2023-04-25 1056 浏览
店鋪門面好低調 係一間隱世又清靜既cafe .裝修簡約 以深木色調為主 木製傢具搭配綠色植物 好有京都既日系風格!.Lunchtime黎到試左lunch set $158 包一款意粉 咖啡同甜品——意粉份量令人失望 帶子意粉只有一粒帶子 意粉調味平淡Black同Latte都係偏苦澀 無咖啡香味 Miso Carbonara既煙肉好少 亦唔creamy甜品係蕨餅配黑糖 係似硬啫喱既口感 而唔係軟糯整體而言係環境精緻 可惜食物質素一般 未必會再二訪啦😢
店鋪門面好低調 係一間隱世又清靜既cafe
——
意粉份量令人失望 帶子意粉只有一粒帶子 意粉調味平淡
Black同Latte都係偏苦澀 無咖啡香味

Miso Carbonara既煙肉好少 亦唔creamy

甜品係蕨餅配黑糖 係似硬啫喱既口感 而唔係軟糯

整體而言係環境精緻 可惜食物質素一般 未必會再二訪啦😢
2023-04-23 685 浏览
.Miligram(上環).上次去嘅天氣同今日一樣滂沱大雨☔️但因為之前已經有explore到呢間放負小東京🇯🇵嘅Cafe.. 諗住趁假期嚟感受下.. 就🚗嚟咗..好彩當日門口都有位泊(🚗人士可留意).裝潢 食物種類 成個vibe都好🇯🇵古色古香.. 木系 森系嘅格調..當日淨係嗌咗一款食物.Bento Box $1589.1/10.賣相滿分 打卡一流實際繼續fusion咗日式嘅元素 同 all day breakfast為一體嘅bento.有幾creamy嘅Scrambled egg..香口嘅煙肉芝士大啡菇幾大條嘅腸 & 各類蔬菜 (牛油果番茄仔 焦糖香蕉)以及正正常常嘅酸種.成件事係正常發揮 但賣相加成雖然呢個價錢cp值唔算太高..但份量 如果係細食嘅人兩個人share都夠嘅🫶🏻.環境 味道我都覺得不妨一試如果你又咁啱係中環幾步路程到九如坊 可以chill下但.. 當日我哋嘅感覺就係 店員態度比較唔舒服.. 個人感覺only.. 無任何offensive.. 好多嘢都係人夾人如實反應我嘅感覺都係我嘅初衷但撇除呢樣嘢.鍾意chill下 飲下啡 感受下🇯🇵風情 & 打打卡不妨一試阿門.#
Miligram(上環)
上次去嘅天氣同今日一樣滂沱大雨☔️
好彩當日門口都有位泊
(🚗人士可留意)
當日淨係嗌咗一款食物
Bento Box $158
9.1/10
賣相滿分 打卡一流
有幾creamy嘅Scrambled egg..
香口嘅煙肉芝士大啡菇
幾大條嘅腸 & 各類蔬菜 (牛油果番茄仔 焦糖香蕉)
以及正正常常嘅酸種
成件事係正常發揮 但賣相加成
雖然呢個價錢cp值唔算太高..
但份量 如果係細食嘅人
但撇除呢樣嘢
鍾意chill下 飲下啡 感受下🇯🇵風情 & 打打卡
不妨一試
阿門

#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic上環 #calorieswithmic日本餐 #calorieswithmic西餐

2023-03-13 627 浏览
呢間以暗黑色調木系為主既cafe 每一個位都係打卡位睇得出店主好用心裝飾中間仲有棵大樹令人有種好放鬆既感覺自然唔敢大聲講嘢 好適合講秘密㊙️🤭🤭不過食物選擇唔多 有主食同甜品食物味道較清淡飲品以茶同咖啡為主適合朋友小聚傾計三點至四點最多人喔🍱bento box 同信玄餅特別適合📸Bento box 即係all day breakfast 竟然係咁多樣主食來講最好食食物:🤤🤤🤤環境:😍😍😍😍😍-最高為五星
呢間以暗黑色調木系為主既cafe

竟然係咁多樣主食來講最好食

食物:🤤🤤🤤
環境:😍😍😍😍😍
-最高為五星
禪。咖啡店禪是一種生活態度,喝杯茶、思考一下人生,可能是習慣急促的香港人最需要的。這間咖啡店做到了,能讓我們在短短的中午時間,享受片刻平靜,呷口茶,品嚐食物的美味,慢活一下。咖啡店內的裝修頗有特色,中間放了一棵樹,襯托黑色木地板及木系枱凳,頓時禪意大增。店主特意在中午時段提供幾款意粉選擇,我們選擇了蛋黃醬煙肉carbonara 及黑松露蘑菇意粉,兩款意粉都各具特色,想不到如此狹小的小店裏也能做出高水準的意粉🍝感覺到店員的用心製作。跟餐包飲品及甜品,飲品選了花茶,花茶味香濃易入口。是日甜品是抹茶大福或士多啤梨。簡單,滿足。
禪。咖啡店

