2023-01-12 61 浏览
同姊妹飯聚飯飯,想搵間又好食好好靚的餐廳,一邊享受美食一邊打卡,知道尖沙咀的商廈開左間新Cafe,叫《MiLuna Cafe & Ale House》,就book位去食晚餐。佢座位唔算多,建議大家黎之前真係book先。👀一入到去就見到佢地的打卡熱點,"巨型發光月亮🌙"呢個位真係好掂👍🏻,佢自帶打燈功能,照出嚟的相超靚❤️📸比目魚柳堡雲酥配忌廉椰菜花飯用香濃清爽的有口感的忌廉椰菜花粒代替飯,好味之餘又健康!大大塊炸魚柳🐟非常鬆脆可口,魚肉肉質鮮嫩多汁,兩者混合一齊食,口感無得頂👍,仲有啲新鮮沙律菜係底超正!伏特加火焰帶子原隻帶子殻裏面裝著柔軟爽口的帶子和湯汁上碟✨,帶子燒到焦香,浸係混有伏特加酒的湯汁入面,酒精比火焰蒸發左,冇咁重酒精味,好香好滋味!原條照燒鰻魚明太子忌廉扁意粉🍝呢個和洋料理,原條照燒鰻魚幾乎覆蓋左個扁意粉,微辣帶咸的明太子和忌廉混合增添左濃幼的奶香味,同彈牙的扁意粉一齊食,真係又creamy惹味😋照燒鰻魚柔軟,配照燒汁完全係絕配!Dark Chocolate 🍫 香濃幼滑的熱朱古力,濃濃的可可味混合🐮牛奶,香甜又濃滑,為整餐劃上完美的句點。

比目魚柳堡雲酥配忌廉椰菜花飯

伏特加火焰帶子

原條照燒鰻魚明太子忌廉扁意粉🍝

2023-01-11 63 浏览
又到食飯時間,公司附近新開左間Cafe,叫做《MiLuna Cafe & Ale House》。見人話間Cafe成間都係打卡位,超靚!食物又高質素。於是同同事去拜訪下,試吓佢哋的平日lunch。我哋叫左個魚的椰菜飯🐟,一個甘荀湯🥕和杯咖啡☕️。🐟比目魚柳堡雲酥配忌廉椰菜花飯,大大塊炸魚柳非常鬆脆可口,魚肉肉質鮮嫩多汁,口感無得頂👍,配上香濃清爽的有口感的忌廉椰菜花飯,好味又健康!仲有啲新鮮沙律菜係底超正呀!🥕甘筍忌廉湯,清爽的甘筍汁配上濃滑的忌廉,形成一個平衡,飲落去有好清新的甘筍味,口感香濃幼滑,超正👍Pour Over🥃☕️非常香濃的手工黑咖啡,甘口的咖啡飲落濃郁,非常提神。Dirty🥃🥛☕️非常香濃的咖啡,呢位加左大量牛奶🥛所以非常濃滑,好香又易入口。
行完街同男朋友去尖沙咀的《MiLuna Cafe & Ale House》食晚餐。餐廳座位與座位間很闊落,空間感強, 大大張沙發寬敞,坐得好舒服,店內裝修設計優雅復古,多款特色掛燈,氛圍感十足。好味級數:🌟👍🏻❤️炸金文拔芝士配蘋果提子忌廉椰菜花飯🌟🌟🌟🌟法式脆皮乳豬配蜜糖芥末汁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻火焰蒜片一口和牛粒❤️❤️❤️❤️❤️炸金文拔芝士配蘋果提子忌廉椰菜花飯原粒金文拔芝士🧀炸到金黃色,香脆惹味,蘋果🍎和提子🍇用糖煮到煮糖色,香甜美味,配上清新濃郁的忌廉椰菜花飯。一碟有好多唔同口味,非常多樣好味。法式脆皮乳豬配蜜糖芥末汁🐖乳豬份量都幾多,乳豬燒到金黃,外皮香脆,肉質柔軟,乳豬充滿肉汁但唔會太油,亦唔會太乾,非常好味。沾上甜甜的蜜糖芥末汁,味道更豐富!🐂火焰蒜片一口和牛粒呢份蒜片一口和牛粒非常美味,一上枱,男友就係咁食無停過,差唔多比佢食晒😂😂柔軟多汁的一口和牛粒牛味濃郁,配上炸蒜片,又香又惹味!

