餐厅: Morokok (家樂坊)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-06-27 447 浏览
友人推薦依間泰國菜,有人推薦就試試佢。去到見到環境幾靚,係摩洛哥既風格,真係好岩三五知己食下野打下卡。香燒魷魚筒-都幾彈牙,燒得好香,配上甜甜地既燒醬,好開胃,擺盤都好精美芝士焗蕃薯條-比起普通薯條,蕃薯薯條先係我既真愛,食落甜甜地又唔會好乾,炸得香脆,配埋芝士食又多左個層次泰式海鮮菠蘿炒飯-依到無好似坊間咁,用菠蘿🍍殼去上,但對我而言感覺更衛生。炒飯炒得剛剛好,海鮮亦唔少,腰果同肉鬆都加得豪不吝嗇,依個炒飯俾合理以上青咖喱豬頸肉配香酥餅-青咖喱好濃郁,配埋鬆脆既酥餅真係perfect match,豬頸肉好有肉香,都燒得好香脆雖然餐廳話有限時,但其實唔full又無人等位,佢地都唔會趕人走,值得一讚。但當然,如果講左限時,而出面有客人等位,就唔應該霸住張枱唔走喇
友人推薦依間泰國菜,有人推薦就試試佢。

2023-06-23 472 浏览
諗住去睇戲,喺度食個晏晝飯,用咗OpenRice book位想攞埋個優惠。食物好普通,咁呢個價錢都算正常。嗌咗個冬陰功豬肉金邊粉和紅咖喱牛肉飯。不過佢啲staff就唔太醒目同好似冇心裝載。我嚟到話我係book咗位,佢就求其帶我坐低。我叫佢check & confirm booking 佢又好似發緊夢。 啲飲品要少冰又冇理會到。最後臨走用Open rice pay 搞咗一輪。臨尾我都在叫佢哋check & confirm booking, 發現佢哋手寫漏咗我哋嘅 booking,咁叫佢加返同埋記住confirm, 最後都係錯🤷🏻‍♀️ 好彩我哋有留receipt…..

午餐
2023-06-11 856 浏览
有時候吃東西隨了味道相當重要外,環境優美也是吸引人去的因素之一,這間泰國料理店門面像熱帶雨林一樣,有很多植物佈置,而且內裡空間相當闊落,不會太擠迫,還有露天座位,打卡一流😍脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽醬🐖豬手大大件,表皮十分香脆,肉質嫰滑不會痴牙,那些蜜糖芥末醬甜甜辣辣地,十分開胃惹味😋香煎帶子青檸蟹肉鬆盒🦀最下層是酥皮,中層有蟹肉,最上層是香煎帶子,可一啖一口吃,也可分開一層一層吃🤣喜歡帶子的你可以一試,賣相亦精美泰式柚子大蝦千島醬薄餅🍕薄餅夠薄,不會過厚像吃麵包吃到飽一樣,薄餅脆卜卜,而千島醬基本上吃薄餅必選,不會不好吃😂蝦亦大隻彈牙泰式正宗冬蔭功海鮮湯🥣基本上吃泰國料理不喝冬蔭功湯像差了一點一樣,湯酸酸辣辣,十分醒胃,而且海鮮料亦尚算豐富,有蝦,青口,菇,蕃茄等,可以一戰Morokok (家樂坊)旺角登打士街56號家樂坊8樓801號舖

