餐厅: La Serre
资讯:

2022-11-05 35 浏览
襯天氣開始轉涼,終於可以帶隻小毛孩出去,平時多數會去西九,今次決定去東九龍嘅海濱公園散步,順路係個邊搵間餐廳坐下。依間歡迎小毛孩嘅餐廳,環境都幾舒服,有時有d海風吹埋黎都幾正。餐牌有不同食材俾大家揀。金門火腿,芝士班戟配煎蛋,份量都幾多,厚切火腿肉質夠嫰,估唔到芝士都可以同佢咁夾。牛扒煎蛋配露荀,係我最愛嘅太陽蛋,牛扒煎得剛剛好,肉質鮮嫰,沙律清新爽甜。一時飲下杯齋啡一時同小毛孩玩,真係份外寫意。

餐牌有不同食材俾大家揀。

一時飲下杯齋啡一時同小毛孩玩,真係份外寫意。
2022-11-03 44 浏览
呢間位於海邊 係觀塘海濱長廊嘅西餐廳,之前試過日頭時間經過見到已經覺得好靚,成間餐廳都係透明玻璃 望過去真係好靚❣️今次專登走去試,揀咗夜晚食,夜晚配埋燈光顯得更加靚。我哋點咗一個前菜 兩個主食 同兩杯飲品:前菜叫咗炒蒜片蝦$98 🦐啲蝦好大粒 好爽口彈牙,配埋辣椒蒜片,🌶️辣辣地 好食。主食叫咗日本花魚一夜干西班牙飯🐟$188 估唔到條魚好大條,肉質厚實,一夜干咸味啱啱好;日本豬軟骨墨西哥薄餅🌮 $168 豬軟骨醬汁甜甜地,夾埋牛油果 配埋蕃茄洋蔥莎莎醬 一啲都唔膩。呢個環境氣氛好好 食物唔錯 價錢唔貴,CP值高👍🏻可以有下次!
我哋點咗一個前菜 兩個主食 同兩杯飲品:
2022-11-01
觀塘海濱長廊正對出一間充滿格調既西式coffee shop,餐廳以落地玻璃設計,令室內採光十足,打造成一間玻璃屋既外觀,非常適合假日去放鬆渡假☀️ 餐牌上有各式各樣西式食物,由輕食到主食,甚至甜品咖啡,應有盡有🍽️ 今次下午茶時段到訪,點左3款輕食,但每款食物既份量都比預期大份,而且味道相當唔錯;例如炒蒜片蝦,鮮甜彈牙,再用🧄調出蝦既鮮味~ 而黃金魷魚,外表看似平平無奇,但鹹蛋黃醬配上外脆內軟既魷魚,令人回味無窮~ 咖啡雖然款式未算多,但味道中規中矩~ 總結餐廳位於海濱一帶,環境氣氛一流,令整個用餐體驗有所提升!
觀塘海濱旁的一間西式餐廳,日間陽光照射 景色優美,空間大 環境舒適,可選擇坐室內或室外,好適合假日下午來放鬆一下🥰餐廳環境乾淨企理,食物選擇豐富,質素很不錯,是寵物友善餐廳午市二人消費:$387 🫧連加一服務費🫧💖食評💖𝑩𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉牛扒煎蛋 配露筍 Steak and Egg with Asparagus ($128)✨ 推薦!牛扒夠大塊,廚師煎得剛剛好,肉質軟嫩,完全不會靭,配搭露筍吃更好味😋!仲配有薯角、雙太陽蛋及沙律菜,好豐富!金門火腿 芝士班戟 配煎蛋 Gammon Ham and Cheese Pancake with Fried Egg ($108)✨ 推薦,份量多又好味!金門火腿十分厚身,肉質軟嫩有咬口,鹹香味十足,班戟十分鬆軟🤤🤤 配上半溶芝士,口感味道滿分!仲配有太陽蛋及沙律菜,好豐富!𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔Mixed Berries Mojito ($58)✨賣相吸引!有藍莓、士多啤梨、薄荷葉、青檸、梳打,好足料!酸酸甜甜又清新 好好味🥰 無酒精飲品Lychee Cooler ($58)✨濃郁荔枝味,好清甜🥰 無酒精飲品

