2008-08-02 16 浏览
日期: 2008年8月1日地點: MOS Burger 康山分店 (太古站側)今日開會由早上9點半開到下午2點15分,又漫長,又長氣,又肚餓。見今日咁遲食午飯,理應不會有太多人輪侯食午飯,左想右想,抉擇了往就近的康山 MOS Burger 分店食包包... 有看過我之前的 Blog 文,應該見到我對這問日式 Burger 分店的評語,因此今次再試,用一個饑餓的狀態來評測一下... 看看是否不同呢?選擇了 Seafood Rice Burger套餐,盛惠41港元。圖1 說明: 取了 Lucky Number 牌,坐下等候專人送上餐食...圖2說明:. 大約10分鐘,終於送上這個餐....看來很細,好像不太夠食...OK... 先試炸蝴蝶蝦,噢,熱騰騰的,很好... 相比上次的經驗,今次第一個印象極好,點了一些 BBQ醬,蝦的熱力,醬的好味.... 得喎! 今次真的多了份蝦味呢... 有熱力的影響真是不同... 當然,如果要跟日本麥當勞蝦餅漢堡的蝦味,就真係無得比啦。圖3-4 說明:再試 Seafood Rice Burger.... 初時猶豫是否要食這個餐呢,因怕飯餅味道會很奇怪,但
日期: 2008年8月1日
地點: MOS Burger 康山分店 (太古站側)

圖1 說明:

圖2說明:.
大約10分鐘,終於送上這個餐....
看來很細,好像不太夠食...

圖3-4 說明:
再試 Seafood Rice Burger.... 初時猶豫是否要食這個餐呢,因怕飯餅味道會很奇怪,但又想試一試,所以....
我食完剛剛的蝴蝶蝦才食這個的式飯包... 觀其包裝,真的很細心,用水晶綿包著它,那就可以保溫,當我打開包裝時,還有熱騰騰的煙噴出來呢...
打開一吃,不得了... 美味的醬汁,加上頗新鮮的海鮮配料... 絕呀.. 以我所能感受的,入面有蝦、小柱、魚、荀、紅蘿蔔、洋蔥等... 而且外層飯餅卻沒有將所有醬汁吸走和鎖死,所以不覺得油膩,雖然它 size 細細,但因為有飯,有配料,食完都覺得很足夠。

食後感想:
試完這間 MOS Burger 分點的套餐,B仔特意寫個食評來平反它之前在旺角朗豪坊分店給我的負面形象;其實,在香港真的有很多類似的例子,就是同一個品牌的食肆分店,每一間分店造出來的食物質素可以很不一樣,甚至差天共地;是不是開分店的老闆太短見了?只求一時發達,而沒有為長線投資,寧只為其打響了名堂的短時間效應去吸引客人,而沒有把每間分店的食物質素維持在同一的接受水平,或更上幾層樓呢。作為一間講求完美的日本漢堡包快餐專門店,好應該做好 其QC,並承襲日本人的工作態度和品質,貫徹其高質素的可口食品。
因此請 MOS Burger 有關方面需上下一心,檢討有關的問題,請勿「各家只掃門前雪」... 致使同一個品牌的質量不一,嚴重影響其品牌形象。

P.S. 因今天沒有攙帶數碼相機,所以只好用手機的照相機去拍照,出來的照片效果真的很濛很差呢。請勿見怪。
我的 Yahoo 部落格: http://hk.myblog.yahoo.com/abugashi-house

圖1
圖3
圖4
  • Seafood Rice Burger
2008-07-29 7 浏览
2008年7月10日晚上7:30 jusco裝修後有新店, 不過超勁多人, 唔排啦! 等佢地無噤多人先試啦! 又食mos啦! 呢間mos我真係勁鐘意, 唔知點解係d Burger隻隻都噤好食!1) xx雞包 – 上次試蝦同牛包, 今次試雞包, 又係好好味, 個包又軟又香, 料又啱啱好, 又新鮮, 依家又想食啦!2) 熱狗 - 唔係好得, 大家可以唔試!3) 薯條 – 又係好好好味啊! 唔會炸到乾柿柿, 好香啊!當然有下次啦! 希望佢快d響灣仔開啦!

2) 熱狗 - 唔係好得, 大家可以唔試!

當然有下次啦! 希望佢快d響灣仔開啦!

