海港城::成日黎.. Lane Crawford都間唔中會經過下但入面竟然有間coffee shop☕️唔係朋友介紹就真係唔知道🙈🙈最近黎呢度既方法 係由天星碼頭個邊入黎唔好上去入海港城個條電梯..而係要轉右 行入黎落樓梯就會見到大大個La Station既牌啦^~^La Station隱藏係Lane Crawford購物區既一角..老實講 如果唔係因為我特登搵黎呢度 我都覺得係幾容易會miss左既角落🙈Afternoon Tea Set $298/2 people我地3個女仔黎 叫左2個set, 所以包左4杯飲品呀😻😻所有menu上既飲品都揀得^^首先揀左壺Earl Grey先, 方便消滯♥茶味香濃再黎係朋友既Flat White(左), 我揀既Rose Latte(右)最後係另一個朋友既Hot Chocolate發現呢度既飲品(唔包括茶類)味道都係偏苦 所以就算係熱朱古力佢都有附上一包糖 <<我朋友係成包落晒XDD我地覺得都係好事... 因為唔使未食甜品就已經飲甜晒個口...XD 等左大約20分鐘左右 我地期待既tea set出場了!!!頂層係Paul Lafayet
最近黎呢度既方法 係由天星碼頭個邊入黎
唔好上去入海港城個條電梯..而係要轉右 行入黎落樓梯
就會見到大大個La Station既牌啦^~^
Earl Grey
我地3個女仔黎 叫左2個set, 所以包左4杯飲品呀😻😻
所有menu上既飲品都揀得^^
首先揀左壺Earl Grey先, 方便消滯♥茶味香濃
Flat White & Rose Latte
Hot Chocolate
最後係另一個朋友既Hot Chocolate
Afternoon Tea Set/2 people
等左大約20分鐘左右 我地期待既tea set出場了!!!
頂層係Paul Lafayet既Crème Brûlée😍😍😍
中層係甜點
下層係咸點
Afternoon Tea Set/2 people: Crème Brûlée
第一樣要食既當然係Crème Brûlée啦❤️
相信大家都知Crème Brûlée係Paul Lafayet既signature dessert..
用上新鮮忌廉同Madagascan雲呢拿 每日新鮮人手製造
有超級香既雲呢拿香籽味... 有硬度同脆身的焦糖糖衣
同埋超軟滑既custard....☁️☁️
呢個無得輸呀.... 想食多幾個....
Afternoon Tea Set/2 people
跟住 就食底層既咸點先~~
火箭菜夾parma hams x 2, 芝士火腿toast x 4, 三文魚cracker x 2, 凍蝦蕃茄配青瓜 x 2
呢個真係好好味😍大家真係要襯熱食
仍然溶化緊既芝士~~~ 仲有個toast既表面都有焗香左既芝士架!🧀🧀
麵包外面焗脆左 但內裡一d都唔乾 夠軟身
估唔到有d咁正既熱食呀⭐️
Afternoon Tea Set/2 people
又一個正野*v* Parma hams夠咸香 又有我最愛既火箭菜
我將ham包住火箭菜一齊食 兩者好夾~
以上呢兩樣我都無試到呢🙇🏻因為我唔食三文魚又唔食青瓜😅
Afternoon Tea Set/2 people
到中層的甜點了!! 據說都係用Paul Lafayet既蛋糕呢~~
忌廉口感非常幼滑! 抹茶味都幾重下 但又唔會去到苦既程度
Afternoon Tea Set/2 people
我地2個set共有3隻口味既macaron ... 不過每一隻我都係覺得太甜...始終唔鐘意太甜既野...
