2009-09-30 20 浏览
秋意綿綿正好眠,睡至日上三竿才醒來,落街吃個包作午餐,雖然也曾吃過這店的出品,但今次且看有否新猷。現正推廣的是辣雞包,但個人較嗜牛,雖然下午茶餐也有牛供應及較平宜,但怕份量少,還是點了摩斯芝士漢堡 $22 加 $19 要蝴蝶蝦和咖啡。不一會,店員便一盤送來,用一竹籃盛著,漢堡包份量不太,夾有一塊不太厚的牛肉,洋蔥碎和一塊大蕃茄,吃一口,覺得溫度不是很熱,蕃茄很新鮮,加上特有的汁醬使整個包不覺得乾,牛肉有肉味,也算是合格的。蝴蝶蝦一袋有五小隻,是上了粉炸的,炸得太乾,沒有蝦的彈性,附上一小盒像 BBQ sauce 的汁醬,醮點吃也無不可,但覺汁醬味太濃,蓋過了蝦味,還是 tartare sauce 較好,咖啡味道帶微酸,是咖啡豆品種問題,不是變壞,但絕不是 my cup of coffee。漢堡包連鎖店,個人較喜愛 Burger King,然後是 Freshness Burger 才到 Mos Burger,遲些吃過 Triple O ,且看下回分解。

現正推廣辣雞包
自製套餐 $41
芝士漢堡
BBQ 醬的濃味蓋過蝴蝶蝦
現正推廣辣雞包
自製套餐 $41
芝士漢堡
2009-09-25 23 浏览
There is not much Hot Dog in Quarry Bay. In the past, there was one called Four Season, but it's already closed. Suddenly noted that Mos offer Hot Dog this Thu, ordered a Chili Dog immediately.Although it's called Chili Dog, it's not that spicy. The sausage is juicy (or a bit oily) and the bread is soft as usual. Not very outstanding, but is a good choice when you want a Hot Dog.

2009-09-24
2009-09-03 3 浏览
那天和媽子在吉之島大掃貨之後,肚子有點餓,見老麥太多人……就走去Mos Burger食野~今次食左個炸蝦堡,之前老麥也出了個蝦堡……不過就……也好怕自己今次也會中招……(抖抖)等了一會,炸蝦堡出來了~~~比我想像中好味多了~~~不但juicy,個炸蝦餅d蝦又大又多~新鮮熱騰騰的加上生菜絲&千島沙拉醬~~~好match~~~很喜歡這個burger呀~~~(攪到好想食多一個~~XDDDD)下次去吉之島大掃貨,不知道還可不可以再去Mos一次呢??
那天和媽子在吉之島大掃貨之後,

今次食左個炸蝦堡,
之前老麥也出了個蝦堡……不過就……

也好怕自己今次也會中招……(抖抖)

等了一會,炸蝦堡出來了~~~
比我想像中好味多了~~~
不但juicy,個炸蝦餅d蝦又大又多~
新鮮熱騰騰的加上生菜絲&千島沙拉醬~~~好match~~~
很喜歡這個burger呀~~~
(攪到好想食多一個~~XDDDD)

下次去吉之島大掃貨,不知道還可不可以再去Mos一次呢??
炸蝦堡+汽水
2009-06-21
炸蝦堡+汽水
2009-08-16 6 浏览
由於係日式快餐廳所以我亦對呢度食物既精緻程度有一定期望結果亦唔失望,個海鮮珍珠堡啖啖都有海鮮同適度醬汁唯一有點批評就係珍珠堡有點細件,比起我同事叫果個mos burger珍珠堡簡直細左成個碼。飲品方面,鮮奶抹茶算幾有特色,加錢都絕對要試,何況只係 $5。
由於係日式快餐廳所以我亦對呢度食物既精緻程度有一定期望
結果亦唔失望,個海鮮珍珠堡啖啖都有海鮮同適度醬汁
珍珠堡簡直細左成個碼。

• 鮮奶抹茶
2009-08-10 11 浏览
Mos burger: i love this burger because it has a thick piece of tomato and the sauce contains crunchy onion which really fulfill a vegetable monster like me. the bread is crispy outside but soft and warm inside, however the meat is too dry this time. Fried shrimp burger: my husband's favorite. he likes the crispy fried shrimp very much. he said it is very juicy. the thousand-island salad dressing matches with the burger very much.
2009-08-10
2009-08-03 4 浏览
同男友食晚餐,見到呢度有大把位唔洗等,就入去試下啦 ~點知? 0的包又凍、薯條唔脆又林晒,都唔知擺左幾耐。成間店staff 多到得2個人,1個收銀,1個收餐。 最特別係有禮物送:就係當你食食下野0既時候,會有大強爬上台陪你食, (即係成隻手指公咁大0既小強=曱甴) ,周圍試食,多謝晒。仲要係staff 唔會理你、幫你、安慰你、同埋向你道歉咁0既食物質素,咁0既服務同埋咁0既環境,真係唔推介唔得啦 ~ 而家咁0既經濟環境,仲可以生存到厲害。
同男友食晚餐,見到呢度有大把位唔洗等,就入去試下啦 ~
點知? 0的包又凍、薯條唔脆又林晒,都唔知擺左幾耐。
成間店staff 多到得2個人,1個收銀,1個收餐。