第一次認識MOS Burger, 就是從周國賢主唱的《目黑》的歌詞裡.由MOS Burger登陸香港開始, 已經很想很想試這裡的漢堡包,昨天晚上, 終於可以試到了. 第一次當然要試試它的MOS Burger, 心想它的招牌作都應該不會太差.由於我們兩個人平時都吃得少, 所以就叫了兩個MOS Burger (每個$20), 其中一個加$19跟Set B (配脆雞, 汽水), 脆雞和汽水就大家分享.等了幾分鐘, 侍應姐姐就給我們端上了熱騰騰的漢堡包.漢堡包比我想像中小, 不過外貌不錯, 令我急不及待要試吃, 麵包烘得挺熱, 軟綿綿的, 應該是剛剛弄好.裡面的牛扒有肉味, 不硬, 比McDonald's的好得多.我最喜歡就是醬汁, 有點甜味, 和西式的burger醬汁截然不同,就算我平時不喜歡吃洋蔥, 那洋蔥碎混和了這些帶和風味的醬汁後, 也變得很易入口.唯一批評的就是那片蕃茄, 整個包都是暖暖的, 但蕃茄太冷, 和其他原料不甚配合.吃完MOS Burger, 就撕了一半脆雞吃.脆雞皮炸得挺脆, 味濃而不鹹, 可是皮下脂肪略嫌太肥.我最欣賞的就是脆雞的大小, 我想它有KFC雞脾的1.5倍那麼
昨天晚上, 終於可以試到了.

等了幾分鐘, 侍應姐姐就給我們端上了熱騰騰的漢堡包.
漢堡包比我想像中小, 不過外貌不錯, 令我急不及待要試吃,
麵包烘得挺熱, 軟綿綿的, 應該是剛剛弄好.

吃完MOS Burger, 就撕了一半脆雞吃.
脆雞皮炸得挺脆, 味濃而不鹹, 可是皮下脂肪略嫌太肥.
我最欣賞的就是脆雞的大小, 我想它有KFC雞脾的1.5倍那麼大!

整體來說, 我對這一頓飯很滿意, 只是嫌它不抵食.
Set A配薯條和汽水竟然要加$15!!!

不過現在連快餐動輒都要$30以上, MOS Burger都不算是太貴了.

以後我不會經常到這裡光顧, 可是我將來還會回來再試其他漢堡包的!
(非会员)
2008-07-07 6 浏览
放學同同學一齊食,叫左mos cheese burger同set a個薯條加大左個薯條同埋飲凍抹茶鮮奶等左唔係好耐的野食就黎la個burger好有水準,好好食,的芝士溶得岩岩好薯條好有薯味,不過唔多夠味,而且得一包茄汁唔夠用但係m記相比都仲係好好多不過杯凍抹茶鮮奶真係好唔掂剩係得抹茶味而且好澀好苦後黎的冰溶左,抹茶味冇咁濃先班好飲的但係overall黎講係唔錯既,值得再食
放學同同學一齊食,
叫左mos cheese burger同set a個薯條
加大左個薯條同埋飲凍抹茶鮮奶
等左唔係好耐的野食就黎la
個burger好有水準,好好食,的芝士溶得岩岩好
薯條好有薯味,不過唔多夠味,而且得一包茄汁唔夠用
但係m記相比都仲係好好多
不過杯凍抹茶鮮奶真係好唔掂
剩係得抹茶味而且好澀好苦
後黎的冰溶左,抹茶味冇咁濃先班好飲的
但係overall黎講係唔錯既,值得再食
  • mos cheese burger
2008-06-30 3 浏览
lunch 搵野食, 幾個同事決定去 mos burger 食包我 order 左個元氣漢堡餐漢堡包唔係好夠熱, 不過 d 醬同菜絲幾好食, 比 m 記既好, 不過熱 d 會更好薯條好似無乜味, 無 m 記咁脆, 不過亦無咁熱氣汽水, 梳打水多過似可樂貴過 m 記一半, 期望自然多 d, 但質素上相差不算太遠, 有點失望好似單日有個餐, 雙日有另一個餐, 有機會或者試下
我 order 左個元氣漢堡餐
薯條好似無乜味, 無 m 記咁脆, 不過亦無咁熱氣
汽水, 梳打水多過似可樂

好似單日有個餐, 雙日有另一個餐, 有機會或者試下
諗住日本過黎開的burger 店應該有一定的水準... 誰不知一試之後,我的評價係超唔得 本月我同女友一齊去食,我叫左個普通 mos burger + B set 要炸虾,我女友叫左個 chilli dog + A set (薯條+飲品),等左一陣...個 burger 到我一打開個蕃茄仲厚過舊肉 跟住我試薯條,d薯條出奇地淋 好似炸唔夠時間又淋又凍... 跟住隻chilli dog 條腸非常油 如果係咁我寧願食 Big Bite 好過

