2023-06-19 473 浏览
📍銅鑼灣長龍的薄餅媽媽咁岩睇到有人介紹想試夜晚朋友咁岩提議食~話係香港最yumm既全人手製手工pizza!(同步懷疑朋友在我身上裝了竊聽👂🏻)是個Housewarming聚會朋友不再遊牧有自己的空間很幸福🤝試左:👉🏻Summer of Love 1967🧡可encore 之口味Toppings有爆滿材料:豬肉丸粒,肉腸,水牛芝士,蕃茄,水牛芝士☀️最驚喜1:有新鮮菠蘿juicy mode on🍍菠蘿冇焗過~吾會好似平常pizza 菠蘿既偏乾每啖仍然爆汁!開胃啊最驚喜2:餅皮上有全層Parma Ham🤤會不會太豐富不個今次的pizza邊就有少少over cook燶左🐼但整過還是難忘小食:👉🏻 豬肉丸粒蕃茄醬用左黎撈自家意粉很夾😂Pizza 分6大件/4人食都okie📌聽講可以揀雙拼口味但今次用外賣平台冇得咁揀了下次多人聚會想試埋超載量芝士的Garlic Cheese Bread~
📍銅鑼灣長龍的薄餅媽媽
咁岩睇到有人介紹想試
夜晚朋友咁岩提議食~
話係香港最yumm既全人手製手工pizza!
(同步懷疑朋友在我身上裝了竊聽👂🏻)

是個Housewarming聚會

📌聽講可以揀雙拼口味
但今次用外賣平台冇得咁揀了

2023-06-17
2023-06-17 409 浏览
好耐之前食過一次,果陣時個pizza雖然多料但醬汁太多令我一直覺得一般。今次同事話想食就再一戰。咁因為星期五嘅午膳時間食,所以一早book咗位,但因天雨關係而遲咗。打左去話會遲,職員都好耐心幫我地處理,押後咗訂檯。媽媽香蒜芝士焗麵包呢個上次兩個人嚟冇機會食。今次多人就嗌,果然係好正。每一啖都係滿滿嘅蒜蓉粒同芝士,令人食完想再食。同事形容好似食緊蒜泥白肉咁。我唔否認重口味,但我好鍾意。不得不提麵包底真係好鬆軟,唔會覺得好飽滯。Half N Half荷蘭辣都有名你嗌係好辣,咁佢真係辣嘅。同事都食得好過癮。食開辣嘅我仲接受到。佢嘅主要辣味唔係嚟自面頭嘅墨西哥辣椒,而係嚟自天真無邪嘅芝士下嘅自家製辣味料。佢唔係一般嘅辣椒碎,係充滿打碎左好多香濃嘅辣粉同調味,食落好有層次,但又唔係死辣,同個蕃茄醬汁好配合,唔會蓋過大家之間嘅特點。我的帕爾馬風乾火腿配上滿滿帕馬森芝士碎好香濃,加上新鮮火箭菜同橄欖油,成件事好fresh。食完辣pizza再食佢都唔會俾辣味蓋過佢嘅味道。意大利白酒肉丸意粉個忌廉白酒醬好惹味,每一啖都食到陣酒味,完全同忌廉汁融合咗。
今次同事話想食就再一戰。

媽媽香蒜芝士焗麵包
不得不提麵包底真係好鬆軟,唔會覺得好飽滯。

Half N Half
荷蘭辣

我的帕爾馬

意大利白酒肉丸意粉
2023-06-17 277 浏览
🌟瘋狂芝士(half)+山洞人啖啖肉(half) $262 (8/10)瘋狂芝士pizza入邊四種芝士 水牛芝士 芳提娜芝士 意大利牛奶芝士 帕馬森乾酪芝士 幾種芝士加埋真係每啖都係超多芝士 如果係芝士控嘅話一定唔可以錯過 趁熱食仲會有少少拉絲 山洞人啖啖肉pizza 入邊有水牛芝士 San Marzano蕃茄 谷巴火腿 意大利肉腸 美食肉腸 同埋紅洋蔥 食落去都幾正 鹹鹹地嘅肉腸 配埋芝士同洋蔥 都真係冇得輸 🌟整體: 8/10 環境都有feel嘅 不過多啲人食就可以嗌多幾樣唔同嘢試吓 今次得兩個人去食 食完Pizza已經飽曬 仲未食到佢個蒜蓉包同意粉

