2010-07-10
6-7-2010一直同想試的呢間印度店無緣, 是日 lunch 終於來了. 叫了 set lunch ($48), 跟餐湯, 飯, naan 及飲品, 勁多嘢食 不過本身對 basmati 麻麻, order 時還是預先「單」聲, 只要 naan bread 好了.餐湯係 carrot soup, 質地稀稀的, 不過飲落都有少少少少少 carrot 味及微甜, 算啦.主食揀了 "fish curry"... 店員 (老闆娘?) 問我 "spicy or not spicy?", 唔食得辣的我就答了 "little spicy", 出到嚟就原來唔多 spicy Masala 算濃, 幾香, 亦帶點蕃茄味及酸酸甜甜, 幾好食; 魚肉嫩滑入味 (咬開見中間直程「染」到黃色的!), 幾好食. 另仲有薯仔, 不過粉粉實實的, 麻麻哋.Naan bread 一客兩片, 面烘得少少脆, 但唔夠熱, 唔夠鬆軟又有點太薄身, 不過用嚟蘸 masala 汁, 都 ok 的; 旁邊的 green salad 就無食了, 唔知橙色 dressing 係乜來?店員見我無要飯, 又咁快食晒兩片 n
店員見我無要飯, 又咁快食晒兩片 naan bread , 竟然主動問我 "more naan?" 但眼前仲有大量 masala 汁, 當然老實不客氣 第二 round 用錫紙墊底的 basket 上, 較第一 round 的厚少少少少少, 不過就更熱辣鬆軟, 仲帶麵粉香 , 呢個好食好多!
餐飲叫了凍檸茶, 檸檬片份量不少, 但太細塊了, 篤極都無檸肉出來, 飲落亦當然無檸味, 真係
食物不錯, 不過唔知點解 weekday lunch hour 可以包場一樣, 又一 marginalisation 現象?
埋單 $48, 幾抵, 值得一試的.