好味級數:🌟👍🏻❤️
炸金文拔芝士配蘋果提子忌廉椰菜花飯
法式脆皮乳豬配蜜糖芥末汁
🐂火焰蒜片一口和牛粒
2023-01-10 49 浏览
同同事去尖沙咀達成商業大廈的《MiLuna Cafe & Ale House》食lunch。呢間餐廳今年5月先開的,裝修以復古風為主超靚,有多款特色掛燈,氛圍感十足,座位亦好舒服。💜炸金文拔芝士配蘋果提子忌廉椰菜花飯道菜擺盆超靚,原粒金文拔芝士🧀炸到金黃色,香脆惹味,蘋果🍎和提子🍇用糖煮到煮糖色,香甜美味,配上清新濃郁的忌廉椰菜花飯。一碟有好多唔同口味,非常多樣好味。💜軟殼蟹明太子蟹肉蟹籽🦀牛角包窩夫🥐🧇配洋蔥圈🧅呢道牛角包窩夫非常豐富,有炸軟殼蟹,超多明太子醬,超多蟹肉和蟹籽,和香脆爽口鮮甜的炸洋蔥圈,香脆的牛角包窩夫配埋蛋黃醬,一啖食落口,真係幸福滿溢🥰🥰Pour Over🥃呢杯手沖咖啡☕️有非常香濃的咖啡味,甘口的咖啡飲落非常提神。
💜炸金文拔芝士配蘋果提子忌廉椰菜花飯
💜軟殼蟹明太子蟹肉蟹籽🦀牛角包窩夫🥐🧇配洋蔥圈🧅
Pour Over🥃
同姊妹去尖沙咀達成商業大廈的《MiLuna Cafe & Ale House》聚會食晚餐。店內裝修設計優雅復古,多款特色掛燈,氛圍感十足,大大張沙發坐得舒服,店內的巨型發光月亮🌙更係著名打卡位,有美食又有打卡點,無得輸。美國封門牛柳配忌廉椰菜花飯$188封門牛柳煎至7成熟左右,外面焦到焦香,裏面肉質鮮嫩多汁,配上醬汁味道更滋味,非常非常好食😋!椰菜花飯用忌廉撈勻,清爽又濃郁,好有口感!煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律🥗$108 咸香的煙三文魚切碎加上濃滑又有口感的牛油果藜麥沙律上面,好滋味。幼滑的牛油果🥑和口感十足的藜麥沙律混合,creamy黎又好有咬口,帶有咸香味的煙三文魚他他和沙律非常夾,味道剛剛好。Mango Green Tea Soda香甜的芒果配淸新的綠茶和梳打水,下層係溫暖的鮮黃色,上層係透明的透打水,顏色非常漂亮,好似寶石咁,上面仲放左塊薄荷葉,好靚又好好味。Passion Fruit with Cream夕陽西下的熱情果汁🍹上面佈滿左幼滑雪白的忌廉和色彩繽紛的彩虹🌈糖針,熱情果汁酸甜濃郁配上濃滑的忌廉非常好味!
美國封門牛柳配忌廉椰菜花飯$188
煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律🥗$108
Mango Green Tea Soda

Passion Fruit with Cream
收左工,同男朋友去尖沙咀的《MiLuna Cafe & Ale House》食晚餐。《MiLuna Cafe & Ale House》今年5月先開的,裝修以復古風為主超靚,打卡一流。Cafe空間寬敞,但座位不多,所以坐得好舒服。不過我建議大家黎之前book左位先👍我哋要左三道菜,法式脆皮乳豬🐖配蜜糖芥末汁,伏特加火焰帶子🐚 和 美國封門牛柳🥩配忌廉椰菜花飯。法式脆皮乳豬配蜜糖芥末汁$348呢份乳豬份量都幾多,乳豬燒到金黃,外皮香脆,肉質柔軟,乳豬充滿肉汁但唔會太油,亦唔會太乾,非常好味。沾上甜甜的蜜糖芥末汁,味道更豐富!伏特加火焰帶子$118呢碟太子上枱果陣仲有🔥火焰架😎,非常吸睛。柔軟爽口的太子燒到焦香,浸係混有伏特加酒的湯汁入面,口味非常獨特!美國封門牛柳配忌廉椰菜花飯$188呢道菜成幅藝術🎨畫咁,超有美感。封門牛柳煎至7成熟左右,非常非常好味😋!椰菜花飯配上忌廉,清爽又濃郁,好有口感!

