餐厅: La Serre
资讯:

小編今日來到觀塘一間西式cafe「La Serre」🍽位於觀塘海濱長廊旁,裝修以工業風為主的玻璃屋,玻璃設計更加採光舒適☀️餐廳設有戶外內空間用餐,室內位置寬敞,而且是Pet-friendly動物友善餐廳,食客可以帶貓狗享受chill舒適的午後時光🐶🐱「煙三文魚賓尼迪配牛油果和薯餅」,以煙三文魚配上香脆薯餅🥔、牛油果🥑和幼豆苗,水波蛋切開蛋黃流出,蛋味濃郁,配搭沙律菜帶清新解膩感覺🥗 飲品方面,早午餐配咖啡、茶和汽水,另可升級至特飲,冰水果茶加入熱情果肉味帶微酸,整體感覺冰涼消暑🍹「菠菜芝士奄列.牛油果車厘茄」奄列底煎香而保留半熟蛋汁🥚配牛油果和車厘茄🍅菠菜清新而且含豐富鐵質及抗氧化成分,拌入清新的沙律醋,最後加入刨絲的巴馬臣芝士增添風味🧀 輕食健康之選😄🍽 :煙三文魚賓尼迪配牛油果和薯餅;菠菜芝士奄列.牛油果車厘茄👅好味指數:7.75/10;7.5/10💰消費:HK$158;HK$98📍 地址:La Serre (觀塘)觀塘海濱道90號地下1號舖🈹推介優惠:N/A

👅好味指數:7.75/10;7.5/10
💰消費:HK$158;HK$98
📍 地址:La Serre (觀塘)
🈹推介優惠:N/A
2023-07-07 45 浏览
觀塘海濱道綠化做得非常好,成個海旁都開咗不少餐廳,今日去了這間寵物友善、多國菜餐廳,又有靚景☺️餐廳有室外同室內,室外好chill,綠樹成蔭,海風吹拂🍃因為朋友怕熱,所以我們選了室內進餐。餐廳很有格調,裝潢闊落舒適,很適合放工過嚟飲杯酒傾吓計😎🍝MAIN🌟牛肝菌汁火腿意大利長通粉長通粉煮得岩岩好,食起來比有嚼口,有著綿密的口感。牛肝菌汁好濃郁,有著濃濃菇香味,同鹹香的火腿相互輝映,入口時味道非常豐富。此外,調味做得幾好,牛肝菌汁的味道不會太濃烈,而是剛好適中,令人一點都唔感到膩口。火腿鹹味也沒有過度,與牛肝菌汁完美地平衡左整道菜味道,好味!🌟日本豬軟骨墨西哥薄餅呢道菜結合了日本同墨西哥的美食元素,味道很不錯😌日本豬軟骨,軟腍入味,大大嚿,配上墨西哥薄餅入面的牛油果,再淋上雜菜蕃茄汁,口感非常好,又清新開胃😋仲有新鮮雜菜沙律🥗好滿足☺️🍹 DRINK🌟Pineapple Midori 這款Cocktail結合了清新菠蘿與甜美綠色蜜糖酒,口感十分平衡,讓人不禁欲罷不能。在酒精度上也不算高,非常容易入口,且不會感到刺喉。酒的顏色鮮豔,帶有綠色調,深淺適中,好岩夏天飲🍸🌟Berries Combi

