2021-10-30 99 浏览
朋友搬咗入啟德,順道入去探下佢,佢話帶我食一間高質嘅西餐廳,望落去環境都算唔錯,環境都好chill下,朋話食物質素唔錯,咁就試下啦!我哋叫咗兩款:-牛肉千層麵: 超級”芝”味,你見到面頭塊芝士就知好味😋接絲效果仲好勁添!入面嘅牛肉醬好夠味,配埋啲千層面一齊食,好惹味!香烤豬扒拼薯蓉:呢個無得頂呢👍🏻豬扒一上台已經知道好得,食香味俱全!旁邊烤得焦焦地,脆哂邊,好正!當然肉質好好,竟然豬扒都可以咁juicy😳廚師👨‍🍳好厲害呢!我哋仲配埋個side dish, 叫左steamed vegetables,夠哂健康呢飲品叫左banana smoothie and orange juice😍banana smoothie 超級香濃,好好飲呢☺️

我哋叫咗兩款:-

2021-10-28
2021-10-28 64 浏览
·La Mensa·La Mensa 主打意大利、墨西哥fusion菜式,餐牌種類都幾豐富,燒烤、意粉、pizza同漢堡都有齊😋見餐廳仲有紅酒飲🍷同朋友揀咗坐露天座位,一邊食飯一邊飲吓酒,又真係好寫意🌀Prosciutto e funghi Pizza以Parma ham同火箭菜做主角,唔加太多花巧嘅材料都好好味Pizza餅底有嚼勁,個人都幾鍾意呢種餅底🌀Smoked Salmon Salad三文魚沙律配上餐廳特製沙律醬,擺盤亦有心思👍🏼
·La Mensa·

🌀Prosciutto e funghi
Pizza餅底有嚼勁,個人都幾鍾意呢種餅底

🌀Smoked Salmon Salad
三文魚沙律配上餐廳特製沙律醬,擺盤亦有心思👍🏼
2021-10-24 89 浏览
有咗啟德站真係好方便~過嚟揾朋友嚟呢個新地標食lunch見呢度空間感咁足又有卡位~即刻就決定呢度食~見有好多種類嘅海鮮~不過晨早起身都係食返啲熱嘢好啲雞肉墨西哥芝士餡餅🥙$110大大份好抵食~芝士勁足食墨西哥嘢最重要當然係個牛油果醬啦夾埋酸忌廉真係好惹味黑白芝麻吞拿魚卷$120其實係黑白芝麻包裹住半生熟嘅吞拿魚配埋少少芒果洋蔥火箭菜黑醋食好清新賣相又好靚蒜香炒蜆肉意粉~意粉好彈牙~蜆肉脹卜卜好新鮮配上大量蒜蓉同basil炒~好香口
有咗啟德站真係好方便~
過嚟揾朋友嚟呢個新地標食lunch

見呢度空間感咁足又有卡位~
即刻就決定呢度食~

見有好多種類嘅海鮮~

不過晨早起身都係食返啲熱嘢好啲

黑白芝麻吞拿魚卷$120
其實係黑白芝麻包裹住半生熟嘅吞拿魚
配埋少少芒果洋蔥火箭菜黑醋食
好清新賣相又好靚

蒜香炒蜆肉意粉~
意粉好彈牙~蜆肉脹卜卜好新鮮
配上大量蒜蓉同basil炒~好香口

2021-10-20 1003 浏览
Oyster $168 (6 pcs)w/ Fresh Open Coffin Bay from Australia生蠔望落幾新鮮 6隻入而有5隻都好肥美🐷 食落有海水味 加咗檸檬令鮮味提升 後調仲有少少甜味🦪 整體都算有驚喜😆 當然比唔上之前去Tasmania食個啲🥲評分: 8/10🌟Hawaii Five O $155w/ Ham, bacon, pineapple, mozzerla and tomato saucePizza份量都頗大 亦做到微微既拉絲效果🧀 配料食落就冇乜驚喜 味道一般同埋個pizza底好難咬 咬到好攰就冇心情食了😟 同埋廚房漏咗單 等咗一個鐘先有野食好慘 勁肚餓🥺評分: 7/10🌟Fettuccine Carbonara $130w/ Smokey bacon, egg yolk, parmesan cheese and double creamCarbonara賣相雖然一般 但食落都幾creamy 幾香口 而且份量偏多 2-3人share食仲可以試多幾款添🤣 不過煙肉既香味重啲會更好🤤評分: 8/10🌟Mexican taco (chicken/beef/
Oyster $168 (6 pcs)
評分: 8/10🌟

