2014-11-03 26 浏览
豐富多變、廣受歡迎的咖哩,是不少人心目中拌飯的好選擇。今次參與飲食雜誌舉辦的試食活動,一嘗Misocool自家製咖哩吉列豬扒飯,未知味道如何﹖位於鰂魚涌的Misocool鄰近港島東中心及太古坊,人流甚旺,不少上班族均在附近一帶的街道覓食。餐廳食物方面選擇甚多,除了有定食、拉麵、手打烏冬之外,還有日式茶碗蒸,脆炸紫薯餅等小食。令人注目的還有秋天特選餐牌中的「大阪豚肉窩配拉麵」及「溫泉蛋牛肉石窩飯」,實在是天冷外出用膳的最佳選擇。不得不提的是包日式炭燒咖啡、免加一及服務費的茶餐,相當抵食。下單十分鐘,濃郁金黃的咖哩吉列豬扒飯便送到面前。無論是吉列豬扒、咖哩汁和白飯都是熱騰騰的,馬上品嚐日式咖哩汁料送飯的滋味如何。醇厚而略帶辛辣的咖哩汁拌入新鮮飽滿的白飯,刺激的味道令人暖意大增,有多吃幾口飯的衝動。炸得金黃香脆的吉列豬扒用上等靚白豚肉製作而成,拌著白飯吃有雙重口感,滋味一流。粉嫩入味的薯仔吸滿咖哩汁,非常吸引,是搭配咖哩的最佳選擇。飲品方面,如配搭口感酸甜、細膩綿密的楊枝甘露yogurt特飲,可中和了咖哩的微辣,對於不敢吃辣的人是個好選擇。總括而言,Misocool氣氛寬敞舒適,吉列豬扒飯甘

咖哩吉列豬扒飯

總括而言,Misocool氣氛寬敞舒適,吉列豬扒飯甘香豐富,食味頗佳。餐牌中還有健康清新的乳酪特飲及季節限定的精彩美食,等著我們一一品嚐﹗

2014-10-27
試食活動
通常每星期都會來一兩次食早餐,喜歡它早上悠閒的感覺,咖啡的超水準。今天進來,餐牌改了,價錢也改變了。因為食材加價,可以理解,但為什麼要同時降低食物質素呢?平時的脆奶油豬新鮮烘焗,再加上牛油煉奶,異常吸引,可惜突然消失了。厚多士全變了薄多士。招牌即磨咖啡消失無踪,變了普通咖啡(如圖示)。。。連之前拼魚柳的蛋黃醬也欠奉(如圖示)。。。。我在猜想是否連老闆也換了?很失望!!!

2014-04-18
$30 (早餐)
2014-01-05 885 浏览
  踏入2014年第一天, 一定要吃個豐富的早餐, 為新一年作一個好開始, 要吃得到、吃得好,吃得健康和吃得暢快。環境餐廳設計以白色為主, 簡約而光猛, 牆上有數個店logo。枱椅是木製, 座位之間的空間足夠, 坐得尚算舒適。服務當日大約10:30am入座, 客人已佔七八成, 樓面服務員約有4-5位, 大家都忙過不停, 無時間執枱, 又無時間送水。當客人有所要求時, 見到他們的面色一變, 皺皺眉。還有一位服務員回應客人:「有時間就來幫你!」態度真的馬馬地。食物早晨套餐有10款, 看menu款款都很吸引, 選擇性困難又發作, 考慮了一會才有所決定。芝士、菠菜、温泉蛋、火腿扒配多士+熱檸茶 ($28) 一個營養均衡又豐富的早餐, 賣相色彩繽紛, 很吸引, 但味道則一般, 而且全部都熱度不足。● 芝士只是半片, 味道普通。● 各沙律菜新鮮清爽, 味道不錯!● 温泉蛋外表吸引, 一切開蛋黃汁便徐徐流出來, 但若再稍稍煮多一點時間便更適合, 現在較為生。● 火腿扒只有三分一小片, 味道頗鹹, 面層有一層 "令蠟蠟"的油。● 多士雖烘得金黃, 但凍而乾硬, 欠佳!飲品熱檸茶細細杯, 但亦有三片檸檬

