2019-05-01 83 浏览
今日同朋友去銅鑼灣食晏, 成日經過呢間餐廳Neighbor,又見幾多好評,我哋就去試吓。Set lunch 有超過10款選擇, 仲有All Day Breakfast. 我哋叫咗:Set lunch 的澳洲頂級草飼肉眼扒 $118- 好大塊,以這個價錢,質素算唔錯A La Cart 美國安格斯肉眼扒 $198- 我們叫七成, 煎得剛剛好, 好有肉味, 高質素!見到 A La Cart menu 有鵝肝多士只係$68, 我哋一人叫咗1件, 抵食! 原來餐廳有同地下間台灣珍珠奶茶店美好年代合作, 我哋就叫咗一杯芒芒雪沙$32 及一杯美好水果四季春$42, 叫咗少甜, 好清新 ! 整體食物幾有水準, 下次可以試吓吃晚餐!

我哋叫咗:

Set lunch 的澳洲頂級草飼肉眼扒 $118
- 好大塊,以這個價錢,質素算唔錯

A La Cart 美國安格斯肉眼扒 $198
- 我們叫七成, 煎得剛剛好, 好有肉味, 高質素!

整體食物幾有水準, 下次可以試吓吃晚餐!
午餐
2019-04-25 74 浏览
Neighbor -♡台灣美好年代xNeighbor ♡一直都好想試台灣元組cafe 美好年代 而家喺銅鑼灣開咗間cafe neighbor ☺️ -芝士焗波士頓龍蝦配虎蝦帶子$188龍蝦已經夠好食仲要咁多芝士去焗 超鹹香 好大嚿龍蝦啖啖肉 特別在仲有虎蝦同帶子 ☺️千島海鮮比薩$128比薩底薄而脆 芝士醬恰到好處 蝦同魷魚嘅配搭都好清 再加埋千島醬配搭完美😙鵝肝多士$68略嫌鵝肝燒得熟左小小! 美好水果四季茶$42好清新的水果茶 食pizza同薯條食到好頸渴 呢杯非常解渴!烤布蕾波波茶$34好重奶味 黑糖波波好甜😝-📍地址 銅鑼灣邊寧頓街5號地鋪G/F, 5 Pennington Street, Causeway Bay港鐵銅鑼灣站 F1 出口, 步行約4分鐘☎️電話號碼29703368-#美好年代 #foodgasm #caribbean #leonthelobsterman #leonslobstershack #royaltonwhitesandsresort #HashmeApp #mobay #leonslobsterhut #jamaicanmecrazy #yum #roy
Neighbor
♡台灣美好年代xNeighbor ♡
芝士焗波士頓龍蝦配虎蝦
帶子$188

千島海鮮比薩$128

鵝肝多士$68
略嫌鵝肝燒得熟左小小!

美好水果四季茶$42

烤布蕾波波茶$34
好重奶味 黑糖波波好甜😝

📍地址
銅鑼灣邊寧頓街5號地鋪
港鐵銅鑼灣站 F1 出口, 步行約4分鐘
☎️電話號碼
#美好年代 #foodgasm #caribbean #leonthelobsterman #leonslobstershack #royaltonwhitesandsresort #HashmeApp #mobay #leonslobsterhut #jamaicanmecrazy #yum #royaltonwhitesands #caribbeanfood #seafoodlover #jamaicans #royaltonwhitesand via @HashMeApp
2019-04-21 76 浏览
Food is very great and delicious with good quality.I had a very good time with my friend in this restaurant.
2019-04-13 2371 浏览
台式飲品店開到成行成市,爸爸都沒有試過,今天我藉著機會,跟他共晉晚餐之餘又讓他嘗試一下這些飲品。餐廳叫Neighbour,但要先經過美好年代,即提供飲品的地方,上一兩層唐樓才到。燈光比較暗,牆身設計有舊工業風格。食物主要是西式,飲品就是台式。點個小食,兩份主菜和兩杯飲品就剛剛好了!我很喜歡這裡的芝士奶蓋有微鹹香味道和豐盈幼滑的口感,配上截然不同,味道清新甘香的玉露茶后,味道出奇地夾呢!鮮奶靜岡波波抹茶用了濃稠的奶調味,抹茶清香,配上奶蓋和鮮奶,茶感更豐厚。底部的黑糖珍珠煙靭有咬口,口感豐富。我跟爸說,你這款正是時下最受歡迎的類別呢!小食是芝士煙肉焗蠔,剛焗起熱騰騰上桌。份量剛好一人一隻,全溶的滑芝士包著洋蔥和煙肉等配料,加上蠔一起吃好邪惡啊!吃西餐怎能沒有扒呢!點了美國安格斯肉眼牛扒,頗大塊又厚的!底部還有脆漿薯條,點茄汁和肉汁吃也不錯。點了五成熟,中心部分還是粉紅的,肉質軟嫩,充滿肉汁,牛肉味夠濃,不點醬汁都好吃。另一款主菜夠特別,雖然過了萬聖節,仍然有南瓜呢!原個南瓜意大利飯配數款精緻海鮮,感覺豪華卻只需158元~兩隻清甜的帶子躲在蝦下面啦!而蝦本身都大大隻,厚肉又爽口彈牙,正!飯

