🚩Milu Thai มิลู่ไทย近排有被火山排骨燒到,搵美食當然要透過IG大神😎最尾幫我定位左依間位於尖沙咀嘅泰國餐廳🍴餐廳座位好闊落,而且仲有室外位置,夜晚都幾有feel 㗎✨〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈小食拼盤 $188除咗蝦餅之外仲有幾好幾款想試一於就叫小食拼盤🍤第一次食香葉雞都幾特別🎍先用香葉包住雞粒再進行煎炸,整體唔會乾身素春卷控油做得唔錯,唔會食完成口油🌈泰式鳳爪沙律 $88無骨鳳爪煮至脆彈,拌入泰式酸辣汁鳳爪入味,而且冇冷藏嘅味道🌈火山排骨 $228超超超震撼✨我發現相機完全影唔出佢有幾大碟🥹現實情況係我哋食咗少少前菜之後食依碟骨食曬碟骨之後四個人都坐晒喺度話好飽🤣雖然話就話係骨,但其實好多肉配搭埋酸辣汁一路追住食🌈菠蘿海鮮炒飯 $108🌈泰式蛋包飯炒金邊粉 $118兩款份量都好多打實晒🤤雖然唔係話好有鑊氣,不過香氣十足金邊粉仲有三隻新鮮大蝦,肉質彈牙🌈青咖喱牛 $108🌈香煎薄餅 $48用石鍋上,上到嚟仲見到佢咕嚕咕嚕咁滾🤭牛肉片雖然有厚度但好淋身青咖喱香辣適中,配埋薄餅超滿足
🚩Milu Thai มิลู่ไทย

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈小食拼盤 $188
除咗蝦餅之外仲有幾好幾款想試
一於就叫小食拼盤🍤
第一次食香葉雞都幾特別🎍
先用香葉包住雞粒再進行煎炸,整體唔會乾身
素春卷控油做得唔錯,唔會食完成口油

🌈泰式鳳爪沙律 $88
無骨鳳爪煮至脆彈,拌入泰式酸辣汁
鳳爪入味,而且冇冷藏嘅味道

🌈火山排骨 $228
超超超震撼✨我發現相機完全影唔出佢有幾大碟🥹
現實情況係我哋食咗少少前菜之後食依碟骨
食曬碟骨之後四個人都坐晒喺度話好飽🤣
雖然話就話係骨,但其實好多肉
配搭埋酸辣汁一路追住食

🌈菠蘿海鮮炒飯 $108

🌈泰式蛋包飯炒金邊粉 $118
兩款份量都好多打實晒🤤
雖然唔係話好有鑊氣,不過香氣十足
金邊粉仲有三隻新鮮大蝦,肉質彈牙

🌈青咖喱牛 $108
🌈香煎薄餅 $48
用石鍋上,上到嚟仲見到佢咕嚕咕嚕咁滾🤭
牛肉片雖然有厚度但好淋身
青咖喱香辣適中,配埋薄餅超滿足
2024-03-07 76 浏览
不愉快的體驗,原有8人聚會,已與餐廳預約好時間, 餐廳人員已回覆已預留位置。 到了聚會的前一天, 再聯絡餐廳確定。 竟然收到回應是沒有我預留的資料。 當時聽後有點生氣, 因當其時預約時,餐廳員工確定已幫我登記好, 及有解說需要outdoor區域用餐, 但沒想到竟然回覆沒有預留, 突然其來發生這個情況, 唯有跟他們去溝通解決方案,但是最後得來是...不負責任的回應, 堅持說沒有我預留的資料。 我覺得是否需要查問其他同事是否有遺漏情況, 不是不停解說是沒有資料,食餐飯冇必要去呃你的位置。 只感覺不太愉快,餐廳員工漏了跟進, 把責任推到客人身上。 這樣欠缺服務的餐廳,不願嘗試去試食了。太差差評
不愉快的體驗
差評
2024-03-07 99 浏览
突然想食泰國菜,所以就帶個女嚟近我地既尖沙咀食泰國菜。呢間Milu Thai餐廳用左霓虹燈同塗鴉黎裝飾都幾特別🥰一家三口勁肚餓,叫左好多菜😛但樣樣都好食👍🏻冇伏😂🌋火山排骨呢個必要order!! 我見張張台都有食☺️老實講一開始以為麻麻地,但食咗第一啖之後我同老公對望左一眼然後不約而同地講左句「好食喎」😂阿女呢個食肉獸就更加吾使講啦!佢係食到最後負責清晒呢個排骨😂 排骨肉質好淋,職員仲會提供手套同濕紙巾👍🏻用手拎住啖啖肉真係好正👍🏻而且佢個汁可以另上,小朋友都食得😋🦀蟹肉炒飯CP值好高嘅炒飯!份量超多,啖啖都食到蟹肉👍🏻連埋其他配料都一樣咁豐富好味🤤🥭芒果糯米飯泰國菜必食!老公好鍾意😊芒果又滑又甜,食完真係勁滿足😌🍢泰式串燒(半打)豬牛雞各x2又係阿女至愛😝每串都啖啖肉。燒得表面帶焦香,肉質滑嫩。大人就配埋沙嗲醬更加惹味開胃🤤🦑泰式燒魷魚呢個係辣嘅,小朋友吾岩食,但我哋食得好滋味!魷魚肉質鮮嫩可口,辣味係香口惹味。如果嫌吾夠辣可以配埋附上既辣汁,辣到爽😆🦞海鮮粉絲湯海鮮好鮮甜,份量夠👍🏻清清地岩曬。🥗炒雜菜鍋氣夠👍🏻每一款蔬菜🥬都好好味😋阿女都食左好多菜🥰🧋泰式奶茶🍹柚子蜜一家人食得好滿

