2014-01-24 2775 浏览
尋晚再次到OCIO食晚飯,還是很喜歡,ALL DAY BREADFAST依舊好食,而且飲品飲LATTE MOCHA等都唔駛加錢,正。友人叫了拿破倫意粉,茄醬好味,熱乎乎的好好食,友人叫了一杯白朱古力特飲好好飲,好似將白朱古力搞溶一樣,但甜左D,我將白朱古力特飲溝落我杯咖啡,令咖啡變的更好飲,正。
all day breadfast
all day breadfast
拿破倫意粉
cappuccino
2014-01-19 2515 浏览
某晚放工,突然好想食窩夫,於是知道Ocio收11點...放工10:30就標過去食,一排隊就係45分鐘,其中有15分鐘係老公已經係門口等,,,,店入面其實唔大,容納唔到太多人,當晚其中一枱有8位已經佔1半空間,所以一直都冇入過任何客Orz..BTW,點左Lemon Honeycomb Waffle,1杯mocha同一個有炸雞既all day breakfast(忘記名字),Lemon Honeycomb Waffle,窩夫蛋味不濃...上面淋左檸檬既糖漿同埋有無糖既脆脆,不過不失,窩夫比較小薄身,不見有太特別..mocha先經典...冇咖啡味亦冇朱古力味@______@成杯野如同飲水一樣.....連咖啡依個名都俾唔上..=.=all day breakfast冇咩特別評語,因為除左該叫窩夫較我果件甜窩夫厚身外,其他都係較普通既食物,唔會有太大差別..老實講,排左45分鐘,食依一餐,真係覺得唔多抵…係因為接近收工時間食物品質下降定係咩原因?btw...冇下次bye

btw...冇下次bye
2014-01-18 1692 浏览
巴黎風情 $8x4層窩夫配以朱古力醬 雜果 和2球雪糕窩夫淋而不脆 可能期望太大 覺得好難食 好似比水氣焗到淋吱吱……但雪糕是好吃的 滋味至尊 $73薯角 炸雞 漢堡扒 茄汁豆 配窩夫 普通貨式 味道還不錯 特別是薯角 美中不足是淋吱吱的窩夫 如果配上厚多士應該更完美
巴黎風情 $8x