Afternoon Tea Set/2 people
一個幾清新既strawberry tart~ 士多啤梨夠甜 下面既cream又唔會太膩!
Afternoon Tea Set/2 people
blueberry cheesecake! 口感扎實 芝士香幾濃郁~~
整體黎講都不錯呢♥
以為黎Lane Crawford食tea一定會好貴🤑🤑
我地3個女仔食4人份量 除返開每人都係大約二百蚊
如果正常2個人黎食返2人份量即係每人$149
可以食到咁樣既質素, 仲要係Paul Lafayet既甜品..
而且望落份量細細的 食完原來都會好飽 (唔知會唔會係因為我地3個人食4個人野啦....🙈但應該都唔差太遠)
總結一句係性價比極高😋
2018-01-21
Afternoon Tea Set/2 people
🍴煙燻大西洋三文魚配薯蓉🍴$178煎三文魚食10間有7間係又乾又鞋😂由於中伏比例太高 我一向都好少嗌😂.呢間三文魚由於用wood smoked既方法煮所以煎到5-6成熟就上碟🤤皮下既魚脂肪重好分明😍😍咬落去啖啖肉 完全唔鞋😂👍🏼塊皮重烤到卜卜脆添😝.🍴La Station📍$298超值Afternoon TeaSet🍴.呢個價錢嘆到酒店級high tea真係超級平民價🤤💕但質素絕對唔差😋😮法國大師傅級甜品~近排節日月份度度都加價😭 high個tea都要三百幾蚊😪😪Macaron同Crème brûlée就唔洗講 超好味😋Lemon Tart同Matcha Opera House cake都好超班😋🍴💕大力推介呢個價錢仲包兩杯茶飲🍵☕️😋.但呢間餐廳好早收⋯ 9點就close想晚市黎就要趕7點半前last order 啦🤣.地址: La Station (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城連卡佛地下幸福指數:9/10
🍴煙燻大西洋三文魚配薯蓉🍴$178
呢個價錢嘆到酒店級high tea真係超級平民價🤤💕
但質素絕對唔差😋😮法國大師傅級甜品
近排節日月份度度都加價😭 high個tea都要三百幾蚊😪😪
Macaron同Crème brûlée就唔洗講 超好味😋
呢個價錢仲包兩杯茶飲🍵☕️😋.
但呢間餐廳好早收⋯ 9點就close
想晚市黎就要趕7點半前last order 啦🤣
地址: La Station (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城連卡佛地下
幸福指數:9/10
2017-12-06
  • 煙燻大西洋三文魚配薯蓉
2018-01-01 73 浏览
除夕約咗家人慶祝老爸生日準備大刷一餐…但又不想晚上吃得太飽,商量後決定來個下午茶自助餐👏👍可能就是由於除夕夜一般酒店都在晚餐自助餐都做兩輪… 所以,下午茶提早了兩點半開始正合我們心意可以來一個late lunch…但中午時段已到了尖沙咀閒逛等待中… 尚有個多小時,來到連卡佛搵個地方坐坐…等下午茶時段就先來嘆杯咖啡吧!先購買付款,服務員調好咖啡後送上… 選了最簡單的latte假日竟然不算多人,只有三數枱客人坐著嘆咖啡似乎都是購物遊客在咖啡店休息中…此店的咖啡屬於較為淡味的咖啡正合另一半的口味反而旁邊伴著的小蛋糕略嫌太甜太濕 又黐口…但此處也不失為等人…或逛街購物倦了休息的好地方
除夕約咗家人慶祝老爸生日
準備大刷一餐…
但又不想晚上吃得太飽,商量後決定來個下午茶自助餐
正合我們心意
可以來一個late lunch…