法式脆皮乳豬配蜜糖芥末汁$348
伏特加火焰帶子$118
美國封門牛柳配忌廉椰菜花飯$188
2023-01-06 58 浏览
知道尖沙咀開左間特式餐廳,有精緻的美食,又有一流的打卡位,於是就約埋三五知己去尖沙咀達成商業大廈的《MiLuna Cafe & Ale House》食晚飯。店內裝修優雅復古,大大張沙發坐得舒服, 有個非常觸目的巨型發光月亮裝飾可以比人坐上去影相的😍法式脆皮乳豬🐖配蜜糖芥末汁,乳豬份量都幾多,我地4個女仔都夠食呀!大大件乳豬燒到焦黃,外皮香脆,肉質柔軟,乳豬的油脂含量適中,唔會過油,亦唔會太乾,非常好味。沾上甜甜的蜜糖芥末汁,味道更豐富!伏特加火焰帶子,👍道菜非常靚❤️,原隻帶子殻裏面裝著柔軟爽口的帶子和湯汁上碟✨,帶子燒到焦香,浸係混有伏特加酒的湯汁入面,口味非常獨特!煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律🥗及西班牙火腿肉拼盤🍖🥓咸香的煙三文魚切碎加上濃滑又有口感的牛油果藜麥沙律,好滋味。火腿拼盤有4款火腿,加上多汁爽脆鮮甜的蜜瓜,頭盤已經好享受😎比目魚柳堡雲酥🐟配忌廉椰菜花飯,大大塊炸魚柳非常鬆脆可口,魚肉肉質鮮嫩多汁,口感無得頂👍,配上香濃清爽的有口感的忌廉椰菜花飯,好味又健康!仲有啲新鮮沙律菜係底超正呀!
2023-01-05 46 浏览
朋友今個月生日,同佢去尖沙咀的《MiLuna Cafe & Ale House》食晚飯慶祝。呢間餐廳除了食物好靚之外,環境都係超一流,裝修設計優雅復古,多款特色掛燈,氛圍感十足,最亮眼的就是巨型發光月亮裝飾,可以坐上去影相,呢個生日回憶一流。美味度數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️法式脆皮乳豬配蜜糖芥末汁$348大大件乳豬燒到金黃,外皮香脆,肉質柔軟,乳豬充滿肉汁但唔會太油,亦唔會太乾,非常好味。沾上甜甜的蜜糖芥末汁,味道更豐富!美味度數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️火焰蒜片一口和牛粒$108美味度數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️西班牙香蒜辣肉腸虎蝦扁意粉超香蒜🧄味配料超多的扁意粉🍝,微辣的辣肉腸粒,爽口彈牙的虎蝦🦐,炸到金黃的蒜片,配彈牙的扁意粉真係又香又惹味。美味度數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️青檸柚子雞翼$78青檸🍋柚子雞翼🐔非常入味,雞翼炸到香脆再沾上青檸柚子醬,非常開胃。雞翼外層香脆,酸酸甜甜,內裏肉質鮮美多汁,係個非常好的配搭。美味度數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️甘筍忌廉湯甘筍🥕忌廉湯呈現超鮮豔的橙色,清爽的甘筍汁配上濃滑的忌廉,形成一個平衡,飲落去有好清新的甘筍味,口感香濃幼滑,超正👍
法式脆皮乳豬配蜜糖芥末汁$348

火焰蒜片一口和牛粒$108
西班牙香蒜辣肉腸虎蝦扁意粉

青檸柚子雞翼$78

甘筍忌廉湯
2023-01-04 44 浏览
見到朋友話好想嚟呢一間打卡餐廳,望一望佢哋個IG page的確好吸引🥰,終於夾到時間一齊嚟呢到Chill下❤️好鍾意呢間餐廳,佢哋嘅主食會配埋椰菜花飯,出面好少餐廳會有呢一個選擇,椰菜花飯,健康得來又飽肚食完都冇咁邪惡。我叫左呢個美國封門牛柳配忌廉椰菜花飯🐮,封門牛柳嘅份量都幾多下,加上賣相好吸引,粉紅色嘅牛肉入口超級軟腍,一食濃郁嘅牛肉味道就湧出來,太正啦❤️朋友叫左比目魚柳堡雲酥配忌廉椰菜花飯🐟比目魚魚柳都好大條,食完真係好飽,入口香脆,內裏又鮮嫩,好耐冇食過咁出色嘅魚柳啦😚佢哋呢度湯嘅味道都好好,今次試咗呢個甘筍忌廉湯,入口超香滑,加上甘筍味道好清香,飲完胃口大開🥰