🌟整體: 8/10
2023-06-13 274 浏览
鐘意pizza嘅一定唔可以錯過Mother of Pizza🍕呢度係真意大利薄餅 拿坡里餅底🙀薄餅加氣泡邊,面頭有light burnt crisp!🥰入口餅底依然柔軟唔會太乾,餅底無得輸!💯🔸最特色係鴛鴦pizza 13‘’一次過滿足曬兩個願望,我自己就最鐘意佢滿滿嘅芝士同醬,濕潤度岩岩好! 傳統食法就係將pizza摺埋擺入口,雖然佢唔係香港No.1 pizza,但味道同size 都好令人滿足🥰呢度環境算大,陰暗格調做主題👍🏻岩夜間黎chill下🥂
呢度係真意大利薄餅 拿坡里餅底🙀

🔸最特色係鴛鴦pizza 13‘’

呢度環境算大,陰暗格調做主題👍🏻岩夜間黎chill下🥂
2023-06-01 456 浏览
位於銅鑼灣既Mother of pizzas, 聽講佢地既pizza係以 800 度的火爐烘烤, 今次試左佢地2款pizza, 香蒜芝士麵包同肉丸意粉, 幾款味道都唔錯, 連奶昔都非常有驚喜, 好好飲, 值得推薦.山洞人啖啖肉 + 雞味濃 $198先講下山洞人啖啖肉, 餡料包括水牛芝士、谷巴火腿、意大利肉腸同美式肉腸等, 啖啖肉之餘, 仲可以食到2款肉腸豐富既咸香. 批邊更加烤到卜卜脆而內裡又足夠鬆軟. 至於雞味濃pizza, 餡料包括水牛芝士、火箭菜、烤雞等, pizza面頭佈滿牧場白汁同紅洋蔥. 有大量水牛芝士做餅底基礎, 配以白汁,入口有濃郁既奶香. 香蒜芝士焗麵包 $158超香蒜味, 每一啖都有濃郁既蒜香係口入面爆發, 雖然話係麵包, 但口感更似pizza, 加埋灑係面頭既芝士, 令到麵包表層脆口但內裡鬆軟.意大利白酒肉丸意粉 $168肉丸份量好多, 咬落去仲有肉汁, 非常juicy, 至於意粉唔會煮到太乾身但個醬又唔會太浠, 剛好均勻地沾滿每條意粉Milkshake 最後推薦試埋佢地個奶昔, 完全真材實料, 雖然凍飲但入面係無冰既, 係一杯札實, 杰身, 水果味濃郁既奶昔,

山洞人啖啖肉 + 雞味濃 $198

香蒜芝士焗麵包 $158

意大利白酒肉丸意粉 $168

Milkshake
最後推薦試埋佢地個奶昔, 完全真材實料, 雖然凍飲但入面係無冰既, 係一杯札實, 杰身, 水果味濃郁既奶昔, 飲完會非常滿足.
2023-05-02 543 浏览
I’ve tried them all, and Mother of Pizza is the best pizza in Hong Kong. The Pepperoni l’Americano comes loaded with toppings, sufficient cheese, and a deliciously charred crust. The side dishes of meatballs and garlic were solid but underwhelming compared to the pizza. I wish Mother of Pizza was opening more locations around town rather than some of their competitors!
  • Pepperoni  l’Americano
本身住附近 每日都見到好多人排隊,無論係週一至週五還是週末 都好多人排隊隔兩條街都聽到他們的強勁音樂 今次我哋特登預早啲5:30到,不需要排隊但留意番室內比較昏暗 加上強勁的音樂 主打型格美式風格 但一定不是有情調的格調見到有冰上曲棍球、美式滑板、籃球、電影裝飾如果想拍拖傾偈,可能去返意大利餐廳好啲 因為音樂強勁其實傾唔到計 今次我哋叫咗個山洞人啖啖肉pizza Meat de Cavemen非常足料,真係啖啖肉 你係我老婆覺得太多肉冚過咗蕃茄醬的甜酸味所以我覺得應該男士最愛 😋下次同老婆食,會叫番啲傳統pizza eg pepperoni L’Americano 😂總括而言,下次會叫埋一大班兄弟好友試多幾款
隔兩條街都聽到他們的強勁音樂

