• Little Prince •一直都唔知原來KCC地下有間小小的cafe🫶🏻裝修舒服簡約~菜式唔算好多主要係食意粉有大路野有fusion款~價錢都好親民🤑星期六都有Lunch/ Tea set👍🏻ʕ·͡ˑ·ཻʔ︎ ————————— ฅ՞••՞ฅ︎今次試左4樣野~🤍煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉 $64好creamy~三文魚量多👍🏻味道好夠濃🤤🤍檳城叻沙蝦意粉 $65口味偏甜🫶🏻唔會太辣🥵有成5隻蝦🦐仲要唔係梅嗰啲(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)🤍凍玫瑰咖啡 跟餐+ $14粉紅色同埋咖啡顏色嘅漸層好靚🩷🤍凍綠茶鮮奶 跟餐+ $14ʕ·͡ˑ·ཻʔ︎ ————————— ฅ՞••՞ฅ︎餐廳推薦程度:🔆🔆🔆🔆(5個🔆為滿分;🔅為半分)Little Prince (葵涌)葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖🚇港鐵葵興站行約5分鐘
• Little Prince •

一直都唔知原來KCC地下有間小小的cafe🫶🏻
裝修舒服簡約~
菜式唔算好多主要係食意粉
有大路野有fusion款~
價錢都好親民🤑
星期六都有Lunch/ Tea set👍🏻

ʕ·͡ˑ·ཻʔ︎ ————————— ฅ՞••՞ฅ︎
今次試左4樣野~

🤍煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉 $64
好creamy~三文魚量多👍🏻
味道好夠濃🤤

🤍檳城叻沙蝦意粉 $65
口味偏甜🫶🏻唔會太辣🥵
有成5隻蝦🦐仲要唔係梅嗰啲(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

🤍凍玫瑰咖啡 跟餐+ $14
粉紅色同埋咖啡顏色嘅漸層好靚🩷

🤍凍綠茶鮮奶 跟餐+ $14

ʕ·͡ˑ·ཻʔ︎ ————————— ฅ՞••՞ฅ︎

餐廳推薦程度:🔆🔆🔆🔆
(5個🔆為滿分;🔅為半分)

Little Prince (葵涌)
🚇港鐵葵興站行約5分鐘
2024-04-17 31 浏览
好耐冇去cafe食下野chill下,今次陳生朋友介紹左葵涌係kcc 有間小店cafe。價錢經濟實惠,味道都唔錯。📍葵涌 Little prince 我哋食左:🌟香辣蒜片蜆肉意粉💰59蜆肉好多,蒜片提升意粉🍝香味,唔算辣,西餐黎講價錢算平,份量女仔食岩岩好。🌟全日早餐💰86全日早餐包括:法蘭克福腸,黑松露炒蛋,炒雜菌,煙三文魚,茄汁焗豆,迷你牛角包。黑松露好香,三文魚新鮮全日早餐好抵,出面啲餐廳大部分都💰1xx或以上。最緊要味道好味。🌟熱朱古力奶+💰9朱古力味好出,加埋奶夠晒creamy。🌟袖子蜜梳打+💰14袖子密梳打,袖子份量都算多,唔會過甜,甜度岩岩好。總結:Little prince 價錢經濟實惠,如果想搵間cafe chill 下都係唔錯嘅選擇,餐廳係靠路邊既落地大玻璃,採光開揚。如果一個人想搵間餐廳諗下野呢間唔錯有兩個單人位靠落地玻璃。2人總數💰168人均💰8410分滿分味道:7.5/10環境:7/10價格:7.5/10#hkfoodie #hkigers #hkig #hkblogger#chansfoodie.hk#hkrestaurants#hongkong🇭🇰 #hon

📍葵涌 Little prince

我哋食左:

🌟香辣蒜片蜆肉意粉💰59

🌟全日早餐💰86

🌟熱朱古力奶+💰9
朱古力味好出,加埋奶夠晒creamy。

🌟袖子蜜梳打+💰14
袖子密梳打,袖子份量都算多,唔會過甜,甜度岩岩好。

2人總數💰168人均💰84

10分滿分
味道:7.5/10
環境:7/10
價格:7.5/10

#hkrestaurants
#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood
#hongkongtravel
#香港探店 #香港探店分享 #香港探店打卡
#葵涌#cafe#全日早餐 #alldaybreakfast
2024-04-16 28 浏览
呢間西餐廳喺葵興嘅KCC地下, 全餐廳裝修係用木系同白色為裝修主, 門面望落好舒適, 餐牌價錢仲好實惠, 有多款意粉, 仲有一啲特別口味, 好似冬蔭公, 喇沙, 麻辣等等, 都好吸引, 仲有飲品, 特色咖啡同甜品, 任何單點項目都可以以$9優惠價升級咖啡/鮮奶系列, 凍飲加$14/ 加$14梳打系列; 食物都是即叫即做, 熱辣辣; 可以和朋友一起享受寧靜休閑午餐, 都係一個唔錯嘅選擇。煙三文魚, 煙肉, 忌廉白汁意粉 - $64煙三文魚整成一朵玫瑰花, 意粉掛滿濃稠嘅忌廉汁, 意粉軟硬適中, 煙肉加上三文魚粒和奶油香忌廉, 食起嚟好creamy, 意粉係掛哂汁, 加咗煙肉有好香又有煙薰味道, 令意粉味道更吸引!大大份咁, 份量充足!冬陰功鳳尾蝦意粉 - $65冬陰功配意粉, 好fusion, 冬陰公汁好濃, 好好味, 酸辣香兼備, 帶有少少辛辣而又清新的味道, 冬陰功同意粉原來咁夾, , 冬陰公汁非常掛汁; 配菜分別有草菇, 車厘茄, 及6隻鳳尾蝦, 啖啖肉好爽。焦糖鮮奶咖啡 – 加$14熱情果梳打 – 加$14熱情果味濃, 酸酸甜甜, 清新解膩。

煙三文魚, 煙肉, 忌廉白汁意粉 - $64

冬陰功鳳尾蝦意粉 - $65

焦糖鮮奶咖啡 – 加$14

熱情果梳打 – 加$14
熱情果味濃, 酸酸甜甜, 清新解膩。
2024-04-16 33 浏览
放個break☕️葵興區木系親民Café 🪵葵興區工廠林立,同時都有不少用心經營的餐廳小店。周六經過Life@KCC商場,比呢間木系文青咖啡店「Little Prince」吸引住👑落地大玻璃,採光度十足,望住窗外人來人往,係餐廳享受寧靜休閑的片刻~🍴雞肉菠菜忌廉汁意粉份量十足🍝意粉嘅熟度剛剛好,每啖都掛滿奶香濃稠的忌廉汁,好creamy;而雞肉都幾嫩滑吾嚡口,配埋菠菜、蒜片和芝士碎,色香味俱全🍴全日早餐今次叫咗只有週六供應嘅全日早餐😍食材好豐富,有煎得香噴噴的法蘭克福腸和雜菌、捲起來像玫瑰花瓣的煙三文魚、超級滑嫩的黑松露炒蛋,配上鬆脆富牛油香的牛角包同沙律菜一齊食,滿足哂💯🍹飲品Mocha即叫即沖,有埋靚靚嘅拉花熱情果梳打,清新解膩
放個break☕️葵興區木系親民Café 🪵