🌋火山排骨

蟹肉炒飯

🦀蟹肉炒飯

芒果糯米飯

🥭芒果糯米飯
泰國菜必食!老公好鍾意😊芒果又滑又甜,食完真係勁滿足😌

泰式串燒(半打)

🍢泰式串燒(半打)豬牛雞各x2

泰式燒魷魚

🦑泰式燒魷魚

海鮮粉絲煲

🦞海鮮粉絲湯
海鮮好鮮甜,份量夠👍🏻清清地岩曬。

炒雜菜

🥗炒雜菜
鍋氣夠👍🏻每一款蔬菜🥬都好好味😋阿女都食左好多菜🥰

🧋泰式奶茶
🍹柚子蜜

一家人食得好滿足開心嘅一餐👍🏻地方又係尖沙咀更方便!好適合一家大細或者知已朋友黎飯聚😉每碟餸都好大份,大家share就至開心🥳
2024-03-04
蟹肉炒飯
芒果糯米飯
泰式串燒(半打)
泰式燒魷魚
海鮮粉絲煲
炒雜菜
  • 泰式串燒
泰國菜係好多人心目中嘅no.1中意食菜式🤤包括我自己都係!上次喺銅鑼灣分店食過火山排骨念念不忘知道佢喺尖沙咀開咗新分店即刻約班fd去試吓先😋/▫️火山排骨$228▫️泰國夜市必食嘅火山排骨🔥香港終於有得食返果隻味道!醬汁有得揀紅汁(甜辣)或綠汁(酸辣)今次揀咗綠汁,果然好惹味😋店員會貼心提供手套同濕紙巾,唔怕食到污糟晒啦👍🏻酸辣味都好濃郁,層次分明排骨煮到軟腍,基本上輕力撕開已骨肉分離😋秘製醬汁同排骨嘅肉味好配合!仲會食唔停口外型又夠吸睛夠晒igable📸唔怪之得令我念念不忘🥰/▫️泰式蛋包炒金邊粉$118▫️另一食泰菜必食嘅菜式👍🏻蛋漿煎得靚靚,包裹全個金邊粉旁邊有花生碎同乾辣椒碎,可根據個人口味加入金邊粉炒得條條分明,夠晒鑊氣🔥同配料一齊食,口感夠晒豐富😋/▫️泰式海鮮炒粉絲$98▫️另一鑊氣小炒🔥粉絲比平時食開果啲幼身,口感彈牙同豐富海鮮配料一齊炒,包括帶子、魷魚等等啖啖充滿鑊氣,好惹味👍🏻/▫️泰式燒牛柳$98▫️牛柳表面燒得微焦脆卜卜😋肉質軟腍,啖啖肉🐮惹味酸辣秘製醬汁好配合👍🏻/▫️生蝦刺身(6隻)$108▫️泰菜必食生蝦刺身🦐肉質爽口彈牙夠晒新鮮最中意生蝦醬汁,夠晒辣🔥😋/▫️炸蝦餅(6件)$
泰國菜係好多人心目中嘅no.1中意食菜式🤤
包括我自己都係!
上次喺銅鑼灣分店食過火山排骨念念不忘
知道佢喺尖沙咀開咗新分店
即刻約班fd去試吓先😋
▫️火山排骨$228▫️
泰國夜市必食嘅火山排骨🔥
香港終於有得食返果隻味道!
醬汁有得揀紅汁(甜辣)或綠汁(酸辣)
今次揀咗綠汁,果然好惹味😋
店員會貼心提供手套同濕紙巾,唔怕食到污糟晒啦👍🏻
酸辣味都好濃郁,層次分明
排骨煮到軟腍,基本上輕力撕開已骨肉分離😋
秘製醬汁同排骨嘅肉味好配合!仲會食唔停口
外型又夠吸睛夠晒igable📸
唔怪之得令我念念不忘🥰

