2010-06-17 59 浏览
佢既芝士蛋糕真係好好味, 又幾大件同埋佢d咖啡沖得真係好好味,唔會太甜亦唔會太濃而且蛋糕款式都唔少但係可能因為佢始終都係跟快餐區好近,所以都好嘈雜,無左cafe浪漫既感覺;但係價錢都一般,有時有部份芝士蛋糕都成$28/$30一件紐約芝士蛋糕- 好實好有質感,雖然好漏,但係超級岩中意芝士既朋友!西梅芝士蛋糕- 好多大粒西梅,不過蛋糕就較為軟身特濃朱古力蛋糕- 這個要特別提一提,因為mc cafe把朱古力蛋糕的層次感做得好細膩,好濃好香(完全抵食!)藍莓芝士蛋糕- 比較普通,沒有任何新鮮感,而且軟身的(麻麻,少芝士味)
佢既芝士蛋糕真係好好味, 又幾大件

同埋佢d咖啡沖得真係好好味,唔會太甜亦唔會太濃
而且蛋糕款式都唔少
但係可能因為佢始終都係跟快餐區好近,
所以都好嘈雜,無左cafe浪漫既感覺;
但係價錢都一般,有時有部份芝士蛋糕都成$28/$30一件
西梅芝士蛋糕- 好多大粒西梅,不過蛋糕就較為軟身

西梅芝士蛋糕
特濃朱古力蛋糕
藍莓芝士蛋糕
  • 所有芝士蛋糕
2010-05-12 71 浏览
昨天見客, 順路經過tea 一tea, 平日下午茶時段不會很多人, 坐下看看雜誌忙裡偷閒~order了Mocha Frappe, 雖然等了很久, 但味道出奇地好喝, 咖啡味香濃之餘亦有朱古力的甜味, 兩者很夾, 誰也搶不了誰的風頭~ 較其他分店弄得好喝。+HK$15 換購蛋糕, 頗抵, 想吃但剛剛和客吃完飯, 胃納實在容不下了.........

較其他分店弄得好喝。

Mocha Frappe
2010-05-11
Mocha Frappe
2009-02-23 29 浏览
昨日去mccafe tea.叫了一個latte frap.$23 + choco. cake $18拎左個號碼之後就坐低,等了一會,就有人拿杯latte frap過黎,初時個幾口咖啡都幾好杯,3但係當坐耐了,約15分鐘左右,就開始覺得杯咖啡淡,唔太好飲 : (d ice越溶得多,杯野就越淡。有點失望,希望下次唔會咁啦。不過值得一提,那個$18的choco cake幾好味,唔太甜,至鐘意佢中間個層朱古力硬硬地,令到個cake有少少咬感,口感唔錯 : )
昨日去mccafe tea.
拎左個號碼之後就坐低,
等了一會,
就有人拿杯latte frap過黎,
初時個幾口咖啡都幾好杯,
3但係當坐耐了,約15分鐘左右,
就開始覺得杯咖啡淡,唔太好飲 : (
d ice越溶得多,杯野就越淡。
有點失望,希望下次唔會咁啦。

不過值得一提,
那個$18的choco cake幾好味,
唔太甜,
至鐘意佢中間個層朱古力硬硬地,
令到個cake有少少咬感,口感唔錯 : )
2008-12-25 18 浏览
食完晚飯同肥豬由旺角行到去尖沙咀湊熱鬧好多人呀.行左幾個圈就諗住坐低抖下原本諗住去STARBUCK.點之等極都冇位咁去MCDONALD'S喇.又係好多人呀唯有食MC CAFE D野.因為得CAFE有位肥豬去買野食.買左冰雪芒果同藍莓芝士蛋糕個蛋糕好似冇咩芝士味咁.杯野飲就1般因為我唔鍾意飲用生果整既野飲坐左陣就走喇.因為實在太多人等位
食完晚飯同肥豬由旺角行到去尖沙咀湊熱鬧
肥豬去買野食.買左冰雪芒果同藍莓芝士蛋糕
個蛋糕好似冇咩芝士味咁.杯野飲就1般
因為我唔鍾意飲用生果整既野飲
坐左陣就走喇.因為實在太多人等位
$22 (宵夜)
2008-06-29 12 浏览
其實純料想係tst搵個唔會貴的地方坐坐兼食下cake,咁就叫晒全部味唻試la賣相ok la,但估唔到都幾好味bo,其實我冇諗過mcd ge cake會有咁好既水準都幾驚喜=]最鍾意係紅莓,可能因為佢比起其他多一份鮮果既酸味個感覺會豐富少少!藍莓蛋糕果個其實差唔多半個都係藍莓,wow,多到溢@.@而朱古力蛋糕有2個,不過個人覺得$18果個(大舊d果個)好味過$22果個上次同同學唻人地飲coffee聞到好香...我都想試下呢,有咁好味既cake, cooffee應該都唔會差吧!
其實純料想係tst搵個唔會貴的地方坐坐兼食下cake,
咁就叫晒全部味唻試la

