2023-08-29 28 浏览
🍽️日本廣島蠔忌廉燴意大利飯 $228日本廣島蠔非常肥美😍質感好creamy,蠔味好濃,用料好靚,而且仲有成5大隻,非常足料🥰燴飯嘅軟硬程度恰到好處,質感同樣好creamy,同廣島蠔非常配合👍🏻Lunch set:🍽️香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 $198肉眼扒外皮煎得好香,有好靚嘅啡色,同時封得好好,令肉汁無太大流失😊食落牛味濃郁,肉質鮮嫩無筋,肉汁豐盈🥰🍽️椰菜花湯 (餐湯)椰菜花湯質感濃稠,暖暖哋飲好舒服😋🍽️和風紫菜薯條配黑松露醬 套餐+$38薯條新鮮炸起,外脆內軟,口感好好☺️表頭有少量紫菜,為薯條增加風味😋醬料有濃郁嘅黑松露味,同香口嘅薯條好夾,建議大家點多啲🥰味道😋 8.5/10性價比💰 7/10環境🔎 7.5/10服務🫶🏻 7.5/10打卡指數📸 8/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8/10

🍽️日本廣島蠔忌廉燴意大利飯 $228

Lunch set:
🍽️香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 $198

🍽️椰菜花湯 (餐湯)
椰菜花湯質感濃稠,暖暖哋飲好舒服😋

🍽️和風紫菜薯條配黑松露醬 套餐+$38

味道😋 8.5/10
性價比💰 7/10
環境🔎 7.5/10
服務🫶🏻 7.5/10
打卡指數📸 8/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8/10

平日放工與朋友食飯,找到一間位於登龍街的樓上西餐廳,環境安靜舒適,平日晚市更有Set Dinner,包括餐湯、前菜及主食,款款均有驚喜,十分豐富!🧀煙三文魚杏仁芝士卷 Smoked Salmon & Almond Cheese Rolls由煙三文魚片包裹著醇厚芝士,口感滑身精緻;綴以三文籽及魚子醬,味道層次更昇華!🥗烤北海道帶子神石榴藜麥沙律 Pomegranate & Quinoa Salad with Grilled Hokkaido Scallop帶子烤得可口,十分入味;沙律菜新鮮,加入藜麥,增加飽肚感,絕對是開胃之選!🦞芝士焗法國麵包蟹蓋配龍蝦汁意大利飯 Baked Dressed Edible Crab Meat Risotto with Lobster Sauce ($388)喜歡食蟹的朋友必點!蟹蓋極大個,十分吸引;內舖滿蟹肉及蟹膏,蓋以一層經焗煮的香濃芝士,味道出色,有驚喜!意大利飯粒硬度適中有咬勁,細味後散發著香濃龍蝦味,入味十分!🐷燒西班牙乳豬 Roasted Suckling Pig ($398)一上枱隨即聞到煙燻香氣,乳豬皮脆肉嫩;伴以甜蕃薯及薯蓉等配菜,口感味

餐湯

煙三文魚杏仁芝士卷

芝士焗法國麵包蟹蓋配龍蝦汁意大利飯

一上枱隨即聞到煙燻香氣,乳豬皮脆肉嫩;伴以甜蕃薯及薯蓉等配菜,口感味道更加豐富!

燒西班牙乳豬
餐湯
煙三文魚杏仁芝士卷
燒西班牙乳豬
同朋友去完灣仔睇相機,就去咗呢間西餐廳食晚餐,主打fusion西餐同亞洲菜!一入去浪漫感十足,整個環境都好令人放鬆又岩打卡!同朋友先叫咗個小食 紫菜薯條配黑松露醬,即叫即炸咁,薯條香脆而唔油膩,一盤同朋友邊食邊傾,真係好正,黑松露味道好出~主食要咗 spaghetti carbonara同 Porcini & mushroom risottocarbonara幾濃郁,上面有個流心蛋,意粉 煙煙靭靭掛滿醬汁另外, risotto口感豐富,正宗risotto口感,而每粒都有吸咗醬汁,上面仲有泡泡好岩打卡用☺

一入去浪漫感十足,整個環境都好令人放鬆又岩打卡!