▫️泰式蛋包炒金邊粉$118▫️
另一食泰菜必食嘅菜式👍🏻
蛋漿煎得靚靚,包裹全個金邊粉
旁邊有花生碎同乾辣椒碎,可根據個人口味加入
金邊粉炒得條條分明,夠晒鑊氣🔥
同配料一齊食,口感夠晒豐富😋

▫️泰式海鮮炒粉絲$98▫️
另一鑊氣小炒🔥
粉絲比平時食開果啲幼身,口感彈牙
同豐富海鮮配料一齊炒,包括帶子、魷魚等等
啖啖充滿鑊氣,好惹味👍🏻

▫️泰式燒牛柳$98▫️
牛柳表面燒得微焦脆卜卜😋
肉質軟腍,啖啖肉🐮
惹味酸辣秘製醬汁好配合👍🏻

▫️生蝦刺身(6隻)$108▫️
泰菜必食生蝦刺身🦐
肉質爽口彈牙夠晒新鮮
最中意生蝦醬汁,夠晒辣🔥😋

▫️炸蝦餅(6件)$88▫️
新鮮炸起上枱仲熱辣辣!
蝦肉彈牙,外脆內軟
沾上泰式甜辣醬,好夾好好味👍🏻

▫️珍多冰$36▫️
食泰菜我最中意飲珍多冰
香濃椰汁配上綠豆粉條,啖啖都滿滿口感😋
▫️椰青$52▫️
大大個椰青,清熱解油膩解辣
飲完仲可以食椰肉,好滿足呀🥰

㊙️尖沙咀分店仲設有室外座位
特色花花牆同霓虹燈比大家打卡📸
2024-03-05 59 浏览
好掛住泰國呀🇹🇭所以要去食泰國菜解一解心癮🥳今次我地去左位於尖沙咀既Milu Thai之前見到依間餐廳係Openrice排名好高 已經好想試架啦🤩🔸火山排骨🔸必點呀‼️ 發現真係差唔多每一枱都有叫佢肉質好淋身 配上甜酸醬 酸酸甜甜好好食😋職員仲會提供手套同濕紙巾 好細心👍🏻用手拎住排骨咁食 啖啖肉 真係好爽😄同埋佢地個汁可以另上 小朋友淨係食無汁果d排骨肉 都大讚yummy呀👏🏻🔹小食拼盤🔹一份有齊5款泰式小食♥️有爽口彈牙既炸蝦餅🦐、微辣惹味既炸魚餅🐟、餡料豐富既春卷、肉質鮮嫩既荷葉包雞、脆卜卜既蝦片🔸生蝦刺身🔸每次食泰國野都必食~生蝦刺身超級新鮮 大隻又爽口彈牙🦐連埋生蒜辣椒一齊食 無得彈呀🙌🏻🔹蟹肉炒飯🔹炒飯份量超多 除左蟹肉 連埋其他配料都一樣咁豐富🦀🔸蒜蓉炒椰菜苗🔸椰菜苗街市唔係成日都有得買 比起炒通菜更加特別!而師傅炒得好香好有鑊氣👍🏻🔹香煎薄餅🔹佢份量都算比較多 有6-7塊 勁抵食!我地點返火山排骨個醬汁黎食都好夾👏🏻🔸芒果糯米飯🔸食完正餐來個甜品是必須的!糯米飯口感軟糯 芒果香甜🥭 食完真係勁滿足飲品叫左龍眼冰 & 荔枝梳打兩杯都好好飲,食辣嘢解辣一流
好掛住泰國呀🇹🇭