餐廳設計以白色為主, 簡約而光猛, 牆上有數個店logo。
枱椅是木製, 座位之間的空間足夠, 坐得尚算舒適。
態度真的馬馬地。

食物
芝士、菠菜、温泉蛋、火腿扒配多士+熱檸茶 ($28)
B餐
● 芝士只是半片, 味道普通。
● 各沙律菜新鮮清爽, 味道不錯!

● 多士雖烘得金黃, 但凍而乾硬, 欠佳!

飲品
熱檸茶細細杯, 但亦有三片檸檬, 暖暖的, ok!
熱檸茶

總括而言, 環境ok, 服務馬馬, 食物一般, 吃時還發現有蛋殼, 真的要小心!
题外话/补充资料: 早晨免收加一服務
2014-01-01
$28 (早餐)
2013-09-12 697 浏览
是日, 一個人到太古坊開完會12點幾, 又係醫肚的時候, 看到, 附近食店不多, 見到呢間MISOCOOL 幾型仔, 於是一試!時間尚早, 店內不是太多人, 被安排坐在近窗的一張圓枱, 感覺很好! 看到店內裝修很有STYLE, 圖畫都很型格......其實唔知MISOCOOL 主打食乜, 看到MENU 應該是日式拉麵, 壽司及和食!最後點了海鮮冷麵和升級飲品想推介是先看賣相, 很不差, 內容豐富, 份量剛好, 麵是凍凍的, 及SAUCE 很清新, 令人覺得很開胃!升級飲味, 係黑牛, OK, 無乜特別!看到有間分店在公司附近, 相約同事一起去食, 可以試其他食品!!

最後點了海鮮冷麵和升級飲品

想推介是
升級飲味, 係黑牛, OK, 無乜特別!

2013-08-20
2013-05-23 534 浏览
好耐無食,又想試黑咖哩好耐,於是打電話去叫定再自己去拎。叫左黑咖哩吉列炸蝦飯+紙包飲品$38之前同個fd佢食過見到真系黑色既而且佢話真系辣但吾知點解當我拎番屋企打開,同普通日本咖哩無分別,而且吾系好辣添,我喺電話有強調要黑咖哩架啵咁系咪欺騙顧客呢?不過d炸蝦有d好特別既汁酸酸甜甜都幾好味又炸得岩岩好p.s.個員工好無禮貌,聽吾到佢講幾錢問多次佢再答個d語氣好差,咩態度牙呢d?
好耐無食,又想試黑咖哩好耐,於是打電話去叫定再自己去拎。
叫左黑咖哩吉列炸蝦飯+紙包飲品$38
之前同個fd佢食過見到真系黑色既而且佢話真系辣
不過d炸蝦有d好特別既汁酸酸甜甜都幾好味又炸得岩岩好
2013-05-22
10 分钟 (外卖自取)
  • 只系吉列炸蝦
2013-04-29 392 浏览
星期日去咗朋友屋企拎相,之後去咗附近一間叫Misocool 開餐。兩個人叫咗嬤嬤餃子,北海道香辣帶子海蝦意粉同麻醬海鮮冷麵。嬤嬤餃子 - 無咩特別,可能煎得唔夠脆,我個人覺得八方雲集好食好多。北海道香辣帶子海蝦意粉 - 完全無味道,意粉連油都冇滴,即烚即上碟, very bad!麻醬海鮮冷麵 - 不過不失,3個最好係佢