簡單,滿足。
2023-02-01
  • warabi mochi
  • Bento  Box
2023-01-31 434 浏览
一入到這間Cafe,真的覺得自己身子在日本京都一樣,好有日本feel的感覺💕而且坐得好舒服、感覺好慢活,心情也很寧靜👍🏻我們早餐叫了:牛油果蛋多士 ($85): 有好多牛油果、奇異果很甜,而且抄蛋亦好滑❤️Latte ($45) & Green tea latte ($55): 咖啡ok、不過咖啡選擇較小!而green tea latte 🍵幾好飲、綠茶味亦好濃。

我們早餐叫了:

2022-12-31 395 浏览
✔✔ 𝐁𝐞𝐧𝐭𝐨 𝐁𝐨𝐱 // $158{ 𝑆𝑐𝑟𝑎𝑚𝑏𝑙𝑒𝑑 𝐸𝑔𝑔𝑠 | 𝑆𝑎𝑢𝑠𝑎𝑔𝑒 | 𝑀𝑢𝑠ℎ𝑟𝑜𝑜𝑚 𝑤/ 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 |𝑇𝑜𝑚𝑎𝑡𝑜 | 𝐴𝑣𝑜𝑐𝑎𝑑𝑜 | 𝐹𝑟𝑢𝑖𝑡𝑠 | 𝑆𝑜𝑢𝑟𝑑𝑜𝑢𝑔ℎ }All day breakfast 用日式便當盒裝住,即時美感 up .ᐟ.ᐟ煙肉芝士大啡菇超 juicy 炒蛋好 creamy麵包刻意放係滑蛋下面索盡蛋汁竟然有焦糖香蕉 (°∀°) 食材配搭幾有心思依個價錢咁既分量都合理,細食可以兩人 share ~ ✔✔ 𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 // $65✄ - - - - - - - - - -
✔✔ 𝐁𝐞𝐧𝐭𝐨 𝐁𝐨𝐱 // $158
煙肉芝士大啡菇超 juicy 炒蛋好 creamy
麵包刻意放係滑蛋下面索盡蛋汁
竟然有焦糖香蕉 (°∀°) 食材配搭幾有心思
依個價錢咁既分量都合理,細食可以兩人 share ~
✔✔ 𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 // $65
✄ - - - - - - - - - -
2022-12-28 420 浏览
中環打卡Cafe🙈呢間Cafe環境裝修得唔錯,係日系風,平日lunch time過黎都冇乜人,好適合一兩個朋友過黎飲返杯咖啡食小小野咁🙈《Bento Box $158》我就係為咗個便當盒而黎😂入面基本係就係all day breakfast個啲野食,味道正常,純粹就係因為賣相吸引我🤣《Mizu Shingen Mochi (Limited) $85》水信玄餅既賣相都好靚下😂本身呢樣野就冇乜味,靠個黑糖漿調味👍🏻《Warabi Mochi $75》抹茶蕨餅口感唔錯,軟糯得黎幾煙靭,配黑糖漿都唔會太甜,幾推薦😂《Yuzi Tonic $60》柚子梳打就比較普通,都係平時飲開個隻味,價錢就比較貴,性價比較低🤷🏻‍♀️Milligram Coffee中環威靈頓街174-178號地下A號舖 ( 九如坊入口 )[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️

《Bento Box $158》
Bento  Box

水信玄餅

《Warabi Mochi $75》
抹茶蕨餅

《Yuzi Tonic $60》
Yuzi  Tonic

Milligram Coffee
中環威靈頓街174-178號地下A號舖 ( 九如坊入口 )

[⭐️5分為滿分]
Bento  Box
抹茶蕨餅
  • warabi mochi
2022-12-02 296 浏览
路過這兒,有啲似我在日本小街的咖啡店,立即入內試-下。-步進室內,-如回到日本-樣,素雅的顏包,主要以深木色為主,還有昏黃的燈光,和那日系的窗框,加上日式八十時代音樂,和風味十足。Matcha latte / oat milk$60這latte 口感綿滑,有著甘香的綠茶風味,味道濃、甘口但不苦,還帶-點點燕麥香,及後有少少回甘,味道不錯。呷-口抹茶,在這充滿和風的環境下獨處,小確幸。