用手拎住排骨咁食 啖啖肉 真係好爽😄

🔹小食拼盤🔹
一份有齊5款泰式小食♥️

🔸生蝦刺身🔸
每次食泰國野都必食~
生蝦刺身超級新鮮 大隻又爽口彈牙🦐
連埋生蒜辣椒一齊食 無得彈呀🙌🏻

🔹蟹肉炒飯🔹
炒飯份量超多 除左蟹肉 連埋其他配料都一樣咁豐富🦀

🔸蒜蓉炒椰菜苗🔸
椰菜苗街市唔係成日都有得買 比起炒通菜更加特別!
而師傅炒得好香好有鑊氣👍🏻

🔹香煎薄餅🔹
佢份量都算比較多 有6-7塊 勁抵食!
我地點返火山排骨個醬汁黎食都好夾👏🏻

🔸芒果糯米飯🔸
食完正餐來個甜品是必須的!
糯米飯口感軟糯 芒果香甜🥭
食完真係勁滿足

飲品叫左龍眼冰 & 荔枝梳打
兩杯都好好飲,食辣嘢解辣一流
2024-02-21
用餐时段
  • 火山排骨
  • 生蝦刺身
2024-03-05 62 浏览
⭐️評分:4/5-火山排骨!必食!上次一試難以忘記不過這次同席的朋友不能吃辣主要以泰菜的酸甜為主題-特色酸辣香甜口味,香口誘人-✳️菠蘿炒飯 👍👍👍新鮮菠蘿酸甜開胃好誘人金黃炒飯乾爽粒粒分粒,充分吸收醬汁腰果炒得香脆淡淡油香-✳️柚子鮮蝦沙津 👍👍👍柚子沙津酸酸甜甜,清新爽口有別於傳統的柚子沙津配有椰子乾,超濃烈香氣滿滿-✳️炸蝦餅 👍炸得外脆內軟蝦餅鮮味濃郁有彈性-✳️鹽燒鰂魚 外皮鹹香,內裡軟熟但超失望😵‍💫😵‍💫等了好久居然內裡未煮熟魚肉難以分離,更有帶有血絲-✳️酸甜魚 👍後來轉點酸甜魚醬汁酸甜開胃,癮人入勝但可惜魚肉不夠新鮮略為軟爛-7時左右就變得多人在等座位🤭因為兩條魚都有點失望,不建議點魚類還是點火山排骨吧🤭🤭🤭--⭐味道 4/5⭐️特色 4/5⭐️環境 3.5/5⭐️性價比3.5/5⭐️賣相3.5/5
⭐️評分:4/5
火山排骨!必食!上次一試難以忘記
不過這次同席的朋友不能吃辣
主要以泰菜的酸甜為主題
特色酸辣香甜口味,香口誘人
✳️菠蘿炒飯 👍👍👍
新鮮菠蘿酸甜開胃好誘人
金黃炒飯乾爽粒粒分粒,充分吸收醬汁
腰果炒得香脆淡淡油香
✳️柚子鮮蝦沙津 👍👍👍
柚子沙津酸酸甜甜,清新爽口
有別於傳統的柚子沙津
配有椰子乾,超濃烈香氣滿滿

✳️炸蝦餅 👍
炸得外脆內軟
蝦餅鮮味濃郁有彈性

✳️鹽燒鰂魚
外皮鹹香,內裡軟熟
但超失望😵‍💫😵‍💫等了好久居然內裡未煮熟
魚肉難以分離,更有帶有血絲

✳️酸甜魚 👍
後來轉點酸甜魚
醬汁酸甜開胃,癮人入勝
但可惜魚肉不夠新鮮略為軟爛

7時左右就變得多人在等座位🤭
因為兩條魚都有點失望,不建議點魚類
還是點火山排骨吧🤭🤭🤭
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 柚子鮮蝦沙律
  • 炸蝦餅
2024-03-04 78 浏览
尖沙咀🇭🇰 很高期望 卻大失所望的泰國茶菜🥲.喺Openirce見到最近最多人收藏呢間餐廳,又見評價好似唔差,所以約左朋友試下,見到每枱都食火山排骨,真係超巨型,但我地兩個人應該食唔晒所以就嗌左同樣好多人食嘅火焰燒雞 結果大失所望🫠.🔸火焰燒雞 $208店員會淋啲油上隻雞再點火,可以打卡📷 之後就會拎返入廚房斬件~ 望落似係炸子雞咁,但食落完全兩回事⋯ 雞皮一啲都唔脆,咬落仲淋淋地,仲濕濕地,介乎喺濕又唔係 乾又唔係嘅口感,仲要有血水 而且無乜雞味🫠.🔸炭燒豬頸肉 $98賣相擺盤已經唔好睇,仲有啲豬頸肉係成舊肥膏~ 普普通通 無咩特別嘅豬頸肉 都食唔出有炭燒味.🔸青咖喱軟殼蟹配蒜蓉包 $168青咖喱汁唔會辣 對卡唔食得辣嘅人黎講係唔錯 可以點麵包食🤓 但軟殼蟹就唔知係浸太耐定點 咬落口一pat野咁 淋badbad唔知自己食緊咩🤨 蒜蓉包亦都無蒜蓉味 似普通麵包.🔸飛天椰菜苗 $98呢碟菜係全晚算係最好食嘅一樣野😂 但賣相都好差 好似炒完亂咁放上碟咁🫠 但味道係ok的.📍Milu Thai มิลู่ไทย 🗺️尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓..#mytaste_尖沙咀#mytaste_
尖沙咀🇭🇰 很高期望 卻大失所望的泰國茶