玉露茶后奶蓋茶

鮮奶靜岡波波抹茶

芝士煙肉焗蠔

原個南瓜海膽海鮮飯

飯面還有爆汁蟹子和鮮甜creamx的海膽,連飯一口吃下去是最高級的享受啊!

南瓜頂部的切口較小,有點難把飯舀出來,所以我們就直接切開了南瓜,一切就看到瓜肉層超厚的,猛刮出來,香甜軟軟的,好高纖啊!跟飯混一起吃口感更好。

我們把南瓜刮乾淨了,一點也沒浪費呢!然後捧著肚子回家
2019-03-31
玉露茶后奶蓋茶
鮮奶靜岡波波抹茶
芝士煙肉焗蠔
原個南瓜海膽海鮮飯
2019-04-11 74 浏览
#原個南瓜海膽海鮮飯 🎃 ($198)用上原個南瓜🎃 面層舖滿海膽同三文魚籽🤤 賣相吸引😎 海鮮仲有大蝦同帶子😋 海膽一啲都唔腥👍🏻 南瓜入面既炒飯帶有菇類😊 好香口👏🏻-#香草露絲瑪莉羊架 🐑 ($198)羊架一點羶味也沒有👌🏻 怕羊羶味既吃貨都唔洗怕😅-#芝士煙肉炸薯條 🍟 ($58)炸薯條香脆可口😏 配上熱溶芝士同煙肉更邪惡😛📍銅鑼灣邊寧頓街5號地舖🚇 銅鑼灣站F1出口Instagram: e.for.eat
#原個南瓜海膽海鮮飯 🎃 ($198)
#香草露絲瑪莉羊架 🐑 ($198)
羊架一點羶味也沒有👌🏻 怕羊羶味既吃貨都唔洗怕😅
#芝士煙肉炸薯條 🍟 ($58)
炸薯條香脆可口😏 配上熱溶芝士同煙肉更邪惡😛
📍銅鑼灣邊寧頓街5號地舖
🚇 銅鑼灣站F1出口
Instagram: e.for.eat
1K
2019-04-09 83 浏览
好早以前就已經想試下呢間餐廳,早排仲加入左台灣美好年代嘅飲料,最近終於一試。坦白講我覺得幾款食物都有改善空間,反而飲料幾啱飲嘅。一棟唐樓建成,地下可外賣飲品,一樓偏工業風裝潢,加草牆、木枱櫈,傾計聚會都適合。餐牌選擇多,沙律、薄餅、小食;主食有扒、意粉、意大利飯、漢堡,價格同一般西餐廳差不多。套餐人均二百五蚊由前菜到甜品有齊,不過當日唔係太餓,我地只係點左沙律、小食同一份主菜。炸雞翼 $68雞翼炸到超乾身,我冇乜所謂嘅,都鐘意脆口野,但肉就老得滯軟殼蟹帶子沙律配香檸汁 $78軟殼蟹唔會話好油膩,帶子煎到幾香。沙律菜沾左少少油香,又幾好食,沙律菜正常質素。美國安格斯肉眼 $198肉眼睇落賣相唔錯,跟埋薯條、野菜,不過塊扒本身質素唔算特別好。肉眼較薄身,容易過火,外層微焦,點七成變左全熟,口感好難嫩啦,但都不至於話完全咬唔開。薯條夠脆,不過充滿空氣感。烤布蕾波波茶 $34美好金菠蘿 $32/少甜奶蓋雖然虛無,但都烤得幾香,黑糖味明顯,完全冇茶味,我當鮮奶飲。好在直接飲用都唔會太甜,珍珠偏細粒,軟硬適中,幾好噍頭。後者就係一杯啱啱好嘅菠蘿沙冰,清爽!

