2021-02-14 1017 浏览
話說今次已經係我第二次去Moment Cafe食午餐 一樣無令我失望👍招牌蛋包飯餐🍳 $55賣相好睇!分量好足夠 唔單只有蛋包飯 薯條 沙律 仲有柑橘 蛋包飯裡面蛋同飯嘅比例啱啱好 唔會太多 唔會太少 側邊嘅沙律都唔輸蝕 一樣都好大份同好味!😝薯條就同平時食嘅無分別 不過d柑橘就好甘甜 好適合食完飯之後食~芝士西多士餐🍞 $45哇~充滿住滿滿邪惡咁嘅芝士西多士😋隔離仲有超多蜜糖 再加上沙律同柑橘 正!d芝士多可以拉絲!!!😲鐘意食甜野又唔驚肥嘅女仔可以去試吓~😉

招牌蛋包飯餐🍳 $55

芝士西多士餐🍞 $45
招牌蛋包飯
芝士西多士
招牌蛋包飯
芝士西多士
2021-02-12 494 浏览
黎過呢間With Moment Cafe 好多次 每次都能夠保持食物嘅質素,員工態度非常有禮,好值得我寫下食評通常假日都比較多人,如果想唔排隊咁耐,可以試吓10點幾十一點幾嚟 cafe 內雖然環境較少,但是都坐得舒適適逢就快新年,店主仲好有愛心整300個有年糕同其他生活用品的愛心福袋送俾區內的清潔工人,好為佢哋呢份善心而感恩上次我食過Benedict egg 我咁好辛苦,非常好吃; 今次試吓叫啲未食過嘅嘢 叫咗個蘑菇青椒炒蛋、辣煙肉腸、全麥多士、黑椒腸,仲有橙和沙律菜吃,仲有飲品,只是$45 ,非常划算蘑菇青椒炒蛋呢個配搭幾特別,炒完都聞到香味,很好吃兩種腸仔都烤得恰到好處,非常香口,多士亦十分香脆,其他東西都很好吃 性價比高得來食物質素亦非常好,好快我又會再幫襯啦!

蘑菇青椒炒蛋呢個配搭幾特別,炒完都聞到香味,很好吃
2021-02-11
2021-02-04 350 浏览
前排同男朋友屋企人去大棠睇紅葉🍁出發前去元朗食下午茶,難得山長水遠過黎當然唔考慮去茶餐廳😬經過見到呢間cafe仔門口佈置得好靚,大家望完餐牌都啱食就決定呢間!我地坐出面感覺涼爽啲,影出嚟效果📸️都幾靚,雖然只係望住馬路但好悠閑~我叫左 菠菜芝士三文治,呢個配搭較少見,菠菜蓉加芝士味道好夾,口味清新!沙律菜做伴碟經常見,但加埋香橙都係第一次,俾我感覺好健康🙂
前排同男朋友屋企人去大棠睇紅葉🍁
出發前去元朗食下午茶,
難得山長水遠過黎當然唔考慮去茶餐廳😬
經過見到呢間cafe仔門口佈置得好靚,
大家望完餐牌都啱食就決定呢間!
我地坐出面感覺涼爽啲,影出嚟效果📸️都幾靚,
雖然只係望住馬路但好悠閑~

我叫左 菠菜芝士三文治,呢個配搭較少見,
菠菜蓉加芝士味道好夾,口味清新!
沙律菜做伴碟經常見,但加埋香橙都係第一次,
俾我感覺好健康🙂

2020-12-07
下午茶
2020-11-28 899 浏览
位於元朗的住宅區,距離幾10米分別有兩間,早上到達時,面積較大的一間還未有開門,左邊的一間已經人頭湧湧,客似雲來。點餐後5分鐘內送到,由於客人多點餐時連飲品也一併下單。可能廚房太忙了,香腸忘記了煎,小瑕疵可原諒吧。炒蛋夠滑蛋味夠香。沙律菜也新鮮,雖然沙律醬略嫌有點太甜。暖暖的牛角包夠鬆化牛油味很香,夾在裏面的兩塊大番茄10分之新鮮。就連兩遍橙子也十分之美味。咖啡香濃又幼滑,有淡淡的果香。在開飯平台很久沒有毫無保留地稱讚推薦過一間食肆,這間水準的確十分之高。始終是人氣店,星期六早上客似雲來。疫下座位的間隔略嚴有點粗疏,隔板太細塊之外刀叉放桌上任由客人觸碰,是美中不足之處。看得出是用心經營的小店,必定回頭,小店加油!
牛角包餐
看得出是用心經營的小店,必定回頭,小店加油!
2020-11-28
$45 (早餐)
牛角包餐
依間Cafe係元朗都開左好耐,佢地嘅全日早餐出名係平靚正之選,味道唔錯之餘份量又多,CP值都幾高下嫁🆙**********<班尼迪蛋> $45呢份Egg Benedict價錢真係超抵,只係$45就包埋飲品!不過食材方面就比較簡單,最底係平時食豬柳蛋個種麵包,上面就有一隻水波蛋🥚、芝士片🧀同埋蕃茄片🍅,加埋個酸酸甜甜嘅醬汁都配搭得好好!