🗺️尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓
#mytaste_尖沙咀
#mytaste_泰國菜
2024-03-04 55 浏览
今次已經係第二次嚟😚😚上次覺得火山排骨好好食 今次見到佢哋係尖沙咀開咗新分店即刻再嚟💗當然我地又再嗌星呢到嘅招牌 火山排骨今次唔係青椒味,而係酸甜味🌶️,又有另一番風味,帶少少酸味味既感覺好清新,加上有少少辣,成件事好好味好開胃。豬手🐷用瓦煲煮既豬手,一上桌就有濃濃既香味,重係滾住咁上勁治療🤣😂,色香味俱全,豬手肉質入口即溶,超好食🥹🥹🥹海南雞🐣呢個超驚喜估唔到甘好食,雞肉係勁勁勁滑,沾上佢地既泰式辣醬酸酸辣辣更惹味重有冬蔭公湯🍲好足料既冬蔭公,有超大隻大蝦,仲有好多其他菇類蔬菜類既配菜,湯底好濃郁酸酸辣辣好開胃,好食!💗💗💗
今次已經係第二次嚟😚😚
上次覺得火山排骨好好食
今次見到佢哋係尖沙咀開咗新分店即刻再嚟💗
當然我地又再嗌星呢到嘅招牌 火山排骨
今次唔係青椒味,
而係酸甜味🌶️,又有另一番風味,
帶少少酸味味既感覺好清新,
加上有少少辣,成件事好好味好開胃。

豬手🐷
用瓦煲煮既豬手,
一上桌就有濃濃既香味,
重係滾住咁上勁治療🤣😂,
色香味俱全,
豬手肉質入口即溶,超好食🥹🥹🥹

海南雞🐣
呢個超驚喜估唔到甘好食,
雞肉係勁勁勁滑,
沾上佢地既泰式辣醬酸酸辣辣更惹味

重有冬蔭公湯🍲
好足料既冬蔭公,
有超大隻大蝦,仲
有好多其他菇類蔬菜類既配菜,
湯底好濃郁酸酸辣辣好開胃,
好食!💗💗💗
2024-03-01 104 浏览
点了一个排骨228 两个人吃了两口对视笑出眼泪,作为东北人这东西比酱骨头差远了,为何我要来泰国菜尝试这么个东西。怪我自己。真的是一吃一个不吱声。含泪吃了几口 吃不动了。一盘蔬菜88。不说价格咋样,实在对不起我自己选了半天吃什么。所以东西口味不说 这个东西不按照量来销售就是反人类 点单时毫无提醒。刚吃了一会 放下手套喝口啤酒,服务员就要把排骨端下去 问我不吃了吧?我俩人就点俩菜 放着也不碍事,为啥他就想到要帮我端下去了?是要关店的意思吗?

Milu Thai มิลู่ไทย (尖沙咀)📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓對上一次食Milu,原來已經係上年嘅事,真係時光飛逝!估唔到一年後,呢間出名正宗同份量大嘅泰菜,生意好到進軍埋人流好旺嘅尖沙咀,不論一家人、情侶、三五知己定訪港旅客,都可以坐得好舒服咁嘆返餐。平日晚上。我同朋友book咗檯食晚餐,尖沙咀呢間分店同樣有好多富有特色嘅graffiti art,色彩繽紛,好適合打卡。而且地方好大好闊落,仲有大量梳化凳卡位,坐得好舒服。闊別一年再食Milu,份量依然驚人,我哋兩個又再食到好似挑戰緊大胃王咁,真係非常推介胃口比較大或者鍾意聚會嘅人。 💰$228火山排骨 🌋🐖餐廳嘅人氣招牌菜,巨型火山排骨一定必點,但今次好特別嘅係推出咗新店限定甜酸口味!呢種新口味真係我哋呢啲唔食得好辣嘅人嘅福音!青色嗰款酸辣口味的確令人食得過癮,但我哋唔食得辣,要邊食邊飲凍飲解辣,唔可以好暢快咁大啖大啖咬!限定甜酸口味火山排骨,依舊選用上盛豬頸骨,以秘製湯料熬煮,肉質軟嫩無筋又入味,砌成巨塔之後,淋上秘製甜辣醬,色香味俱全仲令人大飽眼福添!秘制甜酸汁用咗菠蘿、泰國酸子同砂糖調製,食落甜中帶少少辣,好
Milu Thai มิลู่ไทย (尖沙咀)
📍尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓

