2024-01-08 634 浏览
踩入「Liberty Coffee & Wine」,食意粉食到飽咁爽!先嚟個黑松露牛肝菌汁燒帶子扁意粉,個汁香濃得滯,滿滿的松露香氣,帶子又大又鮮,啖啖肉感,真係口感一流。配上啲意粉,就算飽到爆都要夾多啲!小食前菜嗰碗南瓜湯綿滑得嚟又唔太甜,真係滿足到我對湯的所有幻想😍。再試埋冬陰功炸蝦海鮮意大利飯,正宗泰國味,辣辣地喺舌尖上跳舞,蝦仔肥美得嚇人,隻蝦真係咁長㗎!米飯吸足鮮味,每粒飯都攝住冬陰功嘅精華。至於飲品,個Liberty signature自由橋好特別,creamy嘅質感同ice coffee香味撞埋一齊,令人飲咗一啖仲想再啖。Fantasy Island夢幻島茶,混合咗菠蘿同荔枝,酸甜得黎又清新,啱晒呢個天氣。寫住食評,我都想再去過口癮,下次試下個櫻花蝦海膽扁意粉啦,諗到就又餓返嚟😆。

相距10分鐘路程便有2間分店位於旺角及油麻地 油麻地分店是兩層咖啡店 閒日晚上到訪 坐在了二層位置 較安靜的環境 小店無論環境或是老闆都給人很舒服的感覺食物 咖啡 都是有小巧思 係旺區內的一間有格調而有溫度的小店【番茄明太子炸蝦海鮮貓耳朵粉$178】【手工青醬美國牛板腱意粉$158】**套餐附送自家製餐湯及迷你牛角包餐湯西蘭花湯 香濃的西蘭花蓉質地细滑有點顆粒感 加上忌廉及大蒜香氣。牛角包鬆脆有牛油香特別推薦炸蝦貓耳朵粉 超巨型長炸蝦是由2隻蝦而成 炸蝦即炸很脆口 明太子料理加番茄是很解膩 番茄味道比明太子更突出 貓耳朵粉夾雜著魷魚 碩肉等等 非常足料【Liberty Signature自由橋+$40】【Belgium Dark Mocha 70.5% +$28】招牌的自由橋採用了雲呢拿雪糕 咖啡及蜜糖製成 辣椒是做裝飾 飲到濃郁的咖啡香配合香甜蜜糖 很不錯
相距10分鐘路程便有2間分店位於旺角及油麻地

【Liberty Signature自由橋+$40】
招牌的自由橋採用了雲呢拿雪糕 咖啡及蜜糖製成
辣椒是做裝飾 飲到濃郁的咖啡香配合香甜蜜糖 很不錯
2023-11-26 1934 浏览
📍搵到一間環境好寧靜嘅Cafe☺️呢個天氣我哋坐近門口位置✅吹住風享感覺好爽好舒服喔👍餐廳有兩層📸天花板有一盞好大好高級嘅水晶吊燈💯令整體用餐感覺提升唔少呢🥳🍛櫻花蝦海膽扁意粉 $158🌈扁意粉好有咬口✅扁意粉上面仲有好大舊超新鮮嘅海膽🤤口感好似creamy❤️加埋櫻花蝦真係不得了呀🥳🦀蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯 $178🌈賣相100分嘅蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯🦀意大利飯上面放咗個蟹蓋連滿滿蟹膏❤️好邪惡但好好食🤤蟹膏口口感好似食緊海膽咁幼滑✅蟹味香濃鮮美🥳☕️開心果Latte $49🌈鍾意開心果嘅朋友就真係唔好錯過呢一杯開心果latte嚕❤️呢杯啖啖都係香濃嘅果仁味✅加埋靚靚嘅拉花🌼好味到暈呀🥳🍰Homemade Chocolate & Yuzu Cake 跟套餐 $68 (原價$88)🌈呢個見到就「冧芝芝」嘅玫瑰蛋糕真係好吸晴📸靚到唔捨得食呀❤️味道唔會好甜✅女孩子見到一定會心心眼😍好推介呀