普通貨式 味道還不錯 特別是薯角
美中不足是淋吱吱的窩夫
如果配上厚多士應該更完美
2013-12-01 1356 浏览
話說之前在旺角,已經見過這家Ocio了,今次去了銅鑼灣那家吃。非常高興!其實朋友是有點「正餐」的,不過因為我遲到,所以沒有拍照。我試了一些蛋和薯角,基本上,薯角是不可能不好吃的!至於蛋,因為我到的時候已經變冰了,罪不在餐廳。再我的「正餐」,是甜品啊!點了我的兩項最愛,檸檬和朱古力的。Lemon Honeycomb Waffle,好好好好好吃!這個雪糕和窩夫,真的非常配合!窩夫是比較鬆軟的,沒有之前在甜牙牙吃過的結實,但也充滿蛋香。脆脆的Honeycomb,混和雪糕,加上窩夫,絕紗。另外一個是香橙朱古力拿破崙,這個拿破崙沒有很脆,如果脆一點會好點。但朱古力香味十足,伴點的朱古力碎和果仁也很美味!下次我要試別的口味!
Lemon Honeycomb Waffle
香橙朱古力拿破崙
2013-11-29
Lemon Honeycomb Waffle
2013-11-22 1464 浏览
Came here not too long after the first Ocio branch in Causeway Bay has opened.Satisfied with delicacies there!Pretty milky with sweet strawberry taste~A great alternative for just a cup of whole milkBEST of all!Each of the layer were pretty well done.Puff patsry was crispy and the custard was so smooth and strong in mango!Recommended.Waffle with grilled potatoes.Nothing special for an all-day breakfast I'd say.Crispy and soft in the inside with rich green tea filling!Green tea lovers cannot miss
Strawberry Milkshake
Mango Napoleon
BEST of all!
Recommended.
All-day Breakfast
Waffle with grilled potatoes.
Green Tea Waffle
Green tea lovers cannot miss this
2013-05-13
Strawberry Milkshake
Mango Napoleon
All-day Breakfast
Green Tea Waffle
我在銅鑼灣上課的其中一個中午,我們的老師帶我們在附近的 Ocio 食午飯,她對那裡的食物和咖啡都讚不絕口,於是便建議大家一起到這裡吃了。這間 Cafe 位於鬧市銅鑼灣的小街,旺中帶靜,小小的店子光線幽暗,是悠閒地慢吃和歇息的好地方。這裡提供多款 All Day Breakfast、意粉,下午還提供下午茶餐。不過我們一行八人,一致都選了各款 All Day Breakfast。剛巧這天我答應了菩薩要食素,於是我點了 Vegetarian 素菜達人,雖說是素食,不過份量絕對不比其他 All Day Breakfast 少。菜式包括了:水煮蛋、腰茄、蘆筍、蘑菇、茄汁焗豆、窩夫及沙律,隨餐附送各式咖啡或紅茶,很豐富呢~沙律菜蘸了醋,吃下去頗醒胃,腰茄、蘆筍都很新鮮。沙律、腰茄是室溫,沒有煮過;蘑菇、蘆筍、茄汁豆、水煮蛋是暖的;薯角炸得非常香脆,感到熱烘 烘,好像剛剛炸好,本來帶有少許鹹味,但沾上茄汁焗豆卻是更滋味。不過令我印象深刻的是上面的窩夫,做得外脆內軟,吃下去還是熱呼呼的,不很甜,做得非常 出色。老師說腰茄是比較少見的食材,所以我更加要好好品嚐,哈哈。味道跟車厘茄分別不大,我吃下去覺得很
Vegetarian 素菜達人
老師說腰茄是比較少見的食材,所以我更加要好好品嚐,哈哈。味道跟車厘茄分別不大,我吃下去覺得很 juicy。
水煮蛋外面被蛋白包好,裡面是流心的,上碟時流心蛋黃沒有漏出,賣相不錯。
水煮蛋
因為眼訓的關係,所以我點了 Cappuccino 泡沫咖啡,外面的泡泡軟綿綿,在沒有加糖的情況下,喝下去感到一點苦澀,其實都挺合我的口味。有些同學覺得咖啡很苦,老師卻說帶點苦澀的才是正宗的咖排,然後有同學笑說大家都喝慣了星巴巴或太平羊的甜咖啡。XDD
Cappuccino
未計加一,我這份 Vegetarian All Day Breakfast 連咖啡售 $64,除了很美味,還吃得我飽飽的,感到十分超值!
2013-09-14
Vegetarian 素菜達人
水煮蛋
Cappuccino
2013-11-09 493 浏览
今日誤打誤撞,亳無planning地入左呢間餐廳一進去,地方不大, 窄得通道只可一人經過,所以出入都格外小心安頓後,當然要選擇是日晚餐,選擇不多,窩夫套餐有四個,意粉有三個,本來想食個炸魚柳窩夫,但剛好見侍應遞出來的炸魚柳好像到過非洲一樣,過了火侯為安全起見,最終我選了素食之選焗豆: 平平無奇蘆筍: 挺新鮮沙律: 不錯,因為佢落黑醋,是小妹最愛的食法旦: 賣相很好,但沒有匙羹,用叉食,結果旦黃汁都漏出來,但食的出酸味,製作過程應該加了醋小蕃茄:賣相很漂亮,是在高級超市賣的入口蕃茄,上碟時連莖部仍然一串,保証新鮮。可是翻轉時,有數粒熟到爛=.=炸薯角: 幸好不像隔離桌的炸魚柳,未到訪非洲,微咸,食到停不到口主角: 窩夫: 窩夫是的最後食的,可是碟底有著沙律的黑醋,所以濕了。雖然是最後食,但仍保持香脆,而且厚薄適中,只是味道有點淡。整體而言,感覺很健康,服務員亦很有禮貌,唯空間較窄,感覺有點焗促。
今日誤打誤撞,亳無planning地入左呢間餐廳

