2022-05-26 89 浏览
來到西環,在網上search勁多人來這裡打卡,朋友話想試試呢間D咖啡,入到店內,環境都算寬敞,地方大,唔會枱貼枱,牆上掛了很多裝飾,唔錯!我order了Cappuccino朋友order了Latte另一朋友order了無貼紙包裝手沖因為我們已吃了午餐,只是想找個地方坐,所以只order了咖啡,這裡的咖啡不過不失,沒有什麼可以comments,不過一邊看著裝飾、嘆著咖啡和朋友聊天都算唔錯的地方
我order了Cappuccino
無貼紙包裝手沖

2022-05-09
Cappuccino
Latte
餐廳以古典華麗的裝潢為主調💎,用上黑色門框、落地玻璃🪟及吊燈🛋此外,牆身掛滿了充滿色彩的藝術品🎨 與餐廳的風格形成強烈的對比,給人一種型格的時尚感✨ 🍫𝒯𝒾𝓇𝒶𝓂𝒾𝓈𝓊此店打卡必叫的名物📸賣相精緻 仿如藝術品✨Lady finger鬆軟🍪 同時咖啡味道醇郁香濃☕️相比平日的tiramisu 由於Mascarpone Cheese只停留在頂層及夾心位置🧀 此款口感不太濕潤 沒有入口即化的效果👉🏻👈🏻不過整體感覺不會太油膩相對容易輕鬆完成✅🆁🅰🆃🅸🅽🅶: 3.7/5𝙾𝚟𝚎𝚛𝚊𝚕𝚕 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟹.𝟽/𝟻𝙵𝚘𝚘𝚍: 𝟹.𝟽/𝟻𝙴𝚗𝚟𝚒𝚛𝚘𝚗𝚖𝚎𝚗𝚝: 𝟺/𝟻𝚂𝚎𝚛𝚟𝚒𝚌𝚎: 𝟺/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝: 𝙼𝚊𝚢𝚋𝚎

🍫𝒯𝒾𝓇𝒶𝓂𝒾𝓈𝓊

𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝: 𝙼𝚊𝚢𝚋𝚎
2022-04-24
  • Tiramisu
2022-05-23 44 浏览
📌Lex Coffee~堅尼地城再次到訪開咗好耐嘅藝術風咖啡店😍主打西餐同打印咖啡 質素不錯店內擺設都係藝術品 而且掛滿名畫🖼裝修簡潔舒適 高樓底配上落地大玻璃空間感十足🤩環境亦好有藝術氣息 可以享受寧靜嘅環境😌人流唔算好多 坐得都好舒服食物選擇好多元化 擺盤賣相精緻💁🏻‍♀️價錢偏貴 但考慮到都幾有特色同環境高雅以港島區嚟講尚算可以👌🏻1️⃣ 波士頓龍蝦意粉𝗕𝗼𝘀𝘁𝗼𝗻 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲 $𝟮𝟭𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)賣相一流 非常精緻😗龍蝦肉彈牙爽嫩 都幾多肉㗎龍蝦頭仲要有幾多膏 可以攞埋意粉一齊食🦞意粉醬汁係蕃茄醬 食落開胃🍅扁意粉軟硬適中 如果醬汁都係龍蝦醬會開心啲🤣2️⃣ 厚切吞拿魚三文魚籽波菜意大利飯𝗧𝘂𝗻𝗮 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 $𝟭𝟲𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)意大利飯賣相都好吸引 估唔到都幾濃味😆上面有厚切吞拿魚、三文魚籽同芒果粒吞拿魚輕輕炙過同三文魚籽都鹹香十足 芒果粒偏酸🥭意大利飯菠菜味反而唔太突出 但味道很濃郁口感亦都好唔錯 保留到飯粒感🤌🏻3️⃣ 意式提拉米蘇𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 $𝟳𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)見到係咖啡店嘅招牌就叫咗一個嚟試吓😋tiramisu酒味唔重 質感creamy手指餅
📌Lex Coffee~堅尼地城