餐廳環境乾淨企理,食物選擇豐富,質素很不錯,是寵物友善餐廳

午市二人消費:$387 🫧連加一服務費🫧

💖食評💖

𝑩𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
Mixed Berries Mojito ($58)✨

Lychee Cooler ($58)✨
濃郁荔枝味,好清甜🥰 無酒精飲品
之前假期黎左觀塘海濱呢閒café嘆個靚brunch🥰,餐廳係四面玻璃設計,環境舒適透光,好岩同朋友坐係度傾計🫶🏻 而且餐廳係動物友善餐廳,有好多可愛嘅狗狗一齊食野開心仔🐶~✨French Toast w/Banana & Chocolate Sauce $88賣相幾靚,吱左好多朱古力醬🍫😍 雖然好french toast好邪惡,但上面有紅莓、士多啤梨、藍莓、香蕉,即刻冇咁肥啦haha😌😏 味道都好唔錯👍🏻✨Smoked Salmon Benedict w/Mascarpone Cheese & Sourdough bread $148sourdough外邊焗得脆身,分開左兩邊,同朋友share唔洗切到爛曬咁🤣一邊擺左牛油果,熟度岩岩好夠滑夠creamy🥑一邊煙三文魚同水波蛋,水波蛋好流心正!全部都係我至愛😚👅✨Soft Shell Crab, Avocado Taco w/Tomato & Mango Salsa $168一件墨西哥薄餅夾住一隻軟殼蟹🦀️,大大件而且炸得好香脆,仲加左啲調味粉,令外皮有啲鹹味😜 加埋番茄芒果莎莎甜甜酸酸好開胃,番茄同芒果個味都幾夾😆 成個味道升華左,好味呀

一件墨西哥薄餅夾住一隻軟殼蟹🦀️,大大件而且炸得好香脆,仲加左啲調味粉,令外皮有啲鹹味😜 加埋番茄芒果莎莎甜甜酸酸好開胃,番茄同芒果個味都幾夾😆 成個味道升華左,好味呀😋!

✨Fresh Strawberry Soda $58
✨Passion Fruit Squash $58
之前去嘅時候天氣仲係好熱,呢兩杯嘢飲好解渴好fresh🤓而且士多啤梨陣味都唔假!
上星期六約左朋友食brunch ,㨂左海濱公園🌊附近既 La Serre ,餐廳有室內、室外座位,室內有落地玻璃🪟,隔住窗都欣賞到藍天白雲⛅️,室外仲可以吹住自然風🌬,望住海濱公園既靚景食brunch ,放假就係應該咁樣chill一下💫𖠁 金門火腿芝士班㦸配糖蛋 $108推介‼️呢度既金門火腿係原塊豬肉切成🐖,厚身到好似据緊扒咁✨整塊火腿都好有鹹香,配有半溶芝士同太陽蛋🍳,有醬汁效果,平衡火腿既鹹味,整體唔會好膩火腿旁邊有少少脂肪,質地柔軟, 食到油脂甘香😋 🥞 Pancake厚身飽滿,裡面夠滋潤,有淡淡鹹香,唔會好厚重尼個brunch係好大份同高質🧡𖠁 煙三文魚賓尼迪配意大利軟芝士、酸麵包 $118兩個水波蛋🥚好穩固,好多蛋白,但唔算好滑,裡面係滿滿既蛋黃🍞酸種麵包質感柔軟,上面有忌廉芝士🧀同半個牛油果,饀料好豐富三文魚味道較天然,唔會死鹹,份量都幾多👍🏻如果諗唔到食咩,㨂呢個就包穩陣😂𖠁 水果茶🍹用新鮮既熱情果沖泡,可以㨂少甜,清涼又健康✨𖠁 鮮奶咖啡☕️啡味好濃郁,咖啡同鮮奶比例大約係7:3放假飲完好醒神,陣間有精神去玩啦👏🏻