💰$228
火山排骨 🌋🐖

限定甜酸口味火山排骨,依舊選用上盛豬頸骨,以秘製湯料熬煮,肉質軟嫩無筋又入味,砌成巨塔之後,淋上秘製甜辣醬,色香味俱全仲令人大飽眼福添!秘制甜酸汁用咗菠蘿、泰國酸子同砂糖調製,食落甜中帶少少辣,好味程度有5粒星!

💰$208
鮮檸檬肉碎明爐烏頭 🐟
明爐烏頭有兩款泰式口味,我哋揀咗唔辣嘅鮮檸檬肉碎口味,湯汁微酸好醒胃。烏頭大條肉厚,放係爐上用明火烤住,食耐啲都keep到溫度。魚肉肉質緊實,本身處理得好乾淨,再加上大量濃味配料,如薑、芹菜、辣椒等,每啖都只會食到煮到入晒味嘅正魚肉!我自己好鍾意啲肉碎,因為佢吸晒啲湯汁,湯底仲附有娃娃菜,材料非常豐富。

💰$98
乾炒雞肉河 🐓
同屋企人食泰國菜,我哋一定食濕炒河,但同朋友食,就實會叫乾炒,因為佢唔太鍾意加個芡去炒。配料方面,佢揀咗雞肉,啲料都比想像中多,件件雞肉都好大件,仲有各類雜菜一齊兜炒,碟頭仲咁大,真係幾抵食!我最欣賞佢嘅地方,就係佢一炒起就上碟,所以客人可以食到出晒煙、熱辣辣嘅炒河。更難得嘅係,即使放涼咗,佢都無瓊哂油,食落依然爽口唔油膩,係我全餐最滿意嘅一道!

💰$88
飛天芥蘭 🥬
佢哋有幾款蔬菜供食客選擇,我哋揀咗芥蘭,每款菜又可以揀唔同嘅調味,例如清炒、蒜蓉、馬拉盞同飛天等。朋友揀左飛天,睇埋英文先知完來係泰式咁解。蒜蓉、辣椒呢啲基本料頭就肯定有架啦,但佢仲多咗磨豉醬,確係比較少見。我自己偏好馬拉盞多啲,因為比較惹味;但如果想食清啲嘅,呢款飛天菜都不失為一個好選擇。

💰$36
珍多冰 🥥
本來其實真係無叫嘢飲嘅打算,但食食下又想飲啲凍嘢,所以我就揀咗我至愛—珍多冰。珍多又即係啲綠色粉條,係以糯米粉為原材料,再加以斑蘭葉染色製成,質感又爽又滑,配埋濃香嘅椰汁,實在係泰滋味!
  • 火山排骨
2024-02-29 103 浏览
成日睇旅遊節目見到介紹泰國火山排骨🌋原來香港都得食🤤去左尖沙咀新開既”Milu Thai”(銅鑼灣都有分店)~環境好大好靚,超鍾意座露天位😌💜火山排骨哇‼️親眼見真係好震撼好大舊🤣🤣🤣有膠手套俾大家粗豪地大大啖食~仲以為得骨原來都幾多肉,好淋又多骨膠原位好好食~汁可以另上方便試唔同口味~💜泰式明爐烏頭魚烏頭新鮮入味,大條得黎肉質唔老~💜青咖哩雞咖哩味有層次,少少辣夠惹味~推薦雞肉超滑~最緊要叫多份蒜蓉包/薄餅配咖哩一流💜生蝦刺身必讚體貼位-包住左d冰先鋪上生蝦,令生蝦唔會吸左雪味同唔怕溶雪~

