BTW, the restuarant does have an atmosphere encourage conversation.) However, when the salad came, we were all pleasntly surprised. It was Tuna salad on the menu that day. The tuna was well seared on the edge , and the pink raw part of the tuna was so fresh and delicate. The vegetables stood cruchy admist the full bodied dressings.

After a while, the waitrss briskly served me my main course, which is Burramudi. The portion was quite geneous and well ganished. The fish had such crsipy skin and succulent meat. To me it was alreday perfect. But the Chef, worked a little bit more, he/she dashed some Zesty Salsa sauce on top of the fish, making every mouthful heavenly. On the side of the fish was a nice portion of Mexican quinoa, it tasted flavouful and I loved every bit of eat.

As for my friends, they also gave thumbs up to their main course. But unfortunately, I did not take much pictures to share on here.

Thank you Chef for bringing delicious food on our table.

2021-11-30
2021-12-04 248 浏览
入到去環境一流,有音樂,裝修格調酒吧,夠chill 夠relax,約咗食生日晚飯,七個人食, 冇book枱要等一陣,啲侍應服務態度好好,啲嘢食都幾大份,我哋嗌左七樣嘢加啤酒,食到好飽,掛住食有啲唔記得影(仲有pepperoni pizza, carbonara pasta),唔好見怪。值得一提嘅係個ribs,我哋諗住咁多人食叫半份唔夠食,所以嗌左全份,點知個份量原來好巨型,好震撼,三百幾蚊有咁大份又好味,值得推介!我哋冇book枱冇八折,埋單每人唔使$200,都幾抵食。平時食中菜七個人都過$1000,而家食西餐都係千幾蚊,啲嘢食又有質素,食埋環境,係唔錯嘅選擇。
  • Ribs
2021-12-03 174 浏览
本人是第一次寫食評,今晚的經歷實在令人太掃興。本人喺OpenRice內訂座,訂坐條款寫明用餐時間為120分鐘,但餐廳的職員看見你食飽,就係沒有你同意之下自行出單叫你結賬,當時我只係坐了一個鐘。結帳後我都離開餐廳,以後都不再光顧了!
2021-12-03
庆祝纪念
团年饭
2021-11-21 187 浏览
啓德站開左之後都未嚟過,今日就約左朋友嚟呢間餐廳試吓嘞!嚟到就覺得呢間餐廳好靚,好似去咗外國咁,後面嘅吧枱真係好適合打卡影相,而且啲位都坐得好舒服!呢度係外國人主理,睇左陣就叫左三個野食!煙三文魚沙律$140三文魚放得好靚,成朵花咁,超級有誠意,份量都超級多,除咗有沙律菜之外,仲有洋蔥、紅椒、黃椒、牛油果等等,所以食落有口感,層次又豐富,好味!墨西哥芝士餡餅(雞肉)$110呢個真係超級力推,本身嘅芝士餡餅包埋雞肉已經好好食,再加上佢個三個醬都超級夾!第一個係牛油果醬,本身已經好鍾意食牛油果,呢個醬都打得好好,好creamy !另外一個乳酪醬,酸酸地咁配埋個餡餅好夾,有第二種味道!蕃茄果個都唔差!蕃茄醬大蝦蘆筍意大利飯$140呢個意大利飯都好好食,好濃好夠味道,啲飯煙煙韌韌咁,配埋啲蘆筍口感好好,而且隻蝦大大隻,肉質鮮甜,真心唔錯!總結,呢度啲野食唔錯,又坐得舒服,如果鐘意打卡就更加要嚟嘞!