餐廳很有格調,裝潢闊落舒適,很適合放工過嚟飲杯酒傾吓計😎

🍝MAIN

🌟牛肝菌汁火腿意大利長通粉

🌟日本豬軟骨墨西哥薄餅
呢道菜結合了日本同墨西哥的美食元素,味道很不錯😌
仲有新鮮雜菜沙律🥗好滿足☺️

🍹 DRINK

🌟Pineapple Midori

🌟Berries Combination
這是由藍莓,草莓,黑莓,加入梳打打製而成,不會太甜,梳打入面有陣陣水果清香,生津解渴,值得推介👍🏻

大家可以來觀塘海濱放鬆chill chill😌😌
牛肝菌汁火腿意大利長通粉
Berries Combination   &  Pineapple Midori
  • Pineapple  Midori
2023-07-06 17 浏览
去官塘海濱行下,累了見這餐廳好像不錯,食評也好,便入去試試。環境幾舒適,選了個對住海濱的室內位坐,既可睇景,又不用熱。食物方面,幾喜歡個日本花魚一夜干米麵配龍蝦湯,完整整條魚好大條,分了一半都成隻碟甘大!魚肉實淨,燒得幾香口。加埋個米麵,食得我們已很飽。另外也叫了個燒法國鴨胸及雜菜沙律。飲品方面,我叫了個Berries Combination 。用蔓越莓汁、藍莓、草莓、黑莓醬打成的梳打,味道酸酸甜甜,幾清爽解膩。服務也不錯,我見室外的客似乎被蚊子咬,職員甚至拿了蚊怕水幫佢哋濆,相當細心。

環境幾舒適,選了個對住海濱的室內位坐,既可睇景,又不用熱。

• 日本花魚一夜干西班牙飯
2023-07-04 28 浏览
拍拖去觀塘海濱行吓散下步~咁啱見到哩間玻璃屋 就行埋去八卦下🤣🤣餐牌幾吸引 而且感覺冷氣很大就入去試吓了😚😚😚果然冇失望 冷氣夠曬凍~ 叫左個素牛肉千層麵同燒法國鴨胸同男朋友share食。鴨胸個汁好香好jenggg,搞到我配菜都全部食曬(個菇勁有味🤣🤣🤣💸💸Impossible™ 素牛肉千層麵 $148燒法國鴨胸 $188Italian Chocolate Milk Shake $98(Baileys, Kahlua, Frangelico, Chocolate, Milk)Summer Breeze $98(Tequila, Triple Sec, OJ, Kiwi, Soda)📍La Serre地址: 觀塘海濱道90號地下1號舖

💸💸

庆祝纪念
纪念日
  • 香煎法國鴨胸
2023-07-01 33 浏览
Had a chance to visit La Serre in Kwun Tong for brunch.🍞 Gammon ham and cheese danish🐟Smoked salmon benedict with avocado & hash brownThe gammon ham and cheese danish was a delightful treat, with its flaky pastry enveloping the savory gammon ham and gooey melted cheese. Each bite was a symphony of flavors and textures, with the ham adding a smoky richness and the cheese providing a luscious creaminess. The smoked salmon benedict was a brunch delight, featuring tender smoked salmon, creamy avocad

The gammon ham and cheese danish was a delightful treat, with its flaky pastry enveloping the savory gammon ham and gooey melted cheese. Each bite was a symphony of flavors and textures, with the ham adding a smoky richness and the cheese providing a luscious creaminess. The smoked salmon benedict was a brunch delight, featuring tender smoked salmon, creamy avocado, and a crispy hash brown.

It was a mouthwatering combination that brought together the freshness of the salmon, the creaminess of the avocado, and the satisfying crunch of the hash brown😋😋😋
Smoked  salmon  with  egg  benedict
Gammon  ham  with  cheese  danish  toast
2023-06-24
  • 金門火腿芝士班戟配煎蛋
2023-06-30 20 浏览
帶住狗狗散步,搵到lee間位於觀塘海濱長廊餐廳,有海景,有音樂,室內及室外座位,雖然夏天,但都有2部冷氣吹住,吹著海風與朋友盡情地聊天,好放鬆。點左大蝦意粉同牛比,有餐包送,熱辣辣又鬆軟,配上牛油好好食。菠菜麵好香,大蝦爽口,醬汁香濃,意粉煙韌程度剛剛好,索曬D醬汁牛扒5成熟,岩岩好,份量夠!配菜有露荀、薯角、南瓜、車厘茄等都唔錯,特別薯角熱辣辣,外脆內粉,真系超好食!有下次,順帶一題,隔離仲有live band表演,表演開始,餐廳即刻關左音樂,比我地聽下歌,真心chill