**********
<班尼迪蛋> $45
班尼迪蛋
$45 (早餐)
2020-10-01 680 浏览
這假期,在屋企附近找brunch食!本來moment cafe平日也多人,就試試假期多人食唔食到好野!在門口等了2個號碼便到我們入去了,效率好快!座位有d窄 ,不過也尚可以。點了知名道高的All Day Breakfast! 好漂亮的配搭,好高質!有多士,薯角,火腿,沙律菜,最喜歡呢款沙律醬!今次有d小驚喜,有....花瓣,應該係碟豆花好特別,食落好清新,無苦味!好滿足,這個Brunch好飽!下次一定再黎!
這假期,在屋企附近找brunch食!

在門口等了2個號碼便到我們入去了,效率好快!

座位有d窄 ,不過也尚可以。

點了知名道高的All Day Breakfast!

好漂亮的配搭,好高質!
有多士,薯角,火腿,沙律菜,最喜歡呢款沙律醬!

今次有d小驚喜,有....

花瓣,應該係碟豆花

好特別,食落好清新,無苦味!

好滿足,這個Brunch好飽!
下次一定再黎!

雖然不是第一次光顧, 但在這個休閒但沉重的星期日早上, 不自覺又步行到這一間小店, 在疫情嚴進下, 坐位數目已很有限, 不喜歡外帶的我, 決定選擇堂食, 心中已預算了, 排隊的時間必需長一些, 忍耐吧 ! 只想在”抗疫疲勞”的心情下吃一些有質數的食物, 食品質數永遠保持水準, 好味而且再回味 !! 要有一個開心的一日, 開始的第一餐是很重要 !! 叫了大大份的 ALL DAY BREAKFAST, 喝了杯香濃的黑咖啡, 我整天都充滿力量了 !!! 真香港人…..加油 !!

2020-08-02
$100 (早餐)
  • All Day Breakfast
  • Coffee
2020-07-26 605 浏览
喂大佬呀可唔可以唔好比個咁蠢嘅人做叫飛排第一個 叫我坐低等等我話唔洗坐 企係個門口出面佢就好叻咁叫晒其他幾檯係我後面黎嘅入晒去問佢點解佢話唔清楚你都仲可以話你唔清楚唔清楚可以邊個清楚 又唔問垃圾服務 垃圾餐廳上網見comment好好諗住黎試下 搞到一肚氣
喂大佬呀

上網見comment好好諗住黎試下 搞到一肚氣
2020-07-26
早餐
2020-06-27 551 浏览
元朗不嬲都有唔少好野食,可惜cafe唔多,有早餐提供的更係五指手指數得哂,Moment Cafe係區內少數提供輕食的平價cafe。早兩日去左隔離有精品咖啡的Onethird,見到佢門面寫住Moment x Onethird,唔知係咪同一個老闆呢,感覺一般般無咩特別之處,所以今次再黎元朗,決定試下Moment Cafe,寧願等位等耐d 。假日的早上,人客非常多,遠遠已經有一團人圍住左門口。由於位置比較少,等左20分鐘,終於獲安排坐門口位。Moment Cafe除左價錢比較親民外,食物的選擇都非常多我哋四個人叫左五個餐,望落去都好豐富,賣相都ok。B2 蘑菇青椒碎炒蛋、巴辣士黑椒腸配全麥多士 $45雖然菜式名有煙辣肉腸,但當日未見有。份量都唔少,加埋飲品午餐都唔洗食,直接捱到晚餐。味道就正常啦,唔會好食到嘩一聲,以呢個價錢絕對係唔錯既,味道都足夠。B8 Egg Benedict $45呢個組合幾有趣,pouched egg加芝士蕃茄,唔係最正宗的食法,但見到店家都落左好多唔同的調味料,另一反風味飲品方面就同一般餐廳無誤啦,無咩特別之處,好大杯就是了😂整體黎講性價比係幾高既,除左太多客無得

