La Postre分店唔少,今次之前喺銅鑼灣百樂中心以及荃灣廣場都有幫襯過,兩間分店嘅食物質素都非常之高。早前行經H8,決定試下尖沙咀分店。尖沙咀分店係地舖,雖然係西班牙餐廳,但裝修上卻有種法式悠閒以及英倫風混合嘅感覺。正值午市時段,點咗一個 Tapas  小食 Set $153 同埋一個 蟹肉卡邦尼意粉 Lunch Set $119。餐湯配蒜蓉包以及餐飲都好快上到菜,餐湯幾出色,同其他分店水準相若。再嚟嘅係 黑松露薯條。Tapas  小食 Set大概係新出嘅套餐,一個價錢可以選擇三款特色嘅西班牙小食。呢款黑松露薯條之前喺其他分店都食過,精華全在黑松露醬上,味道上唔會有大驚喜,但勝在夠穩紮。之後呢份 炸魷魚配西班牙蒜蓉醬 就令人有啲失望。呢款係要額外加$15嘅,但食落口感似係炸得太耐太多油,一啲都唔脆口亦無乜味道😥,唔算吸引。但要數失望嘅無過於之後嘅西班牙蛋餅。食開嘅Tortilla都知係有薯仔嘅,即係雞蛋薯餅咁嘅味,呢個係好基本。呢個西班牙蛋餅就真係一塊蛋餅,完全無薯仔嘅,好離譜😠。而就算係未食過Tortilla嘅,佢個味道同一份煎燶咗奄列都係無分別,中間仲要係中空,係空氣嚟,完全唔

黑松露薯條
炸魷魚配西班牙蒜蓉醬
但要數失望嘅無過於之後嘅西班牙蛋餅。食開嘅Tortilla都知係有薯仔嘅,即係雞蛋薯餅咁嘅味,呢個係好基本。呢個西班牙蛋餅就真係一塊蛋餅,完全無薯仔嘅,好離譜😠。而就算係未食過Tortilla嘅,佢個味道同一份煎燶咗奄列都係無分別,中間仲要係中空,係空氣嚟,完全唔掂👎🏻!
西班牙蛋餅

影起上嚟係還可以嘅,但味道真係強差人意,好無誠意。
Tapas 小食 Set
但驚喜仲未完結,喺成個Tapas小食 Set上齊後,份蟹肉卡邦尼意粉仲未上到菜😑,想叫店員跟下單,女店員似乎遊緊魂咁😂喺正面前又揮手👋🏻又叫唔該都睇唔到,擾攘咗兩三次先回魂咁黎問咩事,最後發現原來係無落單🙄(而幫我地落單嘅就係佢)。最後同朋友兩份share晒成個小食 Set,大概廿分鐘後先上到菜,而當時入座率其實唔高,效率極低。

味道上蟹肉卡邦尼意粉其實不俗,個雞蛋忌廉汁味道濃而不膩👍🏻,但對比其他分店個落差就幾明顯。明明尖沙咀係客量最高嘅地段,但食物上竟然唔及其他分店,有啲失望。
蟹肉卡邦尼意粉
有過經驗,一上意粉時我地已經叫嗰位遊魂女店員即時上埋甜品,但提完又提,果然佢又無上心🙄,喺叫埋單時佢先突然醒起咁拎甜品黎。甜品而言係今餐唯一嘅驚喜,份量雖然唔大但味道及得上酒店級別,但一餐經歷過幾次「驚喜」以後,都挽救唔番嗰種失望了。