2023-06-23 36 浏览
La Serre (觀塘)觀塘海濱道90號地下1號舖中午去觀塘海旁行下真係好舒服🥰🥰🌅🌅今次試咗呢間位於觀塘海旁附近嘅餐廳✨望住海濱食個brunch放鬆下🤤好chill 1.煙三文魚賓尼迪配牛油果🥑薯餅 ($158)望落去好豐富🤤😍😍而且有牛油果同埋沙律都好新鮮✨薯餅都炸得好香口好脆😚仲有整得好出色嘅流心蛋😋💥評分:8/102.金門火腿、芝士丹麥多士配煎蛋🍳($118)大大份😍😍太陽蛋加埋大大塊嘅火腿夾住丹麥多士😋好滿足~味道啱啱好,唔會太鹹,太陽蛋D蛋漿流出黎好好食🥰💥評分:8/10💥總性價比:7.5/10👍🏻可以望住個咁靚嘅景食嘢好舒服😍🌅仲要佢Brunch嘅份量都好大,絕對夠飽~下次黎開觀塘會去海旁嘅都可以過嚟試下👍🏻
La Serre (觀塘)
觀塘海濱道90號地下1號舖

1.煙三文魚賓尼迪配牛油果🥑薯餅 ($158)

💥評分:8/10

2.金門火腿、芝士丹麥多士配煎蛋🍳($118)

💥評分:8/10

💥總性價比:7.5/10

• 煙三文魚賓尼迪配牛油果🥑薯餅
  • 金門火腿、芝士丹麥多士配煎蛋🍳
✨招牌早餐La Serre Breakfast金門火腿厚切,薯餅炸得金黃香脆,香煎煙肉及香腸配以大啡菇及炒蛋,組合非常豐富。再伴以新鮮的沙律菜,整體口感更清新。✨金門火腿,芝士丹麥多士配煎蛋Gammon Ham & Cheese Danish Toast with Fried Egg丹麥多士經烘烤後四邊酥脆,牛油味香濃,配以厚切的金門火腿、半溶芝士及煎蛋,口感豐富而不膩。P.S. 此為寵物友善餐廳,歡迎帶同寵物坐在戶外一同聚餐。🐶🐱
✨招牌早餐La Serre Breakfast

2023-06-16 38 浏览
環境優美的西餐廳🥰同朋友去咗海濱花園😋見有間La Serre餐廳👍🏻就去嘆個下午茶☺️餐廳附近景色優美🏞有戶外位感受悠間氣氛下😁主打食芝士漢堡同頂級西冷扒🍔香辣棒棒雞,98蚊份💰雞肉質嫰,外皮炸得好香脆,十分香口🍗西班牙小辣椒,68蚊份💰完全唔辣,濃濃青椒味微微帶點苦,送酒小食🇪🇸燒羊肋骨,98蚊份💰燒羊肋骨燒到肉質好脆口,完全無羶味🐏Mocha,42蚊杯💰超重朱古力的味道,賣相正常,幾好飲🍫Latte,42蚊杯💰拉花好靚,奶同咖啡嘅味道,唔會香滑,味道幾好☕️整體環境環境舒適☺️服務態度正常😁食物正常,主要係享受悠間氣氛,同三五知己放鬆嘅好地方🥰
環境優美的西餐廳🥰
同朋友去咗海濱花園😋
見有間La Serre餐廳👍🏻
就去嘆個下午茶☺️
餐廳附近景色優美🏞
有戶外位感受悠間氣氛下😁
主打食芝士漢堡同頂級西冷扒🍔