2023-08-28 35 浏览
假日lunch set1️⃣香煎加洲鱸魚柳配鮮蝦,蕃茄忌廉汁鱸魚好嫩滑,juicy,薯蓉好多好香好幼滑.仲有蘆荀,蕃茄做配菜,健康.💰HKD$1682️⃣龍蝦汁松葉蟹鉗意大利飯汁較多的意大利飯,有多d配料會更好💰HKD$1383️⃣鵝肝配蘋果蓉鵝肝入口即融, 蘋果蓉可以解漏💰HKD$984️⃣Tiramisu💰HKD$25套餐會有湯同飲品焙茶及抺茶
假日lunch set
1️⃣香煎加洲鱸魚柳配鮮蝦,蕃茄忌廉汁
💰HKD$168

2️⃣龍蝦汁松葉蟹鉗意大利飯
汁較多的意大利飯,有多d配料會更好
💰HKD$138

3️⃣鵝肝配蘋果蓉
鵝肝入口即融, 蘋果蓉可以解漏
💰HKD$98

4️⃣Tiramisu
💰HKD$25

套餐會有湯同飲品
焙茶及抺茶
七夕節同朋友打卡了一家超有氛圍感的餐廳🤍,暗調裝修搭配柔光燈效🪅,真的是拍拖好去處。·我們兩個試了set dinner 🍽️ ▪️Daily Soup當日是奶油蘑菇湯,口感絲滑,當入口就是香濃的菌菇味▪️Second Course我們選了帶子石榴藜麥沙律🥗,海鮮和石榴的搭配還是第一次見🤩。帶子肉厚嬌嫩,沙拉醬汁酸酸甜甜▪️Third Course法國麵包蟹意大利飯,超驚喜的一道🌟蟹蓋里是滿滿的蟹黃和蟹肉🦀️,蟹黃極致鮮美,蟹肉口感綿實,一定要趁熱吃才能感受最佳味道❗️。意大利飯搭配海膽汁,每一粒都吸收了飽滿的鮮味。
我們兩個試了set dinner 🍽️
▪️Daily Soup
當日是奶油蘑菇湯,口感絲滑,當入口就是香濃的菌菇味

▪️Second Course

▪️Third Course
芝士焗法國麵包蟹蓋配龍蝦汁意大利飯(
精選餐湯
芝士焗法國麵包蟹蓋配龍蝦汁意大利飯(
精選餐湯
很久沒見一位朋友,特意搜尋了一家環境好的餐廳實際環境比網上的圖片還美有一邊牆壁上是熒幕,有種team lab的感覺(?)😆如果願意把手機放到鳥籠中,可以有9折優惠! 不過我們都不太習慣沒有手機,就沒選擇優惠🤣 午市套餐配一份沙律或餐湯(加配多份+$20),和一杯餐飲 ✿沙律:沙律菜新鮮,配上黑醋很開胃✿餐湯:黑松露蘑菇忌廉湯,味道濃郁很香,不膩 ✿午市套餐:龍蝦汁意大利飯配松葉蟹鉗 $138 (另加一)3隻松葉蟹鉗不但好看,而且鮮甜🤤醬汁包裹住每一飯粒,稀稠度剛好,可以完美清碟意大利飯煙韌,是正宗的質感,喜歡!調味對我來說就鹹了一點,不過我口味偏淡,對大家就應該剛好😂 ✿單點:日式海膽杯忌廉帆立貝扁意粉 $198 (另加一)有一個貝殼裝飾,加上三隻大大的帆立貝,打卡一流意粉掛滿橙黃色的海膽忌廉,很濃郁,鹹中帶點甜 ✿精選甜品;榛子蛋糕 (跟餐+$28) (另加一)面上忌廉輕盈,榛子味出,還有脆脆在當中🤤 ✿是日蛋糕:芝士蛋糕 (跟餐+$28) (另加一)很rich!! 是很實在的芝士蛋糕😳 伴碟還有藍莓乳酪,很推這個甜品 ✿熱檸檬水 (跟餐+$0) 喝完後,職員主動詢問是否需要加熱水,
很久沒見一位朋友,特意搜尋了一家環境好的餐廳
實際環境比網上的圖片還美
有一邊牆壁上是熒幕,有種team lab的感覺(?)😆