麻醬海鮮冷麵 - 不過不失,3個最好係佢
2013-04-28
團購瘋系列 – 又追溯補記回除夕夜的晚餐,兒子約了女友倒數,由於當晚天氣嚴寒,我這個識趣的媽媽只簡單的補上這句:「要多穿點衣服啊!你倆是否和我吃完晚飯才逛街呀?」意想不到的答案竟然是:「好吖,地點由你決定吧!」吓!又唔早響?除夕夜又沒一早訂檯,加上凍冰冰又不想走太遠,可以到那裡吃晚飯啊?醒起早兩天才購入的 misocool 餐券,無須預約,連除夕夜也可使用,徵詢過兩位年輕人的意見後,決定以甚麼《人氣創意拉麵、日式意粉》當除夕晚餐。先端上來的是早前已試過的招牌叉燒拉麵 ($58),以一貫的日式叉燒、粟米粒、芽菜、竹筍和溏心蛋配上用豬骨熬成的湯底。其實一直覺得吃拉麵,材料愈簡單愈好,這樣才能突顯濃厚豬骨湯的真味。先呷一口湯,熱度帶點溫吞,啖落輕身得來豬骨味亦不太濃厚,這是嚴寒冬夜之過嗎? 再吃一口麵條,雖爽韌度未至於十分出色,但入口軟熟不糊,已算交足功課,況且這晚的叉燒,明顯地屬厚身版,加上肉質滑腴豐厚,軟腍不膩,絕對適合一衆食肉獸。原來除了以往的拉麵、小吃外,misocool 還新加入了意粉,好像這晚的北海道香辣帶子海蝦意粉 ($62),就是以原粒北海道帶子、海蝦加入洋蔥、青紅椒和香
原來除了以往的拉麵、小吃外,misocool 還新加入了意粉,好像這晚的北海道香辣帶子海蝦意粉 ($62),就是以原粒北海道帶子、海蝦加入洋蔥、青紅椒和香蒜炒成的,而且端上檯時已隱隱感覺到那股香辣惹味。先試意粉,軟硬度剛好,不油不膩,辛辣得來又帶著濃濃的蒜香,加上帶子爽口清甜、海蝦鮮香,比起招牌作拉麵做得還要出色,是大家一致認為整晚的亮點。
溫泉蛋磯燒鮑魚野菜拉麵 ($98),相信只要一看這道拉麵的名字,就一定猜到這碗麵的重點是在《磯燒鮑魚》身上。講真,其實碗麵無論湯底、麵質以至熱度等,都同招牌叉燒拉麵分別不大,只是配菜上略為豐富。至於那隻以醬油炆煮的磯燒鮑魚,望落 size 不大,據說是澳洲品種,入口爽身兼帶鮮味,不過未知是否與放於湯麵上有關,所以盡管鮑魚質感帶柔韌,但就稍嫌有點淡口;幸而溫泉蛋咬落蛋味香甜,味道恰如其份,不過鮑魚是否真的值這個價錢,那就見人見智。
隨鮑魚拉麵另附的嫲嫲餃子,一客 2 隻,當侍者端上來時,已心知不妙,怎麼看上去像沒煎過似的?果然不出所料,餃皮軟趴趴的,入口一點兒也不香脆,令人失望。另外,每一客拉麵或意粉都會跟特色五穀 latte 一杯,其實以 latte 來說,水準差強人意,入口帶苦澀味、奶香欠奉,加入五穀後更有點畫蛇添足,噢!不是我杯茶。
另加點的金菇牛肉卷 ($30),以薄切牛肉包捲著一大撮金菇,金菇爽口不韌,食味不俗,不過牛肉就略嫌有點粗嚡,反而另一客 miso 特式雞翼 ($24),無論在賣相和味道上,都比牛肉卷更勝一籌。先講造型,每隻雞翼 (其實正確點說,應該是每隻雞搥) 都放置於一個高身金屬架上,有形有款,功架十足,加上炸至色澤金黃,入口外脆內嫩,惹味又不油膩,愛吃香口小食的,實在不容錯過。
以兩碗拉麵來說,整體味道只屬不過不失,反而那碟意粉,食落不會又腍又糊,質感煙韌有咬口,配上香辣口味,簡直是意外驚喜。

