2022-11-04 1887 浏览
朋友帶我黎慶祝生日!環境一流既越南菜,今次食set lunch👆🏻西貢春卷&豬柳米紙卷&青瓜絲沙律😼春卷都炸得岩岩好,米紙卷同沙律都普通野👆🏻脆皮牛腩& 香煎銀鱈魚😻要試個脆皮牛腩!牛腩表面炸得好香,個酥皮咬苦卡趣,另外個鱈魚外面剪得啱啱好保持到入邊好滑嘅魚肉👆🏻蕃茄海鮮米線 (主食三選一)😼我揀咗蕃茄味,湯底幾好覺得係茄膏,海鮮略小👆🏻椰汁糕 & Creme Brulee😼最後有兩份甜品,椰汁糕個椰好香,另外個Creme Brulee就普通啦👆🏻 Mojito😼我仲中午開始就飲番杯,飲呢個真係好舒爽...💸.消費. $358 (每人)🈵.回頭率. 8.5/ 10📸.打卡率. 9.0/10
👆🏻西貢春卷&豬柳米紙卷&青瓜絲沙律😼
春卷都炸得岩岩好,米紙卷同沙律都普通野

👆🏻脆皮牛腩& 香煎銀鱈魚😻
👆🏻蕃茄海鮮米線 (主食三選一)😼
我揀咗蕃茄味,湯底幾好覺得係茄膏,海鮮略小

👆🏻椰汁糕 & Creme Brulee😼

👆🏻 Mojito😼
我仲中午開始就飲番杯,飲呢個真係好舒爽
💸.消費. $358 (每人)
🈵.回頭率. 8.5/ 10
📸.打卡率. 9.0/10
  • 脆皮咖哩牛腩
2022-10-26 1523 浏览
先講一下餐廳服務。(一)出菜次序 。如果吃快餐,頭盤、小吃、主菜一次過上小妹是不會深究。但如果是 a proper meal,譬如名字跟米蘭 patisseria 老店「同名」的香港 Cova,上菜如茶餐廳,湯還沒喝完就端來 pasta,就不可原諒了。畢竟香港 Cova 是加入了「香港特色」,米蘭 Cova 並不 serve dinner 喔。至於日本料理,小妹對上菜次序則甚為執著。反而吃越南菜 casual lunch 本沒有期望上菜有次序,Le Soleil 居然先來了菜和魚,吃完後,徐徐上牛肉粉,時間掌握精準,看得出服務周到並且有誠意。(二)至於 waiting staff 嘛,禮貌與整體服務(添水、換餐具等)完全及格,只是稍欠了些 attentiveness。見隔籬桌子的客人,舉手舉到手軟都未有人來,我們揮手埋單都花了點時間呢,那樣是扣了幾分吧。人手少可能是問題,當天到我們埋單時已經沒有幾桌客人了啦。食物味道呢?小妹稱心滿意。【 越式炒菜 】馬拉盞炒菜心。菜炒得透徹,夠鑊氣。Le Soleil 這道菜,味道恰好,不鹹不淡。馬拉盞不是瓶裝大澳蝦醬,而是發酵小蝦曬乾,壓成硬磚,蝦醬
先講一下餐廳服務。

食物味道呢?小妹稱心滿意。

【 越式炒菜 】馬拉盞炒菜心。菜炒得透徹,夠鑊氣。Le Soleil 這道菜,味道恰好,不鹹不淡。馬拉盞不是瓶裝大澳蝦醬,而是發酵小蝦曬乾,壓成硬磚,蝦醬氣味極濃,直接聞甚至「臭」,必須慎用。喜歡它的味道與否,則個人口味啦。小妹覺得馬拉盞炒菜不錯,尤其是對「工業農場」生產大路貨式蔬菜,因為菜味本身稍欠。馬拉盞有補償菜味不足之妙。
馬拉盞炒菜心
然而,說遠一點,如果是新鮮農耕菜,我覺得蒸菜或者清炒,加一點鹽巴,幾片薑,近乎微無的糖去草青味,則是最佳吃法。最近朋友餽贈新界自耕農白菜,稀湯白灼,小束白菜,味濃如菜乾,跟街市大路貨天壤之距。

【 香茅金不換燒鯧魚 】體型小,尾分叉幼小,看似白鯧。魚肉質細緻且腍,味清而鮮。魚料理最怕不熟,又怕過火,肉變粗榎(鞋)。Le Soleil 魚烤得剛好,保存肉汁,熟透魚肉仍嫩滑。
香茅金不換燒鯧魚
以香草伴燒,香茅之外還有金不換、青檸、刁草幾尾,味道層層疊疊,潮起潮落。佐吃的酸汁,清甜多於酸辣,深得我心,因為我最怕醋過酸,卻愛果酸(例如檸檬)。躺在汁中的小青檸角與魚肉一起吃是妙絕之味。當然我最愛還是剩吃魚肉,享受那純粹的魚味呢。這道菜是完美之作。
青檸辣椒汁(燒鯧魚沾汁)
小妹迷戀鯧魚,小時候常吃,除了白鯧,還愛鷹鯧。後者較大,有以橫切魚身成為魚扒,可以煙焗,也可以煎,淋上醬油,相比其他鯧魚,覺得鷹鯧較為美味,長大後才知鷹鯧是貴價貨呢。