今次我哋特登預早啲5:30到,不需要排隊
見到有冰上曲棍球、美式滑板、籃球、電影裝飾

非常足料,真係啖啖肉
你係我老婆覺得太多肉冚過咗蕃茄醬的甜酸味

所以我覺得應該男士最愛 😋

Meat  de  Cavemen

總括而言,下次會叫埋一大班兄弟好友試多幾款
2023-04-23
Meat  de  Cavemen
2023-04-20 696 浏览
💛Mother of Pizzas·Half Half (My Parma & Canadian) &258 l Mama’s Garlic Cheese Bread $158呢間我好耐之前已經食過一次㗎啦 一路都對佢個蒜蓉包pizza念念不忘🍕但係因為佢啲pizza實在太大份啦 兩個人完全食唔曬 但係平時約朋友仔夜晚又未必會想食pizza 所以一路都無機會再食🤣🤣佢呢度個餅底厚薄好適中 薄得黎唔會冇曬口感 批邊都烤烤到好脆 入面有啲空氣感 唔會話太大負擔 而且佢啲配料都好多好好食 每一啖都有料🤤🤤之後佢個蒜蓉包就同我記憶中一樣咁好味 佢係有海量既蒜蓉同埋芝士 而且焗到面頭脆脆地咁好好味🧄😋·#rbyeat#rby西餐#rby💛#rby銅鑼灣·📍銅鑼灣禮頓道13-19號地舖
💛Mother of Pizzas

#rby銅鑼灣
📍銅鑼灣禮頓道13-19號地舖
half  half
2023-04-16 259 浏览
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍕🍕🍕🍕🍕 🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥢Garlic Cheese Bread 香蒜芝士焗麵包 🆙 🥦雖然餐廳歸類佢做前菜 但份量真係大到你會唔記得咗佢嘅定位係蒜蓉包🤣因為麵包真係大到成個Pizza咁,仲鋪滿哂芝士不過食落比較軟熟同厚身😗佢另外仲有跟一碟聖馬札諾(San Marzano)番茄蘸醬但係個人覺得唔點仲好食~點咗反而有啲搶咗陣蒜味🧄🥢Half n Half 13” 🆙🍕Rocketeer Pizza 🥦🍕Hawaiian CoCo Pizza每次食佢地嘅Pizza都覺得好驚艶Pizza啲Toppings一定塞到滿到你攞唔起 😂啲芝士亦都完全唔手軟 不過最特別都係佢個拿坡里式餅底連平時唔食Pizza邊嘅我都一定會食哂Mother of Pizzas出品嘅Pizza皮😎佢地嘅Pizza經過長達48小時嘅冷凍發酵食落有陣淡淡嘅酸味🤩佢地仲用埋380℃嘅Wood Stone窯爐烘烤Pizza所以做出嚟嘅Pizza邊脆卜卜,亦會見到啲氣泡同斑點豹紋🐆不過傳統嘅拿玻里式Pizza中間都比較濕軟 再配上咁足料嘅Toppings真係要比啲力先拎得起成塊Pizza💪🏻兩款Pizzas都用咗聖馬

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍕🍕🍕🍕🍕 🍴🍽🍴🍽🍴🍽

雖然餐廳歸類佢做前菜
但份量真係大到你會唔記得咗佢嘅定位係蒜蓉包🤣
因為麵包真係大到成個Pizza咁,仲鋪滿哂芝士
不過食落比較軟熟同厚身😗

不過最特別都係佢個拿坡里式餅底
佢地嘅Pizza經過長達48小時嘅冷凍發酵
食落有陣淡淡嘅酸味🤩
佢地仲用埋380℃嘅Wood Stone窯爐烘烤Pizza
所以做出嚟嘅Pizza邊脆卜卜,亦會見到啲氣泡同斑點豹紋🐆
不過傳統嘅拿玻里式Pizza中間都比較濕軟

兩款Pizzas都用咗聖馬札諾番茄醬
Rocketeer嘅Toppings下面仲夾咗層芝士🧀
食落甜味好鮮明同埋濃厚
Rocketeer面頭有大啡菇、紅蔥頭、火箭菜、車厘茄同濃味嘅Grana Padano芝士
而Haiwaiian Coco面頭就有谷巴火腿、美式肉腸、菠蘿同椰絲
我自己就比較鐘情Rocketeer個種清爽嘅口感😍😍

🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 9/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8.5/10