香辣棒棒雞,98蚊份💰
雞肉質嫰,外皮炸得好香脆,十分香口🍗

西班牙小辣椒,68蚊份💰
完全唔辣,濃濃青椒味微微帶點苦,送酒小食🇪🇸

燒羊肋骨,98蚊份💰
燒羊肋骨燒到肉質好脆口,完全無羶味🐏

Mocha,42蚊杯💰
超重朱古力的味道,賣相正常,幾好飲🍫

Latte,42蚊杯💰
拉花好靚,奶同咖啡嘅味道,唔會香滑,味道幾好☕️

整體環境環境舒適☺️
服務態度正常😁
食物正常,主要係享受悠間氣氛,
同三五知己放鬆嘅好地方🥰
🩵牛頭角•La Serre🩵襯星期六去咗觀塘海濱嘆個靚brunch餐廳採用四面玻璃設計 舒適透光😍☺️非常適合假日同朋友傾偈睇埋個靚海景餐廳有戶外內空間選擇👍🏻🔥而且呢度仲係動物友善餐廳🐶🐱又可以帶埋貓/狗主子一齊嚟享受悠閒時光餐廳由輕食到主食 甚至甜品咖啡都有得揀 食物既份量都比預期大份 而且味道不俗🌈大啡菇薯餅配車打芝士蕃茄牛油果 $128大啡菇肉身肥厚 香味濃郁薯餅幾大塊而且脆卜卜😍😏車打芝士味道非常濃郁 帶有芝士滑順口感蕃茄/牛油果夠新鮮 配搭一齊好健康又好食🌈煙三文魚Benedict配牛油果薯餅 $158Benedict生熟度剛剛好 蛋味夠香夠重蛋上面有啲蜂蜜芥末醬 酸酸甜甜牛油果好creamy 薯餅香脆🔥🔥用左大量煙三文魚 份量唔少超值🌈涷Mocha咖啡 +$20冰涼嘅摩卡咖啡對喜愛朱古力又想飲咖啡嘅人嚟講非常適合夏天飲用帶有濃濃咖啡+巧克力味道👍🏻好香又夠濃 入口又唔會澀 味道剛剛好😊🌈涷是日水果茶 +$20用新鮮既熱情果沖泡 散發出濃郁水果香非常清爽 入口後帶有微微酸味仲可以㨂少甜 清涼又健康😉😉
🩵牛頭角•La Serre🩵

用新鮮既熱情果沖泡 散發出濃郁水果香
非常清爽 入口後帶有微微酸味
仲可以㨂少甜 清涼又健康😉😉

2023-06-10
. La Serre🍴🍺呢間望到評價都吾錯,每次行過都想試,終於搵左一日收工去,佢係可以帶寵物既海濱餐廳🍴有分室內、室外,全玻璃😆可以望到海,當日坐左室內😆太熱了🥰日頭打卡都好靚😳🫢睇評價#冬甩仔女_觀塘#冬甩仔女_西餐🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅👦🏻👧🏻素牛肉千層面🍝(7.8/10) $148個賣相好吸引😍滿滿芝士碎、蕃茄醬🧀🍅食落好開胃,每層都佈滿牛肉同濃郁醬汁,吾講吾知,食落完全吾覺得係食緊素😳👦🏻👧🏻日式豬軟骨墨西哥薄餅🌮(8.5/10) $168豬軟骨配薄餅😳第一次試🤣豬軟骨好入味,份量十足,連頭芽一齊食,感覺好fresh 😋再加埋旁邊已調味既小蔬果連汁落薄餅到,酸酸甜甜👍🏼好開胃🤤仲配有沙律菜🥗點個汁食👍🏼👦🏻Passion Fruit Squash🥤 (8/10) $78百香果、梳打水、雪碧,飲到粒粒百香果🤣酸酸甜甜、好夠氣🤣👧🏻Daily Fruit Tea (passion fruit)🫖(7.8/10) $42叫左熱水果茶,當日係百香果茶🫖酸酸甜甜🍩冬甩小資訊🍩1️⃣收加一服務✔️2️⃣室外可帶小寵物🐱🐶💲抵食:8/10👅好味:8/10🍩推薦:8/10
[觀塘美食推介🍽 ] La Serre🍴🍺