龍蝦頭仲要有幾多膏 可以攞埋意粉一齊食🦞
意粉醬汁係蕃茄醬 食落開胃🍅
扁意粉軟硬適中 如果醬汁都係龍蝦醬會開心啲🤣

意大利飯賣相都好吸引 估唔到都幾濃味😆
上面有厚切吞拿魚、三文魚籽同芒果粒
吞拿魚輕輕炙過同三文魚籽都鹹香十足 芒果粒偏酸🥭
意大利飯菠菜味反而唔太突出 但味道很濃郁
口感亦都好唔錯 保留到飯粒感🤌🏻

3️⃣ 意式提拉米蘇𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 $𝟳𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
見到係咖啡店嘅招牌就叫咗一個嚟試吓😋
tiramisu酒味唔重 質感creamy
手指餅呈鬆軟蛋糕口感充滿可可粉🍫
甜度適中 口感都幾輕盈~

4️⃣ 藝術打印咖啡𝗔𝗿𝘁𝘀𝘆 𝗣𝗿𝗶𝗻𝘁 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 - 𝗙𝗹𝗼𝘄𝗲𝗿 $𝟴𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
呢度都好出名打印咖啡 可以選擇自己喜歡的相片或圖畫
價錢偏貴 好似睇緊一杯藝術品😂
咖啡唔容易化開 可以影好耐相
味道就係普通latte 奶泡偏重☕️
咖啡味唔算好濃👈🏻

5️⃣ 閃耀咖啡冰球𝗦𝗽𝗮𝗿𝗸𝗹𝗲 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗕𝗮𝗹𝗹 $𝟴𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
呢一個飲品都幾得意 味道特別🤩
先將濃縮咖啡同石榴汁倒入杯就會有蜜桃味
然後再加上梳打水就會有手工啤酒的味道🍻
可以自己Mix口味 有多重口感
一次過可以試晒兩款口味👏🏻

💡整體嚟講 食物飲品質素不錯😋
好似置身藝術館 枱與枱之間嘅闊落
雖然價錢偏貴 但可以一路食一路欣賞藝術品🖼
經過西環嘅可以一試!

整體味道😋: 7.5/10
性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 8/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 7.5/10

🍴: Lex Coffee
📍: 西環堅尼地城卑路乍街100號地舖
🔍: 11:30-21:00(Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie西環
#hkhungryfoodie堅尼地城
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
2022-05-21 49 浏览
西環舊區內有一間樓底高餐廳, 牆身擺滿潮人圖片物品, 座位闊落, 食物精緻, 亦有自訂圖案打印咖啡. 雖然九龍區亦有姊妹舖, 不過食物款式有些不同. 招牌安格斯高級肉眼牛扒十安士配薯角肉眼牛扒叫了七成熟, 肉質較乾身, 醬汁普通. 西班牙厚汁五花腩配酒漬櫻桃佐法式紅酒汁五花腩層次分明, 燒得不錯, 味道偏淡, 醬汁又較少. 五花腩用沙律菜墊底, 所以沙律菜都偏油. 意大利芝士餅軟軟的手指餅乾條, 配上幼滑的奶油忌廉, 咖啡酒不重, 甜品面灑上可可粉. 這個甜品整體味道非常好, 令人回味無窮😋👍👍熱玫瑰鮮奶咖啡&凍咖啡兩者咖啡底正常, 玫瑰鮮奶咖啡當然有玫瑰味😅 餐後飲杯咖啡就相當完滿

招牌安格斯高級肉眼牛扒十安士配薯角
肉眼牛扒叫了七成熟, 肉質較乾身, 醬汁普通.

