Happy Friday! 午飯未能成功訂座Ruby Tuesday, 轉戰很久沒吃的摩斯漢堡!外賣牛肉珍珠堡配沙律(醋醬) $40 + 凍奶抹綠茶 (+ $5)牛肉珍珠堡 : 牛肉好軟好好味, 珍珠米堡本身煙煙韌韌, 濃濃牛肉汁滲入珍珠米堡入面, 好好味! 再大個少少就好啦~ 沙律(醋醬) : 沙律分量較少, 但用料新鮮, 既爽又甜, 唯獨醋醬太酸及油, 下次放少一點該會更好味!凍奶抹綠茶 (+ $5) : 很滑, 濃濃奶味, 茶味再濃一點更好~~~ $45一個外賣速食店”包”餐真係幾貴, 但係又真係好味喎~可能少食…所以很滋味!

$45一個外賣速食店”包”餐真係幾貴, 但係又真係好味喎~

可能少食…所以很滋味!

外賣袋
牛肉珍珠堡 - 大特寫
牛肉珍珠堡Set C, 盛惠$45!
2009-03-20
外賣袋
牛肉珍珠堡 - 大特寫
牛肉珍珠堡Set C, 盛惠$45!
  • 牛肉珍珠堡
  • 沙律(醋醬)
2009-03-04 376 浏览
由於所有地方都沒有位,我們就來了Mos Burger 吃個包算了。雜菜湯 – 不夠料,表面有層油,不行。炸雞 – 很油,皮又很粉,不行。牛肉堡 – 扒較薄不過有牛味,番茄大大快又新鮮,不錯。海鮮堡 – 炸海鮮夠脆,和飯食又減了油膩感,不錯。薯條 – 也算是粗條,口感好。立時止了飢餓,也不太差還過得去。不過,我想下次還是早點去大戶屋排隊比較好一點。

雜菜湯 – 不夠料,表面有層油,不行。

炸雞 – 很油,皮又很粉,不行。

牛肉堡 – 扒較薄不過有牛味,番茄大大快又新鮮,不錯。

海鮮堡 – 炸海鮮夠脆,和飯食又減了油膩感,不錯。

薯條 – 也算是粗條,口感好。

一个人面对一张全是汉堡的菜单没有犹豫是件幸福的事情一个人面对一个汉堡除了吃下去可否还有别的选择还好我不用选择做了决定————————————————果壳苏三饕餮走四方 餐厅名称 香港MOS Burger 餐厅地址 鰂魚涌康安街224號地下A1-A2舖交通 太古站C口出来,穿过吉之岛超市,便是 餐厅电话 2568 1313 营业时间 星期一至日: 07:30-22:00 就餐时间 2009 年 2 月 13 日 15 时第几次用餐 第 1 次 可否刷卡,八達通 現金,可用八达通 如何知道该餐厅 以前就路过,上管理课的时候,案例分析时,老师将其作为案例 用餐目的 午餐 菜名 Saku Saku Chicken Burger 黑醋鸡汉堡 价格 22元(基本都是22元,特价的海鲜米汉堡20元)套餐的话就是32或者45了。评价 上课的时候,老师推荐的便是这个汉堡,其名字的由来是因为咬这个汉堡的时候会发出Saku Saku的声音。汉堡的个头算是小的,里面的鸡排果然咬起来酥脆,里面还很滑软;黑醋配上有机生菜,在舌头上舞蹈。 环境如何 典型的日本店铺,干净,井井有条,人比较少,安安静静的,不想Burg
一个人

