2012-07-20 375 浏览
內子在血拼的時侯,是溜出來吃東西的時侯。見 Pokka Café 要等位,便吃 MOS Burger。自從戒掉牛肉之後,少咗光顧 burger 店。點了個炸雞漢堡, 配薯條和奶茶 (HK$35.8) 。個人認為,MOS Burger 那片漢堡麵包最吸引我,其次就是那個名叫 “摩斯紅茶"的飲料。先者依然 good﹔後者已改用 Twinings 的茶包, 風味不再!

點了個炸雞漢堡, 配薯條和奶茶 (HK$35.8) 。

Chicken burger
2012-07-18
Chicken burger
2012-06-27 98 浏览
平時個個月都去MOS BURGER做野, 但未去過食野. 今日同朋友行青衣城, 終於入左去食野, 入面D人好似認得我每一叫左一SET. 我叫左黑醋雞堡+大薯條+檸蜜蒟弱. 朋友叫左摩斯漢堡+雞脾+汽水黑醋雞堡: 好大個, 我口細一啖咬唔哂T.T 雞塊好JUICY好脆, 配黑醋汁酸酸地好正, 朋友試左啖話唔鐘意個汁, 但之後係咁食............大薯條: 粗身, 但唔夠脆同熱, 應該係炸起放左一陣檸蜜蒟弱: 檸味偏重, 聞落好香蜜糖味, 酸酸甜甜, TEXTURE比JELLY更薄, 我鐘意摩斯漢堡: 有牛肉, 芝士, 蕃茄, 都好大個, 朋友話好食雞脾: 好脆好JUICY, 但炸得膿左DTOTAL80幾蚊, 但食完真係滿足同飽肚

黑醋雞堡

大薯條: 粗身, 但唔夠脆同熱, 應該係炸起放左一陣

檸蜜蒟弱

雞脾: 好脆好JUICY, 但炸得膿左D

TOTAL80幾蚊, 但食完真係滿足同飽肚
2012-06-10
  • 黑醋雞堡
  • 檸蜜蒟弱
2012-05-29 55 浏览
和朋友行經青衣,有點口渴,便在MOS BURGER 坐下來歇一歇。 我要了雞脾連薑味汽水,共十七元。那雞脾原來是去骨的,剩下是一片薄薄的雞扒肉, 真是别出心裁,可惜雞扒肉質又削又無汁,脆口而不香口,失望!薑汁汽水並無預期的濃薑味,還是薑啤好一點。 幸好收銀的職員很nice, 又有送餐服務,但這一款下午茶還是不要試了!

2012-05-29
2012-05-12 37 浏览
以前從未吃過MOS Burger,因為在我家附近沒有這店呢,今天難得有機會,便去嘗試一次吧.看一下餐牌,原來跟麥當當的套餐有分別呢.雖然選擇比它們多,但是一個套餐要43元左右,對快餐店來說是高消費啦.我們點了吉列蝦漢堡,海鮮珍珠堡,另外再配上摩斯脆雞及摩斯雞塊各一客呢.飲品點了抹茶鮮奶及薑味汽水,兩杯也是沒有喝過的怪東西,所以要試一下啦,呵呵XD食物是由店員親手送上我們檯上的呢,這樣的服務要加分啦.先把炸雞吃一下,只有摩斯雞塊才有醬汁跟啦.點上醬汁吃風味比麥樂雞更好呢,不死賁,好吃.而摩斯脆雞卻真的不行,很乾,炸太久啦,唯一可取的是油份不多比較健康而已.>.<"那漢堡又怎樣啦?我的吉列蝦漢堡原以為是炸蝦餅呢,想不到咬到原隻蝦有驚喜啦.沙律醬及生菜絲也很多呢,一起吃清新可喜,看來這店是走健康路線的啦.而海鮮珍珠堡是我女朋友仔點的,她也給了我一點吃.我覺得滿鮮味的,又有帶子粒等,加上飯堡的外層一起吃很滋味啦.但女朋友仔說醬汁太少了,如果只吃外層的米堡的話可能會像吃白飯呢.不知道可不可以要求多一點汁了?@.@而那一杯薑味汽水的東西,我怎樣喝也喝不到薑味,像喝雪碧汽水而已.而抹

