2023-04-29 58 浏览
今日黎到依間超級適合打卡嘅Loop Kulture,cafe嘅主題主要圍繞露營風🌲亦都有可持續嘅包裝食物比客人買,今次試咗佢招牌嘅意粉同薯蛋西班牙薯蛋配巴馬火腿 $78裏面薄片嘅薯仔焗到兩面金黃🥔太陽蛋上面有加咗嘅辣椒粉做調味,staff建議我哋可以將流嘅蛋黃撈埋薯仔咁食😚菠菜嘅味道將Pama ham 嘅鹹味中和返😍經典卡邦尼意粉 $98意粉上面鋪滿左一層口口嘅芝士🧀️同埋脆卜卜嘅煙肉碎🥓每一條意粉都掛滿咗醬汁,creamy得黎個汁唔會太過潔身湯力咖啡 $48點餐嗰陣時職員會問會比較想飲返咩口味嘅咖啡,我嗰陣時就揀咗果香味嘅🍍,咖啡飲落去會有一啲酸酸地嘅果香味,而咖啡另外都加咗梳打水🧐個體驗都好新鮮😚📍Loop Kulture 地址:深水埗鴨寮街90號地舖推薦:💛💛💛💛🤍 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #likeforlike #香港美食 #深水埗美食 #深水埗Cafe #LoopKulture

西班牙薯蛋配巴馬火腿 $78

經典卡邦尼意粉 $98

湯力咖啡 $48

📍Loop Kulture
地址:深水埗鴨寮街90號地舖
推薦:💛💛💛💛🤍

深水埗既cafe真係多到試極都未試哂今次挑選左間有正餐有輕食有甜品既 @loopkulture ·͜-而且仲有兩層 好有空間感可以寫意一啲◦ 經典卡邦尼意粉成朝未食野食個正餐先 揀左我最愛既carbonara( ˃ ᵕ ˂ )自家製蛋醬比食過既都更濃厚.ᐟ‪‪‬除左煙腩肉仲加左楓糖煙肉口感同口味都更有層次◦ 繽紛雜果樹頭麵包坐到咁上下係時候order主角啦₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎佢其實即係french toast 有兩款配唔同配料我就揀左款清爽啲既 配西柚 香橙 士多啤梨 紅石榴上面仲有一大球好少見既無花果gelato( Ꙭ)!French toast即叫即整 外層出奇地香脆喎 食落蛋香都幾出~◦ 玉桂維也納我本身幾中意飲Vienna Coffee但唔係好多地方有佢有不特止 仲加左香噴噴既玉桂粉ჱ̒ ー̀֊ー́ )香甜既cream連埋americano一齊入口其實幾適合怕咖嘛苦澀既朋友試下✿#lastbitematters#lastbitematters_ssp✿
深水埗既cafe真係多到試極都未試哂

◦ 繽紛雜果樹頭麵包
坐到咁上下係時候order主角啦₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎
佢其實即係french toast 有兩款配唔同配料
我就揀左款清爽啲既 配西柚 香橙 士多啤梨 紅石榴
上面仲有一大球好少見既無花果gelato( Ꙭ)!

◦ 玉桂維也納
我本身幾中意飲Vienna Coffee但唔係好多地方有
佢有不特止 仲加左香噴噴既玉桂粉ჱ̒ ー̀֊ー́ )
香甜既cream連埋americano一齊入口
其實幾適合怕咖嘛苦澀既朋友試下