吃魚不知時日過,吃完才意識到我們還有牛肉粉,把碟收好,稍休一會,服務員才為我們端上牛肉河。

【 Le Soleil 火車頭 - 越南生熟牛肉、牛筋湯金邊粉 】如果你問我喜歡清澈的湯底,還是濃濁的呢?小妹會答你,我既喜愛清湯加香菜的牛肉粉,也愛混濁湯濃的 pho。

這裡的 pho,煮得幼滑,軟硬適中,材料豐富 —— 除了兩款牛肉還有牛筋、牛丸、牛柏葉,當然有洋蔥和青蔥。配料有金不換和芽菜,並附青檸和辣椒調味。

湯色混濁,味道濃郁鮮甜,serve 的時候湯夠熱(小妹最怕 lukewarm 的湯)。牛肉不算味重,誠然相當嫩。配海鮮醬沾吃,這樣說 Le Soleil style 牛肉粉是南越的 pho 呢。牛肉是否需要海鮮醬調味,個人口味,小妹喜歡牛肉原味,不用沾醬。加入所有配料,大大碗的河粉,熱騰騰的湯,香料味道的 ebb and flow ,吃一碗令人覺得十分美滿。
Le Soleil 火車頭 - 越南生熟牛肉、牛筋湯金邊粉
【 越南咖啡 】最後叫了咖啡。越南咖啡豆大多是 Robusta,極少 Arabica。越南咖啡因而多 nutty、toffee、巧克力的味道,而少了 Arabica 花果之香。小妹說過,我喝咖啡,光譜廣闊,甚麼沖調方式都愛試。如果要揀最愛的,則有兩種(1) Moka pot(人家認為 Moka pot 直火煮咖啡太熱,令咖啡變酸,其實如果沖調得宜,絕對沒有過酸的問題);(2)手沖(也包括 ice drip 啦)。
咖啡
咖啡豆最愛埃塞俄比亞的 Yirgacheffe 那花果香,淡然而稀如茶的口感(當然不同處理味道也稍稍不同,整體的底藴就是這樣)。那麼越南咖啡好不好?In a sense,越南咖啡都是 dripping 喔。若論 complexity,乏善足陳,味比較單一,都是我之前所說的巧克力味道,而且齋啡太濃,要加煉奶才好喝。不過最重要卻是,苦是否甘苦迷人或者是受不了的苦澀。Le Soleil 沖調得宜,咖啡不苦澀,加了煉奶甜度適中,香濃如 nutty toffee 的味道,甜味亦沒有蓋過咖啡的香味,是一杯很好的越南咖啡。反而上次 Brass Spoon 的那一杯加了煉奶仍帶半絲苦澀。

【 結論 】一心來試 pho,卻跑出燒鯧魚,算是額外收穫,一份 pleasant surprise 。至於牛肉粉,湯濃郁渾濁,味道卻怡人,是南越之味,一頓午餐彷如享受安南風光明媚。小妹鍾情 Brass Spoon,也愛 Le Soleil,遊走清濁之間,人生也不是一樣嗎?
2022-10-04
馬拉盞炒菜心
香茅金不換燒鯧魚
青檸辣椒汁(燒鯧魚沾汁)
Le Soleil 火車頭 - 越南生熟牛肉、牛筋湯金邊粉
咖啡
2022-07-22 2069 浏览
越南”一日遊”-帝苑 Le SoleilFb:下一站豬欄; IG@Pig7station去唔到旅行嘅小仙子同小🐷,又周圍尋覓去旅行嘅感覺,今次係越南😜嚟到帝苑既 Le Soleil,雖然係indoor,不過都好似去咗海邊小島度假嘅感覺😌被安排到sofa位置,點左幾款signature:香煎西貢春卷: 好香脆,包埋生菜同金不換,好清新🤤火車頭: 先飲一啖湯,好甜好濃😌牛肉夠嫩滑,好足料椰青海鮮冬陰功: 成個椰青上😝加埋隻大蝦好吸睛😌仲好爽口架。冬陰功湯唔太酸,辣到好開胃🥵仲有新鮮椰子肉架,夠晒解辣🤪點少得甜品,點左拉爺糕,好煙靭😋點埋椰醬層次即時提升😂環境舒服,嘆下越南咖啡,坐坐下就一個下晝😚仲有越式下午茶架,有興趣可以試下越式high tea😙
越南”一日遊”-帝苑 Le Soleil
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