🍛櫻花蝦海膽扁意粉 $158

🦀蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯 $178

☕️開心果Latte $49

2023-11-12 535 浏览
再訪😎已經介紹過🤍玫瑰朱古力柚子蛋糕$68朱古力mousee 味濃食到中間柚子令成件事fresh🤩朱古力配橘子類combination唔會錯👍🏻抹茶曲奇伴碟成件事好fancy🌹-🌟Like 佢嘅手工扁意粉!硬度岩岩好 而且掛汁賣相唔洗講✨意粉係性價比之選!-🌟大愛佢嘅salad bowl 沙律菜新鮮份量多仲有蝦同牛油果砌成嘅花藜麥&麻醬撈埋成件事好match一啲都唔覺得食沙律慘😆#yum旺角#yum油麻地
再訪😎已經介紹過

🤍玫瑰朱古力柚子蛋糕$68
朱古力mousee 味濃
食到中間柚子令成件事fresh🤩
朱古力配橘子類combination唔會錯👍🏻
抹茶曲奇伴碟成件事好fancy🌹

🌟Like 佢嘅手工扁意粉!
硬度岩岩好 而且掛汁
賣相唔洗講✨
意粉係性價比之選!

🌟大愛佢嘅salad bowl
沙律菜新鮮份量多
仲有蝦同牛油果砌成嘅花
藜麥&麻醬撈埋成件事好match
一啲都唔覺得食沙律慘😆

#yum旺角
#yum油麻地
呢次到訪嘅餐廳位於旺角洗衣街,店內分為上、下兩層,復古嘅裝潢同黑白格仔地板,有種歐洲小店feel🖤🤍。 ✦ 蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯 $178蟹蓋上面放滿蟹膏🦀,加上一絲絲嘅蟹肉,蟹味極濃郁,一啖蟹一啖creamy嘅意大利飯,好夾。(跟餐送牛角包及餐湯)✦ 櫻花蝦海膽扁意粉 $158扁意粉有咬口掛滿海膽汁好creamy,入口鮮甜。櫻花蝦嘅份量好多🦐,而且有好多魚子,充滿咸香味,整個組合有種奢華感。(跟餐送牛角包及餐湯)✦ 開心果Smoothie $78 🆙皇牌飲品,極濃開心果香味,飲落有粒粒開心果碎,開心果控必點✨。✦ 莓之森林 $68士多啤梨、藍莓、香蕉smoothie,酸酸甜甜,好健康好好飲🫐🍓🍌!

✦ 蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯 $178

✦ 櫻花蝦海膽扁意粉 $158

✦ 開心果Smoothie $78 🆙

✦ 莓之森林 $68
2023-10-31 319 浏览
約朋友到油麻地食晚餐,我必食Liberty Coffee & Wine💛 木系色調的環境,舒服安靜,好適合約會、朋友聚會聊天… 🎈蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯 $178
Crab Meat & Butter Risotto好香好creamy的意大利飯,是我個人很推薦的菜式之一😋 每一啖都是蟹膏蟹肉的鮮香四溢,食到好滿足🥰 🎈阿拉斯加野生炸魚薯條 $158Alaska Wild Fish & Chips長厚的炸魚表皮酥脆香口,內裡肉嫩,好好味🤤 還有大量熱焫焫的薯條小食🤗 可以慢慢食… 一邊食一邊聊天,特別暢快🤣🎈開心果凍鮮奶咖啡 $49開心果特飲好正🤩 開心果鮮奶顏色柔和,倒上espresso☕️ 顏色漸變,更igable📸 而味道則是啡味醇厚,帶淡淡的開心果味😚 🎈開心果smoothie $78Smoothie的開心果味最香濃,上層是香滑的開心果cream,配搭綿密的沙冰,美味清涼🥳 🎈開心果雪糕 +$38Pistachio Ice Cream見開心果特飲咁正,就後上咗個開心果雪糕做飯後甜品😍 開心果味道突出之餘,雪糕軟滑,可以encore來多杯😁🎈秘製炸雞翼 +$68/ 5pcsFried

