2015-04-21 6307 浏览
今日同好朋友食晚飯,因為知道呢間餐廳好難訂枱,所以早幾日前已訂。晚上6:30到達唔需要等直入,我哋被安排窗邊位置,環境都幾舒服,唔會太嘈同太迫。因為太肚餓我哋揀咗幾款食物,先嚟頭盤蟹餅,啖啖蟹肉仲唔覺熱氣,跟住試南瓜湯,好creamy好香南瓜味。主菜我哋叫咗牛扒拼大蝦同大蝦薯仔粉,牛扒好嫩有肉汁,成數都恰到好處,至於個薯仔粉,感覺好得意唔似普通意粉。食完都好飽,但仍然忍唔住要食埋甜品—士多啤梨拿破倫,酥皮好脆連埋啲奶皇食,唔太甜,好滿足!
2015-04-12
2015-04-06 6293 浏览
特登黎試crab cake, 餐廳環境一般fine dining呢度唔係一個好選擇 , 適合一大班人叫左3樣野, 2個人已經食到好飽 $850Pink dream (西柚+草莓+菠蘿)飲落好酸, 只飲到西柚味蓋過了mix埋既士多啤梨及菠蘿味道Crab cake, 無令人失望幾好味蟹餅配個sauce好match! 果然招牌菜咬落啖啖肉, 不過蟹肉絲太幼食上黎"一絲絲"~平時其他餐廳食上黎口感都係「一梳梳」,個人比較喜歡後者粗身些少既口感。牛腹肉+ 薯波牛要左4成熟 , 其實已經好生肉質仲好韌 , 應該本身質素就唔靚薯波幾好味, 舊薯波有少少咸味 唔會完全淡而無味而且燒到表面層皮脆身 配上蛋黃醬食無誤鴨腿鵝肝意大利飯完全食唔到鵝肝既存在其實會唔會係"鵝肝醬"意大利飯呢?不過我地連少少鵝肝既味都食唔到囉鴨腿肉質算嫩, 層皮燒得幾脆敗筆既係肥膏太多 , 成"拋"肥膏係個口浪浪下Risoto軟硬度適中, 個人覺得再軟身少少仲好!

特登黎試crab cake, 餐廳環境一般
fine dining呢度唔係一個好選擇 , 適合一大班人
叫左3樣野, 2個人已經食到好飽 $850

Pink dream (西柚+草莓+菠蘿)
飲落好酸, 只飲到西柚味
蓋過了mix埋既士多啤梨及菠蘿味道

Crab cake, 無令人失望
幾好味
蟹餅配個sauce好match! 果然招牌菜
咬落啖啖肉, 不過蟹肉絲太幼

牛腹肉+ 薯波
牛要左4成熟 , 其實已經好生
肉質仲好韌 , 應該本身質素就唔靚
薯波幾好味, 舊薯波有少少咸味 唔會完全淡而無味
而且燒到表面層皮脆身 配上蛋黃醬食無誤

鴨腿鵝肝意大利飯
完全食唔到鵝肝既存在
其實會唔會係"鵝肝醬"意大利飯呢?
不過我地連少少鵝肝既味都食唔到囉
鴨腿肉質算嫩, 層皮燒得幾脆
敗筆既係肥膏太多 , 成"拋"肥膏係個口浪浪下

Risoto軟硬度適中, 個人覺得再軟身少少仲好!