午市套餐配一份沙律或餐湯(加配多份+$20),和一杯餐飲

✿沙律:沙律菜新鮮,配上黑醋很開胃

✿餐湯:黑松露蘑菇忌廉湯,味道濃郁很香,不膩
餐湯:黑松露蘑菇忌廉湯

✿午市套餐:龍蝦汁意大利飯配松葉蟹鉗 $138 (另加一)
龍蝦汁意大利飯配松葉蟹鉗

3隻松葉蟹鉗不但好看,而且鮮甜🤤
醬汁包裹住每一飯粒,稀稠度剛好,可以完美清碟
意大利飯煙韌,是正宗的質感,喜歡!
調味對我來說就鹹了一點,不過我口味偏淡,對大家就應該剛好😂

✿單點:日式海膽杯忌廉帆立貝扁意粉 $198 (另加一)
日式海膽忌廉帆立貝扁意粉

有一個貝殼裝飾,加上三隻大大的帆立貝,打卡一流
意粉掛滿橙黃色的海膽忌廉,很濃郁,鹹中帶點甜

✿精選甜品;榛子蛋糕 (跟餐+$28) (另加一)
面上忌廉輕盈,榛子味出,還有脆脆在當中🤤

✿是日蛋糕:芝士蛋糕 (跟餐+$28) (另加一)
很rich!! 是很實在的芝士蛋糕😳
伴碟還有藍莓乳酪,很推這個甜品

✿熱檸檬水 (跟餐+$0)
喝完後,職員主動詢問是否需要加熱水,不需額外收費,小驚喜

環境舒適,職員服務好,留意食客,上菜速度恰好
很適合與朋友享受一頓美美的時光😆

餐湯:黑松露蘑菇忌廉湯
龍蝦汁意大利飯配松葉蟹鉗
日式海膽忌廉帆立貝扁意粉
  • 紐約芝士蛋糕
樓下是人來人往餐廳林立的登龍街, 樓上是充斥著浪漫氣氛的寧靜西餐廳。可以在這裡歇一歇、停一停吃個舒適的午餐。午餐前菜選擇了松茸雜菌湯, 菇味濃郁還吃到小小的菇粒。飲料方面選了凍焙茶和凍檸檬茶, 焙茶並不常見在西餐廳, 淡淡的焙茶味道很不錯。♡ 意式香草忌廉煙三文魚意大利飯 $128濃郁的意式香草忌廉醬包裹著每一粒飯粒, 香草忌廉味香濃, 飯粒口感軟硬適中, 飯中還加入洋蔥粒和煙三文魚粒, 增加了口感層次。而煙三文魚有濃濃的煙熏香, 味道鹹香。♡ 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 $198五成熟的肉眼扒外表煎得焦脆誘人, 散發著很香牛肉的香氣。切開牛肉裡面肉質粉嫩, 質地鮮嫩多汁, 每一口都充滿了濃郁的牛肉味道。點上鹽或韓式燒肉汁味道更加濃郁香口。♡ 水牛城雞翼 $68雞翼即使沒有蘸粉油炸, 亦意想不到的香脆。雞翼皮脆肉嫩, 水牛城醬味道香辣,帶少少甜及酸, 非常開胃。♡ 芝士蛋糕 $28芝士蛋糕的質感比較挺身, 口感綿密芝士味濃郁。配上cream cheese一起吃, 奶香醇厚, 甜中帶著微酸的口感。