#lastbitematters
#lastbitematters_ssp

• 繽紛雜果樹頭麵包
2023-04-27 250 浏览
4月天氣不太熱正好去玩戶外活動例如近期大熱的glamping,集打卡娛樂於一身,一班人或倆口子享受郊野樂趣過個weekend都好happy。咁其實又唔一定要長途跋涉跨區去露營,近近哋市區都有主題café比大家影相打卡偽露營一番,好似呢間喺深水埗鴨寮街嘅咖啡店,二樓就搭咗個營放晒露營枱裝備如櫈、燈、ukulele等,個場set到好像真影出嚟效果幾chill㗎,地下果層就擺咗啲大量植物和木製傢俱、咖啡產品和大鏡子等一樣咁上鏡。成班年輕店員都有禮貌幾niceEggs with Parma Ham & Potato 西班牙薯蛋配巴馬火腿 > 微流心太陽蛋有蛋香,下層夾有煎過薯仔片、菠菜和巴馬火腿,鹹香惹味,用露營小煎鍋盛載別具風味Grilled Pineapple with Peach & Oolong Gelato燒菠蘿配白桃烏龍意式雪糕> 賣相一流又靚又清爽!白桃烏龍雪糕茶味出衆帶啲桃香,菠蘿偏酸但亦清甜多汁Iced Viennese Coffee玉桂維也納 (凍)精髓在於面果層厚厚超邪惡忌廉、上面加玉桂粉覆蓋整杯黑啡,杯邊唧咗朱古力醬,攪勻飲既香又甜個人覺得好好飲

Eggs with Parma Ham & Potato

Iced Viennese Coffee

2023-04-26 36 浏览
去cafe有時都唔一定飲咖啡。今日嚟到深水埗,揾咗間Cafe坐下,見呢間木系裝修,又有綠化,上層仲有露營主題添。本身想飲杯凍咖啡,但係店員推介咗粉紅石榴冰茶俾我,話係新鮮紅石榴做。佢仲介紹我試埋蛋白脆餅配熱情果意式雪糕。蛋白脆餅比較甜,但好香杏仁味,仲有杏仁碎添。熱情果gelato又係自製,味道明顯較酸,可以黐埋啲邊嘅脆米一齊食,一啖酸一啖甜,啱啱平衡返 。轉頭飲番杯石榴冰茶,石榴味減低咗茶味又突顯咗。飲品同食物嘅味道變化,真係震驚到我。

2023-04-25
下午茶
2023-04-24 49 浏览
呢間餐廳位於深水埗地鐵站附近,餐廳有個好大既落地玻璃空間感好足夠,有兩層咁多,樓下果層放左好多植物,餐廳用既檯椅都係回收既酒木箱好環保,善用資源,呢間係餐廳好好HEA,聽住舒適柔和既英文歌,坐住好似露營先會坐既椅都真係幾CHILL,幾寫意,難得中午可以坐到樓上既位置,我叫左一碟自家制青醬,煙三文魚羅勒意粉,入面仲有腰果仁,食品比較青新健康為主,唔會好肥,上面仲配有食用花,擺盤好靚,另外,叫左一杯玉桂味DIRTY COFFEE,要大啖D飲先飲到香濃既肉桂味,COFFEE下面係BLACK COFFEE有D FRUITY味口感,加埋玉桂都幾特別。

🅻🅾︎🅾︎🅿︎ 🅺🆄🅻🆃🆄🆁🅴🇭🇰好有森林工業風feel嘅cafe每層都有唔同設計啱晒打卡📸4-5點都keep住有人龍排隊 木架🪵仲擺咗環保♻️本土產品賣最後有片📸﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/焦糖香蕉樹頭麵包 $118/ (4.6/5)好有gimmick嘅法式吐司🍞食落好軟綿 入口好易化開 本身浸滿牛奶同蛋汁🥛麵包外層香脆微焦 整體味道好似麵包布甸🍮面頭有球gelato雪糕 一般係伯爵茶☕️但當日賣晒變咗冧酒提子🍇好creamy🍨建議淋楓糖醬🍁可以輕手啲 因為本身甜度約6-7分 焦糖香蕉🍌都好有心思 用火槍燒到表面焦脆/自家製青醬意粉配煙三文魚🍝 $118/ (3.9/5)好濃郁重香草🌿松子仁nuts味嘅青醬 汁偏杰身意粉🍝煙韌又掛汁 巴馬臣芝士令鹹香多咗 加咗腰果粒口感豐富脆口 煙三文魚🍣新鮮整咗多花好有心思 但如果再足料啲就好🫶🏻/玉桂維也納 $45/ (3.8/5)玉桂味好濃郁 煉奶泡沫🫧加上底層咖啡☕️嘅苦味 撈埋啱啱好 上面灑滿肉桂粉所以要小心唔好吸到🤭/開心果牛油果奶昔🥑 $52/ (3/5)打到好濃稠嘅奶昔🍼感覺牛油果🥑味比較搶戲 開心果唔算好突出 味道一般 但真材實料嘅牛油果同奶
🅻🅾︎🅾︎🅿︎ 🅺🆄🅻🆃🆄🆁🅴
最後有片📸
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/焦糖香蕉樹頭麵包 $118/ (4.6/5)