2012-12-31
團購
2012-11-21 222 浏览
實在忍無可忍,不吐不快!1. 早餐突然轉Menu, 變相加價。由最低消費$18變為$262. 取消只有多士的早餐3. 厚多士不新鮮,到客人時已是凍的4. 一個簡單早餐,等候時間需要20分鐘,到來的多士還是凍的,不能接受。別處吃完走埋都仲得5. 話八點開門,幾次都未開6. 要一杯清水都要重覆追單
實在忍無可忍,不吐不快!
2. 取消只有多士的早餐
3. 厚多士不新鮮,到客人時已是凍的
5. 話八點開門,幾次都未開
6. 要一杯清水都要重覆追單
$26 (早餐)
2012-09-29 183 浏览
團購瘋系列 – 雖然 misocool 早前加入了西式早餐行列,不過這裡始終是家日式餐廳,以供應拉麵和便當為主,而且一直覺得店裡的麵食,水準還算不差,所以早前從網站得知餐廳首推團購優惠,以 $69 便可購入日式定食套餐一客,也二話不說,買了 2 張 coupons,決定拉老公來吃晚餐。先看看套餐內容,可選叉燒拉麵或日式咖喱吉列豬扒飯,另配上特色嫲嫲餃子及鮮雜果香橙賓治,就一於兩款定食試齊。先說說招牌叉燒拉麵,原來湯底可於九州豬骨、自家制蕃茄、北海道味噌、長崎地獄,四款之中任擇其一。老公向來並不嗜辣,筆者亦對蕃茄湯底沒興趣,還是穩穩陣陣,揀較大路的豬骨湯底好了。拉麵以一個漆黑高低邊斜口湯碗盛載,材料除了拉麵和叉燒外,還有粟米粒、芽菜、筍和溏心蛋。呷一口奶白色的湯底,味道輕身略淡,豬骨味不濃,麵條也不覺彈牙,不過叉燒質素不俗,入口有嚼勁之餘亦不肥膩,肉味濃郁,而且流心蛋中間橙黃色的溏心,入口香甜惹味,蛋汁豐富,更是焦點所在。至於日式咖喱吉列豬扒飯,金黃色的厚切吉列豬扒,外層炸得頗為香脆,只可惜內裡肉質略欠鬆軟,彈性不足,而且肉汁不多,猶幸配上的秘製咖喱醬汁,雖並不算濃稠,但吃起來香而不
招牌叉燒拉麵
流心蛋香甜惹味
日式咖喱吉列豬扒飯
至於日式咖喱吉列豬扒飯,金黃色的厚切吉列豬扒,外層炸得頗為香脆,只可惜內裡肉質略欠鬆軟,彈性不足,而且肉汁不多,猶幸配上的秘製咖喱醬汁,雖並不算濃稠,但吃起來香而不辣,味道突出,用來伴飯同吃,食味還算豐富。
嫲嫲餃子
鮮雜果香橙賓治
此外,每一份日式定食都配嫲嫲餃子一客,侍者放上檯時一看,嘩,原來每碟 6 隻,而且隻隻 size 更並非屬的骰類型,果真分量十足。餃子底層煎得非常焦香可口,而內裡餡料就以豬肉和菜為主,咬上一口,吃來外脆內軟,口感不俗。趁機翻看菜牌上餃子售價,原來散點每客竟高達三、數十元,比 misocool 隔壁的「八方雲集」套餐價還要貴。再喝一口鮮雜果香橙賓治,以香橙、菠蘿和檸檬等調成鮮黃色的雜果賓治,味道清新怡人,入口更有冰涼感覺,非常醒胃。
北海道低脂乳酪贈券
自家制咖喱雞飯
原來餐後每檯食客還會奉送北海道低脂乳酪贈券,而使用條款則只須憑券惠顧任何拉麵或飯類,即可免費獲贈 yogurt 一杯連一款 topping,於是又趁老公有應酬的一個晚上,拉了兒子來用膳。一心為吃乳酪而來,就請兒子代勞,點選麵食。侍者先端上自家制咖喱雞飯 ($46),內裡雞肉分量不多,而且肉質咬落有點嚡身,稍欠嫩滑,猶幸咖喱汁味道偏甜,咖喱味不重,入口香甜順喉,不帶一點刺激感覺。
日式炒牛肉蒟蒻湯麵
蒟蒻晶瑩通透,質感滑溜
至於另一道日式炒牛肉湯拉麵 ($47),把拉麵換成了晶瑩通透的蒟蒻麵。據悉蒟蒻又名魔芋,是一種近乎零卡路里,零脂肪,但卻含豐富纖維的草本植物,絕對是減肥恩物。先試麵條,其實蒟蒻麵的口感跟河粉分別不大,不過質感就較滑溜和有彈性,咬落爽身得來更帶點嚼勁,至於日式炒牛肉,味道尚可,不過不失,但肉質稍嫌粗糙,較為失色,幸好有溫泉蛋伴吃,令食味生色不少。
乳酪配料選擇
藍莓配北海道低脂乳酪
oreo 配北海道低脂乳酪
飯後甜品,是免費贈送的普通杯裝北海道低脂乳酪 (原價 $28),先細看配料選擇,分別有鮮藍莓、鮮芒果、鮮
奇異果、鮮草莓、北海道紅豆、椰絲、米片、m&m’s 朱古力、橡皮糖、可可球、蜜糖星星、棉花糖、麥提莎等。吃愛水果的我,就點了鮮藍莓配乳酪。聽說這裡的乳酪,是用了北海道天然牧場脫脂牛奶來製作,再混入意大利乳酪粉,吃上一口,質感幼滑 creamy,而且入口還散發著輕柔的奶羶味,再配上鮮甜的藍莓,味道醒神開胃,頗不俗;只是略嫌兒子選的 oreo 配料,壓成碎粉狀,有欠口感。