• crab cake
2015-03-31 5318 浏览
又到尖沙咀吃飯了~ 常常到尖沙咀吃飯的我, 心水的餐廳固之然有, 但嘗試新餐廳還是比較高興~今天友人選址 Munch. 訂了枱7點半, 餐廳大概只有一半滿吧. 嗯, 沒有先做research的我, 價錢比我想像中貴...那就穩穩陣陣先點兩個 Dinner Set~是日餐湯 - 野菌湯野菌打蓉, 足料, 很香.法飽太乾, 一般香脆法國鴨腿伴鵝肝意大利飯份量很大! 飯的硬度配合了本地口味, 沒有很硬, 覺得剛好~ 配上Rosemary香草的醬汁, 飯本身就已經很香!但唯一缺點是太油! (吃完, 整個碟底是一層油..)鴨腿皮脆可口, 鵝肝也不少, 非常香濃~其實味道是很好的, 但味濃過頭, 未飽先膩了~ 有點可惜...美國牛腹扒(8安士)伴蛋黃醬香料焗薯賣相很吸引~ 牛腹扒超級鬆軟, 煎得外脆內軟! 十個讚!焗薯本身也很甜, 加上醬汁突出, 好像是很香的蒜味? 總之就惹味得狠! 明明飽了, 也不停沾著醬汁吃!熱朱古力有驚喜! 沒想到會有這麼可愛的presentation!朱古力也要有泡沬才顯的高級有沒有! 哈哈!味道就是一般啦~ *要記得先攪拌才喝喔, 我是忘了, 所以喝到底甜到喝不下去..
又到尖沙咀吃飯了~

常常到尖沙咀吃飯的我,
心水的餐廳固之然有,
但嘗試新餐廳還是比較高興~

今天友人選址 Munch.
訂了枱7點半, 餐廳大概只有一半滿吧.
那就穩穩陣陣先點兩個 Dinner Set~
野菌湯
是日餐湯 - 野菌湯
野菌打蓉, 足料, 很香.
法飽太乾, 一般
份量很大!
飯的硬度配合了本地口味,
沒有很硬, 覺得剛好~
配上Rosemary香草的醬汁, 飯本身就已經很香!
但唯一缺點是太油! (吃完, 整個碟底是一層油..)
鴨腿皮脆可口, 鵝肝也不少, 非常香濃~
其實味道是很好的, 但味濃過頭,
未飽先膩了~ 有點可惜...
賣相很吸引~
牛腹扒超級鬆軟, 煎得外脆內軟! 十個讚!
焗薯本身也很甜, 加上醬汁突出, 好像是很香的蒜味?
總之就惹味得狠! 明明飽了, 也不停沾著醬汁吃!

熱朱古力
熱朱古力

有驚喜!
沒想到會有這麼可愛的presentation!
朱古力也要有泡沬才顯的高級有沒有! 哈哈!
味道就是一般啦~
*要記得先攪拌才喝喔, 我是忘了, 所以喝到底甜到喝不下去.. 有夠白痴的..

以這個價錢, 這個質數還是可以接受呀~ 不錯~
2015-03-19
2015-03-29 4984 浏览
西餐來來去去都唔係扒就係扒, 扒多2扒都幾咪話唔悶. 今次朋友介紹唔食扒就食架!! 無錯就係羊年食羊架!! 紐西蘭羊架! 份量夠, 半生熟紅粉菲菲 賣相靚! 相機食先!!! 肉質嫩~ 有羊味~ 脂肪含量適中, 食完唔會油膩~ 之後再來一個田螺伴芝士開心果,第一眼好似一個過綠茶Tiramisu~ ,當然食入口就唔係啦! 有好香既cheese味而且好滑, 可能就係因為加左cream, 好順滑。用開心果做一個菜式又幾得意又好味。 新野!! 野生粉紅蝦刺身, 上台時有個蓋蓋住好神秘, 當waiter一打開個蓋就有一陣煙升上來好迷幻, 迷幻之中帶點煙燻香味,刺身蝦上的煙燻味全靠個蓋焗一焗, 有視覺效果同時有好味道既一個菜式~ 讚!! 甜品時候~ 軟心朱古力蛋糕+雲呢拿雪糕 Movenpick 既雪糕一籍都好好味, 所以起步已經有70分, 賣相加15分, 再加埋我最愛朱古力, 爆分! 識食一定食軟心朱古力蛋糕+movenpick ice-cream 另一個dessert就係好多人都推介既拿破崙, 夠脆! 份量又夠! 青檸雪芭都係movenpick出品, 所以都係起步已經有60分 (不是70分, 因

無錯就係羊年食羊架!!