安頓後,當然要選擇是日晚餐,選擇不多,
窩夫套餐有四個,意粉有三個,
為安全起見,最終我選了素食之選
焗豆: 平平無奇
蘆筍: 挺新鮮
沙律: 不錯,因為佢落黑醋,是小妹最愛的食法
旦: 賣相很好,但沒有匙羹,用叉食,結果旦黃汁都漏出來
,但食的出酸味,製作過程應該加了醋

2013-10-21
2013-10-24 247 浏览
waffle 的賣相不花巧, 但好吃切開後,裡面竟然是綠色的代表裡面也有濃濃綠茶的味道:)Waffle 外面脆脆的,裡面亦不會空心。質地軟硬度剛好,不會太沒質感,亦不會太實。蛋味和綠茶味也很足夠。Waffle 上面放了一些白朱古力片,但其實沒有這麼意思。雪糕是芒果味的,如果是香草味會更好。Vanilla 拿破崙吃過澳門Robuchon的拿破崙後,真的找不到比它更好吃的。這裡的酥皮,還沒有碰它已經好像有倒塌危機 :P 果然,拿著叉子一碰它,整個塌下了。賣上也不怎麼好,但明明在網上看到沒有那麼醜的。可能因為放了太久,不新鮮。Custard的味道不濃,沒有Vanilla seed在裡面,和Robuchon的差太遠了可能是要求高了。。
waffle 的賣相不花巧, 但好吃
切開後,裡面竟然是綠色的
代表裡面也有濃濃綠茶的味道:)
但其實沒有這麼意思。雪糕是芒果味的,如果是香草味會更好。
Vanilla napoleon
Vanilla 拿破崙

可能是要求高了。。
  • 綠茶Waffle
2013-09-20 213 浏览
由旺角轉到銅鑼灣,Oico亦由小食店變身為小型cafe。不過,窩夫仍然是該店鎮店之寶!雪呢拿奶昔及士多啤利奶昔:即叫即做,但味道太淡,質地太稀。朱古力窩夫:從未令大家失望!😍新鮮!味道一流!冇得彈!
由旺角轉到銅鑼灣,Oico亦由小食店變身為小型cafe。

不過,窩夫仍然是該店鎮店之寶!

雪呢拿奶昔及士多啤利奶昔:即叫即做,但味道太淡,質地太稀。

朱古力窩夫:從未令大家失望!😍新鮮!味道一流!冇得彈!

2013-09-20
2013-09-19 204 浏览
相約女生閒逛誠品, 適逢她的生日. 選擇了附近的Ocio為她慶祝.這裡位置不太顯眼, 我差點便走過頭.  我們五點左右到埗, 竟然只有兩個座位, 幸好...不過這個鐘數還這麼多人, 真的有點意外. 這裡地方不大, 座位不多. 但裝潢不錯, 頗有情調. 我們翻了翻餐牌, 很快就下了決定.Carbonara 雜菌意粉味道香濃, 配以雜菌,火腿, 唔會太膩, 不俗. 巴黎風情 窩夫 (2人份)今晚的主菜! 有四件窩夫, 兩球雪糕, 配以雜果. 賣相好吸引. 味道方面, 窩夫有朱古力跟蜜蜂口味, 但四件食落會有少許分別. 雪糕就是石板街跟香草, 好味! 窩夫跟雪糕一熱一冷的配撘, 口感一流. 只係啲草莓酸了點...馬卡龍 (6件)臨行女生想試馬卡龍 (女生就是愛甜), 不過大家都有啲飽. 於是外賣了半打. 但打開了又忍不住偷吃. 不是太甜, 個人覺得唔錯. 而且價錢唔貴, 想食馬卡龍不妨一試.
這裡位置不太顯眼, 我差點便走過頭.

Carbonara 雜菌意粉
Carbonara雜菌意粉
味道香濃, 配以雜菌,火腿, 唔會太膩, 不俗.