看來炸雞不是MOS Burger的強項啦= ="
生菜絲加原隻蝦,爽上加爽呢=v=
把這東西放在碗中用筷子吃,完全是一碗海鮮飯啦XD
而那一杯薑味汽水的東西,我怎樣喝也喝不到薑味,像喝雪碧汽水而已.而抹茶鮮奶的奶味蓋過了茶味,比較易入口呢.
肥雞跟我吃完也不覺得飽見鬼啦.是份量太少之故?看來要再找別的東西吃來填肚啦,呵呵
2012-05-07
生菜絲加原隻蝦,爽上加爽呢=v=
把這東西放在碗中用筷子吃,完全是一碗海鮮飯啦XD
  • 吉列蝦漢堡
  • 海鮮珍珠堡
2012-01-28 43 浏览
講真,97年到衣家,青衣城既餐廳已經吃勻,唯獨是早幾年開的MOS是過門而不入,一來唔好坐,二來要走十分鐘來吃漢堡實在搵自己笨。假日要等朋友,一街都是人,想找個地方坐下諗下,於是叫了炸雞,是炸定的,吃起來唔熱又腍,如果肥佬上校有位的話,我是會選擇後者的。
2011-12-07 24 浏览
店鋪坐位不多, 通道都幾窄, 等位都唔係咁方便, 但未有位又唔想買野食住驚野食黎都未有位, 所以都幾左幾個未先有野食 滿滿流流芝士漢堡 (新出諗住試下, 無咩特別, 呢間既出品係完全無滿滿流流既效果囉, d流流芝士少得可憐, 味道方面其實近似 pizza hut 芝心批入面個d芝心, 不過再軟心流心d; 牛肉係一貫既濃郁肉味, 騷勁十足)粗薯條 (粗薯係一貫既喜愛, 熱辣辣又香, 不過要加大先夠食)炸雞塊 (問佢同麥記麥樂雞有咩分別又話好唔同, 其實係差不多, 只不過呢度d雞塊既肉比較散無咁實)

2010-04-27
2011-11-19 9 浏览
下午時候逛商場, 初次到這家mos burger店, 到門面時看到餐牌在舖外, 旁邊的收銀櫃反而沒有, 要到櫃頭才有可拿起的餐牌, 那排隊時便根本不可預先看餐牌點選食物, 很浪費時間的安排! 即是迫客人在門外看完餐牌後, 背熟想點的餐, 才走進店內排隊購買, 有點不週!結果在櫃頭浪費了一點時間, 為了不阻後面的客人太久, 我隨便點了:黑醋味與本身醬汁很配, 味道不錯, 雞肉很脆, 但咬下時咬不開炸粉皮, 很奇怪的質地, 但肉是斷開了的, 真不這是特色還是出錯 薯條不夠熱, 味道是淡的, 相信是沒有放鹽讓客人自由加入吧.... latte不知所謂, 根本是一杯cappuccino, 多泡得很, 難道他們分不開這者間的分別?!環境光猛闊落, 比以往到過的其他店舖多座位, 甚至有卡座, ok一讚!

黑醋脆雞漢堡

2011-11-09
黑醋脆雞漢堡
2011-11-08 12 浏览
如果唔係做特價,我真係唔會試,個塊海老真係又薄又難咬開,真係唔多ok,$12就得,$21就唔值做下午茶都仲可以,如果以正價去買依個包加餐就真係唔值以下午茶黎講依個都可以接受,其他餐都唔錯
2011-11-08
1 分钟 (外卖自取)
今晚又在青衣揾食, 青衣城食肆多但係都係統一的店舖 , 食來食去真係唔多選擇, 最後還是揀了這間價錢稍為化算 。晚上9:00多, 內裡顧客不是太多, 近門口有張宣傳海報, 就是海老.... 終於有新嘢, 一定試試 。於是點了一個Shrimp Puri Puri Burger, 附加雞塊及可樂, 另外還點了雞塊套餐, 及吉列蝦漢堡, 海鮮珍珠堡, 我試了 Shrimp Puri Puri Burger, 包是熱烘烘香軟, 配以彈牙的蝦肉及帶有酸甜不不濃的汁料, 真係又一新佳作, 計蝦堡後又係一個新產品, 一定有前途 ! 至於小小的雞塊, 嫌太乾及無味 。試試一小塊雞塊餐, 味道可以, 沒有k記的厚粉漿, 直接一口口雞肉, 都算唔差, 整體的質素還是可以保持 。

