2021-03-11 547 浏览
星期日同朋友出街,但外面陰天天氣唔好又落雨唯有去Cafe嗰度坐下傾吓計。呢間Cafe有兩層,樓下有樓梯嘅打卡位,我哋俾人安排咗去第二層。第二層其實環境有啲暗。因為完全遮住咗個窗但係就有種工業風嘅感覺。餐牌有lunch set揀,同埋Cafe必備嘅嘢飲餐牌 。菜式有啲似日式同外國菜fusion嘅感覺<蒲燒鰻魚漢堡>睇相都知我條鰻魚有幾大啦,突晒出嚟,呢個配搭都真係幾特別。唯獨是我覺得佢嘅口感唔夠豐富因為除咗鰻魚同埋幾條菜之外,入邊係冇任何配料嘅。隔離嘅薯條反而有驚喜,佢係一個青檸鹽味薯條,食落去鹹得來又有少少清新嘅感覺,都幾開胃㗎。<cappucino>呢度嘅咖啡比出邊嘅咖啡大杯,而且佢個拉花都好靚。非常滿足既一餐!

餐牌有lunch set揀,同埋Cafe必備嘅嘢飲餐牌 。

菜式有啲似日式同外國菜fusion嘅感覺

<蒲燒鰻魚漢堡>

<cappucino>

呢度嘅咖啡比出邊嘅咖啡大杯,而且佢個拉花都好靚。

非常滿足既一餐!
2021-03-05 443 浏览
太子不嬲都有好多好西食,一於今晚就去試好西。好想飲coffee,但好多cafe夜晚6點後都收爐了,所以就決定去尼間收藏好耐既page- Nomad Cafe。 入到去cafe,d人態度好好,同埋個環境好正,四周的設計好令人舒服,好適合同朋友傾吓偈,飲下coffee,休息下。————————————————————海膽忌廉汁蟹肉意大利飯($148)🥘個risotto 好一般,超硬,好似未煮熟。🐷🐷就吾建議食,個味道一般,下次🐷🐷再食,應該會第二樣菜式。串物 - 燒白鱔,燒牛舌,燒豬軟骨好好食,由其中意食鱔既人,好鮮甜,好香,好夠入味,好多汁。食完會想再叫👍👍飲品- Iced mocha, Iced Latte 好一般,mocha 好正常,冇太特別。
太子不嬲都有好多好西食,一於今晚就去試好西。

————————————————————
海膽忌廉汁蟹肉意大利飯($148)🥘

串物 - 燒白鱔,燒牛舌,燒豬軟骨

飲品- Iced mocha, Iced Latte
好一般,mocha 好正常,冇太特別。

2021-03-03 427 浏览
近期深水埗多咗好多型格cafe,今日lunch 就同朋友揀咗呢間試下。一去到門口就即刻見到大大個打卡位。入內唔洗等位,侍應就帶咗我地上二樓。我地叫咗2個lunch set + 一個小食先黎咗個烏冬,幾好食,烏冬彈牙,湯底清清地都ok小食叫咗墨魚咀,比我想像中大碟,不過唔太夠味,落多少少鹽會好d豬扒三文治好好食,個扒厚身得黎仲係juicy,包身有烘底,脆口又唔會太林latte 就正常發揮,可惜朱古力就淡身咗d...整體環境ok,枱與枱都有一定距離,唔會太嘈,係好適合打卡既餐廳

一去到門口就即刻見到大大個打卡位。
入內唔洗等位,侍應就帶咗我地上二樓。
我地叫咗2個lunch set + 一個小食

先黎咗個烏冬,幾好食,烏冬彈牙,湯底清清地都ok

latte 就正常發揮,可惜朱古力就淡身咗d...