炸雞翼 $68
雞翼炸到超乾身,我冇乜所謂嘅,都鐘意脆口野,但肉就老得滯

炸雞翼

軟殼蟹帶子沙律配香檸汁 $78
軟殼蟹帶子沙律配香檸汁

美國安格斯肉眼 $198
美國安格斯肉眼

薯條夠脆,不過充滿空氣感。

烤布蕾波波茶 $34
美好金菠蘿 $32/少甜
烤布蕾波波茶、美好金菠蘿

2019-04-07
軟殼蟹帶子沙律配香檸汁
烤布蕾波波茶、美好金菠蘿
2019-04-09 64 浏览
🔎銅鑼灣邊寧頓街5號地鋪 * 「鬧市中的隱世西餐廳」- Neighbor . 巴馬火腿蜜瓜沙律油醋汁 ($88) 份量十足,塊ham好大塊 😍可以包住舊蜜瓜兩層👍🏻絕對抵食! 鵝肝多士 ($68) 本身以為有兩件,不過佢都夠大舊,可以兩個人share, 反而咁樣剛剛好,不會太漏。 炭燒和牛配三文魚籽 ($68) 一上菜已經被佢既陣陣既香味吸引住,超香!真係超香!伴碟既翠玉瓜好淋... 芝士焗波士頓龍蝦伴虎蝦帶子 ($188) 龍蝦肉夠實👍🏻好新鮮,本身有上燒汁,不過唔洗點汁都好好食。 因為夠龍蝦鮮味,記住剝埋藏隻龍蝦蚶呀!!入面勁多肉! 原個南瓜海膽海鮮飯 ($198) 成晚既重點!我都係俾呢個飯吸引黎食...南瓜肉可以畢出黎撈飯食👍🏻 入面有好多配料,兩大隻虎蝦和帶子!!每啖都仲有好多芝士同菇, 食落好香口,只可以話除左好食都真係好好食 🤤 金鳳茶王奶蓋茶 ($28) 芝士奶蓋茶🤤好肥仔,但係又好好味,杯野唔會太甜👍🏻 烤布蕾波波茶 ($34) 甜度和冰量都可以調較,上面有奶蓋,聞落去,佢真係有烤過既味道!!有好多珍珠之餘,飲到底仲有奶蓋....係好滿足既飲品呀!!🍽7/10
🔎銅鑼灣邊寧頓街5號地鋪
「鬧市中的隱世西餐廳」- Neighbor
巴馬火腿蜜瓜沙律油醋汁 ($88)

炭燒和牛配三文魚籽 ($68)

有好多珍珠之餘,飲到底仲有奶蓋....係好滿足既飲品呀!!

🍽7/10
2019-04-09 44 浏览
🔎銅鑼灣邊寧頓街5號地鋪*「歐陸菜主打,歐式Cafe」- Neighbor.煙三文魚沙律配蘋果醋($58)頭盤相當大碟,配上蘋果醋嘅沙律更健康。其次煙三文魚量都算多,菜好充足,食完覺得個口腔都好fresh,而且大大份都係$50up,真心好抵食!鵝肝多士($68)本人係好鍾意食鵝肝,一見到直頭好似癲咗咁,而且佢嘅鵝肝好大份。多士入口香脆,並無因為吸收咗d鵝肝油份變到笠哂,所以一係要大讚。芝士焗波士頓龍蝦虎蝦帶子($188)大隻龍蝦配虎蝦,仲有兩隻帶子。眼見唔算好大份,食落都算飽肚,仍然食到龍蝦鮮味,但就唔太易剝。美國安格斯肉眼10oz($198)如果呢個價錢我會覺得芝士焗波士頓龍蝦虎蝦帶子抵食d,我要咗7成熟,食落唔太覺好特別。餐廳其實幾闊落,不過係黑咗d。食物質素算係唔錯,而且價錢都算抵。🍽7/10
🔎銅鑼灣邊寧頓街5號地鋪
「歐陸菜主打,歐式Cafe」- Neighbor
煙三文魚沙律配蘋果醋($58)