————————————————

果壳苏三饕餮走四方
餐厅名称 香港MOS Burger
餐厅地址 鰂魚涌康安街224號地下A1-A2舖
交通 太古站C口出来,穿过吉之岛超市,便是
餐厅电话 2568 1313
营业时间 星期一至日: 07:30-22:00
就餐时间 2009 年 2 月 13 日 15 时
第几次用餐 第 1 次
可否刷卡,八達通 現金,可用八达通
用餐目的 午餐
环境如何 典型的日本店铺,干净,井井有条,人比较少,安安静静的,不想Burger King或M里永远都放着吵闹的音乐,人声鼎沸。加我店里一共有三桌客人,小朋友在妈妈的陪伴下吃着套餐,还有一对小情侣。
卫生间如何 没注意有没有卫生间
服务如何 服务员显然是经过日本式的训练,彬彬有礼;汉堡制作的时间大概在五分钟左右,要等~
餐厅特色 有机原料制作的健康汉堡,还有特色的米汉堡——珍珠堡。
用餐后感觉和建议 我不喜欢吃汉堡,如果将来我的小孩想吃汉堡,那么我会带ta来这里。
据说,在日本将里面的汤汁喝掉是流行的做法
菜单和分类清楚的毛巾盒子
等待的号牌和收据
好小一个汉堡
好小一个汉堡
  • 黑醋香脆鸡肉汉堡
2009-02-09 9 浏览
2月7日在公司工作到下午3時先有得走,和男友來到了mos burger叫了芝士漢堡餐及摩斯漢堡餐。芝士漢堡和m記的都沒有什麼分別,但這裡要30大元,摩斯漢堡又是沒有什麼特別,這裡最了薯條都幾好味。雖然我好鐘意食漢堡,但這間都去不太喜歡的
2月7日

雖然我好鐘意食漢堡,但這間都去不太喜歡的

2009-02-02 6 浏览
星期五,本想吃日本菜的,但因遲了放工,Jusco的餐廳都截隊了。飢寒交逼之下,退而求其次,食個日式漢堡好了。很久未有食Mos Burger了,叫了個牛肉飯堡和海鮮飯堡,粟米湯和薯條,一杯凍抺茶鮮奶。牛肉飯堡- 以前隻食過漢堡扒類的Mos Burger,這次試試新產品。牛肉和飯非常匹配,牛肉是肥牛,正對口味,很好吃;可惜可能有汁的關系,飯堡食了一小半就散了。海鮮飯堡- 試了兩啖,覺得炸蝦等海鮮都很足而且炸得夠脆。粟米湯- 牛油味很濃,喝到最后真的有點膩。薯條- 較厚切,口感好。抺茶鮮奶- 女友喜愛,但其實像喝一杯凍奶。久不久吃個快餐也不錯,尤其像Mos Burger這樣不令人熱氣的快餐。

海鮮飯堡- 試了兩啖,覺得炸蝦等海鮮都很足而且炸得夠脆。

粟米湯- 牛油味很濃,喝到最后真的有點膩。

薯條- 較厚切,口感好。

抺茶鮮奶- 女友喜愛,但其實像喝一杯凍奶。

2009-01-09 6 浏览
繼上次食完美式漢堡連鎖店Burger King之後, 今次來到MOS Burger吃日式的漢堡包, 此店自去年開業以來都客似雲來, 可惜店舖地方不大, 坐位也比較擠迫. 這裡每款漢堡包都可選擇A/B/C餐, 不同之處在於小食, A餐跟厚切薯條, B餐跟炸蝦/炸薯餅/炸蝴蝶餅, C餐跟沙律, 而每款餐都包括飲品(有汽水, 熱咖啡, 熱檸檬茶, 其他飲品要加錢). 我點了最基本的招牌餐<摩斯漢堡>A餐. 日本人果然有生意頭腦, 好懂得從細微著眼 首先漢堡包的包裝紙是三角型開口, 方便吃又不怕餡料漏出來. 摩斯漢堡是牛肉加上大大塊蕃茄, 醬汁混合有芝士和洋蔥, 材料很新鮮, 加上強調即叫即做, 好味!厚切薯條顧名思義就是薯條比較粗身, 還有塑膠碟仔用來裝茄醬, 好細心. 食完今次, 看來我很快會再來試第二款了.