肉質嫩~ 有羊味~ 脂肪含量適中, 食完唔會油膩~
紐西蘭羊架
用開心果做一個菜式又幾得意又好味。 新野!!
螺伴芝士開心果
野生粉紅蝦刺身
軟心朱古力蛋糕+雲呢拿雪糕
另一個dessert就係好多人都推介既拿破崙, 夠脆! 份量又夠! 青檸雪芭都係movenpick出品, 所以都係起步已經有60分 (不是70分, 因為本人不太like sorbet)
拿破崙
2014-07-21
紐西蘭羊架
螺伴芝士開心果
野生粉紅蝦刺身
軟心朱古力蛋糕+雲呢拿雪糕
拿破崙
2015-03-24 4644 浏览
同朋友食生日飯, 本來打算去樓上既泰燒遙, 因為某啲原因去左Munch食。我地本身冇訂位, walk in都係博一博, 結果都係得2,3台客響度, 問侍應有冇限時, 佢話冇, 已經覺得好好..環境唔錯, 靜靜地傾計真係幾舒服~我地叫左1個Set, 其他散叫~香草法國田螺酥盒伴芝士開心果佢係第1個黎到既~我地等左一陣間先分切4份..一切開..D煙就湧出黎~而且田螺都好full~酸忌廉酥皮真係加埋面層既開心果碎真係好夾..感覺又唔會好膩~少少酸既伴碟啫喱..~似係可樂加肉桂味..可以清清口腔入面既少許肥膩感~凱撒沙律跟餐~但係分量都唔少..沙律同菜比例剛好..煙肉碎炸得脆口香煎野生美國帶子意大利飯帶子稍稍煎香底面就上碟~夠鮮甜..意大利飯汁酸酸甜甜..應該係蕃茄..好惹味~松露菌煙肉忌廉汁意大利粉我本身好鐘意食忌廉白汁...忌廉汁好濃杰濃郁..松露菌既味道好strong好香~不過松露本身有陣好似gas味咁..未必人人岩食~~美國牛腹扒(8 oz)伴蛋黃醬香料焗薯我食開3成..但就反朋友所以叫左5成~出乎意料黎到d都好粉紅~ 肉切開多汁而家好軟稔~牛味好重~相反焗薯就差d..軟心朱古力蛋糕伴

我地叫左1個Set, 其他散叫~

跟餐~但係分量都唔少..沙律同菜比例剛好..煙肉碎炸得脆口
軟心朱古力蛋糕伴電尼拿蛋糕
朱古力用左50%可可~所以唔算太甜同膩..云呢拿雪糕應該係Haagen-Dazs~好味
餐牌~
题外话/补充资料: 一開始問侍應有冇得響甜品碟上寫字..佢話冇..後尾叫甜品問有冇得插蠟燭..佢地話有~叫完之後同朋友傾傾下計..有個侍應拎左盒朱古力過黎話係比生日個個人.. 代公司祝佢生日快樂~好老實講..雖然一小盒朱古力唔係名貴..但係令到人好窩心~我好欣賞~每人350蚊~請埋朋友都幾抵食~
2015-02-26
2015-03-18 4093 浏览
Happy Friday當然要食返餐好咖啦黎到諾士佛台飲野前, 先上一樓MUNCH醫下肚先頭盤要左個香煎法國鵝肝 $168鵝肝肥美 但食好野又點可以驚肥呢上層的鵝肝煎得很香 而且不會乾身或過熟 入口香軟的同時很綿滑加上燴士多啤梨酸酸甜甜 令人開胃亦同時減低鵝肝濟口感配了蘋果的薯蓉感覺很Fresh 亦無油膩或熱氣的感覺實在享受豬卷辣肉腸意大利飯口感軟綿 相信是加入了忌廉和南瓜的效果令入口感覺creamy而味香不過略膩意大利飯配上肥美豬卷則感覺有點over相信女生們吃過這頓飯又要積極運動了