西班牙厚汁五花腩配酒漬櫻桃佐法式紅酒汁

意大利芝士餅

熱玫瑰鮮奶咖啡&凍咖啡

2022-04-16
2022-05-20 65 浏览
𝖡𝗈𝗈𝗄𝗆𝖺𝗋𝗄 左呢間𝖼𝖺𝖿𝖾 好耐了!當初係覺得佢個𝖺𝗋𝗍𝗌𝗒 𝗉𝗋𝗂𝗇𝗍 𝖼𝗈𝖿𝖿𝖾𝖾 好得意估唔到主菜同甜品都好出色 ✨環境仲要好靚 樓底高而且有好多藝術品相伴 ❤️𓂄 𝖫𝗈𝖻𝗌𝗍𝖾𝗋 𝗅𝗂𝗇𝗀𝗎𝗂𝗇𝖾 𓂄 𝖯𝗋𝖾𝗆𝗂𝗎𝗆 𝗋𝗂𝖻 𝖾𝗒𝖾 𝗌𝗍𝖾𝖺𝗄 𓂄 𝖳𝗂𝗋𝖺𝗆𝗂𝗌𝗎 𓂄 𝖠𝗋𝗍𝗒 𝗉𝗋𝗂𝗇𝗍 𝖼𝗁𝗈𝖼𝗈𝗅𝖺𝗍𝖾 龍蝦意粉彈牙好食 賣相亦都一流呢 ✨另外個𝗋𝗂𝗀 𝖾𝗒𝖾 都相當唔錯 因為朋友唔食太生叫左𝟩成 但都仲𝗄𝖾𝖾𝗉到肉質夠𝗃𝗎𝗂𝖼𝗒 ! 仲配左炸蒜頭同薯角 大家要記得記得留肚食甜品 佢地個𝗍𝗂𝗋𝖺𝗆𝗂𝗌𝗎 重酒香又夠𝗆𝗈𝗂𝗌𝗍 😻最後當然唔少得𝖠𝗋𝗍𝗒 𝗉𝗋𝗂𝗇𝗍 𝖼𝗁𝗈𝖼𝗈𝗅𝖺𝗍𝖾 , 店員話有𝗌𝗍𝖺𝗋𝗋𝗒 𝗇𝗂𝗀𝗁𝗍 , 村上隆花花同奈良美智雖然係熱飲杯但其實係凍飲黎 而且都可以揀咖啡 係貴左少少但都幾得意 😹
𝖡𝗈𝗈𝗄𝗆𝖺𝗋𝗄 左呢間𝖼𝖺𝖿𝖾 好耐了!
當初係覺得佢個𝖺𝗋𝗍𝗌𝗒 𝗉𝗋𝗂𝗇𝗍 𝖼𝗈𝖿𝖿𝖾𝖾 好得意

𓂄 𝖠𝗋𝗍𝗒 𝗉𝗋𝗂𝗇𝗍 𝖼𝗁𝗈𝖼𝗈𝗅𝖺𝗍𝖾

龍蝦意粉彈牙好食 賣相亦都一流呢 ✨
𝖫𝗈𝖻𝗌𝗍𝖾𝗋 𝗅𝗂𝗇𝗀𝗎𝗂𝗇𝖾
2022-05-15 2048 浏览
本身book咗位但個日早咗大概20分鐘到點知佢話未有位住🤨但明明有有一張係for booking🤭咁好啦行一陣再返黎,去返餐廳就係坐返個張booking枱🤷🏻‍♀️而店員嘅態度仲要唔好感覺真係不良好😤餐廳嘅環境好有藝術feel🎨🔺龍蝦意大利飯🦞$218意大利飯好濃龍蝦味🤩龍蝦有蝦膏撈埋飯真係好正🤤龍蝦肉偏硬但可以接受🙌🏻係好食嘅😝但價錢真係偏貴都對得住價錢嘅😗🔺虎蝦意粉🦐$178虎蝦有2隻😙用牛油煎過🧈意粉係扁意粉🙌🏻醬汁係番茄醬🍅食落好開胃😆完全唔會膩😻🔺夢幻早餐🍳$148成個早餐以菠蘿為主🍍早餐包括有炒蛋🥚腸,煙肉🥓少量煙三文魚🐟巴馬火腿,超多汁嘅大啡菇🍄燒菠蘿應該係浸過糖😬兩塊法包同大量菜🥬個人覺得性價比麻麻😕🔺提拉米蘇🍫$78呢個好好食🤤大家一定要叫🤩Cream好creamy😆而酒味都唔會好重🙌🏻蛋糕好軟熟😙夾埋一齊食真係prefec💞🔺Mocha(大)☕️$59呢個拉花真係望咗一陣都睇唔出之後sd 咗比fd先知係咩😂原來係東方龍🦖講返飲品先係好飲嘅😚