2011-11-05
  • shrimp puri puri burger
其實味道都OK, 係個飽有一面唔夠熱。呢個係其他mos burger分店都有既問題叫左Fresh Burger同埋照燒雞肉漢堡前者塊牛肉同埋蕃茄都好厚,我非常鍾意一咬落去好新鮮好多汁既感覺後者塊雞肉醃得入味,照燒雞醬唔會太甜另外配餐有沙律,配了我喜愛的芝麻醬雞塊四件,雞肉是比較鬆的,和M記較實正的感覺很不同。我覺得各有喜好啦!試該一試。飲品我要了收銀機旁特別推介的樽裝蔬果汁,比起同價的汽水,這個當然更有益啦!讚!

叫左Fresh Burger同埋照燒雞肉漢堡
後者塊雞肉醃得入味,照燒雞醬唔會太甜

另外配餐
有沙律,配了我喜愛的芝麻醬

2011-08-08
2011-07-04 20 浏览
順便寫埋前日食過的MOS Burger , MOS Burger 我試過好多間 , 真係唯獨青衣城呢間係 " 差" d , 同一款產品 , 都晤明點解呢度可以整得難食咁多 星期六晚買左飛睇戲 , 但青衣城永遠都咁多人 , 間間都要排隊 , 唯一晤駛排隊就係呢間 !!我點左黑醋雞 + 雞件 + 檬茶朋友點左 魚柳 + 雞件 + 檬茶我個黑醋雞超多汁 , 多到令個飽難食 雞件個味好似食緊玩具咁 , 完全晤似食緊雞肉 , 比 m 記的差雖然青衣城呢間 MOS Burger 特別差 , 但我都要講句公道說話 , 荃灣 , 葵芳 , 旺角................等等其他分店係好ok的

我點左黑醋雞 + 雞件 + 檬茶

朋友點左 魚柳 + 雞件 + 檬茶

我個黑醋雞超多汁 , 多到令個飽難食

MOS Burger 一向是自己最喜歡的連鎖式漢堡包店,最近它又有新意思,推出了期間限定的新口味漢堡包「檸檬Sakusaku雞肉漢堡」。這天來到青衣城,正好一試。叫了一個「檸檬Sakusaku雞肉漢堡套餐」,包括「檸檬Sakusaku雞肉漢堡」和「摩斯脆雞」,並且加了$3 換一杯夏日特飲「芒果梳打」作晚餐。老婆仔就因為胃口欠佳,只要了包括「熱狗」和「脆薯條」在內的「熱狗套餐」,而同樣地,她也要了開胃的「芒果梳打」做晚餐。期間限定的「檸檬Sakusaku雞肉漢堡」,味道沒有自己最喜歡的黑醋Sakusaku雞肉漢堡那麼討好,檸檬醬下得不夠多,檸檬獨有的濃郁芳香酸甜味不太足夠,雖然整個漢堡包仍然有一定的水準,卻未能為自己帶來驚喜。加了大量生菜絲的雞肉漢堡,能稍減炸雞的油膩和熱氣,兩者倒是不錯的配搭。「摩斯脆雞」太過乾身,雞肉也粗糙了點,味道不過不失。老婆仔的「熱狗」我只試嚐了一口,味道尚佳。塗了大量茄汁和少量芥茉醬的熱狗,只要夠熱,又怎會不好吃呢!這裡的「炸薯條」是厚切,份量雖多,但未夠香脆,水準只是一般。夏日特飲之一的「芒果梳打」因為下了不少芒果醬的關係,味道甚為濃郁,酸酸甜甜的,非常開胃