賣相ok la,
但估唔到都幾好味bo,
其實我冇諗過mcd ge cake會有咁好既水準
都幾驚喜=]

最鍾意係紅莓,
可能因為佢比起其他多一份鮮果既酸味
個感覺會豐富少少!
藍莓蛋糕果個其實差唔多半個都係藍莓,wow,多到溢@.@
而朱古力蛋糕有2個,
不過個人覺得$18果個(大舊d果個)好味過$22果個

上次同同學唻人地飲coffee聞到好香...
我都想試下呢,
有咁好味既cake, cooffee應該都唔會差吧!
2007-05-26 21 浏览
找個坐的位子,在中環、尖咀各有各難處。無論如何,找到這裡坐下來了! 給又一城有點寵壞的我,不禁覺得這間mccafe有點頹。其實,外邊麥當勞的位置,反而更見光潔舒適。 想瘦身的你要了西瓜汁,我就相反,要了好肥的chocolate Frappe,特點與吸引我之處都是上面一層勁漏的忌廉泡沫。除此之外,凍朱古力沙冰水水的,味道當然與Godiva差天同地。 無所謂啦!其實都只不過是想傾傾偈而己~
找個坐的位子,在中環、尖咀各有各難處。
無論如何,找到這裡坐下來了!

無所謂啦!其實都只不過是想傾傾偈而己~
2007-04-19 23 浏览
某星期二既下午二時, 來到這裡買了一杯熱咖啡, 因未食lunch, 但又不太餓, 所以要了從未食過的吞拿魚酥, 翻熱了的吞拿魚酥很香, 不太厚的酥皮又鬆脆, 吞拿魚餡既味道和份量都唔錯, 美中不足的是, 這吞拿魚酥的底部略油, (不過這是預料之內的), 如果可以加一張吸油紙墊底才將吞拿魚酥上碟, 這樣應該比較好一點!
2006-12-16 17 浏览
在「商務x書館」打書釘近個半鐘,差不多近六點。女伴下班後,從中環乘Star Ferry 來TST,便鑽入Star House basement 那間麥咖啡。女伴想吃甜點,選了「法式焦糖布甸芝士蛋糕」($22)、「聖誕朱古力慕絲蛋糕」($23)。飲品點了「蜜糖咖啡」($21)和「Flat White」($17)。「法式焦糖布甸芝士蛋糕」好香Caramel 的獨特味道,質地略嫌硬,大概係雪櫃的濕度問題!?「聖誕朱古力慕絲蛋糕」的碟子裝飾好漂亮,心生好感,這是糊上朱古力脆皮的夾心蛋糕,由朱古力慕絲和朱古力海綿蛋糕夾出來。脆皮略厚硬,蛋糕體都幾好味。「蜜糖咖啡」味道唔錯,飲得出係以蜜糖調製。「Flat White」因為奶泡幼滑濃稠,相當好飲。咖啡部份亦因為係TW,美味依然。==========================================題外話:飲完呢杯啡,正式開始血拼海港城!在連卡佛和Facess 的短短個半鐘,女友留連YSL、Dior、Givency、Anna Siu 化妝品專櫃,係咁狂掃化妝品和護膚品。之後,再過Vivienne Westwwod 買手提包和手機繩。咁就
題外話:飲完呢杯啡,正式開始血拼海港城!在連卡佛和Facess 的短短個半鐘,女友留連YSL、Dior、Givency、Anna Siu 化妝品專櫃,係咁狂掃化妝品和護膚品。之後,再過Vivienne Westwwod 買手提包和手機繩。咁就八隻金牛!!!
男和女真係好唔同,我整天在這兒只拍照和吃而已,才消費佰多塊錢。但女伴只短短兩個鐘shopping,所花的係我整天消費的六十多倍!賺錢給女伴消費,大概係男人的任務。睇見她笑得咁sweet,錢係使得好值得。
2006-12-11 13 浏览
平時到麥當勞比較少吃Mc Cafe的食品, 因為價錢始終較一般麥當勞食品高, 那天去到麥當勞, 不知吃什麼好, 決定試試Mc Cafe的三文治!叫了全份芒果小龍蝦三文治, 打開盒, 第一個感覺是都幾多料, 吃下去口感不錯, 芒果加小龍蝦的確是不錯的配搭, 再加上大量生菜, 吃起來感覺清新, 若全份吃起來, 都夠飽的了!心思思再叫了一個鮮藍梅Cream蛋糕, 蛋糕面鋪上一粒粒藍梅, (其實極少一粒粒吃藍梅)感覺幾特別, 蛋糕整體都做得不錯!雖然差不多五十元, 但Mc Cafe的食品的確能帶來更多的選擇!