煙三文魚沙律$140

墨西哥芝士餡餅(雞肉)$110

蕃茄醬大蝦蘆筍意大利飯$140

2021-11-11 165 浏览
食店: La Mensa Grill & Bar張梁點餐👦🏻👧🏻1)$120《黑白芝麻吞拿魚卷》評分(10分滿分):7️⃣食評💬:呢個黑白芝麻吞拿魚卷擺盤幾靚,唔講以為自己響酒店食緊fushion菜,半生熟嘅吞拿魚上有啲甜甜酸酸嘅汁再加蕃茄碎,食落感覺都幾清新,如果鍾意食芝麻就應該會再加分,因為芝麻味好香!😌2)$165《Le vera pizza》評分(10分滿分):8⃣食評💬:Pizza都幾出色,非常之多料,我哋係食肉獸,所以嗌咗呢款Pizza,全部都係肉嚟,有火腿、香腸、沙樂美腸、雞肉、意大利辣肉腸,每一啖都係肉味,每一啖都充滿肉汁😋3)$120《Mexican Nachos - Chilli Beef》評分(10分滿分):8️⃣食評💬:好耐冇食過Nachos,咁啱餐廳環境幾chill感覺白天落左酒吧歎咁,所以都想嗌啲似零食嘅主餐食下,呢個真係好食得黎,最估唔到就係非常之大兜抵食,建議4人或以上去食一定要嗌,有牛油果醬、重重嘅芝士同埋辣辣地嘅牛肉絲配埋doritos,真係越食越想食🤣
食店: La Mensa Grill & Bar

張梁點餐👦🏻👧🏻
1)$120《黑白芝麻吞拿魚卷》
評分(10分滿分):7️⃣

2)$165《Le vera pizza》
評分(10分滿分):8⃣

評分(10分滿分):8️⃣

2021-11-10 135 浏览
啟德地鐵站上蓋墨西哥菜有驚喜,由地鐵站一出去行幾分鐘就到,都算幾方便。當日點左幾樣都覺得好食,價錢大約是$200一個人,裝修都算有特色,幾適合假日去chill。Sesame Crusted Tuna Chunks $120幾有睇頭的一道前菜,岩哂打卡控,味道亦唔會失望喔。吞拿魚外圈有黑白芝麻黏著,芝麻味好香 ,toppings加左芒果香草配料,令整體口感好fresh。雖然有小小筋,但經火灼後,變得容易入口。Mexican quesadilla (prawn) $135墨西哥餡餅與夾餅唔同,餡餅既皮相對較厚,有咬口,挺合心意。熱烘烘既餡餅好好食呀,薄薄地脆脆地。中間係溶解中的芝士,蝦肉被黏住,有拉絲效果。再配必配salsa醬,sour cream ,牛油果醬一齊食,墨西哥風味十足。當小食又得當main 食又得。這份餡餅頗有驚喜。La vera Pizza $165這家的pizza 好吸引,如果鐘意食芝士的朋友要試。熱辣辣食絕對食到微微拉絲效果。材料就更加豐富啦,香腸、辣肉腸、火腿、沙樂美腸、雞肉配BBQ醬汁。是最多腸仔款式的一種。餅底唔係薄底,又唔算厚底個種,厚度剛剛好。一份pizza

Sesame Crusted Tuna Chunks

墨西哥餡餅與夾餅唔同,餡餅既皮相對較厚,有咬口,挺合心意。
熱烘烘既餡餅好好食呀,薄薄地脆脆地。

La vera Pizza $165
這家的pizza 好吸引,如果鐘意食芝士的朋友要試。
熱辣辣食絕對食到微微拉絲效果。
餅底唔係薄底,又唔算厚底個種,厚度剛剛好。
一份pizza 有6大塊。兩個人一定食唔哂。