香煎西貢春卷: 好香脆,包埋生菜同金不換,好清新🤤

火車頭: 先飲一啖湯,好甜好濃😌牛肉夠嫩滑,好足料

點少得甜品,點左拉爺糕,好煙靭😋點埋椰醬層次即時提升😂

2022-05-01 2161 浏览
位於尖沙咀東部帝苑酒店嘅越南餐,環境舒服,有空間感。仲有3小時免費停車場。Dinner Set - $468 per person《香脆西貢春卷》《越式蒸粉包》《扎肉櫻花蝦清木沙律》《美酒火焰鵪鶉》《越式咖喱炒老虎蝦》《越式生熟牛肉,牛筋湯金邊粉》 或《海鮮蕃茄湯米缐》《甜品拼盤》我哋今日揀咗個套餐嚟食,食滿$1000,可以免費3小時泊車。食物質素保持一貫水準,今日重點推介係火焰鵪鶉,真係超級美味😋.佢嘅肉質超級嫩滑。服務員會係你面前用🔥同酒燒香外皮。而且整隻鵪鶉係冇骨嘅。味道一試難忘。絕對值得重點推介。另外佢嘅牛肉河粉,亦都係招牌必食之選。

Dinner Set - $468 per person

《香脆西貢春卷》
《越式蒸粉包》

《扎肉櫻花蝦清木沙律》

《美酒火焰鵪鶉》

《越式咖喱炒老虎蝦》

《越式生熟牛肉,牛筋湯金邊粉》

《海鮮蕃茄湯米缐》

甜品拼盤》

另外佢嘅牛肉河粉,亦都係招牌必食之選。

美酒火焰鵪鶉

2022-04-26
美酒火焰鵪鶉
2022-04-26 1502 浏览
𝕋𝕊𝕋 • 𝕃𝕖 𝕊𝕠𝕝𝕖𝕚𝕝 🇻🇳📍⁡ 𝟛/𝔽, 𝕋𝕙𝕖 ℝ𝕠𝕪𝕒𝕝 𝔾𝕒𝕣𝕕𝕖𝕟, 𝟞𝟡 𝕄𝕠𝕕𝕪 ℝ𝕠𝕒𝕕, 𝕋𝕤𝕚𝕞 𝕊𝕙𝕒 𝕋𝕤𝕦𝕚::::::::::::::::::::::::::::::𝘖𝘷𝘦𝘳𝘭𝘰𝘰𝘬𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘢𝘵𝘳𝘪𝘶𝘮'𝘴 𝘨𝘳𝘦𝘦𝘯𝘦𝘳𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘸𝘢𝘵𝘦𝘳 𝘧𝘦𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦𝘴, 𝘵𝘩𝘦 𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳𝘯𝘰𝘰𝘯 𝘵𝘦𝘢 𝘢𝘵 𝘓𝘦 𝘚𝘰𝘭𝘦𝘪𝘭 @royalgardenhotel 𝘸𝘢𝘴 𝘢 𝘝𝘪𝘦𝘵𝘯𝘢𝘮𝘦𝘴𝘦 𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘵𝘰𝘶𝘤𝘩 𝘰𝘧 𝘈𝘴𝘪𝘢𝘯-𝘧𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯. 𝘛𝘩𝘦 𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘸𝘢𝘴 𝘣𝘦𝘢𝘶𝘵𝘪𝘧𝘶𝘭 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘸𝘢𝘴 𝘨𝘰𝘰𝘥. 𝘞𝘦 𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘝𝘪𝘦𝘵 𝘥𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵𝘴, 𝘦𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘳𝘰𝘭𝘭 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘣𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳𝘧𝘭𝘺 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦𝘴. 𝘛𝘩𝘦 𝘳𝘢𝘪𝘴𝘪𝘯 𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴 𝘸𝘦𝘳𝘦 𝘵𝘰 𝘰𝘶𝘳 𝘴𝘶𝘳𝘱𝘳𝘪𝘴𝘦, 𝘮𝘰𝘪𝘴𝘵 𝘦𝘯𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘭𝘰𝘵𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘰𝘴𝘦 𝘫𝘢𝘮 🌹. 𝘈𝘴𝘪𝘥
𝕋𝕊𝕋 • 𝕃𝕖 𝕊𝕠𝕝𝕖𝕚𝕝 🇻🇳