🔺龍蝦意大利飯🦞$218

🔺Mocha(大)☕️$59

提拉米蘇
  • 意式提拉米蘇
2022-05-15 54 浏览
超高樓底嘅靚靚藝術風cafe💕,餐廳裝修精緻,而且空間好大,好啱同朋友敘舊傾偈,最重要嘅係食物水準都好高!龍蝦risotto非常足料,risotto煮到軟硬適中,粒粒都佈滿左滿滿嘅龍蝦汁,龍蝦肉質彈牙,好多膏添😍牛扒我地叫左medium rare,外層有焦香,肉質鮮嫩,牛肉味都幾濃郁。配菜嘅沙律同薯角亦都唔馬虎,質素唔錯。tiramisu係餐廳嘅王牌,mascarpone cheese,咖啡同酒嘅比例啱啱好,賣相一流,為呢餐飯作左完美嘅總結☺️

2022-05-14 41 浏览
📍𝕶𝖊𝖓𝖓𝖊𝖉𝖞 𝕿𝖔𝖜𝖓 ⛩#cyninkennedytown #eatinkennedytown #teainkennedytown▪龍蝦意大利飯💯💯𝕃𝕠𝕓𝕤𝕥𝕖𝕣 ℝ𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠虎蝦意粉 💯𝕋𝕚𝕘𝕖𝕣 ℙ𝕣𝕒𝕨𝕟 𝕃𝕚𝕟𝕘𝕦𝕚𝕟𝕖 𝕚𝕟 𝕋𝕠𝕞𝕒𝕥𝕠 𝕊𝕒𝕦𝕔𝕖意式提拉米蘇 💯𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦▪
📍𝕶𝖊𝖓𝖓𝖊𝖉𝖞 𝕿𝖔𝖜𝖓 ⛩

龍蝦意大利飯💯💯
𝕃𝕠𝕓𝕤𝕥𝕖𝕣 ℝ𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠

虎蝦意粉 💯

意式提拉米蘇 💯
𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦

一間餐廳除了食物質素需要有保證,餐廳內的用餐環境同樣重要🫡而這家以藝術為主題的餐廳就能一次過做到🥰店內的擺設都是藝術品,客人在用餐的同時,亦能欣賞不少的作品🖼加上以落地玻璃的設計,自然光輕易透進室內,整個環境都十分舒適👍🏼✨招牌安格斯高級肉眼牛扒 配薯角✨厚切吞拿魚三文魚籽 菠菜汁意大利飯✨意式提拉米蘇✨雜莓朱古力冰塊 配熱牛奶雖然未有很多的食物選擇,但每款菜式都十分精緻吸引呢! 主菜類點了招牌安格斯肉眼扒,10盎士的份量很多,啖啖肉也有肉汁🐮另外又選了一份菠菜汁意大利飯,佈滿了三文魚籽和幾片厚切吞拿魚,口感都挺豐富😋意大利飯不會煮過頭,能保留一點飯粒感😌菠菜汁味道相對較淡,但配上三文魚籽的鹹香又不錯~還有半熟狀態的厚切吞拿魚,輕輕燒過也夠惹味🐟甜點和飲品也算是他們的主打😍最為人熟悉的一定是提拉米蘇🤎presentation也太美!! Ladyfingers的浸泡程度剛好,成功吸入滿滿的咖啡汁,酒味相對稍弱,但整體味道和打卡度也很高😆如果不太好咖啡類,推薦雜莓朱古力熱牛奶🥛朱古力奶味道正常,不會太甜膩,再加上不少雜莓果粒,酸酸甜甜的味道也很配🍫🫐