*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
𝗥𝗘𝗖𝗢𝗠𝗠𝗘𝗡𝗗 ᵤₚ
𖧧 Mexican quesadilla (prawn)
𖧧La vera Pizza
𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 : 𝗬𝗘𝗦
*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
2021-11-02 149 浏览
🍻 啤酒🐷食評 🍖 💁🏻‍♀️|La Mensa Grill & Bar (九龍城區)|💁🏻‍♂️唔知大家平時Happy Friday有咩地方去呢🤪雖然今日唔係星期五🥲,但小編同豬生心血來潮,走左去九龍城既一間意大利餐廳,沿路有成4/5間地產遮曬間餐廳😓都幾難搵下呢到環境其實幾舒服幾chill,最岩星期五收工同朋友/伴侶一齊黎飲杯野😌大家未惗到黎緊星期五去邊既,就記得save低呢個post喇✨·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·#🍻🍖 質素:🥗Sesame Crusted Tuna Chunks|黑白芝麻吞拿魚卷|$120作為starter黎講,呢款吞拿魚卷都都幾特別🤤芝麻味好香,吞拿魚外圍都燒過,食落唔會有筋,面頭仲有啲芒果肉同香草做配料🤭整體味道都仲係吞拿魚做主導,唔會比芝麻同其他配料搶fo,份量對2個人黎講就多左啲😂4個人食就岩岩好✨評分:7.5 / 10 分🍝Beef Lasagna|牛肉千層麵|$138小編同豬生都好中意食千層麵,呢個千層麵亦都冇令我地失望😍焗完出爐既千層麵都仲好有水份,唔會乾到硬曬,面頭有好多芝士濃濃地好香,千層麵中間仲有好多肉醬🤤個盤都好保暖,食完成個p
🍻 啤酒🐷食評 🍖

#🍻🍖 質素:

🥗Sesame Crusted Tuna Chunks
|黑白芝麻吞拿魚卷|$120
✨評分:7.5 / 10 分

🍝Beef Lasagna
|牛肉千層麵|$138
小編同豬生都好中意食千層麵,呢個千層麵亦都冇令我地失望😍焗完出爐既千層麵都仲好有水份,唔會乾到硬曬,面頭有好多芝士濃濃地好香,千層麵中間仲有好多肉醬🤤個盤都好保暖,食完成個pizza先再食千層麵都仲係熱辣辣架
✨評分:9 / 10 分

🍕Prosciutto e funghi|$160
呢款pizza有|蕃茄· Mozzarella cheese· Parma ham·芝麻菜|Pizza都幾大份下,大概有3-4個人既份量,賣相都幾吸引🤭不過啲ham卷埋一卷一啖就食左,變左冇得啖啖都有ham食,得芝士有點dry,而pizza底有少少硬身
✨評分:6 / 10 分

🌮Mexican Tacos(Chicken)
|墨西哥夾餅(雞肉餡)|$58 / 1份
夾餅餅皮好鬆脆,一啲都唔厚粉,雞肉餡+墨西哥既salsa醬+牛油果醬,落少少檸檬汁,味道好多層次,好清新🤤食得多芝士覺得好油膩既話就可以點呢款中和番
主menu都有呢款墨西哥夾餅,不過咁岩今日daily special有得單點一份,咁就可以再嗌其他野食,唔怕食唔曬啦😌
✨評分:8.5 / 10 分

🍹Tropical Fizz|$68
飲品小編點左呢杯mocktail,第2朝仲要番工唔好飲酒穩陣啲😌呢杯soda既橙同芒果味都幾出,飲落有少少氣泡幾fresh
✨評分:7 / 10 分

🐷整體評分:

✨總分:8.25 / 10 分
✨推薦? #😋幾好食喎

·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—•

🍻 #La Mensa Grill & Bar 🍖

🚩 九龍城啟德沐寧街10號Oasis Place地下D-F號舖
🚩荃灣楊屋道88號Plaza 88地下5-7號舖

✨🐷
黑白芝麻吞拿魚卷 Sesame Crusted Tuna Chunks
Prosciutto e funghi
Prosciutto e funghi
牛肉千層麵 Beef Lasagna
Tropical Fizz
2021-10-26
牛肉千層麵 Beef Lasagna
Tropical Fizz
  • 黑白芝麻吞拿魚卷
  • 墨西哥芝士餡餅(雞肉)
  • 牛肉千層麵
2021-11-02 103 浏览
黎到啟德附近做嘢,發現附近真係多左好多新樓盤,好多樓盤都好靚😍而附近餐廳都開始多左😂😂呢間 Le Mensa Grill Bar就係Oasis下面,氣氛幾不錯,有戶外座位餐牌選擇都係普通西餐廳應有既,例如扒類、意粉類、Pizza、小食等等,價錢由百幾蚊到幾百蚊都有。我地就叫左兩款主食試下先😚🌟啤酒炸魚薯條$190魚柳有兩條,魚肉厚身,唔會有雪藏怪味,炸粉都算薄,係可以一試既魚柳!薯條係粗切薯條,唔算太脆,可能因為粗切?份量超級澎湃,多幾個人share都得呀!🌟忌廉三文魚闊條麵$135醬汁濃到所有麵都沾滿醬汁,好creamy同heavy🤣入面仲有乾番茄中和一下,都唔錯屯馬線開通後,應該會多左人黎呢區,搵食既時候都可以試下呀🙃

