2007-09-20 34 浏览
年多之前曾意外地發現這餐廳, 雖然貴了一點(埋單差不多$600的二人餐), 但印象非常之好. 不論環境, 食物的質素都是一流, 非一般"是但"肉, "求其"菜的餐廳可比. 心想:青衣都可以食到這樣的食物, 以後不用走咁遠. 往後的日子, 曾多次推介人去這間餐廳. 今天女朋友生日, 再與她舊地重遊. 一進去便發覺很大的不同. 人多了, 檯窄了, d細緻的裝飾失踪了. 像進了"大家樂"一樣. 本以為好野多人欣賞, 是一件好事, 坐得逼d都冇所謂. 但一看餐單又吃一"驚", 本來精緻的菜式, 變得不是牛, 就是羊呀! 魚呀! 心想: 菜式簡單d, 可能質素沒有變呢! 反正來到, 算了吧! 還是點了一個較貴的二人餐. 頭盤: 炸蟹餅, 柚子橙沙律(蟹餅似薯餅, 但還可口, 沒有什麼特別! 但原來清清地己是最好吃的一個!) 湯: 甘荀湯(看到和百多元一個餐的湯完全一樣, 已有點失望, 味道還要一般到一般) 菜一: 鵝肝(一定要配萍果或梨至好吃, 而鵝肝少是正常, 但萍果更少, 我分了點給女朋友, 自己只有吃過油和咸的鵝肝, 我上次吃這道菜, 他們連生果都處理得很好)
菜二: 羊和三文魚. (三文魚沒有魚味, 波菜汁也弄得不好. 羊是比較好的一道菜, 保持了羊的嫩滑, 但這麼簡單的菜, 根本不值一提. 二道菜的配菜完全一樣, 生蕃茄仔, 西蘭花, 薯蓉. 嘩! 跟我五十元一個的餐的一模一樣.)
甜品和餐飲: 泡芙和燉蛋, (又是和百多元的餐一樣! 法式焦糖燉蛋已是簡單又好吃的甜品, 但連焦糖都沒有的燉蛋, 懶到咁! 吃到一半便食了口)

本來預訂了一個火焰雪山, 加了女朋友的名字, 當作生日蛋糕. 結果當然失踪了! 還問我要等十五分鐘, 等唔等!

其實食物的品道不算太差. 比快餐店好食一點. 但和印象中的質素相差太遠, 而且d食物全是工廠式製作, 完全沒有誠意. 什麼米芝蓮星級主廚. 失禮死人! 食完之後忍不住向經理投訴了幾句. 才知最近有一雜誌報道這餐廳, 弄至人頭人湧. 唉! 名氣和金錢, 真的會殺死誠意和質素.
2007-08-11 22 浏览
之前來過吃high tea,表現不錯。還以為晚餐會好點,可惜:牛扒太薄,點了五成熟,但看來似八成;餐飽一個冷一個熱;服務差了,總是要吹才會有反應。。。。

牛扒太薄,點了五成熟,但看來似八成;
餐飽一個冷一個熱;
服務差了,總是要吹才會有反應。。。。

2007-08-11 9 浏览

牛扒太薄,點了五成熟,但看來似八成;
餐飽一個冷一個熱;
服務差了,總是要吹才會有反應。。。。

2007-07-02 8 浏览
午餐有自選頭盤、湯、主菜、甜品和茶。以一間規模不算大的餐廳計,自選頭盤令人滿意,味道清淡,沙律新鮮。湯是洋葱忌廉湯,算合格。但是主菜較遜色:扒牛柳伴巴馬火腿配磨茹蒜茸燒汁:賣相不錯,火腿美味,問題是牛柳肉質和味道不佳,至於汁也是普通,名稱令人感覺“雷聲大、雨點小”。海鮮磨菇意大利飯配龍蝦汁:和平日食的大不同,意大利飯沒有黏性,有點水汪汪像湯飯似的。海鮮不算好,蝦像雪藏貨。汁也是普通,和名稱不符。一小件甜品,味道不佳,可以放棄。最滿意的是自選頭盤,差點忘記還有麵包,粟米麵包和麥包兩種都很好吃。
午餐有自選頭盤、湯、主菜、甜品和茶。

