6天前
星期日臨時臨急想食西餐,restaurant week 見呢間仲有得book ,咁就即book 啦,book 咗2點,早咗10分鐘到,要喺餐廳門外即係樓梯走廊位等待。見入邊啲客人離開咗兩枱,我哋都仲未有得入去,入座前等候的體驗不太好,喺樓梯附近企的感覺唔太好。入到餐廳度都未安排好我們的位置就急急點餐落單先,okay ,因為都接近2點,餐廳都想快啲幫我哋準備到食物。嚟之前已經睇咗openrice 食評,去返峇里風x 西餐的fusion ,都想試試有什麼特別。- Chef Azmi's Signature Lobster Bisque 龍蝦濃湯-龍蝦湯加入咗冬陰功。平時飲龍蝦湯會飲到中段覺得悶悶地,呢款加入咗冬陰功嘅,有少少香料的香味,同埋有啲微微辛辣,飲落又冇咁悶,幾好。我哋原先的麵包籃,俾咗遲過我哋嚟的客人,碗湯飲咗一大半先有得食啲麵包。食物一下子嚟得好急,未飲完個餐湯,主菜就已經到。 -Smoky Fresh Tuna, Shaoxing Wine, Tom Yum, Ran-Oh Egg Fettucine Pasta煙熏新鮮吞拿魚、紹興酒、冬蔭功手工日本欄王蛋意粉(+$48)-吞
食物一下子嚟得好急,未飲完個餐湯,主菜就已經到。
吞拿魚係有煙熏味嘅,係全熟,咬落去軟腍腍,冇想像中有一絲絲肉質感嘅感覺,同埋吞拿魚嘅份量就比較少嘅。係個紹興酒+冬陰功配搭嘅扁意粉就幾得意囉。
-Coconut Husk-smoked 6 oz. Argentinian Black Angus Tenderloin, mashed potato,
vegetables, Thai Tamarind Soy Sauce 6 oz. 椰殼煙熏阿根廷黑安格斯牛里(+$58)-
牛里肉都係普普通通啦,薯蓉加入咗啲泰式嘅微辣香料,冇咁滯,又幾得意嘅。
主菜的小結論是,肉的質素普通/麻麻哋,淨係靠廚師的一雙巧手,透過煮食技巧、食材的配搭、醬汁來提升食物品質。
-Tiramisu 提拉米蘇 (+$38)-
據說是用了日本欄王蛋整的Tiramisu,會見到cream的位置較橙黃。Tiramisu應有的rum酒香、cream的幼滑度全部都做得好好,正常發揮!
-Banana Roti 香蕉飛餅 (+$48)-
有一球雪糕的香蕉飛餅,飛餅煙煙韌韌的,夾咗香蕉喺入面。呢款甜品有好多唔同嘅層次,幾好食嘅。
食完接近3點半,才知道因上場的客人遲到(35-45分鐘!)令所有上菜用膳時間都延後了,繼而令我們等候入餐廳的餐飲體驗不好。
如果你問我Restaurant Week係咪平咗好多?又唔係喎!
主菜除咗兩款之外,其他都要加錢,甜品得一款唔使加錢,其他好多款都要加錢。加下加下,張單就4百幾數2個人變6百幾蚊2個人😂
我都明餐廳要俾平台費俾Restaurant Week平台,會俾一般餐牌賺少咗。可能就當賣個廣告費,博多啲人認識自己嘅餐廳,多啲客人,又多啲回頭客啦。