相比食物質素,服務問題明顯係更大敗筆。成餐一杯水都無嘅😑,而每次叫店員時都係得嗰位遊魂女店員會serve人,其他店員好似剩係會serve佢地附近嗰幾枱咁,完全唔知咩事。到最後當然係叫咗幾次,連一杯水都飲唔到🙄。尖沙咀作為旺區,希望La Postre放多啲心機喺呢間分店度,相比其他分店,呢間係幾驚嚇。
黑松露薯條
蟹肉卡邦尼意粉
2021-04-11 574 浏览
星期日厚福街嘅餐廳好多都滿座要等位,見La Postre唔洗等位就入去試吓啦~ 因為冇訂位,所以只有60分鐘用餐時間 ⏳⁣⁣Set menu 點咗香煎三文魚配龍蝦汁意大利飯 ($149) 價錢包括一杯熱飲,是日餐湯同甜品~ 賣相不錯,但略嫌三文魚過熟~是日甜品係個超迷你一口朱古力鬆餅 🧁 中規中矩,沒有什麼特別~ ⁣⁣香蒜啤酒蠔配蒜蓉包🍻 ($94) ⁣原價係$188,但係係是日單點半價食品,所以叫嚟試下。基本上係蒜蓉味為主,啤酒味已經散發晒~好似蒜蓉水煮蠔🤡 蒜蓉包是淋的,$188真係唔值 (其實半價都唔值)埋單嘅時候仲要唔記得咗半價俾我哋~ 😅 性價比極低👎🏻⁣⁣失望的是服務也很一般,不過服務水準係懸殊的,因為眼見服務員對隔離枱是很好的🤡 被不公平對待(玻璃心碎了💔)感覺不太良好,不會再光顧了🥲 ⁣⁣📍La Postre (厚福街) (尖沙咀)⁣尖沙咀厚福街8號H8地下⁣⁣

香蒜啤酒蠔配蒜蓉包

📍La Postre (厚福街) (尖沙咀)⁣
尖沙咀厚福街8號H8地下⁣
2021-04-09 345 浏览
明明間野無人,又唔俾揀窗口位,話全都有人book😂每個服務員都望住我,咁得閒🤷🏼‍♀️ 都算,仲係隔離包外賣 咩玩法?咁多空桌都唔過隔離包。見叫得一樣野,廢事洗多樣野,又收走啲碟啊,餐具啊,上菜隻碟會甩色⋯⋯⋯然後個野又唔好食😂 普通正常 又唔熱又唔脆都好意思收咁既價錢🤷🏼‍♀️ 原本諗住又熱又脆又香⋯⋯ 已經好努力盡量唔浪費。雖然心態都係想搵個地方坐半個鍾9個指,無諗過會咁😫直到食完都係四周空桌。好失望。

2021-04-09
2021-04-05 302 浏览
又係青醬呀🤣🤣如果卡邦尼係第一,咁青醬應該係我第二愛🤩第三第四愛遲啲再話你地知🤣呢間餐廳喺厚福街,一直行就會見到間藍綠色嘅西餐廳😎·芝士青醬豚肉意大利飯($88)望落去平平無奇,但食落去好香芝士同青醬味,飯粒粒分明,唔係爛飯,之前有網民以為意大利飯未煮熟🙉但正宗嘅意大利飯係半生熟架🤫豚肉都有三四片,因為有芝士嘅關係,食晒真係會飽到上心口😂😂lunch set menu會包一杯熱飲🤪·不過似乎佢唔係全部飯/意粉都好食,有同事叫過酸辣意粉,話好似食緊譚仔咁好怪😂😂
呢間餐廳喺厚福街,一直行就會見到間藍綠色嘅西餐廳😎
芝士青醬豚肉意大利飯($88)
2021-04-01 193 浏览
I have previously tried this restaurant at Causeway Bay but sadly that location is now closed down. Since my mom loves waffle, I have always wanted to bring her to try La Postre. This restaurant is not just any waffle place but it serves mochi waffle which is quite special to me. I came for the dessert at tea time but I did not order the tea set. I ordered three waffles to share and had a cup of americano; the waffles included the matcha mochi waffle, mixed fruit mochi waffle and the blueberry pitaya & honey citron waffle.
After eating the mochi waffle, I felt that the normal waffle was quite plain and I preferred the mochi waffle much more, it was just more chewy and had a better texture overall. The total of the meal was around $370 with the 10% discount promotion and I thought it was a good meal and a great place to chill and treat yourself.
餐廳環境好舒適,地方大,座位多,基本上一有客入嚟就可以即刻入座。燈光微微昏暗,又唔嘈雜,好適合傾嘢嘅地方。食完飯趕住睇舞台劇,所以直接叫咗兩份Dinner Set 🥘,有沙律、小食、主菜同飲品,都好豐富。蔬果沙律同醋鮮菇🍄沙律配芝麻醬,味道穩打穩扎,蔬果新鮮。冬菇略嫌太腍,配上黑醋,味道尚可,但口感不理想。藍青口白汁寬條麵白汁太過creamy又唔夠滑身,青口雖然無沙,但係較少肉。雞肉西班牙肉腸焗螺絲粉蕃茄醬汁好濃郁,螺絲粉略嫌腍身,無咬口。兩杯水果茶🍎🍐🍍都幾好飲,既可飲又可以食生果。