脆炸德國咸豬手配蜜糖芥末籽醬🐖

香煎帶子青檸蟹肉鬆盒🦀

泰式柚子大蝦千島醬薄餅🍕

泰式正宗冬蔭功海鮮湯🥣

Morokok (家樂坊)
旺角登打士街56號家樂坊8樓801號舖
泰式柚子大蝦千島醬薄餅
泰式正宗冬蔭功海鮮湯
  • 香煎帶子青檸蟹肉酥盒
2023-06-09 556 浏览
食物一般般,不是好有泰國味道,賣相不俗的,服務一般,落單沒有覆及問清楚,也不夠細心,落單要凍,結果來了熱!環境很嘈,食客多再加好強勁的音樂聲,大家傾計會有點辛苦,不容易聽對方講野!價錢也不平宜,一樣食品一般一百鬆,走的時候等電梯也要點時間,因為由上面落到8樓好full!
2023-06-09
三個女仔一個墟😂叫左成枱野食侍應都叫我哋食,咁啲先再幫我哋上嘢食驚我哋食唔晒冇計,我有兩個食好多野嘅friend但係又好瘦🫨呢間位於旺角鬧市中央央裝修設計帶點異國風情 摩洛哥風地方很大,坐得很舒服我哋叫咗pizza雞翼生蝦等等🙈嘢食都幾好食🤤值得一試
三個女仔一個墟😂
叫左成枱野食
侍應都叫我哋食,咁啲先再幫我哋上嘢食
驚我哋食唔晒
冇計,我有兩個食好多野嘅friend
但係又好瘦🫨

呢間位於旺角鬧市中央央
裝修設計帶點異國風情 摩洛哥風
地方很大,坐得很舒服
我哋叫咗pizza雞翼生蝦等等🙈

嘢食都幾好食🤤值得一試
  • 泰式炒椰菜苗
2023-05-13 875 浏览
此餐廳位處旺地,雖然在樓上但容易找到。餐廳標榜摩洛哥式裝潢,入餐廳要通過一條圓拱的通道,兩旁佈滿綠色的樹葉,給人悠閒的感覺。餐廳內也有幾個圓拱型的用餐區,木檯與滕椅的配搭,花瓦瓷磚的地面,白鶴為主的特色牆,把摩洛哥風情瀰漫整個餐廳,坐在此用餐很舒服。午市有套餐供應,分泰式及西式。我喜歡泰菜,所以叫了一份泰式炒蝦金邊粉,加12元配餐湯面包,套餐包一杯熱紅茶。蘑菇湯味道濃郁,口感綿密,湯和包都夠熱.金邊粉爽滑,醮上青檸汁後甜中帶酸,開胃。蝦有三隻,夠爽口可惜淡而無味。用德國品牌Teekanne的伯爵茶,帶有柑橘香味。今次用餐感覺環境不錯,但食物味道普通,另外上紅茶時比較馬虎,繩連同牌紙牌沒有繞在杯耳旁,而是全都泡在茶內,我要自已用叉把牌紙取起放好。

蘑菇湯
蘑菇湯味道濃郁,口感綿密,湯和包都夠熱.
泰式炒金邊粉
伯爵紅茶
用德國品牌Teekanne的伯爵茶,帶有柑橘香味。
2023-05-11
蘑菇湯
2023-05-12 698 浏览
見某個app有8折優惠,就去呢間食個晚飯。6點左右去到已經有10台客左右,不過餐廳好大間,仲有室外位置,所以望落去仲有好多位選擇。黃咖哩牛腩配香酥餅 $148份量比想像中少,味道係ok嘅,黃咖哩唔辣,幾惹味。香酥餅係每次食咖哩必點,今次包埋非常好!泰式蟹肉奄列 $128見到個樣以為上錯菜,以為係煎炸蠔餅,原來係蟹肉奄列,份量好大個,啲蟹肉變哂肉碎,所以唔太食得出蟹味,似食緊一舊酥炸粉,食多幾件覺得有啲濟…鹽焗燒烏頭,好似$170左右比起一般泰國餐廳,呢條魚偏細條,味道都ok,魚肉幾滑同幾入味。

黃咖哩牛腩配香酥餅 $148

泰式蟹肉奄列 $128

鹽焗燒烏頭,好似$170左右

2023-05-07 665 浏览
早排疫情下慶祝嘅生日飯~餐廳環境裝潢摩洛哥風格 好特別又舒適 完全喺打卡able❤️‍呢度主打fusion 泰菜~ 今日就嚟試下LUNCH~ 食到好滿足😋 值得一試👍 珍珠蠔蛋餅🦪🍳好大份~ 而且好香嘅蛋味,加上粒粒蠔 食落每啖口感好豐富😋黃金軟殼蟹🦀RisottoWA!😍 比想像中大隻嘅軟殼蟹 炸到勁酥脆 同被鹹蛋黃包住 好香口個Risotto用左青咖哩煮 配搭出色 👍推介!!❤️‍ 泰式柚子大蝦🍤千層醬薄餅🍕柚子配上大蝦🍤 食落好清新又唔油膩 🍕餅底又薄脆 整體唔錯焙茶鮮奶咖啡☕️試埋佢個焙茶鮮奶咖啡 好香濃焙茶味道 整得唔錯 咖啡質素滿意👍
早排疫情下慶祝嘅生日飯~