摩斯脆雞」太過乾身,雞肉也粗糙了點,味道不過不失。
夏日特飲之一的「芒果梳打」因為下了不少芒果醬的關係,味道甚為濃郁,酸酸甜甜的,非常開胃解渴
,但稍嫌濃甜了些,要是可稍淡一點,味道會更佳。
雖然這次在 MOS 所吃的各款食物,並非每樣都稱得上是美味,不過它的新出品,質素始終有一定的保証,加上自己對它的印象分,還是給它一個笑臉吧
$42.5 (晚餐)
優閒的星期天,和男友放輕鬆地在青衣城看看午餐吃甚麼,由於現在青衣城正在翻新,變相選擇不多。在MOS Burger門前看到有新推出的法式特級漢堡,便本著貪新鮮的心態去試一試了。我們點了兩個套餐︰(1) 法式特級漢堡 + 摩斯雞塊 + 鮮橙汁 (HK$46.8) 和 (2) 法式特級漢堡 + 厚切薯條 + 可樂 (HK$39.8)Premium Burger with Demi-glace sause - 因為我不喜歡吃生洋蔥,所以每次吃MOS Burger都會「走蔥」,幸好,這個法式特級漢堡用上切幼條的生菜作配菜,加上漢堡的肉汁豐富,配搭上熔化的芝士和秘製汁料,吃第一口便覺得很讚了!值得推介!♥ 可是我一向食量比一般人少,吃到最後幾口就開始覺得膩,吃不下了....Chicken Nugget - 我喜歡這個摩斯雞塊,軟軟的,配上酸甜醬,很開胃。French Fried Potato - 我是比較喜歡MOS Burger的薯條,厚厚的,是實實在在吃到薯仔肉,很香的薯仔味,外脆內軟~整條薯仔完完全全沾上茄汁的話,感覺很滿足,即使熱氣,也吃多兩條~ ♥以前在MOS Burger堂食的話,是會有
新推出的法式特級漢堡
法式特級漢堡 (單買︰HK$23.8)
摩斯雞塊 (單買︰HK$14)
厚切薯條 (單買︰HK$8/S;HK$11/L)

以前在MOS Burger堂食的話,是會有那種盛茄汁的小杯子提供,但現在都沒有了,大概是因為減低成本吧?
2011-06-12
新推出的法式特級漢堡
法式特級漢堡 (單買︰HK$23.8)
摩斯雞塊 (單買︰HK$14)
厚切薯條 (單買︰HK$8/S;HK$11/L)
  • 法式特級漢堡
我每一次去MOS burger 都系食su??su??(forgot)黑醋脆雞漢堡yummy,,,d汁酸酸地,,又有燒汁,,,加上塊一d都吾會干ge雞扒 同埋清新ge生菜 i love it very much!!!加set都系十幾蚊,,又有野飲(k)(k)(k)薑味氣水 但系肯定夠飽(我囉),,,比起成日食m記,,,換換口味,,是一種享受^_^但本人吾鐘意佢個雞塊,,所以我會只會揀薯條同雞脾,,,食過一次佢個綠茶雪糕(吾洗甘貴囉),,,不過不失成日好想試試新款野,,但系又驚吾好食,,that why每次都系果個漢堡@@''如果有一日,,我肯踏出我ge第一步 食佢ge新野(i mean吾再系食黑醋脆雞漢堡),,我一定會up相上泥寫食評!!我話ge!!!!
但本人吾鐘意佢個雞塊,,所以我會只會揀薯條同雞脾,,,
食過一次佢個綠茶雪糕(吾洗甘貴囉),,,不過不失
),,我一定會up相上泥寫食評!!我話ge!!!!
2010-06-26
2010-12-30 27 浏览
Sashimi is not good enough to feed an adult for lunch. So, I went to MOS buger to fill the incompleted part of my stomach. Since I quitted from beef, I picked the terriyaki chicked burger with fries and MOS tea. It costs HK$35. I personally think that a HK$35 burger meal is not inexpensive in this town. But its MOS burger's quality is worth for this price, especially the burger's bun. Also, MOS tea has its unique aroma which is quite different from those yellow label tea.

Terriyaki Burger
Burger set HK$35