𝘛𝘩𝘦 𝘱𝘳𝘦𝘴𝘦𝘯𝘵𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘸𝘢𝘴 𝘣𝘦𝘢𝘶𝘵𝘪𝘧𝘶𝘭 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘸𝘢𝘴 𝘨𝘰𝘰𝘥. 𝘞𝘦 𝘭𝘪𝘬𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘝𝘪𝘦𝘵 𝘥𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵𝘴, 𝘦𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘢𝘯𝘨𝘰 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘳𝘰𝘭𝘭 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘳𝘪𝘴𝘱𝘺 𝘣𝘶𝘵𝘵𝘦𝘳𝘧𝘭𝘺 𝘤𝘰𝘰𝘬𝘪𝘦𝘴. 𝘛𝘩𝘦 𝘳𝘢𝘪𝘴𝘪𝘯 𝘴𝘤𝘰𝘯𝘦𝘴 𝘸𝘦𝘳𝘦 𝘵𝘰 𝘰𝘶𝘳 𝘴𝘶𝘳𝘱𝘳𝘪𝘴𝘦, 𝘮𝘰𝘪𝘴𝘵 𝘦𝘯𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘭𝘰𝘵𝘵𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘰𝘴𝘦 𝘫𝘢𝘮 🌹. 𝘈𝘴𝘪𝘥𝘦 𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘵𝘩𝘦 𝘢𝘶𝘵𝘩𝘦𝘯𝘵𝘪𝘤 𝘝𝘪𝘦𝘵 𝘴𝘢𝘷𝘰𝘳𝘺 𝘣𝘪𝘵𝘦𝘴, 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘦𝘵 𝘰𝘧𝘧𝘦𝘳𝘴 𝘵𝘸𝘰 𝘣𝘰𝘸𝘭𝘴 𝘰𝘧 𝘣𝘦𝘦𝘧 𝘯𝘰𝘰𝘥𝘭𝘦𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘦𝘢𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘯𝘰𝘰𝘥𝘭𝘦𝘴 𝘪𝘯 𝘵𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘴𝘰𝘶𝘱, 𝘵𝘩𝘦 𝘣𝘳𝘰𝘵𝘩 𝘣𝘢𝘴𝘦 𝘸𝘢𝘴 𝘨𝘳𝘦𝘢𝘵 🍲 𝘖𝘳𝘥𝘦𝘳𝘦𝘥 𝘢 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘤𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵, 𝘰𝘳 𝘢𝘯𝘺 𝘬𝘪𝘯𝘥 𝘰𝘧 𝘤𝘰𝘤𝘰𝘯𝘶𝘵 𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬𝘴 𝘵𝘰 𝘱𝘢𝘪𝘳 𝘸𝘪𝘵𝘩 🥥 𝘏𝘰𝘸𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘪𝘤𝘦 𝘤𝘰𝘶𝘭𝘥 𝘣𝘦 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘢𝘵𝘵𝘦𝘯𝘵𝘪𝘷𝘦 𝘪𝘯 𝘷𝘪𝘦𝘸 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘩𝘰𝘵𝘦𝘭 𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥𝘢𝘳𝘥. 𝘞𝘦 𝘰𝘷𝘦𝘳𝘢𝘭𝘭 𝘦𝘯𝘫𝘰𝘺𝘦𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘦𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵 ~
2022-01-06 1764 浏览
一直認為尖東帝苑酒店d餐廳水準好高,其中呢間越南餐廳就係我最常去嘅酒店餐廳之一。 位於酒店嘅平台層,享有香港少有嘅中空高樓底設計,空間感十足,而且餐廳內部係用暖色佈置,中間有蓮花同流水,感覺非常放鬆,好適合節日或紀念日慶祝。可能因為唔係大路嘅中、西、日餐廳,假日訂位都比較容易🤭。今次聖誕假期間過黎,幸運地提早一日book位都得。 餐牌選擇唔算好多,但基本諗到嘅越南菜式都有。我覺得最貼心嘅係,餐牌上面嘅頭盤同沙律都可以安排半份👍,就算兩、三個人去食都可以試多好多唔同菜式💕。 ❤ 蝦片呢個係一坐低就有嘅餐前小食,脆卜卜又香口,食到停唔到口,秒速搞掂🤣。 ❤ 安南濱海配烤牛肉(半份)推介小食🏅🏅🏅。濱海係越南特色小食,可能因為工序繁複,真係唔係間間越南餐廳都有呢個菜式。重點係面頭放滿炸蒜嘅煎米粉餅,然後將烤牛肉放喺米粉餅上面,加少少蔥花,再用生菜包住所有餡料點魚露食。烤牛肉腍而且多汁,炸蒜同米粉層次豐富,令到成個“卷物”口感非常好😋。 ❤ 軟殼蟹青芒果沙律 (半份)半份嘅份量足夠兩個人食,軟殼蟹有四至五件,外脆內軟。芒果沙律酸酸甜甜,加上紫洋蔥辣辣地好惹味,同時能夠中和炸軟殼蟹嘅油膩感。 ❤

❤ 蝦片

❤ 安南濱海配烤牛肉(半份)

❤ 軟殼蟹青芒果沙律 (半份)

❤ 美酒火焰燒鵪鶉
呢個係睇得又好食嘅一道菜。上桌前侍應會先淋上冧酒點火,做出好適合打卡嘅火焰🔥效果,同時將鵪鶉外皮燒得微微焦脆。鵪鶉肉質比起雞或者乳鴿嫩滑好多😳,而且有焦香同淡淡酒香,真係食到舔舔脷,自己都可以KO成隻🤣。

❤ 火車頭越南生熟牛肉、牛筋湯金邊粉(大)
牛肉同牛筋係符合預期嘅水準,比較出色嘅係同越南當地餐廳一樣,九層塔、薄荷葉同芽菜等配料份量好多而且係分開碟上嘅,可以按照自己口味加入唔同配料。

2021-12-27
  • 安南濱海配烤牛肉
  • 火焰燒鵪鶉
2021-12-29 1187 浏览
和閨蜜們想食下午茶,選了呢間,因想試越式下午茶,特別啲同埋少啲甜點。帝苑酒店嘅餐廳一向食物質素好,今次第一次試佢嘅下午茶,感覺都唔錯。先是佢嘅鹹點,有細細碟嘅沙律、香脆西貢春卷、越式蒸粉包都好味。尤其喜歡佢個茉莉茶花果凍,又靚又好味!香蒜牛油燒大蝦都又大隻又好味!主食還可選越式生熟牛肉河 或 蝦頭油海鮮番茄湯米線,超飽!甜點方面,朱古力慕絲配柑桔撻及青蘋果忌廉芝士慕絲都吾錯,甜度剛剛好!飲品也有很多選擇,越式椰子三重奏及越南咖啡就較有越南特色。大滿足!