湯是洋葱忌廉湯,算合格。

但是主菜較遜色:
一小件甜品,味道不佳,可以放棄。

2007-06-12 6 浏览
星期日去咗食午餐,之前都幫陳過,覺得不論環境和食物都幾好.叫咗一個磨茹雞肉野米飯和一個海鮮意粉,落單後無幾耐,個待應就攞咗d麵包來俾我哋選,有三種包(粟米、小麥、餐包),d麵包好熱好好味,好似新鮮出爐一樣.可能係剛剛開舖,所以連湯都好夠熱.加$20可以有自助沙律吧,沙律吧d食物種類都算多,今次有龍蝦仔,都幾新鮮d肉都好彈牙添.嗰野米飯好有咬口,好好味,不過d餸就淡咗少少.見honey個意粉都好大碟,由於太飽所以無試到.甜品係朱古力蛋糕,雖然係套餐的甜品,不過都好好味,不會將價就貨.
星期日去咗食午餐,之前都幫陳過,覺得不論環境和食物都幾好.

2007-06-03 5 浏览
Three of us finished the CFA exam today and went there for dinner. When we arrived, it was around 6:15pm and there were quite a lot of bookings reserving the window view tables already.We were arranged to sit inside a room which is quite nicely decorated despite there is no view at all.Each of us ordered a dinner set - 2 Seafood Rositto and 1 pan fried fillet in banana sauce, along with salad + soup + dessert + coffee for each person.Overall food quality and service are Okay, although the desser

Overall food quality and service are Okay, although the dessert was only very so so.

HOWEVER, THE MUST IMRPOVE THING IS SPEED. THINGS ARE SERVED VERY SLOWLY.

Despite speed, I would say its a above average place in terms of price and quality.

2007-06-02 6 浏览
3月份來過這間餐廳吃high tea, 不過不失。參與high tea的其中1位朋友試過他們的晚餐, 說很難吃。加上家姐嚐過這兒的晚餐也說不值, 所以打消了到la parole的念頭。但星期二生日, 因我開OT到8點,而且大家都很累,結果在家附近找一間比較像樣的餐廳與男友慶祝, 而la parole及c'est bon似乎是不二之算。在2者門前參考過menu,最後因為la parole的waitress比較熱心,而且只有星期二才有的Frech May set(食物及定價)很吸引, 所以選擇了它。雖然天氣有點熱,我倆決定坐在落地玻璃外的小花園, 因為覺得比較浪漫而且香港室內的冷氣實在令人難受。兩個人都點了Frech May set, 只有主菜可選擇(4選1):1)法式田螺薯蓉-->係一道普通法菜, 但很美味!田螺已去殼,啖啖肉!香草汁調味得宜!2)洋蔥湯-->一般都不會點的湯,但原來也很好喝!湯很清,啡色,有點像普洱茶色,湯渣就只有很熟透了的洋蔥,又夠熱!一滴不留...3)煎鵝肝伴蜜桃-->是整個set的最愛!!不是經常吃鵝肝,只有數次經驗,這一次是最美味的!之前
1)法式田螺薯蓉
2)洋蔥湯
3)煎鵝肝伴蜜桃
-->是整個set的最愛!!不是經常吃鵝肝,只有數次經驗,這一次是最美味的!之前兩次都分別在兩間私房菜吃,份量及美味程度都不及la parole!鵝肝本身很軟、滑,有四份三寸厚,3"x2"大(記得第一次吃,只有比1"x1"還少,$120..)。下面有一塊在蜜桃汁浸煮過的蜜桃(似乎是罐頭貨式...), 與鵝肝很配合。碟是長長的長方形, 其中一端放了少許黑椒及海鹽, 點鵝肝亦很夾!
4)青檸雪芭
-->很清甜,與油膩的鵝肝成強烈對比!
5)海鮮批(我)
-->其實也好味, 不過芝士很濃又有很多薯蓉,此時已有點滯。幸好男友把他的side dish鮮果雜菜沙律給了我, 清清腸胃。講返個批, 青口不是超市雪藏貨,有海水味,其他海鮮有墨魚仔、蝦、魚柳、魷魚、帶子仔, 不太特別。
5)吉列牛扒配紅莓汁(男友)
-->試了一口,ok,不過我才不會點這個, 倒不如去日本餐廳?side dish係鮮果雜菜沙律, 汁及料都很可口!
6)香橙汁拌香蕉pancake
-->又是平凡中的不平凡, 在四方形碟的四角, 撒了谷古粉,有心絲。
7)coffee or tea
-->兩個人都要了coffee, 個人認為咖啡太稀。
晚膳期間,間中有侍應上前示意要把新鮮出爐的餐包端給你, 配牛油及橄欖醬:-9
只要加hkd28,就可以有一杯house wine了。我要了白酒(tantelue chardonnay 2004,chile), 男友吃牛, 要了紅酒(Tantelue gabernet 2004,chile)。

總的來說,可能比預期好,所以覺得這餐廳, 食物及環境都不錯!! 只是坐在戶外, 惹來了蚊子...現在還在癢...