♡ 意式香草忌廉煙三文魚意大利飯 $128

♡ 香煎澳洲10oz肉眼扒配韓式燒肉汁 $198

♡ 水牛城雞翼 $68

♡ 芝士蛋糕 $28
2023-08-23 35 浏览
今次黎到燈籠街樓上叫Memoire既西餐,Memoire係有回憶既意思,相信餐廳係想食客可以留低一個好好既回憶,所以餐廳都會鼓勵食客放低手機係花花鳥巢,好好享受 ☺️一入到去已經被光影同彩紙做佈置既牆吸引,然後環境裡面都有氣氛,好適合談心同慶祝!  Set Dinner (3 Courses) $388 🍴龍蝦湯  (+$20)Lobster Soup
味道夠濃同好鮮龍蝦味👍🏽 🍴薄荷意大利火腿配哈蜜瓜  Minty Parma Ham w/ Musk Melon 意大利火腿帶有咸香,而哈密瓜都好清甜,永遠係絕配! 👐🏽 🍴法國焗法國麵包蟹蓋配龍蝦汁意大利飯  Baked Dressed Edible Crab Meat Risotto w/ Lobster Sauce 先講下個蟹蓋,十分足料,芝士底下鋪滿蟹肉同蟹膏,就咁食定撈落意大利飯一齊食都一樣好味!而龍蝦汁意大利飯好鮮味,仲有少少龍蝦肉!整體好驚喜🤩 🍴享受時光 (+$68) Cherish This Moment (DIY Dessert)  大推呢個甜品!呢個甜品可以俾食客自己DIY,餐廳提供既材料一D都唔馬虎,有Macaro

Set Dinner (3 Courses) $388

🍴龍蝦湯  (+$20)
Lobster Soup
味道夠濃同好鮮龍蝦味👍🏽

🍴薄荷意大利火腿配哈蜜瓜
Minty Parma Ham w/ Musk Melon
意大利火腿帶有咸香,而哈密瓜都好清甜,永遠係絕配! 👐🏽

🍴法國焗法國麵包蟹蓋配龍蝦汁意大利飯

🍴享受時光 (+$68)
大推呢個甜品!呢個甜品可以俾食客自己DIY,餐廳提供既材料一D都唔馬虎,有Macaroon, 小蛋糕, DIY筆, 裝飾朱古力!就如甜名一樣同你身邊既人享受時光,為整個晚餐作一個完美既作結 😊

小感:
由餐廳名、環境到食物,都感受到餐廳心思,真心推介咁高質既餐廳🫶🏼

價錢 $524
味道 🌕🌕🌕🌕🌕
環境 🌕🌕🌕🌕🌕
服務 🌕🌕🌕🌕🌕
衛生 🌕🌕🌕🌕🌕
抵食 🌕🌕🌕🌕🌗
2023-08-22
2023-08-22 48 浏览
· MEMOIR ·去銅鑼灣成日想搵一啲可以靜靜地同朋友傾吓計嘅餐廳🍴原來登龍街嘅永光中心有間樓上餐廳~環境好闊落坐得舒服🫶🏻今次Lunch Time去有得揀Lunch Set包左湯🍲/沙律🥗+Main+飲品🍸🤍精選餐湯 (跟餐)蘑菇湯唔會過鹹有淡淡嘅奶+菇味🍄仲有菇嘅碎碎~🤍香煎澳洲100z肉眼扒配韓式燒肉汁 $198肉眼扒好厚身🤓叫咁七成熟感覺岩岩好~唔點汁都唔會無味👍🏻醬汁唔係好杰嗰啲 唔算好濃味 可以吊起肉嘅焦香味🫶🏻🤍香辣蒜片鮮蝦扇意粉 $128成日怕食呢款意粉好辣🤣呢到有蒜味得黎又唔會辣🌶️蝦大粒彈牙🍤🤍蘋果汁 跟餐+$8🤍凍抺茶 (跟餐)好surprise會有唔洗加錢嘅凍茶飲~加分🤓🤍水牛城雞翼 +$68好香口好脆口😆Buffalo Wings真係開胃前菜no.1🤤值得一提餐廳有個小計劃想食客唔好同朋友食飯都只顧住手機📱特登整左個小鳥籠~如果用餐期間將手機放入去 又成餐飯冇用過🤭可享9折優惠👏🏻一齊黎挑戰下啦🤭🤭🤭
· MEMOIR ·