巴黎風情 窩夫 (2人份)
情迷巴黎窩夫
只係啲草莓酸了點...

馬卡龍 (6件)
馬卡龍
题外话/补充资料: 最後當然係祝這位女生生日快樂, 越來越可愛!!!
2013-09-18
庆祝纪念
生日
Carbonara雜菌意粉
情迷巴黎窩夫
馬卡龍
2013-08-05 179 浏览
周日下午到銅鑼灣覓食。OCIO在 To-go-list 好久,大熱天時胃口不好,最好吃輕食。點了一客意粉,以及Classic Waffle。Waffle 不枉是招牌菜。厚厚的一件,外層脆,有雞蛋麵粉香味。簡簡單單伴雪榚及糖霜已很好吃。
周日下午到銅鑼灣覓食。

點了一客意粉,以及Classic Waffle。

Waffle 不枉是招牌菜。

2013-07-28
  • Classic Waffle
2013-08-03 181 浏览
下午經過, 想吃輕盈一點, 便想到吃waffle客人不少, 等了一會才可入座老公點了all day breakfast, 份量不少大都是即食食品, 但看來很豐富, 令人食慾大增茄汁豆配吞拿魚, 配上意大利醋沙律菜,看似簡單, 但很美味, 魚柳炸得剛好, 肉嫩不過waffle配就有點怪怪的我點了檸檬蜜糖waffle, 因為我很喜歡上面的脆糖蜜糖是檸蜜味, 很特別, Waffle烘得香脆, 內裏軟軟的, 如蛋味濃一點更好配上雪糕球, 一冷一熱, 刺激的口感很多脆糖, 可惜的是脆糖都是一大塊的而且偏硬, 吃得有點辛苦, 建議弄碎一點
下午經過, 想吃輕盈一點, 便想到吃waffle

客人不少, 等了一會才可入座
老公點了all day breakfast, 份量不少

大都是即食食品, 但看來很豐富, 令人食慾大增
魚柳炸得剛好, 肉嫩
不過waffle配就有點怪怪的

我點了檸檬蜜糖waffle, 因為我很喜歡上面的脆糖

配上雪糕球, 一冷一熱, 刺激的口感
2013-06-02
  • all day breakfast
2013-07-31 160 浏览
下午兩點來到想吃All day breakfast可是等了廿分鐘還未到,小妹太餓走左去食Super Sandwiches所以食過越南晚餐後,便和衛斯里結伴來到Ocio吃甜點以KO Food List中的一店大約等了五分鐘便能入座安排於店內凍櫃對面的二人小桌衛斯里太飽所以只點了熱白朱古力而小妹則點了綠茶窩夫本以為可以選擇雪糕味道,在下單時才知道不能,有點失望十五分鐘過去先來熱白朱古力(沒有拍照)白朱古力上有一層奶,開頭還以為兩者一起味道會過甜但品嘗過後卻發覺,味道很夾,而且甜度適中小妹偷喝了不少(小妹喜歡朱古力,特別那甘苦的黑朱古力,所以對白朱古力沒甚好感)小妹的窩夫也隨後送上窩夫上有一球芒果味的雪糕,少許白朱古力再加揀奶作醬料啡色的窩夫中慘透出些少綠色顏色很人工,賣相毫不吸引先來一口窩夫失望。。 沒有甘苦的綠茶味有的只有那人工綠茶粉味而雪糕則剛巧是小妹不喜歡的味道(總覺得吃窩夫配的不是呍呢嗱味雪糕便是朱古力味雪糕,總之一定不是生果味!)而且又加上小妹不喜歡的白朱古力。。嗯…小妹素來是清得就清既人盡量不浪費,但這甜點,小妹真的吃不下雖然失望,但總算完成了其中一間Must try食店
下午兩點來到想吃All day breakfast