🍴雞肉菠菜忌廉汁意粉

🍴全日早餐

🍹飲品
Mocha即叫即沖,有埋靚靚嘅拉花
熱情果梳打,清新解膩
2024-04-09 72 浏览
收銀態度勁可怕,要受氣就入去食。野食一般,我去幫個同事拎外賣都要比話你知佢話,好似食飯要睇佢面色,難怪香港無人留低,全部番大陸係有原因。今次真係第一次經歷過咁既事!客人受氣,伙記比鬧,如果佢係老闆娘間舖真係要自求多福
外卖自取
2024-04-09 137 浏览
戴眼鏡嘅女人! 態度差到一個點!咁樣點做生意邊個叫外賣邊個食!都要挑機!自己上次落錯單搵客人出氣!我地都好無奈!佢:你地睇清楚啲!有冇落錯野!睇啦發生咩事要咁!已經唔係第一次!人生我第一次寫食仲評!覺得打工都有情緒!但如果要咁樣對待客人!我地唔會再食!佢好記性!記得我地貴姓!入到黎西面!我估計佢應該係老闆娘!其他香港飲食業都唔易做!試問我地早餐同lunch 都成日幫襯!點解要態度咁差去對待!希望葵興區打工仔睇下有冇其他選擇!我見呢個平台都有其他人講呢個女人!證明不只是我一個覺得佢有問題
戴眼鏡嘅女人! 態度差到一個點!咁樣點做生意
邊個叫外賣邊個食!都要挑機!
自己上次落錯單搵客人出氣!
我地都好無奈!
佢:你地睇清楚啲!有冇落錯野!睇啦
發生咩事要咁!已經唔係第一次!

記得我地貴姓!入到黎西面!
2024-04-02 995 浏览
Little Prince是近來吃到最驚喜的西餐小店之一!裝修原木色調,配上落地窗採光非常好,明亮,環境優雅整潔。餐牌一共四頁 午餐60-80HKD之間,➕10HKD就可以升級自選咖啡,下午茶大概在20-30,價格非常划算!味道上,我們點的三樣菜色全部都非常!好吃!全日早餐86HKD要記得全日早餐只有週六有供應!有黃油煎香的大啡菇,烤腸,茄汁焗豆,煙三文魚和超級滑嫩的黑松露炒蛋,配上一個入口濃濃牛油味酥酥脆脆的小可頌🥐大澳鹹魚醬墨魚仔意粉🍝68HKD店家每月都會有新菜式,三月就是這個特色的大澳鹹魚醬意粉!墨魚仔入口爽脆,不會煮過久,非常新鮮,加小小蒜香已經好香濃,又佐以鹹魚醬的鹹鮮,一口下去就是海洋party盛宴!超推!朱古力香蕉熱香餅38HKD超級適合下午茶的小點心!有兩塊厚身熱香餅,加上topping的香蕉!香蕉店家很有心的做了焦糖面,一口下去脆脆的,陪著軟糯的熱香餅,絕妙搭配!小店氛圍溫馨,店家自家經營,服務有禮,有時間一定會encore!

味道上,我們點的三樣菜色全部都非常!好吃!
全日早餐86HKD

大澳鹹魚醬墨魚仔意粉🍝68HKD

朱古力香蕉熱香餅38HKD

2024-03-28 41 浏览
Little Prince • 葵涌葵涌呢間西式cafe絕對適合附近返工嘅人士試一試,雖然我唔係葵涌返工,但今次咁岩經過見到餐廳有個位坐下就一於試一試。餐廳係嘅午餐同下午茶選擇都幾多,我地個日係週末,坐到大枱,坐得舒服😋😋..✅ 雞肉菠菜忌廉汁意粉 🍝 $62菠菜醬汁奶香幾香濃,上面加上芝士碎增加鹹香,入面除左菠菜仲有香葉增加香氣。雞肉滑,整體幾好😙..✅ 法式焦糖燉蛋 🍮 $35焦糖燉蛋一向係我至愛,我會鐘意較滑身而且蛋香味濃嘅,呢款燉蛋幾岩我口味,不過個人覺得如果甜度降低少少會更好😙..✅ 綠茶鮮奶 🍵 $32有心思嘅一杯飲品,鮮奶飲品一向好少見拉花圖案,今次有隻熊仔圖案,精緻談唔上,但幾可愛,賣相已加分👍🏼
Little Prince • 葵涌
✅ 雞肉菠菜忌廉汁意粉 🍝 $62