🌟啤酒炸魚薯條$190

🌟忌廉三文魚闊條麵$135

屯馬線開通後,應該會多左人黎呢區,搵食既時候都可以試下呀🙃
好味指數😋😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗假日嘅下晝,約咗朋友想輕輕鬆鬆傾下偈chill 下,就揀咗佢屋企附近嘅呢間Bar & Restaurant 試下!位置上面係有少少 confused,用google map 打地址、google map 標示嘅餐廳位置同Openrice 嘅標示位置係有D 出入,最後發現根據openrice 地鐵出口指示,出咗嚟轉右去到盡頭就係!知道咗地點後,就發現google map 同 openrice 標示餐廳位置比較準,千祈唔好用個地址響google map 搵,唔係就真係唔知去鬼咗邊!去到餐廳,有半戶外嘅檯,同室內嘅檯,因為呢個時間天氣少少涼,唔想留響冷氣地方,就揀咗半戶外嘅檯,因為溫度比較舒服又有少少太陽嘅感覺!不過要留意嘅係隔離就係地盤,有一大排水馬響走廊邊,如果佢開緊工就唔知有冇咁舒服啦!Lunch time 係冇 lunch menu,係 A La Carte menu,我同朋友先點咗兩杯酒精飲品!🍴La Mensa Beach Ice Tea($68/HH)呢款飲品外觀好吸精,上面有糖膠裝飾,要響佢融化前放入杯酒度!呢杯有 house
好味指數😋😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗

呢款飲品外觀好吸精,上面有糖膠裝飾,要響佢融化前放入杯酒度!呢杯有 house nutrition drink、vodka、rum、gin、cointreau、midori 同紅莓汁,酒精含量比較高,我估係用咗 long Island ice tea 嘅concept 成為佢哋自家製嘅 version!呢杯係朋友飲嘅,朋友覺得比較甜,可能係混合咗一大塊糖膠!

La Mensa Beach Ice Tea

🍴Sangria ($68/HH)
飲品擺設上都用咗D 心思,用咗紅酒、橙汁、鮮果肉製作,係正常Sangria 嘅味道!

Sangria

🍴La Mensa House Pizza($165)
Pizza 嘅餅底係大概3-4mm厚,外脆而中間會有少少 chewy 口感,上面有香腸、意大利辣肉腸、火腿、洋蔥、辣椒、煙肉同菠蘿,芝士有拉絲嘅效果!

La Mensa House Pizza

🍴Truffle Mushroom Ravioli($128)
呢個可以揀cream sauce 或者 tomato sauce,我哋揀咗 cream sauce!個汁好濃厚,非常creamy,餛飩本身個餡料都有芝士,口感軟滑,因為我哋都好鍾意creamy 口感,所以咁樣揀,share 嚟食就啱啱好,一個人食晒成碟可能會有少少飽膩;如果你本身係比較怕膩嘅,可能揀tomato sauce 會比較適合!

Truffle Mushroom Ravioli

🍴Latte($48)/ Iced Latte($58)
食飽飯,大家都想飲杯咖啡繼續傾偈,就叫多杯咖啡嘆下!

Latte

由lunch time 開始食嘢,慢慢食下飲下再叫咗個咖啡慢慢傾偈,輕輕鬆鬆坐咗幾個鐘!假日有咁樣嘅chill talk 都幾開心!另外我都見有客人帶埋小狗坐半戶外嘅檯,呢度都係一間寵物友善嘅餐廳!