Happy Friday當然要食返餐好咖啦
黎到諾士佛台飲野前, 先上一樓MUNCH醫下肚先
頭盤要左個香煎法國鵝肝 $168

令入口感覺creamy而味香
不過略膩意大利飯配上肥美豬卷則感覺有點over
相信女生們吃過這頓飯又要積極運動了
2015-03-14 3925 浏览
 今日Sunday,3/8妇女节…我和同学两个20多岁女仔也热闹一下,选了Munch作为我们的晚饭之选。因临时起意去TST 所以在openrice看中了Munch,14:30book了18:30,真是好彩!进门的环境、氛围都几好的喔,灯光真是温馨,好感度已经有加分咯~我们没有选择set menu,而是随心地点了以往食评里的推荐菜色。个南瓜汤的确没有让我们失望,一开场就抓住胃了!细细搅拌,慢慢品味,汤里的丝丝牛肉,配上侍者加的黑胡椒粉,这道汤我们每人一份都喝光光咯。强烈推荐!crab cake见到之前的各位都有提到是signature dish,所以我们也迫不及待点了。看上去小小的一份,却让我们吃了还想吃。蟹肉挖开,松紧正好,蘸着酱汁,真是不想浪费每一滴...青苹果条配上酱汁都好好吃,这道我们也给5星好评!我们点了一饭、一粉,吃到撑都没吃完(也因为点了两种甜品要留肚子)这是我点的carbonara,黑松露的滋味尽展无疑,建议两个人的话真的一份主食就够了... 因为分量真是很大。而且饭和粉的cream味都很浓,吃到一半就会感觉有少少腻,所以会不停喝水....如果两个人share的话,就可

pumpkin soup
个南瓜汤的确没有让我们失望,一开场就抓住胃了!
强烈推荐!
crab cake
青苹果条配上酱汁都好好吃,这道我们也给5星好评!
spaghetti truffle carbonara
如果两个人share的话,就可以平衡味觉,不会觉得太腻。
ps:里面肉的分量也真不是一般的多,满足!
chocolate lava cake
chocolate lava是随之而来的又一惊喜。无奈我忘记自己今天不能吃雪糕,只挖了一小口,但香草味依然是入口顺滑,浓郁。中间那层爆脆饼蘸着巧克力酱简直升天~~~
当然lava内心的爆浆更是让我奋不顾身.... 强烈建议点这个!吃完绝对会心软~
tiramisu
朋友点的tiramisu, 巧克力中含有咖啡味,其实滋味都分层很好吃,但私心觉得~还是不及我的lava

service都不错,时时给我们加水。唯一的希望是懂多点普通话就好了,因为我们的白话都不是很好…… 度过一个愉快的妇女节晚上:)
最后买单连加一共$880 其实完全可以少点一个主菜.... 应该在700左右~
2015-03-08
pumpkin soup
crab cake
spaghetti truffle carbonara
chocolate lava cake
tiramisu
2015-02-10 5664 浏览
今天再一次去了位於尖沙咀的MUNCH食晚餐燈光是暗的,就是普通西餐廳的樣子。這裡的侍應服務超好的, 細心地把我們帶到座位上,而且每一道菜也詳細地為我們講解。這次我一共叫了2杯cocktail:Snowball:一向是我最喜愛的飲料, 這裡的版本我更是喜愛,因為比較甜, 較易入口。Pina Colada:和我平時飲開的有點不同, 這裡的會比較苦, 酒味較重, 不太喜歡。-頭盤-麵包: 賣相很有心思特級蟹餅:這個值得一讚! 蟹餅與青蘋果混合的味道很好。煙三文魚鮮果沙律:入口清新, 三文魚和水果味很重.酸酸的, 是不錯的開胃頭盤。沙律: 沒什麼驚喜, 就是普通的沙律。澳洲鮮牛肉撻撻:本身就是個無牛不歡的人, 特別是生牛肉! (可惜就是沒什麼機會吃)這道菜正正就合我心意! 這道牛肉口感很滑,上面的炸薯粒脆脆的很美味。香煎法國鵝肝:因為本身是不吃內臟的, 所以沒有嘗試. 但嘗了底下的南瓜蓉, 不錯的。-主菜-牛肋排,法式芝士大蝦:牛的口感軟滑, 不會太熟, 而蝦我是不吃的所以沒有嘗試。羊架:我吃的是7成熟.但驚喜的是口感竟然沒有變差!我是抱著"鞋口"的心態嘗試的。帶子意大利飯:平時我吃的意大利飯
今天再一次去了位於尖沙咀的MUNCH食晚餐