/自家製青醬意粉配煙三文魚🍝 $118/ (3.9/5)

/玉桂維也納 $45/ (3.8/5)

/開心果牛油果奶昔🥑 $52/ (3/5)
打到好濃稠嘅奶昔🍼感覺牛油果🥑味比較搶戲 開心果唔算好突出 味道一般 但真材實料嘅牛油果同奶所以飲落好飽肚
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
  • 焦糖香蕉樹頭麵包
最近天氣好熱 能到cafe避暑也是人生一大樂事這家露營風主題的cafe一直在我的收藏list裏面 cafe有兩層 上層有些露營裝飾打卡 就連椅子都是那種月亮椅 超有度假的感覺當天不是好餓 就只叫了一個輕食和飲品•➸西班牙薯蛋配巴馬火腿 | $78 | 8/10店員介紹這個是西班牙的小食可以刺穿蛋黃後伴著其他配料一起吃橙黃色的蛋黃很吸睛下面依次是巴馬火腿 馬鈴薯片 和菠菜留意到馬鈴薯片有兩層下層是脆脆的像厚一點的薯片上層是淋身一點的一起吃的時候還原了薯餅的感覺整體偏鹹香的感覺 菠菜可以中和一下味道配杯飲料就剛好•➸粉紅石榴冰茶 | $48 | 8/10粉紅的漸層可看出是充滿少女心的冰茶呢店員提醒先攪拌才飲用冰茶不會很甜 酸甜的味道很解渴
最近天氣好熱 能到cafe避暑也是人生一大樂事

店員提醒先攪拌才飲用
冰茶不會很甜 酸甜的味道很解渴
粉紅石榴冰茶
2023-04-16 49 浏览
今日同朋友係深水埗咁多cafe中揀左呢間聽聞過呢間cafe 有裸買, 有環保概念,所以一直想支拎下! 一去到見到Easter 主題既deco 已經好吸引 ! 可能時間仲早, 所以無咩人,俾我地坐到上層打卡位. 露營主題既打卡位… 我地影左成粒鐘先開始食. 成件事好開心! 野食方面都好出色, 唔會淨係得個樣! 香辣北非蛋配法式長棍麵包,素食黎, 岩晒同行唔食肉既朋友…. 酸酸甜甜配上脆口大大塊法包, 帶有中東風味! 經典卡邦尼意粉-用蛋汁炒,竟然唔會好乾喎~ Carrot mountain -上面既蘿蔔好清甜配下面煙肉薯蓉,岩岩好!
今日同朋友係深水埗咁多cafe中揀左呢間

野食方面都好出色, 唔會淨係得個樣!