Hawaii Five O $155
評分: 7/10🌟

Fettuccine Carbonara $130
評分: 8/10🌟

Mexican taco (chicken/beef/prawn) $158
今次揀咗beef taco🌮 牛肉辣味偏重 食食下有辣油滴出黎 面頭既沙律醬同牛油果醬🥑 就有助中和辣味 食落好香口幾特別的 而且每舊既size都好大 餡料又多 食一舊都飽腹感😚
評分: 9/10🌟

Tropical Fizz $68
w/ fizzy drink with mango, grapefruit
and range juice, club soda
本身expect個賣相會靚啲 點知黎到就係橙色既一杯野 冇任何漸層😂 飲落西柚味偏重帶淡淡既芒果味🥭 橙味反而就唔係好飲到🍊 整體不過不失😌
評分: 7.5/10🌟

Banana Smoothie $78
開頭飲都幾香蕉味🍌同牛奶味🥛 但好快就熱哂 啲味都變得好淡好水 感覺唔係smoothie既質地😮‍💨 同埋呢個價錢對應既賣相同味道都差少少🥶
評分: 6/10🌟
————————————————————————
La Mensa Grill & Bar (九龍城)
九龍城啟德沐寧街10號Oasis Place地下D-F號舖
Oyster
Hawaii Five O
Hawaii Five O
Beef Mexicanos taco
Tropical Fizz(left),  banana  smoothie  (right)
Oyster
2021-10-19 101 浏览
由於住處附近沒有比較好的西餐廳,即管在Openeice上找找看!要找一家能把三個大胃王年青人吃到飽,又喜歡吃西餐,價錢合理的西餐廳,的確容易,不過在這啟德Oasis place一個不起眼的角落裏,找到了這家La Mensa!第一次去就把這三個年青人吃到飽到不行,食物水準良好,味道OK!隔一天再去,因生酮飲食的關係,只叫個招牌菜「食肉獸」,服務生說兩個人點這一個已經足夠,不用再點其他,真的吃到飽飽,抵食!

2021-10-16
2021-10-17 98 浏览
附近的野都食得七七八八了,原本搵九龍城的食野地方,點知出左呢間,原來啟德都是歸納為九龍城區。OpenRice預訂有85折,所以就訂了即日,去到竟然話無紀錄@@但係都好好,即刻比返個位,後尾check返原來是有的。叫左:黑白芝麻吞拿魚-吞拿魚配上芝麻雖然不是新鮮野,但個汁幾特別,和魚肉也得夾大蝦芝士餡餅-份量十足,有八塊,入面個蝦也是經調味的,配以三款醬汁,呢個抵食豬肋骨(半份)-呢個質量最佳,同食過個豬肋骨有過之而無不及,可以比美ruby Tuesday,豬肋骨d肉是可的自行甩出,醬汁適中不太辣,薯角也炸得香脆,這個半份已到等於出面的全份,極度抵食一杯la Mensa beach ice tea(cocktail)-呢個極度似藥水,係以紅色前咳藥水個隻味,可能是cranberry juice 味。整體質素上級,服務也佳,係出面地盤圍哂板,景觀差少少
叫左:
整體質素上級,服務也佳,係出面地盤圍哂板,景觀差少少
2021-10-16
2021-10-03 72 浏览
之前經過幾次 係外面睇都覺得間餐廳好有feel於是專登搵日夜晚 約埋朋友去試一試佢餐廳裝修行外國風 入面d侍應好似都係外國人 每張檯都擺咗一盞蠟燭 整體偏暗 好有氣氛因為我地得兩個人 見其他檯食物份量都大 所以無叫到好多嘢食 蒜蓉青口蜆肉配蒜蓉包份量算多 青口好似都有6-7隻 仲有好多蜆蒜蓉味配埋海鮮本身既鹹味 啱啱好係d蜆可能一兩隻有少少沙但都可以接受最後將海鮮精華淋埋落個包食 一流朋友係一個薯仔怪 佢話呢個fat chip係鍾意食薯仔既人都一定識欣賞上檯個陣熱辣辣 真係啱啱炸起外面超脆 入面d薯仔又淋 好似嗶出黎咁個番茄醬加咗d義大利醋 食落酸甜鹹都有配合薯條都好開胃不過真係超級大盆要一邊飲啤酒 一邊ko佢先得黑松露意大利餛飩呢個真係超級肥仔之選黑松露超香個餛飩皮有咬口入面有好多芝士配合埋個cream sauce每一啖都好正但真心兩粒起 三粒止 真係好膩我地兩個人 每人五粒 真係飽到上心口另外叫咗兩杯啤酒
之前經過幾次 係外面睇都覺得間餐廳好有feel