2007-05-07 16 浏览
今日本人同女朋友仔去青衣城一間叫La Parole法國餐廳食飯,入到去發覺環境唔錯,咁女朋友去toilet,waiter拎兩杯水俾我地,我就請佢攞杯熱水俾我女朋友。之後我聽到個waiter同bar枱既同事講"人地好慳家呀!!要飲熱水喎!!"之後附近既waiteress就叫佢細聲d,唔係既話個客會聽到!!但係呢個說話實在太大聲,之後我等到女朋友番黎同佢講,之後我地搵個經理投訴,個經理講好多次sorry,但我話我真係無胃口食,之後拂袖而去呀!!今次真係好好好激氣....要blacklist呢間法國餐廳!!希望大家alert呀!!
2007-04-17 12 浏览
個日行左成個商場都唔知食咩好, 跟住行到一間餐廳到, 見到個waitress帶住親切笑容同我地介紹佢地當晚野食有d咩, 跟住我地就入左去食la~入到去原來同外面好唔同, 入面靚好多,又對住青衣橋, 都幾正~~咁入到去食d咩?首先食係海鮮蕃茄籃做頭盆,之後麵包配南瓜忌廉湯,個頭盆真係好開胃,而d麵包又好新鮮,個湯都未飲,就聞到陣陣忌廉香味,真係好正!食完喱d小食之後就到主菜啦!我地食左有安格斯牛扒(6安士),仲有釀鴨胸配薯蓉。件牛扒有好香炭燒味,仲有不同芥辣選擇,總言之,好味~~~~ 食完主菜,就係食甜品啦!甜品都好好味,有一件意大利芝士餅同埋2個泡芙。睇起上黎,好似好簡單,冇咩特別,但食起上黎就真係好好味。個泡芙好似爆漿牛丸咁,一咬落去就有好多吉士醬流出黎,個感覺好rich;而個意大利芝士餅就唔太甜,d酒同芝士又唔會太濃,成個味道好balance,正! 食完甜品之後,仲未完個wo~因為仲有杯咖啡未飲呀! 通常餐飲都會係咖啡或茶,但佢地卻係可以飲Mocha、Latte或者Cappuccino,仲唔洗加錢tim~~我飲左杯Latte,有咖啡味但又唔會苦,仲有好香濃奶味,唔錯~~ 講左

講左咁多食物上野,咁服務呢?我有留意佢地服務,都做得好仔細。包括上菜會由女仕上起,放野上面唔會發出聲音,同埋d碟唔會係你頭頂飛黎飛去,你一坐低,佢會問你,洗唔洗飲杯野先呢?不如俾杯暖水你先呀!所以服務都一流,有大酒店水準!

咁食餐咁豐富晚餐要幾多錢呢?只需要百幾蚊港幣~~真係好抵!物超所值、回味無窮。
2007-04-05 6 浏览
同姐姐兩個人三點入內high tea,點了好快便有得食~~先試下層的三文治,有三文魚的那款不錯~~有四種醬提供,芝士、藍莓、cream、蕃茄醬,好喜歡那濃濃的芝士~~第二層係鬆餅、朱古力蛋糕、布甸同泡芺,講口感同味道,最愛當然係鬆餅,比出面麵包店的鬆好多,比好多次一級的酒店仲好~朱古力蛋糕就一般,不是好多朱古力;布甸一向不是我杯茶,不過不失吧~泡芺凍一點會好味好多的~~最上係Leonidas chocolate,這個好味道~~仲有飲品係無限refill的,服務態度幾好,個個都好有禮貌,食得幾舒服。至於環境,去到便知道了,都是不錯的,好明顯計過。
同姐姐兩個人三點入內high tea,點了好快便有得食~~
最上係Leonidas chocolate,這個好味道~~
至於環境,去到便知道了,都是不錯的,好明顯計過。
2007-02-18 8 浏览
醒時,心情怪怪的,難得的年初一,無Planning,隨心的揀了間餐廳試試,加上西餐打正無味精的concept,鬧著玩也要試試。聽說是星級廚師做顧問的意式餐廳,但碟中的Carbonara,竟然吃到金寶磨菇、罐頭火腿,不濃不膩的白酒忌廉汁依稀的黏著Linguini,配上煙燻味濃的鴨胸,以鴨胸忌廉汁意大利麵為名,稱職,只因味蕾已被霸道的煙燻味進佔,麵質一般的Linguini及稀而薄的忌廉汁,味道已被比下去。問不理意大利的八爪魚是怎麼會事?原來當地人拿巨形八爪魚切件,放在碟上吃,情形就如港式牛雜。這道八爪魚沙律,主角八爪魚仔煮得過火、黑醋無校過酸而嗆,重點落在茄味濃郁的車喱茄上,吃完Linguini後,用來清清口味也不錯。走時不理問是法還是意式餐廳?道,港式歐陸菜。趣聞:餐廳上寫著所有菜式不含Msg~