而家咁0既經濟環境,仲可以生存到厲害。

2009-07-10
2009-07-29 23 浏览
晚上來到MOS Burger, 只有寥寥幾個人在店內, 播著悠閒的音樂, 令人覺得很舒服. 今次試了店的招牌MOS Burger Set A: Burger + 薯條 + 凍抺茶鮮奶 我最喜愛的粗身薯條, 新鮮炸起, 份外好吃!! MOS Burger 漢堡包也算鬆軟, 而且有烘過所以唔會太軟, 不過個人認為肉醬加上沙律醬就稍為濕了一點! 我比較喜歡海鮮珍珠堡!! 凍抺茶鮮奶都可以一試...坐着坐着, 原本已經過了打烊時間, 店員依然很有禮貌的對我們說謝謝光臨, 這裡真的不錯呀

我最喜愛的粗身薯條, 新鮮炸起, 份外好吃!!

凍抺茶鮮奶都可以一試...

MOS burger
Set A
2009-07-28
  • 薯條
2009-07-05 12 浏览
Chili Hotdog ($18) - 好香辣味但唔係好辣,個熱狗好大!! 條腸好粗好長!!Cheese Burger ($15) - 正常漢堡包,d芝士就唔係太濃,但個漢堡扒都ok厚,成個包原來都幾厚,有足三兩咁厚wo~

Chili Hotdog
Cheese Burger
2009-07-04
Chili Hotdog
Cheese Burger
2009-07-03 8 浏览
今日同珍珍行完山落到鰂魚涌已近兩點,周圍揾嘢食,見到 MOS Burger 裏面有位(平時一點幾時好多人),又記起好多人讚,便入去試下。睇咗一輪 menu,決定要一個 MOS Burger $20及一個鐵板照燒 Burger $20 加一份雜菜沙律及咖啡 $20,果然好野,牛肉好味,裏面啲醬汁一流、生菜和蕃茄很鮮甜,面包本身也不錯。雜菜沙律也很新鮮,咖啡也有歐洲的風味,下次一定再食過。
。雜菜沙律也很新鮮
,咖啡也有歐洲的風味
,下次一定再食過。
兩人的午餐
MOS Burger
鐵板照燒 Burger
雜菜沙律
2009-06-15 12 浏览
Burger fever Continues...本來想試Big Bite,但係因為今日想去太古城裝身,所以unexpected咁食左MOS,去到已經2點幾,無諗過仲咁多人,所以坐得迫,我諗如果平時的話環境會好好多~MOS有三種set選擇:A薯條B炸雞C Salad。我要左Set C(Single burger+$20),MOS Cheese Burger($22)+Salad+凍抺茶鮮奶(+5)=$$47Mos Cheese Burger:Mos Cheese Burger同Cheese Burger($15)最大的分別在於前者有一塊很厚的tomato,同埋有蕃茄洋蔥舖係塊cheese上面,飽雖然唔算好熱,但足夠融到塊cheese,亦夠皮脆內軟,而且蕃茄洋蔥粒同塊cheese融埋一齊,有口感又有cheese味,好正!肉唔算厚,但係OKjuciy,唔會因為太厚搞到太實,GOOD!Salad:有和風和千島醬揀,今次食和風,似壽司醋,OK,唔會漏~(我諗無千島醬咁肥啩)凍抹茶鮮奶:冰比較多,但係都幾好飲~照燒牛肉堡:好多菜,仲厚過塊肉,沙漠王子都無投訴,我諗味道應該唔錯~overall黎講
Burger fever Continues...
MOS有三種set選擇:A薯條B炸雞C Salad。

凍抹茶鮮奶:冰比較多,但係都幾好飲~
overall黎講,我覺得味道幾好,而且無American burger咁heavy,食左咁多間burger,freshness依然第一,MOS可以話第二,睇黎我都係鐘意日式burger多D~
下次誓要試Big Bite