假日竟然不算多人,只有三數枱客人坐著嘆咖啡
似乎都是購物遊客在咖啡店休息中…
此店的咖啡屬於較為淡味的咖啡
正合另一半的口味
反而旁邊伴著的小蛋糕略嫌太甜太濕 又黐口…

Latte

但此處也不失為等人…或逛街購物倦了休息的好地方
2017-12-31
$38 (其他)
2017-11-17 896 浏览
今天公司的事真的令人頭昏腦脹,幸而同事帶我去一比較自悠恬靜的餐廳歇一歇。這餐廳位於連卡佛店旁,在人來人往的海港城之中,這寧靜的餐廳是一清泉。這兒的餐點是一般cafe的價錢,午餐意粉$98,漢堡$138,扒類177-248, 另加$20 餐飲或$30 甜品。慢煮煙三文魚扒$178Wood smoke Atlantic salmon with mashed potatoes 這煙三文魚扒真的很大件,起碼有六安士!三文魚雖然沒有醬汁,但外皮焦脆,魚肉都幾嫩滑,煎到七成熟左右,味道咸咸地幾甘香。如果是五成熟,魚肉應該更加嫩口。但整體味道還是不錯。配菜有露筍和薯蓉:露筍大大條,質地很嫩;而薯蓉的牛油味同薯味十足,幾幼滑。香蒜辣椒蝦意粉$98Prawn spaghetti with aglio eolio 這意粉十分清爽,沒有醬汁,但充滿橄㰖油同蒜香的味道,還有少少辣味吊起蝦味。是比較light 的意粉。Cappincino +$20這咖啡味十分濃香,帶有甘醇的味道,泡沫幼滑,如果多少少奶香應該更為完美。Black coffee +$20這黑咖啡容易入口,沒有酸味,幾香,正好幫助消化。食完個午餐,

慢煮煙三文魚扒$178

香蒜辣椒蝦意粉$98

Cappincino +$20

Black coffee +$20

這黑咖啡容易入口,沒有酸味,幾香,正好幫助消化。

食完個午餐,坐底靜靜的享受咖啡,歇一會再上班去,心情舒暢得多。加上食物同咖啡的質量不錯,價格ok, 免加一服務費,應該久不久會回來encore一下。
2017-11-16
2017-10-28 685 浏览
這天去了海港城吃Tea set ,承蒙各大foodie的推薦及優惠,10月只需$248就吃到高質的鹹點、甜品和咖啡。一去到這店滿是人,本身我和媽媽坐餐廳內中間那種food court桌,幸好後來有二人桌空出,我們立刻衝前去。可是,由於星期六這店略欠人手,食物也等了好一陣子。媽媽想喝水,但我見店員遲遲未fill水。我親自拿水瓶給店員,結果他又久久未把水fill好拿出去自助間。終於,我們的Tea set經等了20-30分鐘後現身了。由於這店是Paul Lafayet的副線,所以在Tea set最上層是Paul Lafayet主打的法式焦糖燉蛋,外表一流,內涵亦十足,細膩柔滑👍🏻第二層的甜品中最令我印象深刻的是朱古力慕絲及抹茶慕絲🍫味道濃郁,口感扎實,真材實料。另外還有一樣馳名的玫瑰味和開心果味馬卡龍😊最下層就以菠菜蛋批及芝士火腿多士最正。蛋批不會好鹹,好香蛋味,味道剛剛好。多士的外層跟平時那些截然不同,非常香口🤤至於飲品,Rose latte和Creme Brulee Cappuccino亦非常香醇而漂亮,特別是後者,真的在其他店很少會嚐到,表面的焦糖完美地配合咖啡,香甜得恰到好處。精緻的

法式焦糖燉蛋

至於飲品,Rose latte和Creme Brulee Cappuccino亦非常香醇而漂亮,特別是後者,真的在其他店很少會嚐到,表面的焦糖完美地配合咖啡,香甜得恰到好處。精緻的食物、美麗的咖啡,配上桌面上優雅的小花瓶,為我們的下午茶劃上完美的句號。

2017-10-21
用餐优惠
優惠券
2017-10-21 435 浏览
上次在尖沙咀 La Station 吃過一次午餐,離開時剛好看到員工正在擺設下午茶,看到三層的鹹甜美點已忍不住想着下次再來吃。我覺得這𥚃的食物質素很不錯,亦很喜歡這裡給我一種放鬆和舒適的感覺。今次專程約埋好朋友享受這裏的下午茶,價錢只需$298/2人,還包括兩款飲品。最吸引我來這裡吃下午茶的原因,是他們的甜點都是由 Paul Lafayet 供應,當然有品質保證。第一層鹹點:▪️巴馬火腿蕃茄沙律 ▪️蝦多士▪️煙三文魚多士▪️Croque Monsieur *巴馬火腿番茄沙律 小玻璃杯上先放一層沙律菜,上面放了一片巴馬火腿和蕃茄沙律,火腿的鹹香與清新的蕃茄沙律很夾。*蝦多士大多上下都有蕃茄,下面是一片青瓜,口感清爽。*煙三文魚多士煙三文魚上面是蛋白慕絲,下面則是一片薄多士。*Croque Monsieur這個法式煎多士夾了半溶的芝士及火腿,是典型的法式下午茶點。第二層甜點:▪️歌劇院朱古力慕絲蛋糕▪️抹茶慕絲蛋糕▪️檸檬撻▪️紅桑子朱古力撻▪️玫瑰/開心果馬卡龍*歌劇院朱古力慕絲蛋糕朱古力味道濃郁,一層慕絲,一層蛋糕,口感鬆軟。*抹茶慕絲蛋糕抹茶味很濃,可以比媲美日式的抹茶蛋糕,慕絲細緻幼滑。*檸檬撻檸