經典卡邦尼意粉
-用蛋汁炒,竟然唔會好乾喎~

Carrot mountain
-上面既蘿蔔好清甜配下面煙肉薯蓉,岩岩好!
2023-04-15 44 浏览
踏進 Loop Kulture,首先能感受到其園林氣息,再享受坊間少見的各款輕食及甜品,例如香辣的北非蛋配酸種麵包,以及香甜帶蛋香的雜果樹頭麵包,好好在這城市綠舟裡度上一個週末。Step into Loop Kulture, feel the rhythm of the garden vibe, and enjoy a variety of light meals and desserts, including spicy Shakshuka on sourdough bread, and the tree-alike French toast with mixed fruit.
北非蛋
雜果樹頭麵包
北非蛋
雜果樹頭麵包
2023-04-13 46 浏览
今日同兩個朋友去咗呢間Cafe度食嘢,一去到已經比門面吸引,好多嘅綠色植物🌿。我哋時間尚早,所以可以揀到上2樓嘅位置坐,上到去俾個大帳幕吸引,仲同fd影左n咁多張相打卡🤩📸入正題講下野食,因為復活節關係,有幾樣Easter Special,咁就梗係試下啦!<🥕Carrot Mountain>本身紅蘿蔔呢樣野唔係人人鐘意食,但我一食落去係以為係蕃薯!有d 燒焦焦地咁,甜到呢~ 蘿蔔下面既係煙肉薯蓉,配埋d溏心鵪鶉蛋,巧正正!<🍹Spring>酸酸甜甜既味道,好醒胃!最特別係加左d 風乾紅蘿蔔絲落去,又估唔到幾得意😛<🌶️香辣北非蛋配法式長棍麵包>呢個有驚喜喎!本身呢個係全素,啱晒我地有個素人fd🤪。我本身又鐘意食辣,所以有少少辣我勁鐘意!下次再encore!😋<🦩Pink Guava Iced tea>呢杯野好靚靚,飲落都係酸酸地,好清新🍹我仲唔浪費食埋d鮮石榴😛<🍝經典卡邦尼意粉>我地諗住叫個意粉食,就試下佢地個經典。佢地強調冇用忌廉煮係用蛋汁煮出黎,我其實唔知有咩大分別,不過食落又真係幾好味,最好係d粉唔會

<🥕Carrot Mountain>

<🍹Spring>

<🌶️香辣北非蛋配法式長棍麵包>

<🦩Pink Guava Iced tea>
<🍝經典卡邦尼意粉>
我地諗住叫個意粉食,就試下佢地個經典。佢地強調冇用忌廉煮係用蛋汁煮出黎,我其實唔知有咩大分別,不過食落又真係幾好味,最好係d粉唔會連埋d汁一pat pat!讚👍🏻

<☕️espresso tonic>
一間Cafe 又點少得咖啡呢~ 試左呢杯 espresso tonic, 好飲好香!完全冇令人失望!❤️

總結:野食幾好食,環境好,不過唔多枱。其實好想試埋d甜品!但可惜冇咁多時間🥺唯有下次再去👍🏻⭐️⭐️⭐️⭐️
*臨走時我仲買左兩條無糖organic Chocolate🍫😎🫣🤪