鵝肝多士($68)

芝士焗波士頓龍蝦虎蝦帶子($188)

美國安格斯肉眼10oz($198)

🍽7/10
2019-04-08 1792 浏览
今日同朋友補祝生日,朋友話想去銅鑼灣Neighbor, 咁就去左呢間~首先要上2條神秘黑黑暗暗的梯級,呢種感覺都幾神秘特別~上完樓梯後,就開始見到一些燈光,..我找到了一個森林~點解係森林?因為佢地既牆身係綠柔柔的,好似入左森林入面咁呢到係食西餐為主,但又可以order台式飲品,是台西合壁飲品我地叫了黑糖波波茶和美好桃桃(左)黑糖波波茶 $29Brown Sugar BoBo Cha黑糖味剛好不會太甜又不會太淡~仲有好多大大粒既珍珠,煙煙韌韌,好彈牙(右)美好桃桃 $32Peach Fruit Tea這個朋友話好香桃味,清甜冰涼~凱撒沙律 $58Caesar Salad 另加$18配煙三文魚沙律菜和芝士片都多,係麵包粒較小煙三文魚味道咸咸地,好味芝士焗波士頓龍蝦伴虎蝦帶子 $188Boston Lobster, Tiger Prawn and Scallop龍蝦面上有好多芝士,正呀另外仲有2隻大蝦、2粒帶子、薯條、沙律菜和脆肉瓜伴碟龍蝦鮮甜,再加上香濃芝士味,真係好好食大蝦彈牙,薯條脆口同好香薯仔味點埋茄汁食呀~美國安格斯肉眼 $198U.S. Angus Rib-Eye

首先要上2條神秘黑黑暗暗的梯級,
呢種感覺都幾神秘特別~

上完樓梯後,就開始見到一些燈光,
..我找到了一個森林~

點解係森林?
因為佢地既牆身係綠柔柔的,
好似入左森林入面咁

呢到係食西餐為主,
但又可以order台式飲品,
是台西合壁

飲品我地叫了黑糖波波茶和美好桃桃

(左)黑糖波波茶 $29
Brown Sugar BoBo Cha

黑糖味剛好
不會太甜又不會太淡~
仲有好多大大粒既珍珠,
煙煙韌韌,好彈牙

(右)美好桃桃 $32
Peach Fruit Tea

這個朋友話好香桃味,
清甜冰涼~

凱撒沙律 $58
Caesar Salad
另加$18配煙三文魚

沙律菜和芝士片都多,係麵包粒較小
煙三文魚味道咸咸地,好味

芝士焗波士頓龍蝦伴虎蝦帶子 $188

龍蝦面上有好多芝士
,正呀
另外仲有2隻大蝦、2粒帶子、薯條、
沙律菜和脆肉瓜伴碟

龍蝦鮮甜,再加上香濃芝士味,真係好好食
大蝦彈牙,薯條脆口同好香薯仔味

點埋茄汁食
呀~

美國安格斯肉眼 $198
U.S. Angus Rib-Eye Steak

肉眼叫左7成熟,
冇血水之餘又唔會overcook

肉眼扒冇咩筋,容易切~

原個南瓜海膽海鮮飯 $198
Pumpkin Risotto with Sea Urchin
and Seafood

聞說南瓜海膽飯係招牌菜之一,
所以就點來試下,南瓜飯賣相好靚,
d飯係金黃色的,而且佢地仲將d飯釀左入個南瓜到,所以吸收左南瓜既精華, 飯入面仲有海膽、三文魚籽和帶子,成個飯都好juice
還有2隻虎蝦伴碟~