✅ 法式焦糖燉蛋 🍮 $35

✅ 綠茶鮮奶 🍵 $32
2024-03-18 128 浏览
收銀員態度惡劣!食物品質參差!上次嗌個蝦醬意粉蝦醬一大舊無撈勻今次嗌個吞拿魚又比錯喇沙!成日都係咁!最衰係申訴時對方態度差到震!真係年紀細小小都當場喊🥲🥲🥲今次個意粉仲要係苦嘅🥲成盒掉咗。lunch time時間有限,已經唔容許再落街買。番工番左成日,想食餐舒服飯都咁難??真係貼錢買難受!!!!!!!睇番評論,全部都係投訴呢條友,點解唔炒咗佢?如果佢係老闆,不如收番埋自己喺屋企,生意會好啲!
收銀員態度惡劣!
食物品質參差!
上次嗌個蝦醬意粉蝦醬一大舊無撈勻

今次嗌個吞拿魚又比錯喇沙!
成日都係咁!
最衰係申訴時對方態度差到震!真係年紀細小小都當場喊🥲🥲🥲
今次個意粉仲要係苦嘅🥲
番工番左成日,想食餐舒服飯都咁難??
真係貼錢買難受!!!!!!!

外卖自取
朋友仔,約我食飯,通常都會選擇KCC。一來方便,二來多選擇。👏🏻呢間主打fusion 意粉小店,有好多特別口味,冬蔭公,喇沙,麻辣等等都好吸引,另外每個月都有限定款式,三月係大澳咸魚醬墨魚仔意粉🍝📌檳城叻沙蝦意粉$65+綠茶鮮奶$9香濃叻沙調味,充滿東南亞風情,微微椰香帶少許香茅,意粉掛上叻沙醬汁,出奇地好食😋配上多隻大蝦🍤 份量足料。加錢點左一杯綠茶鮮奶,綠茶味濃厚,奶香及綠茶🍵味道平衡,恰到好處。📌麻辣牛肉忌廉汁意粉$68+焦糖鮮奶咖啡$14惹味醬汁配上鮮牛肉,中式創新做法嘅意粉,加入奶滑忌廉汁,立即提升意粉味,麻中帶微甜,口感豐富😋
朋友仔,約我食飯,通常都會選擇KCC。
一來方便,二來多選擇。

📌檳城叻沙蝦意粉$65+綠茶鮮奶$9
配上多隻大蝦🍤 份量足料。

📌麻辣牛肉忌廉汁意粉$68+焦糖鮮奶咖啡$14
麻辣牛肉意粉
檳城叻沙蝦意粉
麻辣牛肉意粉
檳城叻沙蝦意粉
2K
☕️經濟醫肚之選。再嘆一杯拉花咖啡☕️-平時去旅行行outlet通常都會喺入面食少少嘢 不過香港地方淺窄 所以行完葵興呢個outlet 都唯有只可以喺附近揾嘢食😅 就俾我哋搵到呢間性價比都唔錯嘅Cafe 最啱血拼完之後坐低慢慢嘆杯拉花咖啡😇-🍝大澳鹹魚醬墨魚仔意粉 $68鹹魚醬味好濃郁 而且醬嘅份量都好充足 條條粉都沾到醬唔會驚唔夠味🤪 而且墨魚仔都幾多粒 意粉唔會太腍 性價比同質素都唔錯-🍳全日早餐 $86呢款All Day Breakfast好豐富 有大大條煎香過嘅法蘭克福腸 黑松露炒蛋 炒雜菌 煙三文魚 仲有茄汁焗豆 一個牛角包仔 同沙律❤️ 最啱就係配埋一杯油拉花嘅咖啡輕輕鬆鬆嘆返吓-☕️鮮奶咖啡 +$9☕️芋頭鮮奶 +$9跟餐可以加$9轉有拉花嘅咖啡同特飲 佢哋選用嘅咖啡豆偏深焙 所以堅果味偏濃郁同厚身🤓 而芋頭鮮奶亦都唔會太甜 輕鬆無負擔😚-📍Little Prince (葵涌)葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖
☕️經濟醫肚之選。再嘆一杯拉花咖啡☕️
🍝大澳鹹魚醬墨魚仔意粉 $68