𖠁 金門火腿芝士班㦸配糖蛋 $108
火腿旁邊有少少脂肪,質地柔軟, 食到油脂甘香😋
尼個brunch係好大份同高質🧡

𖠁 煙三文魚賓尼迪配意大利軟芝士、酸麵包 $118
兩個水波蛋🥚好穩固,好多蛋白,但唔算好滑,裡面係滿滿既蛋黃

三文魚味道較天然,唔會死鹹,份量都幾多👍🏻
如果諗唔到食咩,㨂呢個就包穩陣😂

𖠁 水果茶🍹
用新鮮既熱情果沖泡,可以㨂少甜,清涼又健康✨

𖠁 鮮奶咖啡☕️
啡味好濃郁,咖啡同鮮奶比例大約係7:3
放假飲完好醒神,陣間有精神去玩啦👏🏻
2022-10-27 42 浏览
位於觀塘海旁嘅西餐廳,位置非常好,睇完日落去食晚飯或者坐佢outdoor位飲杯嘢慢慢欣賞日落都可以,叫咗一個set dinner加一份taco share食~🔘藜麥牛油果大蝦沙律沙律菜新鮮,大蝦爽彈好食,其實牛油果份量好多只係俾啲菜遮住咗!! 🔘法式雞飯配鴨肝鴨肝有厚度口感軟綿,如果外皮煎得再香脆啲會更好,燒雞好有黑椒味,肉質保持濕潤幾滑,雞油撈飯加埋本身個燒雞汁幾香味道唔錯!! 🔘是日甜品-歌劇院蛋糕呢個甜品幾出色,層次分明,蛋糕軟綿綿唔會雪到硬晒,唔算太甜!! 🔘日本豬軟骨墨西哥薄餅感覺更加似一字排,配上特製燒汁夠晒惹味,肉質比較有咬口但都容易咬開,豬軟骨下面仲有牛油果,薄餅有烤過微溫!! 🔘Mixed Berries Mojito🔘Passion Fruit Squash環境太chill好有happy hour嘅氛圍,所以都要嗌返杯mocktail飲先得~

🔘藜麥牛油果大蝦沙律

🔘法式雞飯配鴨肝

🔘是日甜品-歌劇院蛋糕

🔘日本豬軟骨墨西哥薄餅

🔘Mixed Berries Mojito
🔘Passion Fruit Squash
2022-10-26 52 浏览
🪪去完換身分證,附近又無咩好食,決定行去海濱睇下有咩好食,見到餐廳環境幾好,地方又大,又可以帶寵物☕️Latte 奶味濃,咖啡同奶比例岩岩好,咖啡偏甘☕️Flat White咖啡味濃,有回甘既味道🍴le Serre Breakfast 超級豐富,同出面唔同既係,佢無茄汁豆😆有大啡茹、煙肉、腸仔、炒蛋、金門火腿、豬柳、薯餅,仲有沙律菜,就算係男仔食都夠哂飽🥩Steak & Egg w/ Asparagus 成碟望落去個顔色好豐富,牛扒都幾大塊,有經調味,唔係煎到全熟,薯餅有驚喜,係粟米可樂餅黎,配埋沙律菜平衡返,唔會感覺食左好多肉咁🤭🌟夜晚涼涼地坐出面,忘住個海景都幾舒服