✨招牌安格斯高級肉眼牛扒 配薯角

切吞拿魚三文魚籽 菠菜汁意大利飯
雜莓朱古力冰塊 配熱牛奶
意式提拉米蘇
2022-05-01 63 浏览
Came here last week. No matter what the food tastes like, you can only remember the very poor service. If you only enjoy taking photos of food, then this is the place to be. Otherwise you’ll be more happy to get a Happy Meal from Maccas instead.
2022-04-28 58 浏览
慢煮8瓜魚:初頭好擔心會好Un…點知好柔軟得黎有口感,因慢煮關係,不是凍盤,是微溫。配上沙律菜同醬汁,清新的小食Adb:間間餐廳嘅all day都有不同配搭食材,呢個我都幾中意,2片法包好脆口,ham唔會好咸,蛋都好滑吞拿魚意大利飯:吞拿魚半熟狀態好有口感,味道鮮甜又有焦香,意大利飯軟硬適中,帶點骨又唔硬,醬汁剛好掛在每粒飯上,唔會食到好滯另外,朋友好好咁叫左tiramisu 做我生日甜品,因為有名就唔出相啦,但真心好食,我每腐黎都一定會叫嘅甜品
慢煮8瓜魚:

Adb:

吞拿魚意大利飯:

2022-04-23
午餐
  • 慢煮西班牙八爪魚
  • Tiramisu
這間位於堅尼地城的咖啡店,到處擺放藝術展品、書籍及掛畫,散發著文青氣息。餐廳樓頂相當高,空間感十足,完全沒有壓迫感,環境寧靜舒適,難怪經常高朋滿座,想到訪的朋友,避免白走一趟,記得預先訂座。🦋厚切吞拿魚三文魚籽菠菜汁意大利飯 $168微灸過的吞拿魚、脹卜卜的三文魚籽配上蘸滿菠菜汁的意大利飯,整體味道清新融和,每一口都充滿驚喜。🦋虎蝦意粉 $178虎蝦大大隻,爽口彈牙,意大利粉軟硬適中,掛汁不俗。🦋藝術打印咖啡 $88打印效果相當細緻,不容易化開,可以慢慢打卡,靚到不捨得飲。味道奶泡偏重,咖啡相對不算太濃。🦋雜莓朱古力冰塊配熱鮮奶 $68玩味十足的飲料,先將熱鮮奶倒入朱古力冰塊的杯裡,再慢慢攪拌至冰塊溶化成一杯朱古力,口感幼滑,朱古力味香濃,充滿儀式感。🦋意式提拉米蘇 $78賣相吸引,咖啡味突出,忌廉口感綿滑,甜度合宜,不會感到膩口。

🦋厚切吞拿魚三文魚籽菠菜汁意大利飯 $168

🦋虎蝦意粉 $178
虎蝦大大隻,爽口彈牙,意大利粉軟硬適中,掛汁不俗。

🦋藝術打印咖啡 $88

🦋雜莓朱古力冰塊配熱鮮奶 $68

🦋意式提拉米蘇 $78
2022-04-16 180 浏览
西環近年開咗好多cafe, lex 係我其中一間想去咗好耐的cafe, 除咗因為係openrice 長期係西環的榜首,二嚟朋友想試試呢間的咖啡。環境都算寬敞,地方大,唔會枱貼枱,所以唔係放咗好多枱,啱晒而家疫情去,所以一定要book 枱。嚟到食lunch, 一人㨂咗一款主菜,龍蝦意大利飯同泡菜五花腩飯。個龍蝦意大利飯個汁都幾濃,龍蝦肉係彈牙,味道方面就冇乜驚喜啦不過就好味嘅。而個泡菜五花腩飯就好有驚喜,大推!!個泡菜飯好嘢未,仲有落芝士,配埋個太陽蛋,味道好夾,而個五花腩好淋之餘,外皮有少少燒過,好香口,成個配搭好得,下次嚟會再食。另外,朋友話杯咖啡好飲,隔離嗰杯就普通梳打,唔算特別,但個色好靚,可以打卡