2009-01-01 5 浏览
"簡單就是最好" 呢句是貼在門口最新的POSTER的Slogan, 賣的是新出的魚柳包.Takeaway 番屋企試下, 等左差不多五分鐘, 熱呼呼的包終於到手.返到屋企個包都係熱, 塊魚柳應該係即炸, 魚柳是鱈魚扒, 幾滑不過炸粉厚, 略嫌油膩.有驚喜的是個包有芥未醬加沙律醬,個味幾夾!Overall: 可以一試, 不過本人覺得都係最Original的MOS Burger 最好味!
有驚喜的是個包有芥未醬加沙律醬,個味幾夾!
魚柳包
2008-12-20 2 浏览
dec 15, 08dinner後獨自嚟因友人對綠茶產品無興趣呢,叫咗 : 1) 熱mocha latte-之前聽食友講過,1早就想嚟試,但無理由純為咗佢而去鰂魚涌呢-今次順道食完大戶x,嚟飲埋佢就最good fit-不過上1餐其實都未"落格"............所以我今次喺好慢好慢咁飲/hea,好寫意-講番杯嘢先,個面層泡沫打得幾滑,綠茶味都夠,另附有1包砂糖,就自己控制個甜度

1) 熱mocha latte
-今次順道食完大戶x,嚟飲埋佢就最good fit
$18 (其他)
11月3日, 又係有coupon既情況下, 黎到mos burger買個餐食, 人唔太多, 比起新開嗰段時間冷清不少, 可能太多漢堡飽連鎖店開咗, 分散咗人流~::: 摩斯芝士漢堡餐 配 摩斯脆雞 ::: $41揀咗好耐, 要咗個正正常常既漢堡, 見相片吸引, 配咗摩斯脆雞~ 芝士漢堡配鮮茄, 感覺有d怪, 鮮茄一pat pat有d凍, 整體賣相都有d唔討好. 漢堡包都唔夠新鮮, 好求其… 反而脆雞唔錯, 炸出香香既味道, 啖啖雞肉亦好有彈性, 亦都新鮮~ 呢間中上級既漢堡飽連鎖店水準有下滑既跡象… 雖然耐唔耐都有d新推介, 不過廣告欠奉, 好難吸引到人試… 今次都係有couopon先食, 咁耐冇食, 亦沒有帶來驚喜…

::: 摩斯芝士漢堡餐 配 摩斯脆雞 ::: $41

摩斯芝士漢堡餐
2008-11-17 5 浏览
12/11/2008 約3pm黎到冇咩人,當我地睇緊應該叫咩食既時候,其中一個女職員好好人咁話我地知有下午茶總共有3個款脆雞漢堡/芝士漢堡/熱狗+汽水/熱檸茶/熱奶茶都係$18結果我地要了1個脆雞漢堡,2個芝士漢堡,汽水熱檸茶熱奶茶各一我食芝士漢堡,包烘過暖暖的,芝士半溶同洋蔥配超好味的漢堡,完美友人的脆雞漢堡,看到菜很新鮮,雞是新鮮炸起,應該唔錯MOS burger給我的印象仍然的好,貴M記少少,質素好多倍,good!
12/11/2008 約3pm
友人的脆雞漢堡,看到菜很新鮮,雞是新鮮炸起,應該唔錯

正芝士漢堡
正脆雞漢堡
正芝士漢堡
正脆雞漢堡
2008-11-04 10 浏览
登陸了香港年多,我還是第一次食,真是大鄉里。第一次先試試最傳統的摩斯芝士漢堡,一大片蕃茄、肉醬及漢堡扒,蕃茄有點凍凍的,但鮮甜多汁,主角的漢堡扒不夠肉味,也不夠多汁、鮮嫩,反而配角的惹味肉醬及鬆軟可口的麵包,更給我歡心。辣味熱狗話說是用墨西哥辣醬,對我來說完全不夠辣,沒有滋味感覺。但鍾意那大大的脆皮熱狗腸,用點牙力咬下去時,肉汁爆出。不過最懷念仍是Shake'em Buns的辣肉熱狗。厚身的炸薯條不算很脆,但仍比麥記的好。第一次的食後感都不外如是,有點名過於實吧!
登陸了香港年多,我還是第一次食,真是大鄉里。