☕️Latte
奶味濃,咖啡同奶比例岩岩好,咖啡偏甘

☕️Flat White
咖啡味濃,有回甘既味道

🍴le Serre Breakfast

🥩Steak & Egg w/ Asparagus

🌟夜晚涼涼地坐出面,忘住個海景都幾舒服
2022-10-23
下午茶
2022-10-25 38 浏览
美麗夜景襯托下的浪漫晚餐<3天氣開始轉涼,又係時候搵outdoor餐廳享受一下涼風陣陣的感覺。今次去左觀超海濱的La Serre,間餐廳夜晚開哂燈好靚,感覺好浪漫!我地點左一份T骨羊扒同埋一客素肉千層麵加上兩杯飲品,當晚天氣真的好好,吹住涼風加上望住個咁靚的夜景,未食都覺得環境值200分。前菜有兩件麵包,但太肚餓已經一早消化左,哈哈!主菜終於要上啦,素肉千層麵好靚,素肉同真肉的口感的確有些分別,素肉比較淋,不過味道完全無問題,反而都幾喜歡。份T骨羊扒羊味好香,但唔係好騷,份量都正常。對住呢個夜晚,當然仲叫左兩杯酒精飲品relax一下啦!
美麗夜景襯托下的浪漫晚餐<3
2022-10-25 32 浏览
天氣咁好~係時候見下太陽 + 約埋閨蜜食好西🥳🥳.觀塘海濱嘅La Serre,有outdoor露天位~可以一邊chill住食野、一邊吸收下維他命E,啱晒我🥳🥳.今次叫咗一份鹹點 + 一份甜點!賣相又靚又好食!開心開心😊😊.。金門火腿芝士班戟配煎蛋:班戟就食得多,不過配芝士火腿呢類咸食,就真係第一次食!口感唔錯,鹹味甜味交集,好味好味~~.。朱古力香蕉法式多士:好多水果、好多朱古力醬,賣相一流!法式多士外層鬆脆,內層軟棉棉,轉眼就食左落肚😅😅.。Mint Lime Soda:呢杯薄荷梳打,青bb,一睇就知透心涼啦!超薄荷、超fresh,真心正!.。Lychee Cooler:閨蜜話係杯甜甜地嘅荔枝特飲,都幾清新~.好多狗主帶埋狗狗一齊黎,我仲識左其中一隻可愛狗狗添!哈哈😄
天氣咁好~係時候見下太陽 + 約埋閨蜜食好西🥳🥳
好多狗主帶埋狗狗一齊黎,我仲識左其中一隻可愛狗狗添!哈哈😄
2022-10-15
2022-10-25 39 浏览
觀塘海濱公園入面嘅特色西餐💟露天座位好適合收工Gathering😚室內就適合情侶慢慢食☺️呢間餐廳位於海濱公園入面嘅橋底,夜晚發哂光咁幾有feel💕Fish Paella $188超大條魚,煎得香,醃得好入味☺️Pork Taco $168Taco個餡係豬軟骨同牛油果幾創新。豬軟骨甜甜地入哂味。個皮微脆💟🍎Apple Juice $38Lychee Cooler $58薑汁配荔枝幾特別,唔會好甜,好清新💕

呢間餐廳位於海濱公園入面嘅橋底,夜晚發哂光咁幾有feel💕

Fish Paella $188
超大條魚,煎得香,醃得好入味☺️

Pork Taco $168

🍎Apple Juice $38

Lychee Cooler $58
薑汁配荔枝幾特別,唔會好甜,好清新💕

2022-10-23 193 浏览
呢間嘢食過幾次,由於海濱附近得-間餐廳,所以基本上放完狗都會過嚟,出面waitress 姐姐好nice ~但今次經驗係非常之唔好,我諗我未必會再去今次叫咗 brunch 既吞拿魚,到咗的時候-切開,發現件魚太生,入面成嚿紅色,想佢煮熟小小待應: 因為件魚係刺身食,所以入面係生,如果熟就會鞋,你想熟幾多?-半?-係全熟俾你?我:半生熟ok待應:ok之後就全熟碎上…..其實其他食嘢ok的大家最好唔好叫有機會煮唔熟嘅食物

但今次經驗係非常之唔好,我諗我未必會再去

今次叫咗 brunch 既吞拿魚,
到咗的時候-切開,發現件魚太生,入面成嚿紅色,想佢煮熟小小
我:半生熟ok
待應:ok
之後就全熟碎上…..

其實其他食嘢ok的
大家最好唔好叫有機會煮唔熟嘅食物

成日去觀塘海濱玩,但係真係一次都冇食過呢間餐廳,今個星期六終於得閒入去試吓佢哋啲食物啦😝啱啱好係下午時間,選擇咗係戶外用餐🍽景色超靚呀💗💗 望住個海望住藍藍嘅天空 心情特別舒暢因為有海風吹住 坐喺戶外都唔會好熱❤️感覺好似去咗外國旅行✈️咁😝Benedict $148星期六第一餐唔想食得咁Heavy,就選擇左呢個餐,三文魚🍣肉質鮮嫩多汁,同埋好有營養。太陽蛋🥚味道鹹鹹地,整體味道都唔錯,仲有好多沙律同埋牛油果🥑配埋一齊食,味道超級美味。Spinach Omelette菠菜芝士奄列配牛油果及士多啤梨🍓芝士奄列食落口感香滑,又唔會好漏,牛油果🥑口感幼滑豐厚,再配上酸酸甜甜嘅士多啤梨🍓,口感更豐富。飲品只需加$20一杯🥰🥰La Serre觀塘海濱道90號地下1號舖
啱啱好係下午時間,選擇咗係戶外用餐🍽
景色超靚呀💗💗