🍳全日早餐 $86

☕️鮮奶咖啡 +$9
☕️芋頭鮮奶 +$9

📍Little Prince (葵涌)
2024-03-02 80 浏览
嚟開葵涌工業區嗰頭拎嘢,見餓就向葵興站附近商場hea食lunch,點知意想不到地唔錯❕🦐檳城叻沙蝦意粉 ($65)蝦幾爽口,叻沙味濃淡適中更突顯出椰汁香。 🍝大澳咸魚醬墨魚仔意粉 ($68) 意粉掛哂汁,食落咸香味幾出但又唔會好咸,墨魚仔夠味且爽口,配合埋乾蕃茄同🍅蕃茄仔等配料又幾夾。 🌹玫瑰鮮奶咖啡 (跟餐+$9)一入口玫瑰味好出(唔係糖漿味),同latte一齊飲感覺幾舒服。 🥛芋頭鮮奶 (跟餐+$9)甜度ok,芋頭味幾濃,朋友話個味道好熟咁,諗諗下原來係似芋頭雪糕味🤣

🦐檳城叻沙蝦意粉 ($65)
蝦幾爽口,叻沙味濃淡適中更突顯出椰汁香。

🍝大澳咸魚醬墨魚仔意粉 ($68)

🌹玫瑰鮮奶咖啡 (跟餐+$9)

🥛芋頭鮮奶 (跟餐+$9)

2024-03-02
午餐
2024-03-02 495 浏览
📍Little Prince (葵涌)葵涌葵昌路72-76號Life@KCC地下G05號舖木系文青高質咖啡店,環境舒適,落地玻璃採光度高,有多款意粉和飲品,價錢親民,食物都是即叫即做,熱辣辣,可以和朋友一起享受寧靜休閑午餐。☁️煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉$64煙三文魚整成一朵玫瑰花,意粉掛滿濃稠的忌廉汁,軟硬適中,煙肉加上三文魚粒和奶油香忌廉,好creamy ☁️麻辣牛肉忌廉汁意粉$68一上枱已經好香,牛肉份量多,加咗花椒粒,少少麻辣,非常惹味☁️玫瑰鮮奶咖啡$32心型拉花,表面舖上玫瑰花碎片,不會太甜,絲滑香濃☁️紫薯鮮奶$32好少餐廳有紫薯鮮奶,會有小小沉底,要攪拌後先飲,會更加濃味,好好飲#葵涌#葵涌美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#cafe #咖啡店#意粉#煙三文魚#煙肉#鮮奶#drinks#咖啡#eating_and_working_in_h_葵涌
📍Little Prince (葵涌)
麻辣牛肉忌廉汁意粉