明明係補祝朋友生日飯,
估唔到佢搵既餐廳反而令到我有驚喜XD

服務員態度都有善,不錯的西餐廳~
  • 芝士焗波士頓龍蝦伴虎蝦帶子
2019-04-08 67 浏览
星期六在某app -eat....訂了7:30位到達餐廳時對話係咁:我:係eatxxxx訂咗7:30侍應:無位喎我:我book咗7:30喎侍應:嗰個app 無cutoff, 訂咗都無用我:咁即係點侍應:等等啦我:等幾耐侍應:最小半個鐘我:........然後當然走啦!咁既服務態度,好快死佢都完全唔想serve人咁,態度極差,根本可以列入黑名單,希望大家唔好中伏同埋eat....可以set limit, 咪屈人地啦
星期六在某app -eat....訂了7:30位
到達餐廳時對話係咁:
我:係eatxxxx訂咗7:30
侍應:無位喎
我:我book咗7:30喎
侍應:嗰個app 無cutoff, 訂咗都無用
我:咁即係點
侍應:等等啦
我:等幾耐
侍應:最小半個鐘
我:........
然後當然走啦!咁既服務態度,好快死
同埋eat....可以set limit, 咪屈人地啦
2019-04-06 62 浏览
一行四人嚟食 樓下係一間手搖茶嘅鋪頭有喜茶式嘅芝士奶蓋茶個門面唔錯不過要上兩層唐樓第一層嘅衛生環境有啲差個地下癡立立黑蚊蚊上到去又變返另一個環境如果怕污糟嘅女仔千祈唔好嚟肚餓要叫野食啦 望見二人餐牌寫住 $238 個內容都唔差有八道菜咁sell啦 好似唔錯啵嚟到d份量都諗緊係238/2位 細份都食住先啦 先嚟一粒帶子沙律都冇咩問題 平凡 細細份青瓜芒果卷唔錯既 我幾中意個芝士焗蠔正常既個湯略嫌有少少淡好似係金寶嘅朋友或者日本汽水機嘅粟米湯走粟米去到個主餐塊扒穿晒窿我叫五成熟然後佢俾咗塊好薄好薄嘅我我朋友都係叫咗同一個餐佢叫三成熟見到嗰塊扒個份量顯然有唔同仲有杯野飲好似係包裝野飲🥺同冰紅茶有得揮好啦到買單我哋四個人食咗1042蚊我先知 238/person 老老實實佢既野食 大至上都唔差既不過係餐牌有d伏睇真點先
一行四人嚟食

不過係餐牌有d伏

睇真點先

• 細份嘅青瓜芒果卷
2019-04-06 76 浏览
有朋友就黎要去working holiday, 所以特登襯佢走之前聚一聚,大家都住港島,所以就揀左銅鑼灣呢間neighbour。間餐廳原來要上樓既,因為開頭望左好耐,都唔覺入面係食西餐,原來佢地下係做飲品,閣樓先係餐廳。一坐低就睇餐牌。等緊人齊既時候,因為好肚餓,所以就叫左個小食去食住等。D芝士醬係幾好味,不過薯條炸得太燶太乾。跟住人齊就嗌埋其他野食。軟殼蟹同帶子都幾好食。個西冷略嫌細份左少少,同埋嗌左5成熟,但都覺得太un🙈個墨魚飯好香好味,同埋夠哂熱,個魷魚比想像中淋,好易就食到,呢碟唔錯!👍🏻我不嬲都好鐘意食菇菌類,所以就覺得呢個松露pizza好正,薄批又唔會太膩,呢個都值得試。奶蓋綠茶都幾好飲,清清地幾易入口。總括黎講,d野食都唔錯,價錢係銅鑼灣區黎講亦唔算太貴,不過服務就真係唔係好掂🙈d staff 都係係到㩒電話,食完既碟又唔會收,其中一個staff上菜既時候仲要一隻手拎住電話,一隻手拎住碟食物, 見到將枱無位再擺,要拎開隻食完既碟先放到碟新野食,佢先放部電話入褲袋🙈 其實當唔忙無野做睇下電話真係無問題,人之常情,但一路serve 緊客都一路拎住就真係唔係咁好,希望佢地會有