飲品只需加$20一杯🥰🥰

La Serre
觀塘海濱道90號地下1號舖

2022-10-16 1423 浏览
今日難得同屋企人一齊放假☺️好想感受下陽光☀️同海洋🌊所以就去左觀塘海濱🏖️行下,行到攰攰地見到一間歐陸式風格建築既餐廳🍴餐廳全玻璃製造,無論室內室外都望到海濱全景😍我哋揀咗坐室外,因為超級有度假嘅感覺,本身有少少怕熱,但店員好貼心為我哋開風扇及揀咗個有太陽傘嘅位俾我地☺️👍服務態度一流🙌呢間原來仲係寵物友善餐廳,帶埋毛孩嚟都得😍我地唔算太餓,所以都係以揀小食為主☺️點左三款小食及一個甜品🍮另外再叫左兩杯飲品🤤Chili Chicken stick $98 香辣雞鎚顧名思義即係又香又辣,佢哋外層炸到金黃香脆,肉質Juice多汁,帶有少少🤏辣勁,勁滋味!😋Salt egg yolk Calamari $98呢個餐牌個名叫黃金魷魚🦑佢外層上滿鹹蛋黃及炸粉製作而成!入口充滿鹹蛋黃嘅鹹香味道,魷魚都好新鮮爽嫩😋Sauteed Garlic shrimp $98最愛呢個炒🧄蒜片蝦🦐,因為d蝦係唔需要剝殼😍又大大粒,而且🧄蒜片充份帶出蝦嘅鮮味🤤肉質勁爽口彈牙👍雜莓千層酥 $78呢個原原全全中左我既少女心❤️本着好唔好食都要點落嚟打卡🤭🤭一上枱我已經不停同佢影相📸️😅造型真係好靚☺️千層酥好酥脆,cream勁重雲呢

Chili Chicken stick $98

Salt egg yolk Calamari $98

Sauteed Garlic shrimp $98

雜莓千層酥 $78
呢個原原全全中左我既少女心❤️本着好唔好食都要點落嚟打卡🤭🤭一上枱我已經不停同佢影相📸️😅造型真係好靚☺️千層酥好酥脆,cream勁重雲呢拿及奶香味,而且非常幼滑細膩,配上新鮮士多啤梨🍓藍莓🫐紅莓🍓超match🤤🤤🤤極度推介大家要點黎試吓

Mocha $42
平時比較少飲咖啡☕️但係嚟到呢啲地方,點可以唔叫一杯拉花既咖啡黎打卡,扮下文青🤭🤭
不過呢杯Mocha估唔到出奇地好飲,好容易入口,下次可以再encore☺️

Fruit tea $38
呢杯果茶勁香百香果味,味道酸酸甜甜,比較消滯,食完d煎炸及甜品咁多cream既食物最岩飲多幾啖☺️

整體評價:放假嘅時候嚟呢度用餐感覺好似渡過左一日旅行嘅感覺,超級relax❤️可以再次encore☕️📸️🏖️

📌 La Serre (觀塘)
觀塘海濱道90號地下1號舖
2022-10-12
下午茶
  • 蒜片炒蝦
  • 香辣雞鎚
  • 雜莓千層酥
2022-10-11 48 浏览
屬於我倆既紀念日 當然要搵間浪漫、有氣氛嘅餐廳撐吓枱腳💕以前喺觀塘返工 多數都係白天先會喺度出現 今晚嚟到海傍 完完全全比呢間餐廳吸引到 原來夜晚會有咁多燈飾 燈飾俾人一種舒服、寧靜嘅感覺🥰天氣涼爽 我哋坐咗喺外面吧枱位置 望住郵輪碼頭🛳叫咗一個素肉千層麵 蕃茄醬汁味道濃郁 千層麵軟硬適中 素肉嘅口感真係呃到我😝有啖啖肉嘅感覺 而且外層焗到好香口 正!另外仲要左一個燒西班牙黑毛豬架 好厚肉呀🐷賣相好靚 咬落去肉汁豐富 肉質都嫩滑 搭配左蘋果蓉 可以減低罪惡咁🍎最後我哋仲要左兩杯飲品 分別係Passion Fruit Squash 同 Mixed Berries Mojito🍸甜甜酸酸咁 好清新 坐喺海邊靜靜地兩個人傾吓計 愉快嘅一晚😇