走時不理問是法還是意式餐廳?道,港式歐陸菜。

趣聞:餐廳上寫著所有菜式不含Msg~
2006-12-27 6 浏览
總結三次响呢度開餐嘅經驗,都係覺得食lunch好過食dinner多多聲...佢嘅semi-buffet lunch,真係超值。所謂嘅salad bar,除咗有salad,仲有各式cold cut meat、青口、龍蝦仔、smoked salmon...真係食晒後都飽咗一大半...再嚟main dish。女友個grilled白吞拿肉質比較鞋,但個lemon butter sauce就相當醒胃,用嚟配魚食確實天衣無縫;小弟個牛仔扒parma ham配千里香汁亦相當不俗--- 牛仔肉嫩,肉味相對不足(這亦是牛仔扒嘅先天不足之處),冇計;parma ham切得雖薄,但卻並不死鹹,配合千里香汁,委實不錯...埋單嘅tiramisu亦有驚喜--- 夠滑、酒味濃。女友覺得仲可以滑D,小弟覺得跟餐甜品有咁嘅水準已經真係超哂額嘞...大家好奇怪點解主菜冇咗個賣相? 主要係小弟貪吃之故,忘記影相...唔開心>__<

唔開心>__<
2006-10-23 18 浏览
兩個星期前光顧La Parole, 未能一嚐比利時藍貝,適逢昨天到廸士尼遊玩, 便決定於煙花放畢離開後重到此餐廳進餐, 並預先向餐廳訂定半公斤藍貝.9:45才到達餐廳, 人已餓壞, 便立即叫侍應準備藍貝, 同時點了兩份灰蝦釀鮮茄及一客炸魷魚圈. 原來半公斤藍貝份量有如此多! 合我們兩人之力, 都不能解決所有藍貝. 另外, 此店藍貝與我們在比利時吃到的有些不同, 外殼雖然一樣, 但貝肉體積較大, 而且有部分有些微個人不喜歡的青口腥味?! 感覺上Baby Blue的藍貝較對胃. 雖然藍貝不太合意, 上次已嚐的灰蝦郤仍然非常美味, 同行友人都說我的介紹非常不俗! 炸魷魚圈亦香脆不油膩!由於過了9:30才入座, 所以部分開胃菜有折扣, 消費只是$270. 服務員仍是上次那位非常有禮的男生, 這頓吃得很寫意!由今天開始要做一個有文化的女孩, 要戒掉書寫口語的習慣!

由今天開始要做一個有文化的女孩, 要戒掉書寫口語的習慣!
2006-10-08 33 浏览
終於o係香港la parole重遇o係比利時瘋狂愛上o既當地特產--灰蝦啦! 雖然此物其貌不揚-- 比蝦米更細更奀, 灰灰黑黑o既蝦毛仔, 但係加左奇妙醬再放o係鮮甜o既番茄內後真係人間極品呀! 我同家姐每人食左兩客! 此外,法式田螺配紅酒波蛋都好鮮甜. 至於煙三文魚同caesar salad就中規中矩啦. 好可惜佢o既藍貝賣晒, 無得食.甜品要左tiramisu, 我覺得唔夠軟滑, 不過家姐覺得好食.貌似少爺占o既男店員服務態度好好, 抵讚!
貌似少爺占o既男店員服務態度好好, 抵讚!
2006-10-05 3 浏览
試左4人set dinner,幾抵食,$588有三文魚他他,青口,牛柳,甜品拼盤,pasta,份量夠,味道亦不錯。環境夠清靜,一家人傾下計最好!