大約等了五分鐘便能入座
安排於店內凍櫃對面的二人小桌

衛斯里太飽所以只點了熱白朱古力
而小妹則點了綠茶窩夫
本以為可以選擇雪糕味道,在下單時才知道不能,有點失望

十五分鐘過去
先來熱白朱古力(沒有拍照)
白朱古力上有一層奶,開頭還以為兩者一起味道會過甜
但品嘗過後卻發覺,味道很夾,而且甜度適中
小妹偷喝了不少

小妹的窩夫也隨後送上
窩夫上有一球芒果味的雪糕,少許白朱古力
再加揀奶作醬料

啡色的窩夫中慘透出些少綠色
顏色很人工,賣相毫不吸引

先來一口窩夫
失望。。 沒有甘苦的綠茶味
有的只有那人工綠茶粉味
而雪糕則剛巧是小妹不喜歡的味道
而且又加上小妹不喜歡的白朱古力。。
嗯…

小妹素來是清得就清既人
盡量不浪費,但這甜點,小妹真的吃不下

雖然失望,但總算完成了其中一間Must try食店

2013-06-30
$50 (宵夜)
2013-07-05 147 浏览
和同事放工到cwb shopping,到餓諗去邊食野的時候我想起我係openrice睇過ocio的All Day Breakfast & Waffle 睇落好好味所以決定拉埋同事去會一會佢~~入位後,諗諗要食咩的時候,我睇意粉好似幾吸引,所以決定唔食All Day Breakfast,食意粉兩個人order左: 凱撒沙律 , carbonara , 情迷朱古力窩夫凱撒沙律(唔記得影相): 無特別,普通貨色 (只係為左健康先叫沙律)carbonara: 材料有 Bacon, Mushroom, Green Pepper, Onion, Parmensan cheese, 醬汁非常濃郁,用料十足, 賣相都好好, 絕對是超水準之作!!  (醬汁比較膩, 兩個人食就岩岩好)情迷朱古力窩夫: 朱古力味的窩夫+朱古力醬+朱古力碎粒+石板街朱古力雪糕球成件事係超級朱古力一上台就傳來濃濃的朱古力香, 窩夫名熱, 與雪糕球形做「冰火」好戲!! 唔會太甜, 超濃朱古力味!! 女生最愛結尾: 食carbonara個時已經好驚喜, 再食埋個窩夫, 絕對係喜上加喜!!!我一定會再幫襯ocio!!!(下次試下廣華
和同事放工到cwb shopping,到餓諗去邊食野的時候

所以決定拉埋同事去會一會佢~~

Carbonara 煙肉蘑菇扁意粉
情迷朱古力

成件事係超級朱古力
唔會太甜, 超濃朱古力味!! 女生最愛

我一定會再幫襯ocio!!!(下次試下廣華街個間先xd)

報告完畢~~~

2013-05-18
Carbonara 煙肉蘑菇扁意粉
情迷朱古力
和女友行完赤柱出返黎CWB, 唔知食乜好, 就近近地去返小巴站呢間野.一坐底睇個餐牌, 發覺冇乜野食.點左個早晨全餐(All-day), 同炸雞拼盤.個All-day黎到嚇一跳, 個炒蛋希到水一樣, 落得太多奶, 根本唔係炒蛋, 係"蛋水".跟住黎個炸雞拼盤, D薯角同舊雞炸到乾晒, 件炸雞仲要係酸既, 已經變壞左, 但太肚餓, 少少酸都食左佢.另外個鬼佬格仔餅(窩夫)就OK.點解OK? 因為現成買返黎, 唔係自家制.咁喏我個位望正個廚房, 見到用咩牌子窩夫粉醬, 而焗豆就用"是蜜味".最好飲反而係杯咖啡.總結: 成間鋪頭好似請幾個暑期工黎做咁, 成$80一個set都算, 全部現成野都整到咁難食, 仲要係變壞既.

一坐底睇個餐牌, 發覺冇乜野食.

點左個早晨全餐(All-day), 同炸雞拼盤.

另外個鬼佬格仔餅(窩夫)就OK.

點解OK? 因為現成買返黎, 唔係自家制.

最好飲反而係杯咖啡.

题外话/补充资料: 食完舊壞炸雞頂住個胃成晚, 好彩冇痾嘔
2013-06-30