第一層鹹點:

▪️巴馬火腿蕃茄沙律
▪️蝦多士
▪️煙三文魚多士
▪️Croque Monsieur

*巴馬火腿番茄沙律

*蝦多士
大多上下都有蕃茄,下面是一片青瓜,口感清爽。

*煙三文魚多士
煙三文魚上面是蛋白慕絲,下面則是一片薄多士。

*Croque Monsieur
這個法式煎多士夾了半溶的芝士及火腿,是典型的法式下午茶點。

第二層甜點:

▪️歌劇院朱古力慕絲蛋糕
▪️抹茶慕絲蛋糕
▪️檸檬撻
▪️紅桑子朱古力撻
▪️玫瑰/開心果馬卡龍

*歌劇院朱古力慕絲蛋糕
朱古力味道濃郁,一層慕絲,一層蛋糕,口感鬆軟。

*抹茶慕絲蛋糕
抹茶味很濃,可以比媲美日式的抹茶蛋糕,慕絲細緻幼滑。

*檸檬撻
檸檬慕絲酸中帶甜,味道很清香。

*紅桑子朱古力撻
紅桑子的果酸和朱古力的香甜結合,很豐富的味道。

*玫瑰/開心果馬卡龍
粉紅加嫩綠的顔色已令人心動,香味和甜味都很適中。

第三層
▪️Paul Lafayet Creme Brûlée

*焦糖燉蛋
我常跟朋友説,留最好的在最後 "Save the best for Last"。今天的重中之重就是我的最愛 Paul Lafayet Creme Brûlée 焦糖布甸,一定不會令你失望。
薄薄的焦糖跟幼滑的燉蛋,不用多説,自己試過就知道。

飲品

價錢包自選兩款,其實真係好抵,因為平時單點一杯都要三四十元。
2017-10-20
2017-10-15 197 浏览
Afternoon tea set $298 @ la station 三層tea set除左有樣仲有內涵😆。底層咸點有火腿芝士多士、蝦多士、煙三文魚配軟芝士仲有Parma ham沙律;兩層既甜點係呢個tea set既重點!😍兩層都係來自Paul Lafayet,佢地既出品一向有保證喔~😚,第二層既有 Raspberry chocolate tart、Lemon tart、藍莓芝士蛋糕、朱古力脆餅仲有開心果及玫瑰味既 macaroon🌹,款款都幾有特色❤,上層就係佢地既招牌~Cream Brulee😍,焦糖面層香脆,燉蛋質感幼滑😍😍😍。tea set仲包2杯咖啡,點左店主推介既Rose latte同cream brulee cappuccino😋,Rose latte天然玫瑰味超香,讚喔!另外cream brulee cappuccino將焦糖脆面拌入咖啡,整杯飲品充滿焦糖香,質感又香滑。