🎈蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯 $178

🎈開心果雪糕 +$38
Pistachio Ice Cream

🎈秘製炸雞翼 +$68/ 5pcs
Fried Chicken Wings
炸物愛好者,食完炸魚,忍不住要來一份炸雞翼😄 還是外脆內嫩,趁熱食,最正!
🫕🥐是日餐湯及迷你牛角包今日嘅是日餐湯係南瓜湯,飲落好creamy,而且有啖啖嘅南瓜香,真材實料呀!🍝黑松露牛肝菌汁燒带子扁意粉黑松露牛肝菌汁非常之香濃,簡直係意粉嘅神配搭,而且醬汁份量啱啱好,可以俾你撈到個意粉!帶子用牛油煎過,帶子保留到鮮味,口感亦保持嫩滑!🫕蟹蓋蟹肉意大利飯呢個意大利飯個賣相真係好打得!原隻蟹殼配上滿滿嘅蟹膏,唔怕膽固醇又鍾意蟹嘅朋友一定要試呀!意大利飯軟硬適中,而且意大利飯入邊亦都休咗好多蟹肉絲,做到真正嘅啖啖蟹肉!成個意大利飯都充滿蟹嘅鮮味🥹🥹🍷Fantasy Island 夢幻島呢杯Mocktail個名吸引到小編,夢幻島嘅味道非常清新,有荔枝、菠蘿同莓嘅味道,而且有啲椰絲鋪面。鍾意清爽得來帶少少甜嘅朋友可以試吓,係一個唔錯嘅選擇😉🧋開心果沙冰有睇開小編嘅post都知道,小編其實係一個開心果迷!呢間餐廳其實有唔少開心果嘅食物俾大家揀,小編今次試咗開心果沙冰,雖然望落呢就唔係好開心果(唔夠綠),但飲落充滿咗開心果嘅味道!沙冰上面仲有開心果cream,嗰個cream真係好好味!開心果迷表示滿足🥰小編認為呢個價錢食到咁好質素嘅西餐,真係好值得推介俾大家。而且餐廳的環

🫕🥐是日餐湯及迷你牛角包

🍝黑松露牛肝菌汁燒带子扁意粉

🫕蟹蓋蟹肉意大利飯

🍷Fantasy Island 夢幻島

🧋開心果沙冰

小編認為呢個價錢食到咁好質素嘅西餐,真係好值得推介俾大家。而且餐廳的環境都幾好,非常適合三五知己你喺度食一路傾偈☺
2023-10-28 210 浏览
咁岩係正我要去間按摩店隔離, 於是約左個朋友按摩前入去食左🤭大概叫左二人份:開心果青醬溫泉蛋意粉(HK$118)重青醬味道, 有溫泉蛋拌勻~味道剛好蟹蓋蟹肉意大利飯(HK$158)本身想叫個北海道明太子意粉,但老闆個日d 料唔係太好~所以都係推介我地叫依個~意大利飯熟度剛剛好,有咬口既~就算Mix埋蟹膏都唔會話好咸開心果Latte(HK$53):自己加咖啡,可以Boomerang 打卡,飲到最尾開心果尾最濃😲Fantasy Island(HK$63):配搭剛剛好,菠蘿荔枝同蔓越莓Mix埋連Coconut Cream Mix 埋反而似芒果汁🤤😍😆朋友話樓上樓下有Bar枱又可以打開窗好岩打卡or 自己一個黎飲住咖啡溫書🤭表示會Encore🤘🤘Btw 佢地係登打士街街頭都有間分店😆😂個日去錯真係行左足足十分鍾