路過這兒,有啲似我在日本小街的咖啡店,立即入內試-下。

-步進室內,-如回到日本-樣,
素雅的顏包,主要以深木色為主,

Matcha latte / oat milk$60

下午茶
前陣子去日本亂走,泡溫泉、吃壽司拉麵、坐新幹線、到郊區看風景全都做齊,突然發現原來就是沒有到咖啡店好好放空(Starbucks不算!)來上環工作,就是要抽2小時到Milligram Coffee喝杯啡,更要彌補沒去日系咖啡店的缺失。記得她開店之初就是人山心海,店內每個角落都是食客的打卡點。隔了幾個月來,依舊是熟悉的90年代日本流行曲、依舊是親切健談的店員(老闆?),惟一不同的是打卡的食客減少了。感覺舒服得多。點了Flat White、Toast和long black。先講Flat White。相比幾個月前的flat white,這杯的奶香好像更濃郁(喝完整杯後,奶味仍停留在口腔中),啡味反而不算明顯。跟店員閒聊一會,他說吸取客人的意見,咖啡豆比以前炒多一點時間(但仍是淺炒),所以啡味應該沒以前那麼酸啦。再講Toast。還以為她是單純在麵包上放幾片牛油果。誰不知店員送來的是一碟健康寶寶必愛的餐點。麵包(好像)帶有好立克的味道,非常有趣;蘋果和奇異果都很鮮甜;炒蛋都okay香滑;牛油果就是牛油果;沙律菜未算很爽脆。最後是long black。早知道她是偏fruity的味道(因為那是boss

再講Toast。

最後是long black。
早知道她是偏fruity的味道(因為那是boss’ choice)。呷第1口沒有太強烈的感覺,但發現(應該是)檸檬酸餘韻會緩緩出場,再呷的時候那股檸檬酸就會愈來愈澎湃,那種感覺是刺激和醒神,是1個有趣的體驗。

就這樣。
小妹覺得暫未能出發的哈日族,或是中上環的上班族都可以來這裡感受片刻的日本味啊。
2022-10-29 330 浏览
在中環閒逛,無意中發現這間彷彿應該存在於二年坂的小店。布簾間窺見職人般的咖啡師在煮咖啡,二話不說就決定今天的咖啡☕️要在這裏喝😍➰cappuccino ($45)驚喜地好喝💓感覺到fruity & nutty 互相爭寵,然後有牛奶🥛調和,最後果酸香稍勝,還有綿密泡泡🫧,好滿足💘➰espresso tonic ($65)用上Fever-Tree Tonic做的espresso tonic已有很大勝算,配上少少nutty咖啡底,平衡得好好👍➰warabi mochi($55)綠茶🍵 蕨餅,甘味抹茶粉撲滿有口感的啫喱狀甜品,配上微甜黑蜜糖🍯,中和了它的苦,苦中作樂,生活小智慧

➰cappuccino ($45)
Cappuccino

➰espresso tonic ($65)
Espresso tonic

➰warabi mochi($55)
warabi mochi
Cappuccino
Espresso tonic
warabi mochi
态度很好,环境也很好,能感觉到细节是用了心的,不过地段所致,咖啡和食物价格都偏高,咖啡出品也较为平庸,所以,抱歉了。·两支手冲分别要130和120HKD,喝不起,40HKD的【热美式】只能说油脂还可以,埃塞拼哥伦比亚,酸度比较尖锐,层次也很单薄。·屋外飘着丝丝小雨的降温天,在安静的咖啡馆里小坐片刻真舒服。最近中上环人都不多,大家都休年假了吗?就算无法外游,这家店至少还可以“假装在京都”。·疫情反复的今年,HK的咖啡店新开的多,结业的也多,这家店算是新店中颜值很高很有感觉的了。
2022-10-18
午餐
2022-10-18 265 浏览
地址是在威靈頓街,但其實咖啡店的入口是在威靈頓街後面,要找找才找到。這咖啡店的裝修是採用日系裝修,以簡約深色木為主。地方大,又因為是星期一,所以客人不多。這咖啡店因剛剛開了幾星期,餐牌上的食物及飲品選擇不多。我們只好叫了兩杯黑咖啡,咖啡上枱時,望落去是淡淡色的,視覺覺得一些都不好飲。這杯咖啡也要40蚊。如果喜歡是飲不太濃味的咖啡,這杯還可以。我只可以說,這咖啡店賣的是環境,而不是飲品或食物,有些可惜。但兩位年輕的侍應,招呼得很好,好友善。他們同我們解釋,因店是新開,也沒有領取餐廳的牌照,所以如果要食熟食便有些難度。而他們會每星期加些新的產品,那樣說,我們便要等遲一些,再去試試吧。近來全香港開了非常多的咖啡店,競爭是非常高,大家努力吧。
咖啡
2022-10-18 240 浏览
中環打卡cafe ,日本風裝修,好似去左京都甘,地方唔算好大,星期六下午勁多人,基本上完全聽到隔離位講咩。 由於嗰日係食飽先黎坐下,都係傾吓計飲吓嘢,叫左少少甜品打下卡影相📷🍵Warabi Mochi 蕨餅-抹茶/黃豆粉-個人覺得太淋-分量少🍡Dango糰子-紅豆-糰子口感煙靭,幾好食-紅豆蓉唔會太甜☕️ Espresso Tonic-正常🍵Match Latte-抹茶好香-偏甜🍹Blue Drink-樣子好夢幻-甜到癲🙃飲緊糖水🍹呢度既環境好舒服,飲品同飲品就一般般,不過好適合放假黎chill 下🎑都不錯👍地方唔大,要影相可能都要等一等啦。另外個人覺得價錢係有啲貴嘅,精緻但分量比較少。