2012-09-17
團購
2012-08-26 96 浏览
之前係中環既Misocool食過覺得係唔錯既不過今次呢間覺得麻麻地可能係嗌錯野既關係吧等位等左15分鐘,上檯速度偏慢今次嗌左天婦羅豬骨湯拉麵豬骨湯拉麵係唔錯既,湯底夠濃香,拉麵夠彈牙反而天婦羅係無味既有兩隻炸蝦,青椒同茄子並無出現諗既南瓜,蕃薯等等我想食既種類我覺得其他食物應係唔錯既,只係嗌錯野吧
之前係中環既Misocool食過覺得係唔錯既
不過今次呢間覺得麻麻地
可能係嗌錯野既關係吧
等位等左15分鐘,
上檯速度偏慢
今次嗌左天婦羅豬骨湯拉麵
豬骨湯拉麵係唔錯既,湯底夠濃香,拉麵夠彈牙
反而天婦羅係無味既
有兩隻炸蝦,青椒同茄子
並無出現諗既南瓜,蕃薯等等我想食既種類
我覺得其他食物應係唔錯既,只係嗌錯野吧
2012-08-24
第一次來食真係覺得幾好食同幾抵,加十五蚊可選两個小食第二次來發現绦茶同香芋奶茶超好飲諗住嚟飲奶昔,現在己經冇得賣 加十五蚊嘅小食由送兩樣得返一樣,大家望下舊豆腐,一大​件變到得返一半,呃錢呀 糖心蛋熟得濟,麵質尚算0K,湯底唔夠濃, 唔會再有下次喇
第一次來食真係覺得幾好食同幾抵,加十五蚊可選两個小食
第二次來發現绦茶同香芋奶茶超好飲
諗住嚟飲奶昔,現在己經冇得賣
加十五蚊嘅小食由送兩樣得返一樣
,大家望下舊豆腐,一大​件變到得返一半,呃錢呀
糖心蛋熟得濟,麵質尚算0K,湯底唔夠濃, 唔會再有下次喇
2012-06-20
2012-07-02 71 浏览
住處附近的 misocool 最近竟然也加入了早餐行列,印象中這家主打拉麵及便當的餐廳,以前是沒有早餐供應的,怎麽現在連早餐、下午茶時段都攻陷埋,莫非真的生意難做,唯有薄利多銷? 也好,反正每逢假日,和老公兩口子除了去嘆茶外,不是去「大家樂」就是來「麥當奴」吃早餐,換換口味亦未嘗不可,所以亦連續三個週末來了 misocool 一試它的早餐。其實這次新推出的早餐,總共有 10 款,售價由 $18 至 $27 不等,價錢與一般快餐店相若,不過供應時間略長,去到 11:30 am,相信較適合喜愛懶牀的一族。已經有好一陣子沒來 misocool, 原來餐廳已把原先擺放於用餐區中央的兩張人造石鑲邊特長木製餐檯換上較似快餐店形式的椅桌,感覺上的確無咗以前的飯堂 feel。初次來吃早餐,先由最簡單的著手,選來了每次去「翠華」都必點的奶油豬仔包,而老公就揀咗煙肉、腸仔、牛乳炒蛋配多士。鄰桌的婆婆突然遞上兩張優惠券,原來於 6 月 15 日前出示贈券,每份早餐可免費升級羅宋湯通心粉一客,真要謝過那婆婆的好意。上大人不知那裡來的胃口,竟然一口氣加點曬 2 碗通粉,真令我瞠