午餐
  • 日式吉列豬扒三文治
2021-03-03 578 浏览
深水埗愈黎愈多咖啡店,呢間就係其中一間~ 不過唔似其他咖啡店得輕食,呢間都幾多主食既選擇~<海膽忌廉汁蟹肉意大利飯>一睇個橙色就知用左幾多海膽,好Creamy,不過海膽味唔算好濃<蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條>條鰻魚好大條,入面有啲清新既椰菜同醬汁,個飽有烘過,微暖。整體都幾夾,不過略嫌個飽乾左少小呢間啲咖啡係幾出色。屬於偏nutty,唔會過酸過苦,兩杯都層次分明~幾啱影相🤣<Iced Latte><Dirty>

<海膽忌廉汁蟹肉意大利飯>

蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條
Iced  latte
Dirty
2021-02-26 263 浏览
深水埗一向俾小肥妹既感覺,就係一個充斥住老店既舊區。而最近哩個地方開左好多有質感既Cafe,一於就等小肥妹帶大家逐個試勻哂佢啦✌🏻Nomad主打既係日式fusion菜,除左主食之外,仲有日式小食同串燒,咖啡同酒一應俱全,說白了其實就係Cafe同居酒屋既合體😽• 蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條 $128店舖用上原條鰻魚非常吸睛,大大條就好似一條長長既脷伸出黎咁👅,好有Gimmick🥴。蒲燒醬汁略嫌有啲咸,鰻魚唔太夠熱且有小碎骨,要小心進食。以鰻魚代替漢堡扒,由於鰻魚本身內裡冇乜汁,所以食落會比較乾。配以粗薯條,重薯味,但係就唔覺青檸鹽既存在😟賣相very good,食落就冇乜驚喜🤔• 海膽忌廉汁蟹肉意大利飯 $138醬汁好濃郁creamy,帶有少少芥末既味道。汁既份量適中,啱啱好可以包覆住每一粒飯而又唔會水汪汪👍🏻。飯中既意大利青瓜粒可以平衡醬汁既膩感,仲有唔少既蟹肉😳。注意返,雖然地理位置上係屬於深水埗,但其實太子係會近啲㗎!

• 蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條 $128

• 海膽忌廉汁蟹肉意大利飯 $138

注意返,雖然地理位置上係屬於深水埗,但其實太子係會近啲㗎!
2021-02-22 216 浏览
深水埗📍日式文青Cafe☕️咁岩去開深水埗嗰頭 發現原來都幾多有特色嘅Cafe小店!今次嚟嘅呢間環境非常之有日本feel🇯🇵😚海膽忌廉汁蟹肉意大利飯 $138都幾有海膽味 同埋有種壽司飯嘅感覺🤣因為係risotto 所以米比較硬身 魚子非常Juicy💕整體來講味道唔錯 竹炭軟殼蟹堡配紫薯薯片 $118呢個就冇咩特別 中規中矩但係軟殼蟹都算幾大件好抵食🦀紫薯薯片就有啲比較硬 但係就唔甜非常健康~個沙律係加咗柚子鹽 酸酸地又鹹鹹地幾開胃朱古力 跟餐加$20估唔到朱古力都有得拉花 好靚❣️個人覺得呢個幾好飲 重點係佢唔係特別甜 又唔漏 依家天氣咁凍飲一杯 即刻暖笠笠👍🏿嚟到都等咗大概30分鐘先有位🥺可能我哋咁啱唔好彩 啲人都係啱啱先入去 入座起計90分鐘用餐時間二人人均消費:$153Nomad (深水埗)地址:深水埗白楊街32號地舖食物:👍🏿👍🏿👍🏿環境:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿價錢:💰💰💰服務:👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿性價比:👍🏿👍🏿👍🏿*滿分=👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿*
深水埗📍日式文青Cafe☕️

海膽忌廉汁蟹肉意大利飯 $138

竹炭軟殼蟹堡配紫薯薯片 $118
呢個就冇咩特別 中規中矩
但係軟殼蟹都算幾大件好抵食🦀
紫薯薯片就有啲比較硬 但係就唔甜非常健康~
個沙律係加咗柚子鹽 酸酸地又鹹鹹地幾開胃