🍵Warabi Mochi 蕨餅-抹茶/黃豆粉
-個人覺得太淋
-分量少

🍡Dango糰子-紅豆
-糰子口感煙靭,幾好食
-紅豆蓉唔會太甜

🍹Blue Drink
-樣子好夢幻
-甜到癲🙃飲緊糖水

下午茶
週末來個偽京都之旅放鬆下~小店裝修以黑色木調為 再搭配唔同綠植成個環境帶清幽 禪修嘅感覺 幾舒服~打卡位都幾多 幾乎全部位都可以打卡📸大部分座位都係跟矮枱 高枱有2張+長吧枱(食lunch坐矮枱會有啲麻煩///食物飲品質素幾好 但定價少少偏貴🙈(尤其甜品整體都推薦大家放假去坐下 放鬆下~* 週末1:30-3:00唔多人 walk-in可以直入~-🍱【Bento Box】$158將all day breakfast放入日系便當盒~每一樣野都好好味!最鍾意個煙肉芝士大啡蘑 又juicy又creamy 炒蛋好滑好香 腸仔內含芝士 吐司烘得好脆 但食落仲有煙靭嘅口感 再搭牛油果 yum~ 個便當盒仲有好多蔬菜同奇異果 奇異果好甜~-🍵【Matcha Latte (iced)】$60日系cafe當然要叫番杯抹茶!💚呢杯係甜抹茶~ 茶味都出 帶少少回甘定價少貴🙈-✨推薦指數:7.5/10💰人均消費:$100+ ⏳等候時間:0min (週末 1:30pm)
週末來個偽京都之旅放鬆下~
小店裝修以黑色木調為 再搭配唔同綠植
成個環境帶清幽 禪修嘅感覺 幾舒服~
打卡位都幾多 幾乎全部位都可以打卡📸
大部分座位都係跟矮枱 高枱有2張+長吧枱
(食lunch坐矮枱會有啲麻煩///
食物飲品質素幾好 但定價少少偏貴🙈(尤其甜品
整體都推薦大家放假去坐下 放鬆下~

* 週末1:30-3:00唔多人 walk-in可以直入~

🍱【Bento Box】$158
將all day breakfast放入日系便當盒~
每一樣野都好好味!
最鍾意個煙肉芝士大啡蘑 又juicy又creamy
炒蛋好滑好香 腸仔內含芝士
吐司烘得好脆 但食落仲有煙靭嘅口感 再搭牛油果 yum~
個便當盒仲有好多蔬菜同奇異果 奇異果好甜~

🍵【Matcha Latte (iced)】$60
日系cafe當然要叫番杯抹茶!💚
呢杯係甜抹茶~ 茶味都出 帶少少回甘
定價少貴🙈

✨推薦指數:7.5/10
💰人均消費:$100+
⏳等候時間:0min (週末 1:30pm)
2022-10-15 114 浏览
雖然地址係寫係中環威靈頓街,但係其實個入口係喺九如坊,我哋都搵咗好一陣先搵到😅。Bento Box 整得好精緻同都幾好食。反而個甜品水信玄餅就麻麻哋,純粹打卡。 杯matcha latte同flat white都唔錯,個環境幾chill,恍如置身京都。未飛之前,唯有去一次偽旅行先啦。Weekend下晝去都唔係太多人,又冇限用餐時間,可以喺餐廳唔同位置打卡。雖然呢間啲價錢略貴同埋份量唔算多,但係啲質素都唔錯嘅。值得一試。