珍珠蠔蛋餅🦪🍳

好大份~ 而且好香嘅蛋味,加上粒粒蠔 食落每啖口感好豐富😋
珍珠蠔蛋餅

黃金軟殼蟹Risotto
泰式柚子大蝦千層醬薄餅
焙茶鮮奶咖啡
2023-04-29 472 浏览
嘩,今次去Morokok試咗佢地嘅珍珠蠔蛋餅、炸魚殼蟹同薯條拼盤,仲有泰式小食拼盤,實在太好味啦!首先嚟緊嘅係珍珠蠔蛋餅,超級香口嘅蠔蛋,每一口都係豐富嘅口感,唔會覺得膩口。炸魚殼蟹都好正,酥脆外脆,入口即溶,仲有好大隻嘅軟殼蟹,非常豐富。薯條拼盤都好吸引,薯條炸得好鬆脆,仲有三款唔同嘅醬汁,每一款都有唔同嘅風味,超級適合分享。如果你鍾意泰國菜,咁一定要試吓佢地嘅泰式小食拼盤,有蝦餅、豬頸肉同雞翼,全部都炸得好香脆,加上啲泰式醬汁,真係令人回味無窮。環境方面,Morokok 坐落喺旺角家樂坊,位置方便,裝修又特別總括而言,Morokok 絕對係一間值得一試嘅餐廳,不論係食物質素定係環境設計,都能夠令你感受到家的溫暖。如果你鍾意簡單卻又美味嘅小食,一定要嚟試下佢地嘅珍珠蠔蛋餅、炸魚殼蟹同薯條拼盤,再配上一杯飲料,一定會令你心滿意足。

2023-04-27 355 浏览
話說今次已經係第4次嚟到呢間餐廳了😜決定要打番個食評比更多人認識呢間餐廳🤣平日同朋友多數係旺角搵餐廳一聚,呢間餐廳位於家樂坊8/F,地點都算易去🤣!重點係餐廳雖然話限時90分鐘,但試左幾次平日夜晚食,都可以任坐🥹!所以真係一個好適合同朋友聚會談心嘅好地方!🌟七味燒魷魚筒 $108魷魚筒好入味,燒得好香,仲有少少辣咁,食落好煙韌🥹彈彈地牙!正!🌟芝士焗番薯條 $88呢款係我每次必點小食😍芝士熱辣辣,溶溶地,配搭落甜甜嘅番薯條,真係出奇地夾!食落仲好開胃tim!!!番薯條又唔會太淋,脆脆地!好好食!😋🌟泰式海鮮菠蘿炒飯 $148原本以為會有菠蘿殼裝住上菜,但原來碟上,擺設上有少少失色!但真金不怕洪爐火,就算碟上都炒得好有火氣!材料重好多,啖啖食落都好有口感!由其真係好愛食有腰果嘅菠蘿炒飯😎!🌟泰式青咖喱豬頸肉配香酥餅 $138呢款就不過不失,比我想像中辣🤣但好惹味,食到攝攝聲,好過癮🫣!豬頸肉肉質爽口,唔會太淋!香酥餅亦熱辣辣,好脆口,好食😆!🌟椰青 $50正常口味椰青一個! 🤣🤣餐廳有多款甜品可以order,若果想慶祝生日,亦可以喺餐廳order甜品當生日蛋糕送上,係慶祝生日嘅好地方之一
話說今次已經係第4次嚟到呢間餐廳了😜
決定要打番個食評比更多人認識呢間餐廳🤣