蔬果沙律同醋鮮菇🍄

藍青口白汁寬條麵
白汁太過creamy又唔夠滑身,青口雖然無沙,但係較少肉。

雞肉西班牙肉腸焗螺絲粉
蕃茄醬汁好濃郁,螺絲粉略嫌腍身,無咬口。

兩杯水果茶🍎🍐🍍都幾好飲,既可飲又可以食生果。

2021-03-18 422 浏览
有朋友生日想食意粉,之前見到有人share過呢度嘅蟹肉奶油意粉嘅相已經好想試,果然冇令我失望,店員上菜嘅時候好細心咁提醒我哋可以按個人喜好落蟹蓋裝住嘅蟹膏落去個意粉度撈混,我當然一滴都唔會放過啦。好味!西班牙飯都有驚喜,明顯食得出同平時其他餐廳食嘅味道係多啲層次嘅,而且海鮮嘅份量都唔少,佢除咗呢款classic口味仲有好幾仲其他口味嘅西班牙飯,下次再試埋其他。叫咗個豬手,略貴。但個汁醬都算有誠意嘅。因為book枱同咗餐廳講係慶祝生日,佢哋準備咗免費嘅生日牌俾我哋叫甜品嘅時候加上去,真係好貼心,而且仲有即影即有嘅生日卡♥️

叫咗個豬手,略貴。但個汁醬都算有誠意嘅。

2021-03-13 311 浏览
今晚心血來潮突然想食一餐特別嘅菜式,唔想食中式又唔想食平日嘅西餐,就選擇咗食西班牙餐。從來都未食過西班牙餐,今日經過尖沙咀,見到一間裝修得幾靚嘅西班牙餐廳,外圍係藍色裝修,好有歐陸式風味的餐廳。首先我哋點左一碗鮮茄蟹肉忌廉濃湯,個湯幾好飲好多蟹肉蕃茄香濃。之後我哋叫咗蒜香雞翼,芝士蟹肉煎餅,炸魷魚圈,黑松露蟹肉燉飯。蒜香雞翼冇咩特別,但幾好食雞肉嫩滑,炸魷魚圈冇咩特別,粉漿可以再薄身一點,黑松露蟹肉燉飯好食香濃黑松露味道,忌廉口感不會太濃。但最失望比較係芝士蟹肉煎餅,煎餅冇芝士味同埋冇乜蟹肉,比較似乾身嘅煎蛋餅,總括呢一餐其實唔太覺得係西班牙餐,比較似平常出面食嘅西餐,冇乜特別,價錢還可以。
2021-03-07
2021-03-11 243 浏览
女經理嘅態度十分差。戴住口罩都見到佢黑住面,舉左手3分鐘都冇人黎take order,其實唔鍾意做就唔好做啦,今次真係俾錢受氣,尤其是女經理,唔知以為我哋同佢打工,出緊糧俾我哋。我都知要填安心出行,態度使唔使咁差,係咪以為自己係警察?由入餐廳門口一開始,就已經受佢氣。問佢拎杯水,就好似問佢攞錢咁。做得經理有返咁上下年資,係咪唔知自己做緊服務業?真係唔會再黎呢間餐廳受佢氣,今次真係食鹿肉都冇味!!!!
2021-03-06
2021-02-21 428 浏览
今日試左呢一間餐廳,希望分享下食後感菜名: 洋蔥櫻花蝦湯評語: 忌廉湯底配炒過既洋蔥和櫻花蝦Pro: 樱花蝦的味道出既Con:麵撈roux 埋得吾好,令個湯飲落吾smooth同眼睇到一塊塊===菜名: 雜果胡麻沙律評語: 中規中矩===菜名: 蟹肉卡邦尼意粉評語: Pro: 意粉既texture 控制幾好,份量都多Con: 忌廉太多,冇乜蛋味,食落口太膩===菜名: Daily special (雜腸炒飯)評語: Pro: 飯夠乾身,粒粒分明Con:黑椒味太濃===菜名: 朱古力cup cake評語: 個人覺得太甜,同埋食完頭兩樣野巳經好飽,會prefer 酸同fluffy既甜品(E.g mousse)價錢epends on set
今日試左呢一間餐廳,希望分享下食後感
菜名: 洋蔥櫻花蝦湯