☁️煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉$64

☁️麻辣牛肉忌廉汁意粉$68
一上枱已經好香,牛肉份量多,加咗花椒粒,少少麻辣,非常惹味

☁️玫瑰鮮奶咖啡$32
心型拉花,表面舖上玫瑰花碎片,不會太甜,絲滑香濃

☁️紫薯鮮奶$32

麻辣牛肉忌廉意粉
  • 煙三文魚煙肉忌廉白汁意粉
  • 紫薯鮮奶
  • 玫瑰鮮奶咖啡
👭🏻呢間西餐廳喺葵興嘅工業區入面,落到KCC地下,餐廳裝修以木系同白色為裝修主調,門面望落清新舒適,餐牌價錢仲好實惠🤭餐廳提供多款午市意粉,茶餐仲有港式西式輕食同甜品、仲有唔同特色嘅咖啡選擇,任何單點項目都可以以$9優惠價升級🔸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢韓式泡菜海鮮意粉 💰68✨👭🏻孖妹見係2月份新口味,又有fusion元素即刻試下🙆🏻‍♀️意大利扁麵煮熟後用忌廉白汁、切碎韓式泡菜、三色車厘茄、炒起,加埋大量蜆肉、蟹棒入意粉、鮮蝦上碟,意粉軟硬適中,幾掛汁,泡菜偏酸帶微辣,好香惹味滿足🤓泡菜仲可以促進腸道蠕動🥢朱古力香蕉熱香餅 💰38✨一共兩件,整得好鬆軟算厚身,有原條香蕉伴碟,淋上朱古力醬同香滑忌廉,熱香餅係帶香蕉糖味道,幾surprise 到👷🏻‍♀️細孖,諗起細個食香蕉🍌朱古力😂😂🥢熱榛子鮮奶咖啡 + 💰9✨👩🏻‍💼大孖好鍾意飲hazelnut Latte,見到有即刻以套餐半價優惠升級飲,西餐廳細細地估唔到有心形拉花💓咖啡豆杏仁味較重,好nutty ☺️ 酸度低啱晒👭🏻孖妹口味✨奶泡打得尚算綿滑,奶脂含算高,奶泡層做到少少掛杯,以加配9蚊價錢算抵飲👍🥢熱朱古力鮮奶咖啡 + 💰9✨👷

🔸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

🥢韓式泡菜海鮮意粉 💰68

🥢朱古力香蕉熱香餅 💰38

🥢熱榛子鮮奶咖啡 + 💰9

🥢熱朱古力鮮奶咖啡 + 💰9

✨👷🏻‍♀️細孖都升級嘆番杯,適逢元宵節一於試下甜蜜蜜嘅chocolate flavoured 咖啡杯底先極少水開有糖朱古力粉,加入同厚感豐滿鮮奶+濃郁咖啡形造出一种香甜誘人味道
✨外觀呈深啡色調,為👷🏻‍♀️細孖下晝閱讀時間帶黎甜蜜感覺

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

• 韓式泡菜海鮮意粉
  • 朱古力香蕉熱香餅
  • 熱榛子鮮奶咖啡
  • 熱朱古力鮮奶咖啡
📍Little Prince生活各有各忙 同家姐撐檯腳時間愈來愈少 終於有時間同佢有個Early Lunch Dating! 🙋🏻‍♀️近年葵興KCC都開咗唔少高質咖啡店小店 玻璃屋般的Little Prince採光度🌞十足 淡木色調令整體氛圍溫暖舒服😚🌀 檳城叻沙蝦意粉餐廳有幾款Fusion意粉🍝 我就對呢星馬叻沙意粉有興趣🫶🏼 叻沙汁椰香調味較重 配以6隻爽口鳳尾蝦 蟹柳 車厘茄 紅蘿蔔絲及蒜片調味 口感豐富惹味🌀 冬蔭公鳳尾蝦意粉家姐不約而同揀咗蝦意粉 意粉帶有濃郁的冬陰公香氣 微酸帶辣而不嗆鼻 我更加鐘意呢款 開胃唔油膩🌀 玫瑰鮮奶咖啡 & 朱古力咖啡完美拉花配搭乾玫瑰花瓣片 咖啡香中滲出淡淡玫瑰香氣😻 朱古力咖啡以可可粉點綴 賣相都好吸引❤️🔼 餐廳價格親民 意粉都係$70以内有交易🙊 氛圍慵懶 有點遠離繁囂既寧靜 值得再訪
📍Little Prince

🌀 檳城叻沙蝦意粉