大概叫左二人份:

開心果青醬溫泉蛋意粉(HK$118)
重青醬味道, 有溫泉蛋拌勻~味道剛好

蟹蓋蟹肉意大利飯(HK$158)

記得呢間餐廳好多年前都有食過~今次再嚟食,個味道依然保持到咁好食😋今次叫左2個套餐,同朋友食完之後都覺得滿足✨▪️set1 黑松露牛肝菌汁燒刺身帶子扁意粉($178)🍝套餐附送自家製餐湯及迷你牛角包一入口超濃香黑松露味!再食落去就食到牛肝菌汁會類似忌廉汁咁。意粉入面有菇、洋蔥、蟹籽。而帶子十分新鮮大粒~整體意粉十分入味,每條意粉都掛到濃味醬汁🤩✨牛角包烘熱左上碟,食落外脆內軟✨南瓜湯甜甜地,口感十分綿滑▪Liberty signature 自由橋(+$40)入面有lce Coffee, Vanila, Honey。有一條辣椒做裝飾,不過冇影響到飲品嘅味道🤣整體係一杯好香滑好creamy嘅咖啡🥰▪️set2 冬陰功炸蝦海鮮意大利飯($178)🦐套餐附送自家製餐湯及迷你牛角包辣辣地酸酸地嘅冬陰功汁配上意大利飯,有魷魚夾雜~米飯粒粒分明冬陰功汁又十分香濃。重點係隻蝦有成個手臂咁長🤣▪Fantasy Island 夢幻島(+$40)入面有菠蘿、荔枝、小紅莓、椰子忌廉。一入口已經被菠蘿同椰子味搶咗🤣如果鍾意酸酸甜甜飲品嘅朋友就要叫呢杯!

✨牛角包烘熱左上碟,食落外脆內軟
✨南瓜湯甜甜地,口感十分綿滑

▪Liberty signature 自由橋(+$40)

▪Fantasy Island 夢幻島(+$40)
2023-10-21 182 浏览
全身負能量,要搵朋友傾訴呻下,這次朋友推介到她公司附近嘅餐廳試試。餐廳內裡有兩層,樓底高,略有空間感。裝修彼有特色,有點復古風格。😋是日選擇:2 set Dinner1️⃣蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯🍽蟹蓋、蟹膏、蟹肉散發出濃郁的蟹味,配上意大利飯,使蟹的香味能夠充分融入到飯中。2️⃣阿拉斯加野生炸魚薯條🍽魚肉保持嫩滑的質地,同時外層酥脆可口。搭配薯條,成為了最好的組合。3️⃣自家製餐湯(跟餐)🍽菠菜清新,湯口感濃稠。4️⃣迷你牛角包(跟餐)🍽外層酥脆,內裡柔軟鬆散。5️⃣開心果Smoothie🍽濃濃開心果香味,飲落有粒粒開心果,開心果控啱晒。6️⃣開心果凍鮮奶咖啡🍽濃郁咖啡,配上開心果的風味。苦甜中,帶有濃郁和輕甜的層次。