misocool
早餐總共有 10 款選擇
用餐區換上較似快餐店形式的椅桌
餐檯上蛋形調味瓶
初次來吃早餐,先由最簡單的著手,選來了每次去「翠華」都必點的奶油豬仔包,而老公就揀咗煙肉、腸仔、牛乳炒蛋配多士。鄰桌的婆婆突然遞上兩張優惠券,原來於 6 月 15 日前出示贈券,每份早餐可免費升級羅宋湯通心粉一客,真要謝過那婆婆的好意。上大人不知那裡來的胃口,竟然一口氣加點曬 2 碗通粉,真令我瞠目結舌。
奶油豬仔包
講真其實這個奶油豬仔包 ($18) 一點也不好吃,不單熱力欠奉,就是連入口都唔多感受到塗於包上那層融化了的甜煉乳和牛油香氣,加上個麵包咬落竟然沒咔嚓香脆響聲,吃來還有點韌韌的,一個簡單的豬仔包也弄得如此糟糕,真使人氣餒。
煙肉、腸仔、牛油粟米、北海道牛乳炒蛋配牛油多士
羅宋湯通心粉
至於老公揀的煙肉、腸仔、牛油粟米、北海道牛乳炒蛋配牛油多士 ($25),味道較為正常,起碼煙肉和腸仔都煎得夠焦脆,吃起來較有口感;而北海道牛乳炒蛋亦做得唔錯,入口不止蛋味香濃,而且那少許半熟的蛋漿,加上淡淡的奶香,味道尚算不俗。可惜免費升級的 2 客羅宋湯通心粉,入口淡而無味,不酸不辣、唔濃唔香,定位模糊,真叫人摸不著頭腦,吃了兩口,還是留給上大人獨自享用。
粗粒花生醬奶油厚多士
下一個週末又來了吃早餐,這次就分別點了花生醬多士及火腿扒炒蛋配通粉,先送上的粗粒花生醬奶油厚多士 ($18),無論食味和口感都明顯比豬仔包來得出色,件多士雖然並不算厚身,但吃起來夠鬆軟香脆,煉奶與花生醬亦塗得豐厚均勻,加上咬落有粒粒花生的口感,真的十分好吃,值得一讚。
火腿扒、牛油多士、北海道牛乳炒蛋
至於老公點的火腿扒、牛油多士、北海道牛乳炒蛋配羅宋湯通心粉 ($27),厚切火腿扒,入口鹹香,配上口感滑溜的牛乳炒蛋,味道也算不俗。最難得的是上大人竟對那吃得嘴裡淡出鳥來的通粉,情有獨鍾,一吃再吃,真的夠曬專一。
吞拿魚熟蛋沙律菜牛角酥
因上次見早餐餐牌有吞拿魚熟蛋沙律菜牛角酥 ($23) 及奄列,很想一試,決定第三度到訪。筆者向來愛吃牛角包那層又鬆又軟、多層次口感的酥皮,可惜這個加入了吞拿魚及熟蛋的牛角包,賣相雖算不俗,但無論酥脆度和牛油香氣皆未如人意,入口鬆脆欠奉,欠缺口感。
日式咖喱牛肉野菜奄列配牛油多士
奄列的咖喱味不濃
至於日式咖喱牛肉野菜奄列配牛油多士 ($25),奄列蛋薄薄的,入口咖喱味不濃,內裡牛肉份量極少,而且吃起來更沒牛乳炒蛋般滑溜,幸好以紅蘿蔔、洋蔥、菜絲組成的野菜,味道清淡得來還滲著點點牛油香,就當作吃個健康早餐好了。