燈光是暗的,就是普通西餐廳的樣子。

這次我一共叫了2杯cocktail:
Snowball:
snowball
Pina Colada:
Pina Colada
-頭盤-
麵包: 賣相很有心思
特級蟹餅:
這個值得一讚! 蟹餅與青蘋果混合的味道很好。
煙三文魚鮮果沙律:
沙律: 沒什麼驚喜, 就是普通的沙律。
澳洲鮮牛肉撻撻:
香煎法國鵝肝:
-主菜-
牛肋排,法式芝士大蝦:
牛的口感軟滑, 不會太熟, 而蝦我是不吃的所以沒有嘗試。
羊架:
帶子意大利飯:
平時我吃的意大利飯是超難吃的, 這個不錯,入口是滑的。
-甜品-
芒果拿破崙伴青檸雪芭: 拿破崙配上水果令本來是很"溜"的 拿破崙變得很好吃,配上雪芭很夾!
總括來說, 我是滿意這間餐廳的. 但因為這店的菜大多是我不吃的, 所以不能比太多的意見,
但如果是喜愛吃西餐的我會推薦這裡。
2015-02-02
  • 芒果拿破崙伴青檸雪芭
  • 特級蟹餅
  • 帶子意大利飯
  • 羊架
  • crab cake
2015-02-05 5176 浏览
朋友生日, 唔知食咩, 我之前都想試呢間野, 好像是專為別人慶生, 所以今次就選了這間, BOOK位時注明有人生日, 可以點一個甜品, 當日會幫我地寫上祝福字眼, 當然蛋糕是收錢的, 而且其實只係一人份量既蛋糕仔, 索價$90 , 食完之後我覺得沒有想像中咁好!! 有點失望!!第一係呢度選擇少, 成張MENU得兩頁, 一係叫SET, 但係位位$300 而且又無小食得主菜!真係選唔落手!第二係份量好少, 無論係小食主菜, 份量都一定唔會食得飽你, 但係價錢比出面貴, 百幾蚊個小食每人分得一口, 幾好食都無用!!!而且呢度裝修我又唔見得要收人咁貴, 我以為我去左法國餐廳!!第三, 服務都唔係好得, 唔幫人收盤, 要叫先加水, 我真係覺得呢度無咩服務, 完全令人失望!!!

2014-12-14 10212 浏览
12月是紀念日和各類慶祝的高峰期,要同伴找餐廳,懶洋洋的他以爲各食肆都乖乖等著他去訂位,殊不知選中人氣店Gastrobox要當後補,結果還是去不成,後備的Munch也要八點半才能入座。到達時餐廳卻沒坐滿,我們被安排坐在水吧前的二人桌,桌間的距離頗近,鄰桌的吃相一目了然,同伴頻頻說仿皮狀的膠檯布整晚也沒換過很髒,唯有把餐具都放上碟子。餐牌的選擇不算多,不過看得出是經過精心配搭的。我們選了兩款晚餐,再加一客很多食家推介的「特級蟹餅」。餐湯是甘筍湯,我覺得味道像香甜的南瓜湯多些,傳説中大獲好評的小法包則要問侍應再等至湯都喝完才叮完上桌,外脆内靭的質感確是亮點,不錯。蟹餅上桌,像一塊漢堡扒,放在含蟹膏的沙律醬上,外圍有一層紅油。蟹餅煎得香脆,配上青蘋果絲減輕油膩感,尚有一點點紫蘇葉提味,蟹肉一絲絲,鮮味滿滿,有點膩但很好吃。然後是兩款主菜「野生美國帶子、意大利銀魚蕃茄醬意粉」和「香脆法國鴨腿伴鵝肝意大利飯」(名字很長),意粉的質感很讚,靭中帶勁,切片的帶子有鮮味,配上車厘茄和一點辣椒,銀魚倒看不見,想是溶進醬汁裏去了,不過吃到後來油很多很膩。油封鴨腿伴鵝肝意大利飯看來有夠膩的,同伴卻偏愛油封鴨