評語: 忌廉湯底配炒過既洋蔥和櫻花蝦
Pro: 樱花蝦的味道出既

菜名: 雜果胡麻沙律

評語: 中規中矩

菜名: 蟹肉卡邦尼意粉

評語:
Pro: 意粉既texture 控制幾好,份量都多
Con: 忌廉太多,冇乜蛋味,食落口太膩

===

菜名: Daily special (雜腸炒飯)

評語:
Pro: 飯夠乾身,粒粒分明
Con:黑椒味太濃

菜名: 朱古力cup cake

價錢
epends on set
2021-02-19 463 浏览
失望既一餐~最難食係佢個雞翼 無煎過正係淋一大pat 蒜蓉落去以為就好食 真係好失望!個味仲要好吾掂 仲要加錢!.第二難食係佢個蟹肉餅 d左一聲 好似圖禁 兩隻細蟹鉗就係肉 之後全部都係雞蛋!有兩,三粒菇咯 一大堆木魚絲吾知咩事佢多士個3款用啲現成貨簡直係令人勁無奈...吾值個個價...個tea set$198叫做正常啲 但都係根本吾值呢個價~咸食明太子酥盒係有驚喜~但佢個馬卡龍超硬 啲嘢真係吾知擺左幾耐最好係杯嘢飲啦 熱凍都好重玫瑰味~整體係吾會再去食第二次 無咩服務可言 重點係$400幾都吾知食左咩
失望既一餐~
個tea set$198叫做正常啲
但都係根本吾值呢個價~
咸食明太子酥盒係有驚喜~
但佢個馬卡龍超硬 啲嘢真係吾知擺左幾耐
最好係杯嘢飲啦 熱凍都好重玫瑰味~
𝘓𝘢 𝘗𝘰𝘴𝘵𝘳𝘦 🇪🇸 一直想去好耐嘅高質西班牙café 適合聚會/慶生嘅餐廳 服務態度亦唔錯!-南瓜蟹鉗忌廉飯(💰129)Risotto嘅味道唔係會食到超膩嘅個種忌廉芝士 加埋香濃嘅南瓜蓉 甜甜地幾好食🤤蟹鉗亦好有鮮味 個人不嬲鍾意食cream所以大推(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10.櫻花蝦青口香蒜意粉(💰98)正常嘅青醬意粉 青口冇海水腥味調味唔錯 如果鍾意清新可口冇咁重口味嘅午餐都可以試吓🍝(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7.5/10.黑毛豬芝士麻糬窩夫(💰109)窩夫煙煙韌韌唔會好乾 加埋黑毛豬同蜜瓜一齊食 鹹甜鹹甜 口感十分有驚喜 絕對要試🤩(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 9/10.最後跟餐嗌咗鮮雜果莫希托 超足料!有唔同種鮮果 而且一人一大杯 都超推薦哦🍹.❁please support + like + share❁IG/FB: Foologerhk
𝘓𝘢 𝘗𝘰𝘴𝘵𝘳𝘦 🇪🇸
南瓜蟹鉗忌廉飯(💰129)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10
南瓜蟹鉗忌廉飯

櫻花蝦青口香蒜意粉(💰98)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7.5/10
櫻花蝦青口香蒜意粉