去銅鑼灣成日想搵一啲可以靜靜地同朋友傾吓計嘅餐廳🍴
原來登龍街嘅永光中心有間樓上餐廳~
環境好闊落坐得舒服🫶🏻

今次Lunch Time去有得揀Lunch Set
包左湯🍲/沙律🥗+Main+飲品🍸

🤍精選餐湯 (跟餐)
蘑菇湯唔會過鹹有淡淡嘅奶+菇味🍄
仲有菇嘅碎碎~

🤍香煎澳洲100z肉眼扒配韓式燒肉汁 $198
肉眼扒好厚身🤓
叫咁七成熟感覺岩岩好~
唔點汁都唔會無味👍🏻
醬汁唔係好杰嗰啲 唔算好濃味
可以吊起肉嘅焦香味🫶🏻

🤍香辣蒜片鮮蝦扇意粉 $128
成日怕食呢款意粉好辣🤣
呢到有蒜味得黎又唔會辣🌶️
蝦大粒彈牙🍤

🤍蘋果汁 跟餐+$8

🤍凍抺茶 (跟餐)
好surprise會有唔洗加錢嘅凍茶飲~
加分🤓

🤍水牛城雞翼 +$68
好香口好脆口😆
Buffalo Wings真係開胃前菜no.1🤤

值得一提餐廳有個小計劃
想食客唔好同朋友食飯都只顧住手機📱
特登整左個小鳥籠~
如果用餐期間將手機放入去 又成餐飯冇用過🤭
可享9折優惠👏🏻
一齊黎挑戰下啦🤭🤭🤭

2023-08-21 30 浏览
半工業風的裝潢,配上少女的花花擺設,很貼心在檯上有一盞菇菇燈,可以讓您自行按上喜歡的光線💛用餐更有情調。中午係有set lunch ,Set lunch 可以揀沙律或者餐湯。而價錢並不太貴,在同區比較是正常。食物偏健康,感覺少油鹽所以不會很油膩。是日點了2主食2小食💛1)意式香草三文魚意大利飯$128味道唔錯,口感剛好,份量也足夠,而且很香。2)香煎盲鰽魚柳配鮮蝦.蕃茄忌簾汁$168魚煎得很香很嫩,醬汁味道不錯,上面附有波菜很薯容,擺盤很精緻。3)水牛城雞翼$68平時比較辣, 呢個岩晒唔食得辣既朋友。4)炸薯條配松露醬$38好岩一路傾一路食,因為份量比較多!仲係粗薯條😉5)另外點左1杯抹茶+1杯培茶全單$4xx
半工業風的裝潢,
配上少女的花花擺設,
很貼心在檯上有一盞菇菇燈,
可以讓您自行按上喜歡的光線💛
用餐更有情調。
中午係有set lunch ,
Set lunch 可以揀沙律或者餐湯。
而價錢並不太貴,
在同區比較是正常。
食物偏健康,
感覺少油鹽所以不會很油膩。
是日點了2主食2小食💛
1)意式香草三文魚意大利飯$128
味道唔錯,口感剛好,份量也足夠,而且很香。
2)香煎盲鰽魚柳配鮮蝦.蕃茄忌簾汁$168
3)水牛城雞翼$68
平時比較辣, 呢個岩晒唔食得辣既朋友。
4)炸薯條配松露醬$38
好岩一路傾一路食,因為份量比較多!仲係粗薯條😉
5)另外點左1杯抹茶+1杯培茶