野生美國帶子、意大利銀魚蕃茄醬意粉
油封鴨腿伴鵝肝意大利飯看來有夠膩的,同伴卻偏愛油封鴨腿,鵝肝飯很甘香,意大利飯亦遷就了本地口味,不太硬。鴨腿做得不錯,脆皮應刀而斷,那清脆的聲音令人增添胃口,鴨肉軟腍帶鹹香,好吃。雖然飯裏有一點翠玉瓜中和油膩感,不過吃到後來我已忍不住吃回自己點的意粉,由同伴把意大利飯吃完。

至此我們已吃不下甜品,餐飲咖啡的牛奶是打進奶泡才上桌的,很貼心。尖沙嘴區來説這餐價錢不貴,但就中價西餐來説環境一般,不過性價比高,有機會可以再來。
2014-12-02
纪念日
野生美國帶子、意大利銀魚蕃茄醬意粉
2014-12-07 9677 浏览
今年生日好友請食飯,佢揀左位於尖沙咀諾士佛臺既Munch,方便我放工過去。booking時仲request corner 位 & birthday cake ,感謝友人細心安排!其實上年公司Christmas Party黎過Munch食buffet,食物唔錯,晚餐就第一次食~兩個人各自叫左個set dinner (約$300 @)友人揀左餐湯,而我要salad凱撒沙律好新鮮,菜夠爽口,味道唔錯大家都叫左個帶子意粉愈食愈油膩,大家都食唔晒!味道一般而已,帶子冇乜味,意粉太多檻欖油大家都後悔叫左同一個意粉法式千層酥芒果拿破倫夠酥化香脆,好味餐廳服務值得一讚,侍應不時主動添水、收碟。

兩個人各自叫左個set dinner (約$300 @)

友人揀左餐湯,而我要salad
凱撒沙律好新鮮,菜夠爽口,味道唔錯
大家都叫左個帶子意粉
愈食愈油膩,大家都食唔晒!
味道一般而已,帶子冇乜味,意粉太多檻欖油

大家都後悔叫左同一個意粉
法式千層酥芒果拿破倫
夠酥化香脆,好味

餐廳服務值得一讚,侍應不時主動添水、收碟。

2014-11-07 12845 浏览
朋友約我DINNER,原本想BOOK七點半但FULL了,只好BOOK遲少少就8點半啦!但去到又唔係真係咁多人喎......環境都尚算舒服,而且都唔會好嘈睇左一陣都唔知食乜好,朋友叫了DINNER SET,但唔想食咁多,咁散叫算了餐包~~~個包包味道唔錯喎,少少脆脆地,又UN UN地咁朋友的DINNER SET餐湯《蕃茄濃湯》~~~真係幾濃喎,味道也不錯,不過酸左DD,份量都幾大乜乜意大利飯~~~面層有一塊類似日式叉燒的豬豬,味道可以但配意大飯有點奇怪,意大利飯煮得不錯,軟硬適中,不過份量真的好大,真係好難食得哂松露煙肉菇菇意大利粉,個醬汁真係好RICH,份量好大,味道真的很不錯,配料都好多,意粉煮得剛好我覺得份量真係好大,ARM大食妹同大食仔環境都唔錯,座位都闊坐都好舒服

但去到又唔係真係咁多人喎......