💜火山排骨
💜泰式明爐烏頭魚
烏頭新鮮入味,大條得黎肉質唔老~
💜青咖哩雞
青咖哩雞
生蝦刺身
柚子梳打
2024-02-28 44 浏览
餐廳內有不同嘅壁畫❤️色彩繽紛食野打卡都好正😊🍽️第一次食火山排骨就係呢一間Milu Thai😍🫶🏻我哋叫咗酸辣味~酸酸辣辣勁惹味!個排骨就嚟大過我頭😆 !泰式大頭蝦🫶🏻我揀咗青胡椒辣椒膏炒大頭蝦唔知以為佢哋大頭蝦係龍蝦🦞🥳勁大隻啖啖肉💕正到暈我真係好鍾意飲呢度嘅大頭蝦冬陰功湯🔥同埋芒果糯米飯👍🏻第一次食過之後對呢間嘅兩個食品念念不忘🫰🏻最後叫咗個菠蘿海鮮炒飯😋💕同埋兩杯嘢飲荔枝梳打幾清新幾好飲👍🏻

餐廳內有不同嘅壁畫❤️色彩繽紛
食野打卡都好正😊🍽️
第一次食火山排骨就係呢一間Milu Thai😍🫶🏻
我哋叫咗酸辣味~酸酸辣辣勁惹味!
個排骨就嚟大過我頭😆 !

泰式大頭蝦🫶🏻我揀咗青胡椒辣椒膏炒大頭蝦

第一次食過之後對呢間嘅兩個食品念念不忘🫰🏻

最後叫咗個菠蘿海鮮炒飯😋💕同埋兩杯嘢飲
荔枝梳打幾清新幾好飲👍🏻
2024-02-28 53 浏览
🐬 火山排骨 🌋原來Milu Thai喺尖沙咀嘅分店裝修好似喺海底世界咁每幅牆都畫滿海洋嘅圖畫 座位好寬敞好舒適🌋必點✨火山排骨 之前食過綠色辣醬 辣得好刺激 好滋味今次試吓甜酸口味 咁大座排骨加上紅色嘅醬汁就好似emoji咁樣要爆喇 🌋🤣排骨肉肉質嫩滑軟腍 甜酸醬汁好惹味 🤩🦀青咖喱軟殼蟹 配蒜蓉包青咖哩汁味道香濃 好香椰香味 唔辣軟殼蟹炸得酥脆香口蔬菜有豆角、西蘭花、椰菜花等配有蒜蓉包 質感軟熟 點咖哩汁好好食✨泰式青咖哩燒羊架燒羊架有三件 燒得啱啱好 肉質嫩滑 肥瘦適中就咁食已經好好味 連埋泰式青咖喱醬味道清新幾特別🦀蟹肉煎蛋蛋餅好大份 充滿蛋香 每啖都有蟹肉蛋餅入面都有好多蟹肉 就咁食都好香口點少少拉差辣醬更加惹味🍍菠蘿海鮮炒飯海鮮有魷魚、大蝦、帶子粒等等炒飯炒得夠乾身粒粒分明 菠蘿味好香甜加埋脆口嘅腰果同埋肉鬆 口感更加豐富全部食物都好香口好好味 🤤當然要飲返杯泰式特飲清下油膩感泰式飲品選擇有好多揀咗珍多冰、椰汁冰同埋椰青 夠冰凍又解膩