大滿足!
2021-12-29
2021-11-27 948 浏览
🇻🇳 Le Soleil Dinner 🍽 環境同氣氛都好Grand, 坐在帳篷下的梳化🛋️,尤如置身在東南亞地區的🏖🏝渡假勝地,好舒服😌。 另,大堂有鋼琴🎹師彈奏🎼,音樂柔和,一邊聽音樂,一邊吃晚餐,成個人都放鬆晒😌2人餐🍽都算ok, 份量不算多,但味道很好😋 Appetizers Combination1️⃣ Crispy-fried Saigon Spring Roll 🫔香脆西貢春卷🫔2️⃣ Deep-fried Shrimp Cakes越南脆炸蝦餅🦐 3️⃣ Vietnamese Cabbage and Chicken Salad 🥗 越式牙車快沙律🥗**🥣Soup Seafood Sour Soup with Coconut 椰香🥥海鮮酸湯**Main Dishes1️⃣ Green Chicken Curry with Panda Rice and Garlic Bread 越式青咖哩雞配香蘭葉飯及蒜蓉包2️⃣ Wok-fried Thick Rice Noodle with Shrimp 🍤 越式蝦球炒金邊粉**🥧 DessertClassic Layer Cake越式拉椰糕🥥

2人餐🍽都算ok, 份量不算多,但味道很好😋

Appetizers Combination

🥣Soup

Main Dishes

🥧 Dessert
Classic Layer Cake越式拉椰糕🥥

2021-11-24 791 浏览
因為去帝苑酒店Staycation既關係,所以可以係越式餐廳Le Soleil食一個二人晚餐,依個餐廳個環境好好,望住酒店入面既景色,有一種別出心裁既感覺,所以食起上來個感覺都幾好。二人餐既份量唔算多,但兩個人黎講份量其實岩岩好。甜品|越式拉椰糕拉椰糕好有口糕,煙煙軔軔,食落幾得意。主菜|越式蝦球炒金邊粉金邊粉個質素幾高,果然係高級餐廳整出黎,質數比出面既質素高好多。前菜|香脆西貢春卷、越式脆炸蝦餅、越式牙車快沙律前菜有幾種口味一次過試哂,春卷同蝦餅都好脆,幾好味。餐湯|椰香海鮮酸湯依個湯幾似冬蔭公,我懷疑佢個名改返做冬蔭公會好啲,但都好飲既。餐飲|龍眼水同椰青要另外叫餐廳高級,有靚景,嘢食都好味,去開酒店可以試下,但職員比較小,成日無人理,。味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️衛生⭐️⭐️⭐️⭐️抵食⭐️⭐️⭐️

既感覺,所以食起上來個感覺都幾好。
二人餐既份量唔算多,但兩個人黎講份量其實岩岩好。
越式拉椰糕
甜品|越式拉椰糕拉椰糕好有口糕,煙煙軔軔,食落幾得意。
越式蝦球炒金邊粉
主菜|越式蝦球炒金邊粉
香脆西貢春卷、越式脆炸蝦餅、越式牙車快沙律

前菜|香脆西貢春卷、越式脆炸蝦餅、越式牙車快沙律

前菜有幾種口味一次過試哂,春卷同蝦餅都好脆,幾好味。

椰香海鮮酸湯

越式拉椰糕
越式蝦球炒金邊粉
香脆西貢春卷、越式脆炸蝦餅、越式牙車快沙律
椰香海鮮酸湯
今日嚟尖沙咀帝苑酒店越式餐廳「Le Soleil」試佢新出嘅🌸花果美肌下午茶🌸,呢間餐廳嘅裝修風格除咗帶有越式風味,仲保留左帝苑酒店嘅古典氣氛,環境優美寧靜,令人可以好好放鬆享受下午茶的休閒時光🫖2人set下午茶可以選擇兩杯特色飲品,我揀咗越式椰子三重奏🥥,有椰汁,椰子奶凍和椰果粒粒,係略為甜咗少少🤏櫻花蝦扎肉越南青木瓜沙律🥗: 撈埋甜酸汁食好開胃,仲有啲炸蒜脆卜卜香脆西貢春卷🫔:外皮酥脆,上咗碟一陣都仲熱辣辣,包住生菜食可以減輕油膩感🥬越式蒸粉包:皮薄餡靚,裏面有冬菇肉碎蘿蔔等等豐富配料🍏青蘋果忌廉芝士慕絲:外面嘅白色芝士慕絲好似棉花糖咁咁柔軟,食落有淡淡芝士味🧀,裏面有酸酸甜甜嘅青蘋果,上面金色嘅波波係白朱古力波波,唔會太甜,好睇又好食😋🍫朱古力慕絲配柑桔撻🍊: 朱古力慕絲唔會太甜,有少少酒味🍷,配埋柑桔嘅酸味好夾🍁🌷茉莉花茶果凍:呢個果凍有淡淡的茶味,淡淡嘅甜味,好清新🥭芒果腸粉:滑lulu腸粉包住芒果肉配埋芒果醬,好香芒果味😍🥯焗葡萄乾鬆餅配鮮奶油及玫瑰花果醬:呢個英式鬆餅焗得比較脆又唔會太乾,🌹玫瑰花果醬好香玫瑰花味🧈香蒜牛油燒大蝦🦐:大虎蝦新鮮,肉質爽口彈牙,經過燒烤後好焦