環境都尚算舒服,而且都唔會好嘈

包包
餐包~~~個包包味道唔錯喎,少少脆脆地,又UN UN地咁
朋友的DINNER SET
蕃茄濃湯
乜乜意大利飯
松露煙肉菇菇意大利粉

我覺得份量真係好大,ARM大食妹同大食仔
環境都唔錯,座位都闊坐都好舒服
2014-07-27
2014-10-16 14791 浏览
和朋友慶祝生日,選了這間有不少好評的餐廳,這間餐廳整體的質素很好,很值得一食﹗Book枱的時候侍應很有禮,食飯當日亦有再來電double confirm,第一印象很不錯。既然來到諾士佛臺吃飯,就預算了晚飯不便宜,但這裡的價錢一點也不算貴,有點驚喜﹗落order後先來這個:對於喜歡吃煙肉忌廉汁意粉的人來說,這意粉真的很高評價,既好吃份量又足,這意粉絶對會吸引我再光顧﹗當侍應告訴我這豬的菜式是半生熟,我真的有點驚訝,還問清楚是否真可以半生。說真的,我一生第一次食生豬肉就在這裡。問左朋友接唔接受到,大家都不是極抗拒之下,我告訴侍應ok,照菜式原本的煮法。朋友有建議可以煮全熟,不過一個廚師創作出這菜式,一定有其箇中道理。一吃入口,果然很好吃,與配搭的薯蓉很夾﹗不過吃多會"漏",建議最好至少兩個人share﹗不肯定飲品是否合口味,給朋友order了一杯,單是present都已經值回票價﹗只要你接受到新鮮薄荷的味道,這杯飲品絶對值得一試。戲肉來了,上甜品,present很好,如預期一樣,不過這芒果千層酥就不夠香脆,但整體味道不錯。來生日甜品時還附送一份小禮物,令我相當驚喜,雖然生日的不是我,但第一

落order後先來這個:
法式餐包,外脆內軟型,外口感偏硬、內則煙韌,如果外皮是脆口的會更好。
松露菌煙肉忌廉汁意大利麵
半生黑豚豬配甜薯蓉
薄荷青蘋果汁
來生日甜品時還附送一份小禮物,令我相當驚喜,雖然生日的不是我,但第一次遇到有餐廳會送出禮物給食客。五粒朱古力,和朋友當場吃了一粒,滿心歡喜﹗
生日朱古力
题外话/补充资料: 這裡的環境談天很不錯﹗﹗
2014-10-08
松露菌煙肉忌廉汁意大利麵
半生黑豚豬配甜薯蓉
薄荷青蘋果汁
生日朱古力
2014-10-10 14496 浏览
第二次來到MUNCH,穩紮食物水準依舊,我更喜歡這兒高雅浪漫的歐陸情懷************************與知己良朋聚會是我人生中最渴望與感到最幸福的事情,九月份是好友生日,相約再到Munch慶祝,其實最主要的傾談交換近況,有一段時間未有到訪,察覺門面有些改動,而室內就保留故有裝潢,盞盞金黃水晶燈璀燦華麗,與垂簾燈飾相互輝映,襯拖出浪漫迷醉的歐陸情懷。是晚特式晚餐共五款,為我們解決難以選擇的困難我們邊看餐牌邊找緊時間交談,餐廳播著輕鬆歌曲,在晚上七時十五分客人已"填滿"各餐桌,感到有點嘈吵,但這種輕鬆環境可以接受,筆者也樂在其中。是晚除了散叫食物,同時有6款晚餐供應,包括餐湯或沙律、主菜、餐飲,正好為我們解決要選擇的煩惱,我與朋友分別點了(1) 炭燒海虎蝦、釀星斑、法式蒜香醬及 (2) 紐西蘭羊架果仁脆皮伴依比利豬肉丸。(1) 炭燒海虎蝦、釀星斑、法式蒜香醬 HK$318 加一服務費是日餐湯蘑菇湯,賣相別緻可愛唷,款式簡單好吃質地濃稠幼滑,每口熱辣辣充滿菌香,是吃得到的幸福感這次吃到的餐包未及對上一次的"小法包"精緻開心的晚上就此展開啦,先來是日餐湯蘑菇湯,很滿意店員呈上熱

************************

是晚特式晚餐共五款,為我們解決難以選擇的困難

是日餐湯蘑菇湯,賣相別緻可愛唷,款式簡單好吃
質地濃稠幼滑,每口熱辣辣充滿菌香,是吃得到的幸福感
這次吃到的餐包未及對上一次的"小法包"精緻

開心的晚上就此展開啦,先來是日餐湯蘑菇湯,很滿意店員呈上熱呼呼的湯,質地濃稠幼滑,菇菌鮮香多汁,混合牛油和忌廉香氣四溢令我口水直流,份量也不少,用來點麵包吃已先感到簡單的幸福,唯一希望蘑菇不要打得太細碎,保留點點咬口就更完美了。
賣相擺盤不算精雕細琢但頗具有心思