📌佢地嘅Pizza有得揀13”或者18”
我就覺得如果4-5個人嘅話叫一個13” Pizza同其他前菜/意粉嘅已經夠哂皮
好在Menu都有得揀Half n Half,可以一次過試兩隻味
而家18:00後外賣自取仲送飲品
總括而言 呢間黃店真係值得一試!🥳🥳
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍕🍕🍕🍕🍕 🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 Mother of Pizzas (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道13-19號地舖
#bakdiuPIZZA #bakdiu西式 #bakdiu意大利菜 #bakdiu芝士 #bakdiu素食 #bakdiu銅鑼灣 #bakdiu灣仔區
2023-04-09 314 浏览
🍕𝑺𝒖𝒎𝒎𝒂𝒓 𝒐𝒇 𝒍𝒐𝒗𝒆 & 𝑷𝒆𝒑𝒑𝒆𝒓𝒐𝒏𝒊 𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓 𝑺𝒂𝒊𝒚𝒂𝒏 $238Pizza 13吋,可以揀雙併,𝑺𝒖𝒎𝒎𝒂𝒓 𝒐𝒇 𝒍𝒐𝒗𝒆 (水牛芝士、蕃茄、火腿、肉腸、菠蘿、辣椒infused蜜糖),菠蘿🍍長條形好好食夠爽口又甜,唔系罐頭個種👍🏻,𝑷𝒆𝒑𝒑𝒆𝒓𝒐𝒏𝒊 𝑺𝒖𝒑𝒆𝒓 𝑺𝒂𝒊𝒚𝒂𝒏 (芝士、蕃茄、香草、肉腸),蕃茄味重🍅, 芝士有少少拉絲,pizza厚底,外煙韌,微脆,略嫌個邊隆左啲.✨環境昏暗,chill下好地方,主打pizza,款式多仲可以揀雙併
,pizza厚底,外煙韌,微脆,略嫌個邊隆左啲
2023-04-05 313 浏览
事源朋友前一日打去諗住book位,點知話full book今日收工即刻趕過去鋪頭到希望walk in可以入到唔洗等咁耐但朋友收工遲左,諗住等佢黎到先入去,怕霸住張枱太耐..問左店員,店員好好咁見仲未有人排隊,比我入去坐坐等,仲話等朋友黎先開始計用餐時間75分鐘🥰邊等邊睇定menu,見到有得揀half n half,咁當然要試2隻味啦😋最後同朋友揀左Canadian&Meat de Cavemen😋佢pizza雖然係即叫即整,但都唔洗等太耐Meat de Cavemen滿足食肉獸食慾😂真係啖啖肉,有火腿同2款肉腸,食都唔同口感,再加上洋蔥,即使食2塊都唔覺膩,加上佢pizza皮焗到有小小燶燶地,帶小小焦香😋Canadian 有啡菇,食落好juicy,唔會太乾,係催眠自己好似健康🤏🏻🤏🏻ge 首選🤣🤣其實2個女仔食1個13寸嘅pizza已經好夠,但無奈地佢個Garlic Chess Bread實在太吸引,所以我地都係叫左個黎試下Garlic Chess Bread一黎到已經聞到好香,加埋佢個自家48小時發酵麵團真係不得了,咬落去好鬆軟,然後佢d蒜似係生蒜切粒咁,除左增添口感外,仲多左🤏🏻🤏
事源朋友前一日打去諗住book位,點知話full book
但朋友收工遲左,諗住等佢黎到先入去,怕霸住張枱太耐..

Meat de Cavemen

Canadian

Garlic Chess Bread
一黎到已經聞到好香,加埋佢個自家48小時發酵麵團真係不得了,咬落去好鬆軟,然後佢d蒜似係生蒜切粒咁,除左增添口感外,仲多左🤏🏻🤏🏻辛辣咁,食完成個口都會有濃濃蒜味,要做定心理準備,唔建議第一次約會就黎食呢個🤭🤭
最後因為真係太多食唔晒,所以我地都係打包去,店員好好咁幫我地打包到好靚🥰

整體評價
環境:4.5/5
食物:4/5
服務:4/5
回頭指數:4.5/5
Canadian  x  Meat  de  Cavemen
Garlic Chess Bread
Garlic Chess Bread
2023-04-02 262 浏览
呢間不嬲都係pizza迷之選之一,因為係可以睇住師傅去整,仲要係用傳統果啲窯爐去整,所以一定新鮮同熱辣辣🔥。唔似啲連鎖果啲咁。Mama’s Garlic Cheese Bread 之前上網都介紹佢呢個係必食,一黎就已經等唔切叫先。佢好香蒜香味同好濃芝士味。佢仲連埋一個鮮番茄🍅醬一切上,酸酸地嘅番茄味中和左芝士個膩感。Half half pizza (summer of love & Canadian)Half half 就啱曬啲選擇困難症嘅朋友,可以一次過揀兩隻味仲要唔使加💰。我自己就幾鍾意summer of love 以為佢加左少少蜜糖同🍍甜甜地,但如果係anti hawaiian 嘅你就唔好打我住先啦。而Canadian就似平時叫pizza果啲餡。要讚👍🏻佢地一樣嘢,係佢地啲pizza會用個架郎住佢,有啲似平時食雞蛋仔會吹吹佢咁嘅道理。佢地普遍黎講都比較濃味所以送酒就一流。