2017-10-09 465 浏览
位於尖沙咀海港城的La station,是Paul Lafayet的副線咖啡店。今天是中秋節正日,晩上相約一大班親友去慶祝。未準備前往親友家前,先相約好朋友去吃下午茶吧,更認識了一位新識的外國朋友,好開心呢。Afternoon Tea Set $298港女除喜歡抹茶,紫薯,芝士,更愛名牌和hightea。這個人人大推的三層法式下午茶,符合所有女孩的要求呢。La Station是Paul Lafayet的副線,第一層便呈上招牌法式焦糖燉蛋,燉蛋預先撒上焦糖後燒,形成一層微焦薄脆,脆香微甜,底部燉蛋非常滑溜,幼滑得像慕斯呢。第二層是甜點系列,包括: 玫瑰和開心果馬卡龍,抹茶蛋糕,歌劇院朱古力蛋糕,紅桑子朱古力撻,草莓撻。Paul Lafayet另一主打是法國馬卡龍,酥脆可口甜而不膩,開心果味道超濃,有令人驚喜的感覺呢。歌劇院蛋糕朱古力味超濃,慕斯濃郁幼滑,有沙沙脆底,非常好喫呢。草莓撻的草莓亮晶晶,大粒鮮甜,撻底香脆哦。第三層是鹹點系列,包括: 火腿芝士煎多士,煙三文魚多士,蝦多士,巴馬火腿蕃茄沙律。火腿芝士多士,是我最推介的鹹點。鹹香惹味,多士煙靭,人人喜歡呢。煙三文魚鮮甜滑腍,鹹味略重

Afternoon Tea Set $298

La Station是Paul Lafayet的副線

第二層是甜點系列

第三層是鹹點系列

煙三文魚鮮甜滑腍,鹹味略重,是法國人喜歡的口味呢。
2017-10-04
2017-10-07 173 浏览
放假就梗係要去嘆番個下午茶啦😍唔係點對的住平時做嘢咁辛苦嘅自己。早排去左尖沙咀海港城入面的咖啡店La Station 嘆左個法式下午茶。La Station 是一間法國人主理的咖啡店,裝修好有情調。配上雲石枱,實在可以過一個悠閑的下午。Tea Set $298 兩個人,仲包左兩杯咖啡或茶。當中比較有驚喜是有Paul Lafayet名物Crème Brûlée,焦糖燉蛋好香滑,加上雲呢拿籽,淡淡香氣撲鼻。仲有幾款咸甜點,巴馬火腿他他夠哂清新, 而且我相信大家食三文治都食到厭, 喺法式下午茶當中你唔會再見到。整體黎講,實在能媲美一般大酒店的tea set ,不過價錢當然平好多啦。另外,來自Paul Lafayet的macaroon 都係質素的保證。甜點仲有抹茶蛋糕,朱古力慕絲蛋糕等等,唔好以為法國嘅甜品一定係甜到漏,但係Paul Lafayet的甜品無我想像中咁甜。整個Tea Set 充分彰顯了法國人對食物的要求。記得要將你把忙碌的生活抽身出來,慢慢用心來享受這份法國風情。最後品嚐了來自La Station的咖啡,是這一餐美食的完美句號!點了signature rose latte 和短笛

Tea Set $298 兩個人,仲包左兩杯咖啡或茶。

最後品嚐了來自La Station的咖啡,是這一餐美食的完美句號!點了signature rose latte 和短笛咖啡。咖啡味的香令人感想,真想飛一次法國,感受一下法國人高尚的生活態度。
2017-10-06 239 浏览
今天到尖沙咀開會開足幾個鐘,腦都實埋,真的雖然找個舒適的地方坐下,吃點東西才可再継續拼博。海港城內食肆選擇眾多,去到海港城連卡佛樓下,見到一間開揚型格的餐廳,比起反斗城那邊的餐廳較為優靜,入到去坐下,點了一個午餐跟咖啡,一於盡情享受這個悠閒午餐。Wood Smoked Atlantic Salmon with Mashed Potatoes (HK$178/Lunch)這個煙薫三文魚一放到桌上,我已聞到氛香的煙薫果木氣味,魚皮香脆帶有微微的煙薰味,魚肉還能夠保持濕潤,每一口都充滿三文魚獨特的鮮味。三文魚下面還有露筍和薯蓉,薯蓉幼滑香濃,加上露筍和車厘茄,更加清新健康。Rose Latte (+$20 for lunch set)最近都常常有飲玫瑰花茶,看到這裏有Rose Latte, 便叫了這個原價是 $45 的咖啡,咖啡用了玻璃杯盛載,拉花上撒下玫瑰花瓣的碎片,不單視覺看起來美麗,嗅覺也給玫瑰花及咖啡的香味喚醒。+$30 for dessert餐廳內除了卡座外,中間還有一張偌大的長枱,最適合一大班人吃飯。餐廳入口感覺開揚,除了大長枱、卡座,亦有適合四人的散座。我㫓完後,看到店員擺切下