#冬甩仔女_觀塘
#冬甩仔女_西餐

🍩冬甩仔女👦🏻👧🏻🍩食評👅
👦🏻👧🏻素牛肉千層面🍝(7.8/10) $148

👦🏻👧🏻日式豬軟骨墨西哥薄餅🌮(8.5/10) $168

百香果、梳打水、雪碧,飲到粒粒百香果🤣酸酸甜甜、好夠氣🤣

叫左熱水果茶,當日係百香果茶🫖酸酸甜甜

🍩冬甩小資訊🍩
1️⃣收加一服務✔️
2️⃣室外可帶小寵物🐱🐶

💲抵食:8/10
👅好味:8/10
🍩推薦:8/10
2023-06-13 34 浏览
位於觀塘海濱長廊,飽覽海景,有室內及室外座位,玻璃屋設計,無論室外或室外裝飾都充滿浪漫的氣氛,上次坐室內,今次坐室外,望住四周海景及街景,吹著海風與朋友盡情地聊天,好放鬆。餐包,熱辣辣又鬆軟,配上牛油好好食。牛肝菌汁火腿意大利長通粉$148火腿炒到好香,牛肝菌切大塊,醬汁香濃,通粉煙韌程度剛剛好,索曬啲醬汁燒法國鴨胸$188鴨胸厚切,有四大舊,七成熟,肉質粉嫩多汁,配上特製肉汁更加香口!配菜有露荀、薯角﹑南瓜﹑車厘茄等都唔錯,特別薯角熱辣辣,外脆內粉,真系超好食!Iced Latte $48奶味香濃,大大杯,好飲又抵飲。Mint Lime Soda $78口感清新,超岩夏天飲。
餐包,熱辣辣又鬆軟,配上牛油好好食。
牛肝菌汁火腿意大利長通粉$148
燒法國鴨胸$188
Iced Latte $48
奶味香濃,大大杯,好飲又抵飲。
Mint Lime Soda $78
口感清新,超岩夏天飲。
星期日難得好天,去觀塘海濱行下,見依間好似玻璃屋的西餐廳,落地大玻璃可以望到户外環境,景觀開揚,有户外坐位,可帶寵物一同用餐。餐廳主打西式食物,有供應生蠔、意粉、薄餅、肉類和其他小食。亦有供應週末早午餐🍳,價錢親民。週末早午餐🍳包括主菜🍝和飲品,主菜有八款,包括:全日早餐、奄列和窩夫等可選擇。🍽️ 金門火腿,芝士丹麥多士配煎蛋丹麥多士牛油味香濃,經過烘烤後四邊酥脆,口感有層次,中間夾著芝士和金門火腿,面頭有煎蛋。金門火腿大片有厚度,有嚼勁,芝士和火腿的鹹香味豐富了多士的味道,煎蛋就是完美,蛋白邊脆,半生熟的蛋黃相當誘人,一切開蛋漿流出。伴碟有車厘茄、四季豆和沙律菜。🍽️ 煙三文魚賓尼迪配牛油果,薯餅新穎的Benidict,以煙三文魚和沙律菜取代了傳統款有的英式muffin,並配上薯餅、牛油果和豆苗。Benidict當然不少得水波蛋,切開軟彈蛋白,蛋黃液流出,蛋味濃郁,好適合伴埋沙律菜一齊食。飲品方面,餐廳有多款酒類飲品,有自家調製雞尾酒有 (酒精/無酒精)、咖啡、茶和汽水。☕ Bailey’s CoffeeBaileys甜酒豐富的奶油香中和了咖啡的苦澀,令飲品變得甜而不膩,這配搭好有層次