炭燒海虎蝦、釀星斑、法式蒜香醬,賣相與食材配合是平實中見心思,炭燒海虎蝦不怎大隻,但肉汁豐富鮮味十足,爽彈口感夾著誘人炭燒香氣,先開開口胃。在旁星斑肉用上傳統法式Brandade製法,加入牛奶、olive oil與香草入饌,筆者還是首次吃到這種煮法的食物。
能看到的濕潤軟綿感

星斑肉早已與以上材料拌勻,擁有濃濃魚香,有牛奶和油份的濕潤香滑,也吃到柔軟魚肉纖維,每口魚肉汁豐盛,魚皮略厚而煙韌,面頭焗得焦黃更可口惹味,點些蒜香醬同吃,不過份濃烈,齒頰留香,若喜歡吃到不加工原魚塊的"一梳梳"質感,這款菜式未必合口胃。
另外那份原個焗薯釀入脆嫩蔬菜滲出蒜與牛油香,薯味濃郁又粉腍,還有大大原粒啡蘑菇,爆汁菌香令人難以抗拒,就連伴菜也甚具驚喜!

(2) 紐西蘭羊架果仁脆皮伴依比利豬肉丸 HK$298 加一服務費
以事先雪凍的碟子盛載新鮮沙律,甚具誠意

朋友要了客凱撒沙律作頭盤,盛載在先冷藏過的碟子內的蔬菜既爽脆香鮮甜,咸香煙肉碎與面頭鋪滿大量巴馬臣芝士片、麵包脆粒拌入酸香味濃的凱撒汁醬,冰涼醒胃啊。
要了七成熟的羊架肉色粉嫩,肉汁像要滿瀉,引人垂涎
主菜則點了至愛羊架,七成熟的成品粉嫩色澤相當誘人,肉質腍滑不羶不帶渣,越嚼肉汁充斥口腔每角落,蘸些大路的燒汁來吃提升鮮味和惹味度,加上烤得微微香脆的果仁外層豐富了味蕾和口感,確讓人滿意,經典製法水準穩當。
在旁擺放一件頗大方形的依比利豬肉丸,豬肉味不咸、質地略乾嚡,但甚甘香也帶點纖維嚼勁,外皮香口微脆,提議餡料可以改良得軟潤一點會更可口。
原本打算點咖啡作餐飲,但最終希望多坐一會而轉要凍檸檬茶,茶味充足加上自行調較糖水甜度,沒有什麼好投訴,在場台員雖然欠缺些笑容,唯勤於換餐碟與處理各枱顧客需要,服務水準不錯。

這裡食物配搭、烹調技巧與擺盤未必是超級驚喜,倒令人感受到心意存在,加上氣氛輕鬆及環境浪漫高雅,適合兩口子或朋友相聚,價錢也屬合理水平,若問筆者會否再次光顧,答案是正面的。

* * * * * * * * * * * *

*口味各有不同,食文只作參考。

希望facebook fans page能得到您的支持啊 ♡(*'∀`*)人(*'∀`*)♡ : https://www.facebook.com/LizsTaste
2014-09-26
2014-10-01 12209 浏览
我第一次到Munch,不知是否因為佔中的關係,餐廳的人不多。午市只提供set lunch菜式,不能試open rice上寫的某些招牌菜。迷你法式麵包熱辣辣,套餐不附餐湯,加了$25點了是日椰菜花忌廉湯,賣相一流,味道合格。主菜我點了美國西冷扒(8安士)伴薯蓉$138,肉質尚算鮮嫰,但反而薯蓉很扎實,用薯仔精心炮製,不至完全稀爛,是我喜歡的口感。老公點了香煎巴馬芝士雞扒伴白菌芥茉汁焗新薯$98,是看得出的招牌菜。哇!好嫰,好脆,不油膩,必試!最後以餐茶作結。(所有食物照已上存至open snap)
最後以餐茶作結。
(所有食物照已上存至open snap)
小貓三四隻
詭異的天花油畫