2023-04-13 46 浏览
朋友介紹這家森林露營風Cafe舒舒適適的 好讓腦袋休息一下復活節期間的裝飾也太可愛了吧🐰整間店都好悠閒的感覺不但有很多綠色植物 還用了露營物品擺設真的好像去了森林露營🫰🏻⛺.🔸玉桂維也納 (熱) $45冷熱交溶的感覺 底部是熱的咖啡蓋上厚厚的奶再灑上一堆玉桂粉看上去像奶蓋和髒髒咖啡的混合飲下去每口都充滿牛奶的滑 咖啡的濃度我也好喜歡✨.🔸自家製青醬意粉配煙三文魚 $118扁意粉的軟硬度💯特別喜歡自家製青醬的清新口感煙三文魚擺到好像一朵花🌹還灑上一大堆巴馬臣芝士粉 再把所有材料撈起來吃~底部還會有腰果碎 車厘茄 清新又好吃😬.📍Loop Kulture📌深水埗鴨寮街90號地舖
朋友介紹這家森林露營風Cafe
🔸自家製青醬意粉配煙三文魚 $118
扁意粉的軟硬度💯
特別喜歡自家製青醬的清新口感
煙三文魚擺到好像一朵花🌹
還灑上一大堆巴馬臣芝士粉 再把所有材料撈起來吃~
底部還會有腰果碎 車厘茄
清新又好吃😬
📍Loop Kulture
📌深水埗鴨寮街90號地舖
2023-04-11 38 浏览
當日是假日下午,男友帶我到這間森系Cozy café 來一個chill ☀️, 當天不用等候,便可直接入座了。餐廳有2層的,可能是假日只剩下下層有空位,但位置亦挺寬敞,坐得挺舒適😌餐廳內會有organic food 售賣,有些是無包裝的乾果,客人亦可自助形式選擇,按自己所需量重量,再購買。當天2人共點了:❣️ 經典卡邦尼意份這款意份醬汁偏膩,吃多幾口會有飽膩感;這款意粉有個有趣的地方是煙肉乾帶有甜甜的味道,應是加了蜜糖,吃落挺特別;意粉煮至適中。略嫌醬汁膩了些。❣️香炸雙色薯條配煙椒醬及黑松露醬薯條和蕃薯條都是新鮮炸起的,很香脆👍🏻特別一提是煙椒醬,這款醬有千島醬的味道,但亦多了一份惹味,是香辣的味道,但又不會辣的。醬汁與薯條十分matchy 👍🏻❣️焦糖香蕉樹頭麵包這是一款需時大約30分鐘製作的甜品。這賣相像French toast 但是有著不同的感覺。樹頭麵包口感偏濕潤,但蛋香,應是製作時將麵包沾濕蛋漿再焗的,外皮帶點脆脆的,這款是吃完會有飽滿足感☺️ 除了樹頭麵包外,還有帶有微伯爵茶香的雪糕、雜果及焦糖香蕉配附,亦是美味,賣相與美味度👍🏻❣️蜂蜜玫菊茶這是解膩又清新的飲料,散發菊花與蜜糖香氣

當天2人共點了:

❣️ 經典卡邦尼意份

❣️香炸雙色薯條配煙椒醬及黑松露醬

薯條和蕃薯條都是新鮮炸起的,很香脆👍🏻

❣️焦糖香蕉樹頭麵包

這是一款需時大約30分鐘製作的甜品
這賣相像French toast 但是有著不同的感覺。

❣️蜂蜜玫菊茶

這是解膩又清新的飲料,散發菊花與蜜糖香氣不會太甜,喝完後,亦可讓店員再添加熱水👍🏻

總括來說,這是一間挺讓人坐得舒適的café
挺適合來個輕食或chill 一下的地方~
  • 焦糖香蕉樹頭麵包
2023-04-08 54 浏览
SPRING(Lime, Honey. Coconut, Basill(青檸、蜜糖、椰子、羅勒)雞香氣特別清新的一杯特調,泰味十足。清新青檸檬汁中有強烈羅勒,酸酸甜甜。EASTER TREE(Mint Syrup, Chocolate, Milk)(薄荷、朱古力、牛奶)朱古力🍫味濃稠的配上薄荷糖醬打起的奶清新又好味。CARROT MOUNTAIN
SPRING
(Lime, Honey. Coconut, Basill
(青檸、蜜糖、椰子、羅勒)

EASTER TREE
(Mint Syrup, Chocolate, Milk)
(薄荷、朱古力、牛奶)
朱古力🍫味濃稠的配上薄荷糖醬打起的奶清新又好味。

CARROT MOUNTAIN
[Mashed Potato with Bacon, Maple Carrot, Chopped nuts)
(煙肉🥓薯蓉、楓糖甘筍、堅果碎)
甘筍加上楓糖炒香,本身楓糖營養價值高,就算是糖尿病人士都食得非常健康。薯蓉有煙肉🥓鹹鹹香香,半熟流心的鶉春蛋,最有心思這麼小巧又做到這個效果。