越式椰子三重奏

花果.美肌下午茶

越式蒸粉包:皮薄餡靚,裏面有冬菇肉碎蘿蔔等等豐富配料

🌷茉莉花茶果凍:呢個果凍有淡淡的茶味,淡淡嘅甜味,好清新

🧈香蒜牛油燒大蝦🦐:
大虎蝦新鮮,肉質爽口彈牙,經過燒烤後好焦香,好香牛油味🧈
香蒜牛油燒大蝦

🦐蝦頭油海鮮番茄湯米線🍅:
🍅蕃茄湯味香濃,湯夠晒熱,蝦都幾新鮮
蝦頭油海鮮番茄湯米線

越式生熟牛肉河🍜:
河粉軟硬適中,牛肉味都幾香濃,不過個湯就油咗啲
越式生熟牛肉河

食完個下午茶仲會送返套ALBION INFINESSE賦活彈力系列體驗裝一份❤️整體下午茶質素都高質,鹹點甜點都做得唔錯,不過性價比就唔太高

越式椰子三重奏
花果.美肌下午茶
香蒜牛油燒大蝦
蝦頭油海鮮番茄湯米線
越式生熟牛肉河
  • 越式下午茶
2021-11-19 544 浏览
係我食過最飽嘅high tea🥰我當日空肚去食,晚餐都唔使食😆就係帝苑酒店Le Soleil 越南餐廳 x 日本高端美容護膚品牌 ALBION「花果.美肌下午茶」🫖分別有鹹點:香蒜牛油燒大蝦🦐西貢春卷🫔越式蒸粉包🫓櫻花蝦扎肉越南青木瓜沙律🥗迷你越式生熟牛肉河或蝦頭油海鮮番茄湯米線越式雞絲湯河🍜其實你哋睇相就睇到佢嘅食物份量都比市面嘅大味道尚好,而且真心飽甜點就有:朱古力慕絲配柑桔撻 🍫茉莉花茶果凍🍮青蘋果忌廉芝士慕絲🍏芒果腸粉🥭焗葡萄乾鬆餅🥐蝴蝶酥🥨飲品可以揀越式特飲越南滴漏咖啡或越式椰子三重奏☕️唔止食!仲會送你總值$400 嘅 INFINESSE 賦活彈力系列體驗裝😍包括賦活彈力炭感潔面泡沫、賦活彈力緊緻滲透乳 S、賦活彈力緊緻柔膚水 S、賦活彈力輪廓緊緻精華液 S各一支同綿柔化妝棉一包
係我食過最飽嘅high tea🥰
我當日空肚去食,晚餐都唔使食😆

分別有鹹點:
香蒜牛油燒大蝦🦐

西貢春卷🫔
越式蒸粉包🫓

櫻花蝦扎肉越南青木瓜沙律🥗
迷你越式生熟牛肉河或蝦頭油海鮮番茄湯米線越式雞絲湯河🍜

其實你哋睇相就睇到佢嘅食物份量都比市面嘅大
味道尚好,而且真心飽

甜點就有:

蝴蝶酥🥨

飲品可以揀越式特飲越南滴漏咖啡或越式椰子三重奏☕️

2021-10-18
2021-10-21 689 浏览
💗Le Soleil 越南餐廳 x ALBION「花果.美肌下午茶」💗送總值$400 的 INFINESSE 賦活彈力系列體驗裝🎁帝苑酒店 Le Soleil 越南餐廳首次聯乘 🎀日本高端美容護膚品牌 ALBION💕,推出獨有的🌸花果.美肌下午茶 🍹,讓您品嘗美食同時護膚🥰 。凡惠顧下午茶更可獲贈💖 ALBION 的 INFINESSE 賦活彈力系列體驗裝一份 – 包括💗賦活彈力炭感潔面泡沫💗賦活彈力緊緻滲透乳 S💗賦活彈力緊緻柔膚水 S💗賦活彈力輪廓緊緻精華液 S各一支,及綿柔化妝棉一包。(總值$400)*禮物數量有限,送完即止。💥此外,享用下午茶後可憑體驗裝內的邀請卡親臨崇光百貨尖沙咀店作免費皮膚分析測試及額外獲得 ALBION 皇牌兩大神水體驗套裝 1 份。食物方面,全新的「花果.美肌下午茶」由越籍女廚師杜翠玲主理,創作出一系列別出心裁的鹹甜美點。甜點:🍫朱古力慕絲配柑桔撻 🧁茉莉花茶果凍 🧈青蘋果忌廉芝士慕絲 🥭芒果腸粉、🍪焗葡萄乾鬆餅,🥨帝苑必食的蝴蝶酥!鹹點: 🦐香蒜牛油燒大蝦🫔西貢春卷🥙越式蒸粉包🥗櫻花蝦扎肉越南青木瓜沙律,每位更可選迷你越式生熟牛肉河或蝦頭油海鮮番茄湯米