Rose Latte

+$30 for dessert

餐廳入口感覺開揚,除了大長枱、卡座,亦有適合四人的散座。

我㫓完後,看到店員擺切下午茶餐,原來這𥚃還有下午茶 high tea供應,下次一定要搵埋好姊妹來享受一下。

Lunch Menu

Lunch/Brunch Menu

Drinks Menu
2017-09-28
Rose Latte
1K
2017-05-05 687 浏览
喺尖沙咀要搵個地方飲杯野都唔易,尤其是海港城附近,一係就多人到你唔信,一係就貴到冇朋友。週日未夠鐘睇戲就喺openrice搵到間coffee shop,講都唔信…寫到明喺連卡佛…我地都可以搵唔到…仲問左商場四、五個職員都冇人知喺邊,一啲又話星光行、一啲又話喺地下…(笑)La Station原來就喺連卡佛入面,地方都幾大,開放式設計,坐位不少,最重要係人流唔多。除左咖啡外,有供應三文治、牛角包等輕食,仲有Paul Lafayet嘅甜品(唔知間野有冇關係)。Iced Chocolate $44朱古力味,感覺有成60-70%,平時飲開甜凍朱嘅我就覺得有少少苦澀。如果你鐘意唔係太甜嘅朱古力,應該都啱飲。不過賣四十幾蚊,都幾細杯,有少少貴…但如果我真係諗唔到可以喺邊hea,又唔想有人趕嘅話,會再黎呢度!
Iced Chocolate $44
如果你鐘意唔係太甜嘅朱古力,應該都啱飲。
不過賣四十幾蚊,都幾細杯,有少少貴…
Iced Chocolate
2017-04-09
2017-05-04 414 浏览
Conveniently located inside lane crawford, this place is perfect for a break from shopping. I ordered the chicken and avocado salad, and also the toasted Brie salad. Both salads were delicious. I also redeemed the buy one get one free beverage thanks to the entertainer app. Will definitely be back!
平時lunch都會去下lane crawford入面間library cafe, 但突然有一日發現佢變左做La Station, 一直都知道La Station喺灣仔有店但就未試過, 依家咁近梗係要去試下啦。 Lunch時間落到去都未有客人, 可能始終呢個位比較偏僻。 個格局其實係同library cafe無分別, 只係改左個招牌, 價錢同餐牌都好相似, 唔知味道有無分別? Si點左chicken wrap 同Flat white,但味道就無驚喜,咖啡有拉花幾靚,但個人覺得唔夠香滑,有D失望。。。 Chicken wrap。。。黎到既時候真係哇左一聲。。超大碟,兩個人食都夠,沙律菜超級多,食極都食唔完,雖然大份但感覺佢無heart,個Wrap好似好求其咁,味道又唔突出,而沙律菜雖然多,但感覺好似為左埋到佢好大碟而放咁多咁。。。有D失望。。。短期內都唔會再去

但突然有一日發現佢變左做La Station,

一直都知道La Station喺灣仔有店但就未試過,

依家咁近梗係要去試下啦。

Lunch時間落到去都未有客人,

可能始終呢個位比較偏僻。

個格局其實係同library cafe無分別,

只係改左個招牌,

價錢同餐牌都好相似,

唔知味道有無分別?

Si點左chicken wrap 同Flat white,

但味道就無驚喜,

咖啡有拉花幾靚,

但個人覺得唔夠香滑,

有D失望。。。

Chicken wrap。。。

黎到既時候真係哇左一聲。。

超大碟,

兩個人食都夠,

沙律菜超級多,

食極都食唔完,

雖然大份但感覺佢無heart,

個Wrap好似好求其咁,

味道又唔突出,

而沙律菜雖然多,

但感覺好似為左埋到佢好大碟而放咁多咁。。。

有D失望。。。

短期內都唔會再去
2016-12-29
2017-01-14 454 浏览
A nice surprise a good espresso coffee , the place is pleasant , nice spot , good service So far the best coffe served in this area or mall , surely not over priced as many places here in Hong Kong , a place to back whenever will pass by or have chance to
2016-12-11