每一啖都好正
但真心兩粒起 三粒止 真係好膩
我地兩個人 每人五粒 真係飽到上心口

另外叫咗兩杯啤酒
原本小小期待,叫左3個送。落單時waiter冇寫低,靠個腦去記。結果3個送真係記漏左1個。等左40分鐘另外兩個送食完了,去問店員。店員只係話幫我問下廚房。之後無再答我。繼續追,佢只係敷衍話好快好快。又等左20分鐘先上。好心你漏左落單就同個客講聲,再問下客人係咪願意繼續等啦。點解要隱瞞人地浪費時間啊?It is not cool at all.送嘅味道非常一般。好鹹好辣。鹹度應該係出面西餐廳的2-3倍。仲要落好多辣椒。叫左一個煮青口/蜆,一個大蝦海鮮焗飯,兩個都辣到食唔落(at least中辣程度),完全expect唔到。點送時唔會預先提醒個客呢啲野會辣…價錢係中環個價,吃完整肚氣 ,非常失望
依家啟德仲未有好多餐廳進駐,呢間西餐廳喺隱蔽嘅一角,但一入到去就感受到熱鬧嘅氣氛。Sesame Crusted Tuna Chunks ($120)擺盤幾靚,吞拿魚外層沾滿黑白芝麻麻,微微火炙同煙燻過,嫩口得黎帶點鹹香。面頭色彩繽紛有洋蔥,芒果,火箭菜,成個口味幾刺激味蕾,好墨西哥風味。Porcini Risotto ($135)好好食!牛肝菌好香,同成個risotto夾得好好,飯粒粒分明,硬度岩岩好。Fettuccine Carbonara ($130)份量好多好cheesy,個汁好濃稠,每食一啖都有大量汁包裹住啲闊條麵,食埋呢個即刻飽咗。Prosecco ($98)每一日都有啲特定優惠,星期四有幾款酒就係買一送一!$98有2杯,仲要斟到咁滿,飲翻杯先喇🥂~不過唔知係咪當日嘅冷氣壞咗,環境比較熱。

Porcini Risotto ($135)

Fettuccine Carbonara ($130)

Prosecco ($98)
~不過唔知係咪當日嘅冷氣壞咗,環境比較熱。
2021-09-30 1027 浏览
朋友最近轉了新公司,在啟德附近上班,既然之前沒來過,就借機會來看一下是怎樣,就找他一起來吃飯了,就找了這間氣氛挺不錯的餐廳吃一下!牛肉千層麵(138元)千層麵真的是非常邪惡,上面鋪滿了芝士,烤得帶點焦香,而且每一層都有芝士的存在,吃起來滿滿芝士香味,而且極度拉絲,非常邪惡!而中間夾有大量的牛肉碎,吃起來牛味十足,配上千層面剛好作一個提香的作用!再來旁邊還很健康的配有沙律給你,用上沙律醬來拌勻,中間還很特別加上了青椒!墨西哥芝士餡餅(雞肉)(110元)看到有芝士的接著點就好了!這個份量挺不錯的,一共有8塊,單從切面就可以看到有芝士的存在了!餡餅吃起來外面的餅皮是焦脆的,中間的雞肉比較嫩滑,味道是帶點微辣,但又有點芝士的奶香!然後是醬料,分別有牛油果醬,酸辣醬和酸奶,配合起上來都各有特色,不過我比較喜歡牛油果醬,綿滑帶點香,又不會太搶味!黑白芝麻吞拿魚卷(120元)看到挺多人有叫這個來吃的,看完也覺得挺特意,也不常見,就叫了一份來試試看!送到來後,賣相真的挺不錯,半熟吞拿魚包裹上大量的黑白芝麻,然後上面放上了不同的生果粒,然後撒上了特製醬汁,整個吃起來就滿口都是芝麻的香味,然後是吞拿魚嫩滑