😋是日選擇:
2 set Dinner
1️⃣蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯
2️⃣阿拉斯加野生炸魚薯條
3️⃣自家製餐湯(跟餐)
🍽菠菜清新,湯口感濃稠。
4️⃣迷你牛角包(跟餐)
🍽外層酥脆,內裡柔軟鬆散。
5️⃣開心果Smoothie
🍽濃濃開心果香味,飲落有粒粒開心果,開心果控啱晒。
6️⃣開心果凍鮮奶咖啡
2023-10-19
  • 蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯
  • 開心果Smoothie
  • 開心果凍鮮奶咖啡
見到好多foodie都有推介呢一間Cafe,就試下係咪真係咁好食🤡我同朋友分別叫咗兩個唔同嘅lunch set,我食嘅係匈牙利燉牛肉飯,同埋冬陰功鳳尾蝦意粉,我個人就覺得佢啲嘢食打卡就幾好睇嘅,但嘢食就一般,而且價錢同質素唔成正比😅朋友叫嘅呢個冬陰功鳳尾蝦意粉,佢嘅辣度適中,但意粉極多,蝦就得三隻,唔成比例😅仲要隻蝦唔係好大隻。。。然後我食嘅係匈牙利燉牛肉飯,啲牛肉係好食嘅😀但係舊飯係硬到用叉都成舊叉得起😅好似放咗好耐咁先比我食,叫人點食arrrr…..😂然後我叫咗個飲品係橙汁,我覺得OK 嘅,但朋友就叫咗一杯最近推薦嘅開心果latte,朋友就覺得麻麻地,5分得2分唯一一個我覺得好食嘅係跟餐嘅湯,係南瓜蕃茄湯,整得都幾smoothie 幾好飲

2023-10-12
  • 南瓜湯
有冇人同🐻一樣都係個開心果控?次次食Gelato都揀開心果味😆早排睇IG被「Liberty Coffee & Wine」開心果特飲深深燒到,即刻捉埋朋友去開餐😋.Cafe位於油麻地窩打老道,超高樓底做咗兩層設計😌木色家具、米色牆身,加上牆畫,都俾人種復古感覺,喺度食飯吹水夠晒舒適😙.🍴蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯💰$178原隻蟹蓋放滿蟹膏呈上🦀將蟹膏撈入意大利飯啖啖鮮甜😚意大利飯creamy且軟硬適中,內裡有洋蔥絲、蒜頭粒、勁多蟹肉,好足料🤪.🍴燒帶子明太子扁意粉💰$178燒帶子大大粒,彈牙鮮甜😍意粉做到Al Dante,明太子忌廉充滿鹹香,調味啱啱好👍🏻.🍴南瓜忌廉湯、牛角包Dinner Set仲包埋餐湯&牛角包💕南瓜忌廉湯好濃郁,飲落去仲有啲南瓜質感🎃相當香甜😚啱啱焗起嘅牛角包,熱辣辣充滿牛油香,口感鬆脆🥐.🍹開心果Smoothie 💰$78今晚主角出場❤️入口係濃郁開心果味,勁興奮😆內裏仲有粒粒開心果,幾有口感☺️.🍹 開心果Latte💰$46靚靚綠色拉花令人心動💓奶味較重,飲落有啲似開心果味鮮奶,唔會太甜😉

🍴蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯
💰$178

🍴燒帶子明太子扁意粉
💰$178
燒帶子明太子扁意粉

🍴南瓜忌廉湯、牛角包

🍹開心果Smoothie
💰$78

🍹 開心果Latte
💰$46

2023-10-04 756 浏览
✨話說今年中秋又係病咗🥺🥺屋企人仲要去晒旅行, 冇啖好食🥹 所以今日收工決定獎勵吓自己🥰🥰 約男友收工去靚靚cafe撐枱腳🍽️🍽️🥣南瓜忌廉湯好真材實料,飲落去啖啖都係充滿南瓜嘅香甜味,最鍾意就係攪勻忌廉,過程好治癒🤣 🥐牛角包新鮮出爐,好鬆脆😍 食得出有牛油嘅香味😋🍽️ 櫻花蝦海膽扁意粉 $158海膽味好重🤌🏻 櫻花蝦嘅份量都好多呀!欣賞佢用嘅係蒜片,啫係有先落鑊炒香佢,咁先至夠香🫶🏻 呢啲係蒜粉同蒜蓉取代唔到嘅😽 🍽️ 蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯$178蟹蓋鋪滿足料嘅蟹膏😋 每一啖Risotto 有充滿着新鮮嘅蟹味,蟹肉真係出乎意料地多! 仲要唔係一絲絲嘅肉喎,鍾意食蟹嘅嚟到呢度真係一定要試吓。☕️自由橋包括有Ice Coffee, Vanilla, Honey如果唔係職員一送上就介紹呢杯係自由橋,我差啲以為送錯咗。因為咖啡杯上面有一條辣椒🌶️ 不過…離開餐廳後突發奇想: 築起自由橋,當中必定有辛有辣呀🎈☕️開心果鮮奶咖啡呢個夏天第一杯熱飲🤣 因為我想睇拉花🤣咁先有儀式感慢慢嘆。拉花靚呀👍 咖啡上面仲有開心果碎粒。一陣返到屋企仲要繼續做嘢,唔驚瞓唔着,只係驚咖啡因唔夠。🥺 所以我飲哂成杯😃 飲到最底先