我哋四個人叫左五個餐,望落去都好豐富,賣相都ok。

B2 蘑菇青椒碎炒蛋、巴辣士黑椒腸配全麥多士 $45

B8 Egg Benedict $45

飲品方面就同一般餐廳無誤啦,無咩特別之處,好大杯就是了😂

整體黎講性價比係幾高既,除左太多客無得好似一般cafe食住chill,環境比較逼夾之外,食物同價錢都合理的!
2020-05-24 575 浏览
moment都開左好幾年 最招牌一定係個All day breakfast唔洗一百蚊真係算係咁用料唔差 沙律菜 三種腸 火腿都很不錯一定唔係cheap野 多士用厚麥包仲有benedict egg好似係近排先有再叫左份蛋包飯加肉醬 有鮮茄粒同芝士賣相很好 食落比以前淨茄汁豐富好多但飯質有啲硬 同埋偏淡薯角好新鮮滾熱辣杯奶茶就爭啲 冇以前咁濃
moment都開左好幾年
但飯質有啲硬 同埋偏淡
薯角好新鮮滾熱辣
杯奶茶就爭啲 冇以前咁濃
2020-05-21 361 浏览
以前好少在元朗食飯,通常都是集中在港島區尤其是上班附近的餐廳食飯,但自從home office 之後,因爲不用搭車去市區,變相多左留在自己個區食飯,先發現原來元朗這麽多好食的餐廳。價錢比市區的同等級數餐廳便宜,質素有時候都分分鐘更好。Moment cafe都真係我最近好常去的餐廳仔。它夠便宜,夠親民,但又好好食,應該其他地區好難食到呢個質素呢個價錢。我最推介他的egg benedict,雖然不是很正宗的egg benedict,沒有濃鬱的荷蘭醬,反而是甜甜地有點像沙律汁,但好搞笑他又做到流心的pouched egg,而且味道真的不錯!以$50 左右的價錢食到一個應該是$200的egg benedict,我個人覺得好抵食!
2020-05-17
2020-01-17 860 浏览
🍚元朗西鐵站Yoho Mall 1 出口,出左商場大概行一到兩分鐘就到🍚星期日中午都要排一陣隊,Full House🍚女仔建議揀全日 All Day Breakfast $45 ,精選既份量係多好多🍚Egg Benedict All Day Breakfast個Muffin無烘過,凍既😅芝士都係好似相咁,唔會溶其實個Egg Benedict都係凍唯一值得讚係個流心Benedict係有🍚咁既價錢,45蚊,係好平,但如果烘一烘包,整熱佢,係會好食好多。⭐️West rail Exit: Yoho Mall 1, walk around 1-2 mins after you exit the mall⭐️Recommend girls to go for the $45 all day breakfast coz the premium one is of MUCH larger size⭐️I tried the egg benedict all day breakfast, the muffin is cold, cheese will not melt. Basically they jus
🍚星期日中午都要排一陣隊,Full House
個Muffin無烘過,凍既😅
芝士都係好似相咁,唔會溶
其實個Egg Benedict都係凍
唯一值得讚係個流心Benedict係有

⭐️I tried the egg benedict all day breakfast, the muffin is cold, cheese will not melt. Basically they just bake it, it will taste much better. The good thing is yolk did run out.
⭐️More of a hong kong style instead of western style egg benedict
⭐️Price is super cheap for an all day breakfast but u may be willing to pay more for a higher quality one