列體驗裝一份 – 包括
💗賦活彈力炭感潔面泡沫
💗賦活彈力緊緻滲透乳 S
💗賦活彈力緊緻柔膚水 S
💗賦活彈力輪廓緊緻精華液 S
各一支,及綿柔化妝棉一包。
(總值$400)
*禮物數量有限,送完即止。

鹹甜美點。
甜點:
🍫朱古力慕絲配柑桔撻
🧁茉莉花茶果凍
🧈青蘋果忌廉芝士慕絲
🥭芒果腸粉、
🍪焗葡萄乾鬆餅,
🥨帝苑必食的蝴蝶酥!
鹹點:
🦐香蒜牛油燒大蝦
🫔西貢春卷
🥙越式蒸粉包
🥗櫻花蝦扎肉越南青木瓜沙律,
每位更可選迷你越式生熟牛肉河或蝦頭油海鮮番茄湯米線越式雞絲湯河!
🧃飲品方面,你可以選擇越式特飲如香濃越南滴漏咖啡或
越式椰子三重奏等,為食客帶來充滿異國風情的滋味選擇。

10 月 13 日至 12 月 12 日,每天下午 3 時至 5 時
30 分供應,港幣$628/兩位用。
💖🤍帝苑酒店Le Soleil。越式🇻🇳夢幻茶香下午茶 🤍💖..又到港女下午茶時間啦😝✨💕這次要來打卡介紹的地點是~~香港有點歷史性的「帝苑酒店」 .這次帝苑酒店的Le Soleil聯乘本地優質茶藝品牌Salley’s Garden 推出限定的『越式🇻🇳夢幻茶香下午茶』🌸Vietnamese Dreamland Afternoon Tea🌸.這次的越南主題風格下午茶,除了有甜品之外還搭配越南風味的美食,而在茶品上選用本地優質品牌Salley’s Garden玫瑰中國茶系列共4種風味可選擇🌸玫瑰珍珠茉莉茶🌸玫瑰蜜柚烏龍茶🌸玫瑰功夫紅茶🌸玫瑰奇蘭金駿眉四款口味和功效各有不同,但同樣在茶底上加入玫瑰花瓣,混合出豐富的層次感。.另外餐點上也別出心裁以靚茶入饌,創作出獨有甜品——『🌸奇蘭金駿眉.花香蜜韻茶果凍』,花朵的果凍造型,清雅迷人的茶香味道濃淡適中...🌸優惠活動🌸.🎀凡於8月11日至9月10日期間惠顧兩位用「越式夢幻茶香下午茶」可獲贈Salley’s Garden豪華骨瓷茶杯、茶托禮盒套裝乙份(共200套)或Salley’s Garden豪華骨瓷茶杯禮盒套裝乙份(共100套)再加送內藏兩
又到港女下午茶時間啦😝✨💕
這次要來打卡介紹的地點是~~
香港有點歷史性的「帝苑酒店」

🌸玫瑰珍珠茉莉茶
🌸玫瑰蜜柚烏龍茶
🌸玫瑰功夫紅茶
🌸玫瑰奇蘭金駿眉

另外餐點上也別出心裁以靚茶入饌,創作出獨有甜品——
『🌸奇蘭金駿眉.花香蜜韻茶果凍』,
花朵的果凍造型,清雅迷人的茶香味道濃淡適中

🌸優惠活動🌸
🎀凡於8月11日至9月10日期間
惠顧兩位用「越式夢幻茶香下午茶」
再加送內藏兩包玫瑰中國茶的「迷你小手袋」,
讓你品嚐最優雅的茶藝術!
禮品數量有限,送完即止✨