🥣南瓜忌廉湯

🥐牛角包
新鮮出爐,好鬆脆😍 食得出有牛油嘅香味😋

🍽️ 櫻花蝦海膽扁意粉 $158

🍽️ 蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯$178

☕️自由橋
包括有Ice Coffee, Vanilla, Honey

☕️開心果鮮奶咖啡
呢個夏天第一杯熱飲🤣 因為我想睇拉花🤣咁先有儀式感慢慢嘆。拉花靚呀👍 咖啡上面仲有開心果碎粒。一陣返到屋企仲要繼續做嘢,唔驚瞓唔着,只係驚咖啡因唔夠。🥺 所以我飲哂成杯😃 飲到最底先發現,佢都用咗好多開心果,飲到去最底都有開心果蓉👍👍

✨呢間Cafe裝修都好靚,會同朋友再訪👍👍 職員都好友善,因為覺得呢間餐廳好適合同朋友慶祝生日,所以想上去2樓睇吓個環境,順便影相俾朋友🤣 離開嘅時候撞正職員上緊2樓,佢左手一碟意粉,右手一杯咖啡食物,好小心翼翼行樓梯,仲要同我講唔好意思,超有禮貌。 八掛嘅我留意到杯咖啡個拉花都仲係好靚😂😂 我真係好鍾意觀察細緻位😂😂
  • 蟹蓋蟹膏蟹肉意大利飯
2023-10-02 222 浏览
今日係長假期嘅最後一日啦🙈聽日又要返工,趁住放假緊係要同太太出下街食下好嘢啦😬今次就係油麻地搵到呢間「Liberty Coffee & Wine」食返個Brunch先😋櫻花蝦海膽扁意粉 $158一上枱就已經流哂口水啦🤤 一望見見到啲海膽、三文魚籽、櫻花蝦就已經食慾大增啦😋仲有啲海膽汁撈扁意粉非常creamy😊實在太正啦😬海鮮All Day Breakfast $158All Day Breakfast 一向係小編嘅愛好之一😬今次就叫左呢個海鮮版嘅All Day😝隻天婦羅蝦🍤超級大隻,又有炸魚柳,仲有黑松露炒蛋,真係無得頂呀!😋Fantasy Island 夢幻島 $68Pistachio Latte 開心果牛奶咖啡☕️ $49

櫻花蝦海膽扁意粉 $158

海鮮All Day Breakfast $158

Fantasy Island 夢幻島 $68
Pistachio Latte 開心果牛奶咖啡☕️ $49
2023-09-29 292 浏览
食物收費與餐牌標示不一樣,餐牌上的開心果青醬慢煮溫泉蛋扁意粉是$98,但實際收費卻是$118。海鮮價收費令人感覺餐廳極不誠實,不會再去。餐廳的裝修不錯,食物不過不失。當日專程去食開心果菜色,但其中的開心果牛角包只有一條開心果cream,未有開心果肉,反而以蘋果片及牛油果做餡,完全唔開心果嘅開心果牛角包,有點失望。

餐廳的裝修不錯,食物不過不失。