前幾日同朋友嚟咗尖沙咀呢間打卡餐廳🌙,晚餐時間去到燈光暗暗地,好有FEEL呀😳 煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律🌟推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一開始當然食個沙律先,煙三文魚好肥美,再配埋超級新鮮嘅沙律菜,同牛油果藜麥,真係fresh!口感仲相當豐富😋及西班牙火腿肉拼盤🌟推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻拼盤有齊幾款唔同嘅西班牙火腿肉,其口感味道各有不同,簡直係品嚐到不一樣嘅美味🤩美國封門牛柳配忌廉椰菜花飯🌟推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻美國封門牛柳肉質軟腍,牛肉味更香濃,加上賣相粉粉嫩嫩,真係流晒口水!同埋忌廉椰菜花飯口感都好好,超有飽足感!飲品方面:叫左Passion Fruit with Cream同Mango Green Tea Soda❤️兩杯賣相都好靚,味道都唔錯。

煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律
及西班牙火腿肉拼盤
美國封門牛柳配忌廉椰菜花飯
2022-12-30 45 浏览
同朋友去尖沙咀行完街街,就嚟咗呢間我哋期待已久嘅Cafe到食Lunch 😋餐廳環境真係好靚,影相都影左勁多張🥰影完相之後準備開餐,食物同樣可以用嚟打卡,賣相超精緻,味道又唔錯😋🌟火焰蒜片一口和牛粒:呢個一口和牛粒,真係值得大家一試!火焰燒到熟度岩岩好,肉質嫩又多汁,真係超高級數嘅和牛必食推介🤩🌟軟殼蟹明太子蟹肉蟹子牛角包窩夫配洋蔥圈:以前已經食過呢度嘅甜品窩夫,估唔到鹹嘅牛角包窩夫同樣吸引,大大隻香脆軟殼蟹喺面,加埋明太子同蟹肉蟹子,呢個配搭本身已經好吸引,加上香脆牛油味香濃嘅牛角包窩夫,好飽好滿足❤️🌟甘筍忌廉湯:甘筍香甜美味加上香滑忌廉,口感好幼滑,味道清甜,好岩餐前飲😚無論食物定環境都係⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五星評分😍😍😍!

🌟軟殼蟹明太子蟹肉蟹子牛角包窩夫配洋蔥圈:

無論食物定環境都係⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️五星評分😍😍😍!
2022-12-29 29 浏览
今次同大家分享嘅係尖沙咀呢間大型月亮為打卡餐廳🖤之前已經見好多人推介,估唔到食物同環境同樣令我有驚喜😍必食❤️法式脆皮乳豬配蜜糖芥末汁乳豬外皮脆卜卜🫣好正!加上特製蜜糖芥末汁,甜甜地嘅醬汁令人食過唔停🤤好味呀!必食❤️火焰蒜片一口和牛粒呢個賣相真係好特別,擺盤超級精緻,打卡一流呀!加上和牛粒,細細舊一啖一粒,牛肉香味,超濃郁,真係令人好享受😋必食❤️炸金文拔芝士配蘋果提子忌廉椰菜花飯第一次食炸金文拔芝士,好後悔咁遲先試到呢啲咁好食嘅嘢!炸芝士炸到好香脆,加上濃郁嘅芝士味道,我呢個芝士達人真係食到停唔到口。加上佢係配搭左椰菜花飯,味道清新,令到食晒全部都唔會覺得芝士太濃而有飽飽濟濟嘅感覺🤤
必食❤️法式脆皮乳豬配蜜糖芥末汁
必食❤️火焰蒜片一口和牛粒
必食❤️炸金文拔芝士配蘋果提子忌廉椰菜花飯
2022-12-29 20 浏览
放假終於嚟到呢間人氣爆燈嘅月亮位打卡餐廳食Lunch 🌙,估唔到呢度嘅食物都幾多樣化,睇完個Menu款款都好吸引呀🤤幾經辛苦頭都大埋之下,終於揀咗呢三樣嘢食🥰❣️軟殼蟹明太子蟹肉蟹子牛角包窩夫配洋蔥圈牛角包窩夫十分之鬆脆,加上上面有個軟殼蟹,外脆內軟十分之正。仲有滿滿嘅明太子蟹肉蟹子,識落真係好滿足🤤多重層次嘅口感同味道👍🏻❣️青檸柚子雞翼雞翼幾時都要食,青檸柚子呢個配搭好清新💚雞翼好入味,好食到我食到一啲肉都冇得剩😆❣️美國封門牛柳配忌廉椰菜花飯呢個美國封門牛柳實在係頂級❤️ 牛柳入口超嫩滑,而且牛味勁濃郁呀🐮,仲要係配左椰菜花飯,食完都唔會覺得邪惡呀😆
幾經辛苦頭都大埋之下,終於揀咗呢三樣嘢食🥰
❣️軟殼蟹明太子蟹肉蟹子牛角包窩夫配洋蔥圈
❣️青檸柚子雞翼
雞翼幾時都要食,青檸柚子呢個配搭好清新💚
雞翼好入味,好食到我食到一啲肉都冇得剩😆
❣️美國封門牛柳配忌廉椰菜花飯
2022-12-28 28 浏览
今日就黎到尖沙咀呢間Miluna食飯,晚餐黎講幾高質,環境又靚,好舒服呀!🍝香煎北海道帶子蟹肉蟹籽明太子忌廉扁意粉滿滿既蟹肉一梳梳咁,好咸香,帶子大大粒燒到好香,加埋蟹籽一齊食好香好好食!🤤忌廉又掛到落意粉,好滑好濃味,真係好正!🔥伏特加火焰帶子呢個係相機食先既菜式,帶子好大粒好新鮮,一咬落去好軟腍,帶子燒到表面焦香,加上伏特加燒過,好濃味好惹味,帶子唔會過熟,岩岩好🤩超級正!🫕甘筍忌廉湯甘筍好新鮮,打爛晒既甘筍溶入忌廉湯,濃味滑身,每啖都飲到甘筍味,好正呀,飲完好暖胃爽爽的🥰🍹Mango Green Tea Soda/Passion Fruit with Cream兩杯都係打卡飲品,芒果綠茶梳打唔會太甜,綠茶味濃郁,芒果混合埋都好清新,好好飲。另外熱情果果杯相對甜啲,好多cream,撈埋一齊飲好邪惡但真係好好飲!😚
🍝香煎北海道帶子蟹肉蟹籽明太子忌廉扁意粉

🔥伏特加火焰帶子
🫕甘筍忌廉湯
2022-12-25 63 浏览
本以為樓上的咖啡室都是偏狹小地方誰知旁邊房間内竟寬敞得自成一角 恍如無人包廂一樣坐在角落的梳化跟朋友下班後輕食一番這裏也不失為一個好去處首端上枱的三文魚他他屬於開胃小清新前菜魚肉的煙燻味不太重 感覺調味也可以再豐富一點 來到主菜的明太子意粉意外地對味蟹肉蟹子和微辣明太子通通都是很喜愛的配料加上那個煎得外脆內軟的帶子粒堆成小山的明太子混入誘人忌廉醬汁中這道意粉馬上成了當晚的最愛惹味辣肉腸薄餅不太辣但稍稍偏鹹 友人點下的玫瑰梳打和檸檬薄荷完全發揮作用吃一口薄餅 啜一口甜甜的梳打飲料 最解膩舒暢的良品𓏭𖤥 MiLuna Cafe & Ale House 尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈3樓༶ 煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律₁₀₈༶ 帶子蟹肉明太子意粉 ₁₆₈༶ 辣肉腸芝士薄餅 ₁₃₈༶ Lychee Rose Soda ₅₂༶ Lemon Lime Bitter ₄₈𓏭
本以為樓上的咖啡室都是偏狹小地方
誰知旁邊房間内竟寬敞得自成一角 恍如無人包廂一樣