🎀另外 大家想買本地優質茶品Salley's Garden
可於9月30日或之前到Salley's Garden網站
使用promotion code : 『 RG21_TEA』
購物滿HK$300,正價產品可享9折優惠
快點相約姊妹們💕來場夢幻茶香下午茶吧👭
2021-08-22 727 浏览
豐富越式茶香下午茶🫖越式下午茶x 玫瑰中國茶為主題👉🏻十件甜品+越式點心層架+越式湯河/粉麵…… ……. …… ……. …… …….「越式夢幻茶香下午茶」🔸Afternoon tea 層架:柚子海鮮沙律、西貢春卷、炸蝦餅、斑蘭椰汁西米、奇蘭金駿眉果凍、焗葡萄乾鬆餅、越南咖啡法式焦糖燉蛋、無花果慕絲蛋糕、芒果腸粉🔸越式生熟牛肉可或蝦頭油海鮮蕃茄湯米線🔸兩杯飲品:玫瑰蜜柚烏龍茶、香茅薑蜜推介:玫瑰花🌹造型的茶味果凍由奇蘭金駿眉茶葉做成,很清香的茶味,但不會太甜,茶味濃郁但不會苦澀。👍🏻海鮮蕃茄湯米粉的湯底由新鮮蕃茄烹調,不像茄膏,味道健康。生熟牛肉也不錯,不過略嫌湯底不夠濃郁呢。後記:近日試過不少下午茶,帝苑酒店的甜品和越南點心質素有保證,今次和 @salleysgarden 聯乘,味道和份量也相當不錯。
豐富越式茶香下午茶🫖

越式下午茶x 玫瑰中國茶為主題
👉🏻十件甜品+越式點心層架+越式湯河/粉麵
…… ……. …… ……. …… …….
「越式夢幻茶香下午茶」
🔸Afternoon tea 層架:

🔸越式生熟牛肉可或蝦頭油海鮮蕃茄湯米線
🔸兩杯飲品:玫瑰蜜柚烏龍茶、香茅薑蜜
推介:玫瑰花🌹造型的茶味果凍

後記:
2021-08-22 2058 浏览
️趁假日同朋友tea一tea⭐️越式夢幻茶香下午茶$568/2位Le Soleil餐廳聯乘茶藝品牌Salley’s Garden,推出期間限定茶果凍和茶,光顧的顧客更有機會得到茶具套裝。🔸柚子海鮮沙律新鮮柚子肉配上蝦肉,新鮮爽甜。🔸香脆西貢春卷入口酥脆無比,皮薄餡靚。🔸越南脆炸蝦餅蝦餅厚實,入口蝦肉彈牙,很好吃!🔸斑蘭椰汁西米三層的斑蘭椰汁西米,淡淡的斑蘭和椰汁拿捏恰當,配上西米口感更佳!🔸奇蘭金駿眉·花香蜜韻茶果凍奇蘭金駿眉果凍入口沒有絲毫茶的苦澀,味道甘香,果凍質地有韌性,口感Q彈,值得一試。🔸焗葡萄乾鬆餅配鮮奶油及玫瑰花果醬葡萄乾鬆餅入口鬆軟,配上鮮奶油口感更佳。🔸越南咖啡法式焦糖燉蛋淡淡的咖啡焦糖燉蛋,入口柔滑香濃,原來咖啡燉蛋一樣出色。🔸無花果慕絲蛋糕顏色粉嫩的無花果慕絲蛋糕,入口香滑,無花果味道更顯特別。🔸芒果腸粉我很喜歡芒果腸粉,以富有彈性的腸粉包裹香甜的芒果,正!🔸粵越式生熟牛肉河或蝦頭油海鮮蕃茄湯米線一碗份量絕對不少,兩款我都試過。粵越式生熟牛肉河湯底清甜,生熟牛肉肉味濃郁,越式米線即使泡久了,依然爽口。蝦頭油海鮮蕃茄湯米線的味道較濃郁鮮甜,加入番茄和蝦頭熬煮,也十分美
️趁假日同朋友tea一tea

⭐️越式夢幻茶香下午茶$568/2位

🔸柚子海鮮沙律
新鮮柚子肉配上蝦肉,新鮮爽甜。

🔸香脆西貢春卷
入口酥脆無比,皮薄餡靚。

🔸越南脆炸蝦餅
蝦餅厚實,入口蝦肉彈牙,很好吃!

🔸斑蘭椰汁西米

🔸奇蘭金駿眉·花香蜜韻茶果凍

🔸焗葡萄乾鬆餅配鮮奶油及玫瑰花果醬

葡萄乾鬆餅入口鬆軟,配上鮮奶油口感更佳。

🔸越南咖啡法式焦糖燉蛋

淡淡的咖啡焦糖燉蛋,入口柔滑香濃,原來咖啡燉蛋一樣出色。

🔸無花果慕絲蛋糕

顏色粉嫩的無花果慕絲蛋糕,入口香滑,無花果味道更顯特別。

🔸芒果腸粉

我很喜歡芒果腸粉,以富有彈性的腸粉包裹香甜的芒果,正!

🔸粵越式生熟牛肉河或蝦頭油海鮮蕃茄湯米線
一碗份量絕對不少,兩款我都試過。

蝦頭油海鮮蕃茄湯米線的味道較濃郁鮮甜,加入番茄和蝦頭熬煮,也十分美味。

🔸玫瑰蜜柚烏龍茶
烏龍茶味香醇,夾著玫瑰和蜜柚香氣,更醒神。

🔸香茅薑蜜
香茅和薑的比例不算多,入口香甜。
下午茶