跟餐飲品方面,點來的凍檸茶 (+$2),茶味只屬一般,反而老公喝的熱奶茶,入口綿滑又無苦澀味,都算唔錯。

2012-06-23
$23 (早餐)
之前講過奶油包家係有三間固定飯堂經過幾個月後固定飯堂數量有增冇減而家就介紹一下其中一間新加入既固定飯堂啦而今次介紹新加入既成員就係『MISOCOOL』呢間MISOCOOL...平日去太古城行街既人未必會知道有佢既存在因為佢既位置並非係太古城中心同吉之島入面所以一直都未俾奶油包一家發現直至近呢幾個月奶油包一家見天氣唔熱(天氣當然唔熱啦...冬天喎)就由屋企行落太古行下行下就發現MISOCOOL講左咁多...不如睇睇店內裝修好簡潔明亮既店內設計好有個d日式洋食既店面風格不過要MISOCOOL係再Fresh D落地玻璃...光線充足感覺所有野都好新同好乾淨講完裝修就講下Menu一睇到個Menu又係一件幾頭痛既事因為有好多選擇而且仲有相睇睇住相覺得呢個又好好食個個又好好食講左咁耐不如直接睇下我地叫左咩野食奶油包既『少年痴呆』又發作因為已經忘記了食物名只知道真係幾好食特別係個咖哩好香...好好食明明奶油包係唔食Spicy既都因為見到佢個樣好似好好食而食左MISOCOOL既分數值80分
之前講過奶油包家係有三間固定飯堂
經過幾個月後
固定飯堂數量有增冇減
而家就介紹一下其中一間新加入既固定飯堂啦
而今次介紹新加入既成員就係『MISOCOOL』
呢間MISOCOOL...
平日去太古城行街既人未必會知道有佢既存在
因為佢既位置並非係太古城中心同吉之島入面