Mama’s Garlic Cheese Bread

佢地普遍黎講都比較濃味所以送酒就一流。
銅鑼灣美食: Mother of Pizzas食佢老味指數: 🌕🌕🌕🌘🌑-🔥13” Queen Margherita ($198):🌕🌕🌕🌑🌑佢哋嘅Pizza係厚批,好有口感而且焗得啱啱好!🤭味道方面就同平時既margherita冇乜大分別~分量黎講2-3個人share差不多!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🔥Mama’s Garlic Cheese Bread ($158): 🌕🌕🌕🌗🌑蒜蓉再加芝士真係冇得頂!因為我地係食咗Pizza先,Pizza正常發揮,所以我地覺得蒜蓉包更加特別同吸引😙仲有超級芝士拉絲添!😋不過以小食來講份量真係太多,兩個人係食唔晒既!所以可以多啲人嘅時候先嗌( ´▽` )ノ-整體來講:下次會多啲人嘅時候先再幫襯hehe咁就可以試吓多啲唔同種類嘅嘢食🫶🏻

銅鑼灣美食: Mother of Pizzas
食佢老味指數: 🌕🌕🌕🌘🌑

2023-03-30 174 浏览
Pizza店的價格是相當重要的一個因素。一家Pizza店的價格可能會影響我的選擇,因為往往會想要在自己的預算範圍內找到最好的選擇。其他因素,如食物質量和服務質量,也同樣重要。有些人可能會願意支付更高的價格,只要他們可以品嚐到更好的食物和更好的服務。經過本人全面的評估:這間Pizza最好食地方在批底鬆軟用了新鮮,例如蕃茄醬,菠蘿相對底下意粉表現平平There are a few ways to determine if a pizza restaurant's food and service quality are good:Check online reviews to see what other customers have said about the food and service. Be sure to read a range of reviews, including both positive and negative ones, to get a well-rounded view.
Pizza店的價格是相當重要的一個因素。

經過本人全面的評估:
這間Pizza最好食地方在批底鬆軟
用了新鮮,例如蕃茄醬,菠蘿
相對底下意粉表現平平

summer of love
蕃茄肉丸意粉
2023-03-28
summer of love
  • 香蒜芝士焗麵包
  • Summer of Love 1967
2023-03-28 168 浏览
長期要排隊的人氣Pizza店 主打全人手製作的Pizza難得Book到位當然要去朝聖一下~半半Pizza真的拯救了有選擇困難症的我 ⍢Pepperoni Super Saiyan & My Parma (13”) 濕軟的Pizza底較坊間的更煙韌,與之前在拿坡里吃過的差不多,讓人忍不住一塊接一塊!Pepperoni Super Saiyan舖滿了很多辣肉腸,吃下去有少少辣味,再配上意大利牛奶芝士,令整體口感更為突出。My Parma則舖滿了超級多 Parma Ham及火箭菜,這個配搭正中喜好,Parma Ham愛好者必點❣️Meatballs Bolognese意粉口感偏淋 不過味道挺濃郁 都是正常水準Caesar Salad非常新鮮爽口的生菜 正常水準 與坊間吃到的差不多整體來說Pizza就很出色 其他的就沒太大驚喜⧐Pepperoni Super Saiyan & My Parma (13”) $258Meatballs Bolognese $168Caesar Salad $128𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5⧐Mother of Pizzas @motherofpizz
長期要排隊的人氣Pizza店 主打全人手製作的Pizza
難得Book到位當然要去朝聖一下~
半半Pizza真的拯救了有選擇困難症的我 ⍢

整體來說Pizza就很出色 其他的就沒太大驚喜

Meatballs Bolognese $168
Caesar Salad $128

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5

Mother of Pizzas @motherofpizzashk
📍銅鑼灣禮頓道13-19號地舖

#foodiegoodie_cwb