朱古力 跟餐加$20
估唔到朱古力都有得拉花 好靚❣️

二人人均消費:$153

Nomad (深水埗)
地址:深水埗白楊街32號地舖

*滿分=👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿👍🏿*
午餐
  • 海膽忌廉汁蟹肉意大利飯
2021-02-21 232 浏览
今日黎到深水埗cafe 搵野食,即時搵餐廳,搵到呢間cafe, 比佢長長鰻魚漢堡同吉列豬扒三文治吸引住,舖頭嘅裝修好舒服,好岩三五知已去食下野傾下計,好喜歡飲咖啡朋友仔,我都推介,佢選擇性比較多😍~ 鰻魚漢堡包,入面除左鰻魚,仲有蘑菇,食落口味好夾。~ 吉列豬扒三文治🥪吉列豬扒好厚,嘴細我要分開先食到,麵包上下都夾住芝士,個豬扒傾落好有口感,份量好足夠。~ 小食芝士年糕,好喜歡食年糕既我,煙煙銀銀,好正❤️~
今日黎到深水埗cafe 搵野食,

鰻魚漢堡包,入面除左鰻魚,仲有蘑菇,食落口味好夾。

吉列豬扒三文治🥪
吉列豬扒好厚,嘴細我要分開先食到,麵包上下都夾住芝士,
個豬扒傾落好有口感,份量好足夠。

小食芝士年糕,好喜歡食年糕既我,煙煙銀銀,好正❤️
2021-01-14 470 浏览
最近深水埗文青街的cafe都排晒隊連下午茶時間都係咁😅見到都驚之前bookmark左呢間和風文青食店竟然唔洗排隊😭好感動即刻仆左入去!有兩層,樓上地方寬敞幾舒服架🤩重工業風既裝修帶點文青的氣息,沒錯又是我偽文青要的fu餐牌既食物都好吸引,揀左🍔有長尾巴的蒲燒鰻魚漢堡醃青檸鹽薯條麵包鬆鬆軟軟,有沙律醬&生菜,加埋燒鰻魚這配搭還可以,鰻魚味道不過不失,正常發揮。青檸鹽薯條帶點青檸味的清新感,不錯喔🥪吉列豬扒三文治外脆內軟的多士中間夾著超厚的的吉列豬扒,肉感十足,加埋芝士同沙律醬生菜,有多點層次的味道!還不錯喔!但我還是比較喜歡中環那家doubleshot by cupping room的豬扒三文治呢🤣🦑炸墨魚咀大粒又彈牙Lemonade甜酸適中,正常😂價錢方面,係呢區黎講都算貴,但食環境黎講都差唔多,食物水準中上
最近深水埗文青街的cafe都排晒隊
連下午茶時間都係咁😅見到都驚
之前bookmark左呢間和風文青食店竟然唔洗排隊😭好感動
餐牌既食物都好吸引,揀左
🍔有長尾巴的蒲燒鰻魚漢堡醃青檸鹽薯條
🥪吉列豬扒三文治
🦑炸墨魚咀
大粒又彈牙
Lemonade甜酸適中,正常😂
門口係打卡、賣小物嘅區域入到去係簡約和風嘅堂食區及開放式廚房上到2樓就係水泥牆配木桌椅燈光比較昏暗嘅輕工業風至於食物 菜單內嘅選擇唔算好多大部分都係日式料理🇯🇵🔸日式吉列豬扒三文治哩款係熱門之選味道無令我哋失望吉列豬扒非常厚炸等好嫩滑 肉質仲係粉紅粉紅配有芝士同蔬菜而個包都烘得好脆一咬落去去熱辣辣 好好味😋🔸野武士烏冬係油豆腐鰹魚湯烏冬嚟個湯香得嚟幾清烏冬扁身彈牙油豆腐好入味 香醬油、麻油味唯獨是略嫌唔夠熱上枱時已經係暖暖地而我哋坐個位對正樓梯風口好快就凍哂🔸Mocha咖啡質地幾厚身但朱古力同咖啡味都唔濃不過不失