全單$4xx

意式香草三文魚意大利飯
  • 意式香草三文魚意大利飯
2023-08-19 45 浏览
今日同朋友去左銅鑼灣一間樓上西餐廳食Lunch!一上到去就見到牆上有個幻彩投影燈,即時打番個卡😂入到餐廳,環境幾好feel! 昏暗嘅燈光加上環境裝修幾浪漫🌹同朋友點左2個set lunch意式香草忌廉煙三文魚意大利飯 -$128個飯我覺得好creamy 好好食,味道好夠👍香煎盲鰽魚柳配鮮蝦.蕃茄忌廉汁-$168讚讚d蝦好爽好彈牙,個魚煎到d皮好脆,皮脆肉滑咁,呢個魚味道比較淡口小小,但我覺得清清地咁都幾吾錯👍我地再加$68要多份水牛城雞翼估吾到加$68都有成5隻雞翼😨呢度嘅水牛城雞翼吾似出面食嘅好辣,佢係無乜辣味,岩d吾食得辣嘅朋友,但我個人認為如果辣小小就好🤪同加$38 嘅和風紫菜薯條配黑松露醬薯條炸得好鬆脆,個醬份量好多,岩哂我呢d黑松露醬怪,一條薯條可以「了」大大pat醬😂埋單4百幾,我覺得銅鑼灣區嚟講再加上咁嘅環境同食物質素,性價比好高👍👍下次可以試下晚餐先🥰
今日同朋友去左銅鑼灣一間樓上西餐廳食Lunch!

一上到去就見到牆上有個幻彩投影燈,即時打番個卡😂

同朋友點左2個set lunch

意式香草忌廉煙三文魚意大利飯 -$128

個飯我覺得好creamy 好好食,味道好夠👍

香煎盲鰽魚柳配鮮蝦.蕃茄忌廉汁-$168

我地再加$68要多份水牛城雞翼

同加$38 嘅和風紫菜薯條配黑松露醬

下次可以試下晚餐先🥰

2023-08-18 510 浏览
𓄕 𓄕Memoir 是銅鑼灣登龍街的一家 fusion 菜餐廳。位於美食集中地永光中心,今次得朋友介紹才知道有這家隱世餐廳。Lunch Menu 人均都是一百多,已有餐湯/沙律、主菜和飲品,還可以加錢配小食,可算非常實惠。𓆪 鮮蝦明太子忌廉扁意粉 $128明太子忌廉意粉香辣惹味,意粉彈牙掛汁,不會太乾。鮮蝦雖然不算太大隻,但是蝦肉新鮮爽口。𓆪 香煎加洲鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁 $168加洲鱸魚外皮煎得金黃微脆,魚肉還是嫩滑juicy,非常吸引。配上肥美鮮味的帆立貝和香滑薯蓉,很是滿足。𓆪 水牛城雞翼 +$68水牛城雞翼不會太辣,非常喜歡他焗得皮脆肉嫩,吃起來很香口。𓆪 和風紫菜薯條配黑松露醬 +$38 紫菜薯條更是令人欲罷不能。炸得條條香脆,配上黑松露醬,更加惹味。𓆪 蜜桃薄荷特飲 +$48非常推薦這杯打卡飲品,蜜桃的香甜和薄荷的清爽配合起來,剛剛好!到訪過後,發覺這間是一間被低估的餐廳。雖然開業兩年,但裝修還是非常簇新舒適。可能因為開業時正值疫情期間,所以人流不多。今次到訪,發現的確高性價比。下次再訪希望可以試試慢煮油封鴨腿、日本廣島蠔燴意大利飯等招牌菜。𓄕 𓄕

𓄕 𓄕

𓆪 鮮蝦明太子忌廉扁意粉 $128

鮮蝦明太子忌廉扁意粉
香煎加洲鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁

𓆪 香煎加洲鱸魚柳配日本帆立貝配意式香草忌廉汁 $168

𓆪 水牛城雞翼 +$68
水牛城雞翼不會太辣,非常喜歡他焗得皮脆肉嫩,吃起來很香口。

𓆪 和風紫菜薯條配黑松露醬 +$38

餐湯+沙律
抹茶+蜜桃薄荷特飲
  • 水牛城雞翼
2023-08-18 59 浏览
想去一間有情調又安靜嘅西餐廳食好啲,推介大家可以去試吓呢間位於銅鑼灣嘅樓上西餐廳~ 環境浪漫有格調,食物高質👍🏻🍴水牛城雞翼 $88雞翼皮脆肉嫩,外皮幾香脆,唔會腍晒!水牛城汁酸酸甜甜,幾開胃!雞翼亦都唔會炸到好乾身,仲保持到肉汁~🍴慢煮16小時油封鴨脾 $338平時食西餐見到有油封鴨脾都會想試吓~ 呢度嘅鴨脾擺盤好精緻,油封鴨脾慢煮咗16個鐘,肉質好軟腍,充滿鴨肉香!鴨脾皮有少少脆,唔會好肥膩~ 鴨脾下面係牛蒡,一啖鴨肉、一啖牛蒡,仲可以配酸蘿蔔同石榴食,點少少蜜糖,口感豐富又好味!🍴日式海膽忌廉帆立貝意大利粉 $198又係擺盤好靚~有3粒大大嘅帆立貝,輕輕煎過,幾彈牙~ 每條意粉都掛滿香濃嘅香膽醬,好creamy,海膽控必試!呢度幾啱約會慶祝食個靚飯,又或者安靜傾吓偈~ 門口仲好打卡able添👍🏻