午餐
2021-10-31 103 浏览
<Hong Kong🇭🇰•Kai Tak>“咬我唷!芒果黑白吞拿魚腩扒厚切”天氣凍,食極都唔飽唷!再次到訪啟德附近一間隱蔽西餐廳。對比上一次到訪,今次餐廳熱鬧很多,可能係大家都發現咗呢個好地方!相信夜晚嚟呢度氣氛更加浪漫💕▪️芒果黑白吞拿魚腩扒厚切 HKD 120簡直係打卡必食之選🤤賣相十分吸引又得體🤣厚切吞拿魚腩扒六大件,四邊有金黃黑白芝麻圍繞着,每啖都有芝麻香,吞拿魚魚扒內保持粉嫩,嫩嫩唷!口感豐富,入口不錯!上面在鋪滿芒果沙律果,食落清新更開胃!▪️La Vera Pizza HKD 165呢款Pizza啱晒鍾意食肉嘅食肉獸們唷😍 Pizza上面鋪滿左火腿、雞肉、意大利辣肉、美樂腸、香腸等等嘅肉肉配料😍仲有豐富嘅車打芝士同番茄醬😍仲有顏色豐富嘅三色燈籠椒🫑成個Pizza,淨係睇已經好吸引!😍食落口Pizza仲有拉斯嘅效果添啊🤪真係爆多料!正正▪️墨西哥芝士餡餅 雞肉味 HKD 110有鑒於同行嘅係芝士控,食呢一款墨西哥芝士餡餅一定滿足佢要求😌 餡餅包住存在感非常之強嘅厚厚半溶芝士😍夾住微微香辣嘅雞肉粒,肉粒滑滑,與上強大嘅芝士,口感層次豐富!另外,有酸忌廉、牛油果醬同特
<Hong Kong🇭🇰•Kai Tak>

“咬我唷!芒果黑白吞拿魚腩扒厚切”

▪️芒果黑白吞拿魚腩扒厚切 HKD 120

▪️La Vera Pizza HKD 165
食落口Pizza仲有拉斯嘅效果添啊🤪真係爆多料!正正

▪️墨西哥芝士餡餅 雞肉味 HKD 110

有鑒於同行嘅係芝士控,食呢一款墨西哥芝士餡餅一定滿足佢要求😌 餡餅包住存在感非常之強嘅厚厚半溶芝士😍夾住微微香辣嘅雞肉粒,肉粒滑滑,與上強大嘅芝士,口感層次豐富!另外,有酸忌廉、牛油果醬同特製酸辣醬,配上不同醬汁,味道就不同!
我鍾意牛油果醬,食落更清新!朋友鍾意酸忌廉,酸酸地更開胃!

整咗個迷你小蛋糕同朋友慶祝生日,店員知道仲同我哋講生日快樂🤣調酒師仲請我哋飲兩shot😚好有愛!而且好細心!成餐飯過程都好開心,嘢食好食,環境氣氛幾好!下次再見 👋🏼
#chantaljj九龍城
#土瓜灣美食
#九龍城美食
#啟德
2021-10-30 86 浏览
位於啟德新樓盤中既西餐廳有室內空外座位 裝修有格調夠chill餐廳內亦有bar有調酒師台面清水自己裝 餐具好靚亦好夾經理職員亦有三兩個係外國人成件事好地道異國feel辣肉腸pizza 份量算大 批邊少脆 唔會太實咬麵包嘅感覺芝士味超級香濃 少拉絲 但唔會膩雞肉taco餡料分量十足 亦好香濃烈嘅墨西哥醬汁味加幾滴檸檬汁酸酸辣辣好清新開胃醬汁亦都多到爆曬出嚟最後牛肉千層麵味道唔會太咸 唔會太濃肉醬份量亦好多 分分鐘多過面千層麵同肉醬完美配合
位於啟德新樓盤中既西餐廳
有室內空外座位 裝修有格調夠chill