跟住我試薯條,d薯條出奇地淋

如果係咁我寧願食 Big Bite 好過
一直都好想試呢間,不過一直冇乜機會.上星期一個落雨o既晚上.mos cheese burger set b (脆雞)$41--包唔算係好大,只比M記大少少.但塊肉就好好多,起碼有牛味.包有即烘過.同d肉醬都match.脆雞就好好,包裝有條條俾係跟住打開,可以揸住下半邊唔使整到手.汽水d冰多左d.同3個O仲有一段距離(不過一分錢一分貨,都ok啦)
一直都好想試呢間,不過一直冇乜機會.
上星期一個落雨o既晚上.

同3個O仲有一段距離(不過一分錢一分貨,都ok啦)
  • mos cheese burger
  • 脆雞
2008-05-16 19 浏览
肚仔餓去mos burger 食晚飯。可能因為康怡mc 記裝修,呢度七點都好多人。太古店好細,又多蚊,一坐底就有兩隻跟住我~ order了mos cheese burger set b (選了蝴蝶蝦) + $3 要粟米湯:真係幾失望,牛肉唔juicy,亦不選太乾,可惜無牛味,失敗!!! 個醬係平時食大家樂的免治牛肉飯醬 !!! 一d都唔match,亦都帶唔出牛牛味~ 只係塊蕃茄好厚,新鮮係可以欣賞。 粟米湯加三元仲要好稀,一粒粟米都無架,係香既~ 未係開粉囉~ 蝴碟蝦本身應該幾好食,不過係微暖咋....... 點蝦的燒烤醬好好味呢~另外order了什麼黑醋雞扒burger ?好好味啊~ 個少少酸味~ 沙拉醬和燒汁配雞扒係perfect的 ! 加上夠熱,另我愛上佢~ 薯條有點似mc 記,粗少少~ 不過夠熱~ 幾好味想試佢個beef rice burger~ 點解無得賣??

太古店好細,又多蚊,一坐底就有兩隻跟住我~

order了

另外order了

什麼黑醋雞扒burger ?

想試佢個beef rice burger~ 點解無得賣??

最近我喜歡食burger, 因為想知道那裡的burger 最好味我和朋友試食不同的包包餐來share.我要了Mos burger, 朋友要了beef rice burger.(1) Mos burger, size 和m 記的差不多, 味道一般, 冇驚喜.(2) beef rice burger, size 很細, 是Mos burger的一半.可能我不太愛食飯, 覺得都是味道一般, 但我和朋友都覺得牛肉太肥, 很多肥高, 真的是肥牛!(3) 薯條size 跟m 記的差不多, 但我覺得很香薯仔味, 好味.(4) 餐飲比m 記更多choices, 可以叫熱檸茶, 最岩我la! 吾怕食burger & 飲汽水後太滯又成肚氣.總括而言, Mos burger 價錢不太貴, 食物味道一般, 是食厭了m 記的另一個choice. 以下是我最近喜歡食的burger 既心水推介:No. 1 : 我最愛食Triple O的mushroom burger, 又juicy 又香滑, 包包又大個, 最欣賞Triple O的burger 皮是烤過的很香口.No. 2 : Shake’em Buns

我和朋友試食不同的包包餐來share.

以下是我最近喜歡食的burger 既心水推介:

No. 2 : Shake’em Buns的missionary burger, size 跟Triple O 一樣都很大, 可以兩個人來share, 漢堡牛肉又厚又juicy. Burger 都係原味最正.

No. 3 : Burger King 的mushroom & cheese burger, size 和m 記的差不多, 可以自己食晒全個burger, mushroom 夠香滑, 好味道. 而且價錢大衆化, 好抵食.

2008-04-13
初初開時去APM排左45分鐘, 跟住落完order 又要再等佢地慢慢新鮮做個包. 後來開左朗豪坊店, 又排左半個鐘. 今日開多左咁多分店, 所以晚餐時間都吾洗排隊, 仲大把位揀來坐.一向食開招牌mos burger, 要了set A, 即有薯條同細汽水, 另外加了新出的炸鳳尾蝦, $15 有5 細隻. 不用幾分鐘, 店員就送上食物給我. 個包依然好味, 但漢堡無乜牛肉味, 可能比d 醬汁蓋過了肉味. 薯條比上次在朗豪坊食的好味. 細汽水都好大杯. 鳳尾蝦加埋甜酸醬, 味道不錯, 雖然是炸, 但炸得很鬆脆. 店員服務有禮貌, 可是當客人一食完就即刻來收起個盤, 店子都未坐滿, 吾洗咁急要人走掛, 好似好趕客咁.