泡菜五花腩飯
龍蝦意大利飯
Cream  burlee
  • 泡菜
2022-04-14 118 浏览
去堅尼地城點少得去Cafe! 今日嚟咗呢度食嘢chill 下🥰Comfy environment ,樓底好高,有陽光滲入來感覺好舒服☺️今日食咗…✨Spanish Pork Belly with Maraschino Cherries and French Wine Sauce外皮好脆,肉好嫩,肥而不膩 😍 配埋啲汁,好香!✨Squid Ink Linguine w/ slow cook octopus 墨汁味濃,八爪魚又有咬口!好食😋✨Tiramisu 最後點少得甜品!Tiramisu配橙乾,原來好夾🥰 好creamy,咖啡味都好濃!絕對值得encore🤪 同飲咗出名嘅…☕️Artsy print coffee我揀咗梵高嘅starry night, 好夢幻🌌睇落靚飲落去都好好味😋朱古力味好濃厚!☕️Latte 拉花都好靚🥰
去堅尼地城點少得去Cafe!
今日嚟咗呢度食嘢chill 下🥰

今日食咗…
外皮好脆,肉好嫩,肥而不膩 😍 配埋啲汁,好香!
墨汁味濃,八爪魚又有咬口!好食😋
✨Tiramisu

同飲咗出名嘅…
☕️Artsy print coffee
☕️Latte
拉花都好靚🥰
2022-04-11
2022-04-14 1592 浏览
位於西環卑路乍街< 𝓛𝓮𝔁 𝓒𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮 >, 一間藝術風咖啡店, 牆上掛滿不少名畫, 而門面為落地大玻璃, 空間感十足, 環境亦舒適。ᴬⁿᵍᵘˢ ᴾʳᵉᵐⁱᵘᵐ ᴿⁱᵇ⁻ᵉʸᵉ ˢᵗᵉᵃᵏ ⁽¹⁰ᵒᶻ⁾ ʷⁱᵗʰ ᴾᵒᵗᵃᵗᵒᵉˢ $²³⁸招牌安格斯高級肉眼牛扒配薯角, 選了五成熟, 肉質呈粉嫩紅色, 味道相當香濃, 旁邊配有香脆炸蒜及惹味薯角。ᶜᵘʳᵃᵗᵒʳ ᴴᵘᵉᵛᵒˢ ᴿᵃⁿʰᵉʳᵒˢ $⁹⁸招牌墨西哥式煎蛋早餐, 配料很豐富, 多士面層放有太陽蛋、牛油果醬、櫻桃小番茄及粟米片。ᵀⁱʳᵃᵐⁱˢᵘ $⁷⁸意式提拉米蘇質感軟綿, 帶有微微咖啡酒香。ˢᵖᵃʳᵏˡᵉ ᶜᵒᶠᶠᵉᵉ ᴮᵃˡˡ $⁸⁸閃耀咖啡冰球, 味道頗特別, 先將濃縮咖啡及梳打水, 倒入已放冰球的杯中, 再按個人喜好加入石榴汁。ᴬˢⁱᵃⁿ ᴾⁱᵍᵉᵒⁿʷⁱⁿᵍˢ ᴴᵒⁿᵉʸ ᴸⁱᵐᵉ ˢᵒᵈᵃ $⁶⁸蝶豆花蜂蜜青檸氣泡水, 帶點清新味道。Lex Coffee📍西環堅尼地城卑路乍街100號地舖

ᶜᵘʳᵃᵗᵒʳ ᴴᵘᵉᵛᵒˢ ᴿᵃⁿʰᵉʳᵒˢ $⁹⁸

ᵀⁱʳᵃᵐⁱˢᵘ $⁷⁸
意式提拉米蘇質感軟綿, 帶有微微咖啡酒香。

ˢᵖᵃʳᵏˡᵉ ᶜᵒᶠᶠᵉᵉ ᴮᵃˡˡ $⁸⁸

蝶豆花蜂蜜青檸氣泡水, 帶點清新味道。

Lex Coffee
📍西環堅尼地城卑路乍街100號地舖