黑毛豬芝士麻糬窩夫(💰109)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 9/10

南瓜蟹鉗忌廉飯
黑毛豬芝士麻糬窩夫
鮮雜果莫希托
2021-02-11 315 浏览
La Postre西班牙海鮮飯芝士煎蟹餅鮮雜果麻糬價錢💲: $198折後(openrice -$100)/ $158/ $138好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.3/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.3/5回頭率😚: 3.3/5-LaPostre係厚福街的盡頭,次次上去H8都會見到。今次終於有機會試試佢。如果大家想去可以係openrice先訂枱架。入面鋪位幾大,好多枱都坐得幾闊落。今次我地3個人就試左3款嘢。-第一款係西班牙菜必食的西班牙海鮮飯☺️ 二人份量三人都可以夠食!有6隻青口4隻蝦同一D蜆😌蝦同青口都大隻,肉質ok,算有鮮味😀 蜆就冇咩味。最緊要的飯底佢就煮到有啲似risotto,每粒飯都索晒蕃茄味,感覺比較濕。食落仲帶小小辣,幾惹味😛但味道比較單調,冇咩用過上湯來煮個飯的香味🧐 我覺得可以當佢係一個茄汁辣味risotto,而唔係西班牙炒飯😂不過係幾有睇頭既。-另一個叫左芝士煎蟹餅。呢個又係有樣的一道菜。上枱有3隻蟹鉗突出來,幾睇得。但蟹鉗好細,係急凍貨色,冇咩味的☹️ 入面的蟹肉都唔覺多,什至佢比其他配角搶晒。配料有芝士、蛋、洋蔥、煙肉咁,芝士落得好重手,煙肉洋蔥都好夠香
La Postre
服務🍴: 3.3/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.3/5
回頭率😚: 3.3/5

另一個叫左芝士煎蟹餅。呢個又係有樣的一道菜。上枱有3隻蟹鉗突出來,幾睇得。但蟹鉗好細,係急凍貨色,冇咩味的☹️ 入面的蟹肉都唔覺多,什至佢比其他配角搶晒。配料有芝士、蛋、洋蔥、煙肉咁,芝士落得好重手,煙肉洋蔥都好夠香。可惜個蛋好老,食落好鞋😩覺得呢個係一個係屋企都會整到的菜式,價錢唔值得🥲

最尾仲有個鮮雜果麻糬🧇。窩夫都係呢到的招牌,生日慶祝佢地都會幫你地寫牌😌 原個叫又真係幾靚。窩夫外脆內軟,入面幾煙韌,有小小糯米粉味😆煙韌控表示幾鍾意,但唔係特別🙈 表面鋪滿好多水果,最貴的肯定係無花果,其餘仲有唔同莓類同🥝。加埋雪糕甜度好啱❤️ 不過整體來講呢間性價比唔高,質素都應該唔係好正宗。如果用呢個價錢,我會想食樓上H8的espuma多D,所以唔特別建議要試🧐

2021-02-08 217 浏览
我地order 左waffle, 等左半個鐘先到。而且店員成日都想收起我地menu, 態度唔親切,唯一好ge 係其中一個店員態度好,向我地推介廚師推介,而且係好味ge. 另外海鮮飯有d 硬,而且蜆煮得好乾。蛋餅好細個,唔抵食。
2021-02-07
午餐
2021-02-04 274 浏览
今日上完堂同啲同學食lunch,食物質素唔錯,環境好,店舖防疫意識好強。職員將我地6個人分得好開咁坐,所以傾計嘅時候坐近左一個位,講左2句有個女同事好好聲氣話傾完就要坐返埋自己位,但仲未講完就有第2個四眼男職員黎話我啦.明白嘅,防疫措施要遵守,四眼男職員講得岩呀,我俾人罰錢,你地舖頭都要俾人罰,我明,但係我嬲嘅唔係呢點,係佢講出黎嘅語氣好似我上司鬧我咁。.提點客人係應該,但語氣唔應該用訓斥態度,加一服務費唔包括俾你職員用咁嘅態度話囉,點解食Lunch要好似返工做錯野俾人話咁?客氣啲講同一句說話,其實可以有唔同效果結論:野食ok,但體驗不佳,唔會再幫襯

結論:野食ok,但體驗不佳,唔會再幫襯