🍽️ 金門火腿,芝士丹麥多士配煎蛋

🍽️ 煙三文魚賓尼迪配牛油果,薯餅

☕ Bailey’s Coffee
Baileys甜酒豐富的奶油香中和了咖啡的苦澀,令飲品變得甜而不膩,這配搭好有層次感,口感順滑。

☕ Flat White
2023-06-09 38 浏览
今晚在觀塘海濱長廊的一間La Serre餐廳享用了一頓美食體驗,這裡的環境相當舒適,充滿悠閒氛圍。餐廳擁有高樓底和落地玻璃,讓人可以一邊用餐,一邊欣賞美麗的海景。服務方面也相當周到,也有寵物友善的設計,客人可選擇戶外的座位!由於天氣炎熱,我們沒有攜帶寵物,所以選擇在室內享用美食。以下是我們品嚐的幾道佳餚:1. **Roasted Australia Pork Shoulder**:澳洲燒豬肩肉口感豐滿多汁,外皮烤得香脆,內裡肉質鮮嫩,相當美味。2. **餐廳自製的Impossible Vegan Beef Lasagna**:這道菜是一個很好的嘗試,用Impossible素肉製成的牛肉千層麵,味道濃郁,質感與真牛肉無異,讓素食者也能享受到千層麵的美味。3. **餐前兩款麵包**:上桌時熱辣辣的麵包讓人忍不住多吃幾口,特別是意大利肉腸包,味道濃郁,令人回味。4. **Berries Combination**:這款飲品由蔓越莓汁、新鮮藍莓、草莓,黑莓糖漿和蘇打水調製而成,果香濃郁,清新好喝。5. **Orange Blossom**:這款飲品是橙汁、蘋果汁、薑汁汽水和苦味酒的搭配,口感層

5. **Orange Blossom**:這款飲品是橙汁、蘋果汁、薑汁汽水和苦味酒的搭配,口感層次豐富,味道獨特。

總結來說,觀塘海濱長廊餐廳環境優美,菜色多樣化,適合與家人或朋友共聚,是一個值得一試的好地方。
香港探店|觀塘海濱|西餐|La Serre你知道嗎?觀塘海濱天橋底下竟然有這樣的餐廳!寵物友善✅臨海美景✅Good vibe ✅餐廳有戶外/內的空間選擇,切合不同人的需要。戶外可以乘着海風的吹拂,飽覽啟德郵輪碼頭的美景戶內的話,可以享受冷氣,浸淫在視覺味覺的盛宴。🐂素牛肉千層面 $148朋友不吃牛肉,就怕臊味千層面上面鋪滿了素牛肉和番茄醬完全不臊加上烤焗,將邊邊烤得香脆、內部仍然濕潤❤️很香口!愛了🥹燒法國鴨胸🐤外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁的美味佳餚。如果燒得好,鴨肉的香氣和口感會非常迷人。Iced Fruit tea不會太甜,感覺是消暑良品❄️Chocolate Milk Shake這個混和了丁點酒精,出奇的配搭邊喝巧克力酒、一邊吃着鴨胸、一邊看着日落🌄,絕了🥹——————為食分界線——————📍 La Serre (觀塘)觀塘海濱道90號地下1號舖人均消費: $200#mariofatfat #foodie #hkdoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #h
香港探店|觀塘海濱|西餐|La Serre

你知道嗎?觀塘海濱天橋底下竟然有這樣的餐廳!

寵物友善✅
臨海美景✅
Good vibe ✅

餐廳有戶外/內的空間選擇,切合不同人的需要。
戶外可以乘着海風的吹拂,飽覽啟德郵輪碼頭的美景
戶內的話,可以享受冷氣,浸淫在視覺味覺的盛宴。

🐂素牛肉千層面 $148
朋友不吃牛肉,就怕臊味
千層面上面鋪滿了素牛肉和番茄醬
完全不臊
加上烤焗,將邊邊烤得香脆、內部仍然濕潤❤️
很香口!愛了🥹

燒法國鴨胸🐤

Iced Fruit tea
不會太甜,感覺是消暑良品❄️

Chocolate Milk Shake
這個混和了丁點酒精,出奇的配搭
邊喝巧克力酒、一邊吃着鴨胸、一邊看着日落🌄,絕了🥹

——————為食分界線——————
📍 La Serre (觀塘)

人均消費: $200
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店