2006-11-05 25 浏览
一個人在回家途上,走到紅磡火車站,有點餓,本想到starbucks 喝杯咖啡,但又想給自己試試其他味道,所以走到了Mc Cafe,要了個夏威夷果芒果cheess cake和一杯medium size cuppachino。cheess cake味道很好,芒果加上夏威夷果,又香又有口感,cheess cake 不太甜,加上一杯不加糖的cuppachino實在很match﹗cuppachino medium size都十分足夠,咖啡味到還可以,最特別是有個M字在泡沫上﹗原來自己很喜歡一下有水果的cheess cake,而這個mango cheess cake 將會繼cove o既buleburry cheese cake 和super sandwich o既apple chrunch cheese cake 在我的favourite list 之上!
2006-10-07 25 浏览
星期四晚到這裡原打算買一杯iced hazelnut latte和一件龍蝦芒果三文治, 但前者就根本無這款三文治售賣,而後者就售罄了,於是最終在mccafe那邊買了杯hot cappuccino 和在Mcdon快餐那邊買了件雞翼和豬柳漢堡,但......ooooo....我覺得杯咖啡好甘香但並不合我的口味呢! 而快餐方面都好好呢!
2006-03-04 20 浏览
I very much love chestnut cake, so I tried a piece of chestnut cake here. It was surprisingly delicious. I like the cake mixed with chestnut mousse with chestnut mash as its topping. The taste is approciate, not so sweet. With a piece of real chestnut, the cake in my mind is worth to try again.
2006-01-15 20 浏览
今日黎左買杯medium size 既cappuccino...泡打得唔錯..幾滑...mccafe的確好過starbucks...抵過同埋好飲*
泡打得唔錯..幾滑...
mccafe的確好過starbucks...抵過同埋好飲*
2005-12-19 29 浏览
好少光顧呢間McCafe. 今日天氣凍凍, 經過就買左杯grande cappuccino. 杯咖啡好苦, 而且飲唔到一半就無晒泡, 哥哥o既手勢麻麻.p.s. 本身想加$15換隻Brown, 點知呢間換晒....
2005-11-29 24 浏览
到McCafe 是因為有半價coupon. 超值的享受, 咖啡味道絕對不比Starbucks, 正價價錢也比Starbucks 便宜. 第一次要了一杯大Cappuccino, 買相很好, 咖啡面以朱古力粉酒上M 字, 很吸引. 咖啡味道也很醇, 色香味俱全, 很滿足。雖然coupon 只能用至12月5號, 但我會繼續到McCafe 飲咖啡, 雖然環境就不及starbucks 般舒服,優雅..