牛肉千層麵(138元)

牛肉千層麵

墨西哥芝士餡餅(雞肉)(110元)

墨西哥芝士餡餅(雞肉)

黑白芝麻吞拿魚卷(120元)
看到挺多人有叫這個來吃的,看完也覺得挺特意,也不常見,就叫了一份來試試看!送到來後,賣相真的挺不錯,半熟吞拿魚包裹上大量的黑白芝麻,然後上面放上了不同的生果粒,然後撒上了特製醬汁,整個吃起來就滿口都是芝麻的香味,然後是吞拿魚嫩滑的口感,再有生果的香甜,挺清爽!不過這個就有加上了莞茜的,介意的人要小心!

黑白芝麻吞拿魚卷

Tropical Fizz HH(68元)
這個熱帶風味的喝起來甜中帶點澀,芒果香味比較足,挺特別的一款!
Tropical Fizz HH

Apple Lemonade HH(68元)
這個就如其名,蘋果味較重,喝起來比較甜,但又帶點檸檬的酸,挺適合女生喝!
Apple Lemonade HH
2021-09-29
Tropical Fizz HH
Apple Lemonade HH
2021-09-28 59 浏览
La mensa grill & bar 九龍城平時都好少同朋友去啟德 咁啱今晚經過就喺度食飯😂餐廳環境都幾chill✨醬燒豬肋骨(半份) $185好入味 個BBQ醬好突出✨豬仔骨炆得好淋 十分推介❤️La vera pizza $165材料好豐富 有火腿、香腸、雞肉、意大利辣肉、樂美腸🍕 Pizza加咗燒烤醬 味道係幾夾嘅🤤但係小編略嫌個餅底偏煙韌 個人比較鍾意脆身嘅餅底~😂Strawberry smoothies $75沙冰用咗新鮮水果🍓可能就係因為新鮮水果嘅關係成杯沙冰味道比較淡 幾適合啲唔鍾意飲甜野嘅客人🥸📍九龍城啟德沐寧街10號Oasis Place地下D-F號舖整體:🌟🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟食物:🌟🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟人均消費:200/head#foodlockkers #hkfoodie #hk #hkfood #foodie #hkeat #hkig #香港美食 #啟德 #九龍城 #西餐 #chill
La mensa grill & bar 九龍城

食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟

人均消費:200/head

2021-09-28 72 浏览
第一次勇闖啟德站,四周圍只有地盤和屋苑,根據OpenRice 地址D 出口,一直行轉右很快到餐廳。Lunch set 選擇不多,所以點了一個牛扒set 其他再a al carte 。生蠔$168,新鮮但不夠肥美而且比較小,不推薦。Lunch set 有蘑菇湯,牛扒味道普通,和茶餐廳無異,份量少,有點失望。餐廳主打飲品,有mocktail、奶昔、沙冰、酒。這個strawberry smoothies 甜度適中, 不會過多冰,又有少許士多啤梨肉,夏天飲一流!這個黑松露雜菌意大利雲吞,醬汁creamy ,濃濃的芝士和忌廉味,意大利雲吞煮得剛好不會太硬或太軟,口感非常好,配上大量雜菌,很少地方煮到這個水準。餐廳的裝修走高檔路線,有室外座位,室內牆上掛着超大電視,播着賽車。服務員多數是外國人,他們沒有提點午餐有飲品附送。因為在OpenRice訂位,a la cate 食物有八五折,總數$500。

生蠔$168,新鮮但不夠肥美而且比較小,不推薦。

餐廳主打飲品,有mocktail、奶昔、沙冰、酒。

,夏天飲一流!

2021-09-27 62 浏览
招牌意大利芝士蛋糕🍰不得不推介一下,我個人本身好鐘意食甜品,佢係我食過最好食嘅Tiramisu,芝士同酒味嘅比例啱啱好軟滑適中口感一流,真係好味到成件食晒都得😂La Mensa House Pizza 🍕 用招牌明名更係叫個試吓啦⋯⋯有香腸、意大利辣肉腸、火腿、洋蔥、辣椒、煙肉同菠蘿,佢地個餅底整得好出色,厚度適中應該用上靚麵粉去做,咬落去同平時食嘅好唔同好有質素,值得試吓。牛油果芒果大蝦沙律🥗材料全部好新鮮,牛油果同芒果都切到大大粒,蝦🦐好爽口,撈埋個汁好開胃好清新。