🐬 火山排骨 🌋

排骨肉肉質嫩滑軟腍 甜酸醬汁好惹味 🤩

🦀青咖喱軟殼蟹 配蒜蓉包
青咖哩汁味道香濃 好香椰香味 唔辣
軟殼蟹炸得酥脆香口
蔬菜有豆角、西蘭花、椰菜花等
配有蒜蓉包 質感軟熟 點咖哩汁好好食

蛋餅好大份 充滿蛋香 每啖都有蟹肉
蛋餅入面都有好多蟹肉 就咁食都好香口
點少少拉差辣醬更加惹味

🍍菠蘿海鮮炒飯
海鮮有魷魚、大蝦、帶子粒等等
炒飯炒得夠乾身粒粒分明 菠蘿味好香甜
加埋脆口嘅腰果同埋肉鬆 口感更加豐富

全部食物都好香口好好味 🤤
當然要飲返杯泰式特飲清下油膩感
泰式飲品選擇有好多
揀咗珍多冰、椰汁冰同埋椰青 夠冰凍又解膩
2024-02-28 48 浏览
今日嚟到尖沙咀旺中帶靜亞士厘道嘅一間隱世樓上泰國菜。上到去成層都係餐廳嘅,用霓虹燈&塗鴉裝飾,幾有特色。座位闊落有卡位~一開始留意到呢間餐廳係因為佢嘅特色招牌菜火山排骨,之前去泰國冇機會食到所以專程過嚟試下。一上枱就已經好吸睛,用豬嘅脊骨排成一個好似火山嘅形狀。醬汁可以分開上,同埋係真。辣,係有after taste 既辣所以分開上就大家都會啱食。食火山排骨最好嘅方法就梗係徒手食啦。餐廳好貼心會畀埋手套同埋濕紙巾,成件事係幾有風味嘅!菠蘿海鮮炒飯我哋每次食泰菜都必叫嘅菠蘿海鮮炒飯。原個菠蘿上,海鮮炒飯粒粒分明,上面有肉鬆同炒香嘅腰果,飯嘅份量都唔少,成個小山丘。甜酸魚魚本身係炸到皮脆肉嫩,多肉少骨,啱噹我呢d懶人,配埋個甜酸汁好開胃芒果炒牛柳芒果份量好多好大塊同好甜!牛柳唔會乾,夠juicy,份量都幾多,再加埋青黃椒配菜。佢用乾辣椒一齊炒,唔會好辣,不過幫手吊一吊味,幾惹味。椰汁雞湯椰汁雞湯好香椰汁味道同埋估唔到咁多料,大大塊雞+菇+香料,微辣。叫細煲都有成8碗。清炒通菜通菜好嫩,無渣,唔會好咸,味道剛好,值得讚。飲品叫左珍多冰+柚子茶~正常發揮,唔駛叫少甜,本身都唔會太甜。餐廳好好生

座位闊落有卡位~

菠蘿海鮮炒飯

甜酸魚

芒果炒牛柳

椰汁雞湯

清炒通菜
通菜好嫩,無渣,唔會好咸,味道剛好,值得讚。

餐廳好好生意,座無虛席,要去記得訂位。
2024-02-26 62 浏览
🇹🇭Milu Thai มิลู่ไทย(尖沙咀)📍今次嚟到喺OpenRice最多收藏嘅餐廳🥇,之前喺ig到見到嗰火山排骨,覺得好震撼😮,今次終於可以親眼見識👀。🍴咖哩三重奏 + 麵包粒 $218呢個好驚喜,因為冇點見啲人講,佢有齊青、紅、黃三款咖哩🍛。而每一款咖喱嘅配料都好豐富:青咖喱🟩係配炸軟腳蟹🦀;黃咖喱🟨係配扇貝同埋炸魚🐟;紅咖喱🟥就係青口、大蝦🦐,魷魚🦑;再配埋焗脆咗嘅麵包粒🥖,用嚟點唔同嘅咖喱,簡直係絕配🫱🏻‍🫲🏼;佢下邊仲會有固體酒精喺度燒,好似打邊爐咁🥘。🍴火焰燒雞 $208而呢個真係好打卡able,會即場倒啲酒喺隻雞表面🥃,然後再點火燒🔥,之後再切完拎出嚟俾你。啲雞皮超脆,而啲肉亦都好嫩滑🐥。🍴火山排骨 — 酸辣口味 $228呢個上到嚟真係好震撼🫨,真係好高同好壯觀。佢望落有好多芫荽🌿,但其實食落唔會好大浸味,啱晒我依啲唔鍾意食芫荽嘅人🙈。味道係酸酸地辣辣地咁,幾開胃下,而且啲肉都唔會好老。🍴生菜肉碎包 $108呢一個係食泰國嘢必點嘅開胃菜嚟,份量都唔少。🍴珍多冰 $36飲落唔會太甜,都幾香奶味🥛。🍴龍眼冰 $36呢一個偏甜🍯,但入邊有超多龍眼肉。🍴椰青 $5
🇹🇭Milu Thai มิลู่ไทย(尖沙咀)📍

🍴咖哩三重奏 + 麵包粒 $218

🍴火焰燒雞 $208

🍴火山排骨 — 酸辣口味 $228

🍴生菜肉碎包 $108
呢一個係食泰國嘢必點嘅開胃菜嚟,份量都唔少。

🍴珍多冰 $36
飲落唔會太甜,都幾香奶味🥛。

🍴龍眼冰 $36
呢一個偏甜🍯,但入邊有超多龍眼肉。

🍴椰青 $52
個椰青幾大個同都幾清甜🥥。

📍Milu Thai มิลู่ไทย (尖沙咀) @miluthai
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