🌟七味燒魷魚筒 $108

🌟芝士焗番薯條 $88

🌟泰式海鮮菠蘿炒飯 $148

🌟泰式青咖喱豬頸肉配香酥餅 $138

🌟椰青 $50
正常口味椰青一個! 🤣🤣

餐廳有多款甜品可以order,若果想慶祝生日,亦可以喺餐廳order甜品當生日蛋糕送上,係慶祝生日嘅好地方之一!😍😜
芝士焗番薯條
青咖喱豬頸肉配香酥餅
香燒魷魚筒
泰式海鮮菠蘿炒飯
椰青
朋友想試呢間餐廳,諗住一試無妨,點知除咗食物本身,其他都冇乜selling point 可言。原本book 左窗邊卡位,已經坐低左menu 都翻開埋,但去完個洗手間番黎就畀人坐左張檯,係快餐店自己搶位嗎?完全係侍應編位差誤同溝通不足!之後request 坐圓檯位。餐廳主打泰國菜,亦都有西餐fusion菜,叫左兩個軟殼蟹漢堡,賣相吸引,有蟹味,蟹黃醬料有驚喜,非常香濃,令漢堡包都好食左,包入面配菜好泰式沙律feel, 都係開胃既味道。跟餐叫左牛肉串燒同香茅雞翼,味道不過不失,但食開重口味既我都覺得偏咸。室內座位好密,午餐時間坐滿之後好噪,好似快餐店,更恐怖係食食下望住一大塊天花白灰跌咗落隔離枱食客身旁,冇跌中人或者食物,隔離枱又好似覺得冇乜野,咁我當食花生。Menu 鋪滿油脂、潮濕到軟,應該好耐冇人清潔過🫣整體而言,如果只著重食物味道可以一試。

Menu 鋪滿油脂、潮濕到軟,應該好耐冇人清潔過🫣
整體而言,如果只著重食物味道可以一試。
2023-04-23 599 浏览
一齊約朋友仔到旺角一間食泰國菜嘅petfriendly 餐廳。毛孩需要坐室外。打卡位其實有好多,但因為今日係假日,人流比較多,所以就無入到室內打卡。職員們都好好人,會好照顧毛孩,亦都友善對待佢哋,唔會話因為係咁吠而歧視我哋。食客都好nice咁同毛孩互動,最開心就係有好大個空間比佢哋跑🤣🤣🤣過嚟之前最好打電話訂咗枱先,餐廳就有機會安排一個打卡靚靚嘅位置比你☝🏻Max5️⃣🐽食物質素🐽🐽🐽🐽環境🐽🐽🐽🐽性價比🐽🐽🐽🐽室外/室内寵物友善:室外

Max5️⃣🐽
泰式豬肉碎生菜包
泰式小食拼盤
泰式炒金邊粉 配雞肉
2023-04-22 222 浏览
味道不錯,海南雞幾好味,環境幾靚,好夏日嘅設計,環境清潔幾乾淨嘅,望落冇咩明顯嘅污穢,光線夠。我叫左份煎魚,食落比較油。啲侍應比較大頭蝦...不過人都幾nice
  • 海南雞飯
泰式柚子大蝦沙律,啲蝦大大隻,柚子份量都足夠,酸酸甜甜,係好開冑既小前菜。另外嗌左個蒲燒鰻魚配牛油果薄餅,呢道菜夠前衞,無諗過呢一個組合拼埋一齊會甘正!佢仲加左啲香辣蕃茄仔係面,秒被ko!朋友嗌左杯好少女心既cocktail,不過佢話個樣幾靚但飲落甜左啲,朋友係好識飲酒個啲人,一晚可以飲一支白酒,屋企仲有個酒櫃。😆最後我地拎左個雙色芒果檽米飯,上碟時暖立立,加左碟豆花同埋班蘭既色素令到成件事更加搶眼。Morokok食過不下十次,每一次都無令我失望。💖

Morokok食過不下十次,每一次都無令我失望。💖
  • 雙色芒果糯米飯
  • 蛋包泰式炒金邊粉伴扒大虎蝦
  • 泰式炒通菜
  • 蒲燒鰻魚配牛油果薄餅
這家旺角的fusion泰國餐廳,吃了不下3次的‼️真的係好記適合約聊天!拍照!環境真得很舒服+每個角落都很美❤️‍🔥仲有露天嘅位置掛滿波波燈,氛圍感滿滿,天氣唔熱嘅時候坐係出面好舒服~✅環境 9/10✅food 7/10✅服務 8/10✅性價比高小食拼盤有蝦餅,豬頸肉,雞翼,泰式鳳爪好抵食❤️‍🔥軟殼蟹好大隻,被鹹蛋黃包裹超香口‼️芒果糯米飯好睇又好食😍芒果新鮮清甜絕對係必食!——————————————————————

✅環境 9/10
✅food 7/10