門口係打卡、賣小物嘅區域
入到去係簡約和風嘅堂食區及開放式廚房

🔸野武士烏冬
係油豆腐鰹魚湯烏冬嚟
個湯香得嚟幾清
烏冬扁身彈牙
油豆腐好入味 香醬油、麻油味
唯獨是略嫌唔夠熱
上枱時已經係暖暖地
而我哋坐個位對正樓梯風口
好快就凍哂

🔸Mocha
咖啡質地幾厚身
但朱古力同咖啡味都唔濃
不過不失
以前提起深水埗美食,大家會聯想起舊式車仔麵、豬潤麵。近呢幾個月,各類有特色嘅咖啡店相繼進駐,深水埗漸漸成為文青打卡潮聖嘅地方📸Nomad呢間cafe係由舊樓改建而成架!樓高兩層,以工業風為裝修主調,除咗有咖啡飲,仲有手工啤酒🍻•🍛海膽忌廉汁蟹肉意大利飯(HKD 138)望落顏色好鮮艷非常開胃,忌廉汁亦相當creamy,食落有少少海膽香味,但蟹肉數量相對較少,值得加分嘅係飯配有香脆惹口嘅炸豬皮,令口感層次增加不少!•🍛蒲燒鰻魚炒飯(HKD 88)朋友就叫左鰻魚炒飯,炒飯較乾身,粒粒分明而且香味可口,鰻魚新鮮香甜,未算最肥美,但整體都不錯!·☕️Latte (跟餐價HKD 20)這裡的Latte咖啡香較濃烈,奶味較淡,味道對於唔多飲開高濃度咖啡嘅朋友仔都尚算易入口,跟餐價黎講都算抵飲😋店舖經常大排長龍,準備黎嘅朋友仔記得預時間啦😉

•🍛海膽忌廉汁蟹肉意大利飯(HKD 138)

海膽忌廉汁蟹肉意大利飯

•🍛蒲燒鰻魚炒飯(HKD 88)
蒲燒鰻魚炒飯

·☕️Latte (跟餐價HKD 20)
Latte

店舖經常大排長龍,準備黎嘅朋友仔記得預時間啦😉
蒲燒鰻魚炒飯
Latte
深水埗一帶愈開愈多cafe間間cafe都大排長龍 個個都想去打卡Nomad雖然係深水埗但就近太子站多啲.Uni risotto $148Kabayaki eel burger with fries $138.叫咗兩樣野食 普遍都覺得唔錯👍🏻海膽蟹肉risotto實物冇咁鮮橙成個risotto好creamy 有唔少蟹肉撈混成個飯每一啖都見到有蟹肉絲不過因為蟹肉太細條 口感上就唔係好食到👍🏻鰻魚burger嘅配菜 薯條🍟surprise到我佢個薯條落咗啲青檸鹽 第一啖好驚喜好少薯條會落依個味 鹹鹹酸酸 青檸味好突出👍🏻另外麵包烘得好脆中間夾咗啲沙律醬同菜重有個主角 原條鰻魚!鰻魚質素average donki水準😂不過勝在原條上 有霸氣又吸睛👁️🏯佢整個裝修格調都好日式好有風格好靚門口重有條樓梯 比大家影相📸️不過當日冇開到上層 睇唔到上面嘅裝飾⭐️多謝你睇到最尾🧚🏼‍♀️希望大家可以關注我嘅ac “thegrainyspace “咁就可以留意我最新嘅食評🤩📜✏️
深水埗一帶愈開愈多cafe
佢個薯條落咗啲青檸鹽 第一啖好驚喜
好少薯條會落依個味 鹹鹹酸酸 青檸味好突出👍🏻
另外麵包烘得好脆
中間夾咗啲沙律醬同菜
重有個主角 原條鰻魚!
鰻魚質素average donki水準😂
不過勝在原條上 有霸氣又吸睛👁️
Uni  risotto
Kabayaki  eel  burger  with  fries