一坐低就睇餐牌。

等緊人齊既時候,因為好肚餓,所以就叫左個小食去食住等。
芝士煙肉炸薯條

D芝士醬係幾好味,不過薯條炸得太燶太乾。

跟住人齊就嗌埋其他野食。
軟殻蟹帶子沙律配香檸汁

軟殼蟹同帶子都幾好食。

熊本霜降牛西冷

個西冷略嫌細份左少少,同埋嗌左5成熟,但都覺得太un🙈

墨汁蟹肉意大利飯釀原隻墨魚

松露森林薄餅

綠妍奶蓋

奶蓋綠茶都幾好飲,清清地幾易入口。

總括黎講,d野食都唔錯,價錢係銅鑼灣區黎講亦唔算太貴,不過服務就真係唔係好掂🙈d staff 都係係到㩒電話,食完既碟又唔會收,其中一個staff上菜既時候仲要一隻手拎住電話,一隻手拎住碟食物, 見到將枱無位再擺,要拎開隻食完既碟先放到碟新野食,佢先放部電話入褲袋🙈 其實當唔忙無野做睇下電話真係無問題,人之常情,但一路serve 緊客都一路拎住就真係唔係咁好,希望佢地會有改善🤨
2019-04-05
軟殻蟹帶子沙律配香檸汁
熊本霜降牛西冷
墨汁蟹肉意大利飯釀原隻墨魚
松露森林薄餅
綠妍奶蓋
2019-04-05 53 浏览
本來bk左7位,點知有位朋友臨時得閒,可以一齊食飯慶祝於是諗住去到加位點知一坐低就話安排唔到八位話冇可能調過哂d客既枱我地都話唔緊要,照坐原本安排果張位於角落既枱我地都講到明唔介意逼,可唔可以安排多張椅子或者俾我朋友一齊坐卡位結果就係果幾位服務員都話安排唔到剩係可以坐七位真係好西利,如果你同我講成場滿哂,我無話可說,咁事實係我地臨時加人但係我地都冇要求d咩,話逼d坐埋一齊都可以,仲要係角落位置,冇人會出入都可以話唔ok安排唔到最後叫我個fd自己一個走。就試下你d野食有幾巴閉有幾好食可以服務咁差都有咁多好評點知上菜每一碟都係勁細碟,而且唔好食,個牛扒叫五成黎全熟,咬都咬唔開個羊架d肉又係勁鞋勁難咬至於個豬手就勁咸總括而言,呢個價錢,呢個服務絕對冇下次👋🏼👋🏼
本來bk左7位,點知有位朋友臨時得閒,可以一齊食飯慶祝
於是諗住去到加位
點知一坐低就話安排唔到八位
話冇可能調過哂d客既枱
我地都話唔緊要,照坐原本安排果張位於角落既枱
結果就係果幾位服務員都話安排唔到
剩係可以坐七位
都可以話唔ok安排唔到
最後叫我個fd自己一個走。

就試下你d野食有幾巴閉有幾好食
可以服務咁差都有咁多好評

點知上菜每一碟都係勁細碟,而且唔好食,
個牛扒叫五成黎全熟,咬都咬唔開
個羊架d肉又係勁鞋勁難咬
至於個豬手就勁咸

總括而言,呢個價錢,呢個服務絕對冇下次👋🏼👋🏼
2019-04-04 44 浏览
環境充滿舊建築氣色食物高質 價錢為合理食物裝飾得好靚經openrice book位仲有cake送覺得好食過二人set既cheese cake😂😂😂每一樣main都有我最愛的薯條好感動🥰
環境充滿舊建築氣色

好感動🥰

2019-04-04
  • 美國安格斯肉眼扒
2019-04-01 54 浏览
見環境好似好文藝feel可以一試。經openrice訂枱送甜品,remark了要寫happy birthday,坐低落單前再跟staff確認一次,佢話已經準備好了。最後追問了兩次甜品都是沒有寫字的😓😓😓食物在不是滿座情況下等了45分鐘才上菜,龍蝦意粉很咸很腥。。。服務很慢,地方很窄,不會再光顧。
見環境好似好文藝feel可以一試。