2023-04-07
📍Monteverdi Restaurant and Bar朋友揀左位於中環嘅樓上西餐專門食義大利菜,環境清幽寧靜,可以靜靜哋傾吓偈@( oóωò)@🍽食物👍🏻GRILLED RIB EYE $238 7.5/10一上碟就見到好大塊,我哋叫咗七成熟,入面仲有少少粉紅色,但係唔會好韌,一刀切落去都仲有肉汁流出嚟,嫩口得嚟肉味都好濃,而且會愈𡁻愈香🤣而邊邊位就煎到脆口,配菜有茄子同薯仔都好好味~✨BRAISED LAMB SHANK $248 8/10佢哋係有別於一般西餐普遍所見嘅羊架😍而係羊仔髀,口感非常鮮嫩,入口即化🤤冇乜脂肪位,同埋羊味好突出~而且配上半碟嘅薯蓉,中和左食肉嘅重口味,如果平時驚有羊騷味嘅,可以嘗試下呢個羊仔髀,可能令你有新體會!跟餐有麵包、沙律或者餐湯,麵包係比較接近蛋糕嘅口感,配埋黑醋同橄欖油另有風味~ 至於餐湯同沙律就正常發揮,甜品係Blueberry sponge cake,口感鬆軟,食到一粒粒藍莓喺入邊,唔會太甜,食晒成個餐再配埋甜品都唔會太漏🤤⛩環境👍🏻裝修好Classic嘅西餐廳,環境寧靜,播住音樂,好適合情侶嚟約會或者朋友聚會💁🏼♀️服務👍🏻我哋係午市時
🍽食物
👍🏻GRILLED RIB EYE $238 7.5/10
✨BRAISED LAMB SHANK $248 8/10
⛩環境
💁🏼♀️服務
👍🏻我哋係午市時間幫襯,雖然員工唔多,但係服務好體貼,態度親切有禮
📝總評 8/10
食物用料細心同高質,絕不馬虎,而且價錢合理,服務態度真係一流!係中環呢個地段lunch set嘅價錢算係CP值比較高😋有機會都想嚟試吓晚市~
👛人均消費 ~$268(連加一服務費)
⏱冇限時