水牛城雞翼
🍴水牛城雞翼 $88

慢煮16小時油封鴨脾
🍴慢煮16小時油封鴨脾 $338

🍴日式海膽忌廉帆立貝意大利粉 $198

水牛城雞翼
慢煮16小時油封鴨脾
日式海膽忌廉帆立貝意大利粉
今次去叫咗一份Set Dinner, 另加了一份意粉--- Set Dinner ---(First Course)🦞 龍蝦湯: ★★★★✩味道夠濃亦有龍蝦味。(Second Course 四選一)🥟 吞拿魚腐皮餃: ★★★✩✩大大舊吞拿魚, 口感不錯, 配搭腐皮餃頗有創意。(Third Course 四選一)🍖🍣 日式青芥末威靈頓三文魚: ★★★★✩呢個Main Course刻意揀呢度菜, 亦係呢間餐廳重點推介之一, 口感特别, 外脆內煙韌, 不錯的創意菜式。(Dessert)🥧 廚師推介甜品: ★★★✩✩顧名思義即是當天廚師的心水推介, 今次帶來了朱古力慕絲, 朱古力味濃, 口感很好。(另加點的意粉)🍝 日式海膽忌廉帆立貝意大利粉: ★★★★★呢個意粉令我帶來極大驚喜, 海膽汁完全滲透曬入意粉, 而帆立貝口感仍極好, 呢個意粉一定要必試 👍🏼
今次去叫咗一份Set Dinner, 另加了一份意粉

--- Set Dinner ---

(First Course)
🦞 龍蝦湯: ★★★★✩
味道夠濃亦有龍蝦味。

(Second Course 四選一)
🥟 吞拿魚腐皮餃: ★★★✩✩
大大舊吞拿魚, 口感不錯, 配搭腐皮餃頗有創意。

(Third Course 四選一)
🍖🍣 日式青芥末威靈頓三文魚: ★★★★✩

(Dessert)
🥧 廚師推介甜品: ★★★✩✩

(另加點的意粉)
🍝 日式海膽忌廉帆立貝意大利粉: ★★★★★
龍蝦湯
吞拿魚腐皮餃
廚師推介甜品: 朱古力慕絲
龍蝦湯
2023-08-16 33 浏览
我從未於openrice寫食評(因為懶)。但今次遇到這間食物質素高又有心思的餐廳,所以推介一吓。星期日同朋友慶生及飯聚,所以想搵間環境舒服及唔會催促我地食完就要走的餐廳。事前已問餐廳可否於我們點的甜品加上Happy Birthday字句,餐廳說可以仲不需另加收費。  我地4個人就點左4個set lunch一齊share。餐湯我地要紅菜頭忌廉湯,賣相已經好吸引, 味道更加一流。 4款 Main C ourse 我地異口同聲都話正,俾我地全部食晒。最後上甜品, 我地點左New York chesse cake。  What a surprise, 餐廳上左個setting 超靚既甜品上來, 當中仲有於餐前幫我地影既合照,用即影即有相片print出黎, 放係餐廳送既生日咭上,壽星女當然心心眼, 好開心啦!所以係一間環境舒服, 食物高質又有heart既餐廳用膳,依家真係唔易搵,值得推介
我從未於openrice寫食評(因為懶
)。但今次遇到這間食物質素高又有心思的餐廳,所以推介一吓。
2023-08-13
庆祝纪念