2009-06-14
  • MOS Cheese Burger
2009-06-13 11 浏览
第一次食摩斯漢堡, 有驚喜個摩斯芝士漢堡蕃茄多汁, 幾新鮮, 漢堡扒夠juicy, 仲幾有牛肉味, 咬落蘇蘇地, 正!最好食係淋o係漢堡扒上面d 茄汁醬, 好開胃, 酸起上o黎胃納已經大開 仲有大量€洋蔥粒, 食完個口雖然好大口氣, 但係好o野味雖然要三十幾蚊一個, 但係好好食, 好值得食!
第一次食摩斯漢堡, 有驚喜
仲有大量€洋蔥粒, 食完個口雖然好大口氣, 但係好o野味

雖然要三十幾蚊一個, 但係好好食, 好值得食!
2009-06-07 4 浏览
上次去左Burger King, 有左個動力想試 MOS Burger 同 Triple O今日有機會, 行到死死下先發覺有一家MOS 係康山....見到有MOS, 就去食個餐..見個出面有POSTER 推介吉列蝦漢堡, 就決定去馬.加SET A, 仲加要大薯條..店鋪.康山的鋪比較細人手唔多夠(下午時)得一個搞清潔台面+ 派送餐Set 比客人.....食物...要等...即叫即整? 唔錯等左5MINS 有野食吉列蝦漢堡餐Set A 仲加加大厚切薯條 $37+3一個籃包著...好似KFC 的FEEL入面仲有一個小膠杯仔, 係用黎放茄汁, 唔錯的設計正題.吉列蝦漢堡 : 個樣好吸引. 包+菜絲+吉列蝦餅 但係個SIZE 就唔大, 分分中同M個D包有得比. 一CHECK料, 入面有塊大的蝦餅, 一咬係熱...仲要有唔少蝦 味道都唔錯飲品: Cola Light (同M一樣, 冇ZERO)厚切薯條: 點講好, 一般叫餐加大, 都係比多D

見個出面有POSTER 推介吉列蝦漢堡, 就決定去馬.
加SET A, 仲加要大薯條..
店鋪.
康山的鋪比較細

食物...
要等...即叫即整? 唔錯

等左5MINS 有野食

吉列蝦漢堡餐Set A 仲加加大厚切薯條 $37+3

一個籃包著...好似KFC 的FEEL

入面仲有一個小膠杯仔, 係用黎放茄汁, 唔錯的設計

正題.
吉列蝦漢堡
: 個樣好吸引. 包+菜絲+吉列蝦餅
但係個SIZE 就唔大, 分分中同M個D包有得比.

一CHECK料, 入面有塊大的蝦餅,
一咬係熱...仲要有唔少蝦

味道都唔錯

飲品
: Cola Light (同M一樣, 冇ZERO)

厚切薯條
: 點講好, 一般叫餐加大, 都係比多D 薯條比你,
但係MOS, 加大, 連D 薯條都粗長D, (相比附近台的朋友叫普通SIZE)
真係好正, 外脆, 一入口入面就好軟..
E 次的薯條比上次的BURGER KING 的更加正.
值得食一次!
總括......
--D 餐都比較特別(有D 飯包...我冇試)
--食品味道唔錯, 但比較貴, 同分量又唔係多.
SO 如果想試都無妨!
吉列蝦漢堡餐Set A 仲加加大厚切薯條
吉列蝦漢堡
大的厚切薯條
2009-06-06
大的厚切薯條
2009-05-23 26 浏览
由開店至今,在這家 Mos Burger 都試過了不少東西,其中最喜歡它的米漢堡,貪其夠健康,而本地漢堡店也只好像只有它有得供應。最近又來, 不是為漢堡, 而是...紀州梅物語 ($25) - 今期熱賣的甜品,據報載此物來自日本和歌山名梅乾店 「富之助」,正宗 made in Japan! 跟套餐只需加 $5,更加抵吃!先是可愛極了的玻璃瓶吸引了我, 吃完我還把它帶回家呢! 瓶裡粉紅色的是梅子果凍, 雖名果凍但其實偏於水狀, 吃時請小心, 不要流到一手都是。果凍酸酸咪咪的, 帶著一丁點的梅子甜味, 好在沒有吃到咳藥水味。底部是一絲絲的寒天, 像麵條滑嘟嘟的, 很有趣。主角當然是那粒梅子呢! 肥大肉厚的一粒飽滿青梅子, 可不是什麼超人吃了, 酸到眼都矇的那種酸梅乾啊! 說回「正常」的食品吧!金平牛蒡珍珠堡 ($19) - 全店唯一的素食包類, 珍珠米漢堡內是紫菜, 還有少少甜的醬漬牛蒡絲和甘筍絲, 又爽又脆, 配以面層烤的焦香, 裡面略煙韌的米飯堡, 是口淡淡時的好選擇。海鮮珍珠堡 (C set 配綠田園沙律 + 飲品) ($42) - 沙律可配千島汁或和風汁, 要了和風汁。沙律是典型

說回「正常」的食品吧!