厚身的炸薯條不算很脆,但仍比麥記的好。

第一次的食後感都不外如是,有點名過於實吧!
Mos burger
辣味熱狗
炸薯條
2008-10-07 12 浏览
弟弟說很想去 Mos Burger 一趟,趁著今天假期中午一同去了。店舖不算大,早已擠滿購票和等位堂食的人。幸運地很快便找到對街的高座位。A 餐 = $37黃金炸蝦堡 + 汽水 + 細薯條評:炸蝦堡有兩種醬選擇,即叫即做,很香口。炸蝦肉餅內有原隻蝦,實在物有所值。薯條跟 M 記的不同,較粗和有口感,加上只是細包裝,吃光也不算太「熱氣」。C 餐 $42 + $3 = $45蜜汁烤雞堡 + 熱鮮奶咖啡 + 沙拉評:即叫即做,熱騰騰。烤雞顏色似叉燒,與沙律醬及生菜、洋蔥配合得恰到好處。鮮奶咖啡奶味較重,不過不失。總的來說,おいしい ですね

A 餐 = $37
黃金炸蝦堡 + 汽水 + 細薯條

C 餐 $42 + $3 = $45
蜜汁烤雞堡 + 熱鮮奶咖啡 + 沙拉

總的來說,おいしい ですね
A 餐 + C 餐
蜜汁烤雞堡
黃金炸蝦堡
薯條
蜜汁烤雞堡
黃金炸蝦堡
2008-08-30 11 浏览
我好鍾意食mos burger呀個漢堡包個汁甜甜地, 好似將軍漢堡果個汁 :*)有d似日式燒汁咁!但個包細左dd, 岩岩好夠飽jar 呀, 仲有蝴蝶蝦炸得好香脆, 熱辣辣
我好鍾意食mos burger呀
個漢堡包個汁甜甜地, 好似將軍漢堡果個汁 :*)
有d似日式燒汁咁!
但個包細左dd, 岩岩好夠飽jar

呀, 仲有蝴蝶蝦炸得好香脆, 熱辣辣
mos burger
蝴蝶蝦(炸)
2008-08-10 1 浏览
mos burger係觀塘開~應該好早就可以食~不過一直都冇食到~!第一次食就去左太古~同個fd 短敍~~個個包都冇食過~最後都係試mos burger~好似穩陣少少~包既樣真係幾靚~起碼好多汁丫~!!!唔知係唔係個包裝袋既問題~睇落個包好細~不過食就覺得幾大個~幾飽的~!味道方面~都幾好味~~個汁都不錯~!包係要多汁先好食~!試左個fd 既薯條~~係ok的~~厚切~唔脆~!同m 記既薯條又有d 分別~不錯不錯!!
mos burger係觀塘開~
應該好早就可以食~
不過一直都冇食到~!

第一次食就去左太古~
同個fd 短敍~~

個個包都冇食過~
最後都係試mos burger~
好似穩陣少少~

包既樣真係幾靚~
起碼好多汁丫~!!!

唔知係唔係個包裝袋既問題~
睇落個包好細~
不過食就覺得幾大個~
幾飽的~!

味道方面~
都幾好味~~個汁都不錯~!
包係要多汁先好食~!

試左個fd 既薯條~~
係ok的~~厚切~唔脆~!
同m 記既薯條又有d 分別~

不錯不錯!!
mos burger!
$20 (其他)
mos burger!
2008-08-06 4 浏览
最欣賞係佢中間o個塊大蕃茄同埋肉醬. 份量亦好大. 上次食一個已經飽足一日. 反而唔知塊牛肉夠唔夠juicy. 因為有d肉醬撈埋. 綠茶牛奶只係加5蚊. 個人認為幾抵. 整體來講真係唔錯. 但係其他包未試過, 搵日試下.

塊蕃茄幾厚!
大合照