2021-09-25
午餐
1K
2021-09-27 58 浏览
👧🏻😋👅🍽✨La Mensa Grill & Bar (啟德Oasis Place)-❤️啟德站附近 decent餐廳一間, 環境好野食正❤️Starter, Taco, Seafood, Grill, Pizza, Pasta一應俱全, 想食乜都有😍-🐟 Sesame Crusted Tuna Chunks $120✨Tuna Chunks真係厚切, 仲有6舊都幾抵食✨個莎莎醬有蕃茄同芒果好fresh, 配上黑白芝麻好香-🐮🥩🌿 Prime Ribeye Steak $320✨真prime 😍 咬落肉質勁嫩滑, 唔係話好肥但肉汁爆晒出黎, 脂肪都好甘香✨Rosemary汁調味得宜, 香草味好出-🐓🍕 Tuscan Hills Pizza $165✨homemade seasoned 既雞肉同啲芝士好夾, 加上菠菜同薯仔口感好豐富✨另外topping有一圈sour cream 都幾特別, 佢隻cream唔會太酸少少奶味提升返個層次-✍️🍹 La Mensa Beach Ice Tea (HH) $68✨呢個質素既餐廳黎講杯signature cocktail $68又幾抵飲😂✨基本上係Lon
👧🏻😋👅🍽✨
❤️啟德站附近 decent餐廳一間, 環境好野食正
🐟
✨Tuna Chunks真係厚切, 仲有6舊都幾抵食
✨個莎莎醬有蕃茄同芒果好fresh, 配上黑白芝麻好香

🐮🥩🌿
Prime Ribeye Steak $320
✨Rosemary汁調味得宜, 香草味好出

🐓🍕
Tuscan Hills Pizza $165

✍️🍹
✨基本上係Long Island既底, 特別地方係加左紅莓汁, 酸酸甜甜更易入口
🍓🥛
Strawberry Milkshake $78
✨有朵士多啤梨花係杯邊好靚😘
✨士多啤梨味好濃好甜,因為有碎冰個shake唔會太滑, 但就好凍好爽

加一服務費
難得嚟到啟德呢邊,真係唔知有乜食,係網上見到竟然有間咁高質素嘅西餐,當然嚟試下。位置有d難搵,係好盡頭,搵左一大餐。去到,餐廳環境昏暗,門外也有雅座,我們當然坐室內,都幾熱下好似冇冷氣,放左部吹風機係度但吹唔中,食到一身汗。侍應都係外國人,用英文點餐,不過menu有中有英,應該問題不大。叫左碟藍青口蒜蓉包 $188 0.5kg由於佢有普通青口同藍青口叫,一上枱我哋就好質疑,呢個真係藍青口嗎?睇落似普通青口,但問咗兩個侍應都話係,就算了。蒜蓉包好香,青口其實都唔錯,好香,肉質都ok,冇沙,唔腥,都幾香的。牛肝菌意大利飯 $135好濃芝士好濃松露野菌,都幾多汁味道還好surf n turf $328牛扒加大蝦呢個唔錯,值得推介蝦都幾大隻,而且肉質彈牙,不會霉不會淋,亦有鮮味。牛扒亦好香,口感亦不錯,叫左5成熟,都預咗嚟到係7成左右,但幾juicy不會un。點上旁邊的鹽更好味。飲品fruit punch $55virgin colada $70總結環境唔錯,岩飲酒吹水,慢慢食慢慢坐。扒唔錯,其他還好。
位置有d難搵,係好盡頭,搵左一大餐。

叫左碟藍青口蒜蓉包 $188 0.5kg
睇落似普通青口,但問咗兩個侍應都話係,就算了。
藍青口蒜蓉包

牛肝菌意大利飯 $135
好濃芝士好濃松露野菌,都幾多汁
味道還好
牛肝菌意大利飯

surf n turf $328
牛扒加大蝦
呢個唔錯,值得推介
蝦都幾大隻,而且肉質彈牙,不會霉不會淋,亦有鮮味。
點上旁邊的鹽更好味。

飲品fruit punch $55
fruit  punch

virgin colada $70
virgin   colada

總結環境唔錯,岩飲酒吹水,慢慢食慢慢坐。
扒唔錯,其他還好。
2021-08-12
fruit  punch