All Day Breakfast e+隨便食普普通通都要過百仲要有d其實好頹一塊普通多士加個番茄蛋廚師腸就算再頹d加d茄汁豆⋯🤦🏻‍♀️但今日lunch黎到moment cafe真係覺得超值!!yl人一定要食!經過yl都要trytryyy!佢係一間小店黎其實要d打卡環境就冇嫁啦~傾計都未必可以好耐因為好少位又好多人等!~雖然舖頭細細但d菜式好多!All Day Breakfast ($85)噢!😱果然真係好好味!多士脆卜卜加搽左滿滿花生🥜醬!腸並5係普通廚師腸!係3種味!有原味辣味香草味!!d沙津上面舖滿麵包糠加左yogurt!好開胃!個egg benedict加芝士鋪係脆卜卜多士上面!d蛋汁點住多士好正!蜜瓜好甜!即刻冇咁「漏」至於火腿同薯角就不過不失啦!!但真係好值!香草辣雞肉意粉包一杯熱飲($55)OMG真係估佢5到!好好味!每條意粉都有黑椒汁!勁入味!!再加d salad用柑清下口!超值!!!係擺相冇咁令!但味道好咪得咯!手打牛肉漢堡配炸薯角($55)個包係有烘過但5係好脆~d牛肉食得出係手打好重牛肉味!有d筋但仍然無損佢味道!但如果同all day breakfast佢輸得心
All Day Breakfast e+隨便食
普普通通都要過百
仲要有d其實好頹
一塊普通多士加個番茄蛋廚師腸就算
再頹d加d茄汁豆⋯🤦🏻‍♀️
但今日lunch黎到moment cafe真係覺得超值!!
yl人一定要食!
經過yl都要trytryyy!
佢係一間小店黎
其實要d打卡環境就冇嫁啦~
傾計都未必可以好耐
因為好少位又好多人等!~
雖然舖頭細細但d菜式好多!

All Day Breakfast ($85)
噢!😱
果然真係好好味!
多士脆卜卜加搽左滿滿花生🥜醬!
腸並5係普通廚師腸!
係3種味!有原味辣味香草味!!
d沙津上面舖滿麵包糠加左yogurt!
好開胃!
個egg benedict加芝士鋪係脆卜卜多士上面!

d蛋汁點住多士好正!
蜜瓜好甜!即刻冇咁「漏」
至於火腿同薯角就不過不失啦!!
但真係好值!

香草辣雞肉意粉包一杯熱飲($55)
OMG
真係估佢5到!
好好味!
每條意粉都有黑椒汁!
勁入味!!
再加d salad用柑清下口!
超值!!!
係擺相冇咁令!
但味道好咪得咯!
手打牛肉漢堡配炸薯角($55)
個包係有烘過但5係好脆~
d牛肉食得出係手打
好重牛肉味!
有d筋但仍然無損佢味道!
但如果同all day breakfast
佢輸得心服口服~🤣🤣🤣

食到d牛肉汁係碟度哈哈哈

超值!~
題外話
侍應姐姐好體貼細心
聽到我地搵紙巾
即刻遞俾我地~!!
加分!
雖然d嘢食擺碟5係好吸睛
但個價錢個味道個份量!
好值得食!!!

2019-11-29 451 浏览
依間真係可算係全元朗最抵食夾大件既all day breakfast 餐廳基本上十有九個都係食all dayall day 之前已經試過,所以今次決定食下burger依個係芝士蘑菇蛋, 包有焗過下,外皮都算脆脆地入面個汁太水。。滴哂出黎普通芝士。。無乜芝士味,但成個甘食覺得d 味道又幾夾蘑菇蛋味道較好~~但d 汁太多,所以食得有d 麻煩薯角夠脆夠熱~~仲加錢試埋cappuccino, 咖啡味夠,係奶泡一般,無乜奶香依家隔離舖行高級路線,一個lunch 唔包野飲都要7x-9x...真心覺得貴左d想食平d, 就要去番依間啦

基本上十有九個都係食all day

all day 之前已經試過,所以今次決定食下burger

芝士蘑菇蛋漢堡配薯角

依個係芝士蘑菇蛋, 包有焗過下,外皮都算脆脆地

入面個汁太水。。滴哂出黎

普通芝士。。無乜芝士味,但成個甘食覺得d 味道又幾夾

蘑菇蛋味道較好~~但d 汁太多,所以食得有d 麻煩

薯角夠脆夠熱~~

cappuccino

想食平d, 就要去番依間啦
2019-11-24
芝士蘑菇蛋漢堡配薯角
2019-09-22 529 浏览
牛角包加埋芝士,成個組合好邪惡,好彩放左D蕃茄疏茶中和番,比人感覺幾fresh😋脆皮腸加炒蛋個組合亦都唔錯,係個炒蛋唔夠滑,但$42呢個價錢黎講,絕對係超值!燒雞扒做得唔錯,咬落食到肉汁,可惜個包就無特別處理。薯角雖然唔係即炸,但外皮亦都唔會太硬,食完一舊都想再食。📍整體黎講兩個餐的性價比都好高,用四、五十蚊呢個價錢食到Light版All Day Breakfest真係幾抵,平平流過下口隱一流,可以不妨一試😋

照燒雞扒本漢堡配炸薯角