E PORK
(Egg Salad, Parma Ham, Mixed Green, Ciabatia)
(蛋沙律、巴馬火腿、沙律菜、巧巴達)
滿滿的新鮮沙拉菜🥗,好有心機的作品。巧巴達義大利白麵中間是蛋沙律再放上巴馬火腿,最令人搽亮眼睛的是中間的意大利雪糕🍧,雪糕一小口放在巧巴達上面作為醬汁一起吃🤭🤭好好味,係新鮮🍅🍅同辣椒仔醬🌶️。整體像藝術品一樣的料理。
1K
放假第一日來深水埗Cafe慢活吃一個Brunch。📍位置:近深水埗站 A2 出口,或乘巴士在楓樹街下車,過馬路步行約5分鐘。🏠環境:深藍色的落地玻璃門面,室內面積大並有兩層,底層是森林系兼工業風格,上層是露營風格,整體佈置很有心思,最欣賞利用木箱製作牆櫃,又環保又美觀,我們上下兩層都打卡了。🤵🏻服務:以人手點單,不收加一,餐具自取。🍽️午市:今期有特別套餐,口味獨特兼帶創意。🍴E Pork $98😍擺盤精美,有三塊巧巴達,這是一種带脆皮的意大利白麵包,亦稱拖鞋麵包,內有煙肉蛋沙律餡,配合🍅蕃茄胡椒雪糕吃,🤩味道豐富又特別,口感亦很棒👍!🍴Carrot Mountain $68用楓糖漿炒甘荀🥕,底層是煙肉🥓薯蓉,再灑上堅果碎,甘荀炒的帶焦香,爽口甜香😋,薯蓉帶粒,有口感又飽肚👍!🍹Spring $48這杯泰式特飲很清新☺️,以青檸、椰子、羅勒、蜜糖和黑椒為材料,喝起來帶點微辣和酸,🤩非常獨特!🍹Easter Tree $52🌿薄荷朱古力🍫特飲,底層是凍朱古力🍫,上層是薄荷忌廉,兩者味道很配合☺️,甜度剛好。
放假第一日來深水埗Cafe慢活吃一個Brunch。
🏠環境:深藍色的落地玻璃門面,
室內面積大並有兩層,
底層是森林系兼工業風格,
上層是露營風格,
整體佈置很有心思,
最欣賞利用木箱製作牆櫃,又環保又美觀,
我們上下兩層都打卡了。
🤵🏻服務:以人手點單,不收加一,餐具自取。
🍽️午市:今期有特別套餐,口味獨特兼帶創意。
🍴E Pork $98
😍擺盤精美,
配合🍅蕃茄胡椒雪糕吃,🤩味道豐富又特別,口感亦很棒👍!
🍴Carrot Mountain $68
🍹Spring $48
🍹Easter Tree $52
2023-04-04
$120 (早餐)
  • E Pork
獨自悠閑下午茶時間完全被門面吸引左入去就黎復活節 一入到去見到超可愛既兔仔裝飾睇黎唔同節日會有唔同佈置~超有feel的打卡位好有心思地仲配合埋復活節menu 叫左Easter Tree 同Carrot Mountain 復活節有兔仔 所以要食甘筍果然名符其實係carrot mountain. 滿滿的maple syrup甘筍 甜甜的加上脆口果仁 不過稍為甜左少少 好彩有鹹香嘅煙肉薯蓉balance返Portion 好足 以下午茶黎講 非常大份Easter Tree其實係一杯 薄荷朱古力牛奶上面係打到好滑身既薄荷mousses 灑左幾粒爆炸糖 第一啖直接飲佢口感香滑 不過濟飲呢層奶蓋都幾甜 攪勻朱古力奶飲 好舒服一啲都唔膩Cafe入面仲有snacks, organic product corner 經店員介紹 原來仲有上層架上層座位唔多 係一個好寧靜嘅環境半邊仲放左camping 打卡裝飾岩晒喜歡露營用品嘅朋友
獨自悠閑下午茶時間

完全被門面吸引左入去

就黎復活節 一入到去見到超可愛既兔仔裝飾
睇黎唔同節日會有唔同佈置~超有feel的打卡位

好有心思地仲配合埋復活節menu

叫左
Easter Tree 同Carrot Mountain

復活節有兔仔 所以要食甘筍

果然名符其實係carrot mountain.
滿滿的maple syrup甘筍 甜甜的加上脆口果仁
不過稍為甜左少少 好彩有鹹香嘅煙肉薯蓉balance返