🏯

咁就可以留意我最新嘅食評🤩📜✏️
2021-01-08
Uni  risotto
2021-01-05 183 浏览
❤️❤️平安夜快樂❤️❤️.趁聖誕紅假多人前去左深水埗尼間人氣工業風cafe chill 返下.環境裝修超多打卡位,就算多人等位,係門口影下相打下卡,時間好快就過.推薦魚子海膽意大利飯,入口超濃重海膽味,係愛食海膽人士既福音,而自己個人中意比較濕潤嘅意大利飯口感,呢個飯就正正做到我想要既效果.鰻魚炒飯有前者魚子海膽意大利飯做對比,呢個飯係正常發揮😄 鰻魚目測有半條 而炒飯都做到粒粒分明效果
❤️❤️平安夜快樂❤️❤️
趁聖誕紅假多人前
去左深水埗尼間人氣工業風cafe chill 返下

鰻魚炒飯

2021-01-03 172 浏览
▪️呢間日式cafe 係近太子既,格調偏日本風,又有木既元素,但又帶有現代簡約既風格🔲。◾️去到等左一陣就有位,坐左係近門口既高bar枱,我個人就唔太喜歡呢類座位,幾唔舒服。◾️朋友叫左一杯熱朱古力🍫,我就叫左一杯Flat white☕️ ,再share左一份軟殻蟹漢堡包配沙律和自製蕃薯片🍔。◾️Flat white 奶泡夠薄,但咖啡味偏甘。◾️軟殻蟹漢堡個軟殻蟹炸得香脆,配埋d醬幾match。不過個蕃薯片就有d偏硬。◾️
▪️
◾️
Flat white 奶泡夠薄,但咖啡味偏甘。

2021-01-02
2020-12-30 152 浏览
呢間Cafe行型格工業文青風路線,餐廳裝潢好特別,剩係環境都已經可以瘋狂影相打卡。如果有選擇困難症入到來真係會大獲,因為menu上面樣樣野食都好吸引!不過有機會太晏有d野會賣哂。當日就係晏左小小有d野都食唔到。・海膽忌廉汁蟹肉意大利飯呢個係其中一個好熱門嘅野食,雖然蟹肉同海膽就唔多,但整體味道都算濃郁,算係一個唔錯嘅意大利飯。

2020-12-03
2020-12-30 189 浏览
入到門口左手邊有條樓梯專俾客人席地而坐影相打卡, 食物同佢裝修一致主打西日式菜, 嘢飲都有好多選擇e.g.手工啤🍺清酒🍶同咖啡☕️~✨海贍忌廉汁蟹肉意大利飯 💰138 💫評分: 8.3/10📝意大利飯軟硬適中😌, sauce香濃creamy, 顏色好sharp好attractive! 第一次食urchin risotto, 可惜唔太食到海膽味&蟹肉, 不過上面魚子撈埋食好jeng, overall味道唔錯, 如果上面加塊海膽會再hoisum啲🤣✨日式吉列豬扒三文治 💰118💫評分: 8.7/10📝豬扒好厚切, 肉質都算嫩&鬆脆, 加埋中間芝士&沙律醬&沙律菜夾住熱辣辣烘好嘅toast, 好幸福😍🤣✨Flat White☕️ 💰45 (Set +💰20)💫評分: 7.8/10📝Latte Art靚不過隻杯仲靚🤣飲落口都幾滑🥰ℕ𝕠𝕞𝕒𝕕📍深水埗白楊街32號地舖(太子🚇D 出口行4分鐘就到)💫評分: 8.1/10💬環境夠靚超級文青風, 飲杯咖啡chill 1 chill, staff 仲好nice, 係一間食物幾特別嘅cafe😋

✨海贍忌廉汁蟹肉意大利飯 💰138
💫評分: 8.3/10

✨日式吉列豬扒三文治 💰118
💫評分: 8.7/10
日式吉列豬扒三文治

✨Flat White☕️ 💰45 (Set +💰20)
💫評分: 7.8/10
📝Latte Art靚不過隻杯仲靚🤣飲落口都幾滑🥰

ℕ𝕠𝕞𝕒𝕕
📍深水埗白楊街32號地舖
(太子🚇D 出口行4分鐘就到)

💫評分: 8.1/10

日式吉列豬扒三文治