所以一直都未俾奶油包一家發現
直至近呢幾個月
奶油包一家見天氣唔熱
(天氣當然唔熱啦...冬天喎)
就由屋企行落太古

明明奶油包係唔食Spicy既
都因為見到佢個樣好似好好食而食左
MISOCOOL既分數值80分

2012-04-28 13 浏览
返工放Lunch, 係人都知早10分鐘到就唔洗等位, 遲10分鐘到就要再等多15分鐘,所以今次12:15就到左Miso Cool, 入面仲有好多位tim!Miso Cool 其實就連鎖食肆, 周圍都有, quality 方面都standardise 得幾好, 去邊間食都係咁既質數一開波, 睇睇menu先, 五十幾蚊一個lunch, 都算ok啦, 想飲野就要另外加些少錢不過, 佢地都唔係話想迫人買佢D野飲,一開波就俾杯水你, 個杯仲幾靚tim筷子亦包裝得體係時候到主角出場 - 薑汁豚肉飯個賣相都幾靚!可以見到, 主角豚肉以外,仲有青椒, 蘿蔔, 洋蔥, 仲有一片菜係面頭可見誠意之多俾個近鏡睇睇先頭先講既"青椒, 蘿蔔, 洋蔥"都好新鮮, 爽!至於主角豚肉, 同D汁配合得恰到好處,每一片豚肉都唔會太淋, 亦唔會太軔,其實飯都好重要!佢用左珍珠米, 向口感作出保證, 粒粒都咁好食,至於味道方面, 因為佢有汁, 唔怕白飯太單調美中不足就係, 薑汁好弱, 可以再突出一下所以, 整體上味道做得好好!事後有coupon, 不過多數都冇咩用, 其中一張係, 另一家食肆食$7000就當700蚊用既cou
返工放Lunch,
係人都知早10分鐘到就唔洗等位,

遲10分鐘到就要再等多15分鐘,

Miso Cool 其實就連鎖食肆, 周圍都有,

想飲野就要另外加些少錢
Menu
不過, 佢地都唔係話想迫人買佢D野飲,
一開波就俾杯水你, 個杯仲幾靚tim
水杯 - 見到有design過
筷子亦包裝得體
chopsticks!
係時候到主角出場 - 薑汁豚肉飯
203 薑汁豚肉飯! Tie到前面果張圖!
個賣相都幾靚!
可以見到, 主角豚肉以外,
仲有青椒, 蘿蔔, 洋蔥, 仲有一片菜係面頭
可見誠意之多
close shot
俾個近鏡睇睇先
頭先講既"青椒, 蘿蔔, 洋蔥"都好新鮮, 爽!
至於主角豚肉, 同D汁配合得恰到好處,
每一片豚肉都唔會太淋, 亦唔會太軔,

其實飯都好重要!
超近鏡 - 珍珠米, 好好食!
佢用左珍珠米, 向口感作出保證, 粒粒都咁好食,
至於味道方面, 因為佢有汁, 唔怕白飯太單調
美中不足就係, 薑汁好弱, 可以再突出一下

所以, 整體上味道做得好好!
事後coupon
事後有coupon, 不過多數都冇咩用,
其中一張係, 另一家食肆食$7000就當700蚊用既coupon,
唯一有用果張就係miso cool 食100蚊當15蚊用!
2012-04-27
Menu
chopsticks!
203 薑汁豚肉飯! Tie到前面果張圖!
水杯 - 見到有design過
close shot
事後coupon
超近鏡 - 珍珠米, 好好食!
  • 薑汁豚肉飯
2012-01-11 4 浏览
開咗好耐, 今日先第一次來, 因為終於唔使等位囉 ... 呵呵呵( 其實, 遲多陣門口又一大堆人)太多野想試, 好貪心 ...最後, 因為今日凍凍地, 所以食什麼鮮茄牛肉拉麵味道好 fresh, 唔係個 d 味精湯囉 同事就食咖哩豬排飯超正啊, 塊豬排超新鮮超大塊啊 雖然等咗成20mins 佢先有得食$20 升套餐 ( 2 小食 + drink)要茶碗蛋 d蛋係超滑, 不過無咗冬菇, 味道係差咗d 吟 ...
( 其實, 遲多陣門口又一大堆人)

太多野想試, 好貪心 ...

最後, 因為今日凍凍地, 所以食什麼鮮茄牛肉拉麵

味道好 fresh, 唔係個 d 味精湯囉
同事就食咖哩豬排飯

超正啊, 塊豬排超新鮮超大塊啊

雖然等咗成20mins 佢先有得食
$20 升套餐 ( 2 小食 + drink)

茶碗蛋
d蛋係超滑, 不過無咗冬菇, 味道係差咗d 吟 ...

2012-01-10