海鮮珍珠堡 (C set 配綠田園沙律 + 飲品) ($42) - 沙律可配千島汁或和風汁, 要了和風汁。沙律是典型的蔬菜沙律, 和風汁即是日本豉油加油, 沒啥特別, 只是不想吃其他套餐內的炸物而已。珍珠堡我吃過幾次, 水準倒是很一致的, 今次的海鮮堡也不俗, 多到溢出包外的海鮮粒粒當然是雪藏貨, 幸有惹味醬汁搭救。不過還是加 $5 要的 冰凍抹茶鮮奶有驚喜, 已預先加了點甜 (但另有果糖漿供甜魔再加甜), 奶味和抹茶味平起平坐, 不會「如果太多牛奶味, 綠茶味又無啶企」, 我熱烈推介!

辛味熱狗 Chili Dog ($19) - 即是辣肉醬熱狗; 肉醬辣就不算辣 (有辣味的話也應是來自生洋蔥粒), 其實比較鹹; 不過熱狗腸就是咬落會咇出汁的。下次吃純熱狗好過, 省下 $2。

這裡身為香港元祖店, QC 是做得不錯的, 難怪長年滿座。

好卡哇伊的「紀州梅物語」
飽滿的梅子
金平牛蒡珍珠堡
海鮮珍珠堡配沙律 + 冰凍抹茶鮮奶
辛味熱狗
好卡哇伊的「紀州梅物語」
飽滿的梅子
金平牛蒡珍珠堡
海鮮珍珠堡配沙律 + 冰凍抹茶鮮奶
  • 紀州梅物語
  • 冰凍抹茶鮮奶
2009-04-07 15 浏览
23/2/2009 約1320最近忙碌到透不過氣今早番完四個鐘工,來MOS burger吃好些知道海鮮珍珠堡在做特價,所以要了個餐跟細薯條走鹽同健怡可樂,只是$35餐送到來,這店服務每次都很有質素,而食物亦然海鮮珍珠堡隔著包裝也感到熱的空氣在動打開看見到出煙,亦見到海鮮餡料很足吃下珍珠米軟硬適中,餡料亦豐富,用心製作得令我有點感動至於薯條走鹽確是較好,還有今次份量也比較多能吃一餐令人感動的,其實也不一定要花很多錢…
23/2/2009 約1320
最近忙碌到透不過氣
今早番完四個鐘工,來MOS burger吃好些
知道海鮮珍珠堡在做特價,所以要了個餐
跟細薯條走鹽同健怡可樂,只是$35
餐送到來,這店服務每次都很有質素,而食物亦然
海鮮珍珠堡隔著包裝也感到熱的空氣在動
打開看見到出煙,亦見到海鮮餡料很足
吃下珍珠米軟硬適中,餡料亦豐富,用心製作得令我有點感動
至於薯條走鹽確是較好,還有今次份量也比較多
能吃一餐令人感動的,其實也不一定要花很多錢…
海鮮珍珠堡餐
海鮮珍珠堡-豐富餡料
海鮮珍珠堡餐
海鮮珍珠堡-豐富餡料
2009-04-04 12 浏览
路過MOS BURGER很多次, 今日終於去一試她的漢堡包!雖然今天是公眾假期, 但中午時間都唔算太多人. 我選了set c海鮮珍珠堡+沙律+咖啡. 珍珠堡比我想像中的好吃, 飯的軟硬適中, 海鮮餡料豐富而且夠味, 漢堡包用保溫袋包著, 外賣返公司還是熱的, 幾好!沙律都可以, 咖啡是現磨的, 香味濃郁套餐以外加了一件北海道牛奶千層糕, 即是班戟+cream x '千層', 附加芒果醬. 芒果醬很杰, 倒上蛋糕面一併吃. 喜歡cream 的人應該會鍾意!朋友試了mos芝士漢堡, 我見塊番茄真是很厚! 再加肉醬, 份量十足...另外我頗欣賞她的包裝設計, 簡簡單單, 配合mos的格調.

漢堡包用保溫袋包著, 外賣返公司還是熱的, 幾好!

沙律都可以, 咖啡是現磨的, 香味濃郁

另外我頗欣賞她的包裝設計, 簡簡單單, 配合mos的格調.
2009-04-04