2008-02-23 5 浏览
9-2-08 (六)論份量,比一般漢堡包迷你。論味道,醬汁也是一般。飯堡比較特別,可惜不夠熱。
9-2-08 (六)

2008-02-15 7 浏览
講你都唔信, 我行第四次先可以試到呢間! 總之係時間唔啦!好! 今次2月9號下午特登去…食到啦!叫新出的蝦漢堡餐(+薯條+凍奶茶) 同牛肉飯漢堡.PASS! 夠熱. 蝦堡好正好好味! 平時我唔食未煮生菜, 覺得佢有一陣草青味今次唔記得叫走菜, 無法啦要食啦! 點知, 好好味啊!薯條–麻麻地, Freashness好過佢凍奶茶–麻麻地牛肉飯–好味啊! 飯堡如果唔夠熱會好油, 佢就超熱, 味道就=吉野家牛肉飯, 不過轉左個包樣牛肉飯堡可以一試, 但蝦堡真係必試必試!唔知係咪太古城好多日本人幫襯!
講你都唔信, 我行第四次先可以試到呢間! 總之係時間唔啦!
好! 今次2月9號下午特登去…食到啦!

叫新出的蝦漢堡餐(+薯條+凍奶茶) 同牛肉飯漢堡.
PASS! 夠熱.
走菜, 無法啦要食啦! 點知, 好好味啊!
薯條–麻麻地, Freashness好過佢
凍奶茶–麻麻地

牛肉飯堡可以一試, 但蝦堡真係必試必試!

唔知係咪太古城好多日本人幫襯!
2008-01-28
之前同男朋友去了這,叫了個$40定$44 個set,有coke + chips. 我本身想叫某個burger,但到買時佢又話sold out.其實之前我想叫rice burger,我記得好似係有3 types to choose from. 但又sold out~ >.<都唔係好夜咁快就無,都係7pm~ 最後叫了佢promotion 既chicken + 黑vinegar。男朋友食beef burger。佢o個個真係無咩special. 我o個個ok 啦!但我覺得唔worth for it.

都唔係好夜咁快就無,都係7pm~

但我覺得唔worth for it.
2008-01-27 9 浏览
第一次太遲,第二次太早,今次第三次到來,終於食到MOS的早餐。沒有什麼特別原因,只是不想又食公仔麵/三明治/通粉。平時少有食牛蒡,就試試火腿牛蒡包。相信包是即刻烘熱的,頗軟熟。牛蒡爽爽的,但略嫌醬汁多了些,偏咸。熱狗用上長長的脆皮腸,自然討好。簡單的加些茄汁及爽脆的生菜,感覺比起火腿牛蒡包更勝一籌。跟餐的咖啡及粟米湯,以粟米湯較好,味道很甜美,如果內裏有粟米粒就更理想。咖啡則只是麥記水準。食物不錯,價錢不貴,又不用排隊等位,還會再來。

沒有什麼特別原因,只是不想又食公仔麵/三明治/通粉。

食物不錯,價錢不貴,又不用排隊等位,還會再來。
2008-01-24 1 浏览
響魚則魚涌番工,成日行過都想食嫁喇上黎睇過下食評,好似佢主打係牛所以今日番工lunch黎食就要照燒牛肉漢堡跟set A 跟薯條, 熱檸檬紅茶個飽就的好食,淨係個汁已經無得彈配埋超新鮮既菜(食落”爽爽”聲)同塊充滿肉汁既牛肉掂!個薯條係好唔油,但我嫌太多salt, 平時食M記我會走salt冷冷的天氣, 飲番杯熱飲人都暖d下次試下第二個包先
響魚則魚涌番工,成日行過都想食嫁喇
上黎睇過下食評,好似佢主打係牛
所以今日番工lunch黎食就
要照燒牛肉漢堡跟set A 跟薯條, 熱檸檬紅茶
個飽就的好食,淨係個汁已經無得彈
配埋超新鮮既菜(食落”爽爽”聲)同塊充滿肉汁既牛肉掂!
冷冷的天氣, 飲番杯熱飲人都暖d
下次試下第二個包先